Dodaj do ulubionych

,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA

12.07.05, 15:02
Taka stara matura miałaby być niby poszkodowana i pozajmowali wszytskie
miejsca. Tak jest na moim wydziale< politologi> ale u was zapewne nei bedzie
lepiej. 90% przyjętych stanowią staromaturzyści. No poprostu hamsowto i
dyskryminacja. Gdybym wiedział że ta szkoła jest aż tak beznadziejna to bym w
życiu nie złożył papierów. Kto by widział żeby próg na stosunki miedz wynosil
170 podczas gdy prawie nikt z nowej matury nie mial powyzej 150. Nie żałuje
słów które tu przed chiwlą napisałem.
Obserwuj wątek
    • Gość: lila Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 15:25
      ZGADZAM SIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: !!! Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.fobos.net.pl 12.07.05, 15:30
      popieram!!!!na innych uczelniach to zrobili lepiej, ułozyli proporcje do liczby
      podań od staro i nowomaturzystów a tu lipa!!!!
    • endangered_species Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA 12.07.05, 15:35
      ŻARTUJESZ??????

To sie nadaje do telewizji!!!!

Współczuję Wam!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: ads Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 12.07.05, 16:08
        Tez sie nie dostałem...i powiem coś TA PROPORCJA TO SKANDAL! zabrakło mi 18
        punktów więc gdyby było inaczej (w kwestii rekrutacji) zapewne bym się dostał
    • lady4u zachowac jakies proporcje! 12.07.05, 16:12
      Zgadzam sie ze to chamstwo! Ale zobaczcie jak sprawa wyglada z drugiej strony.
      Na anglistyke na umcsie na 80 osob przyjetych, 1 (slownie:
      JEDNA) osoba to stara maturzystka. Pozostale 79 osob to nowi maturzysci. Czy
      to jakis zart?! :| Z-E-N-A-D-A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      ZADAM 10% miejsc dla starych maturzystow! tylko 10%!!!!!
    • Gość: mika Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 16:16
      trzeba coś z tym zrobić bo przecież nie może zaistnieć sytuacja że na jakiejś
      uczelni nie będzie rocznika 1986!!
      zgadzam sie to szczyt chamstwa!!
    • Gość: Savo Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 12.07.05, 16:18
      Jeśli to jest rzeczywiście prawda to nic innego jak zainteresować tym media!!!
      To są jakieś jaja ,widać ,że znowu pie..ne szuje z umcsu w łape wzięły!!
      • Gość: aga_86 nie tylko UMCS.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 16:42
        tak jest nie tylko na UMCSie. Na UKSW jest taka sama sytuacja- na prawie-= bo na
        to składałam- tam prawie wszystkie miejsca są pozajmowane przez starą maturę,
        albo przez tych co nie zdawali historii na maturze- tam wymyślili sobie cos
        takigo, ze jak ktos nie zdawał historii na maturze- to mu policz punkty z
        polskiego....Gdybym nie zdawała historii to oze bym sie dostała/// Tam są też
        cholernie niesprawiedliwe metody obliczania punktów.

Dobrze jest za to na UW- tu jest chyba najbardziej sprawiedliwie....
        • laskah Re: nie tylko UMCS.... 12.07.05, 16:48
          nie chodzi nawet o przyjecie na studia.. chodzi o sam wynik matury ktory jest
          krzywdzacy!!! ludzie ktorzy uczyli sie naprawde dobrze sa wyjatkowo
          inteligentni maja mniej% niz tacy ktorzy sobie 3 lata wszystko olewali.. wynik
          jest taki ze studiowac beda debile ktorym sie poszczescilo a nie ci naprawde
          zdolni i madrze i nikt mi nie powie ze nowa matura jest sprawiedliwa!!!
          przekresla dalsza przyszlosc!!! a jesli chodzi o ta rekrutacje to wszedzie tak
          jest .. na UJ nawet nie dostalam listy rezerwowej nawet niewiem ile mialam
          punktow - nie wiem nic!!!!!!!!! PARANOJA
        • sweetnsour Re: nie tylko UMCS.... 13.07.05, 12:09
          szczerze?
          wcale nie jest bardziej sprawiedliwie z jednego prostego powodu - CEWy z wosu i historii były o 3 poziomy łatwiejsze niż matura.

jak powiedział kolega,ktory pisał oba CEWy, "widzisz mała,i tak to jest - jak się człowiek rok temu nie dostał,bo był za głupi,teraz wypchnie ze studiow młodszych i zdolniejszych" (zaznaczam,że kolega zdawał starą maturę,bo był w szkole plastycznej,ktora trwa rok dłużej).
      • Gość: ktośtam niektóre media juz wiedzą IP: 212.182.95.* 12.07.05, 16:51
        Wczoraj podano wyniki na psychologii, była identyczna sytuacja
        (z "nowomaturzystów" chyba mało kto przekroczył próg 94,8/100). Było pełno
        dziennikarzy. Dziś pisze o tym Gazeta Wyborcza. Jutro pewnie będzie więcej, też
        w innych mediach, bo dziś wyniki na większość kierunków - i powiększa się
        liczba zawiedzionych nowomaturzystów...
        • laskah Re: niektóre media juz wiedzą 12.07.05, 16:53
          w tm momencie zaluje tych 3 lat ostrej nauki!!! szczesciarze beda studiowali a
          ja bede siedziec w domu jak dalej tak pojdzie - a nie po to staralam sie o
          czerwone paski o olimpiady i dobry wynik z matury zeby teraz byle glab zajmowal
          moje miejsce!!!!
          • Gość: Lisu Re: niektóre media juz wiedzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 16:56
            Jak masz olimpiadę to wstęp na uczelnie zapewniony, czyż nie?
            • laskah Re: niektóre media juz wiedzą 12.07.05, 16:59
              nie bo przeszlam tylko zawody I i II stopnia ustne i pisemne bylam o krok od
              finalu ale warszawka wybrala swoich a krk zostal w tyle ze swistkiem - dyplomem
              uznania;(
    • Gość: egzaminator Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:10
      Może i szczyt.........ale nie chamstwa tylko Waszej niewiedzy! Zobaczycie,
      nadejdą czasy gdzie ze starą maturą będą preferencje bo i wiedza większa i
      programy normalne. Przecież nowa matura na poziomie ppodstawowym to "głęboka
      zawodówka".......
      Z takim poziomem to po pierwszym semestrze "wylecicie" szczególnie z
      kierunków "ścisłych". Do usłyszenia po pierwszym semestrze!
      A tak na marginesie drodzy humaniści z nową maturą CHAMSTWA"...
      • laskah Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA 12.07.05, 17:12
        zgadzam sie i z ta opinia!!! bo ci wspomniani debile ktorzy sie dostana z nowa
        matura na 'wymarzone ' studia odpadna po 1 roku i beda mieli zimny prysznic...
        • Gość: aka :/ IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.05, 17:16
          bez komentarza:/
        • Gość: porucznik Grubber Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:18
          LOL
          Ja nie mogę. Teraz okazuje się, że technika produkują elite intelektualną na
          kierunki humanistyczne :O
          Idź pan "egzaminatorze" ze swoimi mądrościami trollować gdzie indziej, ok?
          • laskah Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA 12.07.05, 17:20
            i przez te technika i 'nowych' fuksiarzy zdolni ludzie sa pokrzywdzeni:/ tak
            zle i tak nie dobrze;/
            • Gość: kanye Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:22
              Mój kolega ma z matmy (ze starej matury) pisemnej ocene 4 , mówił że 1 zadanie
              sam zrobił , a reszte zerżnoł ;)
            • Gość: bez kitu Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:22
              racja....u mnie w klasie laka ktora ZADNEJ lektury nie przeczytała i ledwo na
              dopa wyciagala ma 90% z polskiego podstawowego a ja 67%,tylko ja przez 3 lata
              sie uczyłam.A najlepsze jest to,że napisałam większosc tego co jest w kluczu
              podanym przez cke to skąd to 30 pkt za wypracowanie......wkurw mnie ta matura
              • laskah Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA 12.07.05, 17:28
                i to mnie najbardziej boli... dzieczyna u mnie w klasie ktorej wszyscy zawsze
                odrabiali prace domowe z angielskiego ( my bylysmy w grupie rozszerzonej ona w
                podstawowej- klasa lingwistyczna) ktora ledwie co sie wyciagala na 2 ,3 z
                poziomu rozszerz miala 92% bodajze a panna ktora ten jezyk zna perfekt byla w
                USA ma certyfikat, wygrywala wszytskie konkursy ma mniej od niej !!! i czy to
                jest sprawiedliwe?? to samo jesli chodzi o inne przedmioty!!1 matura nie
                odzwierciedla prawdziwej wiedzy;( a wlasnie ta wiedza powinna pozwolic zostac
                sie tam gdzie sie naprawde chce a nie tam gdzie akurat bedzie miejsce:/
          • Gość: egzaminator szczyt hamstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:36
            przecież to niekoniecznie muszą być technika, znów nie myślicie
            logicznie........Choć też mogą! Przecież wiele osób z innych kierunkow zaczyna
            drugie fakultety, a przecież zdawali starą maturę i mieli piątki. A są na
            przykład na drugim roku, lub trzecim np. na prawie, politologii, a chcą
            studiować np. stosunki międzynarodowe, a ci z politechniki np. ekonomię . I co?
            Zanim będzieci komuś ubliżać - pomyślcie. Nadal uważam, że ze starą maturą
            sprzed lat są lepsi studenci, lepiej przygotowani z obszerniejszą wiedzą.
            Nowa matura na poziomie podstawowym to poziom zawodówki, i z czym Wy chcecie
            iść na studia?
            Do usłyszenia po pierwszym semestrze, może wtedy zweryfikujecie swoje poglądy
            • laskah Re: szczyt hamstwa 12.07.05, 17:39
              uwierz mi wolalabym zdawac stara mature bo bym sie nie martwila o swoja
              przyszlosc!!!! wez pod uwage rowniez to iz my pisalismy nowa mature a
              przygotowywani bylismy chcac nie chcac po czesci do starej:/ dlatego przoduja
              szczesciarze!
            • Gość: nowa Re: szczyt hamstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:59
              jakoś nie chce mi się wierzyć w genialnośc poprzednich roczników? to co, w 1986
              roku bozi zabrakło inteligencji do obdzielania i tacyśmy się 'upośledzeni'
              urodzili?
            • Gość: Twixi Re: szczyt hamstwa IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 13.07.05, 12:17
              czyli na studia tylko ze starą maturą a barany z nową maturą do kopania rowów..
              Gratuluję pomysłu. Genialna perspektywa na przyszłość. Tylko proszę się
              zastanowić czy do kopania rowów niepotrzebne byłyby również jakieś kwalifikacje?
              Nie dziwię się, dlaczego ten kraj tak wygląda.
      • Gość: nowa Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:50
        tak, nowa podstawowa do dla zawodówek, ale dawna matura była dla głeboko
        upośledzonych
      • Gość: wojciechb Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.comernet.pl 13.07.05, 14:30
        Słuchaj koleś, mój brat zdawał maturę rok temu i poszedł na prawo na UMCS. Ja
        zdawałem w tym roku i uczyłem się dokładnie z tych samych książek co on + moje
        podręczniki przygotowane pod kątem nowej matury. Więc nie chrzań, że
        nowomaturzyści nic nie umieją bo tak naprawdę wiedzą więcej od swoich
        poprzedników...
    • laskah Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA 12.07.05, 17:47
      up
    • Gość: smieszka1986 Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: .1.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:52
      Sorki czy ktos sie moze orientuje czy an tej zasranej politologi sa jakies
      listy rankingowe jak na prawie np??
      • laskah Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA 12.07.05, 17:53
        ja nie wiem nic:/ w ERK nie podaja nic a nic poza przyjeta nie przyjeta:/ to
        przerazajace:/
        • zielona_sko Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA 12.07.05, 17:58
          Popieram. To Umcs jest popie...olone. Jak mozna takich mulkow przyjac ze stara
          matura bez egzaminu wtespnego, ludzie z koziej wolki, hel hle:)
          • Gość: aga Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 18:05
            na wydziale prawa bylo ok - nie mozna nic zarzucic :) jak ktos zdawal stara
            mature to pisal egzaminy wstepne - i dobrze :) a tak wogole to nie sadzicie, ze
            ustalanie limitu miejsc dla starych maturzystow byloby troche
            niesprawiedliwe ?? :> wszyscy powinni miec rowne szanse... aha - pisalam nowa
            mature ;)
            • Gość: e-meg Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 12.07.05, 18:20
              dzieczyna u mnie w klasie ktorej wszyscy zawsze > odrabiali prace domowe z
              angielskiego
              ktora ledwie co sie wyciagala na 2 ,3 z >
              poziomu rozszerz miala 92%
              bodajze a panna ktora ten jezyk zna perfekt byla w
              > USA ma certyfikat,

ktory certyfikat?

wygrywala wszytskie konkursy

jakie np?

ma mniej od niej !!! i czy to
              > jest sprawiedliwe??

akurat matura z jezykow dosc dobrze oddaje wiedze- co prawda tylko do pewnego
              poziomu- osoby z wiedza na mocne "B2" wypadaja b. podobnie jak osoby z "C1" ale
              jezeli juz ktos osiagnal 92% to jest to wynik na tyle przyzwoity, ze jako
              szczyt tepoty nie powinien byc podawany ;)
              • Gość: laskah Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.05, 18:22
                napisalam 'bodajze' nie chodzilo o dokladny wynik tylko o sam fakt.
      • Gość: El. Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:06
        są..w gmachu politologii:)
    • jagoda997 Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA 12.07.05, 18:18
      Czy na wydziale chemii jest już lista.
    • Gość: oo0) Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 18:20
      Ja tez uwazam ze to jest niesprawiedliwe...!!! a czy ktos wie czy tak samo było
      na wydziale ekonomicznym?! moze niech teraz dodatkowo stworza wiecej miejsc dla
      nowych maturzystow!!!! :/;/;/
      • Gość: El. UMCS,,,,,, SM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:08
        Dopiero wróciłam z Wydziału Politologii UMCS..oczywiście na SM sie nie
        dostałam..ale czy te wyniki ..dodam ,że zawsze równiutko 170, 180 to są starzy
        maturzyści??
    • Gość: beeee Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:07
      beee <b>beee</b>
      <b> beeee </b>
      • Gość: Ola Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:07
        UMCS jest be!
        • Gość: don kamillo Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:16
          tak te wszystkie równiutkie wyniki to sama stara matura!!! I to jest uczciwość
          • Gość: adam_nar Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 12.07.05, 22:23
            Wolałbym zdawac stara albo egzamin. Przy nowej nie ma sprawiedliwości, a
            sądziłem, że UMCS potraktuje maturzystow równo :(.
            Ps. Don Kamillo widziałes może liste rankingową, bo z tego co pamiętam z twoich
            postów to jesteś spoza Lublina (chyba, ze się mylę). Jesli tak to gdzie ona
            jest dostępna? Tylko na nieszczęsnej politologii?
    • Gość: zmartwiona :( Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:17
      ja też się nie dostałam...a na tle nowomaturzystów ;) wypadłam naprawde
      dobrze..:((
      • Gość: adam_nar Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 12.07.05, 22:27
        Ja miałem 125.5 pkt. na politologię i myslę, ze przy sprawiedliwszych zasadach
        załapałbym się do pierwszej 100. Pokazuje to choćby rekrutacja na administrację
        (załapałbym sie tam do pierwszej 10 lub w jej okolice- miałbym 73 punkty),
        gdzie bez problemu bym się dostał, a na która nie składało wielu starych
        maturzystów (co zdolniejsi sie dostali).
        Na politologii było zapewne tak, ze ok. 98-99% starych maturzystów, którzy
        złożyli dokumenty dostało się. I co? Mam mieć pretenscje do moich rodziców, ze
        mnie jakies pół roku za późno spłodzili?
    • Gość: :( Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:34
      :(
    • Gość: ! Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:45
      powinniśmy coś z tym zrobić!!
    • Gość: http://serwisy.gaz Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:50
      serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,2817029.html
    • Gość: kola TRZEBA BYŁO IM SIĘ UCZYC WCZEŚNIEJ!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 194.146.128.* 13.07.05, 11:51
      I PODOSTAWAC W SWOICH ROCZNIKACH A NIE TERAZ ZAPYCHAC MIEJSCA NAM, KTÓRZY I TAK
      JUZ JESTESMY PRZEZ TĄ NOWA MAUTRĘ POSZKODOWANI!!!!!!!!!!!!!!!!DO ROBOTY LENIE
      TRZEBA SIĘ BYŁO ZABRAĆ W ODPOWIEDNIM
      CZASIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: śmieszne... Re: TRZEBA BYŁO IM SIĘ UCZYC WCZEŚNIEJ!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 12:04
        ja się uczyłam wcześniej i dostałam się na studia ze swoim rocznikiem, a teraz
        chcę dołożyć drugi kierunek, to co, zabronisz? o ile ta sytuacja na umcs jest
        rzeczywiście nieciekawa, nie staromaturzystów należy tu winić. oni po prostu
        korzystają z szansy, czy Ty zrobiłbyś inaczej?
        • Gość: zobaczcie! Re: TRZEBA BYŁO IM SIĘ UCZYC WCZEŚNIEJ!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 12:07
          www.kurierlubelski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=17483&mode=thread&order=0&thold=0
          • krok_po_kroku Re: TRZEBA BYŁO IM SIĘ UCZYC WCZEŚNIEJ!!!!!!!!!!! 13.07.05, 12:25
            Na Uniwerku w Gdansku to samo! A nawet gorzej! U staromaturzystow nie patrza
            nawet na swiadectwo daojrzalosci, ale uwaga uwaga.....na SWIADECTWO SZKOLNE ,
            czyli co pani nauczycielka wystawila Krzysiowi czy Zdzisi na koniec 4 klasy z
            biologi czy polskiego...
            Z tym ze wyniki na uniwerku dopiero za kilka dni, ale tez pewnie bedzie skandal.
            • tommy.100 Kureir Lubelski prawde ci powie :) 13.07.05, 12:29
              no i wkoncu ktośie nami zainteresował .. ale dlaczego tak późno?? Juz wczesniej
              było wiadomo jak bedzie ta rekrutacja przebiegała. Dostać 6 na maturze we
              własnej szkole mozna było bez problemu tylko że pogadac trzeba bylo wczesniej
              powiedziec że to sprawa zycia lub smierci ... ale uzyskac 200 pkt na 200
              mozliwych z nowej matury... to było nie dośc ze niemozliwe to jeszcze stawia
              olimpijczyków na rózwni z tymi co na starej maturze 6 mieli :d normlanie
              smiech na sali :D
            • Gość: maturzysta szczyt niesprawiedliwości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 12:50
              Wydizał politologii na UMCSie..
            • Gość: śmieszne... Re: TRZEBA BYŁO IM SIĘ UCZYC WCZEŚNIEJ!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:04
              masz prawie rację;) prawie, bo nie na każdym kierunku brano pod uwagę oceny ze
              świadectwa szkolnego (na pewno tak jest na geografii, biologii, oceanografii,
              chemii, ochronie środowiska, skandynawistyce /ale tam jest też rozmowa/, ale na
              reszcie to już są brane wyniki z matur. aha, no i wyniki ze szkoły liczą się
              dla wszystkich kandydatów z nową maturą 2002...) mnie tam ciekawi co innego:
              wszędzie na tych kierunkach jest napisane, że biorą pod uwagę najwyższą ocenę z
              danego przedmiotu, ale jak to możliwe, skoro dostają tylko świadectwo z 4
              klasy?:) chyba, że chodzi o wybór pomiędzy świadectwem a maturą? no bo
              fakultety się nie liczą;)

a po drugie: pierwsze wyniki na ug już są... jakaś specjalizacja pedagogiki
              chyba, i nieoficjalne wyniki na ekonomii. i na razie skandalu chyba nie ma...
              przynajmniej nikt się tu nie skarży;)
              • krok_po_kroku Re: TRZEBA BYŁO IM SIĘ UCZYC WCZEŚNIEJ!!!!!!!!!!! 13.07.05, 13:22
                Ja tez nie jestem pewna, o co chodzi z tym wyborem najlepszej oceny, wydaje mi
                sie, ze chodzi o ocene na swiadectwie szkolnym lub na maturze.
                Na razie na UG nie ma skandalu bo takie kierunki jak pedagogika czy ekonomia nie
                sa na naszym uniwerku tak bardzo oblegane i nie startowalo na nie wielu
                staromaturzystow. Ale zobaczysz, co sie bedzie dzialo jak wywiesza listy na
                najpopularniejsze kierunki jak psychologia np.
                • Gość: śmieszne... Re: TRZEBA BYŁO IM SIĘ UCZYC WCZEŚNIEJ!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:36
                  mała poprawka do mojej wypowiedzi: faktycznie na ekonomii skandalu nie ma, ale
                  przypomniało mi, się ża tam był egzamin dla staromaturzystów.

a co do pedagogiki to wg mnie jest dość popularna, w zeszłym roku była 4
                  najbardziej obleganym kierunkiem (5 jeśli liczyć kknjo). ale fakt - na
                  psychologii będzie gorąco;) na politologii pewnie też;) na informatyce
                  przynajmniej był egzamin (to był 2 najpopularniejszy kierunek)
              • Gość: Elka najwyzsza ocena z przedmiotu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 14:54
                Na starym świadctwie były oceny z 4 klasy+ matura ustna+ matura pisemna.
                Jesli ktoś ma do wyboru: polski na koniec roku, polski ustny i pisemny- wybiera
                najwyższą ocenę.
                Staromaturzysci mieli fajnie.....
    • Gość: Deidre Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.aster.pl 13.07.05, 13:00
      HAHA, jak mozna napisac chamstwo przez samo H, nie dziwie sie ze sie nie
      dostales
    • Gość: Aga. Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:00
      Jestem zawiedziona. Na dziennikarstwo przyjęli tylko ludzi ze starą maturą :((
      • Gość: Fairy Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: 212.182.97.* 13.07.05, 17:26
        ja pisalam nowa matura i na stosunki sie nie dostalam - mialam 161 pkt. licze,
        ze moze dostane sie z odwolania :/ totalna zenada, czuje sie ofiara nowej
        matury (z perspektywy, ze dostalam sie do centralnego etapu Olimpiady z WOSu, a
        do statusu finalisty zabraklo mi 2 pkt.) super, ze ci sami ludzie, ktorzy
        wyslali mnie do stolicy reprezentowac okreg lubelski (laureatka etapu
        okregowego) teraz doszli do wniosku, ze jestem niewystarczajaco dobra... :/
        • Gość: Monika Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 18:03
          no właśnie Fairy.. tak to jest niestety :(((
          • Gość: up Re: ,,,,,UMCS,,,,,, SZCZYT HAMSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 18:59
            up
          • Gość: banditierka śmiać mi się chce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 19:03
            na innym forum jakiś chłopak pisze, że na AM w Poznaniu, gdzie 40% kandydatów
            stanowili staromaturzyści na farmację przyjęto 3 osoby a na biotechnologię nikogo
            na USiu na pedagogikę Stara Matura ze średnią 5,3 nie gwarantowała indeksu
            tu z kolei w drugą stronę, samych staromaturzystów przyjęto

przecież to było do przewidzenia
            niezły śmietnik

współczuję Wam, ale myślę, że w tym roku to już musztarda po obiedzie...
            • Gość: smutna :( Re: śmiać mi się chce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 19:20
              niestety,ale masz chyba rację :((
              • Gość: jakj Re: śmiać mi się chce IP: *.aster.pl 13.07.05, 19:53
                Na jednych uczelniach dyskryminowano starcych na innych nowych. Szkoda ze tam
                gdzie ja zdwałam to nowi mieli łatwiej...
                Ale prawa do studiowania nikt ani staro ani nowomaturzystom zabierać nie może!!
                Mówiąc że ze straej matury łatwo możnabyło dostać 6 g... wiecie! Ja się uczyłam
                chlernie dużo i dostałam 4 i absolutnie nic nie ściągnełam. Wiem że w
                niektórych zwłaszcza tych słabszych szkołach możnabyło ściągać, ale w mojej nie,
                więc nie generalizujcie!!!
                • Gość: Ewa Re: śmiać mi się chce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 20:13
                  To fakt. Na wielu uczelniach dyskryminowano starych " lub'nowych " maturzystów.
                  I winnymi nie jesteśmy MY ,ale system i sposób rekrutacji :(
                • Gość: adam_nar Postapiłas identycznie jak ja! IP: *.swk.vectranet.pl / *.swk.vectranet.pl 13.07.05, 21:28
                  Ja przez 3 lata czytałem lektury, ćwiczyłem wypracowania na poziomie
                  podstawowym (bo myslałem, że uda mi się dobrze go zdać, a na probnej maturze
                  okazalo się, że do rozszerzenia nie jestem odpowiednio przygotowany, więc nie
                  zdawałem go na głownej maturze :( ). Przed matura przez tydzień (okres czasu od
                  ostatniej 'ustnej' do 'pisemnej') dzień w dzień przypominałem sobie wszystkie
                  lektury, a mój wynik to zaledwie 59% z podstawy. Podstanowiłem NIE ŚCIĄGAĆ w
                  żaden sposób i dało mi to tylko tyle, że mimo 2 pozostałych egzaminów na
                  poziomie wyższym od średniej województwa (podlaskie) o ponad 20 punktów nie
                  dostałem się na wymarzoną uczelnię (UMCS-politologia), a nie dostane sie na
                  żadną inną w trybie dziennym, gdyż nie składałem dokumentów nigdzie więcej.

Co ciekawe, bez problemu dostałbym się na administrację (mój wynik-73 punkty,
                  dałby mi miejsce w pierwszej 15 rankingu).

Prawda jest taka, ze nawet mając czwórkę (i powiedzmy dwie piątki) można było
                  dostac sie na UMCS (mówię tu o politologii), jeśli tylko miało się czwórkę z
                  jednego z dwóch najsłabiej punktowanych przedmiotów.

Niestety od początku osoby z 'nową maturą' stały na straconej pozycji.
                  Dokumenty musieliśmy złożyć 'na ślepo' (10-20 dni przed poznaniem wyników), a
                  to wcale nie ułatwiało wyboru kierunku. Musielismy dopasowywac przedmioty
                  deklarowane do kierunku uczelni, a nie uczelnie do wyniku matury. Stąd kiepskie
                  wyniki np. z matematyki (wiele osób niejako musiało ja zdać, aby dostac się na
                  wybrane uczelnie, często matematyki wymagano na psychologii, czy pedagogice).

Cała nowa matura jest według mnie kompletnym niewypałem, który nalezałoby
                  odłozyć az do ukończenia szkoły średniej przez pierwsze roczniki osób objętych
                  nowym systemem od pierwszej klasy szkoły podstawowej. Rocznik '86 miał 6 lat na
                  przygotowania, a przez kilka lat zarówno my- uczniowie, jak i nauczyciele nie
                  wiedzieliśmy jak się do tego zabrac. Stąd te wszystkie 'cuda' przy wynikach,
                  rekrutacjach itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka