Dodaj do ulubionych

PRAWO UJ - COME BACK

15.06.05, 17:50
Jak się przygotowujecie do egzaminu?? Mnie się strasznie nie chce...
Obserwuj wątek
    • Gość: karolina Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 17:59
      no właśnie- jak??
      • Gość: paweł Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 15.06.05, 18:46
        o ile istnieje w ogole sposób przygotowania sie do testu z logicznego
        myslenia.ja ide raczej z marszu i czesc ludzi tak robi.ale sa tez tacy co(o
        zgrozo!!!)chca słownik czytac...serio
        • Gość: trelemorele Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:04
          a będzie coś ze wspólczesnych wydarzeń politycznych i prawnych??
          • Gość: aol Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 11:33
            Hej, Hej ... Pytań ze współczesnej polityki ma nie być, choć jestem niemal
            pewien, że coś się pojawi. To samo odnosi się do podstawowych pojęć z ekonomii.
            A co do zakuwania słownika, wiele osób tak robi. Według mnie to wielka głupota,
            pytanie testowe jest tak sformułowane, że jeśli się danej kwestii nie rozumie
            to się nie odpowie prawidłowo, zwłaszcza, że bedzie wielokrotny wybór ... wg
            mnie należy dużo czytać i mieć przy sobie słownik po to by w razie niejasności
            do niego zajrzeć... trzymta się
            • Gość: myszka Re: do aol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 11:59
              Czyli to będzie wielokrotny wybór!! To nie dobrze. Ale nie wiesz czy w każdym
              pytaniu??
              • Gość: aol Re: do aol IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:35
                ... tak "myszko" cały test bedzie wielokrotnego wyboru, to forma najgorsza z
                możliwych ale w przypadku studiowania prawa na UJ to prawie każdy egzamin taki
                jest ...
                • Gość: myszka Re: do aol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 19:10
                  Dzięki, tylko jak pytania z logiki moga być wielokrotnego wyboru...
                  • Gość: aoll i przykłady 2 Re: do aol IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 19:54
                    np. Krewni w linii prostej, którzy pochodzą od danej osoby to jej:
                    a) wstępni
                    b) występni
                    c) podstępni
                    d) zstępni

albo
                    Art. 129.
                    §1. Otwarcie likwidacji, imiona i nazwiska likwidatorów, sposób reprezentowania
                    spółki przez likwidatorów i wszelkie w tym względzie zmiany należy zgłosić
                    celem wpisania do rejestru handlowego, nawet gdyby nie nastąpiła żadna zmiana w
                    dotychczasowej reprezentacji spółki. Każdy likwidator ma prawo i obowiązek
                    dokonania powyższego zgłoszenia.

§2. Do zgłoszenia dołączyć należy skreślone wobec sądu albo uwierzytelnione
                    notarialnie wzory podpisów likwidatorów.

§3. Wpis likwidatorów, przez sąd ustanowionych, i wykreślenie likwidatorów,
                    przez sąd odwołanych, następuje z urzędu.

§4. Likwidację prowadzi się pod firmą spółki z dodatkiem "w likwidacji"

A teraz pytanko:
                    Likwidator ustanowiony przez sąd nie zgłosił się w celu dokonania wpisu:
                    a) postąpił zgodnie z prawem wobec § 1.
                    b) Postąpił zgodnie z prawem, ponieważ nie miał obowiązku zgłoszenia
                    c) Postąpił zgodnie z prawem jeśli dołączył wzór podpisu
                    d) postąpił zgodnie z prawem wobec § 3

Zarówno w przykładzie pierwszym jak i drugiem jest więcej niż jedna prawidłowa
                    odpowiedz ... bardzo przydatne jest czytanko o prawoznawstwie, teorii,
                    filozofii prawa itp... ja tak przynajmniej staram się robić, poznannie budowy
                    normy prawnej, przepisu przy interpretowaniu się przyda ... wkońcu własnie po
                    to studenci I roku się tego uczą ... trzymta sięę
                    • Gość: miesiek Re: do aol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:08
                      jaka jest prawidlowa odpowiedz do tego drugiego?
                      Bo mi sie wydaje, ze b i d
                      • Gość: aol Re: do aol IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:14
                        to Ci się wydaje jak najbardziej prawidłowo
                        • Gość: miesiek Re: do aol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:20
                          To fajnie, choc na UJ nie zdaje:)))
                          Wybieram sie na UW, ale troche treningu przed warszawskim testem predyspozycji
                          nie przeszkodzi.
                    • Gość: meg Re: do aol IP: *.olsztyn.mm.pl 16.06.05, 22:15
                      dlaczego b jest tez poprawna?
                      • Gość: meg Re: do aol IP: *.olsztyn.mm.pl 16.06.05, 22:43
                        powie mi ktos czemu b??
                        • Gość: miesiek Re: do aol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 08:11
                          Ja ci powiem:)
                          Spojrz, sytuacja jest taka w tym kazusie, ze likwidator jest ustanowiony przez
                          sad. Art 1. mowi o zgloszeniu sie do sadu w celu wpisu do rejestru handlowego ,
                          a art 2. o dostarczeniu wzorow podpisow. Jednak art1 i art2 odnosza sie do
                          likwidatorow nie ustanowionych przez sad, dlatego nie dotycza rozpatrywanego w
                          zadaniu przypadku (Odpadaja wiec odpowiedzi a i c), a interesuje nas art 3, z
                          ktorego jasno wynika, ze odpowiedz d jest prawidlowa. A odp. b jest rowniez
                          dobra, poniewaz dla likwidatora ustanowionego przez sad nie zostaje nakazany
                          obowiazek zgloszenia/wpisu, a obowiazki z art 1 i art 2 go nie dotycza. Dlatego
                          zdanie b, jest zgodne z prawda.
                          • Gość: meg Re: do aol IP: *.olsztyn.mm.pl 17.06.05, 11:05
                            jejku jełop ze mnie !!!:P dzieki
            • Gość: jaaaaaaaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:02
              czytanie słownika to nie jest głupi pomysł, tylko na pewno nie na miesiac przed
              egzaminem. moja kolezanka chodzila na kurs na prawo na UJ i podobno prowadzący
              delikatnie zasugerował "przyswojenie" Kopalińskiego. w sumie to jest przydatne,
              bo np w pytaniu co oznacza słowo "imponderabilia" nie można już polegać na
              logicznym myśleniu:P i nie rozumiem co w wyzej przytoczonym przeze mnie zadaniu
              jest do rozumienia....
    • Gość: eli Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:28
      lol, ja tez odpowiedzialabym dobrze na zadanka, 2 tygodnie zostaly, juz teraz
      pozozstaje tylko pozytywne myslenie
      • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:31
        > lol, ja tez odpowiedzialabym dobrze na zadanka, 2 tygodnie zostaly, juz teraz
        > pozozstaje tylko pozytywne myslenie

Można pomyśleć pozytywnie o piwie w Krakowie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=25106889
        • Gość: eli Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:49
          do nieta: oczywiscie!!!!!!!!
          • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 21:31
            > do nieta: oczywiscie!!!!!!!!

I proszę podawać od razu namiary (komórkę, gg), tydzień przed wstępnymi odezwę
            się do wszystkich i ustalimy miejsce, i ilość trunków.
            ===>>> niett@gazeta.pl
            Jeżeli ktoś wybiera się na wstępny na prawo to proszę dać znać - nic do
            stracenia, czekać na wyniki i tak do wieczora trzeba, a można poznać parę
            nowych osób i pogadać przy pifku lub kawie.
            Obecnie jest nas koło 10.
        • Gość: miesiek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:51
          No to z mojej strony moge jeszcze powiedziec, ze zycze Wam najlepszego
          powodzenia na tescie na UJ!!!
          • Gość: pająk Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:04
            Dziękujemy!!!!!!!I odwdzieczamy się życzeniami powodzenia na UW.Może kiedyś
            spotkamy się nawet na jakimś"prawniczym sympozjum":)
            • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:17
              ...albo na dworcu lub w skupie złomu. :-)
              • Gość: pająk do nieta-spotkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:03
                spoko,jestem za.byłoby całkiem fajnie,ale być może spotkamy się w mniej
                (choćwłaściwie to może nawet nie mniej) ekstremalnym miejscu i to wkrótce.Do
                zobaczenia
        • Gość: ;) Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: 81.219.117.* 16.06.05, 22:27
          niet, jestem jak najbardziej ZA;)
          • Gość: ;) Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: 81.219.117.* 16.06.05, 22:29
            hehehe oczywiscie ZA pifkiem, a nie za spotaniem na złomowisku;) btw wlasnie
            napisalam ci maila;)
            • Gość: Adam Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 23:26
              Ja licze na to, że dostaniemy się na wymarzony UJ i wszyscy z tego forum
              będziemy zadowoleni, że to nie było takie straszne jak sobie wyobrażaliśmy.
              Powieżmy wszystko w ręce Boge, a kiedy potrzeba będzie to i Bóg ręke poda. I
              wtedy pójdziemy na sypmozjum prawnicze a potem na złomowisko. I będzie dobrze...
              • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 23:32
                Żadna praca nie chańbi. Jego magnificencja rektor UJ po godzinach zakłada
                fartuch i robi za sprzątaczkę.
                ;-)

Maila odebrałem i dopisałem do listy. Kto chętny pisać: niett@gazeta.pl
                • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 23:34
                  > Żadna praca nie chańbi.

Hańbi*, na Odyna, taki byk!
                  :-)
                  • Gość: Adam Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 23:58
                    Niet a jaki masz program tego pójscia na piwo ? Ile w sumie jest osób - tzn
                    kobiet i mężczyzn ?
                    • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 00:30
                      Po egzaminie spotkamy się w określonym miejscu, gdzieś na rynku: wyślę dokładne
                      info nieco później, bo nie wiadomo o której mamy wstępne. Z tegoż miejsca
                      wyeskejpujemy się wprost do knajpy w celu wymiany Myśli Niepokojów
                      Poegzaminacyjnych. Na chwilę obecną chęć udziału w spotkaniu zgłosiło ok 12
                      osób, w tym 4 chłopa.

Kto chętny niechaj się zgłosi niett@gazeta.pl i momentalnie znajdzie się na tzw.
                      Liście Nieta.
                      • Gość: Krakowianka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 12:39
                        a panu Niettowi jak dali na chrzcie? :)
              • Gość: pająk Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:08
                oby Adamie-oby Twoje słowa okazały się prorocze (skoro już jesteśmy w takiej
                stylistyce).A więc wypada znów powiedzieć-do zobaczenia:)
    • Gość: agula Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 12:33
      Wreszcie jakiś normalny temat ktoś zapodał :D Wszędzie tylko piszą ile kto miał
      punktów (bardzo interesujące obliczenia...) i kto zaliczył wiecej olimpiad :P
      Je raczej NIESTETY nie dołącze do spotania na piwku bo kiepsko u mnie z
      noclegiem w Krakowie:/ A do domku dalekoooooooooooo... No ale zawsze możecie
      wypić moje zdrówko :)
      • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 12:53
        Wszelkie dane personalne wymienimy przy spotkaniu. Co istotne na chwlię obecną
        to mogę zadeklarować, że jestem zdrowy i hetero. :-)

Na piwku nie trzeba zostawać na noc. Powtarzam: można posiedzieć przy soczku.
        Liczy się sypatyczna atmosfera.

• Gość: Do Nieta: Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:25
          Łeeeeeeeeeee... hetero... To ja nie przychodzę... =D (Chyba że chociaż metro,
          to się jeszcze zastanowię... ;P)
          <taki żarcik oczywiście>
          • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:32
            Jak to powiedział Nałęcz w przededniu Parady Równości:
            "Dla p. Kaczyńskiego w tym dniu mogę być gejem".

To dopiero hadrcore'owy żart. ;-)
    • Gość: PYTANIE Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 15:51
      zadanie dla wszystkich wybierajacych sie na prawo
      Art.28.par1 Jezeli jeden z małżonków pozostajacych we wspólnym pozyciu nie
      spełnia ciążącego na nim obowiązku przyczyniania się do zaspokojenia potrzeb
      rodziny, sąd może nakazać, ażeby wynagrodzenie za pracę albo inne należności
      przypadajace temu małżonkowi były w całości lub części wypłacane do rąk
      drugiego małżonka.

W świetle powyzszego artykułu podane nizej zdanie jest prawidłowe czy
      nieprawidlowe:
      Zawsze, gdy jeden z malzonkow nie spelnia ciazacego na nim obowiazku, sad moze
      nakazac, azeby wynagrodzenie za prace albo inne naleznosci przypadajace temy
      malzonkowi byly w calosci lub czesci wyplacane do rak drugiego malzonka
      • Gość: kora Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 17.06.05, 16:27
        falsz
        • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 16:45
          Też myślę, że fałsz - nie jest podane jakiego obowiązku, a zdanie zaczyna się od
          "zawsze".
      • Gość: aol Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 16:53
        FAŁSZ, "sąd MOŻE nakazać" ...
    • Gość: PYTANIE Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:23
      macie racje falsz, tylko argumentacja "nieta" jest dobra. chodzi o to, ze nie
      jest okreslone jakiego obowiazku nie spelnia, gdyby bylo napiane, ze chodzi o
      przyczynianie do zaspokojenia potrzeb rodziny, wtedy byloby ok i
      sformulowanie "zawsze moze nakazac byloby poprawne" pozdrawiam
      • Gość: miesiek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:38
        tez bym dobrze odpowiedzial i argumentowal;)
        To ja dam od siebie pytanie z przykladowego testu na UW:

A. "Dla orzekania o legalności zarządzeń i orzeczeń w zakresie
        administracji tak rządowej jak samorządowej tworzy się Najwyższy Trybunał
        Administracyjny. "[ Ustawa z 3 VIII 1922 o NTA, Dz. U.R.P. nr 67 poz. 600]

B. "Do zakresu działania Prokuratorii Generalnej należy: 1) zastępstwo
        sądowe w ogóle w sprawach dotyczących praw i interesów majątkowych i
        publicznych Państwa 2) zastępstwo praw i interesów majątkowych i publicznych
        Państwa w postępowaniu przed sądami prawa publicznego i władzami
        administracyjnymi (...) "[Rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej z dn. 9
        XII 1924 o zmianie ustroju Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej.
        Dz. U.R.P. nr 107, poz. 967]

Naczelnik stacji PKP w Kiszkowicach zlecił prywatnemu przedsiębiorcy,
        Mikołajowi Spaślewiczowi remont dachu w budynku stacji, ponieważ od lat nie
        był naprawiany i podróżnym oczekującym na podróż w czasie słotnych dni kapało
        na głowę. Prace wykonano w lipcu. Spaślewicz przedstawił rachunek. Należność
        uiścił Skarb Państwa. Już w listopadzie okazało się, ze dach mocno przecieka -
        prace dekarskie wykonano źle. Naczelnik postanowił sprawę oddać do sądu. Czy
        powinien zwrócić się:
        a) Do Najwyższego Trybunału Administracyjnego o rozstrzygnięcie sporu
        między nim a prywatnym przedsiębiorcą?
        b) Do Prokuratorii Generalnej o reprezentowanie przed sądem interesów
        PKP ?
        c) Do Trybunału Konstytucyjnego?
        d) Żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawdziwa.

Niech kazdy moze wrzuca jakie ma pytania, wspolnie porozwiazujemy, pocwiczymy i
        pomozemy sobie wzajemnie.

• Gość: jaaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 17.06.05, 19:46
          b
          • Gość: miesiek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 21:28
            no pewnie ze b :))
    • Gość: Karo Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:43
      A ja tak jeszcze z innej beczki: czy podadzą limit punktów od jakiego będą
      przyjmować czy może przyjmą 500 pierwszych najlepszych osób?
    • Gość: ZADANIA Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:21
      Mam dla Was pare przykaldow zadan
      Art 8 K.K
      Zbrodnie mozna popelnic tylko umyslnie; wystepek mozna popelnic takze
      nieumyslnie, jezeli ustawa tak stanowi.
      Ktore zdanie prawdziwe
      a)zbrodnie i wystepek popelnia sie umyslnie
      b)zbrodnie i wsytepek popelnia sie umyslnie lub nieumyslnie
      c)zbrodnie i wsytepek popelnia sie tylko umyslnie
      d)odpowiedzi a,c sa poprawne
      Art.25 K.K
      par1 nie popelnia przestepstwa ten, kto w obronie koniecznej odpiera
      bezposredni, bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem
      par2 w razie przekroczenia granic obrony koniecznej, w szczegolnosci, gdy
      sprawca zastosowal sposob obrony niewspolmierny do niebezpieczenstwa zamachu,
      sad moze zastosowac nadzwyczajne zlagodzenie kary, a nawet odstapic od jej
      wymierzenia
      par3 sad odstepuje od wymierzenia kary, jezeli przekroczenie zasad obrony
      koniecznej bylo wynikiem strachu lub wzburzenia usprawiedliwionych
      okolicznosciami zamachu
      Jakub wlamal sie do domu Kisielewskich, myslac, ze jest puste, nie byl
      uzbrojony. szukajac cennych rzeczy zaskoczyl go wlasciciel lokalu. wlamywacz
      zostal postrzelony przez pana kisielewskiego podczas ucieczki.
      Jakiej kary sad nie wymierzy wlamywaczowi:
      a)takiej, ktora jest przewidziana za wlamanie
      b) wyzszej niz ta ktora jest przewidziana za wlamanie
      c) nizszej niz ta, ktora jest przewidziana za wmanie
      czy pan kisielewski odpowie za postrzelenie?
      a)nie, poniewaz dzialal w obronie koniecznej
      b)tak, bo przekroczylgranice obrony koniecznej
      c)nie, bo dzialal pod wplywem strachu
      d) tak, bo postrzelenie jest zawsze przestepstwem

• Gość: ja Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 20:23
        zad 1 a
      • Gość: ja Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 20:25
        2 b
        3 b
      • Gość: ja Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 20:28
        dobzie?
        • Gość: jess Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:39
          Nie,
          1d
          2c
          3b
          ...?
          • Gość: natka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 20:42
            no co ty....
            a
            b
            b
      • gaypride86 Re: PRAWO UJ - COME BACK 18.06.05, 20:47
        1.a i b
        2.b i c
        3.b
        • Gość: nie nie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 20:57
          a b b
          • Gość: jess Re: nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 21:01
            udowodnij.

A gdzie jest autor z poprawna odpowiedzia, bo mamy tu pewien dysonans?;)
            • Gość: jaa Re: nie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 21:09
              oki .zbrodnia nie moze byc nieumyslna,wiec c odpada.w tym zaznaczyłam na
              poczatku dwie,ale to test jednokrotnego wyboru,kare nizsza mozna wymierzyc bo
              podana kara jest maksymalna czyli jej nie mozna przekroczyc.ostanie zgadza sie
              nam wszystkim
              • Gość: jaa Re: nie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 21:11
                jednak b i c w drugim
                • Gość: jess Re: nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 21:25
                  kazus 1. rozumiemy chyba inaczej. dla mnie tam jest w 1.zdaniu "tylko", a w
                  2. "takze", co nie oznacza, ze zbrodnia moze byc popelniona nieumysle, tylko,
                  ze wystepek popelnia się tylko umyslnie i mozna popelnic rowniez nieumyslnie.
                  stad a i c.

kazus 2.
                  wydaje mi się, że sad w tym wypadku nie zastosuje nadzwyczajnego zlagodzenia
                  kary(nie ma podstaw), dlatego nizszy wyrok odpada. o nadzwyczajnym zaostrzeniu
                  kary nie ma mowy w tym kazusie, ale jezeli to jest test jednokrotnego wyboru,to
                  stawiam na c.
      • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 21:33
        z i w znaczy tyle co "zarowno zbrodnie jak i wystepek "popełnia sie tak lub
        tak .tymczasem tylko wystepek popełnia sie tak lub tak.tylko a
        w drugim to złagodzenie kary o ktorym mowisz dotyczy tego co sie bronił.a nam
        chodzi o włamywywacza.i tu dwie sa poprawne.
        • Gość: jess Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 21:38
          > w drugim to złagodzenie kary o ktorym mowisz dotyczy tego co sie bronił.a nam
          > chodzi o włamywywacza.i tu dwie sa poprawne.

Ależ mi chodzi o włamywacza:) Nie sugeruję się w tym wypadku podanymi
          paragrafami.
          W ogóle moim zdaniem te kazusy trochę niejasne ktoś podał (i nie podał
          odpowiedzi, a każdy ma swoją).
          • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 21:42
            no w tym pierwszym to sie taty pytałam(prawnik)i samo a .jak wroci to jeszcze
            raz go spytam o drugie.bo jak go w biegu pytałam to dał 2 poprawne
          • Gość: ODPOWIEDZI Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 21:44
            poprawne odpowiedzi to a,b,b juz wyjasniam dlaczego. otoz nie moze byc poprawna
            odpowiedź c, gdyz wystepek to czyn popelniany rowniez nieumyslnie, a
            zatem "tylko umyslnie" odpada. wlamywacz byl nie uzbrojony, nie zastosowal
            wobec kisielewskiego zadnego srodka przemocy, a zatem nie ma podstaw do
            wymierzenia kary wyzszej od tej przewidzianej za włamanie
            • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 21:50
              hahaha wiedziałam!!!:P
              • Gość: ODPOWIEDZI Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 21:52
                aha, odpowiedzi są pewne, bo rozwiazywal je prawnik. "jaa" gdzie sie wybierasz
                na prawo? tylko UJ?
                • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 21:56
                  uj,ug,uw ale z tego raczej nic nie wyjdzie...zobaczymy,,jakby co to mam jeszcze
                  wstep na umk.ale najbardziej marze o ujocie.hmmm pomarzyc mozna nie....
            • Gość: jess Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 21:52
              dobrze;
              ale dlaczego można wymierzyć niższą??
              • Gość: ODPOWIEDZI Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 22:02
                juz wyjasniam - otoz zawsze sad moze zastosowac srodki zlagodzenia kary ,
                jezeli dana zbrodnia (w tym wypadku wlamanie)nie byla popelniona ze szczegolnym
                okrucienstwem, wlamywacz nie mial tez zamiaru ewentualnego zastosowania srodkow
                przemocy, o czym swiadczy przeslanka ze nie byl uzbrojony. ja tez na pocz
                myslalam o dwoch odpow, no ale specjalista wie lepiej:P
                • Gość: jess Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 22:06
                  ok, dzięki.
                  • Gość: miesiek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 23:01
                    Przy zalozeniu, ze jest to test jednokrotnego wyboru, zaznaczylbym tez a,b,b.
                    Ale pomimo to, pytania byly sformulowane troch nieostro. Np. w 1 odpowiedz a
                    jest oczywista, ale w odpowiedzi b jest spojnik "lub", ktory jak wiadomo tworzy
                    zdanie prawdziwe w przypadkach 1-1, 1-0, 0-1. Dlatego z czysto logiczego punktu
                    widzenia zarowno zdanie zbrodnie popelnia sie umyslnie lub nieumyslnie (1-0)
                    jak i wsytepek popelnia sie umyslnie lub nieumyslnie (1-1) sa prawdziwe.
                    Podobnie w pytaniu 2, pierwsza odpowiedzia, ktora przychodzi do glowy jest b,
                    ale z drugiej strony sam autor zadania pisze w odpowiedzi, iz sad tylko moze
                    (ale nie musi) zastosowac srodki zlagodzenia kary, lecz nie jest z gory
                    przesadzone czy to zrobi - odpowiedzi c nie mozna tez odrzucic ze 100%
                    pewnoscia.
                    • Gość: miesiek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 23:03
                      a tak poza tym to dzieki za fajne zadania :)
                    • Gość: jess Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 23:23
                      też uważam, że te kazusy są nietrafione, bo jak widać, odpowiedzi dyskusyjne. W
                      uniwersyteckich testach kompetencji odpowiedzi należy szukać tylko w
                      przesłankach, a tutaj, np. w drugim przykładzie nawet osoba,która umieściła ten
                      kazus uzasadniła odpowiedź inną przesłanką niż tymi podanymi w kazusie.
    • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 23:26
      macie jednego konkurenta mniej.własnie zdecydowałam ze nie zdaje na uj
      • Gość: jess Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 23:29
        czemu nie?
        • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 23:32
          jade do rosji.fajnie nie?
          • Gość: jess Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 23:35
            no pewnie, Rosja to świetny kraj! Gdzie dokładnie? ehh, też chcę wakacje:(
            • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 23:38
              no nie całkiem wakacje.uniwersytet łomonosowa-moja marzenie.teraz jeszcze musze
              sie za rosyjski porzadnie wziac
              • Gość: jess Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 23:44
                w takim razie- powodzenia:)
                • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.05, 23:46
                  tez ci zycze powodzenia tj dostania sie na uj :) bedzie gut :)
                  • Gość: pająk Re:do jaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:56
                    Ty tak na serio z tą Rosją?Ale fantastycznie.Mam nadzieję,że wszystko będzie
                    ok.A na jaki kierunek siętam wybierasz?i dlaczego właśnie Rosja?odezwij
                    siękiedyśi napisz jak Ci tam leci. Pozdrawiam i mam nadzieję "do usłyszenia"
    • Gość: ZADANIE Z UJ Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 11:32
      art.25 K.K W razie przekroczenia granic obrony koniecznej sąd moze zastosowac
      nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstapić od jej wymierzenia. Sąd
      odstępuje od wymierzenia kary, jezeli przekroczenie granic obrony koniecznej
      bylo wynikiem strachu lub wzburzenia, usprawiedliwonych okolicznosciami zamachu

W przypadku przekroczenia granic obrony koniecznej sąd:
      A)moze zawsze zastosowac nadzwyczajne złagodzenie kary
      B)musi zawsze zastosowac nadzwyczajne złagodzenie kary
      C)moze albo musi odstapic od wymierzenia kary
      D)moze,a niekiedy musi odstapic od wymierzenia kary
      • Gość: MARFI3 Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 11:45
        Poprawne są odpowiedzi A,C

A dotyczy pierwszego członu artykułu czyli: "W razie przekroczenia granic
        obrony koniecznej sąd moze zastosowac nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet
        odstapić od jej wymierzenia..."

B dotyczy drugiej części artykułu czyli: ..." Sąd odstępuje od wymierzenia
        kary, jezeli przekroczenie granic obrony koniecznej bylo wynikiem strachu lub
        wzburzenia, usprawiedliwonych okolicznosciami zamachu.

TO SĄ NAPEWNO POPRAWNE ODPOWIEDZI.
        • Gość: MARFI3 Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 11:46
          odpowiedzi poprawne to A i C
          • Gość: kokoszek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 12:04
            dyskutowałbym przemku
            • Gość: MARFI3 Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 12:07
              Dlaczego ?
              • Gość: kokoszek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 12:15
                hmmm chyba rzeczywiscie a i c.poczatkowo zastanawiałem sie nad d .nie
                zwrociłem uwagi na "albo"czyli aby zdanie było prawdziwe,prawdziwa musi byc
                jedna przesłanka.w tym przypadku jest to "moze".bo sad nie "musi"
                • Gość: MARFI3 Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 12:18
                  Masz rację, dobrze to rozumujesz.
                  • Gość: kokoszek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 12:24
                    stresujecie mnie wszyscy.ja sie nie zabrałem jeszcze za nauke na egzamin.a wy
                    jak widze jakies ciagle cwiczycie.hmmm
                    • Gość: MARFI3 Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 12:27
                      Słuchaj trzeba przerobić troche krótkich kasusów, aby mieć ogólne pojęcie na
                      temat ich struktury i schematu. A pozatym trzeba troche tez poczytać i testów
                      poprzerabiać żeby mieć chociaż minimalne szanse na zdanie egzaminu.
                      • Gość: MARFI3 Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 12:31
                        Ale poprawne odpowiedzi to A i C oczywiście.
                      • Gość: kokoszek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 12:32
                        a skad ja niby mam te kazusy wykombinowac......
                        • Gość: MARFI3 Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 12:33
                          A ilu twoich znajomych wybiera się na prawo UJ ? Skąd jesteś ?
                          • Gość: ODPOWIEDZI Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 12:43
                            no to mnie zaskoczyliscie. ja tez poczatkowo obstawalam za A i C i podawałam
                            taka sama argumentacje. ale prawnik stwierdził ze a i d. dlaczego d? bo jezeli
                            zdanie jest sformulowane w sposob jak w podanym przepisie "sad odstepuje" to
                            innymi slowy sad musi czy tez powinien odstapic. dziwne nie? moze on sie
                            pomylil????
                            • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 12:45
                              no to dwoch prawnikow ma inne zdanie...badz tu madry człowieku
                              • Gość: MARFI3 Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 12:53
                                Ależ nie może być D, ponieważ jak jest napisane że sąd odstępuję to nie znaczy
                                że to już napewno zrobi, przecież trzeba brać pod uwagę okoliczności wydarzeń i
                                całej sprawy. A i C to prawidłowe odpowiedzi. Spójnik albo tutaj jest
                                priorytetem.
                                • Gość: kokoszek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 13:00
                                  przemek d trzeba odrzucic z innego powodu.tzn nie calkim z innego ale to wcale
                                  nie znaczy ze sad musi tak postapic.to jest mozliwosc
                                  • Gość: MARFI3 Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:02
                                    MASZ RACJE KOKOSZEK, ALE OBOJE PRZYSTAJEMY PRZY ODPOWIEDZIACH A i C. Skąd
                                    ejsteś i dużo się uczysz ?
                                    • Gość: kokoszek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 13:26
                                      duzo sie ucze???jedyne co zrobiłem to te wasze zadanka.nawet nie wiem skad cos
                                      takiego wziac...czyli macie jednego konkurenta mniej
                                • Gość: ODPOWIEDZI Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:05
                                  chcialam dodac, ze odp a i d podal tez rektor wydzialu Prawa na UŚ. to sie
                                  wydaje logiczne jezeli spojrzycie na to z tej strony : jezeli zaistnieja takie
                                  okolicznosci jak przekroczenie granic obrony koniecznej, bedace wynikiem
                                  strachu to wtedy sad musi odstapic od wymierzenia kary, bo tak jest ustalone w
                                  KK. a wiec w niektorych przypadkach, tj. niekiedy musi odstapic.
                            • Gość: jess Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:02
                              hej, a to jest przecież zadanie z informatora, a tam w kazusach jest
                              jednokrotny wybor, czyli tylko jedna odpowiedz jest prawidowa!
                              • Gość: Do jess Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:08
                                nie, co Ty przeciez tam w niktórych nawet są poprawne 4 odpowiedz czyli abcd,
                                jednokrotny wybór jest tylko w słownictwie wyrazów obcych, a tak to nie.
                                • Gość: Do ODPOWIEDZI Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:09
                                  Nie zgodze się, ponieważ w c jest spójnik albo i to wszystko wyjaśnia, są może
                                  albo musi - ten strach trzeba jeszcze udowodnic. A i C są poprawne.
                                  • Gość: Tomek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:29
                                    Ja zaznaczyłbym A i D ( dlaczego uważacie że nie może być D )oraz C Wydaje mi
                                    sie że Ci D sa bardzo podobne zresztą bo w sumie Jęsli sad musi to i może
                                    jednocześnie ... Tak mysle ale nie wiem ... kto mi to wyjaśni lub/i obali moją
                                    teorię??
                              • Gość: aga Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:09
                                nieprawda, w kazusach tez sa zadania, gdzie dwie odp sa prawidlowe ale akurat w
                                tym zad przychylam sie tylko do a
                                • Gość: PYTANIE UJ Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:12
                                  Ja mam teraz cos dla was:

Na podstawie art. 148 Kodeksu karnego: ,,Kto zabija człowieka podlega karze
                                  pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia
                                  wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności” wskaż sankcje-
                                  a) kto zabija człowieka podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy
                                  od lat 8, karze 25 lat
                                  b) kto zabija człowieka
                                  c) podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8
                                  d) żadne z powyższych określeń nie jest prawidłowe

Jak uważacie ?
                                  • Gość: piffpaff D IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:20
                                    odp. c jest niepełna; powinno być: "podlega karze
                                    wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności”
                                    • Gość: Do piffpaff Re: D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:23
                                      Jak cos jest niepełne to wybieramy taką która jest pełna dla wszystkich czyli
                                      odpowiedz D :)
                                      • Gość: piffpaff lol IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:26
                                        No coś Ty? Patrz tytuł mojego poprzedniego postu. Pzdr ;)
                                        • Gość: Do piffpaff Re: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:28
                                          Źle mówisz w tym przypadku odpowiedz C jest błędna a odpowiedz D prawdziwa.
                                          • Gość: piffpaff Hej! IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:31
                                            W tytule zaznaczyłam poprawną odpowiedź, czyli d i napisałam, że c jest
                                            niepełna, czyli tym samym niepoprawna. Ehh
                                  • Gość: kokoszek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 13:20
                                    to jest sankcja:"podlega karze
                                    wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności"czyli nie mam poprawnej
                              • Gość: Łukasz Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: 212.244.217.* 24.06.05, 21:16
                                Moim zdaniem prawidłowa jest odp. D. CHodziłem na zajęcia z Logiki.
                                Uzasadnienie:

1) może - wynika z sąd moze zastosowac
                                nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstapić od jej wymierzenia.

nic tu nie jest napisane , że może zawsze

2) a niekiedy musi - wynika z Sąd

druga cześć jest napisana twierdząco, jest podany warunek kiedy sąd odstępuje ,
                                jakieś usprawiedliwienie

odp. A i C odpadają ponieważ nie ma mowy o tym że zawsze musi, ani o tym że
                                musi chodzi o odp. C - musi ale w pewnych przypadkach jeśli są speełnione pewne
                                warunki (czyli niekiedy musi)

PS. Do zobaczenia 30 VI w Krakowie :)
                                Uzasadnienie:

jakieś usprawiedliwienie

Uzasadnienie:

jakieś usprawiedliwienie

Uzasadnienie:

jakieś usprawiedliwienie

• Gość: ODPOWIEDZI Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:13
      ale jak ten strach juz udowodnisz to wtedy musisz odstapuc od kary, bo takie sa
      przepisy, a wiec "niekiedy" musisz. ja tez na pocz myslalam o a i c ale po
      wypowiedziach specjalistow zdanie zmienilam
      • Gość: Do ODPOWIEDZI Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:16
        Nie ponieważ, spójnik albo mówi nam że może ale w pewnych okolicznościach musi -
        to jest własnie strach i odpowiedzi A i C są poprawne, zobaczysz że tak
        będzie w fazie końcowej.
        • Gość: jsutyna Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:22
          jasne, ze a i d pytalam sie taty (prawnik)
          • Gość: ZADANIE UJ Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:29
            Art. 172 § 1 k.c. Posiadacz nieruchomości nie będący jej właścicielem nabywa
            własność, jeżeli posiada nieruchomość nieprzerwanie od lat dwudziestu jako
            posiadacz samoistny, chyba że uzyskał posiadanie w złej wierze

Jan, wiedząc że nieruchomość jest własnością przebywającego za granicą
            Wojciecha objął ją w posiadanie samoistne 20 grudnia 1988 roku, które odtąd
            wykonywał nieprzerwanie. 23 grudnia 2009 r. Wojciech wrócił do Polski. Czy w
            podanym stanie faktycznym
            A Jan jest właścicielem nieruchomości
            B właścicielem nieruchomości jest nadal Wojciech
            C Jan nabędzie własność nieruchomości za 2 lata
            D żadne z powyższych
            • Gość: tv-four Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:34
              bedzie b jak milosc, moze Jan liczyl, ze Wojciech pojechal do Kamobodzy i
              tubylcy go zjedli?
            • Gość: piffpaff B IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:37
              B jest poprawna, bo Jan "wiedząc że nieruchomość jest własnością przebywającego
              za granicą Wojciecha", "uzyskał posiadanie w złej wierze".
              • Gość: Do piffpaffa Re: B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:40
                piffpaff duzo się uczysz na ten egzamin ?
                • Gość: piffpaff Hmm IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:46
                  Właściwie to nie - bo z czego. A co?
              • Gość: tv-four do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:41
                ok, ale nie umieszczaj swoich odpowiedzi w temacie, co jak ktos pierwszy raz
                widzi zadanie, to od razu ma pod spodem odpowiedz i sie zasugeruje
                • Gość: ZADANIE UJ Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:42
                  Art. 79 Konstytucji
                  1. Każdy, czyje konstytucyjne wolności lub prawa zostały naruszone, ma prawo,
                  na zasadach określonych w ustawie, wnieść skargę do Trybunału Konstytucyjnego w
                  sprawie zgodności z Konstytucją ustawy lub innego aktu normatywnego, na
                  podstawie którego sąd lub organ administracji publicznej orzekł ostatecznie o
                  jego wolnościach lub prawach albo o jego obowiązkach określonych w Konstytucji.

Powyższy przepis uzasadnia skargę do Trybunału Konstytucyjnego na akt będący
                  A zarządzeniem Prezesa Rady Ministrów
                  B umową międzynarodową
                  C uchwałą Rady Ministrów
                  D żadne z powyższych
                  • Gość: piffpaff Odpowiedź IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:51
                    d :)
                    • Gość: tv-four Re: Odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:55
                      nie graj na naszych nerwach, strojac sobie zarty:)
                      • Gość: piffpaff A tam IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:58
                        zaraz nerwach ;P
                  • Gość: niet Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:54
                    > Art. 79 Konstytucji
                    > 1. Każdy, czyje konstytucyjne wolności lub prawa zostały naruszone, ma prawo,
                    > na zasadach określonych w ustawie, wnieść skargę do Trybunału Konstytucyjnego w
                    >
                    > sprawie zgodności z Konstytucją ustawy lub innego aktu normatywnego, na
                    > podstawie którego sąd lub organ administracji publicznej orzekł ostatecznie o
                    > jego wolnościach lub prawach albo o jego obowiązkach określonych w Konstytucji.
                    >
                    > Powyższy przepis uzasadnia skargę do Trybunału Konstytucyjnego na akt będący
                    > A zarządzeniem Prezesa Rady Ministrów
                    > B umową międzynarodową
                    > C uchwałą Rady Ministrów
                    > D żadne z powyższych

A to ciekawe zadanie.
                    Odpowiedzi a, b i c są pewnie poprawne?
                    • Gość: miesiek Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:56
                      ile ciekawych zadan:)
                      zgadzam sie z nietem a-b-c poprawne
                      • Gość: hej ODPOWIEDZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 14:03
                        a b c
                      • Gość: niet Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 14:10
                        Ciekawe, bo mówi, że każdy akt normatywny można zaskarżyć dopiero po wyroku
                        sądowym. A Giertych ostatnio krzyczy z trybuny, że zgłosi decyzje premiera do
                        Trybunału... cóż... chyba zapomina dodawać, że będzie to tylko orzeczenie, na
                        które w dodatku trzeba długo czekać.
                        • Gość: miesiek Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 14:12
                          giertych- normalny inaczej
                          • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 14:22
                            nie abc tylko sama umowa miedzynarodowa chyba
                            • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 14:29
                              nie chyba a na 100% samo b
                              • Gość: MARFI3 Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 14:35
                                Kolego a skąd to wiesz ? :)
                                • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 14:37
                                  a co zle?nie.moim zdaniem samo b
                                  • Gość: MARFI3 Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 14:42
                                    Ale masz to z kogoś odpowiedzi czy sam wywnioskowałeś ? Jesli tak to na jakiej
                                    podstawie ?
                                    • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 14:46
                                      --------------------------------------------------------------------------------
                                      Ale masz to z kogoś odpowiedzi czy sam wywnioskowałeś ?

niby z czyich jak wszyscy dotad pisali abc?
                                      kurna rezygnuje z tego ujotu.jak widze ile sie uczycie,to raczej szans nie mam
                                      • Gość: MARFI3 Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 14:50
                                        Wiesz trzeba się uczyć. UJ to nie pierwszy lepszy uniwersytet, aby sobie
                                        pozwolić na zaniechanie nauki.
                                        • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 14:56
                                          no własnie dlatego ze sie nie uczyłem do tego egzaminu chyba
                                          zrezygnuje.myslałem ze to na myslenie bedzie.a tu wszyscy pisza ze sie ucza.hmm
                                          ci z ktorymi gadałem mowili ze ida z biegu.gdzies mnie przyjma chyba
                                          • Gość: niet Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 16:10
                                            Ja to rozumiem tak: ustawa obejmuje akty normatywne, a wszystkie 3 niżej
                                            wymienione zaliczają się do takich aktów. Chyba, że jest jakiś kruczek, którego
                                            na pierwszy rzut oka nie łapię. :-)
                                            • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 16:17
                                              poprawna jest tylko odpowiedz b.i to na 100%.jako uzasadnienie "...Przepisy
                                              prawa powszechnie obowiązującego zgodnie z art. 87 ust. 2 Konstytucji są bowiem
                                              zawarte oprócz Konstytucji wyłącznie w ustawach, ratyfikowanych umowach
                                              międzynarodowych i rozporządzeniach."
                                              • Gość: niet Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 16:20
                                                W takim razie pytanie było niepełne.
                                                • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 16:22
                                                  tez mi sie na poczatku tak wydawało.
                                                  • Gość: aga Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 17:36
                                                    no co wy odp a,b,c sa poprawne
                                              • Gość: marta Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 17:47
                                                skarge moge wniesc do TK na kazdy akt normatywny, ktory jest niezgodny z
                                                konstytucja, czyli najwyzszym hierarchicznie aktem prawny. a zatem uchwala RM
                                                czy tez zarzadzenie Prezesa RM tez moze podlegac zbadaniu prze TK. takie jest
                                                moje zdanie.
                                                • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 17:58
                                                  tak ale chodzi o zrodła prawa.ale to test jednokrotnego wyboru.poprawna tylko
                                                  b.uzasadnienie jest troche wyzej
                                                  • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 18:00
                                                    "....Trybunał Konstytucyjny orzeka o zgodności przepisów prawa wydawanych przez
                                                    centralne organy państwowe z Konstytucją, ratyfikowanymi umowami
                                                    międzynarodowymi i ustawami (art. 188 pkt 3 Konstytucji). Konstytucja nie
                                                    posługuje się w tym wypadku – jak to czyniły poprzednio obowiązujące przepisy –
                                                    pojęciem „aktu normatywnego”, które było adekwatne do „otwartego” systemu
                                                    źródeł prawa, w którym aktem normatywnym był każdy akt zawierający normy
                                                    prawne, tzn. normy o generalnym i abstrakcyjnym charakterze. Jedynym
                                                    odstępstwem od terminu „przepisu prawa” jest art. 193 Konstytucji, który
                                                    posługuje się pojęciem „aktu normatywnego” w przypadku procedury przedstawiania
                                                    przez sądy pytań prawnych do Trybunału Konstytucyjnego. Obecnie
                                                    pojęcie „przepisów prawa” jest jednoznaczne. Przepisy prawa powszechnie
                                                    obowiązującego zgodnie z art. 87 ust. 2 Konstytucji są bowiem zawarte oprócz
                                                    Konstytucji wyłącznie w ustawach, ratyfikowanych umowach międzynarodowych i
                                                    rozporządzeniach....."
                                                  • Gość: marta Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 20:12
                                                    "jaa" przeczytaj sobie dokladnie fragment z podrecznika Wosia o TK i wyciagnij
                                                    wnioski. tam jest pare fragmentow, ktore pomoga w prawidlowej odp na pytanie.
                                                    ponizej cytuje poszczegolne "Kontroli TK mogą być poddane wszystkie akty
                                                    prawne" "TK orzeka o zgodności przepisów prawnych wydawanych przez centralne
                                                    organy państwowe z konstytucja, ratyfikowanymi umowami miedzynarodowymi i
                                                    ustawami" czyli zarzadzenie PRM czy tez uchwała RM moze byc zbadana pod
                                                    wzgledem zgodnosci z aktami prawnymi stojacymi wyzej w hierarchii. kazde
                                                    zarzadzenie nawet terenwych organow adm publicznej tj wojewody moze byc takze
                                                    zbadane pod wzgledem zgodnosci z konstytucja!!!!!!!!!a odpowiedziami, ktore sa
                                                    w ksiazkach radze ci dobrze nie sugeruj sie, jest w nich mnostwo bledow!!!!!!
                                                  • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 20:33
                                                    dobra ja sie nie znam.o jaka ksiazke ci chodzi???bo napisałas "odpowiedziami
                                                    sie nie sugeruj"???tylko wysłałam maila do jednego goscia z uj i tez powiedział
                                                    ze b.
                                                  • Gość: miesiek Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 18:00
                                                    a skad wiadomo, ze jednokrotnego?
                                                    w tresci zadania jest napisane: akty normatywne.
                                                • Gość: miesiek Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 17:59
                                                  zgadzam sie z kolezanka,
                                                  uchwala RM czy tez zarzadzenie Prezesa RM sa aktami normatywnymi. Poza tym:
                                                  art. 188 Konstytucji : TK orzeka w sprawach: 3)zgodnosci przepisow prawa,
                                                  wydawanych przez centralne organy panstwa, z Konstytucja, ratyfikowanymi
                                                  umowami m-narodowymi i ustawami.
                                                  art 93 ust. 3: Uchwaly i zarzadzenia podlegaja kontroli co do ich zgodnosci z
                                                  powszechnie obowiazujacym prawem.
                                                  ja tez jednak sadze, ze a-b-c, ale chcialbym, aby ktos kompetenty podal
                                                  poprawne odpowiedzi( najlepiej autor zadania).
                                                  • Gość: odp Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 18:02
                                                    no przeciez podaje.to test jednokrotnego wyboru i poprawna odp jest b.a prawnik
                                                    to potwierdza
                                                  • Gość: miesiek Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 18:06
                                                    moze jednak autor by odpowiedzial (widac po IP, ze to nie autor)
                                                  • Gość: odp Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 18:08
                                                    nie pisze ze jestem autorem,ale tez mam test z takim pytaniem
                                                  • Gość: miesiek O TRYBUNALE KONSTYTUCYJNYM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 10:05

" >Normy kontrolowane<

Art. 188 Konstytucji poddaje kontroli Trybunału Konstytucyjnego trzy typy
                                                    aktów: ustawy, umowy międzynarodowe oraz inne przepisy prawa wydawane przez
                                                    centralne organy państwowe. Łącznie określa się je mianem "aktów normatywnych"
                                                    (art. 79 ust. 1 i art. 190 Konstytucji). Oznacza to, że poza właściwością
                                                    Trybunału pozostają wszelkie akty, które są pozbawione normatywnego charakteru,
                                                    a także akty normatywne wydawane przez organy samorządu terytorialnego
                                                    (kontrolę nad aktami prawa miejscowego sprawuje Naczelny Sąd Administracyjny).
                                                    [...]"

"Pojęcie "przepisów prawa wydawanych przez centralne organy państwa" (art. 188
                                                    pkt 3 Konstytucji) jest najmniej ostre, ale rozpatrywać je trzeba na tle
                                                    dotychczasowego orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego. Dla zdefiniowania
                                                    pojęcia aktu normatywnego Trybunał od dawna posługuje się kryterium
                                                    materialnym. Za akt normatywny uznaje się mianowicie każdy akt zawierający
                                                    normy prawne, tzn. dyspozycje o abstrakcyjnym i ogólnym charakterze. Nazwa aktu
                                                    nie ma tu bezpośredniego znaczenia. Jak wskazano w orzecznictwie - zasadniczą
                                                    przesłanką kwalifikacji aktu normatywnego jest jego treść. Stwierdzenie, że
                                                    dany akt zawiera normy prawne jest zasadniczą przesłanką dla jego objęcia
                                                    kognicją Trybunału. Forma aktu ma tu znaczenie drugorzędne.

Tym samym kontrola Trybunału Konstytucyjnego obejmuje też regulaminy Sejmu i
                                                    Senatu [A TO PRZECIEZ TAKZE UCHWALY -
                                                    www.sejm.gov.pl/prawo/regulamin/kon7.htm], co znalazło zresztą odbicie
                                                    jeszcze w poprzednim stanie konstytucyjnym.

Powyższe podejście nie straciło aktualności na tle nowej Konstytucji, mimo że
                                                    dokonała ona istotnych przeobrażeń w systemie źródeł prawa. Nadal więc należy
                                                    uznawać, że wszelkie regulacje o charakterze normatywnym wydawane na szczeblu
                                                    ogólnopaństwowym podlegają kognicji Trybunału jako tzw. akty podustawowe."

Drugi cytat:

">INFORMACJA O WARUNKACH WNOSZENIA DO TRYBUNAŁU KONSTYTUCYJNEGO SKARGI
                                                    KONSTYTUCYJNEJ<
                                                    Przedmiotem skargi konstytucyjnej może być wyłącznie akt normatywny (ustawa,
                                                    rozporządzenie, zarządzenie itd.). "

To sa cytaty z bardzo pewnego zrodla, bo z samej strony Trybunalu
                                                    Konstytucyjnego [ www.trybunal.gov.pl ].

• Gość: marta Re: do piffpaff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 19:04
                    w zyciu sie nie zgodze, ze to tylko odp b. i zadnym uzasadnieniem dla mnie jest
                    art.87 Konstytucji. poza tym definicja rozporzadzenia brzmi (podaje zgodnie ze
                    slownikiem politologicznym) rozporzadzenie inaczej ZARZĄDZENIE, to akt prawny
                    calkowicie zależny od ustaw. wydawane są wyłązcnie na podstawie szczegolowego
                    upowanienia zawartego w ustawach oraz w celu ich wykonania. prawo do ich
                    wydawania przysluguje PREMIEROWI, RADZIE MINISTROW. dodatkowo pisze, ze kazde
                    rozporzadzenie moze byc poddane kontroli TK.
                    • Gość: jaa Re: do piffpaff IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.05, 19:15
                      przeczytaj dokładnie to o trybunale.mi tez na poczatku sie wydawało a b c ,ale
                      po dokładnym przeanalizowaniu wyjdzie samo b.zreszta taka jest odpowiedz i tak
                      tez twierdza kompetentne osoby
                • Gość: piffpaff ojej IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:43
                  Juz więcej nie będę :)
                  • Gość: piffpaff qrcze IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:44
                    to było do tv-foura
                    • Gość: Do piffpaffa Re: qrcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:47
                      A skąd jesteś ? Dużo twoich znajomych wybiera się na prawo UJ ?
                      • Gość: piffpaff :) IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:49
                        Z okolic Opola. Dość dużo ludzi z mojej szkoły wybiera się na prawo na UJ-ocie.
                        A Ty skąd jesteś?
                        • Gość: Do piffpaffa Do piffpaffa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 13:52
                          Ja jestem z wlkp, a Twoi znajomi uczą się z czegoś, czy podchodzisz tak od
                          siebie z wolnej stopy ?
                          • Gość: piffpaff Hmm... IP: 80.51.233.* 19.06.05, 13:56
                            Koleżanka i ja przeglądamy sobie podręcznik Wosia i Stelmacha (słownictwo
                            prawnicze w rozdziale "Elementy prawoznawstwa") oraz słownik Kopalińskiego. Co
                            do ludzi z mojej szkoły - myślę, że się uczą, a nieltórzy to mają nawet wolny
                            wstep (olimpiady), ehh...
                            • Gość: miesiek DUZY ZBIOR LACINY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 13:21
                              www.prawo.lex.pl/uzyteczne_informacje/uzyteczne.xml?position=4
                              pokazny zbior zawrotow lacinskich
                              prawo.interia.pl/info/sentencje
                              zbior sentencji

Moze sie to komus przyda?
                              • Gość: piffpaff Przyda się IP: 80.51.233.* 20.06.05, 13:40
                                Merci :)
        • Gość: Tomek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:33
          Gdyby to co piszesz było prawda to odp C i D znacza dokładnie to samo ;)
    • Gość: niet Re: To teraz was wszystkich zaskoczę. :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:06
      Witam,

Posprzeczaliśmy się o jedno zadanie UJ dotyczące Trybunału Konstytucyjnego.
      Nikt nie odpowie trafniej niż fachowiec, poniekąd dla Pana będzie to
      zapewne żenująco łatwe. Proszę więc, jeżeli nie sprawi to problemu, o
      odpowiedź:

Art. 79 Konstytucji
      1. Każdy, czyje konstytucyjne wolności lub prawa zostały naruszone, ma prawo,
      na zasadach określonych w ustawie, wnieść skargę do Trybunału Konstytucyjnego w
      sprawie zgodności z Konstytucją ustawy lub innego aktu normatywnego, na
      podstawie którego sąd lub organ administracji publicznej orzekł ostatecznie o
      jego wolnościach lub prawach albo o jego obowiązkach określonych w Konstytucji.

Powyższy przepis uzasadnia skargę do Trybunału Konstytucyjnego na akt będący
      A zarządzeniem Prezesa Rady Ministrów
      B umową międzynarodową
      C uchwałą Rady Ministrów
      D żadne z powyższych

Łączę wyrazy szacunku.

Szanowny Panie,
      Odpowiedź na Pańskie pytanie znajdzie Pan w Rozdziale III Konstytucji - vide
      zwłaszcza przepisy art. 87 oraz art.93; zatem prawidłowa odpowiedź na TAK
      sformułowane pytanie brzmi: D; oczywiście, jeżeli w pytaniu świadomie użyto
      określenia "umowa międzynarodowa" bez dodania "ratyfikowana"! Sądzę, że w teście
      UJ zadbano o precyzję określeń?
      z poważaniem
      Maciej Graniecki
      ----

Dla niedoinformowanych: tako rzecze szef biura Trybunału Konstytucyjnego.
      • Gość: piffpaff ;] IP: 80.51.233.* 20.06.05, 14:15
        Ja odpowiedziałam d i mnie zignorowano.
        • Gość: niet Re: ;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:20
          Za długie było Twoje uzasadnienie. Taki strzał. ;-)
          • Gość: piffpaff ;] IP: 80.51.233.* 20.06.05, 14:26
            Nie strzał, tylko za dużo klepania w klawiaturę ;)
            • Gość: niet Re: ;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:14
              Gość portalu: piffpaff napisał(a):
              > Nie strzał, tylko za dużo klepania w klawiaturę ;)

No coś Ty, przeczytaj na głos swoje pseudo. ;-)
          • Gość: miesiek Re: ;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:27
            no, to nazywam odpowiedzia z kompetentnego zrodla:) dzieki niet
            a czy to pytanie bylo zaczerpniete z jakiegos oficjalnego testu z UJ?
            • Gość: jess Re: ;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:37
              nie sądzę. Uniwersytety przygotują bardziej "kompetentne" testy kompetencji;).
              Większość pytań tu przedstawionych to pytania z jakichś allegrowych testów
              przygotowanych na szybko i ukierunkowanych na zbicie szybkiej kasy na
              kandydatach. Jak widać, nie dość, że są niejasno sformułowane, to na dodatek
              zawierają błędy w odpowiedziach.
              • Gość: ZADANIE UJ ZADANIE UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:51
                Art. 18 § 1 k.k. Odpowiada za sprawstwo nie tylko ten, kto wykonuje czyn
                zabroniony sam albo wspólnie i w porozumieniu z inną osobą, ale także ten, kto
                kieruje wykonaniem czynu zabronionego przez inną osobę lub wykorzystując
                uzależnienie innej osoby od siebie, poleca jej wykonanie takiego czynu.
                § 2. Odpowiada za podżeganie, kto chcąc, aby inna osoba dokonała czynu
                zabronionego, nakłania ją do tego.
                § 3. Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu
                zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności
                dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji;
                odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu
                obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim
                zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie.

Prawdą jest, że
                A podżegacz odpowiada tak samo jak pomocnik
                B podżegacz odpowiada tak jak sprawca
                C pomocnik odpowiada tak jak sprawca
                D przepis nie pozwala udzielić odpowiedzi na to pytanie
                • Gość: miesiek Re: ZADANIE UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:56
                  teraz ja wale, ze D ]:>>>>
              • Gość: miesiek Re: ;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:53
                no niektore testy sa dobitne, np. widzialem takie zadania, w ktorych trzeba
                bylo wyciagnac wniosek z dwoch przeslanek bedacych przeslankami przeczacymi ( a
                taki sylogizm jest automatycznie niepoprawny. W innym jedna przeslanka byla
                ogolno-przeczaca, druga szczegolowo-twierdzaca, a wniosek rzekomo prawidlowy
                byl tez twierdzacy ( to tak jakby powiedziec, ze zadna malpa nie jest ryba,
                niektorze ssaki sa malpami, wiec niektor ssaki sa rybami)
                • cailte Re: ;] 20.06.05, 15:00
                  ja też myślę, że d. pisze o odpowiadaniu, ale nie ma nic na temat wymiaru kary,
                  dlatego nie da się tego porównać. ;)
                  • Gość: ZADANIE UJ ZADANIE UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:05
                    Słowa, słowa, słowa...” – oto refleksja Hamleta, bohatera dramatu Szekspira.
                    Można tę refleksję interpretować na różne sposoby. Która interpretacja jest
                    najmniej trafna?
                    A. słowa mają wiele różnych znaczeń
                    B. słowa liczą się mniej, niż czyny
                    C. słowami można maskować intencje
                    D. łatwiej posłużyć się słowem, niż podać jego definicję
                    E. łatwiej coś powiedzieć, niż zrobić
                    • Gość: hmmm :) Re: ZADANIE UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:14
                      D??? (nie idę na prawo, z ciekawości zobaczyłam wątek)
                    • Gość: miesiek Re: ZADANIE UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:47
                      to zadanie jest jak na polonistyke:)
                      Ja stawiam na A, bo pozostale interpretacje laczy moim zdaniem to, ze mowia o
                      niewielkiej wartosci samego slowa.
                    • Gość: piffpaff Ehh IP: 80.51.233.* 20.06.05, 19:54
                      Można znaleźć analogie między a i d (które na początku wydało mi się najbardziej
                      absurdalne) oraz między b i e. Czyli powinno odpaść c. Ale wszystkie odpowiedzi
                      są bardzo ogólnikowe, nieprecyzyjne i można je interpretować na 2 mln sposobów,
                      spłycają "Hamleta", który jest wart mądrzejszych pytań. "Interpretacje" zawarte
                      w tych odpowiedziach są na poziomie bryka. W ogóle to pytanie nie jest zbyt
                      trafione i sądzę, że takich głupot nie będzie.
                      • Gość: miesiek Re: Ehh i ZADANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 19:59
                        wlasnie tez patrze na to pytanie i przekonuje sie do c. Ale racja, ze jest to
                        pytanie dziwne, delikatnie mowiac.
                      • cailte Re: Ehh 20.06.05, 21:07
                        "spłycają "Hamleta", który jest wart mądrzejszych pytań."

święta prawda. :) a Szekspir się w grobie przewraca.
                    • Gość: Tomek Hamlet to nie zadanie na prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:52
                      W mojej bogatej interpretacji wszystkie odp moga byc prawdziwe ... ale takich
                      zad nie bedzie bo to tak jakby podali wierszyk i kazali zaznaczyc
                      interpretację ;) Kazdy może przeciez zobaczyć w nim co innego =P
                • Gość: baśka do miesiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 17:12
                  Czy te zadania, o których piszesz były w informatorze na UJ. Mogą się pojawić,
                  jak myślisz??
                  • Gość: kandydat TEST WIELOKROTNEGO WYBORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 17:44
                    Czy to będzie oznaczać że w jednym zadaniu trzeba zakreślić więcej niż 1
                    odpowiedź??
                    • Gość: SZOK - 8,9/miejsce Re: TEST WIELOKROTNEGO WYBORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 18:41
                      SZOK - rekrutacja.law.uj.edu.pl/
                      • Gość: niet Re: TEST WIELOKROTNEGO WYBORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 19:34
                        No, to rozumiem.
                        Nareszcie mi uwierzą, że jest 9 os. / miejsce. ;-)
                        • cailte Re: TEST WIELOKROTNEGO WYBORU 20.06.05, 19:36
                          ja też bym wybrała odpowiedź d.

a na głupią medycynę jest po 3 osoby na miejsce...
                          • cailte Re: TEST WIELOKROTNEGO WYBORU 20.06.05, 19:39
                            tzn. nie żebym coś miała do medycyny. ;)
                          • Gość: meg Re: TEST WIELOKROTNEGO WYBORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 19:40
                            a ja bym wybrala odp e?:>
                            • Gość: meg Re: TEST WIELOKROTNEGO WYBORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 19:42
                              heh zle przeczytane pytanie jednak d :D i wlasdnie tak sie robi najprostrze bledy
                            • Gość: niet Re: TEST WIELOKROTNEGO WYBORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 19:42
                              W ogóle to skąd te pytania? Nie mają zawartej pełnej podstawy prawnej, na co
                              słusznie zwraca uwagę szef Trybunału. Na pewno nie z UJ, co?
                  • Gość: miesiek Re: do miesiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 20:00
                    Nie wiem czy sylogizmy kategoryczne sa na egzaminie na UJ, lepiej beda to
                    wiedzieli ci co na UJ zdaja, ja wiem, ze cos takiego bedzie na pewno na UW.
                    • Gość: WIELKI OPTYMISTA WIELKI OPTYMISTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 01:19
                      Ja mysle ze test bedzie niezbyt trudny, a ilosc punktow bedzie wysoka.
                      • Gość: kaśka Sylogizmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 10:54
                        Nie wiecie czy w informatorze UJ są sylogizmy kategoryczne??
                        • Gość: znówj a Re: POWRÓT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 19:55
                          Powracamy na górę i podajemy przykładow zadania na UJ.....
      • Gość: studentka prawa UJ Re: To teraz was wszystkich zaskoczę. :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:21
        lol jak wy macie problemy z rozwiazywaniem prostych kazusow....to moze warto
        juz na wstepie dac sobie spokoj ze studiowaniem prawa ?nie to zebym wam je
        odradzala, ale to nie sa latwe studia

a te kazusy to nic w porownaniu z tym co was czeka pozniej

z kazusami jest tak, ze albo rozumie co sie czyta-> artykuly prawne albo nie i
        nie pomoze przeczytanie nawet 100 ksiazek prawniczych
        • Gość: kajetan Re: To teraz was wszystkich zaskoczę. :-) IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.05, 22:25
          tez tak mysle.poza tym na egzaminie nie ma prawoznawstwa.wszystko oscylije
          wokol logicznego myslenia...a tego trudno sie nauczyc
    • Gość: .... Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:42
      z całą pewnością rekrutacja na studia prawnicze w tym roku będzie zupełnie inna
      i wyłoni zupełnie innych przyjętych na studia.co do nauki do
      wstępnego,nauczylam się prawie calego slownika,a odnośnie kazusów,to nie ma
      sensu studiować książek z prawoznastwa,ta część jest na logiczne myślenie!!!!!
      • Gość: kajetan Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.05, 22:46
        jak ty to zrobiłas???zartujesz ??całego słownika?trzeba miec bogate słownictwo
        ale takie kucie chyba z lekka bez sensu...
        • Gość: studentka prawa UJ Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:50
          lol jak sie nauczylas calego slownika to brawo, ale z tego co slsyzalam, to
          chyba polowa pytan jest ze slownictwa obcego i roznych takich
          • Gość: ... Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:55
            to nie jest takie trudne,zajeło mi to może razem ok.3 tygodnie,bralam slówka z
            różnych stronek i tłumaczyłam wg słownika Kopalińskiego,większość moich
            znajomych tak robi,dobra metoda,bo skuteczna prawie 100% się pamięta:-)
            • Gość: yyyyyyy yyyy IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.05, 23:04
              jakich stronek????????
              • Gość: .... Re: yyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 23:10
                po prostu wpisujesz na google 3 pierwsze z brzegu pojęcia(terminy)które się
                pojawiły w informatorze,wyświetla ci się kilka adresów różnych stron ze
                słonikami,wybierasz jeden a później tłumaczysz wg słownika Kopalińskiego
                (identyczne tłumaczenia jak w informatorze i ,jak ktoś kiedyś wspomniał,
                prawdopodobnie z niego pojawią się tłumaczenia na wstępnych;-))
              • Gość: ... Re: yyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 23:13
                pracochłonne,ale po selekcji zostaje ok 70 stron słówek ,pisanych dziewiątką,do
                nauczenia
      • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.05, 23:09
        te 9 osob na miejsce niesłusznie przeraza.wiekszosc ludzi idzie z marszu,bedac
        pewna ze to test logicznego myslenia.czesc nie wie nawet jak ten test bedzie
        wygladał
        • Gość: bart Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 23:26
          A jak będzie wyglądał???
          • Gość: jaa Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.05, 23:27
            jak z okienka :P
            • Gość: bart Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 23:29
              Czyli??? Tak z ciekawości pytam?
    • Gość: .... do yyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 23:41
      a jak ty sie przygotowujesz??
      • Gość: yyyy Re: do yyy IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.05, 23:43
        nijak.nie wiem czy warto w ogole.wy piszecie ze sie uczycie,a inni z ktorymi
        gadałem ze nie.
        • Gość: ..... Re: do yyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 23:46
          no tak,temat przygotowań budzi kontrowersje,ale cóż nam pozostaje,lepiej się
          uczyć niz bezczynnie marnowac czas przed wstępnym
      • Gość: yyy Re: do yyy IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.05, 23:46
        nijak .nie wiem czy w ogole warto.wy piszecie ze sie uczycie,a inni z ktorymi
        gadałem nie,jak pisałem wielu z nich wie tylko to co napisano na stronie:test
        wielokrotnego wyboru,z logicznego myslenia.ja do momentu jak znalazłem ten wasz
        watek tez tak myslałem.i chyba nadal tak mysle...pozdro
        • Gość: yyy Re: do yyy IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.05, 23:48
          ja nie marnnuje.czytam zaległe ksiazeczki,jezdze rowerkiem itp.wiem ze zyje:)
    • Gość: .... do yyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 00:06
      a skąd jesteś??
    • Gość: zadanko zadanko IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 12:56
      cezaropapizm to:
      a)zwierzchność panstwa nad kosciołem
      b)zwierzchnosc koscioła nad panstwem
      c)papiez jest równoczesnie głowa panstwa
      d)głowa panstwa jest rownoczesnie papiezem
      • Gość: piffpaff Odpowiedź... IP: 80.51.233.* 22.06.05, 13:01
        A - chyba nie muszę uzasadniać ;P
        • Gość: zadanko Re: Odpowiedź... IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 13:07
          przysłałem pytanie bo chyba 2 odpowiedzi sa poprawne.jeszcze d
          • Gość: piffpaff Hmm IP: 80.51.233.* 22.06.05, 13:23
            Cezaropapizm panował w państwie Justyniana Wielkiego, Karola Wielkiego, później
            w czasie walki o inwestyturę, no a potem przejawiał się w zasadzie zwierzchności
            władz świeckich nad Kościołem, był jednym z elementów absolutyzmu we Francji (od
            Filipa IV Pięknego) i absolutyzmu oświeconego w monarchii habsburskiej. Nigdy
            żaden władca nie nosił tytułu papieża - zawsze oni istnieli sobie oddzielnie,
            tyle że byli zaleźni od wladców. Od pontyikatu Grzegorza VII natomiast papież to
            tytuł zastrzeżony wyłącznie dla biskupa Rzymu.
            • Gość: zadanko Re: Hmm IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 13:27
              cezaropapizm system rządów, w którym monarcha sprawuje zarazem władzę świecką i
              kościelną(kopalinski)
              • Gość: piffpaff Hmm IP: 80.51.233.* 22.06.05, 13:33
                Słowniki wyrazów obcych mają to do siebie, że definicje słów są krótkie i często
                muszą upraszczać pewne rzeczy. Natomiat moja definicja pochodzi ze "Słownika
                historii powszechnej" i na pewno jest poprawna. Pzdr
                • Gość: zadanko Re: Hmm IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 13:52
                  no ale w takiej sytuacji moim zdaniem lepszym zrodlem jest słownik
                  kopalinskiego lub jezyka polskiego.słownik historii własnie omze czesciowo
                  tylko wyjasniac np kontekst historyczny...
                  • Gość: piffpaff ehh IP: 80.51.233.* 22.06.05, 14:03
                    Słownik nie jest lepszym źródłem - to, że napisano w nim, że władca dzierżył
                    jednoczesnie władzę świecką i duchowną, nie oznacza W NAJMNIEJSZYM STOPNIU, że
                    nosił on też tytuł papieża. Tę wiedzę należy czerpać wtedy z innych źródeł. Poza
                    tym cezaropapizm to nie jest jakieś kosmicznie trudne pojęcie - wręcz
                    przeciwnie, jest jednym z podstawowych omawianych na lekcjach historii - na
                    moich nie wspominano, że Justynian Wielki nosił tytuł papieski. Ponadto - jeśli
                    coś omawia jakieś pojęcie częściowo - to bardziej częściowo objaśni je słownik
                    wyrazów obcych niż słownik historyczny :].
      • Gość: żaba Re: słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:25
        Podajemy trudne słowa do wytłumaczenia na test UJ z informatora i nie tylko.
        Moja propozycja to KONTRAKTACJA....
        • Gość: zadanko zadanko IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 13:28
          Art. 4. K.K.
          § 1. Jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia
          przestępstwa, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę
          obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy.
          § 2. Jeżeli według nowej ustawy czyn objęty wyrokiem zagrożony jest karą,
          której górna granica jest niższa od kary orzeczonej, wymierzoną karę obniża się
          do górnej granicy ustawowego zagrożenia przewidzianego za taki czyn w nowej
          ustawie.
          § 3. Jeżeli według nowej ustawy czyn objęty wyrokiem nie jest już zagrożony
          karą pozbawienia wolności, wymierzoną karę pozbawienia wolności podlegającą
          wykonaniu zamienia się na grzywnę albo karę ograniczenia wolności, przyjmując
          że jeden miesiąc pozbawienia wolności równa się 60 stawkom dziennym grzywny
          albo 2 miesiącom ograniczenia wolności.
          § 4. Jeżeli według nowej ustawy czyn objęty wyrokiem nie jest już zabroniony
          pod groźbą kary, skazanie ulega zatarciu z mocy prawa.
          14. Jacek popełnia przestępstwo w marcu, w kwietniu wchodzi w życie nowa
          ustawa, proces odbywa się w maju. Jeżeli za to przestępstwo stara ustawa
          przewidywała karę od roku do dwóch lat pozbawienia wolności, a nowa od dwóch do
          czterech lat, to na ile lat sąd może skazać Jacka?
          a) od roku do dwóch lat
          b) od dwóch do trzech lat
          c) od trzech do czterech lat
          d) od dwóch do czterech lat
          • Gość: niewiemnic Re: zadanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:41
            moim zdaniem odpowiedz a
          • Gość: ..... Re: zadanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:42
            a???
            • Gość: zadanko Re: zadanko IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 13:45
              no moim tez.ale ponoc c :/
              • Gość: zadanko Re: zadanko IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 13:46
                Jakub popełnia przestępstwo w maju, proces odbywa się w lipcu i sąd skazuje
                Jakuba na 3 miesiące pozbawienia wolności, w sierpniu wchodzi w życie nowa
                ustawa, wg której przestępstwo popełnione przez Jakuba nie jest już zagrożone
                karą pozbawienia wolności. Nieprawdą jest, że:
                a) sąd zamieni karę 3 miesięcy pozbawienia wolności na grzywnę
                b) odbędzie się nowy proces
                c) Jakub spędzi w więzieniu 3 miesiące
                d) poprawne są odpowiedzi a, b
                • Gość: piffpaff Re: zadanko IP: 80.51.233.* 22.06.05, 13:49
                  D
                  • Gość: zadanko Re: zadanko IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 13:52
                    c
                  • Gość: zadanko Re: zadanko IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 13:53
                    tam jest :"nieprawda jest"
                    • Gość: piffpaff A zasada... IP: 80.51.233.* 22.06.05, 14:06
                      lex retro non agit?
                      • Gość: zadanko Re: A zasada... IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 14:13
                        no własnie.wszystkie odpowiedzi zle w tym tescie sa..
                        • Gość: zadanko Re: A zasada... IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 14:14
                          alewtedy byłoby prawda ze odbędzie się nowy proces....
                          • Gość: piffpaff Ehh IP: 80.51.233.* 22.06.05, 14:21

Wg mnie:
                            Jakub popełnia przestępstwo w maju, proces odbywa się w lipcu i sąd skazuje
                            Jakuba na 3 miesiące pozbawienia wolności, w sierpniu wchodzi w życie nowa
                            ustawa, wg której przestępstwo popełnione przez Jakuba nie jest już zagrożone
                            karą pozbawienia wolności. Nieprawdą jest, że:
                            a) sąd zamieni karę 3 miesięcy pozbawienia wolności na grzywnę - no jeśli tu
                            działa zasada lex retro non agit to jest to poprawna odpowiedź, czyli:
                            "Nieprawdą jest, że sąd zamieni karę 3 miesięcy pozbawienia wolności na grzywnę"
                            b) odbędzie się nowy proces - to co w a
                            c) Jakub spędzi w więzieniu 3 miesiące - śpędzi, czyli to prawda, czyli to nie
                            jest poprawna odpowiedź, bo zadanie zaczyna sie: "Nieprawda jest..."
                            d) poprawne są odpowiedzi a, b -tak.
                        • Gość: piffpaff ?? IP: 80.51.233.* 22.06.05, 14:15
                          To co ta za test?
                          • Gość: zadanko ups :P IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.05, 14:25
                            jo pomyliły mi sie odpowidzi przy pisaniu up.joł zgadza sie.a b.
                            • Gość: zadanko Re: zadanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 15:09
                              Czy to pytanka z informatora??
                          • Gość: fisz Re: ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 16:50
                            wg mnie tylko odpowiedz D jest poprawna. Nie dziła zasada lex retrno non agit,
                            bowiem kara została juz wymierzona.
                            • Gość: piffpaff Wg mnie też d ;] IP: 80.51.233.* 22.06.05, 17:22
                              co zaznaczyłam już w 1. poście dotyczącym tego pytania. A zasada "prawo nie
                              działa wstecz" działa, bo gdyby tak nie było, możnaby wytoczyć temu J. nowy proces.
                              • Gość: eli Re:zadanniiieee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 23:57
                                a czy umowy i prawotworcze orzeczenia sa żródlem prawa obowiazujacego ?
    • Gość: m0tylek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.mtm-info.pl 22.06.05, 15:56
      Witam wszystkich ;)))
      Jak samopoczucie na tydzień przed egzaminem????
      Troche przeraziła mnie liczba kandydatów, bo nawet biorac pod uwagę, że połowa
      zarejestrowała sie < a nóżwidelec> to i tak wyjdzie 5 kandydatów na 1 miejsce;(
      • Gość: żaba Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 23:03
        Tak być nie może, jedziemy na górę!! Przyszli prawnicy, jesteśmy the best!!!
        Podajemy trudne przykładowe słówka....
        • Gość: fisz Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 23:44
          bikiniarz
          • Gość: żaba Re:DO FISZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 08:10
            Skąd wziąłeś to słowo??? POzdROwiONka
            • cailte Re:DO FISZ 23.06.05, 09:24
              bo bikiniarz to takie fajne skarpetki miał, nie? ;)
              • Gość: fifi Re:DO FISZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 09:42
                Wpisujemy słowa z informatora :)
                • Gość: fisz Re:DO FISZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 10:18
                  prekluzja
                  • Gość: fifi Re:DO FISZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 11:02
                    in medias res
                    • qazwerq Re:DO FISZ 23.06.05, 12:31
                      a co to ??
                      • Gość: aga >>>> KSIAZKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:22
                        macie jakies ksiazki w ktorych są takie przykladowe kazusy jak beda na egzaminie
                        razem z rozwiazaniami? chodzi mi o takie rozruszanie sie troche, nie mam pojecia
                        czego szukac. pozdrawiam,dzieki za pomoc jesli ktos bedzie tak uprzejmy.
    • Gość: ZADANIE Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 19:19
      ART.84KC W razie błędu co do treści czynności prawnej mozna uchylic sie od
      skutkow prawnych swego oswiadczenia woli. jezeli jednak oswiadczenie woli bylo
      zlozone innej osobie, uchylenie sie od jego skutkow prawnych dopuszczalne jest
      tylko wtedy, gdy blad zostal wywolany przez te osobe, chociazby bez jej winy,
      albo gdy wiedziala ona o bledzie lub mogla z łatwoscia blad zauwazyc;
      ograniczenie to nie dotyczy czynnosci prwanej nieodplatnej

czy w przypadku czynnnosci prawnej nieodplatnej zawsze mozna uchylic sie od
      skutkow oswiadczenia woli w razie bledu?
      A)tak
      B)nie
      C)w pewnych sytuacjach tak, a w innych nie
      D) przepis nie daje podstaw do odp na to pyt
      • Gość: aga Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 19:20
        A????
        • Gość: natka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 19:23
          D
          • Gość: aga Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 19:28
            czemu D?
      • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 19:54
        To też ciekawe zadanie. Z przytoczonego artykułu wynika, że można, w każdej
        sytuacji:

> ART.84KC W razie błędu co do treści czynności prawnej mozna uchylic sie od
        > skutkow prawnych swego oswiadczenia woli. Jezeli jednak (...)
        > ograniczenie to nie dotyczy czynnosci prwanej nieodplatnej

Niemniej jednak sprawdziłem to zadanie w kodeksie, bo wydawało mi się to
        niedorzeczne... i są co to tego w następnych artykułach ograniczenia. Tak więc
        zgodnie z obowiązującym prawem poprawna jest odpowiedź C, natomiast sugerując
        się wyłącznie w/w artykułem - A.
        • Gość: natka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 20:02
          a ja wam mowie ze d na 100%.musiałes sprwdzic w kodeksie czyli artykuł nie daje
          odpowiedzi.
          • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 20:09
            Z takiego założenia możesz wychodzić praktycznie przy każdym kazusie, że w
            kodeksie może jeszcze coś być. Jak dla mnie przepis daje podstawy do odpowiedzi
            na to pytanie, a to, że są jeszcze jakieś kruczki to inna historia. :-)
            • Gość: aga Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 20:12
              zgadzam sie z "nietem":)))
              • Gość: natka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 20:13
                ja daje d.pytatałam sie ojca(prawnik)i tez tak mowi
              • Gość: natka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 20:15
                jest napisane "mozna".nie ma "zawsze".
                • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 20:34
                  Powiem szczerze, że nie przekonuje mnie to. Na chłopski rozum, kiedy najpierw
                  pisze, co wolno, a potem jakiego typu są ograniczenia i nie ma delegacji do
                  innych przepisów, to sprawa jest jasna i nie trzeba dodawać w arykule "zawsze".
                  To w końcu test predyspozycji i nie jest tu wymagana znajomość składni prawnej.
                  Niewykluczone jednak, że w kodeksach są takie zasady i nie daje to podstaw.
                  • Gość: natka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 20:39
                    ale na moje d.własnie na chłopski rozum...
                    • Gość: miesiek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 20:52
                      ja tez sklaniam sie do d, ale z innych przyczyn.
                      Przepis dotyczy bledu co do tresci, w pytaniu jest z kolei sformulowanie o
                      bledach (generalnie) odnosnie czynnnosci prawnej nieodplatnej i jezeliby nawet
                      przyjac, iz ten przepis mowi, ze skutki oswiadczenia woli w przypadku
                      czynnnosci prawnej nieodplatnej mozna uchylic, to nir precyzuje czy tez w
                      przypadku innego rodzaju bledow. Ale moge sie mylic, zwlaszcza, ze piszac to
                      nie do konca kontaktuje z rzeczywistoscia ;)
                      • Gość: miesiek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 21:57
                        ahh, wiedzialem, ze cos pomotalem:
                        > (...)iz ten przepis mowi, ze skutki oswiadczenia woli w przypadku
                        > czynnnosci prawnej nieodplatnej mozna uchylic( I TU ZABRAKLO - w przypadku
                        bledu co do tresci), to ni(E) precyzuje czy tez w
                        > przypadku innego rodzaju bledow.

Ale i tak najwazniejsze, ze Polska ograla Serbie i Czarnogore :)))))))
                        • Gość: niet Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:05
                          A najciekawsze jest to, że mi jeden prawnik wskazał przed chwilą A, a drugi C.
                          No to tylko B nie mamy. ;-)
                          • Gość: miesiek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:08
                            to dalej, niech ktos zglosi B ,najlepiej po konsultacji z Sadem Najwyzszym;)))
                            Bedzie wtedy juz w ogole wesolo:)
                            ja jestem w sytuacji gdy moge powolywac sie niestety tylko na sibie;)
                            • Gość: eli Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:17
                              robilam ten kazus i poprawna jest odp. A. nie moze byc a i c jednoczesnbie, bo
                              to bedzie sobie przeczyc
                              • Gość: natka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 22:21
                                w rzeczywistosci c.ale to nie wynika z tego przepisu wiec d.ja juz z 2 prawnikow
                                (tzn prawnikiem i studentem) gadałam i obaj za d
                                • Gość: eli Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:22
                                  a ja ten przyklad konsultowalam ze studentem i z doktorem prawa i jest odpo. a
                                  • Gość: miesiek Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:24
                                    a ja z Duchem Sw...
                                    Kazdy tu moze powolac sie , ze z kims sie kontaktowal, a to i tak nie ma mocy
                                    przekonywujacej nikogo... Straszne czasy, gdy zaufanie tak nisko upadlo i nie
                                    jest cenione.
                                    • Gość: eli Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:27
                                      do natki, a spojrz na ostatnie zdanie tegoz artykulu i moze ci sie cos rozjasni
                                      • Gość: natka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 22:30
                                        no własnie to zdanie mnie przekonuje do d.kazdy skonsultowal ,kazdy ma inne
                                        zdanie,bez sensu sie wykłucac.
                                        • Gość: eli Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:33
                                          do natki....dziewczyno....ostatnie zdanie sugeruje, ze ograniczenie nie dotyczy
                                          czynnosci prawnej nieodplatnej, a caly art, jest o czynnosci prawnej odplatnej
                                          i zwizanymz tym ograniczeniem i sa podane okolicznosci!!!!
                                          • Gość: natka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 22:42
                                            jaaaaaaa.......
                                            nie chce mi sie z toba spierac.
                                            napisałas mi cos co wiem i nie za bardzo wiem po co...hmmm wiesz byc moze ty
                                            osoby z ktorymi skonsultowałas macie racje,ja mam jednak inne zdanie i moj
                                            ojciec tez,wiec odpuscmy...:)
                                      • Gość: natka Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 22:32
                                        aaaaa jeszcze.nic mi sie nie musi rozjasniac...
                                        • Gość: natka do eli IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.05, 22:48
                                          masz zrobione pyt z informatora?moze skonsultujemy co?
                                          • Gość: eli doi natki Re: do eli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:11
                                            nie nie mam zrobionych
                                            • cailte Re: do eli 25.06.05, 12:14
                                              pozostaje tylko liczyć, że akurat nasze odp. będą tymi właściwymi. ;)
                                              • cailte Re: do eli 25.06.05, 12:32
                                                a może tak...pośpiewamy?
                                                cholera, ileż można ćwiczyć te kazusy, już mam dość. ;)
                                                • cailte Re: do eli 25.06.05, 12:40
                                                  w ciemnej tej ceeeeeli na zgniłyyyyyym posłaniuuuu....
                                                  nie, to chyba zły klimat.

mała chinka, czikuczikulinka, w jej oczach widzę tylkooo gnieeew! ;)
                                                  • Gość: miesiek Re: do eli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:55
                                                    A ja zaspiewam cos z klasyki;))
                                                    :

Teraz nie pora szukać wymówek
                                                    fakt, że skończyło się,
                                                    dziś przyszedł inny, bogatszy i lepszy ode mnie
                                                    i wraz z Tobą skradł szczęście me.
                                                    Jedną mam prośbę, może ostatnią
                                                    pierwszą od wielu lat,
                                                    daj mi tę jedną niedzielę,
                                                    ostatnia niedzielę,
                                                    a potem niech wali się świat.

To ostatnia niedziela
                                                    dzisiaj się rozstaniemy,
                                                    dzisiaj się rozejdziemy
                                                    na wieczny czas.
                                                    To ostatnia niedziela,
                                                    więc nie żałuj jej dla mnie,
                                                    spojrzyj czule dziś na mnie
                                                    ostatni raz.

Będziesz jeszcze dość tych niedziel miała,
                                                    a co ze mną będzie - któż to wie...

To ostatnia niedziela,
                                                    moje sny wymarzone,
                                                    szczęście tak upragnione
                                                    skończyło się.

Pytasz co zrobię i dokąd pójdę,
                                                    dokąd mam iść, ja wiem...
                                                    dziś dla mnie jedno jest wyjście,
                                                    ja nie znam innego,
                                                    tym wyjściem jest, no, mniejsza z tem.
                                                    Jedno jest ważne - masz być szczęśliwa
                                                    o mnie już nie troszcz się,
                                                    lecz zanim wszystko się skończy,
                                                    nim los nas rozłączy,
                                                    tę jedną niedzielę daj mi.

To ostatnia niedziela
                                                    dzisiaj się rozstaniemy,
                                                    dzisiaj się rozejdziemy
                                                    na wieczny czas.
                                                    To ostatnia niedziela,
                                                    więc nie żałuj jej dla mnie,
                                                    spojrzyj czule dziś na mnie
                                                    ostatni raz.

Będziesz jeszcze dość tych niedziel miała,
                                                    a co ze mną będzie - któż to wie...

To ostatnia niedziela,
                                                    moje sny wymarzone,
                                                    szczęście tak upragnione
                                                    skończyło się.
                                                  • Gość: jaa Re: do cailte IP: *.olsztyn.mm.pl 25.06.05, 13:03
                                                    tak duzo ich robisz?skad je masz?bo nie mam i nie wiem skad wziac
                                                  • Gość: niet Re: do cailte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 13:07
                                                    Dziewczyny są (aha, aha) gorące (aha, aha)...

:-)
                                                  • cailte Re: do cailte 25.06.05, 19:58
                                                    dobre, miesiek! :D jesteś mistrzem wyczucia klimatu! ;)
                                                    niet, aleś starocia odkurzył...;)
                                                  • cailte do jaa 25.06.05, 20:00
                                                    chodziło mi o te, które tutaj rozwiązujemy. poza tym mam studenta, z którym
                                                    rozwiązuję sobie kazusy (tak dla sportu ;). ale to i tak już za późno.
    • Gość: XX odwołanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 20:52
      czy ktos moze wie jak napisac odwołanie od egzaminu? zabrakło mi 4 pkt na prawo
      na UJ i dowiedziałem sie ze mozna pisac odwołanie zeby uwzglednili mnie przy
      dalszej rekrutacji...plizzz pomóżcie!
      • Gość: qro Re: odwołanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 18:29
        zycze powodzenia... odwolania rozpatruja we wrzesniu, wiec ja wole to olac i
        miec zapewnione miejsce na uniwersytecie, na ktory sie na bank dostalem... co
        najwyzej sprobuje sie po roku przeniesc w ramach ECTS :)
        • Gość: jaa Re: odwołanie IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.05, 18:36
          ale 4 pkty to sporo...
      • Gość: nati Re: odwołanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 20:23
        mnie też 4 punktów zabrakło,a mimo to złożyłam odwołanie-co mi szkodzi,nic mnie
        to nie kosztuje,no nie?
        na stronie uj masz wzór odwołania,wystarczy wydrukować i wypełnić.jedyny problem
        to uzasadnienie.ten temat był kiedyś szeroko omówiny na tym forum.
        i tak,jedni pisali,żeby zażyczyć sobie wglądu do pracy,zobaczyć,co było źle i
        ewentualnie postarać się uzasadnić,że moja odpowiedź był logiczna,choć niezgodna
        z kluczem i może akurat mi to uwzględnią?
        inni znowu radzili,żeby pod żadnym pozorem czegoś takiego nie pisać,bo to jest
        podważanie autorytetu tych,którzy test układali,a był zapewne układany
        komisyjnie przez profesorów z wydziału.
        był jescze inny pomysł-udokumentować jakąś chorobę,która przeszkodziła mi w
        pełnym wykorzystaniu moich umiejętności.proponowane dolegliwości:silna alergia i
        leki antyalergiczne,które osłabiają koncentrację i,z tego co pamiętam,bolesne
        miesiączki.z tym że z racji Twojego nicka nie wiem,czy to akurat Ciebie mogłoby
        dotyczyć;)
        ja doszłam do wniosku,że uzasadnienie nie ma żadnego znaczenia,bo i tak będą
        patrzeć tylko na ilośc punktów i nikt tego nie przeczyta.napisałam zatem,że
        zawsze zależało mi na studiowaniu prawa,interesują mnie losy naszego kraju i
        takie tam.i że dobrze zdałam maturę,chodziłam do renomowanego liceum i miałam
        wysoką średnią na koniec(chciałam jako załącznik dać kopie świadectwa
        maturalnego i ukończenia szkoły,ale pani w rektoracie powiedziała,że nie
        trzeba).ale tak jak już napisałam-nie sądzę,żeby ktoś to przeczytał:/
        i tyle.odwołanie rozpatrzą we wrześniu.
        aha,a Ty się raczej spiesz z tym odwołaniem,bo jest na to tylko 14 dni od momenu
        otrzymania informacji listem poleconym.
        może nam się uda:)
        pozdrawiam.
        • Gość: ewa Re: odwołanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 20:29
          a można odwołanie na uj przesłać pocztą, czy trzeba dowieść osobiście?
          • Gość: PSV Re: odwołanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 20:56
            mam pewne pytanie do was. czy was test byl wylacznie z rozumienia tekstu i
            logiki? ilu było chetnych, a ile osob na miejsce? ile wynosil prog? z gory
            dzieki
            • Gość: jaa Re: odwołanie IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.05, 21:00
              osob na miejsce oficjalnie 9 a ponoc 12.chetnych odpowiednio 4500 i 6000.a test
              był z logiki i interpretacji teksu.był do bani :P
            • Gość: jaa Re: odwołanie IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.05, 21:01
              prog 67 /100.test wielkokrotnego wyboru niestety :(
              • Gość: gosc Re: odwołanie IP: *.setia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 01:34
                poprawka 67/110
    • Gość: karaola Re: PRAWO UJ - COME BACK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 12:40
      heyka, czy macie jakies przykladowe testy na UJ ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka