Dodaj do ulubionych

matura- uczniowie technikum

03.05.06, 11:00
wy tu się martwicie o ilość punktów na maturze a uczniowie technikum podchodzą
na dużym luzie. Oni wiedzą że prawie sie nie uczyli bo po co , a mature zdadza
lub nie - nie ma to większego znaczenia.
I z tego też powodu, bardziej nastawiają sie na odpisywanie.
Ciekawe ile przypadków usunięcia z sali było w ubiegłym roku.

Sugerują nauczycielom, żeby sobie gazetki przynieśli, bo inaczej samochodzik
może ktoś uszkodzić, albo jajeczko spadnie przypadkiem.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: matura- uczniowie technikum 03.05.06, 11:15
      Żalosne, a potem będzie tak jak w przypadku liceów profilowanych, zdawalność na poziomie 40%.
    • konwalia_drink Re: matura- uczniowie technikum 03.05.06, 11:22
      Hmmm...kolego czy Ty uczeszczales do technikum, że taki obeznany jestes w
      menalnosci uczniow i ich podejsciu do spraw ważnych...?
      Żałosne...generalizujesz strasznie...Ja koncze technikum i uczylam sie
      sumiennie, bo uważam ze stopien technika nie powinien byc zwienczeniem moich
      dazen do zyciowych celów...
    • kozkaa Re: matura- uczniowie technikum 03.05.06, 11:23
      Hmm,ja jestem uczennica technikum i bardzo zalezy mi na tym,zeby zdac
      mature.Jesli komus w mojej klasie na tym nie zalezy to poprostu do matury nie
      przystepuje,ale to jest mniejszosc...Ogolnie chcemy znac i mysle,ze zdamy :)
      • Gość: kaczor Re: matura- uczniowie technikum IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 03.05.06, 12:02
        Żenada
        Jestem maturzystą z technikum i zamierzam zadać PR z matmy i z fizy na co
        najmniej 75% a potem studiować na Plitechnice Warszawskiej...
        do dupy takie uogólnienia...
    • Gość: technik Re: matura- uczniowie technikum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 12:09
      Kompleksy sobie ktoś chce leczyć?
      Na 31 w mojej klasie 30 chce na dobre studia dzienne.
      I zapieprzamy jak mrówki, i się dostaniemy.A po drodze jeszcze zdamy egzamin
      zawodowy, gdzie progi zaliczeń są dużo wyższe niż na maturze.(50 i 75)
      • Gość: nedza Re: matura- uczniowie technikum IP: *.ust.tke.pl 03.05.06, 12:31
        Skąd taka pewnosc, ze sie dostaniecie?
        • Gość: technik Re: matura- uczniowie technikum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 12:43
          Z prościutkiej analizy z elementami komparatystycznymi i statystycznymi;)

Przekład dla nie-techników:sprawdzasz we wrześniu dane naborowe uczelni z lat
          poprzednich, sprawdzasz statystyki wyników na stronie CKE, robisz setki testów
          maturalnych i uczelnianych, porównujesz swoje wyniki z danymi uzyskanymi
          poprzednio, celujesz w górne 10% a nie na granicy błędu statystycznego- i wiesz:)
      • Gość: kaczor Re: matura- uczniowie technikum IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 03.05.06, 12:31
        a po studiach bedziemy mieli taka prace ze nie jednemu po uniwerku sie tylko
        taka bedzie mogla przysnic:P hehe
        • Gość: nedza Re: matura- uczniowie technikum IP: *.ust.tke.pl 03.05.06, 12:33
          Gdzie? Na zachodzie?
        • konwalia_drink Re: matura- uczniowie technikum 03.05.06, 12:34
          Kazdy bedzie mial taka jaka sobie wymarzy...czy to po Politechnice, Uniwerku czy
          ASP...tylko serce trzeba włozyc w to co sie robi...
    • ariska86 Re: matura- uczniowie technikum 03.05.06, 14:17
      Jestes taki pewny ze zdasz ??
      Nie chodziłes do technikum to skad wiesz jak gdzie jest ?
      Chyba mowisz o takim gdzie chodza sami nieogoleni faceci :P (np. samochodówka)
      Hmm wiesz nie wiem czy zdam i nie wiesz czy Ty zdasz ... kiedyś byśmy sie
      spotkali u jednego pracodawcy i myślisz kogo by wybrał? Ciebie po ogólniaku czy
      mnie z zawodem ekonomisty?
      Osobiście przygotowywałam sie symiennie do matury jak większość mojej klasy ...
      nie wiem czym nasz poziom odbiegał od waszego? Może tym ze robilismy wszystko
      dokładniej bo mamy rok więcej? a wy tylko po łebkach?
      Wybieram sie na akademie ekonomiczną w Katowicach lub Krakowie i jakoś nie
      wydaje mi się żeby to była zła szkoła ... gdzie Ty raczej byś się nie dostał
      albo nie utrzymał
      Wiem po opiniach jak mieliscie w liceum podstawy przedsiebiorczości i jak sie
      skarżyliscie jakie to jest trudne ...
      • Gość: leche Re: matura- uczniowie technikum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 15:17

A teraz bez generalizowania. znam ludzi z techników, gdyz chodzi tam wielu moich
        kolegów, niektórzy są lepszymi uczniami inni gorszymi, ale to nie wazne.Wazne
        jest to ,ze w takim razie wiem jak przestawia sie sytuacja w technikach, i wiem
        ,ze ponad polowa(jak nie wiecej)oblała mature probną. Wiecej , w jednym z
        techników mojego kolegi tylko 7 osób na 70 zdało próbny egzamin zawodowy.
        Prawda jest taka ,ze CKE cholernie sie w tym roku obawia o statystyki, bo
        dzisiejsze technika to juz nie te co były kiedys , jak moj staruszek mawia. Nie
        przecze przez to ,ze sa tam sami kiepscy uczniowie, wielu absolwentów dostanie
        sie pewnie na dobre polibudy ,czy uniwerki, ale średnio technika
        najprawdopodobniej wypadną gorzej od LO.
        • Gość: gosc Re: matura- uczniowie technikum IP: *.d / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 15:34
          Niestety sa technika na poziomie i byle jakie.
          Niestety w technikach jest mniej godzin na przedmioty ogólnokształcące niż w LO.
          taki kucharz lub kelner albo krawcow niestety ma mierna wiedz - oni na prawdę
          nie mają szans zdać matury.
          Niestety egzaminu z przygotowania zawodowego też.

podobno OKe nie przeszkoliło egzaminatorów, a informatory pojawiły się dopiero
          kilka miesięcy temu ( a powinny 4 lata temu )
          po szkoleniu znajoma nauczycielka powiedziała, ze mają oceniać bardzo
          liberalnie, bo inaczej to pogrom bedzie
          Wtedy po technikum uczniowie będą bez matury i bez tytułu technika

Jak moi koledzy mają zdać maturę, jeżeli na lekcjach systematycznie brakuje 30 %
          uczniów
        • Gość: technik Re: matura- uczniowie technikum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 17:12
          OK, to tylko o faktach:
          - średnio technika _powinny_ wypaść gorzej; po pierwsze dlatego, że to w nich
          jest sporo ludzi, którzy wybierają się do pracy i na studia zaoczne, wieczorowe,
          płtne i wszelkie inne płatne, bo w ich rodzinach pomysł utzrymywania syna po 20
          jest niepopularny - żadne świetne wyniki są im niepotzrebne,30% uważają za z
          założenia satysfakcjonujące;
          - po drugie, wszystkie godziny, które w liceach idą na fakultety w technikach
          przeznaczone są na przedmioty zawodowe;
          - po tzrecie, przedmioty zawodowe są bardzo trudne i myśmy na przykład do 20!
          kwietnia walczyli oprócz maturalnych z 8! zawodowymi, a że w tym roku po raz
          pierwszy nie ma obron tylko egzamin, więc zawodowcy dawali nam popalić tak, jak
          poprzedniom rocznikom tylko ci od maturalnych.
          - gdyby w takich warunkach technika wypadły lepeij niż licea albo tak samo, to
          świadczyłoby to fatalnie o liceach.

Róznice nie zaczynają się przy maturze, ale już przy wyborze szkoły. Natomiast
          tych, co kiedyś szli do zawodówek, możesz spotkac i w technikach, i w
          profilowanych, i w ogólniakach - i wkurza mnie, gdy ktoś o tym zapomina.
          • Gość: Elektronik Re: matura- uczniowie technikum IP: *.nsm.pl 03.05.06, 17:44
            Sam jestem po technikum i wiem jak to jest mieć 29 przedmiotów. Prawda jest
            taka ze ludzie z LO odpadli by w technikum po pierwszym roku. Matura powinna
            być inna dla LO i dla technikow majac 2 godziny angielksiego albo 3 polskiego
            musimy zrobic ten sam material co ludzie w lo z 5 godzinami. To przeciez
            zalosne ale cóż taka jest prawda. Powodzenia dla wszytskich maturzystów :P
            • Gość: Zawe Re: matura- uczniowie technikum IP: *.net.pl / *.rozbark.net.pl 06.05.06, 21:13
              rozne sa technika i rozne licea, moja kolezanka jak widziała moje zeszyty z
              polaka czy fizyka to łapała się za głowę, nie radizła sobie z tymi rzeczmi w
              technikum przy minimalnej ilości godzin a co dopiero jakby miała po wda razy
              tyle...a technikum? moj brat konczył technikum, i co? i ja która konczy teraz
              ogólniak bez problemu skonczyłabym to "naklepsze" technikum

bo widzisz, nie generalziuj, sa rózne skzoły i rozni ludzi...
              • Gość: Zawe Re: matura- uczniowie technikum IP: *.net.pl / *.rozbark.net.pl 06.05.06, 21:20
                sorry za błędy :D brat mnie ściga ;)
    • asiool Re: matura- uczniowie technikum 03.05.06, 19:47
      Takie obraźliwe uwagi, które poza tym, że są totalnie niesprawiedliwe i
      sprawiające przykrość innym, to dodatkowo mowią wiele o Tobie, zachował,
      proszę, dla siebie, albo dla swoich równie zadufanych w sobie kolegów. I
      bardzo, bardzo, bardzo ucieszyłabym się, gdybyś nie zdał.
      • Gość: Sen Re: matura- uczniowie technikum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 08:35
        Koleżanko droga! Rozumiem, że nie zgadzasz się z poglądami ludzi, którzy
        krytykują technika (ja tez sie z nimi nie zgadzam bo nie lubie uogólnieni).
        Aczkolwiek tekst" bardzo bardzo cieszyłabym się gdybyś nie zdał" jest na
        poziomie przedszkola. Jeżeli zdajesz w tym roku mature (niezaleznie od tego w
        jakiej szkole) powinnać być na tyle rozsąddna, żeby wiedzieć, że ludzie moga
        mieć różne poglądy i trzeba to szanować. A radość z czyjegoś nieszczęścia (w
        obecnych czasach oblanie matury to jest duży problem- rok w plecy dla młodego
        człowieka) to jest naprawdę wyraz największej głupoty i złośliwości i
        bezsensownej złości.
        przemyśl to sobie
        pozdrawiam i zycze powodzenia na maturze ;)
        • asiool Re: matura- uczniowie technikum 06.05.06, 21:22
          Ja nie powiedziałam, że dojrzałam do egzaminu dojrzałości. Wiem za to, że
          nienawidzę niesprawiedliwości i głupich, wywyższających się zupełnie
          bezpodstawnie, ludzi. A poszło w porządku :) Pozdrawiam
    • Gość: abcd Re: matura- uczniowie technikum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 20:00
      oj leonie! ja znam dobrze pewną klasę technikum i tak jak w każdej klasie
      (liceum też!) jest kilka osób, które uczą się, chcą zdać, a reszta ma to w
      poważaniu. to jest sprawa każdego z osobna! nie możesz oceniać tak po
      stereotypach - to nie fair! im też potrzebna jest matura, chcą wyjechać za
      granicę, iść na studia... tak samo (jeżeli nie lepiej niż uczniowie w liceum -
      oni zazwyczaj mają o sobie wysokie mniemanie - uważają, że są ponad; zanaczam
      ZAZWYCZAJ - nie zawsze i nie wszędzie - to żaden stereotyp), przeżywają stres
      przed maturą, w trakcie i po. nie wiem ile masz lat i czy miałeś już maturę,
      ale trakujesz ludzi nie fair! zmień swoje poglądy - dobrze Ci radzę! nie
      wszyscy chcą i ściągają - daj spokój! ja wierzę w resztki sprawiedliwości na
      tym świecie, pozdrawiam!
    • Gość: oburzona Re: matura- uczniowie technikum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:27
      głupie gadanie, ja chodze do technikum i do matury nie podchodze na luzie,wręcz
      odwrotnie. Zależy mi na tym żeby jak najlepiej zdac i sie ucze.
      • Gość: gosc Re: matura- uczniowie technikum IP: *.d / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:22
        No i jak wam poszło, mi średnio.
      • Gość: xyz Re: matura- uczniowie technikum IP: *.d / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 08:53
        a jak poszedł wam język.
        nietety nie uprzedzili nas że jest kilka zestawów
        co niektórzy przejechali się na odpisywaniu, inni do końca nie są świadomi co pisali
        • Gość: technik Re: matura- uczniowie technikum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:55
          Techniczny nawyk czytania oznaczeń pomógł:)W czasie rozdawania i tych wszystkich
          wstępnych juz sie zorientowalismy, że są inne kody.
          Podstawa w porządku, rozszerzony nie swietnie, ale łatwiejszy niz próbna.
    • Gość: adamo-19 Re: matura- uczniowie technikum IP: 83.17.16.* / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 14:00
      do Leon 1111: Sluchaj chlopcze...takie glupie gadanie dziala mi na nerwy
      okropnie...Szkoda ze ty nie poszles do technikum..zobaczylbys jak to jest
      fajnie...miec 32 przedmioty w cyklu nauczania...rysunek techniczny..projekty
      oddawac na przedmiotach zawodowych 3 razy w roku...wiedzialbys wtedy jak to
      "fajnie jest uczniom technikum" i niegdy bys takich pierdł nie pisal... .Ze ty
      miales 5 godz. polskiego w kadym tyg. szkoly...a ja 3 to wcale nie znaczy ze
      jestes lepszy...nie kazdy musi isc na studia na UJ..albo na AGH..swoja droga
      ciekawy jestem jak ci poszla matura..i kto z nas mialby wiecej punktow na niej
      cwaniaczku... Zamierzam isc na studia zaoczne od pazdziernika..wiec niepotrzebne
      jest mi miec powyzej 70% z matury..tak wiec pozdrawiam i zycze powodzenia !
      • Gość: LO Re: matura- uczniowie technikum IP: 217.153.162.* 06.05.06, 17:56
        Po pierwsze to poszedles Adamo:I

Po drugie nic mnie tak nie denerwuje jak to gdy ktos gada ze "Ja mam w
        technikum 32 przedmioty , a w LO jest 15"...kazdy sobie sam wybieral szkole
        wiec niech nie pieprzy takich glupot:/...bylo isc do LO i bys zobaczyl jak to
        jest... zenada

• Gość: Zawe Re: matura- uczniowie technikum IP: *.net.pl / *.rozbark.net.pl 06.05.06, 21:34
          tak wogóle to jest coś za coś :) albo LO albo Technikum, są rózne poziomy szkół
          i tych i tych, Ty po technikum masz zawód, inni po ogolniaku widzą tylko jedno
          wyjscie - studia... i większosc uczniów z LO nie walczy o zdanie ale o wynik
          najbliższy 100% :) my mamy więcej godzin polskiego a wy macie...przedmioty zawodowe.
          To był wasz wybór, a ponieważ nie ma egzaminów na studia nie moze byc czegoś
          takiego jak ktoś wczesniej napisał- róznych matur, wówczas byłoby to
          niesprawiedliwe - skoro nie ma egzaminów.
          Smutne to, ale nie zapominacie ze istanieja jeszcze licea profilowane, te tez
          nie maja najfajniejszej sytuacji.
          poza tym kazdy kto cche zdac mature dobrze to sie po prostu uczy.
      • Gość: :DD Re: matura- uczniowie technikum IP: *.net.pl / *.rozbark.net.pl 06.05.06, 21:28
        70% z rozszerzenia czy podstawy?
        <lol>
    • ostryw Re: matura- uczniowie technikum 06.05.06, 23:47
      każdemu zależy zeby dobrze zdać i wątpie aby każdy uczeń z technkum podchodzil
      do matury na luzie. Są tacy co sie nie uczyli i ich nie interesuje wynik matury
      ale w technikum są też tacy którzy się uczą i chcą mature zdac dobrze
    • Gość: zla Justyna odczepcie sie od technikum!!!! IP: *.57.jawnet.pl 07.05.06, 00:11
      sory ale ja jestem uczennica technikum i wcale tak latwo to w nim niebylo :/
      Rozumiem uczniowie z zawodowki to maja naparwde latwo,ale technikum to chyba
      trudniejsze niz liceum:/ owiele wiecej przedmiotow,podstawowe przedmioty plus
      jeszcze zawodowe! ktos kto pisal ze uczniowie z techniku msciagaja to maja
      niezle nasrane w glowie!!!!
      • Gość: gosc Re: odczepcie sie od technikum!!!! IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 23.07.06, 00:16
        No i oczywiście to uczniowie techników obnizyli poziom zdawalności na maturze.
        ale wspaniałomyślny Giertych dał im maturę.

Tegoroczni maturzyści powinni byc dozgonnie wdzięczni temu miłemu penu za taki
        prezent.
        do tej pory uczniowie techników nie wiedzieli, że powinni dziękować nauczycielom
        oceniajacym matury tak, że nie było jedynek ( ale to było nieoficjalnie i nie
        było z tego afery), teraz przynajmniej wiadomo że dziękować należy Giertychowi.
        Uczniowie powinni juz ustawiać się z prezentami do niego.
        • Gość: Basia Re: odczepcie sie od technikum!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 11:44
          A tak przy okazji, wiecie może kiedy poznamy wyniki egzaminu zawodowego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka