stszymon 04.05.06, 14:11 Wybrałem ten temat bo ogolnie bardzo lubię te lekture. Ale pytanie,jak oni nas ocenią? Niezbyt wiele mozna tam było napisac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maturzysta Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:16 stres jednak robi swoje... wlasnie sobie uswiadomilem, ze praktycznie nic nie cytowalem w mojej pracy :). To miala byc interpretacja - jak w takim razie przeklada sie to na uzyskane punkty, co trace? O wnioski jestem spokojny, bez cytatow zapelnilem wszystkie strony poza jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubiacy chlopow Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.amtel.net.pl / 212.244.109.* 05.05.06, 15:36 ty idioto , jak mozesz to lubic!!!!!!!!!!!!!! Ja tyle wiem o chłopach co sie na maturze dowiedzialem!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubiacy chlopow Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.amtel.net.pl / 212.244.109.* 05.05.06, 15:36 ty idioto , jak mozesz to lubic!!!!!!!!!!!!!! Ja tyle wiem o chłopach co sie na maturze dowiedzialem!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snake Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:22 Też wybrałem drugi temat, ale napewno nie z powodu mojego uwielbienia "Chłopów". O wiele bardziej lubie "Makbeta", tyle, że czytałem go na tyle dawno, że większość jego treści umknęła mi w natłoku innych lektur. Dodatkowo w tym całym zamieszaniu i prześciaganiu się w tym kogo pewniaki są pewniejsze, zapomniałem przypomnieć sobie dzieło Szekspira :> Nie wiem, kto dobierał te lektury, ale w tej chęci zaszkoczenia maturzystów chyba się troche wygłupił, ile można pisać o Chłopach. Zgadzam się, że troche ciężko było rozpisać się w tym temacie; krótkie charakterystyki, przyczyny kłótni, tragizm tego konfliktu i tyle. Gdybym tylko przypomniał sobie treść Makbeta wybór byłby dla mnie oczywisty, a tak skazany byłem poniekąd znowu pisać o "Chłopach". Trzymam kciuki, żeby było jak najwięcej z nas, maturzystów wyszło ostatecznie obronną ręką :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.05.06, 14:31 Ja też pisałam o ,,Chłopach'',ale nie jestem zbytnio zadowolona z mojej pracy.Napisałam,że Hanka jest siostrą Antka zamiast żoną;((Odejmą mi punkty za to?? A gdybym wzięła ,,Makbeta'' to by była dopiero porażka ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: 195.205.97.* 04.05.06, 14:38 chyba odejmą, w końcu to błąd rzeczowy, a nam polonistka mówiła, że za takie błędy leca punkty za język jeśli dobrze pamiętam. Czy wszyscy uważaja, że cytowanie jest nizbedne? Czy może wystarczy opisać wszystko to, co we fragmencie własnymi słowami? Jak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.05.06, 14:50 No to super;/ Myślę,że cytowanie nie jest złe jeśli nie zajmuje więcej miejsca niż twoje własne wypowiedzi.Bo to wkońcu mają być twoje wywody,a nie Reymonta;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snake Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:53 Ja też się boję o cytaty. Co prawda miałem je w pracy, ale bardzo mało - jeden obszerny i jeden krótki. Mam nadzieje, że to nie zaważy za bardzo. Napisałem, że Antek to syn Macieja, a Hanka to jego żona więc z tym jest w ok. Nie napisałem jednak nic o siostrze Antka - kowalowej, całkowicie przeoczyłem tą postać, w fragmencie było o niej bardzo mało i tak jakoś wyszło, że jej nie "wyłapałem". Obym nie stracił przez to dużo punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Kowalowa:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:55 Hehe... Ja tez nieskojarzylem postaci i wyszlo mi, ze Kowalowa to jedna z mieszkanek Lipiec i... tyle. Przyszla przygladac sie rozwojowi wydarzen jak czesc wsi z nia oraz wspierala Antka z Hanka. Tak swoja droga, jak to trzeba bylo poprawnie zrobic? Ja zarysowalem o co chodzi, pozniej scharakteryzowalem z osobna Macieja, Antka, Hanke i reszte gawiedzi, dalem te cechy dramatyczne i tyle. Nie cytowalem, tylko uzywalem wlasnych sformuowan. Bedzie dobrze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frejka Re: Kowalowa:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:27 mi tez wyszlo ze Kowalowa to jest Hanka ;) eee tam nic mi za to chyba nie zrobia.. a o co chodzilo z tymi zrodlami dramatycznymi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Kowalowa:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:32 Chodziło mi o źródła dramatyczności sceny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banal... Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.chello.pl 04.05.06, 14:53 nie odejma ci wyluzuj:) nawet jakbys napisala, ze boryna byl kobieta to by ci nie odjeli. Polski jest cudowny bo nie trzeba sie nic uczyc i tak sie zda!!:D nie przeczytalem zadnej lektury nawet streszczen i zdam maturke:D 18/20 z czytania ze zrozumieniem i te 3,4 pkt bede mial z pracy!!:D np za styl czy za jezyk moze tez za zapis.... wiec polski podstawowy super sprawa dla umyslow scislych, ktorzy nie maja czasu na glupoty i czytanie beznadziejnych lektur.... czy tez omawianie nudnych epok i innych bzdur!! jutro angol a 11 matematyka!!!! krolowa nauk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woohoo Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 23:16 Nie ma czegoś takiego jak odejmowanie punktów. Jest tylko n-i-e--p-r-z-y-z-n-a-w-a-n-i-e. Można napisać, że Boryna był czeczeńskim bojówkarzem, obrazem wiejskiego chłopa, ojcem Antka i... punkt będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
opel_2009 Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 14:51 nie czytałem chłopów i miałem problem jakie relacje łączą Antka z Hanką ale ostatecznie strzeliłem ze to jego zona i udło sie <gest Marcinkiewicza> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.szczecinek.net.pl / *.szczecinek.net.pl 04.05.06, 14:52 Chłopi, chłopi, chłopi.Wybrałem 2-gi temacik, ponieważ nie pamietam kompletnie nic z Makbeta.Poza tym należało go porównać do Króla Edypa, a tej lekturki nie mialem na lekcjach.Jeśli chodzi o lekture Chłopi i temat z nią związany, to zaliczyłem niezłą gafę, ponieważ napisałem, że przywołany we fragmencie wątek ślubu dotyczy Antka i Hanki.No coż, zmyłka ładna z tymi Chłopami.W końcu byli na próbnej i sesji zimowej.Nawet przez myśl mi nie przeszło, że będą Chłopi.Ale najważniejsze wątki zamieściłem w pracy.Kłótnia o ziemie, ziemia jako wartość nadrzędna, o którą może pokłócić się nawet rodzina do stopnia takiego jak to mialo miejsce w chłopach, hierarchicznośc społeczeństwa(uzależniona od ilości posiadanej ziemi).Napisałem w podsumowaniu, że tak naprawdę cała ta hierarchizacja społeczeństwa była ściemą, bo Boryna był burakiem.Wystarczy spojrzeć na sposób jego wypowiedzi i zachowanie wobec kobiety( w tym przypadku Hani).Pozdrawiam wszystkich i 3mam za was kciuki( i za siebie też :P) P.S.Jeśli chodzi o moją i Twoją gafę to po prostu nie dostaniemy za to punktów, that's all.Rok temu koleś napisał, że Baczyński był poetą starożytnym a Kordian to bohaterka powieści i dostał całkiem sporą ilość punktów.Pozdro 2x300 :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snake Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:56 "Baczyński był poetą starożytnym a Kordian to bohaterka powieści i dostał całkiem sporą ilość punktów.Pozdro 2x300 :)))))" Haha! Poprawiłeś mi humor Edwardzie - dzięki! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gidis Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:40 Ja napisałem jeszcze inaczej ze kowalowa pracuje na polu u Boryny wogóle zapomnialem ze on mial Maciej i napisałem o akcji na wsi w Lipnicy za duzo ogladania M jak miłosc !! nie mam nadziejez e git Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironique Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:03 Nie do Edypa, tylko do dowolnego bohatera tragicznego... ;) Ja pisałam o Antygonie i nie narzekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
czamberrr Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 16:24 nie za pasowały mi te tematy...wybrałem Chłopów, ale nie wiem czy udało mi się trafić w model odpowiedzi, ja chcem od życia te 21 punktów (czyt. 30%) ;] bo tak jak Wam do niczego mi się więcej nie przyda, p.s. ale temat był jak dla mnie sformułowany nierzeczowo, nie wiedziałem nad czym się skupić , bo tam i charakterystyka i inne pierdoły... ale wycudowałem i się rozpisałem, takie ściemnianie...też przeoczyłem dużo, no nic, podbudowałem się Waszymi uwagami :) nie jestem sam ... pozdro !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.chello.pl 04.05.06, 17:01 ja też napisałam ten temat i też popełniłam błąd. napisałam że antek to ptacownik borynyi że traktuje go jak ojca(a antek to naprawdę syn boryny).chyba mi odejmą punkty. będzie dobrze . powodzenia na innych egzaminach !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grucha Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:03 Z testu 15/20 Napisalem na te ok. 350 slow ale: 1. Napisalem, ze dopiero bedzie slub Antka z Hanka w niedziele 2. Boryna dal Antkowi 6 morgow Do tej pory mialem daleko polski nie przeczytalem zadnej lektury ani nawet streszczenia - chyba trzeba zmienic zdanie i stac sie humanista bo za rok... Odpowiedz Link Zgłoś
aluuunia Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 15:23 ja tez mialam gdzies polski:Plekturki to jakies przeczytalam ale bardzo mało wiecej to przeczytalamn ze wspolczesnosci a chlopow to mialam gdzies bo dla mnie to nudy:):):):)dla mnie wogóle te tematy były zrąbana jak nic:P i jeden jak i drugi. wybralam ten temat ale i tak niewiedzialam do konca co napisac:)wooogóle to niewiedzialam jak sie za to zabrac.zeby tylko miec te 30 procent i zaliczyc polski bo i tak do niczego mi nie jest potrzebny:)pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.dolsat.pl 05.05.06, 20:39 za bledy rzeczowe nei ma odejmowanych punktow jedynie zostawia p osobie niezbyt mile wrazenie i zalezy od tgeo jakie to beldy bo jelsi ktos pomylil tlyko imie to to jets najmniejsyz bald rzeczowy jaki mzoe byc ale jesli ktos machnal trzy bledy dotyczace roznych postaci w jednej pracy to napewno bedzie znacznie gorzej ja osobsicie zapomnialem imie starego boryni i z dwa razy uzylem andrzej boryna a powinien byc maciej ale ucieklo m iz glowy ale to jedynie moze 1 pkt nie wiecej bo tak smao ma sie do bledow ortograficznych za ktore nei ma odejmwoanych punktow jedynie za jezyk dostaje sie wtedy mneij punktow , a tu najwyzej odejma za jezyk z 1 pkt tez ale to nie duzo ja amm nadziej ze z 10 pkt z tego uzbeiram i zdam bo kurde z prac tgeo typu na spr mialem zawsze powyzej 25 pkt zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: 158.75.60.* 05.05.06, 00:07 > ile można pisać o Chłopach. Mi wyszlo okolo 800 slow i cale 3,5 strony drobnie zapisane, ale to jedna z moich ulubionych ksiazek :). Z probnej mialem 64% wiec jakos bedzie. Matury podstawowej z polaka trudno nie zdac - na jednej z probnych wewnetrznych postanowilem to sprawdzic i napisalem prace na ok. 270 slow (po 250tym slowie skonczylem rozwiniecie i dopisalem zdanie zakonczenia) o lekturze, ktorej w ogole nie znam i z epoki ktorej nienawidze - Dziadach cz. III i dostalem lacznie 28 punktow: 16 za czytanie, 6 za jezyk, 6 za rozwiniecie :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m******** Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:28 Ja pisałam o Chłopach, bo o Makbecie nic nie wiedziałam... Najgorzej, że napisałam, że kowalowa to była matka Jagny... chyba 0 pkt. mi za pracę nie wstawią mam nadzieję... :-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:46 ja tez napisalam ze kowalowa to matka jagny a hanka to siostra antka czyli corka boryny,i zapomnialam jak ma na imie boryna;( kurde!!! bo siedzialam w 1 lawce tuz przed komisja:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:56 Ale to wypracowanie, które jest podane na gazeta.pl jako dobre wydaje mi się ze jest fatalne. Ja napisałam z Chłopów dwa razy więcej i tak jak było podane w poleceniu: charakterystyka bohaterów, źródła konfliktu, dramatyzm sytuacji. W dramatyzmie napisałam, że Boryna był rozdarty pomiędzy synem a Jagną, oraz że jakąkolwiek decyzję by podjął byłoby źle. Zraniłby albo Jagnę (oszukał) albo syna. Dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:57 A i jeden idiotyzm napisałam: że na Hankę mówili inaczej kowalowa:P Odpowiedz Link Zgłoś
sara_87 Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 18:13 Gość portalu: marta napisał(a): > A i jeden idiotyzm napisałam: że na Hankę mówili inaczej kowalowa:P ja myślałam tak przez cały czas pisania pracy, na szczęście nie przelałam swoicih myśli na papier, dopiero tu na forum przeczytałam, że się myliłam :) i wogóle zapomniałam o naturaliźmie i nie zwróciłam uwagi, że jest animalizacja ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matjas Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:57 Ja też pisałem o "Chłopach"! Ale dwa lata temu :) W sumie to jedna z moich ulubionych lektur, bardzo dobrze mi się ją czytało. Niestety, jakoś trudno mi znaleźć podobnych entuzjastów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaaaa Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.116.193.61.debica193.tnp.pl 04.05.06, 19:28 Mi też "Chłopi" się podobali, nawet przeczytałam całą książkę, mimo, że trzeba było tylko ! część. Teraz mi było trudno rozdzielic, co było w I a co juz w następnych, ale wszystkie koligacjie bohaterów pamietam, tzn. kto kim jest w tym utworze. Podobnie jak kolezanka myslę, że ten przykład na onecie jest do bani. B po pierwsza ful cytatów w nim, a nasza nauczycielaka nam zabraniała za dużo używac, to ma być nasz praca. Po drugie to skupiłam się na tym co było konkretnie w temacie, czyli charakterystyka,przyczyny i dramatyzm konfliktu. Nie wgłąbiałam sie w naturalizm itd. Nie jestem zadowolona bo szyłam jak sie dało, ale bedzie ok. A ten pierwszy temat w sumie był łatwiejszy, wiecej można było z tekstu wyciagnąć, szkoda że to zobaczyłąm jak już rozprawiłam się z "Chłopami". Powodzenia na innych przedmiotach. Odpowiedz Link Zgłoś
nikistka Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 16:58 haha, ale sie usmialam, czytajac wasze pomylki :) Ja napisalam, ze Hanka byla zona Antka, a nie corka, a Boryna mial na imie Maciej. Ogolnie jestem raczej zadowolona. Ale co bedzie, to sie okaze. A punktow i tak wam nie odejma! Ale i tak najbardziej boje sie jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m******* Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:59 a Hanka nie była żoną Antka???? ja tak właśnie mam :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
czamberrr Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 17:01 była była jego żoną ;] mam nadzieje że za to będzie punkt, drugi za "ziemię" ..i jeszcze tak do 21, oj... ;> pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 23:24 hehe naprawde mozna sie usmiac czytajac te wszystkie 'koligacje rodzinne', ktore odnajdujecie w 'chlopach' ;) ja mysle ze antek byl corka boryny, a kowalowa i hanka to bracia blizniacy, ktorym antek nie chce zapisac ziemi bo obiecal juz ojcu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:34 z czego jutro zdajecie ja mam ustna i juz mdleje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.alcatel.pl 04.05.06, 16:58 Jak można lubić Chłopów toż to dno maxymalne.Jedna z gorszych lektur naszej kultury równa niemalże "Nad Niemnem" Bogu dzięki nie tak długa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:01 To jak napisaliście dramatyzm sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m******* Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:47 ja mam tak "dramatyzm osiąga apogeum, kiedy dochodzi do bójki między ojcem a synem" heheh pewnie źle :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.acn.waw.pl 04.05.06, 17:51 improwizacja :) Antek łamiący przykazanie boskie nie boi się podnieśc ręki na ojca + jakieś pierdoły o kierowaniu się emocjami, najniższymi instynktami w celu zapewnienia sobie dobrobytu. :o ogólnie to lipa :| Odpowiedz Link Zgłoś
kathi Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 20:32 w sumie to tak było... bo ja tak napisałam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cheep Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:18 jedna z lektur ktore przeczytalem... Jak przeczytalem propozycje CKE to mi oczki do wierzcha wylazly... Teraz obawiam sie ze moge oblac, a NIE CHCIALBYM... Mam nadzieje ze popatrza na to trochu przez palce :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek bułka z bananem IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:35 lubie chlopow, na silce to jest nas 8 chlopa i jakas babcia klozetowa, chlopy sa jak szafy dla slonia, jezdza na sterydach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.piotrkow.net.pl 04.05.06, 17:50 no ja zupełnie zapomniałam że Boryna to był Maciej więc pisałam Boryna albo stary Boryna:P ogólnie to nie wiedziałam kim była ta cała kowalowa więc olałam kwestie... A tych co układają tematy kompletnie nie rozumiem bo przeciez jest tyle fajnych i interesujących lektur, postaci, problemów do opisania.. a oni się Cłopów uczepili.. co za buraki!! przyszłoroczni maturzyści apeluje o dobre przerobienie Chłopów bo pewnie będą :D Pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
earlyyears Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 18:08 mozna bylo napisac traktat. zdaje sie , ze masz problem ze stresczeniem "setki".gamon jestes. z przykroscia i zalem to pisze. ale za bardzo to sie nie przejmuj. na wakacjach troche pocwicz, takie cos owszystkim i o niczym. kapisi? trzym sie brachu. Odpowiedz Link Zgłoś
seszka Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 18:18 hehe ja tez napisalam ze hanka to byla siostra a w tej calej dramatyczności ze spór o ziemie i sprawiedliwosc doprowadza do bójki ojca z synem pewnie żle;Da moze jednak kto to wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gidis Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:41 ja wogóle zapomniałem ze boryna to maciej i pisałem o akcji która toczy sie w dworku na wsi w Lipnicy -Hmm za duzo M jak miłosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:07 Buahahahahahaha, ta Lipnicą mnie zabiłaś/eś:))) ale ta nieoficjalna klucza wersja jest fatalna. Mam nadzieje, że oficjalny klucz będzie przychylniejszy uczniowi. Ja dramatyzm napisałam, że Boryna jest rozdarty pomiędzy synem a Jagną, jak nie postapi bedzie źle. I też całą pracę pisałam Boryna i Boryna:)). Początkowo chciałam napisać, że kowalowa to Dominikowa, ale na szczęście się rozmyśliłam:))Ogólnie miałam doła po zobaczeniu wersji z gazeta peel, ale mam nadzieje, że klucz będzie na naszą korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motyl66@wp.pl Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:07 Chłopyy jeeeeeeaaaa!! AntEEEEk ;D Odpowiedz Link Zgłoś
joel.ch Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 19:08 jak przeczytalem wasze wypowiedzi to humor mi sie poprawil, bo nie wyszedlem po maturze zbyt zadowolony z tego, co napisalem o Chlopach. ale jest ok:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noanieteey Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.icpnet.pl 04.05.06, 19:18 siemanko mam pytanie Jak na maturze próbnej pisało się o Chłopach i zaznaczyło, że Reymont dostał za nich nagrodę Nobla to było traktowane to jako walor czyli 1pkt. Teraz też będzie to walor? myśląc logicznie chyba taa nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:35 hej ja tez pisalam o chłopach i tez niestety popełniłam gafę ale na szczeście tylko 1 napisalam ze jagna pochodzi z bronowic ( pomylilam z weselem sama nie wiem czemu).napisalam tez ze reymont dostal nobla za ta powiesc i mysle ze to zalicza sie do walorow napisalam tez ze chlopi skaladaja sie z 4 czesci i ze sa tak zwana tetralogia chłopska a no i na wstepie napisalam ze sa moja jedna z ulubionych pozycji w epoce Młodej Polski ;-) niestety zapomnialam cytowac ale sorka mowila ze nie mozna bo odejmuja za to punkty. tak wogole to na rozszerzeniu zamarlam jak zobaczylam tematy ale pisalamo wiewiorce hehe. trzymajcie sie wszyscy!!!!! trzeba byc dobrej mysli Odpowiedz Link Zgłoś
stszymon no raczej tak:)a femme fatale? 04.05.06, 19:35 też do specjalnie napisałem :) a femme fatalle ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:48 a mi sie wydaje ,ze troche skopalam.w wiekszosci opisalam charakterystyke bohaterow,a za malo skupilam sie na analizie fragmentu;/jak myslicie czy moge mi uznac,ze praca nie na temat...??pozdrawiam i powodzenia na angielskim!!:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medzix Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.isiedlce.pl 05.05.06, 17:26 heheh...tez napisałam ze autor chlopow dostal nagrode nobla...ciekawe czy przydziela jakies punkty...chyba powinni co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgoś Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:37 A ja jak wyszłam, to nie wiedziałam, co myśleć, jak przeczytałam przykładowe wypracowanie to mi się polepszyło, a jak czytam posty to znów mi jakoś nieswojo :/. Zapisałam całe możliwe miejsce, nie mam żadnych cytatów, napisałam o patriarchacie, naturalizmie, ziemi - symbolu władzy i innych pierdołach, ale np. praktycznie nie napisałam dosłownie o dramatyzmie, ale z drugiej strony opisałam konflikt wewnętrzny Boryny (że kochał Jagnę, ale nie dawało mu spokoju to, co mówią ludzie). Ale za to błysnęłam tym, że Boryna nie chce podzielić losu Agaty (tej co przepisała ziemię na dzieci i one ją wygoniły). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:55 tematy były beznadziejne :D i tez nie rozumiem, co sie tak uczepili tych chlopow... a tak w ogole to chyba nie ma osoby, ktora by powtorzyla chlopow od probnej matury ;) nie napisalam, ze Boryna mial na imie Maciej, a moja koleznka za to napisala, ze mial na imie Seweryn :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Chyba przeczytam cale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:52 Jezeli przykladowe rozwiazanie jest tak denne jak klucz to bede trzymal kciuki i czekal na 'oczko' z polskiego. Porazka maksymalna. Z wypowiedzi na forum widze, ze tez nie za bardzo poradziliscie sobie z tym tematem. Jak dostane 'oczko' to przeczytam calych "Chlopow" - chocbym mial sie z nimi przez rok meczyc. Swoja droga, poprawiacie mi humor:) Niezle sie usmialem miejscami. Odpowiedz Link Zgłoś
kathi Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie 04.05.06, 20:36 jakby nie było, my tą maturę mamy zdać, bo co by było, jakby oblali 50% maturzystów? szkoły do kasacji? muszą nam trochę pójść na rękę. Tylko trochę. Z zamkniętych moze udydła się 20 na 20, jak będzie tolerancyjny sprawdzający, bo w gruncie rzeczy to napisałam tak jak trzeba było... zależy, czy będzie się trzymał klucza kurczowo, czy trochę popuści ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egzaminatorka Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:20 O Jezu... jak pomyślę, że będę musiała sprawdzać takie głupoty, to już mi się słabo robi. Jak można chwalić się tym, że nie czytało się lektur ? Błędy, które tu podajecie, są żenujące. Myślę, że to wstyd, przecież nic nie wiecie a chcecie maturę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.devs.futuro.pl 04.05.06, 22:03 temat Chlopow nawet mi się spodobał byl o wiele lepszy niz na probnej... co do wypowiedzi wczesniejszych to stwierdzam iz ja jestem osoba ktora powtorzyla chlopow na mature poniewaz wiadome jest to ze o danym utworze mozna stowrzyc wiele roznoroznych tematow i motywow...tak wiec smiesza mnie te osoby ktore mowia "chlopi byli na probnej wiec teraz ich sie nie trzeba uczyc"...daleko zajdziecie jak tak bedziecie robic... co do bledow meytorycznych ktore tutaj czytam u wielu z was to o ile mi wiadomo sa to najgorsze bledy ktore mozna w wypracowaniu popelnic...3mam kciucki za nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzia Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.06, 22:03 KOBITO! USPOKÓJ SIĘ! CO TY? NIGDY NIE BYŁAŚ UCZNIEM?! NIE PAMIĘTASZ, ŻE LICEUM TO CZAS NIE TYLKO NA NAUKĘ?! ŻE TO NAJPIĘKNIEJSZY OKRES W ŻYCIU MŁODEGO CZŁOWIEKA?! NIE WSZYSCY PEWNIE CHCĄ STUDIOWAĆ POLONISTYKĘ! PRZECIEŻ CI BIEDNI LICEALIŚCI MAJĄ TYLE PRACY, TYLE MATERIAŁU DO OPANOWANIA, A POLSKI TO NIE JEDYNY PRZEDMIOT W SZKOLE! JA TEŻ JESTEM EGZAMINATORKĄ I NA PEWNO BĘDĘ STOSOWAŁA ZASADĘ "MIŁOSIERDZIE NAD SPRAWIEDLIWOŚCIĄ". O OBY TAKICH JAK JA BYŁO JAK NAJWIĘCEJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ser Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.localdomain / 80.51.240.* 04.05.06, 22:26 Kurcze ale zrobiłem gafę :(:( , czy umiejscowienie "Chłopów" w innej epoce jest bardzo poważnym błedem , czy zalicza się go do rzeczowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.05.06, 23:00 też pisałam temat 2 . wiesz ile mam lat? 51 ! bo na nauke nie jest nigdy zapóźno - droga młodzieży zawsze chciałam wiedzieć co naprawdę czuły moje dorosłe dzieci, gdy zdawały maturę.Wszystkim gratuluję - a mi , chyba wyszło! Choć myśle co pomyśli sprawdzający jak zobaczy pesel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MartyKa Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.eranet.pl 04.05.06, 22:19 Teoretycznie temat się wydawał łatwy, ale póżniej to już tak fajnie nie było... Nie napisałam nic o naturaliźmie, nie opisałam osoby kowalowej ale przynajmniej zauważyłam tą ziemie. Ogólnie to ja nie jestem zadowolona ze swojej pracy (a czego można wymagać od matematyka), było beznadziejnie i siedziałam do tego na pierwszej ławce. Moja praca to zaczęłam od ogólnego zarysu sceny a później dopiero charakterystyka i mam dwa cytaty <lol>. Wszystko zależy od klucza, bo ten w onecie jest taki bardzo naukowy, z dużą ilością cytatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kreestal Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:28 Błąd rzeczowy-przez całe wypracowanie pisałam, że Hanka jest siostrą Antka Czy zostanie mi odjęta większa część punktów? Będzie to liczone jako jeden błąd? Z resztą jest o.k. napisałam m.in, że Antek był zazdrosny o Jagnę, użyłam łacińskiej sentencji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przygnebiony Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 04.05.06, 22:37 JA tak sobie mysle .... po 1 wybralem chlopow znalem ich niezle , ale napisalem ze Kowalowa to matka Jagny 2 Napisalem na 3 strony a bylem w polowie rozmyslan ,patrze zostala mi jedna kartka i musialem konczyc 3 czasu starczylo ...moglem sie bardziej skupic na czytaniu 4 przykladowe wypracowanie mnie rozpier......(dziwne) 5 mam nadzieje ze klucz bedzie lagodny 6 Napiszmy petycje do Oke ze sa dziwni , i kazdemy SZCZESCIA zycze i jestem smutny troszeczke :( :(:( moglem napisac to duzo lepiej bylem przygotowany ..ale uciekly mysli ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggggggggggg Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:40 Przygnebiony napisz w skrótach myslowych taki klucz coi tam pisałes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przygnebiony Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 04.05.06, 22:52 Napisalem tak , nie wiem czy dobrze : 1 Ksiazka pochodzi z okresuj m.p. 2 Opisalem ze wraca Maciej B. do domu , opisalem go troszke , potem Antka ze to jesgo syn , potem Hanke opisalem 3 napisalem ze Maciej zapisal matce Jagny ziemie bo to taki obyczah na odchodne corki ( mniej wiecej ) 4 napisalem ze wbuchla o to klotnia 5 antek z Hanka kloca sie o Ziemie na ktorej cale zeycie pracowali i uwzali ja za swoja . 6 potem napisalem ze wszystko wybucha jak przyszla zona Macieja zostaje obrazona 7 nastepuje bojka 8 napisalem ze Ziemia w spoleczenstwie znaczyla bardzo duzo 9 napisalem ze Maciej boi sie o to ze jak przepisze to go moga wygnac 10 napisalem ze panowala tam podniosla atmosfera . byl placz i krzyki 11 napisalem troszke o uczuciach MAcieja ze byl wsciekly i ze cos tam w podsumowaniu napisalem , ze czesto dochodzilo do konfliktow o majatek ziemie , miedzy rodzicami a dziecmi , ze rodzice bali sie przepisywac majatek, a dzieci uwzaly ze im to sie nalezy . mniej wiecej tak napisalem cos tam zacytowalem , ale za malo miejsca i nie wiem czy dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:58 witaj wklubie. przykładowe ospowiedzi oke sa straszne, o czym juz pisalam. ale wiesz co, wydaje mi sie ze jak wszyscy maja inaczej niz oni, to nie jest tak zle. mysle ze po prostu temat byl tak sformulowany, ze my zrobiulismy charakterysstyke bohaterow a oni chcili od nas sposob kreowania- stad te wszystkie dowloania do naturalizmu. zabawne bedzie jak nie zdam, bo o naturalizmie nie mam nic :/ petycja? a to cos da? >:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggggggggggg Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:49 ja napisałem cos takiego przyjscie Boryny do izby -wszyscy sa zgromadzeni spór o ziemie o 6 morgów zadania sprawiedliwosci oddania im ziemi przepisania straszenie sadem bunt Hanki w miedzyczasie charakterystyki oskarzenie jagny o prostytuowanie bijatyka Antek popiera to ze daje... a Boryna w to nie wierzy rozdzielenie ich przez sasiadów zaduma Macieja podsyumowanie= przyczyna kłotni spor o ziemie jagna konfliktogennym zapalnikiem to jest dobrze choć troszkę ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:52 hehe a ja napisałem że jagna to curka boryny a on sam reprezentował szlachtę zaściankową:] Chyba żle nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:55 wiesz mam dość podobnie, problem w tym że w odpowiedziach CKE powinno sie mowic głownie o naturalizmie, czego ja nie zrobiłam, bo temat nie ukierunkowywał odpowiedzi na taki tor myslenia :o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: 158.75.60.* 04.05.06, 23:58 O tak... Reymont, Chlopi, Ziemia Obiecana... Tez od razu wybralem ten temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: white_oelander Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:01 choć "Chłopów" uważam za porażkę tego, kto wybierał kanon lektur, to jednak dołączam w pewnym sensie do Chłopomaniaków, ale tych maturalnych tylko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicaj Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:29 Można było napisać wiele na ten temat.Zaskoczyli mnie bo spodziewałam się innych lektur,Chłopi juz byli kilka razy :) Ale ogólnie luz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka.. Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:36 kurde ja nie charakteryzowalam tych osob tylko ich przedstawilam na ok strone i przeszlam do konfliktow... kurcze boje sie ze nie zdam:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona przykladwe odpowedzi sa do bani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:52 Wdzieliscie przykładowy klucz odpowiedzi? W życiu bym czegoś takiego nie napisała, nie dlatego że nie wiem nic na ten temat, ale dlatego że temat kazał nam zrobić charakterystykę bohaterów, a nie sposób kreowania bohaterów przez Reymonta. A w wypracowaniu są same odwołania do naturalizmu, o ktorym nic nie napisalam. W dodatku było mał miejsca >:( Mam nadzieje, że zdam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przygnebiopny Re: przykladwe odpowedzi sa do bani IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 06.05.06, 20:03 MOZE PETYCJA BY Tu COS POMOGLA ......ale MUSIELIBYSMY ZEBRAC SPORA GRUPE CHLOPOOOOOOOOOOO MANIAKOW jak cos przemyslcie to !!!!! Bo temat naprawde nie byl dobrze sprecyzowany !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu123 Re: przykladwe odpowedzi sa do bani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 20:32 petycja w sprawie czego? hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: CHŁOPOmaniacy łączmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 20:39 Ja w ogóle nie dałam cytatów, było za mało stron, pisałam coś tam o naturalizmie, symbolizmie i takie tam, ale akapitów jest u mnie bardzo mało. A gdzie jest klucz odp? Kupiłam Wyborczą ale tam są tylko ptzykłady wypracowań, ostatnio jak wchodziłam na CKE też tego nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś