Dodaj do ulubionych

tłuuuuumy....

02.07.05, 23:20
rekrutacja na filologie polska na ug konczy sie 8.07 a juz jest prawie 900
kandydatów... :/ przyjmują tylko troche ponad 100... a co
najgorsze 'nowomaturzyści' po przeliczeniu procentów na owe punkty
rekrutacyjne wypadają o wiele gorzej niz 'staromaturzyści', średnio o około
10 punktów. informacje z samego źródła. uni przeprowadzil symulacje i
wszystko na to wskazuje ze ludzi po nowej maturze bedzie przyjetych kilka
razy mniej niz tych po starej, skandal!
Obserwuj wątek
    • Gość: fh Re: tłuuuuumy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 23:32
      to znaczy, że nie będzie osobnych list dla staro- i nowomaturzystów? nie ma
      żadnego proporcjonalnego podziału? zastanawia mnie to, bo też składam papiery
      na wydział fil-hist, i wiem, że sporo osób ze starą maturą tak robi (w tym
      ja;)) zresztą nie tylko na ten wydział. to po prostu dobra okazja na
      rozpoczęcie drugiego kierunku tanim kosztem, bo ciężko pogodzić sesję z nauką
      do wstępnych, a przy konkursie świadectw...;)

no cóż, ta sytuacja w każdym razie mnie nie dziwi, spodziewałam się tego -
      władze ug nie mają zbyt wielkiej umiejętności przewidywania (patrz: konkurs
      świadectw na prawie, gdzie dostały się tylko osoby z maksem punktów, a i tak
      było to ponad dwa razy tyle osób, ile przewidywał limit miejsc;))
      • arturrysiek Re: tłuuuuumy.... 02.07.05, 23:40
        bynajmniej na razie uni nic nie mowi o osobnych listach, dla staro- i dla
        nowomaturzystów. ma byc jedna. jako nowomaturzysta mam nadzieje ze to sie
        zmieni:P i bedzie w miare sprawiedliwy podzial miejsc. bo jesli ziści sie
        ten 'czarny scenariusz' to ludzie beda sie burzyc, i bedzie mały skandalik.
        proporcja 10% miejsc dla nowo-maturzystow i 90% dla staro- jest jednym słowem
        nieodpowiednia,
        • Gość: fh Re: tłuuuuumy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 23:44
          taak... właściwie nie mówi o osobnych, ale informacji o wspólnej też nie
          znalazłam, więc bardzo wygodna dla nich sytuacja;) skandalik byłby, ale nie
          pierwszy i nie ostatni zapewne;) ja mam nadzieję, że się dostanę nawet przy
          osobnych listach, bo punktów mam sporo, ale zobaczymy za dwa tygodnie;)
          • arturrysiek Re: tłuuuuumy.... 02.07.05, 23:47
            a można spytac ile? :)
            • Gość: fh Re: tłuuuuumy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 23:51
              można:) 95.
              • Gość: fh Re: tłuuuuumy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 23:53
                ...ale na mój kierunek jest mniej miejsc niż na polonistyce, więc nie jest aż
                tak różowo;) zaczynam się stresować;)
              • arturrysiek Re: tłuuuuumy.... 02.07.05, 23:54
                ..w takim badz razie to ja wymiękam:P pozdr.
    • ja1234561 Re: tłuuuuumy.... 02.07.05, 23:35
      na pedagogike nie lepiej...
    • n_nicky Re: tłuuuuumy.... 02.07.05, 23:41
      Tłumy są na wszystkie(prawie)kierunki na UAMie w Poznaniu.Jeśli numer
      rejestracyjny jest zgodny z ilością zgłoszeń,to na UAM zarejestrowało się już
      ponad 30 tysięcy ludzi.Dzisiaj dowiedziałam się też z bezpośredniego źródła,że
      na turystyce i rekreacji liczba kandydatów może dojść do 30... :/
      • maturzysssta Re: tłuuuuumy.... 02.07.05, 23:54
        n_nicky napisała:

> Tłumy są na wszystkie(prawie)kierunki na UAMie w Poznaniu.Jeśli numer
        > rejestracyjny jest zgodny z ilością zgłoszeń,to na UAM zarejestrowało się już
        > ponad 30 tysięcy ludzi.Dzisiaj dowiedziałam się też z bezpośredniego źródła,że
        > na turystyce i rekreacji liczba kandydatów może dojść do 30... :/

Heh, no i pomysl jaka beda mieli KASE z rekrutacji...

--
        Niepokoje maturalne -> na moj watek zapraszam :)
        ds.pl/index.php?showtopic=798
        • arturrysiek Re: tłuuuuumy.... 02.07.05, 23:56
          heh, ...80 zlotych od 'łepka' -to sie nazywają szybkie pieniążki :D
          • n_nicky Re: tłuuuuumy.... 02.07.05, 23:59
            no właśnie liczyłam-30tys x 80zł=...ponad 2 miliony :)))
    • nowamat jestem prorokiem 03.07.05, 00:38
      O czym była mowa już w maju
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=23843594&a=23850003
      • Gość: karolcia Re: jestem prorokiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 10:51
        jeśli to wszystko jest porawdą, to oj uni w gda moze miec problem,,,, z nami,
      • Gość: tes Re: jestem prorokiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 19:00
        nie wiem, czy wtedy ci odpisałam. pewnie nie. jestem starą maturzystką i teraz
        chcę zacząć drugi kierunek. zdawałam niedawno egzamin wstępny. jakie wrażenia?
        byłam "trochę" zaskoczona.

kiedy zdawałam tam 2 lata temu dzięki certyfikatowi byłam zwolniona z języka, z
        matematyki test był banalny. wynik: prawie 100%. byłam w pierwszej dziesiątce
        (na 2tysiące zdających) i o nic się nie martwiłam. wtedy zrezygnowałam i
        rozpoczęłam studia na zupełnie innym wydziale.

teraz przyzwyczaiłam się już do studiowania i postanowiłam "zastudiować"
        jeszcze raz. niestety, w tym roku:(

spotkałam się z dziwnym testem wstępnym, zmienionymi zasadami i nowymi
        maturzystami;)

mówisz, że starzy maturzyści będą mieli łatwiej, ale ja taka pewna nie jestem.
        nie wiem, komu reforma wyjdzie na zdrowie:)

egzamin wstępny dostosowali chyba do poziomu nowej matury. nie był trudny, ale
        przydałoby się więcej czasu. problem w tym, że ja kończyłam starą szkołę, nie
        byłam w gimnazjum, zdawałam starą maturę.

nowa matura to wg mnie pomyłka. nie ma też sensu porównywanie nowej i starej
        matury i nowych i starych maturzystów.

bez sensu jest ustalanie jakichkolwiek przeliczników- nowa-stara
        na mojej uczelni tworzone będą wspólne listy. nie wiem, co im z tego wyjdzie.
        to się okaże, bo na wyniki ciągle czekam:)
        • Gość: karolcia Re: jestem prorokiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 19:38
          nie można porównywać starej matury do nowej, i rzadne przeliczniki nie stworzą
          w miare porównywalnej skali. :/ takie moje zdanie.
          pozdrawiam wszystkich, tych 'starych' jak i tych 'nowych' :D
    • majaodgucia Re: tłuuuuumy.... 03.07.05, 19:07
      tess witam w gronie SM - mam ten sam problem i to samo zdanie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka