Dodaj do ulubionych

MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony

27.04.09, 14:57
Witam. Piszę, by się spytać wg Was jaki może być temat na maturze z wosu na rozszerzeniu?

Moje typowanie: droga do transformacji ustrojowej, rok 1989, droga Polski do Nato, zmiany samorządu terytorialnego. Z UE może byc na rozszerzeniu jedynie Polska i euro.

Ma ktoś ejszcze jakieś propozycje?Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Man Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.md4.pl 28.04.09, 10:36
      Od siebie tylko dodam, że wątpię, aby takie były, bo jakby się kierować tak
      rocznicami to na roz. z historii była by II wojna światowa, bo w tym roku mam
      '70 rocznicę jej wybuchu, a można się domyślać, że będą stosunki : )
    • Gość: Adrian Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.09, 00:07
      Ja bym raczej obstawiał tematy na czasie, jako, że rok bieżący jest
      rokiem praw człowieka, to może się coś pojawić, możliwe są tematy z
      transformacji jako, że obchodzimy teraz 20 rocznicę okrągłego stołu,
      ewentulanie globalizacja i problemy współczesnego świata:)
    • Gość: ktoś ;] Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 00:48
      coś o NATO i ameryce bodajze, to mi sie zdaje ze coś bedzie moze
      dotyczyło tylko Polski?? a o ameryce nic
      moje propozycje:
      - unia europejska (5lat)
      - polityka zagraniczna polski (kompetencje prezydent-premier XD)
      - traktat lizboński (ale to moze bedzie w pytaniach)
      - globalizacja - wiem że to było ale patrząc na kryzys...
      - kultura polityczna - to łoczywiste jak słońce (zblizają się
      wybory, nasi politycy skaczą sobie do gardeł, no temat jak marzenie
      XD)
    • Gość: ktoś ;] Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 00:50
      ach no fakt i prawa człowieka, mamy rocznice deklaracji ONZ
      przecież, fakt
    • Gość: ktoś ;] Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 00:53
      no jak kryzys to nacjonalizacja i zagrozenie młodych demokracji
      czyli DEMOKRACJA, też może być
    • Gość: Anilana Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.uznam.net.pl 29.04.09, 06:16
      Moja propozycja to wypracowanie na temat zmian konstytucji
      dotyczących pozycji prezydenta - zwiększenie czy zmniejszenie
      pozycji ustrojowej prezydenta, historyczne i polityczne przesłanki
      tych zmian, argumenty za i przeciw umocnieniu pozycji ustrojowej
      prezydenta i czy w ogóle wprowadzenie tych zmian jest możliwe w
      obecnej rzeczywistości politycznej.
      • Gość: niuśka Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.elpos.net 29.04.09, 15:54
        moim zdaniem moze byc cos o strefie euro albo o tarczy antyrakietowej to takie tematy dosyc na czasie :)
        • Gość: ktoś ;] Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 17:26
          no tak tarcza antyrakietowa, strefa euro, ale czy da się o tym
          pisać?? mysle ze to za trudne na mature z WOSu. mi się zdaje że
          dadzą coś co przynajmniej da się napisać na 3. o instytucjach już
          było. to moze coś z ustroju, kultury.
    • agusb18 Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony 30.04.09, 09:13
      a z konfliktów może coś być? jeżeli tak co byście obstawiali? ;)
      i czy terryzm też?
      • Gość: ktoś ;] Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 20:01
        no czeczenia i bliski wschód raczej, bo inne to raczej za trudne.
        moze coś o piratach XD
        • Gość: ktoś ;] Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 20:05
          właśnie pakistan-izrael fajny temat :))))
    • Gość: Ana Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 01:17
      A co myślicie o korupcji? albo o ochronie środowiska..teraz
      jest o
      tym wszedzie pełno.
      • Gość: ktoś ;] Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.09, 01:32
        równie dobrze moze być o solidarnosci społecznej ;] o wolontariacie
        itd. też sie mówi. postawy obywateli prospołeczne czemu nie?? ale z
        tą korupcją to sobie przejżę, a szczególnie ostatnie komisje śledcze
        i afery XD
        • Gość: Anilana Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.uznam.net.pl 01.05.09, 10:32
          Raczej jak walczyć z korupcją - prewencja i nie tylko. Wypracowanie
          o korupcji to nie tylko typy korupcji i przykłądy ale równiez
          propozycje jak z nią walczyć
    • Gość: Anilana Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.uznam.net.pl 01.05.09, 10:38
      Temat z ochroną środowiska równiez jest ok ale sformuowany inaczej -
      ochrona środowiska, a rozwój gospodarczy. Jak rozwijac
      infrastrukturę by nie niszczyc środowiska.
    • Gość: ktoś ;] Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.09, 12:44
      a może bć bezrobocie a kryzys, jak przeciwdziałać, choć banalne
      • Gość: Maniek Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.md4.pl 01.05.09, 12:48

Nie będzie o kryzysie, bo takie tematy maturalne to już są napisane hohoho temu,
        a potem cała długa droga sprawdzania merytorycznego i pisania klucza ;P, chociaż
        i tak pewnie nie ustrzegą się pomyłek.
        • Gość: ktoś ;] Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.09, 12:57
          to skąd temat zeszłorocznej rozprawki na angielskim, jak byk
          Rozpuda :/
          • Gość: americangirl Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 13:08
            Wątpie zeby bylo cos o konflikcie prezydent-premier bo matury są
            konstruuowane duzo wczesniej .

Obstawiam cos z okrąglym stolem , solidarnosc , NAto , prawa
            czlowieka, UE .
            • Gość: ol Re tematy czy gdzieś są wszystkie które były dotąd IP: *.gemini.net.pl 01.05.09, 22:19
              tzn na jakiejś stronie zebrane wszystkie które pojawiły się dotąd na maturach i
              na próbnych
              • Gość: Anilana Re: Re tematy czy gdzieś są wszystkie które były IP: *.uznam.net.pl 02.05.09, 11:20
                Wystarczy zajrzeć do arkuszy na stronach www.cke.edu.pl Poza tym
                widziałam arkusze na stronie www.wos.szczecin.pl
    • Gość: któś ;] Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.09, 11:44
      americangirl napisała "Obstawiam cos z okrąglym stolem ,
      solidarnosc , NAto , prawa
      czlowieka, UE ."

patrząc na to jak byk temat maturki: solidarność
    • Gość: Marcinn Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.09, 16:50
      jak dla mnie albo coś związanego z integracją polski z unią lub nato
      czego bym nie chciał.
      myśle że mogą byc prawa człowieka połączone z misjami nato lub
      misjami onz
      no i polska od 1989 w góre:/
      o kryzysie raczej nic nie będzie
    • Gość: Kuba Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.eltronik.net.pl 06.05.09, 13:52
      a ja jestem fałyszywym prorokiem i myślę że będzie o szkolnictwie...
      takie dwa tematy na lanie wody;-)
      • Gość: jag Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.09, 14:40
        jak dla mnie wos był całkiem łatwy aż się miło zdziwiłem
        • Gość: mattt Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 15:32
          Cześć, no całkiem fajny ten wos roz, zdaje się, że może nawet łatwiejszy niż
          podstawowy? :P Wiecie może gdzie są odpowiedzi do tego rozszerzonego bo nigdzie
          nie moge znaleźć.
          • Gość: Ogryzkowa Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 16:29
            Przecież już są, chociaż to tylko przykładowe ;)
            • Gość: dorka Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.telpol.net.pl 06.05.09, 18:53
              ten wos to kapa jakaś...;/ co to było ? Matura czy test gimnazjalny ;/;/ niech
              teraz 3/4 zdających ten przedmiot będzie miało min 75% żaaaal....
    • Gość: o. Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.09, 20:15
      nie wiecie czy po wpisaniu P zamiast PRAWDA i F zamiast FAŁSZ uznają
      odpowiedz?
      • Gość: kalutka Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.09, 21:09
        obawiam się,że tak, bo w poleceniu jest wyraźnie napisz "prawda" i "fałsz", a
        samo p i f nie wystarczy, bo to jest nie wykonanie polecenia.

poza tym stwierdzam,że ta matura w porównaniu z podstawą była prosta.
        • Gość: izka Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: 217.97.228.* 07.05.09, 11:46
          czy wiecie moze jak oceniane sa wypracowania z wosu rozsz ??
    • Gość: koala Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.85-237-176.tkchopin.pl 07.05.09, 12:09
      czy tkos mi moze powiedziec czy w tej pracy z wosu trzeba konkretnie
      odwolac sie to tekstu z 2cz. arkusza tzn napisac ze "zgodnie z
      artykulem A..." czy wystraczy przywolac zawarte tam informacje?
      • Gość: izka Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: 217.97.228.* 07.05.09, 19:52
        no wlasnie tez mnie to interesuje... ale ja nie pisałam ze atrukule 1 jest tak i tak a w drugim inaczej tylko przywolywalam informacje ale cos mi sie zdaje ze to bedzie 0 pkt :/
        • Gość: :) Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 00:04
          Z tego co mi mówił nauczyciel trzeba zacytować całe źródło, tytuł i autor :)
          Pozdrawiam
      • Gość: Anilana Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.uznam.net.pl 08.05.09, 18:43
        Gorzej. Trzeba przytoczyć wszystkie informacje - autor, tytuł,
        miejsce i rok wydania, a jak dane statystyczne to tytuł badania, kto
        przeprowadził, kiedy, gdzie opublkikował itd. Trzeba przepisac
        wszystko co pod źródłem
    • Gość: hejka Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.mtm-info.pl 09.05.09, 09:04
      siemka:) wiecie co mam wiele obaw do tego wosu rozszezonego;/ z porbnej mialam
      65% a z drugiej 60%, teraz licze na conajwiecej 40%. Sorry ale te mature ukadal
      za przproszeniem jakis baran. Pelno bledow rzeczowych itp. chocby nawet ta norma
      prawa itp. Mam do was dwa pytania:

- czy jak napisalam ze szkoly moga tworzyc: gmina powiat wojewodztwo to zle wg Was?
      - i odosnie wypracowania co mysliscie wybralam temat 2:
      zaczelam ta: pisalam o segregacji ogolnie zarysowalam co to jest itp. potem
      zaczelam pisac do czego mzoe doprowadzic, ze w panstwie demokkratycznym powinno
      byc ze kazdy powiniem byc sprawiedliwie traktowany, ze kazdemu trzeba dac
      szanse, ze nie kazdedo stac na dodatkowe lekcje zeby brac itp na teksty zrodlowe
      powolalam sie na te sposoby zwlaczania tego zjawiska a potem zakonczylam tam
      swoja opinia... jak mysliscie bedzie cos takiego?? Pozdrawiam i Zycze
      powowdzenia wszytskim piszacym mature z Historii we wtorek:)
      • Gość: ax Re: MATURA WOS 2009 poziom rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 10:09
        gmina, powiat, województwo to jednostki terytorialne, gdyby przed tymi nazwami
        pojawił się termin samorząd gminny itd., powinno być raczej uznane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka