madelein87 22.07.06, 14:18 Błagam odpiszcie czy to prawda, żę można było nie zdawać matmy, ale np. gegrę + 2 języki(roz) a zamiast matmy np wziąć polski(rozsz)??? Jeżeli ktoś wie proszę odpiszcie !!!!!!!!!! Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lolek Re: <<<SGH można było bez matmy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 15:09 trzebabyło zdawać: matma(rozsz.) geografia lub historia(rozsz.) 2 języki("tylko"1 rozsz.) jeżeli nie zdawało się jednego z tych przedmiotów można było podać inny zdawany na rozsz. wtedy brane jest 60% z wyniku rozsz. tak więc bardziej opłaca się zdawać to co chcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslak nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 15:35 SGH KRYTERIA OCENY KANDYDATÓW Kandydaci legitymujący się nową maturą przyjmowani będą do SGH w oparciu o uwidocznione na świadectwie maturalnym wyniki części pisemnych następujących przedmiotów: 1. matematyki – zdawanej na poziomie rozszerzonym 2. historii lub geografii – zdawanej na poziomie rozszerzonym 3. pierwszego języka obcego – zdawanego na poziomie rozszerzonym* 4. drugiego języka obcego – zdawanego na poziomie podstawowym*. * SGH uwzględnia wyniki z egzaminu maturalnego z następujących języków obcych: angielskiego, francuskiego, hiszpańskiego, niemieckiego, rosyjskiego i włoskiego. Wyniki procentowe z egzaminu maturalnego przelicza się na punkty kwalifikacyjne według zasad: 1. matematyka: 1% = 1 pkt, 2. historia lub geografia: 1% = 1 pkt, 3. pierwszy język obcy: 1% = 1 pkt, 4. drugi język obcy: 1% = 1/3 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: nie 22.07.06, 15:43 nie prawda. podobno mozna bylo bez matmy- radze sie wczytac w regulamin, a nie tylko w delikatnie zasygnalizowane zasady ze strony www. z tego co kojarze to mozna bylo zadeklarowac np. rozszerzony polski, ale przelicznik nie byl w takiej samej skali jak w przypadku matematyki, geo lub historii, czyli nie 1:1, tylko chyba jakies 60% tego brali. Z reszta nie wiem do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielona Mamba Re: nie IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 22.07.06, 16:56 Można było nie zdawać drugiego języka obcego (podstawowego). Wówczas brano 1/3 z 60% punktów z języka polskiego podst. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ....... SGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 17:20 Uwaga: Jeżeli kandydat na świadectwie maturalnym (dojrzałości) nie ma oceny z nie więcej niż z jednego przedmiotu będącego przedmiotem kwalifikacji do SGH uzyskanej na poziomie rozszerzonym, może uczestniczyć w postępowaniu kwalifikacyjnym, otrzymując z innego wskazanego przez siebie przedmiotu zdawanego na maturze na poziomie rozszerzonym 60% punktów uzyskanych za dany przedmiot. Jeżeli brak oceny maturalnej dotyczy drugiego języka, kandydat otrzymuje 1/3 z 60% punktów uzyskanych na maturze ze wskazanego przedmiotu zdawanego na poziomie podstawowym. (uchwała Senatu Akademickiego SGH z dnia 18 stycznia 2006 r.) Zgodnie z powyższymi zasadami, punktacja możliwa do uzyskania z poszczególnych przedmiotów przedstawia się następująco: 1. matematyka: od 0 do 100 pkt. 2. historia lub geografia: od 0 do 100 pkt. 3. pierwszy język obcy: od 0 do 100 pkt. 4. drugi język obcy: od 0 do 33 i 1/3 pkt. I jeszcze nie widziałam, żeby bez matmy kogoś przyjęli. Padłby w pierwszym tygodniu października ;) To tak, jakby na AWF przyjmowali bez sprawnościowych. Poza tym 60% punktów ze wskazanego przedmiotu to pewna przegrana już na starcie. Odpowiedz Link Zgłoś
madelein87 Re: <<<SGH można było bez matmy??? 22.07.06, 17:30 Dziękuje wszystkim za pomoc musiałam się upewnić, bo po prostu nie chciało mi się wierzyć, a zasady rekrutacji nie były dość jasno napisane Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: <<<SGH można było bez matmy??? 22.07.06, 21:39 moze po prostu za slabo sie interesowalas. ja jak zdawalam rok temu to wiedzialam wszystko i o wszystkim. godzinami sledzilam fora i serwis rektora. czlowiek dobrze poinformowany jest spokojniejszy, i moze wlasnie dlatego studiuje na SGHu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasia ojeju:p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 23:38 ojeju jak super jak super ! ze studiujesz na sghu ;P co za szczescie masz:p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żenada Re: <<<SGH można było bez matmy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 23:39 SGH bez matmy to jak medycyna bez biologii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasia Re: <<<SGH można było bez matmy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 23:42 też tak mysle :D popieram popieram :D Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: <<<SGH można było bez matmy??? 23.07.06, 10:55 nie do konca sie z tym zgodze. to ze ktos nie zdawal matmy na maturze wcale nie musi znaczyc ze nie ma o niej kompletnie pojecia. a przedmiot "matematyka" na sgh jest tylko przez 1 rok i wcale nie uwazam aby wiedza z liceum bardzo tu pomagala. no chyba przydaje sie dodawanie odejmowanie mnozenie i dzielenie :) troche wlasnosci funkcji, ale to juz w tak minimalnym stopniu, ze mozna wszystko przyswajac na bierzaco. I wierzcie mi- na sgh studiuja nie tylko same umysly scisle- na prawde sporo jest TYPOWYCH humanistow- i z matma sobie radza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meandmyself Re: <<<SGH można było bez matmy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 10:58 To kto się dostał wpisywać się. Zostajecie czy rezygnujecie? Na zerówke jedziecie:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasia Re: <<<SGH można było bez matmy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 15:04 rezygnuje :) wole klimatyczny WROCŁAW ! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: <<<SGH można było bez matmy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 15:04 zerówki bleee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: <<<SGH można było bez matmy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 15:33 a byłaś, że bleeee? Odpowiedz Link Zgłoś
madelein87 Re: <<<SGH można było bez matmy??? 23.07.06, 17:49 Agul86 jestem Ci bardzo wdzięczna za to, co napisałaś bo przywróciłaś mi nadzieję. Rok temu wymyśliłam sobie, że może spróbuję na SGH tylko był jeden problem byłam w klasie humanistycznej, praktycznie żadnych umysłów ścisłych oczywiście wiedziałam, że matma to podstawa i zaczęło mi bardzo zależeć na tym, aby przynajmniej spróbować za rok dostać się na SGH. W tym celu zmieniłam nawet klasę... ale po tygodniu zrezygnowałam z pomysłu matma na maturze (nie przeczę, że brakowało mi po prostu dobrego to za mało powiedziane przawdziwego pedagoga, który pomógłby mi, a nie zaproponował korki za 80zl za godz)w rezultaciewróciłam do starej klasy i przez cały rok wysłuchiwałam, jaka to najgorsza klasa. Byłam bardzo ale to bardzo ambitna jeżeli wytrzymałabym psychicznie matmę z Panią G. dopiełabym swego ale stchórzyłam i teraz gdzieś przez przypadek znalazłam na tym forum i sprawdziłam to ale po prostu te zasady rekrutacji nie były do końca jasne, nieważne, że jest po rekrutacji ale jak to byłaby prawda (w co mimo wszystko nie wierzyłam)to chyba byłoby mi cięzko to znieść. Napisałaś, że na SGH są humaniści, a matma tylko przez pierwszy rok więc może nic straconego??? Nie wiem co będzie w przyszłość zawsze można byłoby spróbować za rok... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyu Re: <<<SGH można było bez matmy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 19:34 stricte matematyka jest przez 1 rok, ale potem inne przedmioty są na jej kanwie... jednak trzeba mieć dość dobre podstawy z maty, szczegónie z analizy, która jest chyba tylko w klasach o profilu matematycznym...ciężko by Ci było raczej :( Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: <<<SGH można było bez matmy??? 23.07.06, 21:00 ja po pierwszym roku matmy na sghu wcale nie moge na nia narzekac. co sie przydaje: pochodna- trudniejsze przyklady liczy sie na cwiczeniach i raczej przypominaja wzory, troche z rachunku prawdopodobienstwa- ale tylko w drugim semestrze i wylacznie wzor na kombinacje, no i w sumie schemat bernoulliego z rachunku przydaje sie na stacie. calki sie uczysz na podst. pochodnej- nic wielkiego. a poza tym nikt ci nie zabroni wspierac sie wzorami- oczywiscie na cwiczeniach- czasem na kolokwium czy egzaminie tez sie uda :) ogolnie jeszcze raz powtorze: matma na sghu wcale nie jeste taka zla :) a moze mowie tak dlatego ze mam ja juz za soba :) ale glowa do gory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: <<<SGH można było bez matmy??? IP: *.pronet.lublin.pl 23.07.06, 22:38 to prawda, ze matma jest tylko na pierwszym roku, ale potem jest m.in. analiza, algebra, ekonometria, statystyka (kolejnosc przypadkowa:) itp - a to sa przedmioty stricte matematyczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
agul86 Re: <<<SGH można było bez matmy??? 24.07.06, 11:24 z obowiazkowych ktore wymieniles/as sa tylko stata i ekonometria. na stacie mozna miec zawsze wzory i na prawde problem z tym przedmiotem nie jest wcale natury matematycznej. co do ekonometrii to mam ja dopiero przed soba, ale tez podobno zle nie jest. co do analizy i algebry to zalezy jaki wybierzesz kierunek. nie na kazdym sa przedmioty stricte matematyczne. wbrew pozorom sgh to uczelnia bardziej humanistyczna :) Odpowiedz Link Zgłoś