maremma 07.02.07, 18:12 Co myślicie na temat studiowania 2 kierunków jednocześnie zaraz po maturze [jeden dziennie, drugi wieczorowo/zaocznie (dwóch dziennie raczej nie można)]? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: Studia- 2 kierunki IP: *.chello.pl 07.02.07, 18:14 Nie warto. Najpierw zobacz, czy jeden kierunek to to, o co ci chodzi. Na drugim czy trzecim roku natomiast warto absolutnie, no i wtedy można oba dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dymo Re: Studia- 2 kierunki IP: *.netblok.pl 07.02.07, 18:57 Gratuluje ambicji ale jednak powiem: nie ;p Na wielu uczelniach pierwszy rok to tzw "odsiewnik", wiec lepiej poczekac i drugi kierunek wziac na 2-3roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Studia- 2 kierunki IP: *.aster.pl 07.02.07, 19:33 Czasem mozna 2 dziennie, czasem nie mozna do kierunku dziennego zaczynac innego w zadnej formie. Zalezy od uczelni. Jesli 2 kierunki jednoczesnie to tylko w formie zorganizowanej przez uczelnie (np. MISH, JSEM), jak inaczej to lepiej po roku lub dwoch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Studia- 2 kierunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:26 Mój kolega tak studiuje. Pięć dni w tygodniu na uczelni plus co drugi weekend na drugiej. Ma problemy z zaliczeniami, cały czas jest nerwowy, niewyspany. Nie chodzi na imprezy ani żadne spotkania. Ogółem wygląda jak cień człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
takasobielola Re: Studia- 2 kierunki 09.02.07, 12:50 dlatego o wiele lepiej jest studiowac dwa dziennie- przynajmniej weekendy wolne. na uj-cie nie ma problemu juz od pierwszego roku- poprostu składasz papiery dostajesz sie i studiujesz tyle kierunków ile dasz rade:) problemem moze byc ewentualnie dojazd bo niektóre wydziały sa strasznie rozbite po miescie. warto tez wziasc w miare podobne kieruunki zeby była szansa cos przepisac oprocz wfu. Odpowiedz Link Zgłoś
takasobielola Re: Studia- 2 kierunki 09.02.07, 12:58 no i oczywiscie wszystko zalezy od trudnosci- choc sa ludzie co daja rade i prawo i medycyne ciagnac. warto wybrac tez kierunki na które sa zorganizowane na zasadzie pkt ETS- zbierasz pkt- musisz miec np. 60 na rok i jesli zrobisz wiecej to w kolejnym roku mozesz miec wiekszy luz. ja studiuje od tego roku 2 kierunki (jeden zaczełam w tamtym) i spokojnie daje rade (europeistyka i filologia)fakt ze duzo czasu zpedzam na uczelni i czasem sie nie wysypiam- kwestia przyzwyczajenia ale imprezuje tez wiecej niz w tamtym roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywnaa Re: Studia- 2 kierunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 13:26 studiuje zaocznie na uj, a teraz zacznę drugie studia dziennie. rób jak uważasz i naprawde nie kieruj się opiniami innych ludzi - tym bardziej z netu. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Studia- 2 kierunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 14:12 Na UW raczej na takie rzeczy sie nie pozwala a to ze względu na to, ze niektórzy nadgorliwi mogliby próbować pogodzić i trzy kierunki od pierwszego roku :P A potem nie daliby rady. Odpowiedz Link Zgłoś
duzy.wielki.chomik Re: Studia- 2 kierunki 10.02.07, 21:01 Nawet nie "raczej", a po prostu nie pozwalają :-). Nie musi jednak studiować dwóch kierunków na jednej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
duzy.wielki.chomik Re: Studia- 2 kierunki 10.02.07, 20:59 Myślę, że nie warto. Zobacz najpierw jak wyglądają studia, "naucz się uczyć się", sprawdź, jak poradzisz sobie na jednym kierunku. Chyba, że umiesz podejść do tego na zasadzie "kierunek x jest dla mnie priorytetem, jeśli z kierunku y mnie wyrzucą, to nic strasznego się nie stanie - zawsze zostanie x". Jednak (z całym szacunkiem, bo nie znam Cię i mogę się grubo mylić) sądząc po tym, że zaraz po maturze chcesz studiować równolegle dwa kierunki, jesteś osobą bardzo ambitną i możesz mieć z tym problem. Zrobisz, jak uważasz. Pamiętaj jednak, że pierwszy rok (zwłaszcza początki) bywa szczególnie ciężki - nowe otoczenie, pierwsze związane ze studiami rozczarowania, "dołki" na samym początku - łatwiej będzie Ci przez to przejść studiując tylko jeden kierunek. Drugi Ci nie ucieknie, możesz go zacząć za rok. Dużo zależy też od tego, co i gdzie masz zamiar studiować. Jak nie wybierzesz - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
maremma Re: Studia- 2 kierunki 11.02.07, 21:31 Absolutnie nie miałam zadnych planów, by po czyms tak męczącym jak egzamin maturalny starać się studiować 2 kierunki jednocześnie... natomiast znam osoby, które chciałyby "od razu", "by zaoszczędzić czas"... sama równiez jestem pesymistycznie nastawiona do takiego pomysłu.. w końcu studia to najlepsze latw naszym krótkim zyciu ;) Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikotyna Re: Studia- 2 kierunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 11:15 Koleżanka jedna próbowała - dziennikarstwo i psychologia. Ciężko, bardzo, chyba z jednego zrezygnuje, bo nie daje rady. Taka nauka na pół gwizdka. Choć kumpel mojego brata robił jednocześnie architekturę krajobrazu na SGGW i informatykę w Futurusie, ale drugi kierunek zaczął dopiero na 3-cim roku ogródków. I dobrze sobie radził, teraz pracuje i zbiera na własną firmę. Więc jak ktoś cche mieć dwa dyplomy, to niech je zrobi. Ale lepiej sobie to rozłożyć w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_spin Re: Studia- 2 kierunki 15.02.07, 17:15 hm,zdziwilo mnie ze na UW nie ma opcji 2 kierunkow od 1 roku.Musze dopytac. na UJ natomiast jest? dziwne,dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falo Re: Studia- 2 kierunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 10:19 dziwne ze na niektorych uczelniech takich opcji nie ma, przeciez jak przejdziesz na kazdy kierunek normalny proces rekrutacji to nikt nie powinien miec mozliwosc zabronic studiowania chocby i 10cciu kierunkow jak sie komus podoba, ja studiuje dziennie fizyki i informatyke i zyje;) chociaz infe zaczolem rok pozniej i pewnie ciezko sie bylo by utrzymac zaczynajac oba rownoczesnie:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Re: Studia- 2 kierunki IP: 80.51.159.* 11.03.07, 16:38 na uniwersytecie studiujesz czy na jakiejś politechnice ? Odpowiedz Link Zgłoś
november_girl Re: Studia- 2 kierunki 11.03.07, 21:54 można studiować 2 kierunki dziennie, chociaż to raczej trudne... od pewnego czasu czytam felietony pewnej studentki, która jest na socjologii i polonistyce równocześnie... chociaż jeden z jej artykułów trochę mnie zmartwił educafe.org/?p=96 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Studia- 2 kierunki IP: *.cnb.com.pl 11.03.07, 22:17 Jasne, że mozna, tylko nie wszędzie dwa od pierwszego roku. Ja akurat mam ten sam zestaw co wspomniana przez ciebie dziewczyna: socjologia i polonistyka. Jest dużo pracy, ale też dwa razy więcej radości studiowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ju. Re: Studia- 2 kierunki IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.03.07, 19:06 mogę Ci powiedzieć z perspektywy studentki studiuję na filologii.jest to filologia niezbyt popularna(bułgarystyka).jest 29 osób przy czym większość to dwukierunkowcy. Oni rzadko kiedy mają czas i kilkoro ich odpadło właśnie z powodu niemożności poradzenia sobie ze studiami. jeśli chcesz studiować filologię i drugi kierunek zaczynając obydwa na pierwszym roku to odradzam-oszalejesz, gdyż filologia to bardzo czasochłonna dziedzina. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpmyjob Re: Studia- 2 kierunki 13.03.07, 16:27 Należy zadać sobie pytanie, co chcecie osiągnąć zaczynając studia od razy na dwóch kierunkach i czy jesteście w stanie je pociągnąć, nie spychając któregoś z nich na drugi plan z braku czasu i energii. Taki tryb nauki na pewno ograniczyłby ilość wolnego czasu, potrzebnego na własne sprawy, znajomych, wyszukiwanie i czytanie materiałów na zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Studia- 2 kierunki IP: 83.168.96.* 13.03.07, 18:16 znam wiele osób które studiowało 2 kierunki jednocześnie (najczęściej historię łaczyły z prawem), ale ten drugi kierunek zaczynały na drugim - trzecim roku studiów. Czasem to moze byc takie porywanie sie z motyka na słońce, poniewaz na wielu kierunkach pierwszy rok, to takie trochę sito, gdzie najsłabsi odpadają. W rezultacie można polec na dwóch frontach, a to już byłoby raczej przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Studia- 2 kierunki IP: 217.153.82.* 16.03.07, 09:12 a nie lepiej pocekać?, po co płacić za zaoczne czy wieczorowe i po 1szym roku wziąć drugi kierunek dziennie-ja tak zrobiłam,polecam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś