vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 15:40 Jeżeli z boku tabelki napisałam szybkość przekazywania sygnałów, a w kolumnach: duża / mała to to jest dobrze ? Czy musi być szybko / wolno ? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 15:45 no cos ty, nie musi byc. przeciez to synonimy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:47 ten klucz jest beznadziejny. tzn odp. pozim zenujacy ;| keidy bedzie klucz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.biznesklasa.lisek.pl 11.05.07, 15:50 ja mysle ze powinni uznac, ale dałam plame, bo napisałam ze rhizobium umozliwiaja przyswajanie roslinom azot w postaci jonow azotanowych - pomieszało mi sie z Nitrosomanos etc. uznaja czy strace?? a czemu maja byc wyzsze wyniki w tym roku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:46 Czy moze byc zamiast kłębuszka naczyniowego - kłębuszek nerkowy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiulka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:47 moim zdaniem tak a czy na pewno...no wlasnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:47 No właśnie, czy muszą być identyczne odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:50 kłebuszek nerkowy jest dobrze tak mi przynajmniej pani od biologii powiedziala wiec mozna jej chyba zaufac co do wynikow to 70% powinno byc pewnie tutaj to bedzie jeden z najgorszych wynikow ale i tak jestem bardzo szczesliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:49 tez tak mam . i moim zdaniem musza uznac/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 15:49 tez mam nerkowy. zalicza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marx Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:52 A daliście TAJGĘ w 38?? I czy jako czynnik moga być dobre warunki dla organizmów rozkładających te materie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PYTANIE Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:07 TO JEST PRZYKŁADOWY ARKUSZ, A CZY TAKIE MUSZA BYC ODPOWIEDZI?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo0307 PROSBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:53 w tym pytaniu gdzie nalezalo wskazac na podstawie tabelki czy roslina jest organizm A czy B jako uzasadnienie ze roslina jest A mozna bylo napisac iz zawiera ona mniej bialka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: PROSBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:55 tak mialm takie dokaldnie zad na kursie, i mozna bylo o cukrach, lipidach badz weglowodorach napsiac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo0307 Re: PROSBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:56 a o bialkach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: PROSBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:58 tez wszytko czym sie rozni ;-) ale dla mnei jest glupie o rhizobium i komarze.... wszak samice komarow de fakto sie krwia nie zywia, (choc tak napsialm) ale potzrban krew do rozwoju larw jest;| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: PROSBA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:00 ja napsiałam tylko tym,ze pobieranie krwi umożliwaia rozmanżanie się komarów, nic o pokarmie, uznadzą mi? jak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: PROSBA IP: *.elektron.com.pl 11.05.07, 15:58 nie umiesz czytac? napisala ze tez:| echh sorka jestem po prostu wsciekla, ta amtura byla tak banalna a ja mam takie glupie bledy i przez to tylko kolo 75- 80% shit! mam ochote cos rozwalic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: PROSBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:01 a ja nie wiem. nie nastwiam sie, wiem jak sie znajomi rok temu i 2 poanstawili i w czerwcu byl szko ze tak malo maja;| mysle ze zle nie bylo. ale zrobilam glupie beldy (np. narysowalm wykres uwzglednaiajac wode <sciana> ale jak sie zytac nie potrafi tak t bywa;/) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: PROSBA IP: *.smtvsat.pl 11.05.07, 16:04 heh ja zrobilam lepiej zamiast zaznaczyc 4,0 to zaznaczylam 0,4;) glupota zupelna bo wczesniej zaznaczalam 0,3 i tak w mpoim mozdzku sie zakodowalo ze nastepne to tez z czesciami dziesietnymi;) troche wsciekla bo matura rzeczywiscie banalna ale tez pare glupich bledow i pozostaje mi przedzial miedzy 70 a 80 % poza tym obawiam sie ze jak wiekszosc osob bedzie miala wyniki ok 80 i w gore to zrobia przesiew na studiach przez egzaminy wstepna;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: PROSBA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:07 w sumie to nie wierze by jeszcze w tym roku wprowadzili egzaminy wtepne,a le skoro mi wychodzi z dzisiejszej matury tylko 80% to nie mam nic pzreciwko.... sadzicie,z e się dostanie w tym roku gdzieś z tym wyniekiem? chciałam na fizjoterapie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Usmiech rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:36 ale fajnie bylam zrozpaczona jak wrocilam, ale jak zobaczylam odpowiedzi to mi troche lepeij :).... nie wiem nie chce zapeszac ... i cieszyc sie na wyrost .. ale co do pyatan.... chcialm tylko powiedziec ze mialalm napisane klebuszek bowmana ale ołowkiem i nie poprawialm co oznacza, ze mi tego nie uznaja ... mala masakra :/ale.... w niektorych sie boje, ze mam zle argumenty..trzeba czekkac ... moze bedize dobrz e:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usmiech utlenianie biologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:40 co do tego pytania to ja teeż mam oddychanie komórkowe ... i nie wyobrazam sobie, zeby mi tego nie uznali .. bo przeciez to prawda ..w roznych podrecznikikach roznie podaja ... !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korp Re: utlenianie biologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:51 ja mam oddychanie wewnątrzkomórkowe tlenowe. myślicie ze to dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shizzka Re: utlenianie biologiczne IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 17:52 Już sprawdziłam w wikipedii... to to samo :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magir1 Re: rozszerzona IP: 212.160.69.* 11.05.07, 22:53 Jak coś to torebka bowmana i ja tak napisałam -bo to torebka należy do nafronu. I to zadanie jest głupie bo zasadniczo kłebuszek nienalezy do nefronu a w kluczu było inaczej:( W podreczniku sprawdziłam i kłebuszek to sie liczy tak jak naczynia oplatające nefron. Jak sadzicie torebkę bowmana zaliczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: PROSBA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:02 ja jestem bardzo bardzo zadowolonyyyyy wyliczyłem sobie ponad 90% to sen chyba ale sie okaże jak poszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: PROSBA IP: *.smtvsat.pl 11.05.07, 16:00 mam tak samo i wydaje mi sie ze chyba powinno byc dobrze;/ mam nadzieje bo na logike biorac jesli np mszyce musza ciagle zzerac roslinke a nie tak jak komary itp ktore "podzerajac" nas maja wiecej bialka z tego niz mszyce z roslin ktore musza robic to non stop to raczej powinni uznac ze w roslinnej jest mniej tego bialka;/ ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia123 Re: PROSBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:07 odejma mi punkty jak zamiast torebka bowmana napisalam torebka BOWHMANA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Devitto Re: PROSBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:39 W sumie, też się zastanawiam nad tym - napisałem w tym wypadku o lipidach, że w komórce roślinnej jest ich mniej, co właśnie obrazuje tabelka odnośnie komórki A - myślicie, że to zaliczą? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... KOMAR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:09 ja napsiałam tylko tym,ze pobieranie krwi umożliwaia rozmanżanie się komarów, nic o pokarmie, uznadzą mi? jak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: KOMAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:14 raczej na pewno, bo to jest nawet b. poprawne ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PYTANIEEEEEEEEEEEE Re: KOMAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:17 a ja nie podpisałem w tabelce ze to jest cecha i układ, odejmą mi punkty/?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: KOMAR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:20 mam nadzieję,ze masz rację, bo każdy o pokarmie pisze a ja to mam, a patrze gdzie jeszcze jakis punkrt się da wyciągnac , bo marnie mi poszlo ;( ( we wstepnych obliczeniach odjełam sobie za to punkt) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fearen Re: KOMAR IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 16:22 ja tez napisalem o tym, ze krew umozliwia samicom komara rozmnazanie sie... mysle ze bedzie dobrze... w koncu to wlasnie po po ta krew pija... krwiopijce :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: KOMAR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:24 i jak wam poszło? ile procent tak średnio? każdy ma 90% oprócz mnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: KOMAR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:32 ja napewno nie mam 90 %... to teraz niby nie było trudne, ale pare rzeczy zawaliła, to jak wszystkim dobrze posżło to i tak bedzie ciężo na studia się dostać:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fearen ;D IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 16:13 Nieźle mi poszło... Na podstawie tych odpowiedzi będę miał jakieś 80-85% z rozszerzonej... Nawet się cieszę ^.^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: ;D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:18 jesli na pytanie o funkcje wody u organzmów zwierzecych i u roslin odpowiedzialam ze przyczynia sie do uwodnienia, to bedzie to dobra odp, nie ma tego w kluczu.Co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fearen Re: ;D IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 16:19 to nie jest klucz. Tylko przykładowe odpowiedzi. Może Ci zaliczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: ;D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:23 ja tez wyliczyłam sobie w najgorszym scenariuszy 80% ale powiedzcie jak napiałam klebuszek nerkowy a nie nayczyniowy to uznaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: ;D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:22 też mam podobnie, ale zaznaczyłam,zę uwodnienie w komórce zwierzecej i turgor w roslinnej,ale nie wiem czy uznadzą ;( a drugi ,ze jest niezbednym sładnikiem pobieranym przez organizmy, wystepuje w płynach ustrojowych- to to jest już chyba całkiem źle;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fearen Re: ;D IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 16:25 ja straszny blad zrobilem... bo w tabelce powiedzialem ze komorka roslinna to B poniewaz sciany komorkowe sa zbudowane z lipidow co powoduje ze ich wystepowanie jest procentowo wieksze niz u zwierzat... straszne glupstwo... oj straszne. ( jaby co to sciany kom. sa celulozowe :P ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX ?? Re: ;D IP: *.juranet.eu 11.05.07, 16:29 ale błąd zrobiłam :/ jezeli na wykresie słupkowym który trzeba było zrobić zaznaczyłam wszystkie składniki a nie tylko te trzy które chceli to dadzą mi chociaż jeden punkt za skonstruowanie wykresu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX ?? WYKRES !? IP: *.juranet.eu 11.05.07, 16:49 ale błąd zrobiłam :/ jezeli na wykresie słupkowym który trzeba było zrobić zaznaczyłam wszystkie składniki a nie tylko te trzy które chceli to dadzą mi chociaż jeden punkt za skonstruowanie wykresu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: ;D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:49 to jak myslicie jak bedzie z tym klebuszkiem moze byc nerkowy czy musi byc naczyniowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm zad 11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:26 mi sie odp do tego zadanai nie podoba. :| wiekszosc u nas osob napisala o wakuloi bo nawet jest podkeslone ze roslina ladowa!! a chloroplasty rosliny wodne tez maja :| jak myslicie bedzie tu wiecej odp poprawnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Devitto Re: zad 11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:37 Ja odnośnie tego zadania napisałem o skrobii asymilacyjnej - w końcu to ona, w odróżnieniu od glikogenu jest składnikiem zapasowym roślin. W dwóch pozostałych przypadkach był glikogen, czyli nie pasowało to do komórki roślinnej (według mnie) - i tak własnie mniej więcej to zargumentowałem... Niewiem, czy dobrze, ale na moje oko, powinno być ok ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magir Re: zad 11 IP: 212.160.69.* 11.05.07, 23:01 ja terz napisałam że wokuola bo tam było napisane że roślina lądowa- tak naprawde to podając jeden argument niedało się uzasadnić że to komórka rosliny i w dodatku lądowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Devitto Błąd w arkuszu z odpowiedziami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:29 Albo mi się wydaje, albo w arkuszu z odpowiedziami jest błąd - dokładniej, w zadaniu z krzyżówką genetyczną, dwudzieste któreś - jest skrzyżowanie gamet AB z ab i w jednej komórce piszą AaBb, a w drugiej nagle, ni stąd ni zowąd, wyskakuje im AABb. Też to zauważyliście? To jest błąd, czy tylko mi się tak wydaje? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fearen Re: Błąd w arkuszu z odpowiedziami IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 16:41 Masz rację... zamiast AaBb jest AABb. spostrzegawczy jestes... lol :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa faktycznie błąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:42 ale taki tam szczegół, każdy wie jak ma byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Banalna IP: *.net 11.05.07, 18:05 Ta maturka to banalna była. Nie wiem o czym tu dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa jak ma byc w zadaniu 11 - moze byc tak, że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:43 są lądowe, bo mają duze wakuole w których gromadza wodę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia no, no...ładnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:47 wyliczyłam sobie jakieś 70% w najgorszym przypadku:P czy mi się zdaje, czy ten arkusz był zbyt prosty:D mam nadzieje, że jakiś nieprzychylny egzaminator nie zawiedzie moich oczekiwań wynikowych:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zad 36 zad 36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:59 ujak napisalem w 36, ze scieki splywaja do wod zanieczyszczajac ja, to uznaja mi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilla_dream Re: zad 36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:56 Napisałam to samo :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to ja Re: Błąd w arkuszu z odpowiedziami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:18 w tych odpowiedziach jest pare bledow i niescislosci - np odpoweiz do zadania choroba downa - nie moze byc odpowiedz ze po 35 roku wzrasta, bo wzrata juz wczesniej!! nalezalo napisac ze wzrasta z wiekiem i teraz nie wiem wiec +/- a najgwaltowniej po 35 roku zycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX wykres IP: *.juranet.eu 11.05.07, 16:54 to jak myślicie z tym wykresem?? zaliczą mi chociaz ten jeden punkt? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa a napisz dokładnie co zrobileś/aś to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:58 spróbuje pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX WYKRES IP: *.juranet.eu 11.05.07, 17:06 na wykresie słupkowym który trzeba było zrobić zaznaczyłam wszystkie składniki a nie tylko te trzy które chceli to dadzą mi chociaż jeden punkt za skonstruowanie wykresu???? bo wykres mam dobrze, tylko ze danych na nim za duzo :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: WYKRES IP: *.elektron.com.pl 11.05.07, 17:17 sądze, że tak, zazwyczaj jest tak, że jeden punkt dostaje się za konstrukcje tabelki lub wykresu a drugi za poprawne wpisanie danych :) także spokojnie, ten 1 pkt bedziesz miala :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: WYKRES IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:19 wg mnie to dostaniesz punkty za 3 pierwsze grupy czyli jeśli np. dałaś: woda, weglodowdany, tłuszcze, białko, coś tam to dostaniesz za 3 pierwsze punkty A jeśli 1 punkt był za całą odpowiedz to 0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: wykres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:04 NAPEWNO ZALICZA:) pytałam mojej biologicy bo mam tak samo:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zad36 zad36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:03 jak napiasalem, ze scieki splywaja do wod zanieczyszcajac je, uznaja mi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fearen Re: zad36 IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 17:06 mysle ze ci zalicza... w koncu to prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: zad36 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:07 tam było, że są ścieki ywmagające oczyszczenia czyli prawdopodobnie chdozi o to, że zostają scieki i trzeba je oczyszcaac, co jest kłopotliwe, drogie itp nie wiem czy ci uznaja czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bowman Re: zad36 IP: *.chello.pl 11.05.07, 17:15 kłębuszek Bowmana - jak to ocenią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shizzka Komar IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 17:25 Jeżeli napisałam że człowiek może zachorować przez ukąszenie komarzycy, a nie podałam np. Malarii to uznają mi tą odpowiedź?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shizzka Re: zad36 IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 17:26 Chyba nie uznają..... :( Jeśli już to powinnaś/powinieneś napisac kłębuszek nerkowy w torebce Bowmana, takie jest moje zdanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: zad36 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:27 ja tez mam torebke Bowmana... :/ zaliczą?? Odpowiedz Link Zgłoś
kombucha Re: zad3 11.05.07, 21:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=62255860 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpor funkcja wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:20 czy moze byc funkcja wody transportowa i budulcowa?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: funkcja wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:25 przecież woda nic nie buduje:D przynajmniej w organizmie... moze miałaś na myśli wchodzi w skład... ale to nie to:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shizzka Re: funkcja wody IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 17:30 Właśnie ja dałam że jest podstawowym skł budulcowym cytoplazmy, wtedu uznają :) A co z moim komarem?? :P czy utlenianie biologiczne bardzo się różni od oddychania komórkowego??:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: funkcja wody IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 17:33 a jak ktos napisał o wodzie ze wchodzi w skład organelli komorkowych np cytoplazmy i bierze udział w termoregulacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shizzka Re: funkcja wody IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 17:39 Kasia,ja mam podobnie :), a to musi byc dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młoda Re: funkcja wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:49 budulcowa- wchodzi w skład komórek tak napisałam będzie dobrze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Błąd w arkuszu z komarem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:27 "Samica tak naprawdę nie odżywia się krwią" jest to cytat ze strony www.komary.com.pl/. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Błąd w arkuszu z komarem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:44 ja napisałam ze potrzebna hest krew do tego zeby jaja złozyc czy cos takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielone Re: Błąd w arkuszu z komarem. IP: *.elektron.com.pl 11.05.07, 17:46 tez mi sie tak wydawało ale i tak to wpisałam :) tam było napisane o wpoływie krwi dla komarzycy. a jako skutek negatywny napisalam ze po ukaszeniu robi sie babel albo zaczerwienie i swedzi? to jest przeciez skutek negatywny wiec chyba moze byc, nie?:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shizzka Re: Błąd w arkuszu z komarem. IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 17:53 Genialne z tym bąblem :D Normalnie się uśmiechnęłam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: Błąd w arkuszu z komarem. IP: *.elektron.com.pl 11.05.07, 18:00 super :D ale ja na serio to napisałam, jak dla mnie to jest engatywne :) Myslalam o tych chorobach ale stwierdzilam ze nasz polskie komarzyce nie sa az tak szkodliwe;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =) Re: Błąd w arkuszu z komarem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:42 Hmmm tez napisałam że swędzenie :D Zastanawialam sie czy dać tego zarodźca malarii no ale swędzenie jest zawsze, a zarazki niekoniecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Błąd w arkuszu z komarem. IP: *.botany.gu.se 13.05.07, 00:57 To na stronie o komarach jest blad. Komarzyca odrzwia sie krwia, nawet jesli jest to jednorazowy epizod i sprowadza sie tak naprawde do zaopatrzenia jaj w skladniki pokarmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matys Re: funkcja wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:59 Co jeśli napisałem: woda stanowi większość masy ciała ?? Nic innego mi do głowy nie przyszło ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilla_dream Re: zad36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:58 Ja napisałam często ścieki zamiast ulegać utylizacji, są spuszczane do rzek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl Re: zad36 IP: *.net 11.05.07, 18:07 proste to było. Nie ma o czym dyskutować.banał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sizuuuuu Re: zad36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:17 a jak macie w tym 3 zadaniu? myslicie ze ciałko nerkowe uznaja? W koncu w jego skład wchodzi ten pieronski kłębuszek naczyniowy??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adziczkens Czy uznaja mi te odpowiedzi?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:31 mialem takie odpowiedzi: zad 2. te substancje, ktore sa potrzebne organizmowi zostaja w organizmie zad 3. torebka bowmana zad 8. A, poniewaz jest wiecej wody i mniej bialka zad 11. C, poniewaz zawiera wakuola, ktore odpowiadaja za turgor zad 13. b) glikogen - funkcja energetyczna ( jako taka przeciez jest ) ; mioglobina - dostarcza tlen zad 14. a) fermentacja zad 38. - roznorodna materia organiczna ( jedna z odp:P ) pozdrawiam i czekam na jakies odpowiedzi :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Czy uznaja mi te odpowiedzi?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:45 Nie mogła być fermentacja, bo tam był tlen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Devitto Re: Czy uznaja mi te odpowiedzi?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:51 Ja w ogóle napisałem jeszcze coś innego, sam niewiem, skąd wpadłem na taki pomysł - "fosforylacja substratowa towarzysząca spalaniu tłuszczu"... I się obawiam, że raczej mi tego nie zaliczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angel Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:13 WOS-owcy pisali do CKE o różnych błędach. Wywalczyli w końcu punkty. Piszmy też, choćby o komarze. To nie jest pokarm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:19 ja napisałam że pokarm i cicho ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entomolog Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:28 Zmartwie Cie mądralo. Krew dla komarzycy jest POKARMEM, ale tylko w nieiwelkiej ilości i dlatego jest to krew, ponieważ niezbędna jest do budowy i utrzymania dużej ilości jaj, bo jesli nie jest pokarmem to znajdźcie mi czym pożywia się SAMICA KOMARA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sizuuuuu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:31 A jak myślisz uznaja jesli sie napisze, że pobieraja krew, w ktorej jest glukoza pelniaca funkcje energetyczne?hmmmm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.botany.gu.se 13.05.07, 00:54 Ale tu chyba o bialko raczej chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana zadanie 2 i 14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:31 czy uznają mi ciałko nerkowe zamiast kłebuszka w zadaniu2? i zamiast utleniania biologicznego oddychanie wewnatrzkomówkowe w zad.14? z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Devitto Re: zadanie 2 i 14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:49 Przyznam szczerze, że ciężko powiedzieć... Ja w sumie napisałem jeszcze coś innego, sam niewiem, skąd wpadłem na taki pomysł - "fosforylacja substratowa, towarzysząca spalaniu cukru" - też newiem, czy mi to zaliczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: zadanie 2 i 14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:58 ale to tez mogło własciwie pasować... hehe szkoda ze nie ma klucza tylko jakies odpowiedzi przykładowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc PROSZĘ! zadanie 2 i 14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:56 czy uznają mi ciałko nerkowe zamiast kłebuszka w zadaniu2? i zamiast utleniania biologicznego oddychanie wewnatrzkomówkowe w zad.14? z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: PROSZĘ! zadanie 2 i 14 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:24 ale to jest ciałko nerkowe przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:39 Jestem za! piszmy z chęcia sie podpisze, poniewaz dałam, ze umozliwa rozmnażanie sie komarów a jak wiemy każdy punkt jest na wagę zlota, pozdrawiam, czekam na petycję do podpisania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:50 Najlepiej jakby się za to zabrał ktoś z bardzo dobrą umiejętnością wysłowienia się :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa I jak wam sie wydaje ile %? IP: *.centertel.pl 12.05.07, 09:56 No i jak wam sie wydaje ile uzbieraliscie procent z tego rozszerzenia? Zdajecie jeszcze cos? Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaaa1988 Re: I jak wam sie wydaje ile %? 12.05.07, 16:41 jak tam, po sprawdzeniu odpowiedzi, co powiecie? jeżeli o mnie chodzi, było proste. mam parę błędów, w tym jeden beznadziejny, ale spodziewałam sie, że będą trudniejsze pytania. bardziej przypominał test na inteligencję;) właściwie nie trzeba było wiele wiedzieć, raczej widzieć:)myśle, że 90 będzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abiturinetka GDZIE na STUDIA ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 17:09 hejo. gdzie sie wybieracie( tzn planujecie) na studia( skąd i dokąd) tzn. do jakich miast ? no i na jakie kierunki? moze znacie (albo nawet wybieracie sie) na jakies orientlane kierunki jeśli tak to na jakie i gdzie...? :) pozdro PS. licze na ciekawe odpisy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:20 hm.......nie bylo bardzo trudene ale... mam nadzieje ze zamieszczone odpowiedzi do arkusza beda podlegac jakims poprawka i ezaminatorzy nie beda sztywno trzymac sie sugerowanych odpowieddzi poniewaz mozna bylo przytaczac rozne argumenty , ktore rowniez byly dobre.a tak na marginesie to wydaje mi sie ze w jednym z zadan zamknietych jest bład w sugerowanej odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sizuuuuu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:24 o które dokładniej zadanie Ci chodzi? Ja z komarem miałam problem:/ Napisałam, że komarzyce wykorzystają Fe pochodzace z rozkładu hemoglobiny, za bardzo sie chyba zagłębiłam. No i źle mam z umieszczaniem alleli i tym ostatnim zadaniem...eh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozak Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:39 mialem takie odpowiedzi: zad 2. te substancje, ktore sa potrzebne organizmowi zostaja w organizmie zad 3. torebka bowmana zad 8. A, poniewaz jest wiecej wody i mniej bialka zad 11. C, poniewaz zawiera wakuola, ktore odpowiadaja za turgor zad 13. b) glikogen - funkcja energetyczna ( jako taka przeciez jest ) ; mioglobina - dostarcza tlen zad 14. a) fermentacja zad 38. - roznorodna materia organiczna ( jedna z odp:P ) nie wiem wlasnie :P mialem podobnie czekam na fachowca jakiegos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityczka funkcja wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:59 napisałam oprócz tego ze woda umozliwia zajscie na terenie komórek procesów metabolicznych, oprócz tego ze przyczynia sie od uwodnienia organizmów. Jak myslicie to dobre odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korp Re: zadanie z chromosomami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:05 można było coś na tych małych chromosomach zaznaczyć a jedną parę zostawić wolną?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLO WAZNE !!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:09 czy w zadaniu gdzie trzeba bylo podac 2 argumenty ze w tajdze sciolka jest najgrubsza mozna bylo podac jako przyklad roznorodna materie organiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: WAZNE !!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:13 a joko drugi przyklad podalem roznice klimatyczne co o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: WAZNE !!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:16 mam identycznie, mysle ze uznaja;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeee Re: WAZNE !!!!!!!!!!! IP: *.toya.net.pl 11.05.07, 19:20 to zadanie z tym wirusem jaki ma materual genetyczny???W poleceniu jest napisane OKREŚL a nie uzasadnij a w tych rozwiazaniach jest cos uzasadnione. Jaka to ma byc w koncu odpowiedż????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: zadanie z chromosomami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:31 Ja też jedną parę zaznaczyłam na małych. Czy to jest niepoprawnie? Jeśli tak, to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: zadanie z chromosomami IP: 212.2.99.* 11.05.07, 19:37 ej, no wlasnie, ja tez zaznaczylam na tych malych chromosomikach:P ale jesli spojrzec na legende z boku - to autosomy sa raczej podluzne... nie wiem:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: zadanie z chromosomami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:47 Ale owocówka ma zawsze 6 autosomów i 2 chromosomy płci. Czyli to musiały być autosomy też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: zadanie z chromosomami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:50 a myślicie że te allele musza być koniecznie zaznaczone obok tych kresek? Tzn zaznaczylam je na chromosomach (na czubkach) u tak sie zastanawiam czy mi uznajuą czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magir1 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 212.160.69.* 11.05.07, 23:26 tylko trzeba napisać żeby uznawali rózne odpowiedzi i z komara i z nerek. Bo w sumie to u kamara i rozmnarzanie i pokarm jest prawdziwe , a w nerce to3 odpowiedzi : torebka bowmana, Kłębuszek, i ciałko nerk. Sądzę że to zadanie z nerką było źle sformułowane forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=157&w=62255860&a=62271122 Odpowiedz Link Zgłoś
buziaczek000 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 12.05.07, 18:53 zad8.wymieniłam kolumnę A,ale napisałam że w roślinach jest mniej lipidów.Uznają mi tą odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żeromszczak Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 21:56 ja też napisałem o lipidach, w końcu to jest wydaje mi sie bardziej charakterystyczne. jestem dobrej mysli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasso Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:18 DLA WSZYSTKICH ZMĘCZONYCH MATURĄ CHWILA RELAKSU: super strategia!!! travian.interia.pl/?uc=pl5_35933 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropak komarzyca! IP: *.mikolow.net 11.05.07, 19:33 negatywny skutek - napisałam że zostawia na skórze substancje, które mogą wywoływac reakcje alergiczne --> uznają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeee Re: komarzyca! IP: *.toya.net.pl 11.05.07, 19:40 A ja napisalam ze moga do naszej krwi dostarczyc bakterie ktore moga wywolac chorobe....Tez nie wiem czy unzaja???? Po co sie rozpisywalam z tymi bakteriami moglam od razu napisac ze wywoluja choroby i juz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: komarzyca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:04 w pytaniu o tych bakteriach zyjacych w roslinie moglem napisac ze bakterie czerpia produkty nfotosyntezy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thoronnil Re: komarzyca! IP: *.zax.pl 11.05.07, 22:23 a ja napisalem - uwaga: "moga przenosic rozne grozne choroby, m.in. BORELIOZE" :| no myslalem, ze padne pozniej...jak moglem pomylic z malaria :/ i punkt poszedl w PiSu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YAGODA to niewiarygodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:12 niewiarygodne ze obecnie matura z bilogii i to na poziomie rozszerzonym jest tak banalna! czytam pytania i wlasny oczom nie wierze...tak niewiele was ucza i na takim poziomie teraz w szkolach? niesamowite... ciekawe czychemia tez bedzie taka bajeczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sizuuuuu Big pytanie !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:19 Jak się odpowiedź uzasadni nie jednym, lecz dwoma argumentami typu: To jest nieprawdziwe bo,...poza tym... . I oba będą prawdziwe, to co nie zostaną uznane? No niby łatwa ta matura, a coraz więcej błędów znajduje,...... pocieszcie mnie, prosze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro pytanie !!!!!! wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:29 w pytaniu gdzie trzeba bylo podac korzysci z symbiozy dla bakterii mozna bylo podac korzystaanie z produktow fotosyntezy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter :-) Re: pytanie !!!!!! wazne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:42 Nikt nie wie, i nie bedzie wiedzial, co mozna bylo podac co nie. Nawet ten przykladowy arkusz mowi nam, tyle co nic. Specjalnie nie wystawiaja modelu odpowiedzi, zeby zrobic surprise, najczesciej niemily, ale coz. Dlatego poki nie wstawi nikt modelu a go nie bedzie, to czekamy do 29 czerwca i taki jest plan. Dlattego nie wiadomo, czasami jest prawidlowych 5 odpowiedzi, a czasami tylko jedna, i to specyficzna co do slowka. Tak to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisssi Re: pytanie !!!!!! wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:50 mam głupie pytanie w związku z głupią odpowiedzią przeglądając odpowiedzi zdałam sobie sprawę, że chyba zamiast "oddychanie komórkowe" napisałam samo oddychanie... wiem, że i tak odpowiedź w kluczu jest inna ale czy mogli by mi to uznać?? <jeszcze raz przepraszam za pyt na poziomie pantofelka> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grześ Re: pytanie !!!!!! wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:47 nie martw sie, powinni uznac, bedze dobrze :* ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magir Re: pytanie !!!!!! wazne IP: 212.160.69.* 11.05.07, 22:51 Ja napisałam oddychanie komurkowe zamiast utlenianie biologiczne i terz się zastanawiam czy to będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: pytanie !!!!!! wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:58 oddychanie komórkowe i utlenianie biologiczne to synonimy, polecam skorzystać z googli maturzyści na poziomie pierwotniaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magir1 Re: pytanie !!!!!! wazne IP: 212.160.69.* 11.05.07, 23:55 to ze synonimy to ja wiem tylko jeśli klucz tych synonimów nieuwzględnia to egzaminator tymbardziej nie musi uwzglednić!!! W tamtyl roku były takie cyrki że za takie właśnie zeczy obcinali punkty. Moja siostra zdawała i jej obcieli za podobną rzecz i jak się odwołała to napisali że to ona nie miała racji. ''każdy moze napsiac dobrze ale niekazdy zgodnie z kluczem''-i tak naprawdę ta duskusja na temat matury z biologi dotyczy tego co bedzie w kluczu!!! drogi jamochłonie:) Odpowiedz Link Zgłoś
luthien123 Re: pytanie !!!!!! wazne 12.05.07, 11:18 A widzialas klucz? Nie. To o co sie rozchodzi? Nikt jeszcze klucza nie widzial ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp klucz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:45 ja mam nadzieje ze prawdziwy klucz bedzie bardzie "rozbudowany" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: klucz IP: *.umed.lodz.pl 13.05.07, 16:18 a jak bylo pyt o kemy z filtrem!ja napisalam ze promienie nie dochodza do warstwy kom rozr i ich jader dlatego chronia przed mutacjami a w konsekwencji przed nowotworem.to co podali z przyykl odp to smieszne jest ze odbijaja wiecej ppromieni.ja mam nadzieje ze mi uznaja,przeciez to jest jak najpoprawniej bbiologicznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewuniaaaa Re: klucz 14.05.07, 20:07 natka - dalam identycznie tak samo jak Ty, zaglebialam sie w jakies mutacje - nie potrafie ich rozszyfrowac kurcze kiedy chca mega precyzyjne odpowiedzi, a kiedy tylko takie otarcie sie o temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :* Re: Big pytanie !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:33 :* :* :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piacho Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 10:03 Jak myślicie czy w tym drugim pytaniu dotyczącym ściółki, podaj dwie prawdopodobne przyczyny różnic w czasie rozkładu materii, może być podana przyczyna: grubość ściółki i dostępność opadów deszczowych (wody)??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 10:27 dostępność wody na 100% dobrze bo to czynnik a z ta grubością ściółki nie jestem pewien, niby dobre ale nie wiem czy to jest czynnik, ja dałem temperaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piach Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 10:52 właśnie tam nie jest napisane wymień czynniki, tylko przyczyny.... więc moim zdaniem grubość ściółki też powinna być w kluczu, a Wy jak sądzicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: zestawy na angielska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:39 moze ktos wie jakie sa zestawy maturalne na angielski ustny jaikie scenki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: zestawy na angielska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:41 to chyba nieodpowiedni temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 22:22 ja napisałam z tymi przyczynami ze temperatura i zróżnicowanie gatunkowe ekosystemu jak myslicie zaliczą mi to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magir1 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 212.160.69.* 12.05.07, 22:57 Sądzę że nie zaliczą bo to chodziło bardziej o cechy środowiska- klimat. A różnice w bioróżnorodności wynikaja z adaptacji do różnych warunków bytowanania. To oczywiści zależy od tego na jakiego egzaminatora natrafisz. Są tacy że zalicza a są tacy że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.07, 12:30 ftp://ftpbi.gazeta.pl/im/5/3790/m3790045.pdf tu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDIA GDZIE na STUDIA ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 12:36 gdzie sie wybieracie( tzn planujecie) na studia( skąd i dokąd) tzn. do jakich miast ? no i na jakie kierunki? moze znacie (albo nawet wybieracie sie) na jakies orientlane kierunki jeśli tak to na jakie i gdzie...? :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gw Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.07, 12:29 ftp://ftpbi.gazeta.pl/im/5/3790/m3790045.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Co myśłicie o moich odp? IP: *.belchatow.msk.pl 13.05.07, 12:58 Znowu to pytanie o nerkę... Napisałam kłębuszek nefronu a w nawiasie (torebka Bownana). Uznają mi ten k. NEFRONU? o komarze napisałam że komarzyce piją krew poto aby zapewnić pokarm jajom, potomstwu. Dobrze? jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekbatana Re: Co myśłicie o moich odp? IP: 195.150.178.* 13.05.07, 13:23 Wyluzuj... Ty masz chyba dobrze..Jak było pytanie jakie negatywne skutki może mieć ukąszenie komara napisałam, że SWĘDZENIE... Odpowiedź godna 1 kl. podstawówki. Zastanawiam się,czy uznają takiego `kwiatka`, bo jakby na to nie patrzeć to jest jeden ze skutków. A dopowiedzi mam w zasadzie wszystkie inne niż w tym arkuszu z przykładowymi odpowiedziami. Widziałam, że dużo osób w pierwszym zadaniu zaznaczyło odp. A. Ja miałam C, ale zmieniłam na A. Może jednak uznają, bo obie odpowiedzi wydają się bliskoznaczne. Ktoś mnie może pocieszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Co myśłicie o moich odp? IP: *.toya.net.pl 13.05.07, 13:44 Ja tez porobilam takie głupie błędy. Np. zamiast przedsłupność napisalam przedsłupkowość. W nawiasie wyjasniłam poporawnie co to znaczy ale nie wiem czy mi to uznaja. A jak mysliscie jak była ta krzyzowka i ja mam ja zrobiona poporawnie ale nie napisalam tak jak jest w przykładowych odpowiedziach nad krzyzowka że pokolenie F1 itd. to mi moga calej krzyzowki nie unzac , wydaje mi sie ze nie??ale nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomóżcie proszee Re: Co myśłicie o moich odp? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:33 było polecenie o narysowanie tabelki, wszystko wypełniłam, ale nie napisałam tej pierwszej tj. cecha/układ, zalicza mi tabele?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Co myśłicie o moich odp? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:35 nie bedzie wiadomo, co do czego. ehh, przkro mi :(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COOOOOOO Re: Co myśłicie o moich odp? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 18:13 ALE PODPISAŁAM UKŁAD HORMONALNY ITD. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm.. Re: Co myśłicie o moich odp? IP: 212.160.69.* 14.05.07, 07:39 Ja terz niezapisałam tego F1X F1 i pytałam sie mojej nauczucielki i ona powiedziała że to nie jest element krzyżówki więc nikt niepowinien sie czepiać. Ja mam osobiści taką nadzieję. Wkońcu jeśli krzyżówka genetyczna jest dobrze, to dana osoba i tak sie wykazała jakąś tam wiedzą .Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niciej 34 i 38 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:49 Czy uznają mi takie odpowiedzi: w 34: 1. Bakterie wiążą za azot(N2), który moze byc szkodliwy dla rosliny 2. Bakterie otrzymuja od rosliny subst. odzywcze. w 38: 1. Połozenie geografczne 2. Działalnosc człowieka. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szporaczek Re: 34 i 38 IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.07, 16:56 z tym azotem to na pewno Ci nie uznają bo one wiążą go bo on jest rośliną potrzebny a nie dlatego że jest szkodliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Re: 34 i 38 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 17:03 Cytuje z podręcznika: ,,Nadmiar makroelementów na ogół nie jest szkodliwy dla roślin, poza niektórymi, jak np. azot’’ A dwa azot w formie nie których jonów jest baaardzo szkodliwy dla roslin, a to ze napisałes N2 nie musi oznaczac ze chodzi o azot atmosferyczny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Re: 34 i 38 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 17:06 Cytuje z podręcznika: ,,Nadmiar makroelementów na ogół nie jest szkodliwy dla roślin, poza niektórymi, jak np. azot’’ Azot w formie niektorych jonów moze byc baaardzo szkodliwy, a to ze napisałes N2 nie musi oznaczac azotu atmosferycznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Zadanie 14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 23:06 Witam Czy w zadaniu 14 zostanie uznana odpowiedz Cykl Krebsa? Jak wiadomo jest to jeden najbardziej istotnych i najwazniejszych z etapów odychania/utleniania biologicznego/komórkowego wiec co myslicie na ten temant.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piacho Re: Zadanie 14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 23:32 Bez przesady kolego z tym, że Cykl Krebsa - jeden z najważniejszych etapów utleniania biologicznego. Wszystkie 3 etapy są ważne i nie byłoby zysku takiego jaki mamy, jakby któregoś z etapów brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Zadanie 14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 23:37 Nie jestem twiom kolegą, moje pyatnei brzmi czy taka odpowiedz zostanie uznana...czytaj ze zrozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piacho Re: Zadanie 14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 11:30 Moim zdaniem nie, bo glukoza nie jest bezpośrednim substratem dla Cyklu Krebsa. Sam napisałem oddychanie komórkowe tlenowe w nawiasie glikoliza tlenowa i nie wiem czy nie obetną mi punktu za to co napisałem w nawiasie:) A mówie do Ciebie kolego, bo tak sie przyjęło kolego, że maturzyści to jedna brać. 3m sie! Odpowiedz Link Zgłoś
buziaczek000 zad2,8,11,19 14.05.07, 13:42 zad2.Napisam,że erytrocyty lub białka są zbyt dużymi cząsteczkami,by przeniknąć do płynu dializacyjnego,ale nie napisałamże przez błonę półprzepuszczalną, zad8,wymieniłam kolumnę A,lecz napisałam,że w roślinach jest mnie lipidów, zad.11-zaznaczyłam odp.C,lecz uzasadniłam,że w komórce roślinnej jest skrobia asymilacyjna, zad,19-zamykanie i otwieranie szparek napisałam,że jest największe w godz.11-17 a nie napisałam,że zależy od pory dnia. Jak myślicie,uznają mi te odp.Uważam,że są dobre,ale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piacho Re: zad2,8,11,19 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:11 Moim zdaniem w 8 głównie chodzi o węglowodany powstające w procesie fotosyntezy. Ale lipidy też mogą uznać. Z tą skrobią to nie wiadomo... Poza tym to ok wg mnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salix heterostylia IP: *.cnb.com.pl 14.05.07, 19:17 no własnie..uznają przedsłupkowość zamaist przedsłupność?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miras Re: heterostylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:35 Ludzie, egzamiatorzy to tez ludzie-chca byc matura wypdła dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buziaczek000 zad.24 IP: 213.199.235.* 15.05.07, 14:06 Chodzi o zad 24.b-określ rodzaj :cząsteczki (jednoniciowa,czy dwuniciowa),którą ma kwas nukleinowy tego wirusa?Czy macie też tak samo jak w przykładowym modelu odp.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HGF Re: heterostylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:35 A czy uznają odpowiedz:róznica w czasie dojrzewania kwiatów mieskich i zenskich?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DON Re: heterostylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:41 MUSZA Ci uznac tą odpowiedz!!W poleceniu wyraznie nie było informacjii czy chodzi o rosliny obupłciowe czy jedno płciowe, chodziło ogólnie zabezpieczanie przed samozapyleniem. Musza uznac, w koncu egzaminatorzy mają szeroką wiedze na dany temat, inaczej nie zostali by egzaminatorami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salix Re: heterostylia IP: *.cnb.com.pl 15.05.07, 07:43 no tak tylko nie ma czegoś takiego chyba jak przedsłupkowośc :( jest różnosłupkowość ale przedsłupność :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 22:03 czy uznaja mi uzasadnienie procesu katabolicznego: ze zwiazkow zlozonych powstaja zwiazki prostsze? tak jest m.in. w definicji, ale prosze o obiektywna opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piacho Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 11:38 Tak brzmi definicja więc i taka też powinna być odpowiedź. Uznają, uznają:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorocia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:17 To teraz ja mam pytanie:) Czy jesli w zadaniu z chromosomiami napisałam ( w dobrym miejscu) Xw i XW (nie wiem jak zrobic,zeby to W było do góry:)) zamiast samo W i w,to czy zostanie mi to uznane??jak myslicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wow Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 13:18 też tak mam jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorocia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:13 To co myślisz??Uznają to?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buziaczek000 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 213.199.235.* 15.05.07, 14:15 Chodzi o odp. do zad 24b.Czy macie też tak samo w modelu przykładowym?Pytanie brzmiało:....określ rodzaj b)cząsteczki (jednoniciowa,czy dwuniciowa),którą ma kwas nukleinowy tego wirusa?Bo ja mam inaczej.Co o tej odp.myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wow Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 15:19 uważam że powinni uznać :)lepiej myslec ze uznaja niz ze nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 17:44 ja napisałam, że skoro nie ma tam uracylu, to musi być to Dna, a skoro Dna, to jest to czasteczka dwuniciowa ... W modelu odp jest zupełnie inaczej... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomozcie Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:16 A jesli chodzi o zadanie 26 z wykresami odnosnie choroby Downa. .. napisalem, ze im kobieta jest starsza, tym zwieksza sie prawdopodobienstwo urodzenia chorego dziecka. Zalicza mi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.05.07, 18:24 raczej tak. no bo sie zwieksza. a z tym dna tez mam, ze jest dwuniciowe, ale to chyba jest zle, bo suma puryn nie rowna sie sumie pirymidyn... zreszta... sama nie wiem... nie wiedzialam ze jest cos takiego jak jednoniciowe dna;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DNA Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.cnb.com.pl 15.05.07, 19:33 u niektórych org DNA jest wpostaci jednej nici... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorocia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:26 Mika,ja mam tak samo jak Ty..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika-m Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 15:56 Módlmy się ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 16:16 A jak myślicie czy w ogóle pokaza nam oficjalny model odpowiedzi ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salix Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.cnb.com.pl 17.05.07, 06:57 Nie, oficjalny klucz jest w OKE, więc możesz sobie pojechać i sprawdzić:) Odpowiedz Link Zgłoś