Dodaj do ulubionych

Historia!!

15.05.06, 01:14
Jakie są wasze obawy związne z egzaminem maturalnym z historii?Co będzie ,
chyba nikt tego nie wie.Ale ja się bardzo boję ,ponieważ bardzo zależy mi na
historii, a wiem że nie pójdzie mi świetnie (tak żeby się dostać na wymarzone
studia czyli prawo).Nie wiecie ile przeciętnie trzeba mieć z historii procent
żeby sie dostać na prawo na UJ UŚ ?
Obserwuj wątek
    • Gość: eyeoftheneedle Re: Historia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 04:00
      duzo na maks ;-)

ja ogolnie jestem zalamano/niecierpliwy

przed chwila dorwalem probny test z inf. maturalnego 2005, taki jak sa na
      maturach, przez te same grupy przygotowany. Wynik w 30 minut podstawy: 90%.
      Byloby wypasnie...ale sie cykam, moj cel minimum to jakies 82 z podstawy i boje
      sie ze trafie na arkusz akurat z jakas rozbudowana na maksa sztuka albo
      sredniowieczem...makabryczna sprawa. niby mialem na probnym 66% nie wiedzac nic
      z histy, a przez te pol roku chodzilem na lekcje prywatne (ilez ja piw w
      przeliczeniu na to wydalem) robilem cwiczenia (choc i tak nie dosc duzo pewnie)

moje marzenie to prawo na umcsie. nic wiecej nie chce. cholera, zdolny jestem
      ale wiadomo, trafie temat na rozsz. i kapliczka...

• oxy_gen_86 Re: Historia!! 15.05.06, 08:20
        eyeoftheneedle napisał(a):
        > przed chwila dorwalem probny test z inf. maturalnego 2005, taki jak sa na
        > maturach, przez te same grupy przygotowany. Wynik w 30 minut podstawy: 90%.
        > Byloby wypasnie...ale sie cykam, moj cel minimum to jakies 82 z podstawy i
        boje

Arkusz z informatora... nie porownuj go do wlasciwego egzaminu maturalnego!!
        Miedzy poziomami jest ogromna roznica!
      • Gość: itissunny eyeoftheneedle IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 08:28
        ej Ty :P nie wariuj tutaj i nie zdobywaj takich wysokich wynikow zeby i dla
        mnie miejsce na prawie na umcsie sie znalazlo ;)
        hehe chcoiaz ja skladam na tyle kierunkow ze mi pojdzie ok 700 zl ale moze
        gdzie sie dostane ;)
        a jak nie to bede... nie wiem kim ;/ :D
        • Gość: ja Re: eyeoftheneedle IP: *.kalisz.mm.pl 15.05.06, 09:26
          Teoretycznie to mozesz sobie zlozyc nawet na 50 kierunkow (masz prawo). Ale
          problem zaczynie sie wtedy kiedy wiekszoc tych uczelni bedzie chciala oryginal
          swiadectwa a odpisow notarialnych zadna nie przyjmie. NAjpierw sie dowiedz a
          potem skladaj...

• Gość: itissunny przyjma, przyjma ;D IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 09:32
            a jak nie to cos sie wykombinuje ;)
            • Gość: ja Na "uniwersytet" jarocinski;P IP: *.kalisz.mm.pl 15.05.06, 09:37
              BTW: jak przygotoania z hist??;)
              • Gość: itissunny ;P IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 09:45
                jestem na ruchu egzekucyjnym ;D a ty?
                • Gość: ja Re: ;P IP: *.kalisz.mm.pl 15.05.06, 10:11
                  Ja koncze Jagiellonow!! Powaznie. Umiem jeszcze XXlecie i troche Prl,u. Poza
                  tym nicccc!!
                  Boje sie wieku XVII-XIX. Wtedy zostawie puste moejsce:/
                  • Gość: itissunny o ja IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 10:19
                    to dokladnie tak jak ja ;D tez umiem PRL, II wojne i XX lecia troche ;D ja
                    wlasnie zajmuje sie sciagami, do tej pory nie uznawalam sciagania ale dosc
                    tego ;)
                    • Gość: pszek Re: o ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 10:37
                      Chciałbym się spytać jakie testy z historii rozwiązywaliście i jak Wam szło?
                      Kurde ciekawi mnie to?
                      • Gość: itissunny testy IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 10:45
                        operon, wsip, zdaj mature czy jakos tak, stare matury te co byly ;) duzo tego
                    • Gość: ja Re: o ja IP: *.kalisz.mm.pl 15.05.06, 10:43
                      PRL by w zeszlym roku wiec teraz na pewno nie dadza:/
                      JA sie boje tematow narodowych np. Rosja, Francja, Anglia, Prusy, Austria itd.

• Gość: itissunny Re: o ja IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 10:46
                        niech dadza II wojne albo XX lecie ;) oj tam to co ze byl PRL ja teraz po nich
                        wszystkiego sie spodziewam ;D szczegolnie po Chlopach.. trzy razy po kolei :)
                        • Gość: ja Re: o ja IP: *.kalisz.mm.pl 15.05.06, 10:48
                          Oki ja spadam do ksazek

CYA:))
                      • Gość: Asia Re: o ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 10:50
                        ja jestem na XX-leciu. jeszcze przede mna II wojna i wszytsko po niej. ej, ja
                        nie chce tego teraz pisac.....
                        • Gość: itissunny Asia IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 10:54
                          zdazymy :D trzeba tylko teraz w torpedowym tepie wszystko powtarzac ;)
                          • Gość: Asia Re: Asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:00
                            Wlasnie...:) dlatego zaraz siadam do ksiazek, ale mimo wszytsko i tak bym to
                            przesunela:) a macie jakies typy co moze byc na wypracowaniu?
                          • Gość: fon rónsztet Re: Asia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:00
                            ja chce II wojny duzo :) wogole duzo XXw, mniej szczegolow ze sredniowiecza
                            (typu wymien biskupow...), nie za wiele z jagiellonow, troche o wojnach pol-swe,
                            pol-rus , troche XVIII w i niewiele z XIX w(moze byc krolestwo pol, albo
                            ksiestwo) :D tylko niech sie zlituja i nie wyskocza z jakimis kolejami(albo
                            tramwajami) ;D
                            • Gość: Asia Re: Asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:05
                              tylko nie XX wiek.... a jak dadza wypr ze starozytnosci? to dopiero bedzie...
                              • Gość: pszek Re: Asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:08
                                Ja mam być coś ze starożytności to: albo ustroje Aten, Sparty lub Rzymu, albo
                                trwałe osiągnięcia starożytnych cywilizacji, ale to byłoby za proste;/
                                • Gość: fon rónsztet Re: Asia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:16
                                  moze tak byc, moga tak zrobic... ale zawsze sa dwa tematy, to moze szczescie
                                  dopisze ;)
                                  • Gość: pszek Re: Asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:22
                                    W sumie napisałem te dwa tematy po przejrzeniu informatora, z tego co tam piszą
                                    to na rozszerzonym raczej tylko to może być (bo raczej nie mogą dać : Przebieg
                                    wojen punickich). I sie troche pomyliłem, w informatorze są tylko przemiany
                                    ustrojowe Aten i Rzymu:)
                                    • Gość: Asia Re: Asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:24
                                      czyli moga dac temat na rozsz tylko o tych przemianach?
                                      • Gość: pszek Re: Asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:32
                                        No tak jest napisane w informatorze, plus jeszcze: Powstanie i rozwój religii
                                        monoteistycznych. I to jest niby koniec rzeczy ze starozytności. Ale koto ich
                                        tam wie, ci co przygotowują matury mogą wszystko, choć teoretycznie powinnien
                                        ich ograniczać ten informator;/
                                      • Gość: fon rónsztet Re: Asia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:33
                                        nie dadza nic z antyku :) mowy nie ma. ja typuje XVIIw i XIXw :)
                                        btw idzie ktos z Was na prawo UŚ???
                                        • Gość: Asia Re: Asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:36
                                          ja na prawo ale UŁ
                                          • Gość: blumingdejls Re: Asia IP: *.rybnet.pl 15.05.06, 11:58
                                            kurcze ja chce zdac podziwiam was ,że macie taki zasób wiedzy :))) ja
                                            chciałabym zdać jakoś przyzwoicie,ale wiem ,że historiii jest trudna jeśli to
                                            nie są twoje zainteresowania<i masz którką pamięć jak ja> :P w każdym razie
                                            powalcze jeszcze do jutra:P:P
                                            • Gość: Asia Re: Asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 12:13
                                              co Ty, ja nic nie umiem, tak mi sie przynajmniej wydaje. tez mam baaaardzo
                                              krotka pamiec. szkoda... ja bym chciala zeby byl faszyzm.
                                        • Gość: pszek Re: Asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:37
                                          Ja się wybieram na prawo ale na UAM. Byłbym nawet bardzo zadowolony gdyby był
                                          XVII wiek, XIX troche mniej ale też może być.
                        • Gość: itissunny Re: o ja IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 10:55
                          tez lece sie uczyc dalej ;) tzn czytac ;D
                          • Gość: Asia Re: o ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:01
                            ja tez to tylko czytam i podkreslam co wazne.
                      • Gość: quistiska1 Re: o ja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:47
                        tak samo jak chlopow mialo nie byc na polskim, a byly..
                  • Gość: marta nie zostawiaj pustych miejsc! IP: *.iscnet.pl 15.05.06, 17:23
                    powaga, lepiej nawet bzdury popisac, albo coś co się tylko kojarzy, a nie
                    zostawiac pustych miejsc. Puste miejsce to na bank 0 pkt, a jak coś napiszesz,
                    to może sobie jakiś punkcik psim swędem nabijesz.
    • Gość: lukasz Re: Historia!! IP: *.parkitka.prenet.pl 15.05.06, 12:27
      W zeszlym roku wynik 80/60 byl wynikiem swietnym i na slaski na bank bys dostala
      (bo kolega tyle mial,a nawet mniej bo 79/56)a co bedzie teraz?wielka zagadka:)
      • Gość: itissunny informator maturalny IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 12:37
        jest do bani ;) niby wszystko ma tam byc a nic nie ma ;| ekstra D:
    • Gość: mroovka Re: Historia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 12:35
      ..."Przemiany społeczne i polityczne w Etiopii w latach 1881-1882"..albo ewentualnie " Stosunki polsko-litewskie w latach 1919-1920"....

...ja licze na XX wiek...bo wszystko inne jakoś tak.. zapomniałam....
      • Gość: itissunny Polska IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 12:40
        na pewno najwiecej bedzie historii POLSKI ;P
      • Gość: itissunny Polska IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 12:41
        na pewno najwiecej bedzie historii Polski ;P
      • asiula_w Re: Historia!! 15.05.06, 12:42
        a dlaczego nie w Sudanie???????????
        • Gość: Jury Re: Historia!! IP: *.toya.net.pl 15.05.06, 12:49
          Proponuję:
          Powstanie Mahdiego w kontekście powstań narodowo-wyzwoleńczych w XIX w.
    • asiula_w Re: Historia!! 15.05.06, 12:51
      Fajnie... wlasnie powiedzialam Tacie ze chcialabym zeby byl faszyzm. a On na to
      zebym glupot nie gadala. a ja: "dlaczego?". On: "no, jak to bys chciala zeby byl
      faszyzm?". ja: " no norlmalnie, chcialabym..." Tata: "wiesz co to znaczy?! na
      swiecie?! co ty, corka!". na to ja ze jutro chcialabym z tego pisac mature...
      • Gość: itissunny heheh ;D IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 12:54
        dobre :D
        • asiula_w Re: heheh ;D 15.05.06, 12:55
          asia i asila_w to ta sama osoba czyli ja, tylko maila sprawdzalam;)
      • Gość: Myklos Rakosi Re: Historia!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 12:55
        asiula dobrego masz starszego buhahaha :) jabym chciał isc na prawo na UŚ ale
        czuje ze to spierd*** wydaje mi sie juz ze nic nie umie został mi jeszcze
        nieszczesny XIX wiek bleee
        • asiula_w Re: Historia!! 15.05.06, 12:57
          no on jest smieszny:) ja ten XX w musze przerobic tzn przeczytac...
        • Gość: itissunny Asia IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 12:58
          Mialas sie uczyc :D i ja poszlam tez sie uczyc :D nie chcialam byc gorsza :D
          • asiula_w Re: Asia 15.05.06, 13:15
            mialam, ale cos mi nie wyszlo:) ale zaraz pojde. teraz czytam o sanacji. a do
            PRL-u pewnie nie dojde ale to juz bylo (i nie wroci wiecej...-mam nadzieje;)
        • Gość: itissunny Myklos Rakosi IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 12:58
          Widze jakis grecki nick :D ehhe
    • Gość: Myklos Rakosi Re: Historia!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 12:58
      asiula no i został i oprócz XIX w PRL fujjjjjjjjjjjjjjj
      • Gość: itissunny pytanie IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 13:03
        Jak moze byc "wzrost wymiaru panszczyzny do ponad 6 - 8 dni w tygodniu z łanu"
        skoro tydzien ma 7 dni? ;/
        • Gość: Myklos Rakosi Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 13:05
          itisunny no poprostu musieli zapitalać np kilka godzin w dniu
          • Gość: Myklos Rakosi Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 13:06
            tam jest na bank dni?? pewnie godzin
          • Gość: itissunny Re: pytanie IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 13:07
            no wiem ale jak mogli 8 dni w tygodniu? nie czaje;/ kiedys to chyba nauczyciel
            tlumaczyl ale nie pamietam :)
            • Gość: Jury Re: pytanie IP: *.toya.net.pl 15.05.06, 13:16
              Wymiar pańszczyzny był przeliczeniowy z łana. A więc jeśli ktoś miał jeden łan
              ziemi, to odpracowywał określony wymiar, ale jeśli dwa - to dwa razy więcej.
              Stąd biorą się te wartości - ponad ilość dni w tygodniu.
              • Gość: itissunny aha IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 13:18
                :)
              • Gość: itissunny Re: pytanie IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 13:23
                i to chyba 1 dzien to byl na jednego czlonka rodziny, czyli te 8 dni przypadalo
                jakby na cala rodzine ;D aaaa
            • asiula_w Re: pytanie 15.05.06, 13:23
              to jest tak: prace chlopow liczono w dniowkach. przepracowanie calego dnia przez
              faceta liczono jako jenda dniowke, a przez babke lub dziecko tylko jako polowe.
              jezeli chlop mial pol lana odrabial polowe normy dniowek, a jesli wiecej to
              wiecej. jakos tak.
              • Gość: itissunny za madrzy jestescie IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 13:29
                ide stad :) wroce jutro pozalic sie :D powodzenia wszystkim
                • Gość: Asia Re: za madrzy jestescie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 13:38
                  wiem, bo to mialam w ksiazce;)
                  • Gość: fon rónsztet Re: za madrzy jestescie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 13:41
                    a co jesli chlop byl sam i mial 3 łany???
                    • Gość: pszek Re: za madrzy jestescie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 13:47
                      To se znajdował żonę i robił dużo dzieci:D
        • Gość: beti Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:09
          No normalnie.Na gospodarstwo 6-8 dni. Czyli musiał pójść jeszcze ktoś z rodziny
          chłopa, np syn albo żona.
        • Gość: kasia Re: pytanie IP: *.resetnet.pl 15.05.06, 17:21
          Bo mogli pracowac z rodziną , szło się albo z zaprzegeiem narzedziami itd to
          wtedy te 2 dni mogły byc wypracowane w 1 dzien, chory system
    • Gość: ula Re: Historia!! IP: *.euro-net.pl 15.05.06, 15:44
      jejku uczyłam sie starożytności i średniowiecza miesiąc temu i teraz zajrzałam
      żeby sobie przypomnieć i prawie nic nie pamiętam:( też macie takie wrażenie że
      nic nie umiecie z tego czego sie wcześniej uczyliście? mam nadzieje że dużo XX
      wieku dadza
      • Gość: beti Re: Historia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:13
        Też to mam. Podstawowych rzeczy nie pamiętam. A jeszcze niektóre pytania są
        egzotyczne, np ile wojska było w Księstwie Warszwaskim? kąd ja mam to wiedzieć
        i na co mi to...
      • Gość: aina57 Re: Historia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:14
        mam identycznie! czuje że nic nie pamiętam! nie wiem jak ja to wszystko
        napisze, stresa mam wielkiego
        • Gość: bumingejls Re: Historia!! IP: *.rybnet.pl 15.05.06, 17:18
          ja już to chca mieć za sobą i wiedzieć jak poszło..i przygotowac sie za rok:P
      • Gość: gosia Re: Historia!! IP: *.68.65.176.kutno65.tnp.pl 15.05.06, 16:15
        a ja zaczelam sie uczyc 20 wieku dzisiajk rano.wlasnie
        skonczylam..przegladac:D:D:D cieniutko bedzie oj cieniutko... ;(
    • Gość: aga Re: Historia!! IP: *.dolsat.pl 15.05.06, 16:17
      ojej boję się strasznie, niby skonczyłam przerabiac całą historię,ale boję się
      takich pytań jak np te w tamtym roku z tymi obrazkami, przeciez sa różne ksiazki
      i co teraz mam siedzieć w encyklopedi i ogladać wszystkie dzieła, albo plakaty
      :| ech :( powodzenia jutro byle nie było źle
      • Gość: Asurbanipal Re: Historia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:40
        A ja jestem spokojny :) NIc sie nie boje, toć to bedzie przyjemność
        • Gość: pszek Re: Historia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:20
          Normalnie, ja również odnoszę takie wrażenie. Jakoś pisanie maturki z historii
          wydaje mi się przyjemne, można odpocząć po meczącej matmie lub polakowi. Nie
          wiem czy to normalne:P
          • Gość: itissunny Ludki historyczne :D IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 17:35
            odstresujcie sie troche ;) bo wam mozg sie stepi i nie bedzieci mogli myslec na
            maturze :D
            ja jestem przy rozbiorach, nie zdaze wszystkiego ale jakos nie wiem ;) nie
            stresuje sie. tylko ze czasami to zle, bo adrenalina zawsze troche mobilizuje a
            ja na wosie od razu zalozylam z gory ze matura to "taki wiekszy sprawdzian i
            jak nie pojdzie to poprawisz" i jakos mi to na dobre nie wyszlo ;)
    • Gość: grzetom87 Re: Historia!! IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 18:11
      Wie ktos jak nazywal sie nastepca Urlicha von Juningena ten komtur dowodził
      obrona Malborku, nie moge tego znalesc a przypomnie tez nie dam rady:/
      • Gość: myka Re: Historia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 18:13
        Heinrich V von Plauen
        • Gość: grzetom87 Re: Historia!! IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 18:15
          Wielkie dzieki:)
        • wieniak Re: Historia!! 15.05.06, 18:15
          przecież to podstawa!
          • Gość: myka Re: Historia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 18:18
            Proszę :)
            No i po co się mądrujesz wieniak?
          • Gość: grzetom87 Re: Historia!! IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 18:18
            Wiem ze to podstawa ale w operonie i w moich zrodlach tego nie ma:/
            • rabbani Re: Historia!! 15.05.06, 18:52
              Znajomość następcy Ulryka nie jest żadną podstawą - a piszę to jako nauczyciel
              historii - więc się sami tutaj nie dobijajcie takimi pytaniami. Mógłbym się
              założyć, że pytania takiego jutro nie bedzie (chyba, że trzeba będzie odczytać
              odpowiednie imię z tabeli lub drzewa genealogicznego), jak również pytania o
              liczebność armii Księstwa Warszawskiego.
              Pozdrawiam
              I dajcie już sobie spokój z nauką - lepiej pospacerujcie i wyśpijcie się.
              • Gość: myka Re: Historia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 19:04
                ta, łatwo powiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka