Dodaj do ulubionych

co po Black Cashmere?

11.09.10, 00:02
witam znawczynie!
uwielbiam ten zapach. żegnam się właśnie z ostatnim opakowaniem.
następnego już pewnie nie dostanę.
I mam pytanie-prośbę - czy znajdę coś w podobnym klimacie? (nie chodzi mi o podobny zapach) Zupełnie nie wiem gdzie szukać i jak się poruszać, aby znaleźć coś co zastąpi mi BC.
pozdr
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: co po Black Cashmere? 11.09.10, 00:36
      BC nadal z latwoscia dostaniesz w obecnie produkowanej wersji w ramach linii Donna Karan Collection- nie ma juz charakterystycznego flakonu-kamyka, w zapachu sa b. subtelne roznice, ale wciaz to bez watpienia Black Cashmere. Nie ma go w Polsce, ale jest latwo dostepny zagranica (jako 100 ml- w Anglii kosztuje 55 funtow). Klasyk pojawia sie zreszta w miare regularnie i na allegro i na naszym Straganiku.
      A podobne klimatem? Moze warto zerknac na meska polke np. w Douglasie- znajdziesz tam kadzidlany Zirh Ikon, skladem dosc zblizony do zapachu Karan i do tego atrakcyjny cenowo.
      Odrobine wspolnych nut posiada takze np. Idole de Lubin i rowniez inna, wkrzeszona kompozycja Donny Karan (juz ze zmieniona formula), czyli Chaos- dawniej protoplasta BC.
      Mozna sie tez przyjrzec serii CdG Incense. Pozdrawiam!
      • michau2312 Re: co po Black Cashmere? 11.09.10, 23:07
        ZIrh Ikon pamiętam, że był w pierwszej kolejności w Sephorach, potem widziałem go w Douglasie.
        Wczoraj chciałem go sobie odświeżyć i widzę że zniknął z obu sklepów, a obsługa (jak zwykle) nie miała pojęcia o jaki towar ich pytam i nie pamiętają że Ikon kiedykowiek u nich był.
        • forevermore79 Re: co po Black Cashmere? 11.09.10, 23:17
          Widzialem go moze z 2 mies. temu, ale najwyrazniej zatem zniknal.
          Za to doszedl np. do asortymentu Lumiere, czyli perfumerii oferujacej produkty po zwykle polkowych cenach- ale nie przypominam sobie, zeby Ikon byl wczesniej tak tani (choc w Anglii bywa na naprawde sporych wyprzedazach):
          www.lumiere.pl/product_info.php?info=p19216_Ikon.html
          www.escentual.com/zirh/fragrance/ikon/
        • maja-02 Zirh Icon 22.11.10, 22:00
          Zirh Icon - obecnie jest w promocji w merlinie - ja widzę cenę 79 za 125ml EdT, ale nie mam pojęcia czy to dobra cena? naprawdę może być substytutem kaszmirka ??
          • forevermore79 Re: Zirh Icon 22.11.10, 22:08
            Ikon jest wycofany z normalnych perfumerii i swieci tryumfy na wyprzedazach, czesto za b. male pieniadze- nawet w Anglii zestawy sa mocno przeceniane.
            Mam go obecnie, uzywam i nie, nie widze go jednak z czasem jako substytutu BC, jest bardziej syntetyczny, prostszy, meski, dopiero z czasem baza przypomina Black Cashmere.
            • maja-02 Re: Zirh Icon 22.11.10, 22:18
              szkoda :(
              a już myślałam że będzie coś zamiast i to tak taniego ;)
              • forevermore79 Re: Zirh Icon 22.11.10, 22:25
                Zawsze zostaje "nowe" BC, czyli wskrzeszone w ramach klasykow Donna Karan Collection- inny, tak zwyczajny flakon, nieco zmieniony, choc wciaz jednak rozpoznawalny zapach.
                Minus to dostepnosc- bywa tylko w Stanach, w Europie zas w Anglii- w Harrods, Selfridges i Harvey Nichols.
                www.harrods.com/product/donna-karan/black-cashmere-edp-100ml/000000000001647652?icid=search-result
              • forevermore79 Re: Zirh Icon 22.11.10, 22:37
                Uzylem sobie wlasnie Ikona ponownie- na "efekt BC" trzeba poczekac dobre 10 minut, ale z czasem pojawia sie ta kadzidlana baza znana z zapachu Karan i posrednio z Chaosu, jest ona jednak bardziej przytlumiona i nie tak otulajaca i szlachetna, jak BC. Zapach ma jednak cos w sobie i dlatego zapewne musial szybko zniknac z rynku. Mozesz zaryzykowac, za tak niska cene- o ile przetrwasz cierpliwie pierwsze akordy Zirha :-)
                Pozdrawiam!
                • maja-02 Re: Zirh Icon 22.11.10, 22:45
                  chyba zaryzykuje...
                  jakby co zawsze mogę oddać komuś ;)
                  również pozdrawiam - kaszmirowo:)
                • maja-02 wypróbowałam... 04.12.10, 12:08
                  ...niestety na mojej skórze to totalna porażka :(
                  ale u kolegi pachniało o wiele lepiej ;) i butelka bardzo mi się podoba :)
                  • forevermore79 Re: wypróbowałam... 04.12.10, 12:24
                    Niedobrze! No, ale trudno- tez mam z Ikon klopot, czasem pachnie b. dobrze i intrygujaco, innym razem jak tania woda, ktora zreszta obecnie jest :-). Do jakosci skladnikow BC mu niestety daleko, ale flakon owszem- udany, no i ten magnesowy trik z korkiem rodem z Chanel.
                    Pozdrawiam!
    • renia.renia Re: co po Black Cashmere? 12.09.10, 06:52
      Są dostępne na all.
    • aaneta Re: co po Black Cashmere? 13.09.10, 11:48
      Jak dla mnie jedynym porównywalnym z BC zapachem jest Serge Noire Lutensa. Nawet zastanawiałam się przez chwilę, czy przypadkiem Serge nie podkradł Donnie receptury ;)
      • myszu13 Re: co po Black Cashmere? 13.09.10, 23:06
        dzięki za pomoc:)

A tak na marginesie:
        jestem pod wrażeniem tego forum. zaglądam tu od jakiegoś czasu jako skrytoczytacz. mam nadzieje, że uda mi się dołączyć do grona, gdy zakończę etap "raczkowania"
        pozdrawiam
        • forevermore79 Re: co po Black Cashmere? 13.09.10, 23:10
          Do uslug i zadnych takich- to nie szacowne grono, tylko grupa o podobnym akurat hobby, zatem pisz smialo, zadna specjalna wiedza i stopien wtajemniczenia nie sa tu potrzebne:-) Raczkowanie zostaw Zuzi, choc juz ten etap ma juz chyba za soba, pozdrawiam!
          • myszu13 Re: co po Black Cashmere? 13.09.10, 23:57
            dzięki:)
            wątek od dawna mam w ulubionych, teraz postaram się tez pisać
            pozdrawiam
            myszu

p/s Zuzia ma 6 lat i faktycznie wyrosła już z raczkowania (podobnie jak jej czteroletnia siostra).Trochę zdezaktualizowała mi się sygnaturka;)
    • maja-02 Re: co po Black Cashmere? 22.11.10, 21:50
      zobacz na kokai.pl, obecnie jest tester 50ml ale od czasu do czasu (nieczęsto) mozna i 100 dostac...
      ja wykańczam ostatnią 50ml kupioną w Douglasie - przedostatnia była i sprowadzana z innego miasta ;)
      a w sumie to chyba z pół litra tego użyłam ;)
    • forevermore79 "Nowe" Black Casmere - ponowne wycofanie? 22.11.10, 22:30
      Jak wiemy i jak pisalismy wyzej, BC powrocil dwa lata temu w nowej odslonie flakonu, jedynej poj. 100ml i minimalnie zmienionej formule, w ramach butikowej linii klasykow DK Collection. Zajrzalem jednak na amerykanska strone marki- ostatnio BC bylo tam out of stock, a teraz widze, iz kompozycja w ogole zostala usunieta ze strony- Chaos, Fuel, Essences, czy ostatni Iris nadal sa w ofercie, zas wody i swiecy BC brak.
      www.donnakaranbeauty.com/templates/products/multiproduct.tmpl?CATEGORY_ID=CATEGORY20862

Moze to chwilowa sytuacja, ale zwykle nie wrozy to nic dobrego. Poki co, seria nadal dostepna jest nadal w Selfridges, Harvey Nichols, czy Harrods- tam jest nadal do kupienia online (podrozal od zeszlego roku 3 funty, nawiasem mowiac).
      www.harrods.com/product/donna-karan/black-cashmere-edp-100ml/000000000001647652?icid=search-result
      • maja-02 Re: "Nowe" Black Casmere - ponowne wycofanie? 22.11.10, 22:32
        no właśnie, też przed chwilą szukałam na stronach donny karan i gdzieś "wcięło" :/ oby to nie był zły omen... jakieś zapasy trzeba byłoby poczynić a tu z kasą krucho pod koniec roku ;)
        • forevermore79 Re: "Nowe" Black Casmere - ponowne wycofanie? 22.11.10, 22:42
          Tak, zly omen i o wiele za szybka decyzja, chociaz Essences i zestaw wszystkich Collection rok temu mozna bylo kupic 50% off wyprzedazowo wlasnie w Harrodsie- potem powrocily do pierwotnych cen. Na razie spokojnie sobie stoja tam w rogu, na stoisku Donny Karan, tuz przy standzie Toma Forda.
          A np. angielski Escentual juz dawno przestal prowadzic linie- teraz zostaly im tylko resztki zapasow.
          www.escentual.com/donna-karan/dk-collection/
          • forevermore79 Re: "Nowe" Black Casmere - ponowne wycofanie? 22.11.10, 22:45
            A lawenda Karan wciaz za pol ceny online i na Harrods i na Escentual- chyba to ona jest pierwsza w drodze do kasacji lub tez niestety ewent. druga, wlasnie po BC. Europejska i amerykanska dostepnosc moze sie oczywiscie roznic.
            www.harrods.com/product/donna-karan/essence-lavender-edt-100ml/000000000001647646?cat1=b-donna-karan&cat2=b-donna-karan-all
            • forevermore79 Re: "Nowe" Black Casmere - ponowne wycofanie? 04.12.10, 12:21
              BC wrocilo na strone DK, ale wciaz jako "out of stock":
              www.donnakaranbeauty.com/templates/products/sp.tmpl?CATEGORY_ID=CATEGORY20862&PRODUCT_ID=PROD13878
              • maja-02 Re: "Nowe" Black Casmere - ponowne wycofanie? 04.12.10, 12:25
                no to moja nadzieja że jeszcze nie "wszystko stracone" trochę odżyła ;)
          • maja-02 Re: "Nowe" Black Casmere - ponowne wycofanie? 22.11.10, 22:47
            muszę tylko sprawdzić skąd do Polski przysyłają ;) to będzie mój debiut w zamawianiu z zagranicznych perfumerii on-line prawdopodobnie :D wystraszyłam się trochę perspektywą braku i że JUŻ NIGDY... ;)
      • maja-02 Re: "Nowe" Black Casmere - ponowne wycofanie? 08.12.10, 21:37
        dziś szukałam na Harrodsie on-line i już nie był dostępny...
    • maja-02 a ja się pochwalę bo mnie szczęście rozpiera ;) 08.12.10, 21:39
      w tym roku jeszcze dotrze do mnie kaszmirek zakupiony w Anglii :D
      jeżeli sprawdzą się czarne proroctwa o wycofaniu "nowego" kaszmira to będę odnosiła się do tej buteleczki z nabożną czcią ;)
      • forevermore79 Re: a ja się pochwalę bo mnie szczęście rozpiera 14.12.10, 18:09
        No to gratulacje- sprawdzilem w weekend np. dostepnosc w Selfridges, byla cala gama procz BC, ktore wg konsutlantki pojawia sie i znika, a klienci czesto pytaja o ten zapach.
        Skoro jeszcze powroci i niedostepnosc to wynika z "high demand", to nic straconego :-)
        • maja-02 no to mam ten "nowy" BC... 01.01.11, 16:00
          ... no ładny, nie powiem, ale brak mu czegoś co wyczuwam w kamykowej wersji...
          i mam wrażenie że stara wersja jakoś trwalsza na mnie... hm...?
          ale za to osoby, którym kamyk nie bardzo się podobał wypowiadały się dużo lepiej o nowej wersji ;)
          ale i tak bardzo się cieszę że mam cała setkę - oprocz kilkudziesięciu ml w resztkach ;)
    • maja-02 Serge Noir ? jak myślicie ? 11.12.10, 09:56
      na mojej skórze początkowo rozwija się podobnie do kaszmira, zobaczę co będzie później :)
      • aaneta Re: Serge Noir ? jak myślicie ? 11.12.10, 20:10
        Właśnie chciałam donieść, w nawiązaniu do mojej wcześniejszej sugestii, że ten Serge Noire to tak niekoniecznie zamiast BC. W testach trochę lepiej się zapowiadał. Na początku jak najbardziej, ale potem wychodzą na mnie jakieś kwiatki, podobnie jak z Nu EDP. Ale i tak jest piękny :)
    • britanna Re: co po Black Cashmere? 12.12.10, 17:32
      myszu13 napisała:

> I mam pytanie-prośbę - czy znajdę coś w podobnym klimacie? (nie chodzi mi o pod
      > obny zapach)
      Może Statkus? Jest trochę niemrawym zapachem ;I ale pierwsze skojarzenie przy testowaniu było
    • olaj.j Re: co po Black Cashmere? 15.12.10, 23:12
      Co prawda jak dla mnie w pytaniu zamiast wyrazu "po" lepiej brzmialoby "zamiast" (bo BC bardzo mi sie podoba, ale na innych osobach, do mnie jakos - no nie wiem - nie pasuje), ale obstawialabym inna kompozycje Serga L.: Fille en Aiguilles.
    • forevermore79 Off-topicowo- nowy produkt w linii DK Collection 16.12.10, 18:30
      Ale tym razem to nie butikowe perfumy, a ekskluzywny, limitowany zestaw pomadek. Skojarzenia z Tom Ford Beauty dozwolone- w koncu za obydwie marki odpowiada ten sam koncern, czyli Estee Lauder.
      www.tinyurl.pl/?Fc9u8nkl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka