Dodaj do ulubionych

biola - rownowaga genetyczna

27.04.07, 13:34
w populacji pewnego gatunku myszy 64% osobnikow ma czarna barwe siersci
natomiast 36% brazowa. Przyjmujac ze populacja jest w stanie rownowagi
genetycznej oblicz czestosci obu alleli okreslajacych barwe siersci.........ma
wyjscczestosc allelu na czarna barwe sirsci - 0,8 na brazaowa - 0,2
jesli ktos mi wylumaczy jakim cudem to bede wdzueczna...;/;/;/
pozdraiwam
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaamil Re: biola - rownowaga genetyczna IP: 82.139.52.* 27.04.07, 15:20
      prawo Hardy'ego - Weinberga się kąłani, pewnie było w skz przy ewolucjonizmie
      lub genetyce
    • Gość: creatio ex nihilo Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 01:37
      Biorąc pod uwagę, że jest rozkład 64% i 36%, to stosunek genotypowy możemy
      chyba uznać za 2:1, więc wychodzi na to, że jeden allel tam jest letalny.
      Zakładamy, że mamy 36 osobników AA (brązowe) i 64 osobniki Aa (czarne), to w
      związku z tym mamy tam 136 alleli "A" i 64 allele "a" na 200. Proporcjonalnie
      jest to 0,68(A)+0,32(a)=1 - ale to chyba nie pokrywa się z wynikiem, jaki
      podałaś ;) Być może mój tok rozumowania jest zły, ale jeśli w tym zadaniu ma
      być zastosowana zasada Hardy'ego-Weinberga i jeden z alleli jest letalny, to
      chyba tak powinna brzmieć odpowiedź...
      • Gość: Kaamil Re: biola - rownowaga genetyczna IP: 82.139.52.* 28.04.07, 19:02
        creatio ex nihilo NIE GADAJ BZDUR - gdzie tu letalność. Czy ty ejstes
        nienormalny?? i dany jest stosunek fenotypowy a nie genotypowy, proponuje sie
        jednak douczyć nieco
        • Gość: creatio ex nihilo Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 19:50
          To się zbulwersował... ;]
          Szkoda, że prócz infantylnych zwrotów, nie przeczytałem żadnych konstruktywnych
          argumentów.
          Akurat w tym wypadku czy to stosunek fenotypowy, czy genotypowy, i tak wynosi
          2:1. Umiesz wytłumaczyć taki stosunek fenotypów/genotypów ? Skoro ja jestem
          niedouczony, to oświeć mnie proszę i przedstaw tok rozumowania ;]
    • Gość: dede Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 15:58
      a ja nie wiem czy dobrze mysle, ale wychodzi mi 0,82 dla allelu warunkujacego
      czarna i 0,18 dla warunkujacego brazowa, czyli po zaokrogleniu byloby si ;). A
      zrobilam to tak. Zakladamy ze mamy 100 osobnikow (64 czarne i 36 brazowych),
      wiec alleli jest 200. Genotypy wygladaja tak: AA-czarne, Aa - brązowe
      (powiedzmy ze jest niepelna dominacja :)). Wowczas czestosc dla allelu A
      wyniesie 36Aa + 2x64 AA / 200 = 0,82. Dla allelu a 36Aa / 200 = 0,18.
    • Gość: monica88 Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 17:22
      ja nie wiem czy dobrze myślę, ale dałabym to: 64%=0,64 pierwiastek z 0,64 wynosi
      0,8. a p+q=1 więc q=1-p=1-0,8=0,2
      • Gość: madzia Re: biola - rownowaga genetyczna IP: 82.160.254.* 28.04.07, 20:27
        monica i wlasnie ty masz dorbze;0 bo to zadanie juz sprawidzilam i ma byc tak
        jak mowisz;) Tylko pytanie bylo dlaczego??;) no wiec dlatego bo tamta brazowa
        grupa byla heterozygota
      • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 21:25
        dokladnie tak :)
      • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 21:37
        a co z 36% ? skad wiemy, ze 64% to akurat homozygoty dominujace? w zadaniu nie
        ma okreslone, co bylo homozygotami, a co heterozygotami ;/ moze to ktos
        wyjasnic?
        • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 21:45
          64% to homozygoty recesywne ;]
          • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 22:00
            skad to wiadomo?
            • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 22:03
              no nie wiadomo ;p ale jak taka ma byc odp to inaczej sie nie da ;]
              • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 22:05
                takie cos mnie nie przekonuje, chcialbym to zrozumiec, a nie po prostu przyjac,
                ze tak ma byc, bo tak i juz... ;p
                • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 22:07
                  no powinni napisac jaka jest dominujaca a jaka recesywna ale skoro takie im wyszly wyniki to 64% musi byc recesywne bo q2=0,64 ---> q=0,8
                  • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 22:16
                    a dlaczego nie p^2=0.64? - wtedy bylyby dominujace i tez wynik wyszedlby
                    taki... a tak to w ogole dziwnie wyglada, zeby bylo wiecej homozygot
                    recesywnych w populacji... ;p
                    • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 22:18
                      jakby bylo dominujace to by bylo p2 + pq = 0,64 ;] bo jeszcze trzeba doliczyc heterozygoty :D
                      • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 22:23
                        no tak, rzeczywiscie... dziekuje ;]
                        mylace to jest, bo przewaznie najmniej jest zawsze homozygot recesywnych...;p
                        • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 22:25
                          nom :)
                          • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 22:30
                            chyba ze by sie zalozylo, ze np. homozygoty recesywne sie nie rodza, bo allel a
                            jest letalny... ;p ale nie wiem czy to tak mozna ;p
                            • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 22:34
                              nie widzialem jeszcze takiego zadania pewnie by moglo tak byc jakby napisali ze sa letalne
                              • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 22:39
                                no albo przeciez mogloby byc 36% homozygot recesywnych, prawda? wtedy q=0,6 a
                                p=0,4
                                • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 22:41
                                  jakby byly letalne to chyba tak
                                  • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 22:48
                                    nie, nie chodzi mi juz o letalnosc. po prostu, przyjmujemy w tym zadaniu, ze
                                    64% to h. recesywne, a reszta(36%) to h.dominujace+heterozygoty. wtedy q=0,8.
                                    ale przeciez mozna tez przyjac, ze 36% to h. recesywne, a reszta(64%) to
                                    h.dominujace+heterozygoty. wtedy q=0,6 i tez byloby chyba poprawnie...
                                    • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 22:51
                                      no tak tak tez moze byc ale wtedy wyjda inne wyniki niz niby mialy wyjsc w tym zadaniu chyba madziuuunia zapomniala napisac o tym ktore sa dominujace ;)
                                      • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 22:52
                                        no wlasnie... mam nadzieje, ze zadania na maturze sa bardziej sprecyzowane... ;p
                                        • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 22:53
                                          no musza byc ;p
                                          • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 22:54
                                            oby ;p
                                  • Gość: marcin Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.dolsat.pl 28.04.07, 22:49
                                    wydaje mi sie ze jednak letalnych nie moze byc bo prawo hardy'ego-weinberga stosuje sie dla populacji idealnej a w takiej nie ma letalnych ;]
                                    • Gość: ...? Re: biola - rownowaga genetyczna IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 22:51
                                      racja, racja ;)
                                      • Gość: Madziuunia;) Re: biola - rownowaga genetyczna IP: 82.160.254.* 29.04.07, 14:14
                                        Od razu wam mowie ze nie bylo sprecyzowane co jest co.....dlatego mnie tez to
                                        mylilo i nie wiedzialam.!!! spokojnie nie denerwujcie sie na maturze takiego
                                        zcegos nie dadza;) oby:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka