Dodaj do ulubionych

prawo UAM czy UJ?

02.07.08, 19:08
gdzie polecacie iść na prawo? kierując się innymi kryteriami niż tylko renoma
uczelni.
Obserwuj wątek
    • Gość: x-z Re: prawo UAM czy UJ? IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.08, 19:30
      ponoć na UJ- cie istny wyścig szczurów.
      co za różnica zresztą. w innych miejscach prawdopodobne, że jest tak samo.
      forum.gazeta.pl/i/16/forum/podglad.gifPodglad
      • Gość: saori Re: prawo UAM czy UJ? IP: *.autocom.pl 03.07.08, 12:49
        Na Uj nie ma jakiegoś strasznego wyścigu szczurów:) Nie wiem co
        lepsze, bo nie studiowałam na UAM, ale na UJ jest naprawdę spoko,
        dużo przedmiotow do wyboru, sama kształtujesz swój plan, zajęcia nie
        są obowiązkowe ale przy tym poziom wysoki. Jakby jakieś pytania to
        pisz- olgaolga1 AT wp.pl:)
        • Gość: sss Re: prawo UAM czy UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 13:11
          UJ:)
    • Gość: zupa_pomidorowa Re: prawo UAM czy UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 18:47
      Naturalnie UJ, ale z musisz się psychicznie do tego przygotować. Zwłaszcza
      poćwiczyć w wakacje celność w rzucaniu torbą i częściami garderoby w celu
      zajęcia miejsca by nie siedzieć na podłodze-jak ci się poszczęści,albo jaki ci
      się nie poszczęści-stać pod drzwiami, zwłaszcza na wykładach z rzymu :)
      • anusienkaw Re: prawo UAM czy UJ? 05.07.08, 01:02
        Na polonistyce też trzeba umieć rzucać? No do czego to doszło? :D
        • Gość: ula Re: prawo UAM czy UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 12:33
          Na polonistyce są z tego co wiem grupy i mniej osób.Ten fenomen
          głównie prawa dotyczy:)Przynajmniej jest co wspominać:)
          • velika Re: prawo UAM czy UJ? 06.07.08, 12:00
            Ja jestem na UAM i prawo tu ma dużo plusów- jest ogromna swoboda w kształtowaniu
            planu, można go dopasować do własnych zainteresowań, ale teraz podobno ma być
            jakaś zmiana regulaminu i nie wiem czy nie dołożą większej ilości przedmiotów
            obowiązkowych(obecnie jest ich 5), sesja jest ciągła- z każdego przedmiotu jest
            kilkanaście terminów egzaminow do wyboru, często też prowadzą je różne osoby .
            Ludzie niestety średni, ale jest sporo sympatycznych jednostek. Ćwiczenia na
            różnym poziomie(nie są obowiązkowe)- niektóre fantastyczne i chodzi się na nie z
            przyjemnością, inne nudne i nieprzydatne.
            • Gość: aguska Re: prawo UAM czy UJ? IP: *.238.92.2.ip.airbites.pl 06.07.08, 12:15
              jakie sa te przedmioty obowiązkowe na UAMie, bo jeżeli piszesz o 5 w toku calych
              studiow to cos strasznie mało ;))
              • velika Re: prawo UAM czy UJ? 06.07.08, 21:21
                Obowiązkowe są:wstęp do prawoznawstwa, cywil I, cywil II, karne materialne i
                prawo administracyjne. To przedmioty z tzw. grupy A. resztę dobiera się
                dowolnie. Na 1 roku z grupy B- bodajże 5 czy 6 przedmiotów, potem z grup
                B,C,D(fakultety za kilka punktów). Generalnie do zaliczenia roku wystarczy 5-6
                przedmiotów. Ja w tym miałam 4, z uwagi na sporą nadwyżkę punktów ECTS z lat
                ubiegłych.
                • Gość: aguska Re: prawo UAM czy UJ? IP: *.238.92.2.ip.airbites.pl 06.07.08, 21:34
                  nie macie żadnej procedury obowiązkowej? oj, oj ...
                  • velika Re: prawo UAM czy UJ? 07.07.08, 10:08
                    Nie macie;) Ale większość osób i tak je bierze. Ja mam już za sobą 2 procedury
                    zaliczone, przede mną jeszcze kpc. Też mnie ten system zdziwił, 2 lata
                    studiowałam na innej uczelni i dopiero na 3 roku przeniosłam się na UAM. Na
                    poprzedniej uczelni miałam sporo przedmiotów obowiązkowych, tak z 8-10 na roku ,
                    a tu 5 na całe 5 lat;) Ale dla mnie to plus, jak ktoś się na przykład interesuje
                    finansami czy prawem gospodarczym i nie widzi siebie w typowo prawniczym
                    zawodzie, procedury nie będą mu potrzebne. Studia dopasowuje się pod kątem
                    własnych zainteresowań i to mi się podoba. Nikt mi na siłę nie wciska na
                    przykład ppg, skoro wiem że w życiu się tym nie będę zajmować.
                    • Gość: aguska Re: prawo UAM czy UJ? IP: *.238.92.2.ip.airbites.pl 07.07.08, 11:01
                      tak, tak to jest plus. na uj jest podobnie, też sami moźżemy kształtować sobie
                      plan jednak jest więcej obowiązkowych przedmiotów:
                      na I roku: prawoznawstwo, logika, pr. konstytucyjne i jeden przedmiot
                      historycznoprawny a później cywil I i II, karne, admin plus 3 procedury :))
    • Gość: kiler Re: prawo UAM czy UJ? IP: *.acn.waw.pl 06.07.08, 18:58
      ile macie na uj i na uam jak składacie? ps jaki był próg na uj w zeszłym roku? I
      który waszym zdaniem jest lepszy ?
      ja mam odpowiednio
      uj 245/300=81,(66)%
      uam 26/30=86,(66)%
      w punktacji
      PS. zdawałem mature wcześniej teraz poprawiałem
      • Gość: a Re: prawo UAM czy UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 17:16
        na uj chyba był w tamtym roku 80,40% a na uam 80,50% albo odpowiednio (80,50 i
        80,60) w każdym razie różnica minimalna. mam oczywiście na myśli procent
        uzyskanych punktów rekrutacyjnych przez ostatniego przyjętego kandydata.
        moim zdaniem przelicznik na uj jest lepszy, bo ja np. miałam z polskiego więcej
        punktów niż z wosu a punktów mam więcej na uj. poza tym uj uwzględnia wos czyli
        chyba na prawie przedmiot bardziej przydatny niż polski :P

a punktów mam na uj 85% a na uam 86,(33)% o ile oczywiście nie pomyliłam się w
        liczeniu :P
    • Gość: promyczek Prawo handlowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 13:31
      chcialm zapytrac jak jest z prawem handlowym na UAM? czy jest cieżki egz? jak
      wyglada cala sprawa z tym przdmiotem?
      • domanska1beata Re: Prawo handlowe 26.09.17, 12:39
        zadaniem jego w głównej mierze jest regulacja cywilnoprawnego obrotu alicjakarkosz23.wixsite.com/mysite/prawo-handlowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka