Dodaj do ulubionych

na PopRaWĘ humoru dla geografów

09.05.07, 19:37
kilka pytań z poprzednich matur , żebyście wiedzieli jak umiecie:

1 czego dowodzi porfirowa budowa riolitów?
2 jaki minerał ma:
- najniższą twardość w skali Mohsa
-najwyższą twardość w skali Mohsa
- jego pierwotna twardość jest bliska 1 Mohsa, ale dla potrzeb kleślarskich
jest sztucznie zmieniana
- tworzy blaszki jak mika ale jest czarny
-przyciąga opiłki żelaza i jest rudą żelaza o najwyższej koncentracji Fe

3. co odróżnia minerał od mineraloidu, a co strukturę od tekstury

4. podaj główną przyczynę małej sumy opadów w Kotlinie Kaszgarskiej i na
Półwyspie Kalifornijskim

5.podaj główną przyczynę dużej sumy opadów na południu Grenlandii

to takie przykłądy..powodzenia na maturze...powiem dla pocieszenia, że też nie
umiem
Obserwuj wątek
    • na_lesnik Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 19:44
      napewno się wszyscy zastanawiają teraz:P
      • Gość: rafal Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:45
        nikogo to nie obchodzi :D geolog by nie wiedzial ;p
        • na_lesnik Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 19:46
          a maturzyści muszą:P pytania naprawdę z matur
          • Gość: ulka Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:47
            LOL.
            no to zdałam.

• na_lesnik Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 19:48
              nie martw się. ja też
              • Gość: ulka Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:48
                no to razem pójdziemy na jakąs łopatologie.
                • na_lesnik Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 19:50
                  chuj z łopatologią.......
                  już mnie powoli strzela... od października na kurs łaziłem, a teraz ku.. nic
                  nie wiem
                  • Gość: ulka Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:51
                    nie nic, tylko parę drobiazgów Ci (i mnie również) umknęło.
                    • na_lesnik Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 19:53
                      ja nie będę miał problemów z obliczeniami, nie powinienem mieć problemów z
                      interpretowaniem tabelek, ale jak mi jebną jakimś pytaniem ze skał i minerałów
                      albo z er to nic nie napiszę....nic
                      • Gość: ulka Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:56
                        jak będzie ze skał to Ci telepatycznie wyślę odpowiedz. Uspokój się chłopie,
                        chodziłeś na kurs, to na pewno wiesz bardzo duzo, ja nawet na kółko się nie
                        pofatygowałam. Pociesz się, że jak bedzie obliczanie godzin i czegoś takiego to
                        ja będę mieć problem. (wiem, mało pocieszające) ale te pytania które wkleiłeś
                        serio są zryte i nie będzie takich.
                        • Gość: na_lesnik Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:58
                          a na pytanie z matury z kujona polskiego - " z jakich skał zbudowany jest flisz"
                          umiałabyś odpowiedzieć? ja nie
                          • Gość: ulka Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:59
                            skąd Ty to wyciągasz?!

• na_lesnik Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 20:00
                              z matur niestety... i to mnie poprostu zdołowało
                              • Gość: ulka Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:01
                                ale zrobiłeś też na pewno mnóstwo zadań na które znałeś odpowiedź!
                                • na_lesnik Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 20:02
                                  mnóstwo?... cholera mogę już tylko pomarzyć o leśnictwie
                                  • icanchange Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 20:08
                                    kurna chata jego brata mać.

uspokój się.
                                    marzyc oczywiście możesz, ale możesz też się dostac bos arkusza jeszcze nie
                                    widział.
                                    • Gość: s Ściagi!!!!!!Ściagi!!!!!!Ściagi!!! !!! Ściagi!!!!!! IP: *.tkdami.net 09.05.07, 21:36
                                      strona ze sciagami:
                                      matura.zs.pl
                            • Gość: ulka Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:00
                              wikipedia wie:
                              Flisz - 1. zespół skał osadowych o charakterze terygenicznym lub
                              wapiennosadowym, ułożonych warstwowo, powstający w głębokim basenie morskim na
                              skutek schodzenia po skłonie kontynentalnym podwodnych osuwisk.
                              Charakterystyczne dla fliszu jest wykształcenie w postaci warstw piaskowca
                              przeławicownych przez drobnoziarniste łupki osadowe.

2. Wg zarzuconej teorii geosynklin - seria osadów morskich powstająca w wyniku
                              wypełnienia geosynkliny, na krótko przed orogenezą.

Skamieniałości fliszowe należą do rzadkości; gdy występują, jest to przede
                              wszystkim mikrofauna.

W skład skał fliszowych mogą wchodzić:

łupki,
                              piaskowce,
                              zlepieńce,
                              iły, mułowce i margle.
      • pizmaczeq Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 19:46
        to jest po polsku ?;/
        • na_lesnik Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 19:46
          jak widac..niestety dla mnie jest jak po chińsku
    • Gość: sid Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:33
      najnizsza talk, najwyzsza diament
      mineraloidy-cialo podobne do mineralow lecz nie bedace nimi, np szkliwo
      wulkaniczne i wosk ziemny
    • Gość: grillparzer Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.tkk.pl 09.05.07, 21:50
      1. Tego że riolit jest skala ktora czesciowo powolnie zastygawa wewnatrz Ziemi,
      a potem wskutek wylewu na powierzchnie musiala zastygnac blyskawicznie. Przez to
      czesc mineralow jest skrystalizowana a czesc nie (budowa porfirowa)
      2. -talk
      -diament
      -nie wiem, może grafit?
      -no idea
      -magnetyt
      3.ktos wczesniej podal
      4. Kotlina Kaszgarska - klimat skrajnie kontynentalny, Półw. Kalifornijski -
      zimny Prad Kalifornijski
      5. Stawiam na zbieznosc pradow morskich, labradorskiego i jakiegos jeszcze

ogolem z roku na rok jest mniej szczegolow a wiecej myslenia, wiec raczej
      wiekszych bzdur nie bedzie (a jesli juz to z Geografii Polski)
    • bakk1 Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów 09.05.07, 22:13
      5.podaj główną przyczynę dużej sumy opadów na południu Grenlandii - cieply prad
      polnocnoatlatycki
    • Gość: Marcinool Re: 2 niezłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:16
      2 częsciowo umiem.
      Najniższą twardość ma Talk a najtwardszą Diament ! :-)

Co do 4. Jeśli chodzi o małą sumę opadów w Kaliforni to chyba jest to związane
      zimnym prądem kalifornijskim ale nie jestem pewien.
    • Gość: aaa Re: na PopRaWĘ humoru dla geografów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:16
      4. podaj główną przyczynę małej sumy opadów w Kotlinie Kaszgarskiej i na
      Półwyspie Kalifornijskim - zimny prad kalifornisjki, a kotlina otoczona jest
      gorami dookola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka