Dodaj do ulubionych

AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekrutacja

25.07.06, 22:33
hej!! jestem starą maturzystką i uważam, że rekrutacja na AM jest b.
niesprawiedliwa!! Piszemy egzamin z zupełnie innej partii materiału, bo
przecież w innym terminie i to bez sensu, że pisząc coś innego jesteśmy
klasyfikowani na jednej liście...!! uważam, że każdy powinien pisać taki sam
egzamin, np. test, tak jak było kiedys... poza tym my- starzy maturzysci nie
mieliśmy szansy składać papierów w kilka miejsc na AM. POZD%RAWIAM, buntujmy
się !!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:34
      Popieram Cie!
      • Gość: sheee19 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: 80.54.90.* 30.07.06, 02:09
        ale macie egzaminy 2 miesiace pozniej i z materialow ktore sa w ksiazkach a nie
        jakis chorych zadan na kombinowanie. latwiej jest wykuc ksiazke na pamiec
        (biologia) niz zdac nowa mature do ktorej nie wiadomo czego i z czego powinno
        sie ucyzc. dlaczego ponad 20 % nie zdalo bioli??
        • Gość: 123456789 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.pronet.lublin.pl 30.07.06, 11:45
          Tylko,że nowi maturzyści od początku byli uczeni, ,,pod kątem" nowej matury, a
          ze starymi było inaczej. Poza tym, nie wiem czy wszyscy o tym wiedzą, w tamtym
          roku uczelnie mówiąc delikatnie ,,załatwiły" osoby ze SM w jeszcze jeden sposób,
          o którym nie było chyba jeszcze mowy. A mianowicie chodzi o fakt,że strony
          niektorych (a może i wszystkich AM w PL), a więc wiarygodne źródła, miały
          umieszczone mniej więcej do listopada informacje,że SM zdaje test wyboru, jak w
          latach poprzednich...A poźniej pojawiły się info,że jednak bedzie egz
          porownywalny do nowej matury... Czy pół roku przed egzaminem robi się coś
          takiego...?! U ,,nowych maturzystów" czegoś takigo nie było, a my mieliśmy pół
          roku żeby przestawić swój sposób nauki.
          • Gość: 123456789 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.pronet.lublin.pl 30.07.06, 11:46
            Dla uściślenia. Mam na myśli listopad (chyba) 2004, i rekrutację 2005/06...
    • ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 25.07.06, 22:40
      to paranoja... inny egzamin, inne pytania, w innym terminie, a jedna lista!!
      kto nas zrozumie?? w takim wypadku my w ogóle nie mamy szans!!!!!! w ogóle
      poprawianie matur?? kto to słyszał? maturę się ma slbo się jej nie ma, a nie
      żeby ją poprawiac... my nie mamy szansy poprawiania egzaminu nawet w sesji
      zimowej... przecież to chore, nie bedziemy mieć żadnych szans!!!!!!! co my mamy
      zrobić, jesli chcemy studiowac tak bardzo, bardzo... ja np. chciałabym stome...
      barrrdzo, ale to jest poza zasięgiem , jak widze, wiec to całe postepowanie
      kwalifikacyjne powinno ulec zmianie... bez dwóch zdan!! :(:(:(
      • Gość: rotek Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:44
        Też Cię popieram:( Mimom, że pisałem nową. W zimę już nie można poprawiać na
        wasze szczęście matury.
        Widziałem np. na ślamie, że za rok będą niestety takie same zasady i nowi
        maturzyści będą mogli składać na wiele AMów:(
        • ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 25.07.06, 22:47
          nie wiem, co powinni zrobić, ale może powrót do starych zasad byłby całkiem w
          porzadku... każdy miałby szanse- taką samą szansę... nie wiem, kto ustala to
          wszystko, ale powinien się głeboko nad tym zastanowic, bo starzy maturzyści też
          chcą studiowac DZIENNIE!!!!!!!
      • Gość: meneva Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:44
        rzeczywiscie, to jest dziwne. starzy maturzyści rzadko kiedy się dostają na
        studia, nie tylko na medycynę. pewnie trudnosć testów jest większa niż matury.
        powinni coś z tym zrobić, tylko nie bardzo wiem co :(
        • Gość: ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 25.07.06, 23:28
          na pewno dobrym rozwiązaniem byłby taki sam exam dla wszystkichm, więc może np.
          powrót do testu?? starzy maturzyści też mają prawo studiowac dziennie!!!!
          • Gość: xyz87 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 23:35
            bez przesady, porównajcie sobie szczerze poziom egzaminów przeprowadzanych
            przez np. cmuj dla starych maturzystow z nowa matura i ogarniaja mnie
            watpliwosci co do tego co jest trudniejsze
            • ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 25.07.06, 23:40
              hmmm... wybacz, ale Wy tzn. nowi maturzyści jesteście przygotowywani do takiej
              formy egzaminu tj. matury... my mieliśmy inny egzamin, a poza tym powszechnie
              słyszy się to, iż matura jest łatwiejsza niż ten egzamin... ja tam nie wiem
              dokładnie, jak jest, ale na pewno nie powinno być tak, że zdajemy coś innego, a
              jesteśmy na jednej liscie... to niedorzeczne, bo nie mamy równych szans!!
              • Gość: xyz87 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 23:43
                zgadzam sie ze co do poziomu mozna polemizowac, jak zreszta z cala ta inna
                plontanina rekrutacyjna ale na nasze i wasze nieszczecie to na nas padlo jarzmo
                reformy edukacyjnej i to my ponosi jej skutki na wlasnej skorze ale o tym
                zadecydowany niestety juz jakis czas temu, a pomyzlmy co bedzie sie dzialo za
                rok albo dwa, gdy dojda kolejne roczniki az wole o tym nie myslec i mam
                nadzieje ze zalepie sie od razu
                • ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 25.07.06, 23:50
                  zgadzam się z tym, że reforma dotknęła Was i było to troszke stresujące... a
                  nawet nie troszkę, lecz bardzo... Jednak my też zdawalismy mature. Matura to
                  matura, a egzamin, to egzamin. Nasza matura jest w tym momencie bez znaczenia,
                  jedynie to bilet na wyższa uczelnie, na którą nie mamy szans się dostac... czy
                  ktoś zaprzeczy?? TO SMUTNE :(:(:(
                  • Gość: Agnieszka Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:02
                    Niestety jest to prawdziwe i bardzo smutne.
                    Podobnie jest na psychologie. Zastanawia mnie dlaczego NM nie zdaja testu
                    predyspozycji? CZyzby oni urodzili sie psychologami?
                    • ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 26.07.06, 00:08
                      :( wiesz... tych zagadkowych pytań jest wiele... dawniej na AM były testy,
                      każdy pisał to samo i w całym kraju ludzie pisali to samo i mogli składać
                      papiery tylko do jednej medycznej uczelni, a dziś mogą wszedzie... poza tym AM
                      Poznań bierze pod uwage tylko chemię i biologię, a fizyka jest nieistotna...
                      dlaczego są takie odstepstwa?? wszystko zmienia się, jak w kalejdoskopie....
                      ZMUTEK :(:(:( a my- starszy maturzyści na tym cierpimy :( a czy stara matura
                      była gorsza?? nieeee- wrecz przeciwnie- kto to słyszał, żeby do ustnego
                      polskiego przez pół roku przygotowywac się w domu, bezsens, chyba kazdy to
                      zdaje, ewentualnie ktos , kto b. nie chce zdac, nie zdaje... buuuu :(:(:(
                      • Gość: Agnieszka Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:12
                        Wiem Aniu. JA rowniez nie rozumiem tego co sie u nas dzieje. JA jestem
                        staromaturzystka. Na szczescie dostałam sie na wymarzone studia, ale to co
                        teraz widze przechodzi ludzkie pojecie. Dlaczego nowmaturzysci maja miec
                        lepiej? Dlaczego Oni maja tak dobrze? W czym my, SM jestesmy gorsi? Ja sadze,
                        ze w niczym, absolutnie w niczym.
                    • Gość: . Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.astra-net.com 26.07.06, 00:10
                      Ania - rozumiem Cię, ale w jednym się nie zgodzę. Nie możesz porównywać, w
                      żadnym wypadku, Starej Matury do Nowej! Waszą sprawdzali nauczyciele ze szkoły,
                      przedmioty pisało się na W OGÓLNE innych zasadach! Zdawało się przedmiot
                      wybrany na poziomie żenującym. I większość idiotów, zwłaszcza w tych słabych
                      szkołach, miała 5 lub 4. Teraz nasze prace sprawdzają obce komisje, wiele osób
                      DOSTAJE wyniki i nie ma zmiłuj się. Nie polemizuję w kwestii poziomu trudności,
                      ale stanowczo przeciwstawiam się wszelakim porównaniom - stara matura i nowa
                      matura, ale każda to matura.
                      • ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 26.07.06, 00:15
                        ok... masz troszkę racji, ale jeśli chodzi o dostanie się na studia, to my nie
                        mamy praktycznie zadnych szans, od razu jesteśmy skresleni. Pisaliśmy mature,
                        która wyglądała inaczej, a już na pewno z fizyki jest się najtrudniej
                        przygotowac w domu, kiedy nigdy nie widziało się podobnych zadan... Poza tym
                        zeby wszyscy mieli równe szanse- egzamin powonien być jednolity... i to jest
                        PEWNE!! tylko kogo obchodza starzy maturzyści, kiedy na topie jest NM?? :(:(:(
                      • Gość: Agnieszka Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:16
                        Ja sie rowniez nie zgodze co do tego ze poziom SM był zenujacy. Z tego co wiem
                        to wielu egzaminatorów bardzo naciaga wyniki tak aby duzo osob zdało!
                        • ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 26.07.06, 00:19
                          nawet "WSPANIAŁY" ROman Giertych darował połowie studentów niezdaną maturę !!!
                          ABSURD !!
                          • Gość: Agnieszka Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:22
                            No wlasnie. A dlaczego u nas nie było takiej amnestii, przeciez nie wszyscy
                            zdali!! Były takie osoby, ktoym stara matura nie poszła!
                            • ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 26.07.06, 00:25
                              a tak w ogóle, to pisanie, że "Antek miał romans z Boryna" to masakra!!
                              człowiek , który podchodzi do matury jest kompletnym pajacem, tak przecież byc
                              nie może, to egzamin dojrzałości, a nie błazenada :(:(:( Za takie jedno zdanie
                              od razu powinna być 1 !!! To przecież znak, że ktoś nie ma pojęcia zielonego
                              o "NICZYM"
                              • Gość: Agnieszka Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:28
                                No a egzaminatorzy w ten sposob naciagaja im pkt. Niby nasze prace sprawdzali
                                nasi nauczyciele, podobno mielismy lepiej, ale z tego co ja widze to lepirj
                                wypadaja matury sprawdzane przez "obcych"!
                                Cholera, czas najwyzszy wyjezdzac stad!
                              • Gość: mass no nie wiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 08:19
                                o niczym??...nie usprawiedliwiam głupoty, ale wydaje mi sie ze osoba ktora to
                                napisala nie miala pojecia o "Chlopach", bo moze akurat najzwyczajniej w swiecie
                                tego nie czytala :) juz tu nie robcie z nas debili, bo na SM t5ez sie takie
                                rzeczy zdarzały.
                                • ania19855 co zrobić, by przywrócić normalną rekrutacje?? 27.07.06, 12:52
                                  normalną tzn. sprawiedliwa... jak to zrobic?? tak, by każdy pisał to samo i
                                  miał jednakowe szanse!!!!???
                            • Gość: ciuwar Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: 217.153.80.* 26.07.06, 06:55
                              Jestem nową maturzystką i co do pomysłu Giertycha w pełni sie z tobą zgadzam. To
                              jest niesprawiedliwe, uczeń zdaje minimum 5 examinów i wszystkie powinien zdać!
                              Co to jest, by jesli ktoś nie zdał z jezyków czy z przedmotu kóry sam wybrał ma
                              papierek i moze iść na studia. Rozumie że Gietych chce się przypodobać uczniom,
                              ale nie wychodzi mu to dobrze. Ja maturzystka która maturę zdała protestuje,
                              zapewne jak większość osób które zdały. To jest niesprawiedliwe także względem
                              osób zdających wcześniej. Im nikt takiej szansy nie dal...
        • annamarianna1 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 26.07.06, 13:13
          to ciekawe, co piszecie, ale chyba nie słyszeliście o ubiegłorocznej maturze-w
          Gdańsku na większość uczelni przewaga staromaturzystów była
          miażdżąca-nowomaturzyści pikietowali pod uczelniami i nic im to nie dało.
          Najciekawsze, że jakaś dziewczyna już na początku ub. roku szkolnego napisała
          list do kuratoprium i na uczelnie, wykazujac niezbicie, że system obliczania
          punktów jest bardzo niesprawiedliwy dla nowomaturzystów. I wtedy nie litowliście
          się nad nimi, tylko użalacie się nad sobą. Śrubują wam ocenki na maturach i
          chcecie, zeby was wyróżniali? To napiszcie sobie nową maturę-zobaczycie, jak
          speęacie.
          • Gość: Agnieszka Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 13:20
            UWierz mi, ze chciałabym bardzo, bardzo napisac nowa mature. Dowiadywałam sie
            jak na razie tylko u mnie w szkole(byłej juz ooczywiscie) czy mogłabym, padła
            odpowiedz, nie bo juz jestes po maturze!
            Szkoda, bo nowa matura do najtrudniejszych nie nalezy i z pewnoscia zdałabym ja
            uzyskujac wyniki powyzej sredniej. Ale co mi po tym, skoro nie moge?
            Poza tym ja juz jestem na jednym kierunku, od pazdziernika zaczynam 3 rok, ale
            chciałabym rozpoczac drugi kierunek...np. fizjoterapie!
      • Gość: ? Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:23
        A może podejdźmy do tej sprawy z innej strony. Ty mozesz co rok pisać egzamin
        a "nowi maturzyści" mogą co rok zdawac maturę, ale "tylko" przez 5 lat. Ty
        takich ograniczeń nie masz. Piszecie inny egzamin - to prawda, ale patrząc na
        to z drugiej strony, to średnie wyniki np. z biologii u Was były lepsze, niż
        u "nowych" Który egzamin był więc łatwiejszy? Jedyna niesprawiedliwość jaką
        widzę, to to, że "nowi" przygotowują się do tej formy egzaminu prawie 3 lata.
        Wy średnio tylko rok, nie macie więc żadnej wprawy w rozwiązywaniu arkuszy.

• Gość: HawAT Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:29
      A kto Ci zabronil poprawiac mature? jesli sie uprzesz to mozesz a jesli nie to
      sorry ale kiedy ty sie obudzilas? Jesli jestes maturzystka starej daty to
      znaczy ze przegapilas swoje 5 min skoro teraz sie nie mozesz dostac widac bylas
      za slaba wiec czego sie spodziewasz? Tak swoja droga powrot do testow? I moze
      tez wrocic do olowkow 6b i znow pchac dzieci znajomych tam gdzie chca - -;
      • Gość: Agnieszka Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:40
        My SM nie mozemy poprawiac matury! Nikt nie przegapił swoich 5 min. Kazdy ma
        prawo studiowac,niestety nas SM postawiono w takiej sytuacji, ze nie jest nam
        dane studiowac. Nie pomyslano nad tym kiedy tworzono nowa reforme szkolnictwa.
        W takim razie jesli w tym roku rocznik 87 nie dostanie sie na studia to bedzie
        to oznaka ich słabosci? Nie, konkurencji. Tak tez było kiedy ostatni raz
        zdawalismy starym systemem.
        JA sie dostałam, ale wielu moich znajomych nie.
    • Gość: gosc Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.centrum.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:31
      dobrą opcją jest coś takiego jak na niektórych kierunkach na usiu i chyba na
      UO - proporcjonalny podzial miejsc miedzy stara a nowa matura ;)
    • Gość: olinka Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.iig.pl / *.iig.pl 26.07.06, 07:56
      Jestem "nowomaturzystką", dostałam się już na AM, ale zgadzam się z wami, że to
      niesprawiedliwe... stoicie naprawdę na straconej pozycji, nie wiem jak w tym
      roku ale w tamtym test na AM był znacznie trudniejszy niż matura, ale nikogo to
      nie obchodzi - i tak wszyscy jesteśmy na jednej liście.
      A to że możemy składać na kilka uczelni wynika tylko z pazerności AMów -
      rektorzy połapali się, że jak nie będzie testu kompetencji, to zgarną więcej
      kaski za opłaty rekrutacyjne i nie pomyśleli o konsekwencjach. Teraz straszne
      zamieszanie - nie będzie dwóch rekrutacji, ale co najmniej pięć zanim wszyscy
      trafią tam gdzie by chcieli =/
      W każdym razie współki dla was wszystkich. Nie chciałabym być w waszej sytuacji.
      • Gość: pułkownik Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:05
        1.Zeszłoroczny test dla SM np. z biologi był łatwiejszy, oni pisali go jako
        rozszerzony, a w tym roku na podstawowej maturze można było zaobserwować
        podobne zadania(zad. z wątrobą, korzenia vs liścia skórka);
        2.SM (poza rekrutacją na amy)miały większe szanse na dobry wynik w Wawie test
        dla Ciebie nie był za ciekawy, zato w Krakowie był bardzo,co wiąże się z
        mniejszym stresem dla NM JEDEN egzamin o wszystkim decyduje; SM mogli wyniki
        testów poprawić w ciągu miesiąca, NM w ciagu lat;
        3.Jeżli terminy testów wszędzie się pokrywają STRAJKUJCIE z moim
        błogosławieństwem;
        4. A propos tych zadań z fizyki, jedno zadanie zawierające kilka punktów to
        kilka zadań staro maturalnych, w innej formie, więc jeśli z nimi nie miałaś
        problemów, z tamtymi również nie powinnaś mieć;
    • mirkar1 ponownie moja propozycja 26.07.06, 08:16
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=44650427&a=44650427
      gdybyście teraz zaczęli walczyć to kto wie, może Giertych w euforii
      wprowadzania wszelkich zmian przychyliłby się do tego? a może Wy po prostu
      boicie się zdawać nową maturę?
    • Gość: gosia Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 09:38
      a dlaczego wlasciwie starzy nei moga poprawiac matury? Naprawde nie wolno? a w maju? czemu tak?
      • Gość: ... Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.icpnet.pl 26.07.06, 11:27
        Starzy maturzyści mieli już swoją szansę dostania się na studia. Jeżeli ją
        przegapili, to ich strata, trzeba się teraz trochę bardziej pomęczyć, żeby się
        dostać. Fakt, nowa matura jest banalna:) ale z jakiej racji osoby które miały
        już okazję dostać się na AM, miały by zajmować nam miejsca? 87 to rocznik
        wyżu:P pozdrawiam
        • Gość: Agnieszka Re: do osoby powyzej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 11:34
          Dobrze, wiekszosc NM twierdzi ze SM juz mieli swoja szanse, a ze sie nie
          dostali to ich problem. A co maja zrobic osoby z rocznika 85, ktore jako
          ostatnie szły starym systemem? Osoby nizszego rocznika mogły dwa razy zdawac,
          3, 4, natomiast nasz rocznik nie!Czesto jest tak, ze nie udaje sie za pierwszym
          razem, wiec co mamy zrobic ? Siedziec w domu? Bez przesady, Wy mogliscie
          składac na wszystkie AM, a my nie, czy to jest sprawiedliwe? 87 to nie rocznik
          wyzu.To rocznik kretactw. Ułatwiono Wam starsznie start na studia, zdac maturke
          i juz praktycznie jest sie na studiach.
          • Gość: Olek Re: do osoby powyzej. IP: *.aster.pl 26.07.06, 11:38
            pryki spadac do roboty...a nie starac sie o studia...buahahaha
            • Gość: Agnieszka Re: do osoby powyzej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 11:55
              JA wole jak na razie studiowac, jeszcze sie w zyciu napracuje!
          • Gość: do Agnieszki Re: do osoby powyzej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:31
            Jak to : "zdać maturke i już sie jest praktycznie na studiach" ? Zdać to sobie
            można, tylko powiedz na którą np.AM przyjmą z liczbą punktów 90? (zakładając
            ZDANIE matury z trzech wymaganych przedmiotów? W nowej maturze nie chodzi o to
            żeby zdać tylko żeby zdać tak dobrze by cię przyjeli, żeby uzyskać jak
            największą ilość pkt -tak jak na egzaminie wstępnym. Z wszystkimi pozostałym
            zarzutami zgadzam sie w zupełności.
          • Gość: annamarianna1 Re: do osoby powyzej. IP: 83.168.106.* 26.07.06, 19:35
            Ty chyba nie wiesz, co mówisz. Mój kumpel -powtarzając za tobą- "zdał po prostu
            maturkę" i nie dostał się na studia. Miał 206 pkt (z rozszerzonego poziomu biol
            80%, chemia 76%, fizyka 50% )To całkiem przyzwoite wyniki, prawda? I nie dostał
            się. Ale przecież wystarczyło zdać...
            • Gość: Agnieszka Re: do osoby powyzej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 19:41
              Wlasnie tak uwazam, ze wystarczy zdac maturke i praktycznie jest sie na
              studiach!Jestem pewna, ze gdybyscie zdawali egzaminy wstepne plus test
              predyspozycji to mniej z Waszego rocznika dostałoby sie na AM! Taka jest
              prawda. Chciałabym zdawac NM, naprawde...ale co mi to daje, ze chce, nic.
              Te wyniki sa przyznam przyzwoite, ale tylko przyzwoite.

• Gość: 123456789 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.pronet.lublin.pl 26.07.06, 13:53
          Przestań chrzanić. To,ze osoby starsze niż z rocznika 87 zdają na AM (i nie
          tylko) np w tym roku, wcale nie oznacza, że były tak slabe,że wczesniej się nie
          dostały. Niektorzy
          nie mogli tego zrobić wcześniej z przyczyn losowych, studiowali co innego itp.
          Czy to oznacza,że nie moga zdawac teraz? Każdy ma takie same prawa, to nie
          szkoła,że w jednej klasie spotykają się osoby z jednego rocznika, to sa studia i
          wszyscy mogą na nie startować kiedy tylko im się podoba. A rekrutacja powinna
          być sprawiedliwa, co niestety teraz nie ma miejsca:(
          • Gość: 123456789 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.pronet.lublin.pl 26.07.06, 13:53
            To było do... (tylko wkleiło się nie tu gdzie trzeba)
    • Gość: ... Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.net.euron.pl 26.07.06, 15:45
      mogłaś zdać za pierwszym razem, nie chciało się uczyć a teraz trzeba na kogoś zwalić wine... widziałam te wasze testy z tamtego roku i nie powiem zeby były trudniejsze od matury
      • Gość: Paulina Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 15:51
        Nie wiem czy łaskawie pan o nicku ... a wlasciwie bez nicku, tak jaby wstydził
        sie swojego imienia, rozumie to co napisał.Zdarzaja sie rozne sytuacje w zyciu
        i nie zawsze jest tak, ze mozna zaczac studia od razu po szkole sredniej.
        Niestety egzaminy wstepne na AM a nowa matura...nie da sie tego porownac, po
        prostu. Pierwsze jest zdecydowanie trudniejsze od drugiego. Poza ym dlaczego na
        AM w Poznaniu NM maja na maturze tylko chemie i biologie, natomiast SM musza
        zdawac 3 egzaminy? Tu nie ma logiki.
        Ten cały system jest niesprawiedliwy...no chyba ze jest sprawiedliwy dla
        nieuków.
        • Gość: pan bez nicku Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.net.euron.pl 26.07.06, 16:09
          W Twojej wypowiedzi brakuje logiki Paulino, skoro nie da się porównać to czemu twierdzisz, że "pierwsze jest zdecydowanie trudniejsze". Sprawdziany testowe faktycznie były trudniejsze, obecne egzaminy mają formę i poziom trudności zbliżony do nowej matury. Warto też zauważyć, że zeszłoroczna fizyka na maturze była zdecydowanie trudniejsza niż ta na am.
          • Gość: Paulina Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:15
            ie da sie porownac, bo wiadomym jest ze egzaminy wstepne na AM(Poznan) sa
            trudniejsze. Niestety, ale tak wlasnie jest. Na maturze -osoby sprawdzajace
            wasze prace czesto naciagały punkty, tak aby matura wypadła jak najlepiej.
            Niestety w tescie niczego sie naciagnac nie da! Na tescie masz czarno na
            białym, nic nie da sie zmienic.
            Niby sie mowi, ze egzaminy wstepne i matura sa o podobnym stopniu trudnosci,
            niestety jest inaczej.
            Kazdy powiniec zdawac egzaminy wstepne oraz testy predyspozycji. SM je musz
            zdawac(testy predy.) a NM nie, dlaczego?
            • gaton Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 26.07.06, 16:19
              zapraszamy na forum kandydatów na AM:)

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=41303
            • Gość: ... Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.net.euron.pl 26.07.06, 16:44
              przecież nie ma już testów abcd,są zadania otwarte jak na maturze, więc co jest czarne na białym? czy Ty pisałaś ten egzamin? mam wrażenie, że nie...
              • Gość: Paulina Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:51
                Widocznie nie pisałes tego testu co ja na AM(Poznan), gdzie był test. NA kazdej
                AM jest test abcd, a nie pytania otwarte!
                • Gość: . Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.net.euron.pl 26.07.06, 18:32
                  jakoś na um lodz były...
                  • Gość: Paulina Re: do ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 18:34
                    Gdybys czytał uwaznie, to zauwazyłbys ze cały czas pisze o AM Poznan.
                    Dziwne, ze ludzie zdaja matury bez umiejetnosci czytania ze zrozumieniem.
                    • Gość: . Re: do ... IP: *.net.euron.pl 26.07.06, 18:45
                      ale temat jest o wszystkich am, a nie o am poznan, więc na ten temat się wypowiadam
                      • Gość: Paulina Re: do ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 18:48
                        A ja pisałam o AM Poznan, poza tym dziwie sie zed w Łodzi był egzamin otwarty!
                        • Gość: . Re: do ... IP: *.net.euron.pl 27.07.06, 12:58
                          www.cm-uj.krakow.pl/rekrutacja/pytania2005-2006/biologia_arkusz.pdf
                          w Krakowie też był...
                          • Gość: ??? Re: do ... to był rok 2005, a w tym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 13:01
                            • Gość: . Re: do ... to był rok 2005, a w tym? IP: *.net.euron.pl 27.07.06, 13:03
                              no oczywiście, że 2005, skąd miałabym wziąść z tego roku
                              • Gość: Paulina Re: do ... to był rok 2005, a w tym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 13:04
                                No wlasnie, ja mowie o tegorocznym!
                          • Gość: . Re: do ... IP: *.net.euron.pl 27.07.06, 13:01
                            dodam jeszcze, że to ten sam egzamin co w Łodzi, więc pewnie wszędzie taki był (może poza Poznaniem)
                            • Gość: Paulina Re:pytam o obecne egzaminy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 13:02
                              • Gość: . Re:pytam o obecne egzaminy! IP: *.net.euron.pl 27.07.06, 13:08
                                na pewno nie zmienili nagle na abcd, przecież tych egzaminów nie tworzą debile, tylko ludzie kompetentni, porozmawiamy jak opublikują tegoroczne arkusze
                • Gość: gość Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.icpnet.pl 27.07.06, 13:15
                  Jakim cudem zdawałaś na AMP trzy przedmioty, skoro SM zdają biologię i chemię
                  lub fizykę do wyboru? Poza tym testu predyspozycji nie było zarówno dla NM jak
                  i dla SM.
            • Gość: pulkownik Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:29
              1. Egzaminatorzy nie naciągają, widziałam swoja pracę, pierwszy sprawdzający
              nie pozaliczał mi wielu punktów, które weryfikator później dodał gdyż były
              poprane. Sposób spradzenia matury, niedokładność wskazuje wręcz na ewidentny
              brak entuzjazmu.
              2. Testy może były trudniejsze (nie wiem) lecz były bardziej sprawiedliwe,
              jeżeli rozwiążesz zadanie poprawnie, ale nie zgodnie z kluczem, jest ono nie
              zaliczane, ponieważ właśnie wspaniałemu pracownikowi KE nie zależało na tym aby
              dojść do podłoża twojej myśli. Jesteś twórczy myślicz abstrakcyjnie, wypadasz z
              gry, na teście wynik się zgadza jest dobrze, na NM źle.
              • Gość: Paulina Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:33
                1. Niestety, moze w Twoim przypadku tak było, ale wiem, ze osoby sprawdzajace
                bardzo naciagaja pkt, aby tylko uczen zdał!

2. " jeżeli rozwiążesz zadanie poprawnie, ale nie zgodnie z kluczem, jest ono
                nie zaliczane,"
                Zaliczane.
                • Gość: pułkownik Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:47
                  Droga Paulinko ja naprawdę bardzo szanuje i podziwiam za wytrwałość SM, lecz
                  może w MOIM przypadku tak BYŁO DWA zadania miałam innaczej niż w kluczu,
                  merytorycznie poprawne ,ale nie zliczone, egzaminatora przy widzeniu pracy nie
                  było, więc wyniku nie dało sie zmienić, być może w MOIM przypadku tylko;
                  • Gość: pułkownik Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:51
                    ps. nie zliczane są dlatego że egzaminator nie koniecznie musi zrozumieć sposób
                    rozwiązania zadania, nie uważm żeby to było regułą, ale sprawdzający nie zawsze
                    są osobami w pełni kompetentnymi.
              • ania19855 jak temu zaradzić?? 27.07.06, 23:15
                znacie jakies rozsądne rozwiazani??? co z tym zrobic??
                • Gość: 123456789 Re: jak temu zaradzić?? IP: *.pronet.lublin.pl 28.07.06, 00:03
                  Ja nie mam pomysłu:/, ale nie powinniśmy odpuścić, bo tak być nie może.Przecież
                  ta rekrutacja jest totalnie pokopana i trzeba to zmienić. Może osoby ze starą
                  maturą powinny jakoś zebrać się (choćby w jakiś sposób na forum) i coś ustalić...
                  Moi znajomi tez są wściekli, więc powinni się przyłączyć
                  • zuzia.zet Re: jak temu zaradzić?? 29.07.06, 14:55
                    tu przecież ktoś wam podpowiada:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=44650427&a=44650427
            • Gość: mass litosci. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 08:29
              a kimze ty dziewczyno jestes ze z taka pewnoscia mowisz tu o jakims naciaganiu
              wyników! ty jestes egzaminatorem?? bylas przy tym jak oni oceniali?? wkurza
              mnie, jak ciagle powtarza sie gdzies zaslyszane opinie nie majac zadnych
              konkretnych dowodow. i skoro tak naciagali to dlaczego co piata osoba nie zdała
              matury?
              • Gość: Paulina Re: litosci. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 10:06
                To samo moge powiedziec o Was, tych ktorzy nie zdawali starej matury, a ciagle
                powtarzaja- mozna było sciagac, nauczyciele nasi to tez naciagali oceny itp
                itd. Skoro Wam przeszkadza nasze gadanie to Wy przestancie gadac o czyms o czym
                nie macie pojecia!
                Kropka.
    • Gość: koko Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:27
      z jedenj strony to niesprawiedliwe (wiadomo że uczlenie robia trudne egzaminy,
      zeby utrudnic przeniesienie sie na dzienne tym, ktorzy sa na platnych), ale z
      drugiej storny skoro chcesz studiowac, to musisz sie dostosowac do zasad
      rekrutacji.
    • Gość: gangster Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:48
      Przesteń się mazać i weź do nauki. Ja przez WAS "starych maturzystów" nie
      dostałem się w zeszłym roku na Akademię Ekonomiczną w Krakowie, bo system
      rekrutacji promował Wasze świadectwa. Ale tak było nie tylko na AE, dochodziło
      do paradosków kiedy na listach przyjętych było więcej starszych roczników niż
      1986. Jak czytam Twoje żale to zbiera mi się na wymioty. Jeszcze nie raz
      dostaniesz pożądnego kopa od życia. Nigdy nie bedzie tak żeby wszystkich
      traktowano jednakowo, ZAWSZE będą równi i równiejsi. Im szybciej sobie to
      uświadomisz tym lepiej dla Ciebie - jeśli nie znasz zasad gry szybciej i
      częściej przegrywasz. Możesz walczyć o zmianę zasad rządzących życiem
      społecznym, ale nie wtedy, gdy jesteś na dole drabiny.
      Obecnie zaczynam studiowanie na drugim kierunku (ekonomia) i nikt nie powie mi
      że nie można wygrać z systemem.
      • gaton Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 26.07.06, 17:07
        CZy rzeczywiście nie mozna nic z tym zrobić? przecież to jawna
        niepsrawiedliwosc! Zbierzcie się - co dwie głowy to nie jedna. Zapraszamy do
        dyskusji!

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=41303
      • profesorzyna SM - Macie na co zasluzyliscie 26.07.06, 17:10
        Starsi od nas ( rocznik '86 i '87) i chcieliby pisac z nami wspolne egzaminy.
        PARADOX.
        Pierwsze: starsi to potencjalnie powinni wiecej potrafic od nas!
        Drugie: mieliscie program nauczania przez 4 lata my tylko 3!
        Trzecie: i juz po kilka razy probowaliscie sie dostac na AM-y. acie doswiadczenie!
        • Gość: Gnojek Re: SM - Macie na co zasluzyliscie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:17
          1. A niby dlaczego nie mielibysmy razem z Wami pisac egzaminów? Boicie sie?
          2. Jesli rekrutacja pozwoliłaby nam pokazac na co nas stac, wtedy byłoby
          inaczej. Gdyby szanse były wyrównane!
          3. Nie ma znaczenia ile lat my siedzielismy w LO. Wy mieliscie gimnazjum, my
          juz nie...i kołko sie zatacza.
          4. Doswiadczenie i co z tego? Rocznik 86 tez mogł juz drugi raz zdawac, a i tak
          wiele z nich sie nie dostało!
          • profesorzyna Re: SM - Macie na co zasluzyliscie 26.07.06, 17:35
            Na szczescie jest jak jest i nie zmieni sie to! Do dla waszej nie skromnej
            swiadomosci !
            • Gość: Gnojek Re: SM - Macie na co zasluzyliscie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:48
              Jeszcze zobaczymy czy to sie nie zmieni! Chciałbym wtedy popatrzec na Twa
              biedna mine!
      • ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 26.07.06, 20:00
        ok, dobra, tylko pomyliłeś coś... Na AE można było składać do wielu miast, a na
        AM?? tylko do jedengo, więc szanse maleja, tak więc Ty się nie użalaj. Wiem jak
        jest, bo w tamtym roku na AM dostałabym sie do wielu miast, oprócz Łodzi,
        Wrocławia, ale niestety złożyłam do Lodzi... a teraz?? możecie składac do wielu
        miast i to jest deffffff :/ :/ :/
        • ania19855 do gangstera 26.07.06, 20:03
          to było do gangstera :/
        • Gość: mmm Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: 213.17.223.* 26.07.06, 22:45
          Tak...dobrze rozumiem,w końcu to wina reformy, która nie była za dobrze
          zaplanowana i nie przewidziała tego, że starzy maturzyści też gdzieś tam
          zostali. Ale...tyle lat zwlekać? Hmmm...bez przesady...
          • ania19855 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 27.07.06, 01:01
            tyle lat zwlekać?? tyle, tzn. ile?? przecież my studiujemy, ale ja np.
            chciałabym studiowac jeszcze jeden kierunek, o którym marzyłam i dlaczego mam
            zrezygnowac? dlaczego nie mamy tej szansy- dlatego że reforma nas nie
            uwzględniła?? to bez sensu, żeby wprowadzać reformy, to trzeba mieć głowę na
            karku !!! :(:(:(
            • Gość: ola Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.07.06, 09:37
              A co Ty na to: na UKSW jest taki system że jeśli stary maturzysta nie zdawał
              przedmiotu tzw. głównego który liczy się w postępowaniu rekrytacyjnym ma
              liczoną ocenę ze świadectwa z liceum. I czy to jest sprawiedliwe. Wcale nie
              musiał zdawać np. historii na prawo tylko liczą mu ocenę. ja na świadectwie mam
              5 a matura poszła mi gorzej. Wcale nie jesteście tacy poszkodowani. Sdarzaja
              się kierunki gdzie ponad 50% to starzy maturzyści.
              • Gość: Julita Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:05
                Olu dobrze ze napisałas "zdarzaja sie" i sa to naprawde jednostki! Mnie tylko
                zastanawia jedna rzecz, dlaczego nie zdajecie testu predyspozycji do zawodu.
                Logiczne jest, ze sa takie kierunki, gdzie powinno sie takie testy rozwiazywaci
                to wszyscy a nie tylko sm--> psychologia, medycyna, prawo...
    • Gość: Sivar Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:11
      Popieram Cię, sam jestem studentem po 1 roku medycyny ( Nowa Matura ) i
      chciałem studiować dodatkowy kierunek na Politechnice. Nie zdając jednak matury
      z matmy musialem zdawać test - dużo trudniejszy niż tegoroczna matura.
      Najlepiej by było gdyby umożliwiono Wam, starym maturzystom pisanie Nowej
      Matury - na takich prawach jak robią to ci którzy poprawaiają przedmioty lub
      piszą maturę z nowych. Wartość starej matury jest teraz zerowa bo uczelnie
      wyższe jej nie honorują, więc powinni pozwolić Wam napisać Nową, to chyba
      logiczne. Pozdrawiam
      • Gość: 123456789 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.pronet.lublin.pl 28.07.06, 12:34
        ja się nie orientuję w sprawie rekrutacji na inne kierunki, bo interesuje mnie
        tylko AM, więc w innej sprawie się nie wypowiem. Ale rekrutacja na AM dla osób
        ze starą maturą jest totalną porażką (na AM w Lublinie w tym roku, podobnie jak
        zresztą w poprzednim- na wydz lekarski nie dostal się żaden kandydat ze starą
        maturą, a podejrzewam,że było tych osob przez dwa lata conajmniej 650...) to
        trochę dziwne, bo nie wierzę,że wsród tych osób nie było ANI JEDNEJ dobrze
        przygotowanej osoby).
        Na dowód tego na dole wkleiłem artykuł z jednej z lubelskich gazet, gdzie jest
        to napisane. Szczególnie ostatnie linijki...

Kurier z 26.07.2006

[JESTEM NA LIŚCIE! Fot. Jacek Babicz] LUBLIN NA AKADEMIĘ MEDYCZNĄ DOSTAŁ SIĘ CO
        SIÓDMY KANDYDAT

– Jeszcze 10, jeszcze 5 minut i wszystko będzie jasne – odliczali nerwowo
        kandydaci oczekujący wczoraj od rana na wywieszenie list osób przyjętych na
        Akademię Medyczną. Kiedy otworzyły się drzwi rektoratu, setki oczu wypatrywały
        swoich nazwisk. Niestety, większość odeszła z kwitkiem. Z 4500 kandydatów na
        studia zakwalifikowało się ponad 620.

Przemysław Krzaczek z I LO im. Stanisława Staszica w Lublinie uzyskał 280 pkt.
        na 300 możliwych i został liderem listy rankingowej na stomatologię. O jedno
        miejsce na ten kierunek ubiegało się blisko 11 kandydatów. Ostatnia z 80
        zakwalifikowanych osób miała 214 pkt.
        – Spodziewałem się, że zostanę przyjęty, ale przyznaję, że zobaczenie swojego
        nazwiska na pierwszym miejscu przy tak dużej konkurencji sprawiło mi
        przyjemność. Na 280 punktów złożyło się 98 pkt. z fizyki, 96 z chemii i 86 z
        biologii uzyskanych na maturze. Zdawałem na stomatologię, bo to kontynuacja
        tradycji rodzinnych związanych z medycyną – powiedział Kurierowi Przemek.
        Natalia z IX LO dostała się na położnictwo, gdzie o 80 miejsc ubiegało się
        blisko 100 kandydatów. Na fizjoterapię (tu o jeden indeks walczyło 14
        kandydatów) już nie starczyło jej punktów. O przyjęciu na ten najbardziej
        oblegany kierunek na AM decydowała jedna dziesiąta punktu. Ostatnia z 30
        zakwalifikowanych osób miała 107 pkt., następna 106,9 pkt.
        – Cieszę się, że mam już indeks, ale czekam jeszcze na piątek, kiedy ogłoszone
        zostaną wyniki na mój preferowany kierunek – weterynarię w Akademii Rolniczej –
        mówi Natalia.
        Aby znaleźć się na liście przyjętych na medycynę, trzeba było mieć minimum 216
        pkt. (lider rankingu zdobył 278). Próg ten jest wyższy niż w roku ubiegłym,
        czego można się było spodziewać po rekordowej liczbie kandydatów na AM –
        dowiadujemy się w Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej.
        Niemal na wszystkie kierunki konkurencja była wyższa niż przed rokiem. O
        przyjęcie na farmację ubiegały się 1142 osoby. Na liście zakwalifikowanych
        znalazło się 138 osób. Co ciekawe, liderem listy na pielęgniarstwo jest
        mężczyzna, który z maksimum 100 pkt. zdecydowanie pokonał konkurentki.
        Tegoroczna rekrutacja na AM to totalna porażka kandydatów ze starą maturą,
        którzy musieli zdawać tradycyjny test. Z 225 takich osób na listach
        zakwalifikowanych znalazło się tylko kilka. Na medycynie nie ma ani jednego
        „starego maturzysty”.
        Ostateczny kształt list poznamy 8 sierpnia. Teraz komisja rekrutacyjna oczekuje
        od kandydatów deklaracji studiowania na danym kierunku oraz złożenia brakujących
        dokumentów. Należy się spodziewać sporych zmian, bo wiele osób jest na kilku
        listach przyjętych. Dokonując wyboru zwolnią część miejsc. Limit uzupełnią w
        kolejności rankingowej następni kandydaci spośród tych, którzy nie zostali
        zakwalifikowani, ale są w pierwszej połowie listy rankingowej. WUKA
        • Gość: ANIA no własnie... starzy maturzyści bez szans !!! :(:( IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 28.07.06, 21:21
          :(:(:( smutne , ale prawdziwe... i co dalej?? kto może sie tym zająć?? co
          zrobić, by to zmienic??
          • Gość: redzio Re: no własnie... starzy maturzyści bez szans !!! IP: *.gorzow.mm.pl 29.07.06, 13:56
            No na Pamie nikt ze starej sie nie dostal pierwsza osoba na Leku byla 250
            pierwsza na stomie 92 na liscie tych ktorzy nie zdali ok 180 pktow rekord
            starej matury
    • Gość: 123456789 Zróbmy coś ludzie...tak być nie powinno IP: *.pronet.lublin.pl 29.07.06, 16:15
      starzy maturzyści a AM
      ewa334 25.07.06, 21:32 + odpowiedz

Czy ktoś ze staromaturzystów zdajacych egzamin wstępny dostal się w tym roku
      na lekarski?

• Re: starzy maturzyści a AM IP: *.autocom.pl
      Gość: ixi 26.07.06, 17:47 + odpowiedz

Napewno ktoś się dostał ale nie siedzi na forum.

• Re: starzy maturzyści a AM IP: *.prosat.net.pl / 80.48.45.*
      Gość: mika 28.07.06, 18:40 + odpowiedz

W Poznaniu osoby ze starą maturą miały numery od 1 do 256. Zobacz listę
      rankingową, dostało się ok. 6 osób.To woła o pomstę.

• Re: starzy maturzyści a AM IP: *.pronet.lublin.pl
      Gość: 123456789 28.07.06, 20:41 + odpowiedz

No to nieźle:/
      Poznań 6 osób
      Lublin nikt
      ŚLAM (z tego co wiem) nikt, wie ktoś jak było na innych uczelniach?

• Re: starzy maturzyści a AM
      hratli 28.07.06, 22:10 + odpowiedz

białystok-nikt
    • Gość: hania 85 ŻĄDAM prawa do nowej matury!!!!! IP: *.chello.pl 29.07.06, 16:53
      na takich zasadach, jak mają nowi maturzyści! to co z nami robią to łamanie
      naszych praw, dyskryminacja i sankcjonowanie nierówności!
      • Gość: Ania Re: ŻĄDAM prawa do nowej matury!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 17:47
        Jestem za osobna lista dla starych i nowych maturzystów.
        Niech zrobia procentowa ilosc miejsc dla starych i nowych!!!
        Trzebaa Sie zbuntowac.KONIECZNIE!!!
        • Gość: Dominika Re: ŻĄDAM prawa do nowej matury!!!!! IP: *.sistbg.net / 80.51.159.* 29.07.06, 17:53
          Jestem tegoroczna maturzystka i wiele rzeczy jest niesprawiedliwych poniewaz np
          w tamtym roku matura była prostsza i maturzysci 2005 zabieraja nam miejsca.
          njsprawiedliwsze by były testy na uczelniach niezaleznie od rocznika kazdy by
          pisal to samo i dopiero wtedy mozna mowic o sprawiedliwosci.
          • Gość: Ania jasne IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 29.07.06, 20:06
            hmmm... zgadzam się z Toba, osobny egzamin byłby dużo lepszy, w ogóle nie
            czekałoby się tak długo na wyniki i kazdy miałby jednakowe szanse... zróbmy coś
            z tym, jakiś BUNT !!!
            • Gość: 123456789 Re: jasne IP: *.pronet.lublin.pl 29.07.06, 20:25
              Osobny egzamin chyba raczej nie wchodzi w grę...ale walczmy chociaż o ilość
              miejsc proporcjonalną do ilości kandydatów ze SM i NM. To też nie byłoby złe,
              kilka uczelni, mając w pamięci doświadczenia z ub roku tak zrobiło, więc może w
              statucie AM też jest taka możliwość.
    • Gość: olo Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 20:41
      nie bedziecie nam zabierac miejsc won gdzies indziej w juz swoja szanse
      mieliscie nie udalo sie ii teraz szukacie dziury w całym
      • Gość: Katarzyna Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 20:56
        Nie takim tonem człowieku. Kazdy ma prawo studiowac, kazdy ma prawo zaczynac
        studia wtedy kiedy mu sie podoba! I tak my SM bedziemy robic. Bedziemy
        studiowac i bedziemy Wam zabierac miejsca!
        Nowa matura to banał, wiec gdzie Ty sie tak naprawde pchasz? Gdybysmy wszyscy
        mieli rowne szanse, gdybysmy wszyscy zdawali ten sam egzamin, jestem pewna ze
        wielu z Was nie dostałoby sie na studia!Mam tu na mysli NM.
        • Gość: olo Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 20:59
          no z tego co widze to jedak ludzie z NM wiec to chyba wy jestescie slabi a
          nie my wiec mozesz co najwyzej isc do studium policealnego
          • Gość: Katarzyna Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:03
            WIesz dlaczego akurat WY?Bo matura jest prosta, nowa matura to banał i bardzo
            łatwo jest uzyskac dobre wyniki. Ten ktory nie zdał, badz słabo mu ona poszła
            to dopiero słaba osoba!
            Ja nie musze isc do jakiegos studium bo ja juz od 3 lat studiuje na UW. Wiec
            jedyne co to Ty tam mozesz isc. Wnioskuje, ze skoro my Wam zabieramy miejsca to
            Ty sie nigdzuie nie dostałes i starasz sie tutaj dowartosciowac:)
            • Gość: olo Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:06
              Czekam jeszce na 2 liste i moze sie dostane a ty daruj sobie idz na ten
              uniwerek a tu temat jest o AM jak bys nie przeczytała i swoje zale mozesz
              jedynie przedstawic mamie w domu a nie zalic sie na forum
              • Gość: Katatzyna Re: OLO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:15
                Posłuchaj, nie zaczałes jeszcze studiowac a juz sie wymądrzasz. Jesli temat
                Ciebie nie dotyczy to dlaczego sie odzywasz?Temat jest odnosnie
                staromaturzystów, ktorzy nie moga sie pogodzic z taka bezsensowna rekrutacja.
                Ja mam zamiar startowac w przyszłym roku na AM. Jak widzisz temat mnie dotyczy,
                zarowno odnosnie SM jak i AM:). Wydaje mi sie jednak, ze to Ty pomyliłes
                wejscia;).
                Jak na razie to Ty wylewasz swoje zale, ze zabieramy Wam miejsca. Mam nadzieje,
                ze za rok rekrutacja bedzie sprawiedliwa!
                Jak widzisz czekasz na 2 liste, czyli chyba jak sam to okresliłes musisz byc
                słaby:)
          • ania19855 do olo 29.07.06, 21:06
            niesprawiedliwy jestes!!!!! Czy Ty myslisz, że zaczynając studia, mając 19 lat
            ktoś swiadomie wybiera sobie zawód?? trzeba najpierw się przekonac czy to
            właściwy wybór... niektórzy dochodzą do wniosku, że chcieliby studiowac coś
            innego... Czy uważasz, że należy im tego zabronić?? Zobaczymy, jak bedzie u
            Ciebie, życzę Ci jak najlepiej mimo tego, że piszesz takie dziwne rzeczy na
            temat SM :(:(:( Zawód wybiera się na całe zycie, dla siebie, nie dla innych
            albo dlatego, że ktoś tak każe... to Ty o sobie decydujesz i masz prawo
            zmieniać swe decyzje... !!!!!
            • Gość: olo Re: do olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:18
              nie jestem slaby poprostu w tym roku mozna bylo na wiele am i dlatego ale
              staro maturzysci sa na samym koncu listy ok 1200 miejsca wiedz nie mow ze 87
              to slaby rocznik
              • Gość: Katarzyna Re: do olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:21
                JA podsumowałam Twoj rocznik w taki sam sposob jak Ty podsumowałes SM.
                Mogłabym teraz napisac: gdybys był dobry dostałbys sie bez wzgledu na liczbe
                osob startujacych.

" wiedz nie mow ze 87 to slaby rocznik "
                teraz zaczne sie czepiac nie wiedz ale więc;)

Nowa matura jest banalna w porownaniu z egzaminami wstepnymi, wiec dlatego SM
                sa gdzies na koncu listy. Gdybysmuy mogli pisac NM to z pewnoscia wiekszosc
                startujacych SM dostałaby sie na AM.
                • ania19855 Re: do olo 29.07.06, 21:25
                  hmmm... przyszły lekarz nie może być analfabetą :( masz dysleksję?? wiesz... to
                  można uwzględniac do czasu ukonczenia podstawówki, ale potem to tylko można
                  uznać za wadę rozwojowa... ehhhh... to koszmarne, jak piszesz :(:(:( Ty zdałeś
                  maturę z polskiego? przecież to debilizm, w tym wieku, tak pisac :/
                • Gość: olo Re: do olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:25
                  a to juz subiektywna ocena dla nas moze byc trudniejsza matura niz egzaminy
                  • Gość: Katarzyna Re: do olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:29
                    To nie jest subiektywna tylko ocena, skoro wiekszosc tak uwaza.

Mam wrazenie, ze nie czytasz wszystkiego co sie do Ciebie pisze. I tu sie
                    potwierdza jedynie to, ze Wy-młodsi uwazacie, ze tylko Wy macie racje! I ze to
                    Wam wszystko sie nalezy. Mam nadzieje, ze za rok bedzie inaczej, z korzyscia
                    dla SM.
                  • Gość: 123456789 Re: do olo IP: *.pronet.lublin.pl 29.07.06, 22:11
                    Przystopuj trochę olo. Nie gadaj głupot w stylu ,,nie bedziecie nam zabierac
                    miejsc won gdzies indziej w juz swoja szanse
                    mieliscie nie udalo sie ii teraz szukacie dziury w całym", bo to jest śmieszne...
                    To,że chcemy zdawać na AM nie jest twoją sprawą, każdy ma do tego prawo i nic ci
                    do tego:/
                    Poza tym wiele osób ze SM już studiuje jakiś kierunek, ale np okazał się
                    pomyłką. I co? mamy go teraz ciągnąć? Bezsens... Ja na przykład studiuję
                    fizjoterapię na AM (było ponad 10 osob na miejsce, więc kretynem chyba nie
                    jestem), ale to pomyłka, i dlatego zamierzam zdawać na lekarski. Nie wolno mi?
                    Chcę sprawiedliwej rekrutacji, a taka nie była. Gdyby egzamin dla SM i NM
                    wygladał taka samo, podejrzewam,że listy przyjętych byłyby zupełnie inne, bo
                    wiele osób ze starą maturą było naprawdę dobrze przygotowanych...

• Gość: redzio Re: do olo IP: *.gorzow.mm.pl 29.07.06, 22:47
                      ten sam watek na innym forum www.forum.biolog.pl/tematy16/2657.htm?
                      sid=061475e0e05db1672f680b11512b48da
                      • Gość: Anula gdzie możemy dochodzić naszych praw?? IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 30.07.06, 13:45
                        gdzie?? oto jest pytanie, czy kogoś to w ogóle wzruszy, oni mają nas gdzieś,
                        teraz tylko NM i NM :(:(:( jak to zmienic??!!
                        • Gość: 123456789 Re: gdzie możemy dochodzić naszych praw?? IP: *.pronet.lublin.pl 30.07.06, 13:55
                          Może tutaj? Ale powinniśmy się zebrać, a coś mało nas narazie...

Biuro Rzecznika Praw Obywatelskich
                          Al. Solidarności 77
                          00-090 Warszawa
                          tel.:centrala: (22) 551-77-00
                          tel.:przyjęcia interesantów : (22) 551-77-60; (22) 551-78-11
                          fax : (22) 827-64-53

Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu
                          Al. Szucha 25,
                          00-918 Warszawa
                          Kontakt telefoniczny:
                          tel. (0-22) 628-04-61;
                          tel. (0-22) 31-89-100
                          Rzecznik Ministra
                          Mieczysław Grabianowski
                          tel. (0-22) 31-89-335
                          • Gość: Agnieszka Re: gdzie możemy dochodzić naszych praw?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 14:11
                            Aniu, a moze warto skontaktowac sie z jakims programen tv np. UWAGA. Oni
                            poruszaja wiele roznych spraw, wiec moze trzeba zaczac od tego!
                            • Gość: 123456789 Re: gdzie możemy dochodzić naszych praw?? IP: *.pronet.lublin.pl 30.07.06, 14:16
                              Dobry pomysł! Ja za chwilkę napiszę do nich maila,zróbcie to samo. Już mnie
                              skręca z tej bezsilności...
                              • Gość: Agnieszka Re: gdzie możemy dochodzić naszych praw?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 14:23
                                Trzeba cos z tym zrobic. JA juz studiuje, ale jak widze ro wszystko co robia z
                                Nami staromaturzystami to az sie gotuje! Musimy cos z tym zrobic, bo w
                                przeciwnym razie bedziemy dyskryminowani!

Ja juz tez mam dosc słuchania ciagle o NM. JAk ja jako ostatni rocznik zdawałam
                                stara mature to nikt o Nas nie wspomniał, bo juz sie gadało o NM.
                • Gość: Łukasz też 3 rok. Re: do olo IP: *.is.net.pl 02.08.06, 00:00
                  Ale dlaczego gdybasz? Nie dotyczyła Ciebie, ani mnie zresztą ta Nowa matura-
                  więc dlaczego jesteś pewna, że napisałbyś ją bez problemu? Jesteś na 3 roku
                  studiów, więc teraz twierdzisz, że matura jest banalna, ale dziewczyno, te 4
                  lata temu zdawałaś maturę i tak samo byś uważała ją za trudną. Wszytsko jest
                  proste jesli nas nie dotyczy. A egzaminy Starzy maturzysci muszą zdawać, bo
                  obowiazuje ich stary tryb rekrutacyjny, To niczyja wina. W tamtym roku np na AE
                  w krakowie wieksze szanse mieli ludzie ze starą maturą- bo nie oszukujmy się-
                  miało sie te piątki-nieprawdaż? Poza tym na AM w tamtym roku ci z nową maturą
                  też pisali egzamin- i też sie dostawali w jakiś sposób. Rozumiem rozgoryczenie,
                  ale wykaż się dorosłością- ten 3 rok do czegoś zzobowiazuje
                  • Gość: Łukasz 3 rok Re: do olo IP: *.is.net.pl 02.08.06, 00:02
                    Powyższe do Katarzyny
                  • Gość: Katarzyna Re: do Łukasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 00:12
                    Mature zdawałam 2 lata temu, nie 4. To po pierwsze.
                    Nowa mature niestety uwazam za banalna. Bardzo łatwo jest uzyskac duza ilosc
                    pkt. Wiem to nie tylko ja, ale i w taki sam sposob wypowiadaja sie maturzysci,
                    ktorzy ja zdawali!
                    Starzy maturzysci do czasu beda szli starym trybem. Mam nadzieje, ze nasza
                    petycja cos pomoze. Chciałabym aby nareszcie była sprawiedliwosc, aby kazdy
                    miał szanse dostac sie na studia!
                    NA starej maturze nie kazdy miał same piatki, zalezało to np. os poziomu szkoły
                    sredniej. W moim liceum(najlepszym w moim miescie, gdzie były tez 4 inne licea)
                    nie było łatwo aby takowa ocene uzyskac! Szczegolnie mam na mysli ustny, bo
                    nikt nie wiedział jakie pytania trafi. Na pisemnym tez niewiele osob miało
                    takie oceny, ktore zwalniałyby go z ustnego. Wiec nie wmawiaj mi, ze na starej
                    maturze łatwo mozna było uzyskac 5!

"Poza tym na AM w tamtym roku ci z nową maturą też pisali egzamin- i też sie
                    dostawali w jakiś sposób"
                    Oczywiscie, pisali test predyspozycji za ktory mozna było uzyskac AZ 10
                    pkt.Potwierdziłes jedynie to, ze nie wiesz jak wygladała rekrutacja w zeszłym
                    roku na AM! Starzy maturzysci musieli pisac 2-3 przedmioty!

• Gość: Łukasz Re: do Łukasz IP: *.is.net.pl 02.08.06, 00:32
                      Może 2, ale zmienia to coś? Była 'stara' ;]. Pisz petycje, ale z tego co się
                      orientuję nie mogą za wiele zmienić jeśli chodzi o rekrutacje nowych
                      maturzystów- ba! od przyszłych lat ma nie być nawet testów predyspozycji- tylko
                      i wyłacznie wyniki matur. No cóż takie życie- oni ułatwiają sobie sprawę, ale z
                      roku na rok będzie obniżał się poziom studiów. Ja się ciesze, że zdawałem
                      wstępny- mam tę satysfakcję, że faktycznie zasługuje na studia.

A to, że uważasz, ze matura nowa jest banalna- no to cóż możesz innego napisać,
                      skoro jej nie zdawałaś. Samo uczestnictwo na maturze nie nalezy do większych
                      przyjemności, a budowaniem babek z piasku na pewno nie jest. Ja chcę być po
                      prostu obiektywny! wszystko jest łatwe i ludzie 'rżną' cwaniaków dopóki ich
                      problem nie dotyczy- ot, po prostu- taka natura ludzka.

Powodzenia
    • Gość: 123456789 Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.pronet.lublin.pl 30.07.06, 14:48
      Moj mail już poszedł do jednego z dzienników ogólnopolskich
      • Gość: redzio MAMY SZANSE !!! IP: *.gorzow.mm.pl 01.08.06, 13:20
        Witam!
        Zaczyna sie tworzyć strona do zbierania podpisów w sprawie
        niesprawiedliwego traktowania starych maturzystów podczas egzaminów
        na medycynę. W zeszłą sobotę poszło pismo do Religi i
        przewodniczącego CKE - treść w załączniku - choć to nie moje
        dzieło, ja tylko rozpuszczam wici.

Strona bedzie, mam nadzieje, za kilka dni, powiedz tylko, że
        zgodzisz sie poprzeć. Jak strona bedzie, podam linka trzeba bedzie
        wpisać imie, nazwisko, miasto, wojewodztwo, pesel, bedzie miejsce
        na stronie do wpisania propozycji ewentualnych zmian w treści
        przyszłego pisma do odpowiednich organów.

Zawiadom wszystkich staromaturzystów, jakich znasz, a którzy są
        poszkodowani przez system rekrutacji w egzaminach na AM-y.

Niech czekają na adres strony.

W planach poruszenie stacji TVN, może też Polsatu, a może nawet
        radia. Ale potrzebne nam wsparcie innych.

Autor PRZYSZŁEJ strony (to nie ja) bardzo chętnie przyjmie uwagi,
        gdy tylko strona sie pojawi - bedzie na to miejsce, strona ma być
        aktualizowana codziennie, nawet co godzinę.
        W końcu musi się udać!! W jedności (i naszej ilości) siła!

Pozdrawiam
        Gosia
        GG:1113689
        mail: malgosia-ciesla@o2.pl

Tresc:
        Dotyczy: przeanalizowania stopnia trudności i sposobu punktacji z przedmiotów:
        chemii i fizyki na egzaminie maturalnym w roku szkolnym 2005/2006 oraz na
        egzaminie wstępnym na Akademie Medyczną (Wydział lekarski) pisanego w
        postaci „nowej matury” rozszerzonej. Uprzejmie proszę o porównanie stopnia
        trudności zadań w ramach w/w egzaminów dotyczących przedmiotów: fizyki i chemii
        oraz przeanalizowanie sposobu ich punktacji. Tu należy nadmienić, że oba
        egzaminy gwarantują to samo miejsce na uczelnię, a zgodnie z regulaminem
        egzaminu wstępnego stopień trudności miał być porównywalny z egzaminem
        maturalnym. Nasuwa się więc wiele pytań wynikających z zaistniałych
        rozbieżności między egzaminem dojrzałości, który jako „nowa matura” stał
        się „furtką na uczelnię”, a egzaminem wstępnym dla „starych maturzystów”
        pisanych systemem „nowej matury”. Czy niższy stopień trudności zadań w ramach
        egzaminów maturalnych miał być „parasolem ochronnym” dla nowego systemu
        nauczania, natomiast duży stopień trudności zadań na egzaminie wstępnym był
        sposobem degradacji „starych maturzystów”, a zarazem dowodem złego systemu
        nauczania w latach poprzednich. Czy nie można rozpatrzyć możliwości
        różnoczasowego przeprowadzenia egzaminu wstępnego z egzaminem maturalnym co
        gwarantowałoby tą samą bazę zadań, a co za tym idzie ocena kandydata byłaby
        jednakowa? Dlaczego absolwenci kończący szkołę średnią w ramach „nowej matury”
        mają zagwarantowaną możliwość poprawy przedmiotów kierunkowych w okresie 5 lat,
        a na dodatek gorsza ocena w ramach „poprawki” nie obniża stopnia maturalnego?
        Cóż więc można zagwarantować pozostałej grupie młodzieży tworzących „gwardię
        starych maturzystów”? Czy w związku z zaistniałymi różnicami obu tych egzaminów
        nie można rozpatrzyć puli miejsc (proporcjonalnie do ilości kandy-datów)
        dla „starych” i „nowych” maturzystów. Proszę o ustosunkowanie się do moich
        wątpliwości.
        • Gość: Ola Re: MAMY SZANSE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 13:23
          Ja jestem bardziej poszkodowana jesli chodzi o psychologogie. Ale mimo to z
          checia podpisze sie pod petycja. Moze jesli zmieni sie sposob rekrutacji na AM-
          y to na inne uczelnie i kierunki tez:)

Pozdrawiam.
          • Gość: redzio Re: MAMY SZANSE !!! IP: *.gorzow.mm.pl 01.08.06, 20:21
            www.staramatura.fora.pl/index.php to niech bedzie nasze forum duzo
            cennych informacji
            • Gość: helmut MAMY FORUM!!!! IP: *.gorzow.mm.pl 01.08.06, 20:23
              www.staramatura.fora.pl/index.php
    • Gość: redzio Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.gorzow.mm.pl 31.07.06, 11:39
      Sluchajcie musimy sie zebrac zrobic petycje naglosnic sprawe ale najpierw
      musimy miec argumenty ze rekarutacja stara matura // nowa matura byla nie
      sprawiedliwa

to sa moje

Nowi maturzysci mogli zdawac na kilka uczelni medycznych my na tylko jedna
      za naszych czasow ktos sie nie dostal do wroclawia ale mial akurat punktow do
      szczecina to przepadal to Mozliwosc zdawania na kilka uczelni mocno winduje
      próg zdawalnosci , mozna tez bylo zdawac na lek i stome na raz ..

Maturzysci z roku 86 z ktorymi tez konkurowalismy mogli sobie poprawic mature 2
      razy w ciagu roku bez ZADNYCH konsekwencji co do pogorszenia oceny

Egzamin nasz byl trudniejszy szczegolnie z fizyki co mocno odbilo sie na
      wynikach . Wogole jak mozna z dwoch roznych egzaminow wyciagac jedna srednia
      punktowa , ja mysle ze stworzenie 2 rownych egzaminow to absurd!!!

Fizyka a astronomia o ktoryj my nie mamy zielonego pojecia
      wogole wiedza testowa a esejowa znacznie sie rozni
      czemu jak robili i tak dla nas egzamin nie zrobili nam testu???

Mysle ze dobrym rozwiazaniem bylyby miejsca dla starych maturzystow
      zagwarantowane proporcjonalnie do zdajacych

wpisujcie sie walczmy!!!
      • Gość: gobo Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.gorzow.mm.pl 31.07.06, 12:01
        no to tak samo jakbysmy za rok mogli sobie zdawac i dostac nie mniej pktow z
        bioli jak teraz i poprawic tylko egzamin np z fizy paranoja
        • Gość: Ania Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 14:31
          Proporcjonalna liczba miejsc powinna być.jestem ZA!!!
          • ania19855 może jeszcze coś da się zmienic... 31.07.06, 23:49
            WALCZMY, bo jesli nie my, to kto??!!!
            • Gość: t Re: może jeszcze coś da się zmienic... IP: *.acn.waw.pl 01.08.06, 10:02
              wiadomosci.onet.pl/1364320,11,item.html
              moze rektorzy cos zmienia po giertychowej ustawie :)
    • Gość: Anuśka sprawiedliwości ŻĄDAMY !!! IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 01.08.06, 21:20
      Żądamy równosci... SPRAWIEDLIWOŚCI !!! Może ROMAN wspaniały jeszcze ułaskawi
      kogos?? Może skrzykną się maturzyści sprzed 4 lat i też dostaną mature?? a może
      ktoś, kto jej nawet nie zdawał, poprosi ładnie Romana i ją dostanie?? Przecież
      to paranoja!!! to decyzja, jaka zbulwersowała wszystkich, co to ma znaczyc?? By
      zdac maturę, trzeba ciężko pracowac... Mnie matury nikt nie podarował, poza
      tym, jak można tak postąpic?? To nie jest nagroda dla maturzystów, to żenada...
      Mam nadzieję, że rektorzy AM bedą wiedzieli, co z tym zrobic, bo to po prostu
      DYSKRYMINACJA nas- starych maturzystów!!! My też mamy PRAWA i też chcemy
      STUDIOWAĆ w AM !!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Anuśka sprawiedliwość IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 01.08.06, 23:13
      MAM NADZIEJĘ, ŻE DZIĘKI TEJ BEZNADZIEJNEJ amnestii REKTORZY PRZEJRZĄ NA OCZY I
      BĘDZIE, "JAK DAWNIEJ" DLA WSZYSTKICH TAKA SAMA SZANSA DOSTANIA SIĘ NA STUDIA,
      TEN SAM EGZAMIN... CHODZI GŁÓWNIE O AM!!!!!!! SPRAWIEDLIWOŚCI !!! W koncu
      rektorzy , to mądrzy ludzie, więc chyba dostrzegają ten absurd!!! :(:(:(
      • Gość: Mimi Re:do Anuski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:34
        Teraz to przeginacie! Szczerze, myslicie tylko o sobie o tych zasranych AM-ach,
        a reszta uczelni?
        • Gość: :(:(:( do mimi IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 01.08.06, 23:38
          hej... nie przesadzaj... o AM, dlatego, że taki jest temat tych wypowiedzi,
          jesli nie chcesz, nie czytaj, jesli Ciebie to nie dotyczy, to nie czapiaj się
          nas :(:(:(
          • Gość: Mimi Re: do mimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:47
            Mnie tez to wlasnie dotyczy, jestem SM, ale nie kazdy zdaje na AM i nie tylko
            tam jest niesprawiedliwa rekrutacja!! Czas to zrozumiec, ze swiat nie kreci sie
            tylko wokół AM.
            • Gość: 123456789 Re: do mimi IP: *.pronet.lublin.pl 01.08.06, 23:50
              To dlaczego nie walczycie? Nam zalezy na AMach, i w tym kierunku próbujemy coś
              zdziałać...
              • Gość: Mimi Re: do mimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:52
                Skoro mamy walczyc to razem a nie kazdy osobno! Walczymy o sprawiedliwosc na
                uczelniach, o rowne traktowanie SM i NM. Wkurzajace jest to ze postawiliscie
                granice pomiedzy AM i reszta uczelni!
          • Gość: redzio Re: do mimi IP: *.gorzow.mm.pl 01.08.06, 23:50
            kurde dziewczyno masz tam dzial inne uczelnie opisz swoja sytuace my zadamy
            ogolnie praw dla starych matur kazdy ze stara niech sie wpisuje łaczmy
            sie!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Mimi Re: do mimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:53
              A nie wiesz co to takiego znaki interpunkcyjne?
        • Gość: 123456789 Re:do Anuski IP: *.pronet.lublin.pl 01.08.06, 23:47
          Dlatego jest o AMach, bo nas to dotyczy, dlaczego kandydaci na inne uczelnie się
          nie mobilizują? Przecież też możecie się przyłączyć i walczyć o swoje, nikt Wam
          nie broni...
          • Gość: 123456789 Re:do Anuski IP: *.pronet.lublin.pl 01.08.06, 23:47
            To było do mimi, sorki:)
    • Gość: Ola Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.is.net.pl 01.08.06, 23:51
      A ja zdawałam nową mature i wydaje Ci się, że to jest lepsze? Zdawanie matury z
      danego przedmiotu ogranicza mnie do studiowania tylko niektórych kierunków. A co
      zrobić, jeśli po roku studiowania stwierdzam, że wolałabym robić coś innego?
      Nic- ponieważ nie mam matury z danego przedmiotu i milion razy bardziej
      wolałabym zdawać egzamin na uczelni, mieć dostepne materiały z lat poprzednich-
      ale niestety nie mogę. A ileż razy można zdawać maturę? Po to, żeby dostać się
      na studia wymarzone musiałam ją poprawić, w przeciwnym razie nigdy nie
      dostałabym się- a Ty możesz po prostu zdać egzamin- to chyba o niebo lepsze, nie
      wydaje Ci się ? Uwierz, że podchodzenie do egz który powinno się zdawać raz w
      zyciu nie jest przyjemnością. Ale nie mamy innej możliwości-bo wynik matury jest
      decydujący w tym starciu . Dlatego nie do końca rozumiem sprzeciwu. Sami sobie
      tego nie wymyśliliśmy i należy się podporządkować. jesteście na jednej liście
      ale mieliście inne kryteria przyjęć.
      • Gość: Katharinaska Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:54
        Mozesz poprawiac mature przez 5 lat, a co za tym idzie mozesz sobie dołozyc
        jakis przedmiot.
        • Gość: Ola Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.is.net.pl 02.08.06, 00:08
          No jasne, że mogę, ale....eh- na szczęście na UJ zezwolili mi zdawać u nich
          egzamin ustny ze starymi maturzystami- z przedmiotu, który nie zdawałam na
          maturze. Mogę poprawić maturę i dołożyć jeden przedmiot, tylko, że wnioski do
          OKE się składa we wrześniu, a zaczynając studia w październiku nie wie się
          jeszcze, że np po 1 semestrze stwierdzę, że to nie to- i wtedy rok do tyłu. No
          nie weim, ja tam zawsze byłam za egz wstepnymi i uważam że powinny być dla
          wszystkich, ale ja reguł nie ustalam.
          • Gość: redzio Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.gorzow.mm.pl 02.08.06, 00:13
            JA NIE WIEM CZEMY WY NOWI MATURZYSCI SIE UDZIELACIE MY CHCEMY PISAC TEN SAM
            EGZAMIN CO WY , WY PISZECIE SWOJE A NAMI SIE NIE INTERESUJCIE
            • Gość: O Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.is.net.pl 02.08.06, 00:35
              Głupie to dziele ludzi na nowych i starych- piszę co myśle, przecież nie pomogę
              Ci na forum, bo chcesz pisac ten sam egzamin.
      • Gość: Anuśka do OLA IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 01.08.06, 23:54
        tak, tylko pisanie innych egzaminów, a klasyfikacja na jednej liście, to bardzo
        zły pomysł!!! Jak mozna coś takiego w ogóle zrobic?? Przecież to inne egzaminy,
        więc jak to???
    • svenka_se Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 02.08.06, 00:38
      A ja powiem Wam jedno: jade na Socratesa-Erasmusa;)
      Nawet nie wiem czy wroce. Moze mi sie tak spodoba, ze zaczne tam studia? Nie
      wiem, ale przyznam Wam szczerze, ze jak patrze na to co sie tutaj dzieje to az
      sie wszystkiego odechciewa.
      Zycze Wam powodzenia i mam nadzieje, ze Wam sie uda(SM):)
    • Gość: up Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.gorzow.mm.pl 02.08.06, 15:42
      hmm
      • Gość: up up up Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.pronet.lublin.pl 03.08.06, 00:39
        up
    • Gość: Katarzyna Temat zdechł:(((((((((((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 00:51
    • Gość: ania19855 nikt nie chce podejmować tematu... IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 03.08.06, 01:04
      Co tu zrobic?? w końcu my nic niee możemy :(
      • Gość: Katarzyna Musimy zaczac cos robic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 01:04
        Kurcze, nie mozna tak tego zostawic!
        • Gość: ania19855 Re: Musimy zaczac cos robic! IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 03.08.06, 01:07
          tak, ale co?? przeciez nikt nam nie pomoże... Tak już chyba musi byc, choć nie
          moge się z tym pogodzić:(:(:( równe prawa SM i NM... ale jak to zrobic?? chcę
          pisac ten sam egzamin , w tym samym czasie SM i NM !!!
          • Gość: Katarzyna Re: Musimy zaczac cos robic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 01:16
            Aniu, dlaczego tak zmiekłas? To dopiero poczatek. Sama zaczełas a teraz sie
            wycofujesz? Jesli chcesz aby tak było jak jest, to najlepiej nic nie rob. Ja
            nie mam zamiaru pozostawic tego bez echa!
            • Gość: ania19855 Re: Musimy zaczac cos robic! IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 03.08.06, 01:19
              hej... to nie o to chodzi, że zmiękłam... Tylko widze co się dzieje!!! :(:(:(
              Amnestia, amnestia, amnestia!!! wszystko toczy się wokół NM :( Już mam tego
              dość, bo dla mnie to paranoja dostać maturę, skoro się jej nie zdaje!!! skoro
              takie rzeczy maja miejsce, to już nic mnie nie zdziwi... Będzie to tylko wielka
              porażka, bo ja mam już dośc lekcewazenia SM... chce studiowac, ale realna
              szansa, jak widzę, jest taka, że tylko moge chciec :(:(:( SMUTEK :(:(:(
              • Gość: 123456789 Re: Musimy zaczac cos robic! IP: *.pronet.lublin.pl 03.08.06, 01:24
                No coś Ty? Nie poddamy się i wygramy...przynajmniej bardzo mocno w to wierzę:) A
                wiara, jak wiadomo czyni cuda.
                • Gość: ania19855 Re: Musimy zaczac cos robic! IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 03.08.06, 01:29
                  Ja tez chcę w to wierzyc... barrrdzo!!! Jednak dziś złapałam dołka i ... mam
                  mieszane uczucia co do tego :( POZDROWIONKA !!! WALCZMY, zobaczymy, jaki bedzie
                  skutek!?!?!?
                • Gość: Katarzyna Re: Musimy zaczac cos robic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 01:31
                  Aniu, musimy walczyc o wlasne prawa, bo jak nie teraz to kiedy? Na Uniwersytet
                  Trzeciego Wieku chyba nie ma wielu chetnych;)...dobra głupi żart.

Ale tak powaznie, ja tez mam dosc tego, ze gdzie sie nie obroce to: nowa matura
                  to, nowa matura tamto, amnestia itp. Cholera tego juz nie da sie słuchac! Ja w
                  tym momencie, pomimo tego iz juz studiuje, czuje sie jak niewidzialna. O nas
                  zapomniano, nas jak gdyby wycieli ze społeczenstwa!
                  Ja sie nie poddam, za bardzo mi to przeszkadza!
                  • Gość: ania19855 do Katarzyna IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 03.08.06, 14:31
                    hmmmm... ja tez już studiuję... będe teraz na trzeciem roczku, ale ja chcę
                    dostać się na 100mę!!! :(:(:(
            • redzio555 Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje!!! 03.08.06, 10:41
              No przeciez cos sie dzieje ,, 3 audycje w telewizji , pare w gazatech kolejne w
              natarciu sprawdzcie sobie !!!!! www.staramatura.fora.pl/viewtopic.php?
              t=10&postdays=0&postorder=asc&start=0
              • redzio555 Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje 03.08.06, 10:44
                tiny.pl/tzjp ten sam link w wersji prostej
                • Gość: aanna5 Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 12:22
                  czy jest szansa na zmiany w rtekrutacji dla sm w tym roku?
                  • Gość: Katarzyna Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 14:36
                    Ja mysle, ze jest szansa. Skoro Giertych robi takie numery kilka dni po
                    ogłoszeniu wyników matur, to ja mysle, ze zmiana systemu rekrutacji tez jest
                    mozliwa!
                    • Gość: aannaa5 Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 15:44
                      Główne pytanie.czy jest szansa na zmiany jescze w tegorocznej rekrutaacji?czy
                      tez zmiany mogA byc wprowadzone od przyszłego roku?
                    • Gość: łukas Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 20:38
                      Sprawe trzeba tez uswaidomic akademia, nie tylko media.wszystko od akadmii
                      zalezy.
                      • Gość: Malutka Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 19:47
                        Oczywiście - zacznijcie się uczyć! Tylko tyle - inaczej nawet egzamin z
                        tabliczki mnożenia będzie dla Was za trudny. AM
                        • Gość: Katarzyna Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 00:19
                          Malutka nie przeginaj. Brak kultury osobistej. Jesli studiujesz na AM, albo
                          bedziesz to szczerze wspołczuje pacjentom. Nikt nie lubi osob wywyzszajacych
                          sie.
                          • Gość: Egzaminatorka Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 09:53
                            Oj dziecko! Przecież jeżeli jestem egzaminatorem to nie mogę studiować (i
                            odwrotnie). Musiałam przed tym pracować co najmniej kilka lat. A już na pewno
                            nie mogłam studiować lub skończyć AM bo tym bardziej nie mogłabym być
                            egzaminatorką z fizyki zwłaszcza. Ale z kolei współpracowałam z Centrum
                            Egzaminów Medycznych w Łodzi - w II połowie lat 90-tych. A czemu to niby się
                            wywyższam? Mając pseudonim Malutka? Co prawda jest pewna fałszywa informacja w
                            tym co piszę ale nie mająca zupełnie znaczenia w temacie dyskusji. AM
                            • Gość: Katarzyna Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 10:57
                              Po pierwsze nie dziecko. W ten sposob probujesz sie po raz kolejny wywyzszyc.
                              Poza tym zmieniasz nicki raz Egzaminatorka,raz Malutka. Moze warto sie
                              zastanowic nad tym co sie pisze i za kogo sie podaje. Poza tym jak juz
                              wczesniej napisałam w jednym moim poscie nie dosc ze zmieniasz nicki to na
                              dodatek nie mozesz sie zdecydowac co do orientacji sexualnej-raz płec zenska ,
                              a za chwile meska.

Wiem, ze egzaminatorka nie jestes, nie byłas i nie bedziesz. Byc moze to było
                              Twoje marzenie, ktore sie nie spełniło. A w Internecie mozna sie przeciez podac
                              za kazdego:)Tak wiec, to jest ta fałszywa informacja!
                              • Gość: Egzaminatorka Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 14:42
                                No moze masz rację - w koncu dziecko mówię tylko do osób które lubię, na ogół
                                młodszych ode mnie. Egzaminator(ka) to funkcja a malutka to pseudonim zwiazany
                                zresztą z adresem elektronicznym. Pomyłki z końcówkami sie każdemu w zapisie
                                komputerowym zdarzają (tu nie ma słownika, on też zreszta nie zaznacza końcówek
                                rodzajowych). Czy to świadzy o orientacji seksualnej??? Chyba czegoś (tego
                                pojęcia)nie rozumiesz. Muszę przyznać, że ta "conieco" głupawa dyskusja mnie
                                wciągnęła ale pewnie juz nie warto jej na tym forum prowadzić. Czytelnicy sie
                                zdenerwują. Solennie na koniec oświadczam, że poza jedną sprawą, wszystkie
                                pozostałe fakty są jak najbardziej autentyczne. Gdybyś byla mniej
                                zacietrzewiona i mieszkała w moim mieście to mogłabym Ci to udowodnić. Ale
                                chyba nie warto - takich pewnych siebie i zadufanych w słuszność swoich
                                pogladów młodych ludzi znam na pęczki. Interesują ich tylko własne poglądy
                                Adres elektroniczny podałam - jak chcesz to napisz - dyskusję można prowadzić
                                na innym forum. Życzę szczęścia na studiach - AM
                                Aha - pan minister juz przygotowuje dla was zmiany w maturze - tylko jeden
                                arkusz na jednym poziomie na przykład. Moze będziecie (starzy maturzysci) mogli
                                zdawać razem z nowymi. Wtedy zaczniecie narzekać, że wasz program nauczania był
                                inny niż ten na nowej maturze. Wtedy się z wami zgodzę - ale będzie za późno.
                          • Gość: Egzaminatorka Re: Musimy zaczac cos robic! . . . Cos sie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 10:17
                            Sprawdziłam - na AM w Poznaniu rzeczywiscie był egzamin w starym stylu czyli
                            pytania zamknięte. Mieli już w tym roku zrobić tak jak wszędzie - ale
                            przepraszam za wprowadzanie w bład. No a poziom tego egzaminu musiał być taki
                            jak w latach 90-tych więc i nic dziwnego, że macie takie poglądy. Ale to
                            niczego nie zmiania - arkusz egzaminu AM (z wyjątkiem Poznania być moze - nie
                            znam zadań) był łatwiejszy niż ten z maja. I pretensje kandydatów z Wrocławia
                            są co najmniej przesadzone. A to, że macie rację pisząc, że stare egzaminy
                            wstepne (nie matury) były trudniejsze od Nowej Matury to fakt. Tylko dlaczego
                            nowomaturzysci twierdzą, że jest odwrotnie? AM
                • Gość: ania19855 do redzio 555 IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 03.08.06, 14:30
                  hmmmm... taka stronka nie istnieje :(:(:(
    • Gość: polne_kwiaty Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.jmdi.pl 03.08.06, 15:35
      Ja też uważam, że powinniśmy pisać jeden egzamin (starzy i nowi maturzyści). W
      innym przypadku ZAWSZE rekrutacja na studia będzie nieporównywalna, a tym samym
      niesprawiedliwa i związana z dyskryminacją starych matur. Wystarczy spojrzeć na
      wyniki każdej rekrutacji na studia i ocenić ile procentowo przyjmowanych jest
      kandydatów ze starymi maturami. A czy kandydaci ze stara maturą naprawdę tak
      bardzo odbiegają swoją wiedzą od posiadaczy nowych matur?
      Nie uważacie, że mógłby się tym zająć Rzecznik Praw Obywatelskich (tzn.
      dyskryminacją pewnej grupy obywateli)?

List poniżej napisałam z moim przyjacielem. Został on przez nas wysłany do
      "Gazety Wyborczej". Proszę o Wasze opinie.

Głośno ostatnio o problemach jakie ministerstwo edukacji sprawia nowym
      maturzystom i ich nauczycielom. Łatwo przeoczyć przy tym fakt, że przeprowadzona
      przez MEN w 1999 roku reforma, już drugi rok stawia na głowie także system
      szkolnictwa wyższego. Nie mamy tu zresztą na myśli napływu do uczelni młodzieży
      wykształconej według nowych reguł, ale kłopoty jakie z rekrutacją na bezpłatne
      studia dzienne spowodowało wprowadzenie tzw. nowej matury. A konkretnie, kłopoty
      ze sprawiedliwą rekrutacją, bo poza nawiasem nowego systemu znalazły się tysiące
      osób z uzyskanym (bez specjalnej pomocy ministra) starym świadectwem dojrzałości.

Uczelnie radzą sobie różnie z wyrównywaniem szans. Jedne przeliczają oceny z
      dawnych matur na punkty, aby potem zestawić je z wynikami nowych. Trudno marzyć
      o adekwatnym przeliczeniu, bo i samych egzaminów nie sposób porównać. Z pozoru
      sprawiedliwe rozwiązanie kwestii znalazł Uniwersytet Warszawski, oferując starym
      maturzystom możliwość zdawania Centralnych Egzaminów Wstępnych, które mają
      odpowiadać poziomem i sposobem oceniania nowym maturom.

O tym, czy odpowiadają przekonał się każdy, kto w ciągu ostatnich dwóch lat
      ubiegał się o miejsce na magisterskich studiach dziennych na wydziale Historii
      Sztuki UW. Rekrutacja na ten kierunek zachowała jeszcze swoją dwuetapowość -
      znaczy to, że ostatecznym kryterium przyjęcia pozostaje tam rozmowa
      kwalifikacyjna (sprawdzian predyspozycji). Aby zostać do niej dopuszczonym
      trzeba jednakże zgromadzić odpowiednią pulę punktów z nowej matury lub
      Centralnego Egzaminu Wstępnego z przedmiotu historia sztuki.

I tu pojawia się kłopot. W zeszłym roku na 145 osób zakwalifikowanych do
      sprawdzianu predyspozycji, piętnaście stanowili posiadacze starego świadectwa
      dojrzałości. Przyczyny tej dysproporcji są dość jasne. Wymagane wtedy kryterium
      punktowe (po 60 punktów na 100 z części podstawowej i rozszerzonej) łatwo było
      osiągnąć na egzaminie państwowym. Test uniwersytecki był od niego o wiele
      trudniejszy. Na wykonanie znacznie trudniejszych zadań starzy maturzyści dostali
      przy tym mniej czasu.

W tym roku można było Centralnego Egzaminu Wstępnego w ogóle nie organizować, bo
      do rozmowy kwalifikacyjnej nie został dopuszczony ani jeden egzaminowany.
      Przeszkodą nie okazał się poziom testu - tym razem porównywalny z maturalnym,
      ale sposób jego oceniania. Najlepszy wynik osiągnięty z CEW to 155,5 punktu na
      200. Za mało by znaleźć się w siedemdziesiątce najlepszych (w tym roku do
      sprawdzianu predyspozycji zdecydowano się zakwalifikować tylko 70 osób z
      najwyższą punktacją).

Trudno sobie wyobrazić, aby zdający testy uniwersyteckie tak znacząco ustępowali
      wiedzą i umiejętnościami tegorocznym abiturientom. Problem leży raczej w
      stosowaniu nierównych kryteriów i dyskryminacji posiadaczy starych świadectw
      dojrzałości. Istnienie systemu państwowych studiów dziennych (bezpłatnej
      edukacji na szczeblu wyższym) wymaga, aby proces rekrutacji był jednakowy dla
      wszystkich ubiegających się. Zagwarantować to powinny władze uniwersytetu, a
      jeżeli nie są do tego zdolne - państwo.

Wydaje się, że mimowolnie podjęto już w tej sprawie pewne działania. W
      odpowiedzi na nieodpowiedzialne pomysły ministra edukacji rektorzy wyższych
      uczelni grożą przywróceniem egzaminów wstępnych dla wszystkich. Czekamy na to z
      nadzieją, bo lepsza wydaje nam się formuła przestarzała, ale sprawiedliwa, niż
      nowoczesna i niesprawiedliwa.
      • seulange Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru 03.08.06, 16:01
        jako 'nowa maturzysta' musze powiedziec ze takze jestem za takim samym testem
        wiadomosci dla wszystkich - zarówno nowych jak i starych... uniknietoby wtedy
        wszelkich niedomowien...

Jednak Gość portalu: polne_kwiaty napisał(a):
        > A czy kandydaci ze stara maturą naprawdę tak
        > bardzo odbiegają swoją wiedzą od posiadaczy nowych matur?

Im dłużej nie chodzisz do szkoly, im dłużej nie masz okazji do wykorzstywania
        takiej licealnej, ksiazkowej wiedzy, tym ciezej potem napisac taki egzamin-
        nawet gdyby sie uczylo caly rok i nie studiowalo nigdzie. Takie wiadomosci nie
        zostaja na stale. Ciągle trzeba je powtarzac i najważniejsze wykorzystywac. W
        szkole uczniowie to robia- sprawdziany, kartkowki, a jak ktos siedzi w domu, to
        mimo ze sie uczy, nie ma tego tak opanowanego. To jest moje zdanie.
        • Gość: polne_kwiaty Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.jmdi.pl 03.08.06, 16:20
          Seulange! To nie takie proste, jak Ci się wydaje. Jestem studentką kierunku na
          który próbuję zdać, tyle że w trybie studiów zaocznych. Jestem pewna siebie pod
          względem wiedzy, której potrzebuje na egzaminy wstępne. Tyle, że ja co roku
          powiększam swoje kwalifikacje, a kierunki swoje wymaganie, tak, że dochodzi do
          paradoksów, jak w tym roku, kiedy nikt z nowa maturą nie przedostał sie do
          drugiego etapu.

Wiesz, co uważam za przyczynę tego stanu rzeczy? To, że nasze centralne egzaminy
          sprawdza kadra uniwersytecka, a nowe matury członkowie komisji egzaminacyjnej,
          którzy mają dużo lepszą świadomość od tych pierwszych, tego co ludzie po liceum
          moga wiedzieć.
          • Gość: polne_kwiaty Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.jmdi.pl 03.08.06, 16:22
            Tyle, że ja co roku
            > powiększam swoje kwalifikacje, a kierunki swoje wymaganie, tak, że dochodzi do
            > paradoksów, jak w tym roku, kiedy nikt z nowa maturą nie przedostał sie do
            > drugiego etapu.

Napisałam " z nowa maturą", a miałam oczywiście na myśli starą. Za pomyłkę
            przepraszam.
            • Gość: studentka Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.06, 16:37
              to ja jestemjakimś fenomenem? Dostałam się na AM a zdawałam stara maturę, jak
              przecztałam na stronie AM że egzamin będzie porównywalny to nowej matury to się
              nawet ucieszyłam bo według mnie tegoroczna matura była bardzo prosta, to jednak
              co zastałam na egzaminie... ech co tu dużo gadać byłam pewna że się nie dostane
              • Gość: polne_kwiaty Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.jmdi.pl 03.08.06, 17:01
                Studentko! Serdecznie gratuluję. Ja nie zdawałam egzaminów na AM, więc nie wiem,
                jak naprawdę było tam trudno, ale z tego co słychać wokół domyślam się, że było
                bardzo ciężko. Tym bardziej, więc, należy się uznanie.

Każdy przypadek jest inny. Ja protestuję przeciwko całej formule, gdyż po samych
                wynikach, widać, że coś jest nie tak.
          • Gość: seulange Re: AM starzy maturzysci-to niesprawiedliwa rekru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 21:03
            W sumie nie mogę się wypowiadać co do poziomu nowej matury i tych egzaminów, bo
            nie mam przeciez do nich dostepu i ich nie widzialam... mozliwe ze poziom byl
            wyzszy i fakt, kadry uniwersyteckiej nie mozna porównywać z członkami komisji
            egzaminacyjnej <jak sobie pomysle o moich nauczycielach z liceum, ktorzy
            sprawdzaja te prace... to sie nie dziwie ze sie dostalam na ślam;)> . No cóz...
            musicie walczyć, tyle wam pozostaje. Jak juz pisalam ja jestem za za i jeszcze
            raz za jednakowymi dla wszystkich testami. :) Pozdrawiam.
      • Gość: ania19855 BRAWO !!! IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 03.08.06, 22:05
        Mam nadzieję, że jesli ten text zamieszczą w gazecie, to... coś się zmieni...
        licze na to!!! Świetnie Wam poszło!!! WALCZMY DALEJ !!!
        • Gość: up Re: BRAWO !!! IP: *.gorzow.mm.pl 04.08.06, 11:28
          up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka