• Gość: gość Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:52
      mi wyszlo 2/27 pi
      • Gość: gosc Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:52
        mi tez :)
      • Gość: m Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:54
        mi tez..
      • Gość: kp Re: MATMA! IP: *.net132.okay.pl 14.05.07, 12:58
        i mi ;)
    • Gość: gosc Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:54
      ale co z tym wielomianem????????
      • Gość: miklus podstawa IP: *.kaskada.net 14.05.07, 12:56
        pisalem podstawe. jaka wam wyszla predkosc srednia??? No i jeszcze wspolrzedne
        punktu B, gdzie prosta y=blablabla byla symetralna odcinka AB ???
        • Gość: gość Re: podstawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:07
          średnia prędkość to 60 km\h a punkt B(7,6;0,2) jakoś tak
          • Gość: q Re: podstawa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.07, 13:11
            mi tez wyszło 60km/h i punkt b (7,6;0,2)
    • Gość: gość Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:55
      wielomian: (x^2+ax+1)(x^2+bx-1)=W(x)
      • Gość: gość Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:02
        W(x)=(x^2+bx+c)(x^2+dx+e) wymnożyć, porównać współczynniki i rozwiązać układ z
        czterema niewiadomymi. z tego co pamietam to powinno wyjśc 1, -1, 3, 8 ale nie
        pamietam w jakiej kolejności.
        • Gość: Slamazzar Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:38
          Człowieku, jak ty żeś to wyliczył??? Ja, jak otrzymałem a=(bb+1)/
          (cośtam+cośtam) i jeszcze potem miałem TO podnieść do kw., a potem pomnożyć
          każdy wyraz przez b (żeby usunąć mianowniki), to się załamałem.
          A można było zamiast c i e wpisać 1 i -1! A więc RESPECT dla ciebie!
    • Gość: zdruzgotana Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:57
      Ja byłam taka głupia i wybrałam rozszerzenie :/ i nie wiem czy nie lepiej by
      było pisac podstawę. Jak z próbnej miałam 60 % to teraz nie wiem czy będzie 50% :/
      • Gość: kubaz Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:59
        a jakie mieliscie wyniki z parabola jesli pamiętacie?
        • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:00
          Glupie. Tzn. dziwne liczby - dlugie i niewygodne w liczeniu.
      • Gość: Olaaaaaa Matma Rozszerzenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:04
        ejjj moim zdaniem trudne było! zdana na pewno, ale jak.. zadanie siódme za
        siedem punktów z..m.. ale beznadziejne :|:|:|
    • Gość: gość Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:00
      a co wam wyszlo w ukladzie rownan (rozsz.)???
      • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:01
        Tez glupie. Tzn. tez dziwne liczby i niewygodne w liczeniu z tego co pamietam.
      • Gość: t1mon Re: MATMA! IP: 212.191.130.* 14.05.07, 13:05
        m=f(4)=~1.53
        • Gość: Slamazzar Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:41
          Właśnie timon! Ja otrzymałem dokładnie to samo, a f(2)=1,6, ale wszyscy u mnie
          w szkole mówią, że dla 2 była najmniejsza wartość! To jak to jest?
    • Gość: Shizzka Re: MATMA! IP: *.pro-internet.pl 14.05.07, 13:03
      Teraz matury z matmy, fizyki i chemii uklada Politechnika Wrocławska ;)
      • Gość: cinus;) Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:17
        teraz tylko czekac za wynikami... wydawala mi sie prosciejsza niz probna;]
        rozszerzony pisalem...
    • Gość: Krecik Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:05
      Ja pisałem rozszerzoną. I powiem jedno. Z marzeń o elektronice i telekomunie
      chyba nici... Powiesiłbym tego kto układał te zadanka. Po prostu MASAKRA!
      • Gość: DiOdA Re: MATMA! IP: *.ists.pl 14.05.07, 13:07
        Matura z matematyki rozszerzonej najprostsza ze wszystkich dotychczas... jeśli
        ktoś uważa że to było trudne jest po prostu za cienkim bolkiem aby pisać
        rozszerzoną...

Najprostsza rozszerzona matematyka jak do tej pory...
        • Gość: kp Re: MATMA! IP: *.net132.okay.pl 14.05.07, 13:10
          bez jaj ;) jestem raczej kiepski z matmy, poszlo mi w miare ok, ale to co mowisz
          to bzdura. matura prosta nie byla, a tym bardziej nie najprostsza od lat. z
          arkuszami z poprzednich rocznikow nie mialem wiekszych problemow, tutaj sie
          pojawily.
    • Gość: gosc Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:06
      z tym parametrem mieliscie ze osoaga najmniejsza dla m=8/5???????
      • Gość: DiOdA Re: MATMA! IP: *.ists.pl 14.05.07, 13:08
        Tak :)
        • Gość: DiOdA Re: MATMA! IP: *.ists.pl 14.05.07, 13:11
          Sorki :) nie chce cię w błąd wprowadzić... już sam nie pamiętam czy nie inaczej :)
        • Gość: Tom Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:11
          Podstawa spoko, tylko ten czas!!!(120min)
        • Gość: Maciek Re: MATMA! IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:13
          Nie bardzo rozumiem tych którzy piszą, że matura była bardzo łatwa albo bardzo
          trudna. Była bardzo trudna w porównaniu z poziomem tegorocznych matur w ogóle,
          ale tak naprawdę nie było tam zadań nie do zrobienia. Pytanie: co z czasem?
          Generalnie uważam, że albo powinno być jeszcze 30 min, albo, co jest lepszym
          pomysłem powinny być jeszcze 2 zadania mniej. Ja wyrobiłem się w czasie (ledwo,
          ledwo, ale to wina stresu), ale też nigdy nie miałem problemów z matmą, brałem
          nawet udział w OM. Natomiast stanowczo za mało uważam jest miejsca na
          rozwiązywanie niektórych zadań. Jeśli komisja chce oceniać pracę pod względem
          staranności, na każde zadanie powinna być przynajmniej kartka A4 (2 strony),
          gdyż nie każdy posiada dar do zwięzłego pisania komentarzy. Co do moich
          rozwiązań, zaraz postaram się skrótowo napisać.
          • Gość: Maciek Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 1 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:20
            zadanie 1: a) f(x) należy do zbioru jednoelementowego 3, prościej mówiąc dla
            każdego x z podanego przedziału wartość funkcji wynosi 3 b)należało doliczyć
            sobie f(x) dla 2 pozostałych przedziałów -2<=x<=1 i x>1. Wykres to były 2 linie
            proste na wysokości 3 dla x<-2 i -3 dla x>1 połączone ze sobą w pozostałym
            przedziale. c)Miejsce zerowe dla x= -0,5 d) m<-3 lub m>3
            • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 2 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:22
              logarytmy odpowiedź (1,2) suma (4,5) trzeba wyznaczyć dziedziny i pamiętać o
              zmianie znaku nierówności przy "zdejmowaniu" logarytmów poza tym wziąć część
              wspólną z założeniem
              • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 3 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:24
                tu jest pewnie kilka rozwiązań, generalnie wynik końcowy to: 2/27 pi metrów
                sześciennych
                • Gość: maszeq Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:26
                  tak samo
                • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 4 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:26
                  po zrobieniu rysunku cosinus kąta z tw.cosinusów wyszło, że cosa = 7/8 chyba :P
                  z jedynki trygonometrycznej doliczamy sinus i bierzemy tylko ten dodatni, bo w
                  trójkącie 0<a<pi a więc sina > 0 i tam chyba było sina= pierwiastek z 15/8
                  • Gość: maszeq Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:29
                    jak wyżej
                    oczywiście z założeniami że cosx nalezy do <-1,1> i ze to kat od (0,pi) i sinus
                    w I i II ćw. dodatni
                  • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 5 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:37
                    punkt C no to szybko znajdujemy (3,9) natomiast A i B muszą należeć do paraboli
                    i mieć taką samą wartość rozwiązując takie równanie wyliczymy, że x1 + x2 = 6 a
                    dalej powinno iść analitycznie z porównania którychkolwiek 2 boków trójkąta, ale
                    ja się gdzieś jebnąłem w wyliczeniach bo mi wyszło A(2,8) i B, (4,8) ;/ w każdym
                    razie liczę, że trochę punktów dostanę, bo liczyłem dobrze, ale gdzieś wkradł
                    się błąd ;( Generalnie poproszę o rozwiązanie, jak ktoś jest pewien
                    • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 6 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:42
                      P (A\B) = P (A i B) : P (B) - wzięte z tablic ;P

No więc P(B) jest dane, P(A) też. Zauważmy, że P(A i B) jest minimalne jeśli
                      suma zdarzeń P(A) + P(B) = 1

P(A) + P (B) = P(A-B) + P(B-A) + P(A i B) =1

czyli: 1-P(A) + 1-P(B) + P(A i B) = 1

czyli: 1-0,85 + 1-0,75 + P(A i B) = 1

czyli: P(A i B) minimalne = 0,6

zatem P(A i B) >= 0,6 jak podzielimy przez P(B)=0,75 wyjdzie co ma wyjść
                      • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 7 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:45
                        wyznaczniki, główny nie jest zerem, są rozwiązania, liczymy x i y w zależności
                        od m, potem liczymy f(x+y) liczymy pochodną, patrzymy gdzie ma ekstremum i czy
                        to minimum czy maksimum. Okazuje się, że ekstremum w podanym przedziale jest w
                        x=pierwiastek z 2 + 1, ale jest to maksimum a my szukamy wartości minimalnej
                        zatem jest ona na jednym z końców przedziału. Liczymy więc f(x+y) dla m=2 i m=4
                        przyrównujemy do siebie, bierzemy mniejszą z nich. Najmniejsza wartość dla m=4
                        bodajże 26/17
                        • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 8 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:47
                          dla x od 0 do pi f(x) = sinx - 1 dla x od pi do 2pi f(x) = sinx + 1, no i trzeba
                          to narysować i z wykresu odczytać, że miejsca zerowe to pi/2 i 3pi/2, można, ale
                          nie trzeba chyba sprawdzenia robić, ja zrobiłem
                          • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 9 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:54
                            wielomian moim zdaniem głupie zadanie generalnie jest twierdzenie o wielomianach
                            równych i z tego się robi, ale jak się zapisze ten wielomian jako
                            (x^2+Ax+B)(x^2+Cx+D) to łatwo nie jest, trzeba wtedy liczyć W(0), W(1) i
                            kombinować przekszatłceniami, wychodzi bodajże (x^2+x-1)(x^2-3x+1), ale ktoś tu
                            pisał, że skoro -1 jest wyraz wolny to moje B=1 lub B=-1 żeby było całkowite i
                            to rzeczywiście upraszcza zadanie bo mamy (x^2+Ax+1)(x^2+Bx-1) i tylko 2
                            niewiadome :P
                            Cóź, kto nie wpadł poćwiczył układy równań z 4 niewiadomymi (m.in. ja)
                            • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 10 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:58
                              rysujemy piszemy, że pole rombu to a*2r, pole koła to pi*r*r stąd wyliczamy a w
                              zależności od r na podstawie danego stosunku i to jest chyba a = 4pierwiastki z
                              3\3 razy r

Rysujemy trójkąt prosotkąny zawierający kąt ostry naszego rombu i jego krótszą
                              wysokość. sin szukanego kąta = a/2r = pierwiastek z 3/2 zatem szukany kąt = 60
                              stopni
                              • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 11 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 14:03
                                znajdujemy a(n) = S(n+1) - S(n) i to wychodzi a(n) = 4n+3, a(1)=4*1+3=7, r=
                                a(n+1)-a(n) = 4. Skoro z ciągu "wykrojono" co drugi wyraz to reszta pomiędzy
                                pozostałymi wyrazami jest 2 razy większa i wynosi 8 (można policzyć jako
                                r=a(n+2)-a(n). Wyrazów jest 50. Zatem S(50)= [2*a(1) + (n-1)r]*1/2*n =
                                (2*7+49*8)\2*50= (14+392)\2*50 = 406\2*50 = 203*50 = 10 150

lim = 2/3 chyba nie muszę pisać ;D
                        • Gość: Brzeko Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 7 IP: *.aster.pl 14.05.07, 13:54
                          cholera musiałem zrobić gdzieś błąd mi wyszło że pochodna zmienia znak przy
                          przejściu przez m= pierw(2)+1 z "-" na "+", czyli jest tam lokalne minimum.
                          Jesteś pewien swojej odpowiedzi ?
                          • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 7 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:59
                            tak, ale proponuję po prostu policzyć wartość funkcji dla tego m
                    • Gość: xyz Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 7 IP: 195.136.118.* 14.05.07, 13:47
                      To zadanie nie było zbyt trudne, nie wiem czemu wszyscy mieli z tym problem...
                      Zauważ, że kąt w trójkącie równobocznym jest równy 60st.,a A i B leżą na prostej równoległej do OX. Czyli liczymy tg60 i szukamy prostej przechodzącej przez punkt C (a=tg60). Dalej już chyba nie muszę tłumaczyć.
                      • Gość: Maciek Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 7 IP: *.covernet.pl 14.05.07, 13:50
                        masz rację, ale wiesz, wydawało się takie bezczelnie analityczne, poza tym na
                        ten pomysł wpadłem właśnie równo z tym, co napisałaś, ale i tak już nie miałem
                        miejsca na kartce, żeby to napisać, w razie gdyby mnie oświeciło podczas matury.
                        I tak myślę, że prowadzenie logicznego wywodu z błędem rachunkowym pozbawi mnie
                        3-4/7 pkt :D To jeszcze nie tragedia, zwłaszcza, że resztę mam raczej dobrze :)
                      • Gość: ja Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:19
                        tak to raczej być nie może bo tu nie można z kąta policzyć bo a=0
                        • Gość: xyz Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 7 IP: 195.136.118.* 14.05.07, 15:48
                          Co ty mówisz, jakie zero? Tanges 60st. to pierwiastek z 3 ;) Zobacz do tablic jak nie wierzysz :P
                        • Gość: DiOdA Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 7 IP: *.ists.pl 14.05.07, 15:49
                          Ale a = tg nachylenia prostej :)
                • Gość: DiOdA Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 3 IP: *.ists.pl 14.05.07, 13:39
                  Ja tutaj poległem :/ Nie wiem dlaczego nie obliczyłem r :/ Wwzór mi wyszedł 4/3
                  Pi r^3 + 2/9 Pi r^2
              • Gość: maszeq Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:27
                znowu potwierdzam że prawidłowo ma pan wyżej
            • Gość: maszeq Re: Moje odpowiedzi z rozszerzonej zadanie 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:26
              tak samo
          • Gość: Slamazzar Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:46
            Zgadzam się co do słóweczka. Osobiście nie udało mi się skończyć 3 zadań, ale
            jak teraz czytam odpowiedzi, to nie uważam, żeby którekolwiek było ponad poziom
            maturalny (może ewentualnie to z trójkątem w paraboli). A miejsca faktycznie
            raz za mało (z trudem się zmieściłem w 1.), raz za dużo (po co druga strona w
            8.???). Generalnie pozdrawiam :)
        • Gość: nvm Re: MATMA! IP: *.brzesko.net.pl 14.05.07, 13:13
          promień stożko-półkuli mi wyszedł 1/3
          granica 2/3 suma 10k z czymś
          najmniejsza wartośc sumy f(4)
          kąt 60

• Gość: naszq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:17
            tak, ta suma to 10100
            reszta podobnie, niepamiętam tylko dla którego minimum
            • Gość: DiOdA Re: MATMA! IP: *.ists.pl 14.05.07, 13:18
              Suma to 10150
        • Gość: ja Re: MATMA! IP: 83.12.138.* 14.05.07, 13:14
          no to zle, bo przedzial m byl od 2 do 4
          • Gość: maszeq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:18
            to gdzie jest 1+pierw(2) jak nie w tym przedziale?
            funkcja posiadała minimum lokalne w tym przedziale, ale oprócz minimum
            lokalnego należy sprawdzić końce przedziałów, wszystko się zgadza
      • Gość: maszq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:10
        nie dla x=8/5 a fmin(x)=8/5 było minimum w tym przedziale, i bodajże było to
        dla x=2 czy x=4, nie pamiętam,
        • Gość: maszeq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:11
          oczywiście nie x a m wszędzie :) przyzwyczajenie
        • Gość: gość Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:12
          a ile wyszło wam w drugim zadaniu?
          • Gość: maszeq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:13
            a o czym ono było? XD
            • Gość: gośc Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:15
              z logarytmami
          • Gość: gosc Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:16
            tam chyba mialem (1;2)suma(4;5)
            • Gość: maszeq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:20
              aha, już kojarzę, było to zadania z logarytmami
              z założeń x należy do (1,5), z obliczeń uwzględniając założenia logarytmu
              dokładnie to co napisałeś

jaki mieliście wykres 1 zadania?
              -1+sinx dla 1-go przedziału
              1+sinx dla drugiego przedziału??
        • Gość: gosc Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:13
          no no wlasnie sobie teraz przypomnialem najmniejsza bylo chyba dla m=2, a
          minimum osiagala dla m=1+pierw z 2
          • Gość: zdesperowany Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:16
            o boshe jakie zaj** trudne te podstawy. ,myslalem ze bedzie latwiejsze, kurde
            no!!!! oby zdac tylko @!#@$#%$^%&^&**&(%#%$@!#@!$#@%$!!!!!! ciekawe kto wymyslal
            te glupie zadania?!
        • Gość: DiOdA Re: MATMA! IP: *.ists.pl 14.05.07, 13:14
          dla bodajże 2 ;]
          • Gość: maszeq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:15
            pewnie tak :3
        • Gość: jejou Re: MATMA! IP: *.sie.vectranet.pl 14.05.07, 13:36
          gdyby nie było tego zadania z parabola to byłoby w miarę dobrze
          • Gość: maszeq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:43
            niestety też na tym poległem... nawet tego że (x1 i x2)/2 = 3 nie zauważyłem...
    • pablos23 Re: MATMA! 14.05.07, 13:13
      kiedy beda wreszcie odp na stronie???
    • Gość: bezame Re: MATMA! IP: *.tktelekom.pl 14.05.07, 13:13
      za mało CZASU!!!!!!!! A OBLICZEŃ MULTUM!!!!!!!! SZOK
      • Gość: maszeq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:15
        i za mało miejsca XD

zadanie o wielomianie zmieściłem w 3cm-owej kolumience w brudnopisie
        przekreślonym na czystopis. wcześniej machnęłem się przy sumowaniu XD XD XD
      • Gość: Sydney08 Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:18
        a pamięta ktoś zadanie z logarytmami z rozszerzonej? Jak Wam wyszło? bo mi wyszedł taki przedział (2 + pierwiastek z 3, 5) ale nie wiem czy dobrze :| :|
        • Gość: DiOdA Re: MATMA! IP: *.ists.pl 14.05.07, 13:19
          (1;2) suma (4;5)
          • Gość: kp Re: MATMA! IP: *.net132.okay.pl 14.05.07, 13:22
            potwierdzam ;)
          • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:22
            Mnie wyszlo dokladnie odwrotnie, czyli <2,4>, prawdopodobnie jedno z nas odwrocilo nawiasy, albo nie odwrocilo :D
          • Gość: cinus;) Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:24
            a ja nie pamietam zadnych odpowiedzi:(( nie wiem czy to stres ale kurde wszystko
            zapomnialem co popisalem xD
        • Gość: arkusze! Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:22
        • Gość: arkusze! Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:23
          ludzie mam arkusze!!!!

www.cke.edu.pl/images/stories/mat2_07/mat_pp.pdf
          www.cke.edu.pl/images/stories/mat2_07/mat_pr.pdf
          • Gość: x/D Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:25
            acha i nie ma za co :DDDDD
          • Gość: likon1 ludzie na stronie cke są odpowiedzi!!! IP: *.strefa.org.pl 14.05.07, 13:46
          • Gość: likon1 pomyłka odpowiedzi 17.30 IP: *.strefa.org.pl 14.05.07, 13:47
            • Gość: Marcin Re: pomyłka odpowiedzi 17.30 IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:49
              Kiepski zart. ;p
      • Gość: ZIOM Uwaga! odpowiedzi podane przez nauczyciela!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:25
        NO WIEC TAK
        1. ZADANIE A) zbior wartosci - 3, B) wykres funkcji 3 dla (-oo,2), jakas tam
        funkcja co wyszla dla <2,1) , -3 dla <1,+oo) C) xo= -1/2 D) (-oo,-3) suma
        (3,+oo)
        2. (1,2) suma (4,5)
        3. ojbetosc 2/27 PI METROW SZESCIENNYCH!!! (JEDNOSTKA WAZNA!!!)
        4. cos = 7/8, sin srqt(15)/8
        5. A=(-srqt(3) + 3, 6) B= (srqt(3) +3, 6) C=(3,9)
        6. Wykres sinx tylko, ze dla x (o, PI) o 1 w dol, dla x (PI, 2PI) o 1 w gore
        7. Tutaj bardzo prosto, wystarczyly wzory z prawdopodobienstwa i zalozenie ze P
        (a suma b) przyjmuje maksymalnie wartosc 1
        8. Nie pamietam
        9. alfa = 60*
        10. granica 2/3, wynik chyba 10150

to tyle pozdro
        • Gość: Matix MATURA MATMA rozsz 2oo7 IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.05.07, 13:29
          heheh =D Ziomki i Ziomale... Powiem Wam, ze nawet w niektórych momentach była
          trudnawa, ale ogólnie to nie będzie wcale tak źle =D 80% =)

Pozdrówka
        • Gość: xyz Re: Uwaga! odpowiedzi podane przez nauczyciela!! IP: 195.136.118.* 14.05.07, 13:50
          To nawet nie jest źle ;) Większość odpowiedzi dobrze,tylko że o telekomunie mogę już zapomnieć ;)
        • Gość: gosc Re: Uwaga! odpowiedzi podane przez nauczyciela!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:58
          fak zwaliłem najprostsze zadania xD ale reszta dobrze ;P
    • Gość: gosc Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:23
      a ten wykresik w pierwszym zadaniu mieliscie taki ze do x=(-2) miala wartosc 3,
      pozniej od x=(-2)do x=(-1) spadala do zera, pozniej do x=0 rosla do jedynki i
      pozniej miala wartosc stala=-3
      • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:24
        Tak, dokladnie tak.
      • Gość: DiOdA Re: MATMA! IP: *.ists.pl 14.05.07, 13:27
        Tak mi się wydaje że powinno być

^
        |
        __________ |_ 3
        \|
        -----------\----------->
        -3_|\________ x
        |
        |
        • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:30
          Najpierw 3, na koncu -3 i przejscie pomiedzy.
        • Gość: DiOdA Re: MATMA! IP: *.ists.pl 14.05.07, 13:30
          miał być ładny rysunek :) dwie proste idące: z - nieskończoności do 1 (y=3) oraz
          z 2 do + nieskończoności (y=-3) Łączy ich końce prosta (f(x)=-2x+1 bodajże :)
      • Gość: ziom Re: MATMA! IP: 80.48.105.* 14.05.07, 13:38
        w pierwszym bylo ze od minus nieskonczonosci była stała do x=-2 później spadała
        do -3 i później byla stała y=-3 od x=1
    • Gość: prodi Arkusz w necie jest LINK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:24
      www.cke.edu.pl/images/stories/mat2_07/mat_pp.pdf
    • likon1 Re: MATMA! 14.05.07, 13:26
      Matma była bardzo trudna w tym roku może być pogrom nie było zadań aby zrobic
      na przykładzie zbiorów nic !!!! Kto to wymyślił?!!!
      • Gość: Natalia- podst Re: MATMA! IP: *.elb.vectranet.pl 14.05.07, 13:30
        ejj piszcie odpowiedzi z podstawy jakie wam wyszly, mi poszlo tak sobie:(
        najgorsze ze bylo malo czasu i miejsca
      • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:30
        Ja ;) no kto wymyslil, CKE pewnie :D
        • Gość: Natalia podstawa- piszcie swoje odpowiedzi IP: *.elb.vectranet.pl 14.05.07, 13:34
          jak pamietacie to piszcie jakie macie odpowiedzi
        • Gość: likon1 Re: MATMA! IP: *.strefa.org.pl 14.05.07, 13:35
          Ja czekam na odpowiedzi z podstawy, jeżeli ktoś ma nie oficjalne niech poda.
          Kur.a cały rok się uczyłem na tę podstawę a tu trzeba walczyc o przetrwanie. A
          poza tym kto dał 1!!! KARTKĘ BRUDNOPISU to już z niemca iangola było więcej!!!!
          PARANOJA!!!!!
      • Gość: Matix Re: MATMA! IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.05.07, 13:30
        hehehe... to jak bedzie pogrom to większe szanse, ze sie dostanę na polibudkę
        Wrocławską :D
        • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:31
          Kierunek?
          • Gość: Matix Re: MATMA! IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.05.07, 13:33
            Informatyka na Elektronice
            • Gość: Matix Re: MATMA! IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.05.07, 13:36
              A Ty ? tez do Wrocka na Polibudę ? To może razem będziemy =D
              • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:39
                Mozliwe. Jezeli nie to Poznan, ew. Gliwice. Rozwazam jeszcze - Warszawa + AGH, ale - podejrzewam, ze tam beda wyzsze progi punktowe. Choc nic nie wiadomo.
                • Gość: Rood Re: MATMA! IP: *.218.unknown.vectranet.pl 14.05.07, 13:43
                  infa na elektronice na PWr akurat najłatwiejsza jest i progi niskie więc dostać
                  się nie jest trudno
                  • Gość: maszeq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:02
                    możesz coś więcej napisać na temat infy na politechnice wrocławskiej?
                    • Gość: Rood Re: MATMA! IP: *.218.unknown.vectranet.pl 14.05.07, 14:10
                      Infa jest na 3 wydziałach. Na informatyce i zarządzaniu jest nastawiona na
                      klepanie kodu. Nie ma większych problemów z matmą i jeżeli interesuje kogoś
                      kariera programisty to może na tym wydziale postudiować.
                      Informatyka na wydziale podstawowych problemów techniki jest nastawiona na
                      matematykę, algorytmikę i ogólnie rozwiązywanie problemów a dopiero po 3 latach
                      zaczyna się konkretna informatyka. Kierunek polecam ludziom ambitnym, którzy nie
                      zrażą się matmą na wysokim poziomie i potrafią się sami zmobilizować (tutaj już
                      nikt nikogo poganiać nie będzie, nie wyrabiasz - wylatujesz).
                      O infie na elektronice w sumie niewiele wiem bo mnie najmniej interesowała ale
                      nie słyszałem o niej specjalnie pochlebnych opinii. Odsyłam więc do planu
                      studiów który gdzieś na stronie wydziałowej powinien być zamieszczony.
          • Gość: mustrum Re: MATMA! IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.07, 13:43
            wierzchołki trójkąta:
            A=(3-pierw.3, 6)
            B=(3+pierw.3, 6)
            C=(3, 6)
            to było jedno z prostszych zadań
            • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:47
              Zalezy jak dla kogo. Tzn. ogolnie wszystkie zadania byly w miare proste, ale zmudne obliczenia utrudnialy szybkie rozwiazania, a na dodatek przy dziwnych liczbach czlowiek ma wrazenie, ze sie gdzies pomylil, bo zwykle wyniki sa prostymi* liczbami.

* liczby proste - liczby wymierne, ew. pierwiastek.
            • Gość: Matix Re: MATMA! IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.05.07, 13:53
              hahaha z tego wynikia, ze to jest odcinek a nie trojkat!! +D nie moga miec
              wszystkie takiej samej wspolrzedneej Y :P
            • Gość: Matix Re: MATMA! IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.05.07, 13:56
              Faktycznie, proste jak cholera, ale chyba masz źle :PP +D+D+D+D+D=D
    • Gość: gosc Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:32
      oj z tym prawdopodobienstwem zakrecilem, ale wyszlo mi na koncu ze p od wspolnej
      a b jest =<1 wiec niby sie zgadzalo...
      • pablos23 Re: MATMA! 14.05.07, 13:35
        mialobyc ze P(AuB) <= 1 i w tedy masz p(AnB)>= Pa +Pb - panb =
        1,6 -1 podstawiasz i ladnie wychodzi.. 0,8
    • Gość: Bartek Re: MATMA! Zad z parabola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:36
      Mam jedno pytanie zrobiliście zadanie z parabolą i trójkątem? Ja po chwili
      wpadłem na dwie zależności między pktami A i B. Ale przy liczeniu wychodziły mi
      strasznie dziwne liczby, coś jkaby równanie kwadratowe, gdzie wyrazem wolnym
      było 1 - [jakiś ułamek z pierwiastkiem]. Jakbym chciał policzył miejsca zerowe
      tego równania to by mi wyszedł pierwiastek w pierwiastku. Mieliście coś
      podobnego?? Wkurza mnie to ładnie :/ Napiszcie czy mieliście coś takiego!!
      • Gość: Matix Re: MATMA! Zad z parabola IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.05.07, 13:37
        Też mi w tym zadaniu kiszka wyszła. zapisałem całą stronę i cały brudnopis na to
        tylko zadanie... jakieś dupne =D
        • Gość: Matix Re: MATMA! Zad z parabola IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.05.07, 13:39
          Odpowiedzi będą ok 17:00-18:00 z matmy na stronie CKE
        • Gość: Marcin Re: MATMA! Zad z parabola IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:42
          Dokladnie. Tez mi wychodzil pierwiastek w pierwiastku (tzn. suma liczby i pierw. w pierwiastku), w odpowiedzi podalem wspolrzedne dla A i B z delta w srodku, bo juz byl koniec matury i nie zdazylem wpisac calosci.
          • Gość: znafca Re: MATMA! Zad z parabola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:43
            z nachylenia kata, jako, ze podstawa jest rownolegla do osi iksow to ramie
            trojkata ma wzor y=ax +b gdzie a jest tangensem 60*, ta prosta przechodzi przez
            punkt (3,9) co pozwala nam wyznaczyc jej wzor
            pozniej przeciecie tej prostej z parabola to jeden punkt, wychodzi 3 - srqt(3),
            jako ze 3 jest odcieta wierzcholka czyli z drugiej strony musi byc 2 punkt a
            zatem 3 + sqrt(3), na osi rzednych wartosc wychodzi 6 pozdro
            • Gość: Marcin Re: MATMA! Zad z parabola IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:48
              Ja to liczylem bez prostej, poprostu ze wspolrzednych (co okazalo sie zmudniejsze).
      • Gość: Ola ble... IP: *.chello.pl 14.05.07, 13:40
        pisalam podstawe.. pamietam ze w tym zadaniu z predkoscia mi wyszlo 60km/h kjtos ma tak samo..?:D powiedzcie ze chociaz jedno zadanie mam dobrze:):) hmmm... i w tym zad. 2 mi wyszlo ze zxarobil 10135,55 zl czy jakos tak.. objetosc graniastoslupa mi wyszla 768 pierwiastkow z 3...a wspolrzedne punktu B w ktoryms tam zadaniu mi wyszly 7 i 3/5 i 1/5
        • Gość: xxxx Re: ble... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:44
          to 2 tez mi tak wyszło i predkosc 60 ale reszta to porazka wydaje mi sie ze za
          łatwa to nie była ta matura ale moze zdałem
      • Gość: likon1 o której godzinie CKE ujawnia model odpowiedzi? IP: *.strefa.org.pl 14.05.07, 13:42
        o której godzinie cke ujawni model odpowiedzi?
        • Gość: Marcin Re: o której godzinie CKE ujawnia model odpowied IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 13:44
          Z tego co wiem slonce ma zgasnac o godzinie 17:29,(9) :D
          • Gość: Ola Re: o której godzinie CKE ujawnia model odpowied IP: *.chello.pl 14.05.07, 13:46
            kurde tyle czasu mam czekac zeby sie dowiedziec czy zdalam..?:D:D:D:D zwariowali :P byle wiecej stresu:P
          • Gość: Ola zad 1 z podstawy IP: *.chello.pl 14.05.07, 13:48
            czy komus pierwsze zadanie wyszlo f(x)= (x-1)^2-9 i miejsca zerowe -2 i 4?
            • Gość: xxx Re: zad 1 z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:51
              tez tak mam 1 oby uzyskac tylko 30 %
            • czokoziom Re: zad 1 z podstawy 14.05.07, 13:53
              mi wyszło w pierwszym x=-2 i x=4.
              Postac kanoniczna - (x-1)^2 - 9:D
          • Gość: dostane sie? Re: o której godzinie CKE ujawnia model odpowied IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:49
            anglik rozszerzony 70%, matma rozszerzona 85% mam szanse dostac sie na agh,
            politechnika krakowska na jakis niezly kierunek inzynieryjny?
            • Gość: likon1 masz odp IP: *.strefa.org.pl 14.05.07, 13:51
              że tak się cenisz
              • Gość: dostane sie Re: masz odp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:52
                policzylem sobie nagorszy wariant :)
            • Gość: gosc Re: o której godzinie CKE ujawnia model odpowied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:55
              jakim cudem z matmy dostaniesz 85% skoro mozna otrzymac tylko parzysty wynik :P

z taka punktacja na agh sie dostaniesz wedlug mnie, chociaz progi punktowe na
              niektore kierunki sa dosc wysokie zwlaszcza na infe :S
              • Gość: dostane sie Re: o której godzinie CKE ujawnia model odpowied IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:56
                to 85% to bylo w zaokragleniu :)
            • Gość: Zott Re: o której godzinie CKE ujawnia model odpowied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:56
              Masz. Moze nie na informatyke (na pewno nie w pierwszym rzucie) ale juz na inne telekomunikacje czy automatyke i robotyke powinienes dac rade za pierwszym razem. Biorac pod uwage, ze angielski niewiele sie liczy przy rekrutacji, a matematyka byla trudniejsza niz rok temu, wiec progi powinny sie nieco obnizyc.
              • Gość: heh Re: o której godzinie CKE ujawnia model odpowied IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:59
                hmm wydaje mi sie, ze jeszcze troche pojdzie w dol ze wzgledu ze w tym roku nie
                zdawalo sie podstawowego
                • Gość: Zott Re: o której godzinie CKE ujawnia model odpowied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:05
                  Racja ;) To w sumie dosc sporo moze obnizyc progi.
                  • Gość: Marcin Re: o której godzinie CKE ujawnia model odpowied IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 14:15
                    Ale jest przelicznik Giertychowski.
    • Gość: Asia Re: MATMA! IP: *.autocom.pl 14.05.07, 13:52
      mi na podstwie wyszło jakoś tak:
      1). y= (x-1)^2 - 9, miejsce zerowe: -2, 4
      2) nie pamietam :P
      3). - 133/45
      4). 60 km/h
      5). an= 14-2n, a2007= -4000, n=7
      6). 0, pierwiastek z 7 i minus pierwiastek z 7, a=0, b=12
      7).(7,6; 0,2) albo jakos tak...
      8). 210/1001
      9). 4,5 + 3 pierwiaastki z 3
      10). 768 pierwiastków z 3
      11). x=7, y=28

ma ktoś podobnie?...
      • Gość: xxxx Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:56
        to 8 z kombinatoryki robiłas to C cos tam dalej??? ale to miał byc nie
        skracalny a 1001 i 210 nie sa nieskracalne chyba:/
        • Gość: Asia Re: MATMA! IP: *.autocom.pl 14.05.07, 13:59
          no niestety chyba są skracalne ale wtedy pomyślałam ze nie i tak zostawiłam... :/
          • Gość: xxxx Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:01
            u mnie ogolnie straszna porazka zrobiłem 4 zad tylko 1 2 to z predkoscia i z
            prawdopodobienstwem chociaz nie wiem czy mam dobrze uzyłem kombinacji no
            jeszcze zrobiłem rysunek tego prastopadłoscianu i obliczyłem ale tylko pole
            rombu a reszta to porazka oby były jakies pkti do przodu bo nie chce mi sie za
            rok poprawiac
      • Gość: Ola Re: MATMA! IP: *.chello.pl 14.05.07, 13:56
        ja mam tak samo 1, 4, druga czesc 6, 7, 8 i 10 :) mam nadzieje ze masz dobrze:):)
      • Gość: natalia Re: MATMA! IP: *.elb.vectranet.pl 14.05.07, 13:56
        ja mam podobnie:)
        • Gość: Zuber Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:01
          Ja tez mam podobnie :) ... ufff ... tak wiec chyba zdalem ;) mam nadzieje :)
          • Gość: niezadowolona Re: MATMA! IP: *.net.pulawy.pl 14.05.07, 14:09
            te które zrobiłam, lub zaczęłam robić mam podobnie. ale ogólnie jestem strasznie
            niezadowolona. było mało czasu, a poziom trudności dosyć wysoki. ciekawe co będą
            punktować. mam nadzieję, że uzbieram 30%
        • Gość: likon1 Dlaczego biologia była taka prosta? IP: *.strefa.org.pl 14.05.07, 14:07
          a matma tak paskudna
      • Gość: Zuber Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:36
        na maturze wynik mialem taki sam jak Ty w zadaniu trzecim, czyli: -133/45...
        Przed chwila zrobilem to zadanie innym sposobem i mi wyszlo -28/45 :/ ... i nie
        wiem :/

Zadanie 1. tak samo, drugie wiem, ze mam dobrze, 3 j/w, 4 21km/h :D, 5 tak samo,
        6 pierwiastki takie same, 7 porazka, 8 porazka, 9 porazka, 10 nie pamietam, 11
        nie pamietam :/
    • Gość: gosc Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:00
      Ludzie nie narzekajcie tak!!!:) Właśnie wyszliscie z matmy a tu juz taki brak
      logiki... Jesli wszystkim poszlo źle, to roznica przy rekrutacji bedzie taka
      sama jaka by byla gdyby wszystkim poszlo dobrze:) Troche optymizmu!!:)
    • pablos23 Re: MATMA! 14.05.07, 14:05
      dalczego trzbea tak dlugo czekac na odp?? przeceiz chyba cke ma rozwiazane
      przyklady!!
      • Gość: Zuber Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:06
        CKE ma rozwiazane zadania, ale matury sa pisane w dwoch turach, o 9 i o 14.
        Dlatego odpowiedzi musza byc pozniej... niestety :/
        • Gość: Ola Re: MATMA! IP: *.chello.pl 14.05.07, 14:08
          bo CKE to diably! i maja nas w nosie :( bo oni juz dawno pozdawali matury i sie nie przejmuja
          • Gość: bartt88 Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:10
            ja cholera w logarytmach zapomniałem zrobic dziedziny;/ a tak to mam reszte
            dobrze.... z tą parabolą do połowy zrobilem..... z rombem wyszlo 60 stopni,
            granica 2/3 suma 5050, sinusa ujemnego zapomniałem skreslic;/ mam nadzieje ze mi
            to zaliczą
            • Gość: Slamazzar Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 17:17
              Patrz, też zapomniałem o dziedzinie, i jeszcze o jednostce (m3) w trzecim. A w
              8. zapomniałem, że dziedzina jest ograniczona i w odpowiedzi dałem +k*PI.
              Absurd! Do tego parabolę, romb i wielomian ledwo napocząłem. Ech, naliczyłem
              sobie 68%. Kiepsko...
            • Gość: Slamazzar Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 17:18
              A w sumie gdzieś zgubiłeś, bartt, pozostałe 5000...
        • Gość: gość Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:11
          to tak na uartego jak arkusze byly w necie o 13 to do 14 mozna bylo tym osobom
          z palcem w tyłku przekazać jak robić i z czego korzystać ... wiec o czym ta
          rozmowa ... nie wiem czemu tak pozno ale widocznie tak ma byc ;]
        • Gość: michal Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:14
          Jak, na dwie tury pisza? to samo? chyba malo prawdopodobne ;/ Dajcie mi jakies
          uzasadnienie tej smiesznej informacji
          • Gość: Zuber Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:20
            Prosze bardzo. Informacja na stronie glownej CKE ->
            www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=469&Itemid=2
            • pablos23 Re: MATMA! 14.05.07, 14:24
              w zyoicu sobie nie wybacze ze zrobilem to z cosinusami do najdluzszego boki a
              trzeba bylo najkrutszego... od tego zaleza teraz moje stduia;/
            • Gość: z0nk Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:29
              Ty kretynie... ta druga godzina jest na inne przedmioty. O 9 WSZYSCY pisali
              matme a o 14 wiedze o tancu. Nie moglobybyc czegos takiego jak dwie tury jednego
              przedmitu x| Co za ludzie x|
    • Gość: CAVON Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:14
      HURA, HURA ZA ROK MATURA! tyle powiem o arkuszu rozszerzonym
      Może nie było trudne, ale jak dla mnie kosmos. 10 punktów,to max,co może być

matura nie zając =)
      • mahome Re: MATMA! 14.05.07, 14:33
        podstawowa w tym roku nie była tak łatwa jak rok temu,
        Nie wiem czy 30% sie uzbiera
        Porażka :(
        • Gość: aga Re: MATMA! IP: *.is.net.pl 14.05.07, 14:36
          pisałam rozszerzona i powiem tak rozwiązywałam strasznie duzo arkuszy z
          poprzednich lat, ale na takie zadania, ktore byly na tej maturze to nie
          zdarzylo mi sie trafic;/ uwazam ze rozszerzona byla kosmicznie trudna.. a jak
          popatrzylam teraz na podstawowa to niektore zadania przypominaja tam zadania z
          poziomu rozszerzonego :] takze nie ma sie co dziwic, ze matma w tym roku to
          porazka..
      • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 14:34
        A jaka masz kategorie wojskowa?
        • Gość: Koli Re: MATMA! IP: 195.117.179.* 14.05.07, 14:36
          Podstawa tragedia. 30% bankowo sie nie uzbiera :(
          • Gość: ziom Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:40
            podstawa banalna goryl by ją napisał
          • mahome Re: MATMA! 14.05.07, 14:41
            za mało czasu i za mało czystych kartek
            a z amnestia nigdzie nie przyjmą
            i co teraz??
            • mahome Re: MATMA! 14.05.07, 14:43
              skoro jesteś aż tak ambitny to czemu nie pisałeś rozszerzonej????
            • Gość: ziom Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:43
              w kamasze i do wojska
              • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 14:44
                Nieeeeeeee!!!!
            • Gość: czarna rozpacz Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:44
              pytanie - czy jak się zapomni skrócić (z nerwów, z głupoty, nie wiem) i w tym zadaniu na rozszerzeniu zostawiłam 6/81 pi, to będzie komplet punktów czy nie?

Ale zawaliłam dziś...
              • Gość: maszeq Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:46
                oj napewno przyznają za to punkty :) na maturze już nie ma punktów za skracanie
                ułamka zwykłego do najmniejszej postaci :)
              • Gość: ziom Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:46
                zalerzy na jakiego egzaminatora trafi. Czy taki który patrzy w swój skrypt i nie
                ma takich samych cyferek to 0 będzie :D
            • Gość: gabi Re: MATMA! IP: 80.51.159.* 14.05.07, 14:45
              ja pisałma podstawy nie były tkai trudne tylko ze tak starsznie sie bałam tej matematyki ze przez grubo ponad pol godz sleczałam nad pierwszym zadaniem parodia i wychodizły mo kosmiczne liczby jak sobie je odpusciałam i przeszłam dalej to w ostatnie 5 min zrobiłam to zadanie...jakby jescez pooł god zbyło to bym lepiej to zrobiła ogolnie olsniło mnie w ostatnich 5 minutach i po wyjsciu z sali ehhh ten stres...
              • Gość: drix Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:49
                podstawa- tragedia , moze 40% bedzie a liczylo sie na 70 ;/ ostatniego zadania
                nawet nie przeczytalem troche czasu malo;/
              • Gość: Michal Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:50
                Dzieki za linka. Ale i tak nie rozumiem czemu nie mogli z maty zamiescic. Ch.j z
                tym poczeka sie i do wieczora :) Zycze wynikow podobnych jak w kluczu. Pozdrawiam
                • Gość: justyn.augustyn Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:01
                  Nie mogą zamieścić, bo jeszcze piszą dwujęzyczni matmę :)
              • Gość: yahoo Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:51
                kto ma jakkies w marie wiarygodne odp do 8 ??? jak wogole do tego podejsc??? mi
                wyszedl uklad 4 rownan z 4 nie wiadomymi ale no nic nie zdazylem wywnioskowac. a
                tak to zadowolony wszystkie inne odpowiedzi mi sie zgadzaja :D
                • Gość: ja:) Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:00
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=62395466&a=62402851
                  mam nadzieję że jestem wiarygodna..
                • Gość: ktos Re: MATMA! IP: *.net.autocom.pl 14.05.07, 15:11
                  nie wiem gdzie tu problem, w przedzialne (0,pi) sinus jest dodatni, w (pi, 2pi)
                  ujemny i koniec generalnie zadania
    • Gość: amm Re: MATMA! IP: *.net.pulawy.pl 14.05.07, 14:48
      nie narzekajcie.. matma nie była ciezka... cięzsze zadania trafiały sie na spr... to co było dzis na maturze spokojnie dało sie napisac na ok 70%...
      • Gość: rozszerzenie fuck Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:52
        jestem nienormalna. czemu ja wybralam ta matme?! ja powinnam popelnic w tej
        sekundzie samobojstwo. dlaczego powychodzily mi takie wyniki jakich nikt na
        oczy nie widzial??? boziu, daj mi 31%, co?
        • Gość: Mała Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:18
          A dlaczego 31%? Żeby zdać wystarczy 30% chyba, no nie?
      • Gość: Joe Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:52
        dokładnie nie jest źle ... ja z głupimi błędami typu zapomniałem
        wypierwiastkować sinusa albo źle podzielilem troche obniżyłem wynik mój ale
        około 70% będzie spokojnie :P
        • Gość: yahoo Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:55
          wie ktos moze czy sprawdza mi zadanie jak czesc znajduje sie na innej stronie??
          po co dali 2 strony na sinusa a na parabole niecalo 1??? dalem odnosinik ale wie
          ktos moze czy oni biora to pod uwage? aaaaaa te odp to do 9 bo mi sie pomylilo :P
        • Gość: lafirynda Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:58
          o kurde zdupczylam. nie bedzie 100% :/ tylko marne 96 albo 98 :P
          • Gość: prześmiewca Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:04
            ciekawa jestem ilu tych geniuszy ktorzy mysla ze bedzie miec 80% tak naprawde
            bedzie tyle mialo.... pogadamy 29 czerwca:P
            • Gość: CzokoZiom Re: MATMA! podstawa odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:08
              ja nie wiem czy zdam, pisałem podstawe. Predkosc wyszla mi 60km/h
          • przemek555 Re: MATMA! 14.05.07, 15:08
            Bardzo smieszne,ale w sumie ja tez bede mial kolo 90%.Zepsulem zadanie z
            analitycznej poniewaz doszedlem do rownania 4 stopnia a z niego nie mozna bylo
            policzyc pierwiastkow.Jest jakas metoda zeby z wielomianu obliczyc pierwiastki
            nie wymierne ale jej nia znam.
            • Gość: prześmiewca Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:12
              Ok, napisz 29.06 czy miales 90 czy 92:D Bede czekac.
              • Gość: przemek555 Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:17
                Bardzo smieszne to ja mówilem o wypowiedzi lafiryndy a nie o maturze
            • Gość: ja :) Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:14
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=62395466&a=62402851
              tam są wielomiany :D
              ja liczę szczerze powiedziawszy na >=94
            • Gość: mrooz Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:18
              ja za..em zadanie 5 i 9:
              piąte było banalnie łatwe z trójkątem wpisanym w parabole trzeba było tylko
              obliczyć (p,q) potem wyznaczyć współczyynnik a równania prostych w których
              zawarte są dwa boki trujkąta a=tg(alfa czyli tg60stopni t tym cały szkopuł :/
              • Gość: BLAADDDDDDDDDDDDDD Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:20
                mam pytanie jesli w zadniu 5, zle sobie przepisalem wzor tej paraboli y= -x^2+6
                i jesli caly czas na niej operowalem i mam zle wyniki to czy daja jakies punkty
                za metode albo cos w podobie??
              • Gość: przemek555 Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:21
                5 mozna bylo liczyc takze porownujac długosci bokow tylko ze wtedy powstawal
                wielomian 4 stopnia
                • Gość: yahoo Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:26
                  powstawal wielomian 4 stopnia ale dawalo sie skrocic :D wiec zostawal wielomian
                  2 stopnia czyli gra gitara :D ja tak wlasnie liczylem tylko nie wiem czy mi
                  sprawdza bo miejsca mi zabraklo i pisalem przy zadaniu z wykresu sinusa
                  • Gość: biedronka Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:29
                    Mi też tak wyszlo,ale chyba cos mi sie pomylilo w liczeniu bo mam zle
                    pierwiastki rownania, ciekawe czy mi cokolwiek uznają za metode:/
                • Gość: biedronka Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:27
                  Jesli chcialo sie robic tym sposobem i zaczelo sie to liczyc, napisalo sie
                  warunki i rownanie a potem cos sie skiepscilo w wymnazaniu x ewentualnie w
                  podliczaniu to beda za to jakies czastkowe punkty czy e tam?
                  • Gość: kasia Re: MATMA! IP: *.visp.energis.pl 14.05.07, 15:30
                    a co jesli zrobi sie blad na samym poczatku, a metoda dobra do konca?
                  • Gość: wojtek:D Re: MATMA! IP: *.csk.pl 14.05.07, 15:34
                    nawet nie wiecie jak się cieszę czytając te wszystkie wątpliwości i marudzenia z rozszerzonej. Nie powiem, że była jakaś zajebiście prosta, ale wszystko mam zrobione i poprawinie, akurat 5 minut przed czasem. Zadania szablonowe można było tego oczekiwać. Wynik od 96 w górę::::::::::))))))))))
                • Gość: ninatka Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:37
                  nio niby ja żadnych głupich błędów nie porobiłam..Ale wydaje mi się,że ta matura
                  nie była łatwa..Tak otwieram na początku arkusz,niby wszystko oki, oglądam i
                  wydaje mi się, że to nie takie trudne...Ale szybka zwątpiłam..Nie wiem czemu,
                  ale jakoś się pewnie nie czuję.Ale zobaczymy opinie specjalistów, podobno
                  rektorzy uczelnii e głos sie śmieli z poziomu matury z Wos'u, zobaczymy,cio
                  powiedzą na matme;)
    • Gość: kasia Re: MATMA! IP: *.visp.energis.pl 14.05.07, 15:28
      no wlasnie, czy za metode daja jakies punkty jesli dane sa zle?prosze o odp
      • Gość: jurek Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:31
        Ej myslicie, ze jak przy objetosci kapsuly nie podalem jednostki, to zalicza czy
        nie? napisalem 2/27 pi i sie cieszylem ze koniec :P i zapomnialem :P
        • Gość: ninatka Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:42
          eee za te jednostki to chyba wszystkie punkty Ci nie poleca;)
      • Gość: yahoo Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:32
        jesli to nie byl blad rzeczowy typu zle zalozenie to punkty sa. ale jesli
        podzieliscie przez 0 no to sory albo cos w tym stylu
        • Gość: kasia Re: MATMA! IP: *.visp.energis.pl 14.05.07, 15:36
          a jesli popelnilam blad we wzorze(wiem, wiem, wstyd)?
          • Gość: yahoo Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:39
            blad we wzorze to nie jest blad rzeczowy ale czyli wydaje sie ze 1 pkt poleci
            ale nie wiem jesli konsekwetnie trwalas w bledzie
            • Gość: jurek Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:41
              ja widze, ze taki obeznany jestes :D to co myslisz o tej jednostce, utna punkt,
              czy nie? :D
              • Gość: yahoo Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:51
                w zasadzie ja tez nie dalem jednostki bo bylem uczony ze w matmie nie trzeba
                ale nie mam zielonego pojecia jak jest w kluczu napisane ze wynik wraz z
                jednostka to utna jak nie nie powinni chyba :P
          • Gość: jola Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:40
            Ile stopni miał kąt ostry w rombie?
            • Gość: ninatka Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:44
              kąt mi wyszedł 60 stopni. Wam też?
          • Gość: ninatka Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:41
            ale jak to we wzorze... przeciez tablice są...
            • Gość: kamil Re: MATMA! IP: *.aster.pl 14.05.07, 15:51
              kurde, ten wielomian faktycznie był super prosty:/ a ja dałem tam cztery
              niewiadome i miałem od cholery równań ;D
        • Gość: biedronkawstresie Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:41
          Ogolne zalozenie bylo dobre chyba ...
          Tzn ja to robilam tak:
          najpierw obliczylam C( no to wiadomo,banał)
          Ponieważ odcinek AB jest rownolegly do OX wiec drugie wspolrzedne A i B sa takie
          same,wiec A(xa,y) B(xb,y)
          Punkt x=3 jest srodkiem odcinka AB wiec 3=(xa+xb)/2 wiec mozna stad wyznaczyc
          np.xa=6-xb
          Trojkat jest rownoboczny wiec odcinek |AC|=|BC|,tam podstawia sie odpowiednie xa
          i xb(zastepuje sie potem xa=6-xb) i zastepuje sie też y wzorem tej paraboli
          (czyli bodajze y=-xkwadratb+6xb) i wychodzi tam potem rownanie ale obliczenia
          skiepscilam w ktoryms momencie bo albo bylam zestresowana albo juz mi brakowalo
          czasu...
          Czy ktos moglby napisac czy to dobry sposob i czy dostane chociaz punkt za to?
          • Gość: Gandzialf Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:51
            No fajnie tylko skad wiesz ze odcinek AB ma dlugosc 6 ?? Bo wcale byc tak nie
            musi :/
            • Gość: biedronka Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:55
              Czy ja gdzies napisalam ze on ma dlugosc 6?
              • Gość: Gandzialf Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:06
                No tak sorki zle odczytalem twoja wypowiedz :P Stres po maturalny :P
          • Gość: Monika Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:52
            Sposób dobry (też tak robiłam początkowo i straciłam gdzieś 1h), ale jednym
            pierwiastkiem jest sqrt(3)+3, drugim -sqrt(3), więc raczej nikt na nie nie
            wpadnie. No chyba ze 4 pkt dostaniesz :D za to całe zadanie.
            • Gość: biedronka Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:57
              Tzn wiesz... zawsze to jakies punkty... tylko zastanawiam sie czy to uznają
              chociaz czesciowo.. lepiej miec 2 punkty niz 0;)
          • Gość: ninatka Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:59
            ma ktoś już odpowiedzi:)?
    • Gość: kozak Re: MATMA! IP: *.pronet.lublin.pl 14.05.07, 15:52
      matma rozszerzona - w tym roku bez kitu banał... jesli sie porobilo troche
      zadan, to bez problemu, nie bylo czegos czego mozna było nie wiedziec... pzdr
      • Gość: goch4 Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:55
        zgadzam sie rozszerzona nie była trudno... jak zwykle cos porabłam alee nie
        powinno być źle, chociaż to i dobrze poszło :):)
      • Gość: kamil Re: MATMA! IP: *.aster.pl 14.05.07, 15:55
        mi też się tak wydaję, ale mnie troche rozwalił stres;)przez dwie godzinki
        zadanka pieknie mi szły, a jak spojrzałem na zegar to już nie mogłem sie
        skupić:D
        • Gość: kolo Re: MATMA! IP: 83.2.69.* 14.05.07, 15:58
          to ile trzeba miec z rozsz. zeby zdac? 15pkt?
        • Gość: Slamazzar Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 17:31
          Dokładnie, ja to samo! Od 12 patrzyłem na zegar co 5 minut i to mnie zjadło.
          Będę miał 68%...
    • Gość: LINK !! Re: MATMA! IP: *.ists.pl 14.05.07, 15:56
      Trzymajcie tutaj linka do odpowiedzi... jak się tylko ujawnią będzie pod tym :)

Tak więc co jakiś czas sobie klikajcie ;] Może akurat... idę się rozluźnić :D W
      środę polski ustny :)

Politechnika Krakowska, Akademia Ekonomiczna w Krakowie i Politechnika Gliwicka
      najprawdopodobniej ;] Albo AGH za Gliwice :)
      • Gość: DiOdA Linka do opowiedzi ! Matematyka rozszerzona IP: *.ists.pl 14.05.07, 16:00
        www.cke.edu.pl/images/stories/mat2_07/mat_pr_rozw.pdf

Jak tylko się ujawnią będą pod tym adresem :) Tak więc polecam klikanie co
        jakieś 10-20 min w ten link a może akurat się ujawnią wcześniej :)
        • Gość: ninatka Re: Linka do opowiedzi ! Matematyka rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:06
          ta matura jest tak zrobiona,ze nie ma czasu na ściągnie, nie?Jest akurat zadań,
          żeby starczyło na całe te 3h. Na gegrze jakoś dało się zrobić na godzinę przed
          czasem, ale matmy raczej nie bardzo...
          • Gość: anakonda Re: Linka do opowiedzi ! Matematyka rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:30
            no, na ściąganie nie ma, ale na myślenie i dedukowanie tym bardziej... a ja
            głupia myślałam, że na tym właśnie polega matematyka... tu nie da się wykuć jak
            na historię czy biologię...:/
    • Gość: Blazej Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:11
      Noi chyba jacys szalency wymyslali te zadania ;/// Za malo czasu bylo na ich
      rozwiazanie,wszycy siedzieli do konca i nawet nie zdazyli przeczytac
      wszytstkich a co dopiero pomysle i rozwiazac ;////....Ciekawy jestem kto taki
      madry je wymyslal...szadlem pewny czego umie a wyszedlem stasznie
      rozczarowany...szok...;((
      • Gość: ninatka Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:15
        Bo to pewnie było tak:robisz jak umiesz i się nie zastanawiasz.A jak nie
        umiesz,to siedz i myśl człowieku..Kurcze ciężko było.Hej a z logarytmami nie
        były przedziały na domknięciu?Tzn (1,2> suma <4,5) ??
        • Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 16:17
          Nie mogly byc na domknieciu, byla przeciez nierownosc.
          • Gość: gusia Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:21
            Fakt,tu sie zgadzam! No sory ale na 11 zadan tylko 1 strona brudnopisu?!?! nie
            mowie zeby wszytskie zdania liczyc w brudnopisie i je potem przepisywac bo na
            to moglo nie starczyc czasu, ale 2 to jest chyba minimum...
        • Gość: k. logarytmy ninatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:25
          mam tak samo logarytmy jak ninatka, ale przedziały otwarte z obu stron.
          pozdrawiam zestresowanych po matematyce:)ja chce już 17:30!
          • Gość: gusia Re: logarytmy ninatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:29
            a czyktos moglby mi podac swoje odpowiedzi z ostatniego zadania? Granica to mi
            wyszla 2/3 a suma tych 50 wyrazow o ile sie nie myle 9950...czy komus tez tak
            wyszlo??
            • Gość: k. Re: logarytmy ninatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:33
              granica 2/3 owszem, ale tą sumę to mam tysiąc z kawałkiem;/ ale w ciągach zawsze
              byłam kiepska, więc nie ręczę za wynik:P
              • Gość: gusia Re: logarytmy ninatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:38
                bo ja doslownie na minute przed oddaniem zauwaylm blad...bo roznica w tym ciagu
                a2, a4, a6 byla 8 a nie 4 jak w tym pierwszym...ale na szczescie dazylam
                poprawic...pytanie tylko czy to jest dobrze :P
                • Gość: gusia Re: logarytmy ninatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:44
                  a jak macie zadanie z wykresem sinusa? miejsca zerowe? bo ja miejsca zerowe
                  odczytalam po prostu z wykresu:P aaa no i przy tym ukladzie rownan z
                  parametrem...najmniejsza wartosc sumy wyszla mi w 4 -> ok 1,53...
                  • Gość: Violcia .....odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:51
                    ja z tą wartością też tak mam:) a miejsca zerowe fakt tez z wykresu przeczytałam dodająć okres co jaki sie powtarzają:)pozdrawiam
                    • Gość: Slamazzar Re: .....odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 17:37
                      W. 8.? Ja też tak zrobiłem, ale właśnie rzecz w tym, że tam nie było żadnego
                      okresu, bo dziedzina była ograniczona do (0;pi)u(pi;2*pi)
                  • Gość: k. Re: logarytmy ninatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:56
                    wiem, ze roznica byla 8 i wlasnie z tym wi wyszla suma powyzej 1000.
                    a w tym z parametrem tez mi wyszła najmniejsza wartosc w 4, i chyba tyle samo,
                    chociaz nie pamietam dokladnie, bo zapisałam w postaci ułamka zwyklego.
        • Gość: biedronka Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:41
          też tak mam,ale wszyscy maja inaczej? (tzn dobrze?)
        • Gość: inka10011 Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 22:13
          Mam pytanko
          Oreintuje się ktoś jak mogą mi to ocenić
          1) jak w tym zadaniu z cos i sin nie skróciłam i zamiast 7/8 nap
          21/24 i potem sin z tego tez liczylam to mi zalicza jakis punkt? ile strace
          orientuje się ktoś jak to jest?
          2)A jak w tym zadaniu z wykresami jeszcze chialam spytac z tym sin. ja nie
          napisalam ze sin rozne od zera i potem wykres zrobilam z 0 ze nalezy do
          dziedziny to nic nie dostane :(??
          Kurcze boję się że nie zdam przez te glu[pie błędy ;/;/

• Gość: Marcin Re: MATMA! IP: *.itcomp.pl 14.05.07, 16:16
        To samo. + nie wiadomo po co daja 1 strone brudnopisu. mam 11 zadan, wiec zeby rozwiazac w czystopisie kazde poprawnie, musze miec conajmniej jeszcze raz tyle miejsca w brudnopisie. A tak to w brudnopisie sie na sile sciskalem w 6 zadan (powiedzmy, ze tyle chcialem rozwiazac w brudnopisie) i jeszcze niewyrazny zapis powoduje bledy. Czas to jeszcze mozna przezyc, choc powinni wydluzyc.
        • Gość: justyś Re: MATMA! IP: *.chello.pl 14.05.07, 16:25
          liczę że będę miała 80% z matmy rozszerzonej i koło 85% z geografii mam szanse
          zeby dostać się na sggw?
          • Gość: marek Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:29
            ja mysle ze bedzie ciezko. na sggw to w koncu dosc ciezko sie dostac. ale wyniki jak na ta uczelnie naprawde slabe. ale trzymam za ciebie kciuki. pozdrawiam
            • Gość: Wojtek Re: MATMA! IP: *.chello.pl 14.05.07, 16:33
              też słyszałem że cięzko sie tam dostać, dziwi mnie to bo szkoła nie zaczwyca
          • Gość: Blabs Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:03
            Z takim wynikiem rok temu dostałabyś się na KAŻDĄ uczelnię w Polsce! Progi na SGGW możesz zobaczyć tutaj: sggw.warszawa.pl/. W tym roku matura była łatwiejsza ale i tak możesz śmiało składać papiery gdzie chcesz. I nie słuchaj opinii innych. Atmosfera zależy nie tyle od uczelni a od grupy do której trafisz na studiach. I SGGW w rankingach Rzeczpospolitej zajmuje od lat miejsce w pierwszej 10 ustępują tylko takim uczelniom jak UW, UJ, SHH czy najlepsze politechniki. Ludzie próbują Ciebie zniechęcić bo pewnie sami się wybierają na SGGW i nie chcą mieć takiej konkurencji ;)
            BTW Ja też zamierzam studiować na SGGW

Pozdrawiam!
        • Gość: OL Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:32
          Ja zadania robiłam na żywca. Nie ma sensu rozwiązywać zadań w brudnopisie a
          potem przepisywać do czystopisu. Nie ma na to czasu. W brudnopisie miałam
          jedynie szkic do rysunku.

Teraz matura była trudniejsza niż na próbnej. Poknociłam kilka zadań. Jednego
          nie ruszyłam, bo czasu zabrakło. Ale niektóre mam dobrze ;P Grunt to zdać i
          zapomnieć.
          • mahome Re: MATMA! 14.05.07, 16:36
            matura.gazeta.pl/matura/1,80448,4120361.html odpowiedzi
            • Gość: chill Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 17:00
              slaby dowcip
              • Gość: k. Re: MATMA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 17:05
                a ja przyznam, ze nawet sie troszke nabralam:P hehe
          • Gość: alphaiomega Re: MATMA! IP: *.chello.pl 14.05.07, 16:38
            no nie wiem ja siedziałem tylko 2 godziny uważam że czasu było aż nadto. A co
            do sggw to nie polecam tej uczelni, ciężko sie dostać a utrzymac jeszcze
            trudniej. Atmosfera tez nie szczególna.
        • Gość: yahoo Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:50
          mniejsza o czas spokonie szlo to zrobic jak umiales. ja nie zrobilem jednego bo
          mi faktycznie czasu zabraklo ale na dobry pomysl wpadlem dopiero 5 min przed
          koncem. a z tym brudnopisem to racja bo jedna strona to nic nie daje. ja
          rozwiazalem zadanie z parabola na stronie z zadaniem z sinusem. ciekaw jestem
          czy mi sprawdza
          • Gość: gusia Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:56
            nm babka mowila ze mozna korzystac przy rowiazaniachze stron przenaconych na
            inne zadanie...wystarczy tylko tam gdzie zabraklo mniejsca napisac: ciag dalszy
            zad na str np. 9 :) oczywiscie tak robilam bo nie wiem po co ta 2 strona przy
            zadaniu z wykresem sinusow....
          • Gość: kasia Re: MATMA! IP: *.visp.energis.pl 14.05.07, 17:26
            To ja pytalam co jesli jest blad we wzorze, a Ty napisales ze "zalezy czy
            konsekwentnie w nim trwalam", otoz, tak, ciagnelam ten blad do konca. I co wtedy?
    • Gość: kolo Re: MATMA! IP: 83.2.69.* 14.05.07, 16:35
      ile trzeba miec zeby zdac? 15 pkt?
      • Gość: czarna rozpacz Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:42
        Nie przesadzając to moje stałe błęd. taaaa, dodawanie i odejmowanie się kłania. Dno totalne. A chciałam iść na studia, naiwniak ze mnie.

Nie wiecie jak się ocenia jeśli jest błąd rachunowy? Na początku i potem się z nim liczy? Wszystko źle na dzień dobry?
        • Gość: gusia Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:46
          z tego co wiem to blad rachunkowy ocywiscie sie ocenia bo bedzie zla odpowiedz
          ale chyba przy wyliceniach, jesli stosujesz dobra metode to przyznaja
          punkty...ale pewna nie jestem...
        • pablo_hudini Re: MATMA! 14.05.07, 17:02
          po maturze w zeszłym roku byłem hmm.. załamany to może nie ale rozczarowany, bo
          w paru miejscach pomyliłem się na początku i ciągnąłem to do końca. Nastawiłem
          się na pesymistyczny wariant - okazało się że wszędzie liczyli mi punkty za
          prawidłowy 'tok myślenia', nie ważne że na złych liczbach. Naprawdę jezeli już
          to bardzo mało mi odjęli. Na pewno teraz też tak będzie :) pozdro
        • Gość: ... Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 17:10
          Błąd rachunkowy nie jest liczony jeśli nie ułatwia zadania
      • Gość: OL Re: MATMA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:44
        Tak, 15 punktów.
        • Gość: GRATULUJE! [...] IP: *.chello.pl 14.05.07, 17:03
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: matylda Re: SGGW IP: *.chello.pl 14.05.07, 16:45
        ja sie jakoś dostałam na sggw ale mam zamiar przenieśc sie jak najszybciej.
        słyszałem że uksw jest bardzo ciekawą uczelnią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka