Dodaj do ulubionych

"Wspomagacze" umysłu.

20.01.07, 21:36
Na rynku pojawia się coraz więcej róznych "wspomagaczy" umysłu,
rzeczy, które gwarantują poprawę koncentracji, redukcję senności,
szybkość przyswajania materiału przed egzaminami.

Sama od jutra zamierzam wypróbować Zdrovit ACTIV:
"Zastosowanie:
Preparat przeznaczony dla osób dorosłych w okresie wytężonego wysiłku
intelektualnego oraz fizycznego.
Uzupełnia codzienną dietę w witaminy z grupy B, witaminę C i magnez.
Zawiera taurynę, kofeinę, L-karnitynę."
"Działanie
Tauryna przeciwdziała procesom utleniania zachodzącym w mięśniach po wysiłku.
Kofeina zwiększa sprawność myślenia, skraca czas reakcji, ułatwia koncentrację
uwagi, znosi uczucie zmęczenia psychicznego i fizycznego oraz senności,
zwiększa zdolność do wysiłku fizycznego.
L-karnityna zwiększa wydolność organizmu,
magnez i witaminy z grupy B są niezbędnymi substancjami dla prawidłowego
funkcjonowania układu nerwowego."

Podobny do tego jest Plusssz Activ Pamięć - podobno.
[Jak narazie nie próbowałam ani jednego, ani drugiego.]

Tak się zaczęłam zastanawiać, jakie jeszcze bardziej naturalne
rzeczy korzystnie wpływają na świezość umysłu. W sensie: czy
istnieje jakaś taka dieta, produkty, ktore poprawiają pamięć,
ułatwiają koncentrację, pobudzają umysł (w sensie pozytywnym)?

Wiadomo: magnez, cynk, żelazo i tym podobne.
Z tego co wiem dobre są ryby (a raczej jakiś kwas w nich zawarty),
orzeczy, czekolada...

Znacie jeszcze inne takie produkty, herbatki, itd. ? :-)
Obserwuj wątek
    • szatan06 Re: "Wspomagacze" umysłu. 20.01.07, 21:55
      Hej, ja stosowałem przez jakiś czas tabletki o nazwie "Sesja" :) wspomagają
      pamięć i koncentrację, usprawniają myślenie.
      Preparat zawiera:
      - ekstrat z miłorzębu japońskiego
      - lecytynę
      - magnez
      - kofeinę.
      Porażających rezultatów nie było ale chyba trochę mi pomogło, szczególnie z
      koncentracją.
      • Gość: Dhirkae Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.stg.pl 20.01.07, 23:00
        Hej,
        Podczas intensywnej nauki warto zażywać magnez, bo bardzo się wypłukuje kiedy
        jesteśmy w stresie ( i kiedy pijemy dużo kawy,niestety). Oprócz tego dobra jest
        lecytyna. Ja używam w czasie sesji Zdrovit Active. To chyba to samo co Plussz,
        ale jest tańsze. Niezły jest też podobny preparat z Rossmanna, nie pamiętam w
        tej chwili jak się nazywa. Jest z nich wszystkich najtańszy, w smaku znośny i
        działa - łatwiej mi się skupić nad nauką, nie chce mi się już tak bardzo spać.
        Z własnego doświadczenia mogę jeszcze dorzucić, że nie powinno się pić za dużo
        kawy, szczególnie kiedy się mało śpi. Ja dostaję wtedy takiego kołatania serca
        (od połączenia stresu,niedoboru smu i kofeiny) i ciężko mi się skupić,
        zaczynam "chodzić po ścianach". Nie polecam;) Pomagają też bakalie, wszelkiego
        rodzaju orzeszki. Ogólnie trzeba dobrze się odżywiać, nie można się głodzić.
        Trzymajcie się i powodzenia:)
    • sqear Re: "Wspomagacze" umysłu. 20.01.07, 23:21
      www.sqear.com
      • Gość: pizmaczeq Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 09:59
        przez jakies 2 miesiace brałam sesje i moge stwierdzic , że zadziałała na mnie
        wręcz odwrotnie :/ byłam po tych tabletka bardziej rozkojarzona , roztrzepana i
        zapominalska niz zwykle ;/
        od jakiegos czasu biore stale tabletki "mgb6" trudno mi teraz obiektywnie
        stwierdzic , czy tak bardzo mi pomogly , gdyż poprawa pamieci to proces
        stopniowy , nic nie dzieje sie z dnia na dzien . z cała pewnoscia nie jest
        gorzej a to juz plus :)
        kawy juz nie pije odkąd dowiedziałam sie , ze wypłukuje magnez z organizmu ;/
        mam zamiar zstąpic ją herbatką Pu-erh z dodatkiem liści miłorzębu dwuklapowego,
        ponoć skuteczna .
        No i teraz połakomie sie jeszcze na tego zdrovita activ . Tym bardziej , ze
        zostały 3 miesiace a ja czuje , ze nic nie czuje ;/ :D
    • iza_1988 Re: "Wspomagacze" umysłu. 21.01.07, 19:14
      Dokładnie Zdrowit Activ i polecam jeszcze lecytyne w kapsułkach, biore ją drugi
      miesiac i moge powiedzieć, że w koncu chce mi sie cokolwiek robic.
      Kosztuje ok 13zł, 36 tabletek. Ja biore dwie dziennie.
      • chanson_de_geste Re: "Wspomagacze" umysłu. 21.01.07, 19:36
        Ei. Albo ten Zdrovit Activ jest taki dobry albo to efekt placebo.
        Ei. Działa, działa. Na mnie działa :-)

O, a tę lecytynę to sobie sprawdzę! :-)
        • iza_1988 Re: "Wspomagacze" umysłu. 21.01.07, 20:19
          Heh tylko nie przesadz, bo bedziesz latała i miała oczka jak ta wiewiórka czy
          coś z Czerwonego Kapturka:))))
          Nie czuje, że rymuje:D
          • Gość: pizmaczeq Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 13:15

jak piżmak chciałas powiedzieć :D
      • Gość: Emilia Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: 212.160.139.* 25.01.07, 14:33
        ponoc najlepsze sa kwasy omega-3!!! dostepne sa w aptece ale mam lepsze
        z "Nutrilite" dzialaja nie tylko na pamiec:)
    • Gość: Ania Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.karolin.pl 23.01.07, 16:44
      Ten Zdrovit Activ się fajnie zapowiada , a mozecie tu napisać po ile jest, ile
      tabletek , i jakie dawkowanie? Z góry thx.
      • chanson_de_geste Re: "Wspomagacze" umysłu. 23.01.07, 19:36
        U mnie, w aptece, jest po 12,99 zł.
        W opakowaniu jest 20 tabletek [są o smaku owoców cytrusowych].
        1 tabletka na jeden dzień. Nie więcej.
        • Gość: miła Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 23:01
          a kiedy można zauważyć już jakieś rezultaty?- no wiecie jakiś pozytywne zmiany..
          • Gość: Ida Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.kolonianet.pl 24.01.07, 01:30
            Zdrovit Activ pije się podczas nauki. Działanie jest, można powiedzieć,
            doraźne. Po prostu nie chce się tak bardzo spać i ma się trochę lepszą
            koncentrację. Nie wiem, może to efekt placebo:) Ale mnóstwo studentów wspomaga
            się tym. Dobry jest też podobny środek z Rossmanna, już o tym pisałam wcześniej.
    • maremma Re: "Wspomagacze" umysłu. 24.01.07, 09:38
      Zapomnieliście o ... czekoladzie :D
      • ka_spin Re: "Wspomagacze" umysłu. 24.01.07, 10:18
        to taki temat straszy przyszlorocznych maturzystow-teraz przed matura nie uczy
        sie naturalnie,ale z chemia w tle;-) toc ci mlodsi powariuja,frustracja ich
        pochlonie,a ci co chemii nie rozpoczeli wnet poczuja,ze powinni;-)

snieg macie u siebie?
        • Gość: Milusieńska Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.zmigrod.jarsat.pl 24.01.07, 16:17
          Maaaaaaamy duuuużo śniegu na Dolnym Śląsku!
          I właśnie w piątem zaczynamy FERIE ZIMOWE !!!
          • chanson_de_geste Re: "Wspomagacze" umysłu. 25.01.07, 17:19
            Na forum STUDIA ten temat też wydaje się byc popularny
            w tej chwili ;-)

A to wnioski z jednego postu (w sprawie "wspomagaczy"):
            "-speed8
            -Neuro speed
            -ALC
            -aspiryna
            -guarana
            -plussz active i temu podobne
            -tauryna
            -thermal pro
            -magnez, lecytyna, ginko biloba
            -red bulle i inne energy drinki
            -SESJA"

Eeeee...
            • Gość: gosiakak Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 18:03
              Oj przestańcie!
              Nie faszerujcie się tymi swiństwami!
              Liczcie na siebie i swoje właśne siły, bo tak się zaczyna-od wspomagaczy
              umyśłów, a potem dla dobrego zdania sezji nie będziecie mieli oporów, żeby
              sięgnąć po narkotyki.
              • Gość: lol Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.rzeszow.mm.pl 25.01.07, 23:46
                Wspomagacze do nauki przed maturą...ludzie, nie ośmieszajcie się...
                chanson_de_geste kończ waść panno, wstydu oszczędź, zjedz sobie lepiej bułkę (na
                forum "studia" temat jest popularny, bo jest sesja. sesja-matura, matura-sesja,
                nie czaisz różnicy ?)
    • Gość: on Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.pronet.lublin.pl 26.01.07, 11:44
      kupcie sobie troche "bialego" i co tego gumy do zucia to dacie rade...
    • Gość: sss Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.pronet.lublin.pl 03.02.07, 15:40
      sss
      • Gość: Grzesiek0000 Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.broker.com.pl 04.02.07, 19:52
        Ja biore Lucetam ( Nootropil ) tylko na recepte :) Polecam
        • Gość: Marta Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 11:53
          Cześć, mam problemy z pamięcią i po internecie szukam jakiśkolwiek informacji.
          Grzesiek dlaczego bierzesz Nootropil, ja też to biorę, proszę odezwij się.
          mmMarta.interia.eu.pl
    • chanson_de_geste Re: "Wspomagacze" umysłu. 05.02.07, 13:05
      Wracając do pierwotnej myśli przewodniej (:D) tego wątku:
      nie chodziło mi raczej o to, czym się można faszerować
      /syropki, pigułki/, tylko o jakieś takie dobre jedzonko,
      "dietę" podczas nauki.

Ryby, szczególnie makrela, śledź, sardynka, ziarna kakao, gorzka czekolada
      --> coś mniej więcej takiego, no.
      • Gość: szp. Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.02.07, 01:09
        zielona i czerwona herbata:)
        oczyszcza.poza tym kubek gorącej herbaty nikomu jeszcze nie zaszkodził.

co do uczenia:najlepiej uczyć się rano-świeży umysł.trzeba tylko samozaparcia
        ,żeby wstać np.o 5-tej czy 4-tej.

mniej więcej co godzinę robić przerwę 10-minutową.

piszę z doświadczenia.jestem studentką.dzisiaj 2 kolokwia.niestety muszę zarwać
        noc , ale tego nie polecam nikomu.

chipsy , paluszki i inne przekąski -nie polecam bo kojarzą się z wolnym czasie i
        kanapą często.a kanapa ze spaniem.

orzechy, czekolada-jak ktoś wspomniał.

słuchajcie, te specyfiki nie dają zbyt wiele.
        najlepiej po prostu trenować pamięć poprzez chociażby krzyżówki czy sudoku.

co do specyfików jeszcze-ja przed maturą zażywałam jakiś środek z lecytyną ,
        aczkolwiek dał tyle co nic.
        siła reklamowych slangów-nic więcej.

a kiedy ma się już dość to trzeba otworzyć okno, zjeść np.jabłko i odpocząć
        kilka minut.

powodzenia na maturze
        :)

a ja wracam do scs-u:)
    • Gość: stich Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 23:40
      Wiesz nie polecam Ci tego typu "bajerek" sama sie w to bawilam i teraz bardzo
      zaluje. Tauryna jest glownym skldnikiem sterydow(domysl sie jak to dziala na
      Twoje cialo)i niestety bardzo szybko uzaleznia. Ja bralam tableki rozpuszczane w
      wodzie typu plusz czy cos takiego tyle ze o zwikszonej dawce tauryny i kofeiny
      po tygodniu zeby latwiej mi bylo nauczyc sie kilku zdan z nienawidzonego
      francuskiego w polowie szklanki wody rozpuszczalam 3do4tabletek(na opakowaniu
      jest jedna tabletka na szkanke wody)podczas odwyku lepiej sie gdzies zamknac
      tauryna okropnie cuchnie a ulatnianie sie jej z organizmu jeszcze gorzej :/
      naprawde jak chcesz cos brac to uwazaj zeby nie mialo tauryny.
      • pimpmyjob Re: "Wspomagacze" umysłu. 02.03.07, 11:47
        Najlepsze wspomagacze to: świerze powietrze w pokoju (przy nauce nie może
        panować zaduch), co godzinę przerwa, najlepiej połączona z jakimś spacerem, a do
        jedzenia orzechy, pestki, żadnych słodkich świństw, owoce, dania lekkie i nie
        obciążające żołądka.
        • nektarniczka Re: "Wspomagacze" umysłu. 02.03.07, 12:12
          Ja zdecydowanie polecam czekoladę. Ale nie gorzką, bo takiej nie lubię, tylko
          mleczną, taką z orzechami najlepiej. W ogóle w orzechach jest dużo magnezu, więc
          też sa dobre (orzechwy włoskie i barzylijskie).

A poza tym - moj niezawodny sposób na koncentracje to... paluszki :) Słone albo
          z sezamem. Często muszę uczyć się w hałasie (pokój z bratem) a jak w czasie
          nauki coś jem, np paluszki właśnie to pozwala mi się skoncentrować na tym, co
          czytam i oderwać od hałasu, który jest wokoło. Polecam!! :)
          • butch.bmf Re: "Wspomagacze" umysłu. 25.05.07, 10:53
            Ja polecam Zdrovit Activ, pomógł mi w nauce, mogłem uczyć się do czwartej i nie
            być wogóle sennym, poprawia koncentracje.
            • Gość: anakonda Re: "Wspomagacze" umysłu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 10:59
              ja brałam sesję, ale ostatnio kupiłam: longo vital extra energia - super preparat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka