Dodaj do ulubionych

News- Hermes: Jour d'Hermès

12.11.12, 21:25
Wyszperany przeze mnie news- nowy zapach Elleny dla Hermesa bedzie miec swoja premiere w lutym 2013.
Kwiatowa kompozycja dostepna bedzie jako EdP z mozliwoscia uzupelniania oraz pelna gama do ciala.
O szczegolach wkrotce, tu pierwsze informacje:
www.gradmann1864.de/produktwelt/detailansicht.html?tx_gradmannproduct_pi1%5Bcid%5D=304
Oraz zdjecie z pierwszej prezentacji, ktora po cichu odbyla sie juz we wrzesniu:
twitter.com/renaudsalmon/status/250688701716389888/photo/1
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 29.11.12, 15:24
      Jour d'Hermes bedzie miec prapremiere w butikach Hermesa juz 1 grudnia, zas szerzej w perfumeriach pojawi sie od polowy lutego.
      Firma na razie postanowila nie ujawniac nut tej damskiej kompozycji. Zerkne i przetestuje, o ile faktycznie bedzie grudniowo juz dostepny.
      lagazettebeaute.blogspot.com/2012/11/nouveau-parfum-hermes-jour-dhermes.html
    • furka_dusz Pierwsza recenzja z GdM 01.12.12, 06:32
      Znajomi mówią, że to Ogródkowy, ale efemeryczny green-floral. Zobaczymy.
      Tutaj już wrażenia Denyse z Grain de Musc:

graindemusc.blogspot.com/2012/11/jour-dhermes-by-jean-claude-ellena.html
      • forevermore79 Re: Pierwsza recenzja z GdM 03.12.12, 11:01
        W Anglii jeszcze nie bylo nawet w butiku- ale ciekawym nieco, mimo, iz zapowiada sie to na typowo kobieca kompozycje.
        Jeszcze Octavian:
        1000fragrances.blogspot.com/2012/12/jour-dhermes-new-perfume.html
        • forevermore79 Re: Pierwsza recenzja z GdM 04.12.12, 13:57
          Do zestawu- BdJ:
          boisdejasmin.com/2012/12/hermes-jour-dhermes-perfume-review.html
    • forevermore79 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 05.12.12, 14:34
      Juz w sprzedazy w butikach Hermesa, takze przez internet, od lutego szerzej:
      uk.hermes.com/perfumes/women/jour-d-hermes.html
      • cannella Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 06.12.12, 18:58
        Nie bardzo wiem, gdzie się podpiąć z pytaniem, więc podepnę się tutaj ;-)
        Od jakiegoś czasu czaję się na zestaw Hermessence (4x15ml). Mam ochotę na Poivre Samarkande i Ambre Narguile, rozmyślam nad Vanille Galante i jedno miejsce w pudełku zostaje nieobsadzone. Co z tej serii jest waszym zdaniem warte uwagi?
        • astronomiczna.ania Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 06.12.12, 19:27
          IMO wszystkie warto poznać ;)
          gdybym miała osobiście rekomendować flakonik do obsadzenia jednego miejsca w kofrecie to polecałabym albo Vetiver Tonka albo Iris Ukiyoe
          • forevermore79 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 07.12.12, 00:17
            Tez jestem za Vetiver Tonka, choc rozwazylbym jeszcze kremowy, przyprawowy Santal Massoia. Wszystkie faktycznie sa godne poznania, a wkrotce jeszcze nieco debiutow w tej linii- ale na te poczekamy do przyszlego roku :)
            • cannella Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 08.12.12, 17:28
              A to bardzo wam dziekuje, teraz musze przynajmniej dwa pudelka zamowic ;-)))))
    • astronomiczna.ania Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 15.12.12, 19:24
      pierwsze testy już za mną :)
      otwarcie IMO niemalże identyczne jak w przypadku Rose Ikebana: rześkie, energetyzujące, soczysta róża z chrupiącym rabarbarem :)
      po jakimś czasie zapach troszkę się uspokaja, aczkolwiek w zasadzie jakoś specjalnie nie ewoluuje (to chyba "znak rozpoznawczy" ostatnich kompozycji JCE)
      w bazie wyczuwam białe piżmo i jakby cień cedru i cyprysa
      zazwyczaj nie klasyfikuję zapachów na "dzienne" i "na wieczór", natomiast w przypadku "Jour" skojarzenie z wiosennym, niezbyt ciepłym (marcowym?) dniem jest ewidentne
      zgodzę się tu z większością bloggerów: Jour d'Hermes jest świetlisty, jasny, przestrzenny, optymistyczny
      z całą pewnością szersze lansowanie zapachu w okresie bezpośrednio poprzedzającym nastanie wiosny będzie marketingowym strzałem w dziesiatkę (podobnie jak wprowadzenie L'Ambre przed nastaniem zimowych chłodów)
      powiem szczerze, że troszkę mnie te Hermes'owe marketingowe strzały w dziesiątkę niepokoją, jako że to, co w kompozycjach JCE zawsze ceniłam najbardziej to ich uniwersalny charakter
      mimo to jako wielbicielka Mistrza zapewne nie będę potrafiła odmówić sobie nabycia flachy, kiedy już pojawi się w szerszej sprzedaży :)
      • forevermore79 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 16.12.12, 09:47
        Dziekuje za recenzje Aniu! Ja sobie obejrzalem ostatnio Jour przez szybe w zamknietym juz butiku, ale nadrobie testy pewnie niedlugo :) Znajac zycie nowy Hermes pojawi sie tez stosunkowo szybko na wolnoclowkach.
        Swoja droga, marza mi sie produkty do ciala z linii Hermessence, ale to raczej nierealne. Pojawily sie ostatnio wody 200ml i to zawsze cos.
        • forevermore79 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 17.12.12, 23:18
          Gwoli detali- Jour d'Hermes w lutym w perfumeriach od razu zadebiutuje jako i balsam do ciala oraz napelnialne EdP 30, 50 i 85ml, refill 125 ml tez bedzie dostepny.
          • jarka63 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 18.12.12, 11:04
            forevermore79 napisał:

> Gwoli detali- Jour d'Hermes w lutym w perfumeriach od razu zadebiutuje jako i b
            > alsam do ciala oraz napelnialne EdP 30, 50 i 85ml, refill 125 ml tez bedzie dos
            > tepny.

W Polsce też?
            • forevermore79 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 18.12.12, 11:16
              Jako wody na pewno, co do liniii kapielowej pewnosci nie mam. Ale na pewno sie pojawi- w Douglasach oraz byc moze w wybranych Sephorach prowadzacych Hermesa (np. Klif w Arkadii).
              • jarka63 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 18.12.12, 11:19
                Świetnie, to czekam w takim razie :)
    • forevermore79 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 09.01.13, 23:52
      Po testach w butikach Hermesa moje wrazenia sa zblizone do opisu astronomicznej.ani.
      Jour d'Hermes to zdecydowanie dzien, ale dzien piekny, wesoly, kiedy wstaje sie wypoczetym, z usmiechem na ustach. Najlepiej, gdy za oknem sloneczna, ciepla aura i gdy z balkonu widac srodziemnomorski piasek i lazur morza. A jesli usmiechu brak, to pierwsze akordy Jour d'Hermes moga go smialo wywolac.
      Z opisow mozna byloby spodziewac sie bardziej kobiecej i kwiatowej kompozycji, ja glownie wyczulem za to cytrusy, zielonosc nut, moze nieco figi i na pewno jest wlasnie cedr i cyprys.
      To moglaby byc rownie kolejna wariacja Ogrodu Srodziemnomorskiego, a w calej kompozycji czuc mocno reke i talent Elleny. Zapach na pewno bedzie sie swietnie sprzedawal, zarowno jako woda i produkty do ciala i z pewnoscia pojawi sie w wielu rankingach najlepszych premier 2013. Zawiedzieni jednak beda ci, ktorzy pragneli wiekszej mocy, trwalosci, czy zmyslowosci. Choc, kto wie- moze kiedys doczekamy sie do pary Nuit d'Hermes :)
    • forevermore79 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 12.02.13, 23:54
      Polska premiera Jour d'Hermes coraz blizej- artykul poswiecil mu chocby najnowszy "Twoj Styl". Dowiadujemy sie z niego, iz kompozycja to tajemnicze kwiatowe akordy, jedni czuja jasmin, konwalie, gardenie, inni frezje itd.
      Flakon stworzyl Pierre Hardy, polska cena wody 50ml to 379 zl.
    • elve Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 13.02.13, 22:45
      a jeszcze inni czują pietruszkę.
      jasny, świetlisty, przewiany, niesłodki. koleżankom się bardzo podoba (w przeciwieństwie do nowego YSL Sensuelle cośtam, który jest słodki i syntetyczny bardzo), ja nie jestem przekonana. za bardzo mi tu wionie oceanem, nie jest to mój ulubiony Calone, ale coś niebezpiecznie bliskiego. jeszcze potestuję.
      • forevermore79 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 14.02.13, 14:47
        Ooo, pietruszke? Na szczescie dla mnie to piekne cytrusy i kwiaty, ale warzywnym konotacjom sie nie dziwie, po ogorkach i koprze w ogrodzie pomonsunowym :)
        YSL Sensuelle? Coz to moze byc, hmm. Ze znanych mi nowosci marka ma tylko Manifesto i jeszcze wiosenna edycje Paris plus letnie L'Homme Libre Cologne Tonic.
    • forevermore79 Jour d'Hermès- reklama TV 20.02.13, 19:45
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=f4EpgszuMHs
      Za:
      www.nstperfume.com/2013/02/20/the-dawn-of-a-new-fragrance/
      A swoja droga, taki schemat juz byl- porownajmy koncowki tych reklam:
      www.youtube.com/watch?v=brDMz99fIxg
    • astronomiczna.ania Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 22.02.13, 18:57
      w krakowskich Douglas'ach zapach jest już dostępny
      widziałam trzydziestki i pięćdziesiątki
      pięćdziesiątka w cenie podanej przez forevera
      trzydziestka do kupienia za ok. 280 zł
      • jarka63 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 22.02.13, 21:12
        Biegnę powąchać w niedzielę :)
    • forevermore79 I przy okazji- nowe poj. ekstraktow Hermes 23.02.13, 12:20
      Widywalem je w butikach, teraz docieraja do zagr. sklepow- to flakony 15ml dostepne dla wielu klasykow marki:
      www.escentual.com/hermes/24faubourg25/?b=100023
      www.escentual.com/hermes/caleche20/?b=100023
      www.escentual.com/hermes/merveilles22/?b=100023
      www.escentual.com/hermes/kelly-caleche/fragrance/kellycaleche023/
      • forevermore79 Re: I przy okazji- nowe poj. ekstraktow Hermes 23.02.13, 12:44
        Produkty tez juz na stronie marki- od niedawna tez, dla przypomnienia- ekstrakty mozna tez kupic w wersjach "klodkowych" 7.5ml, najpierw dostepnych tylko dla Kelly Caleche, a teraz i dla reszty klasykow. Do wyboru kolor srebrny i zloty, no i wklady.
        uk.hermes.com/perfumes/women/eau-des-merveilles/fragrances/parfum-des-merveilles-12136.html
        uk.hermes.com/perfumes/women/eau-des-merveilles/fragrances/cadenas-refillable-jewel-lock-spray-36213.html
        • renia.renia Re: I przy okazji- nowe poj. ekstraktow Hermes 23.02.13, 15:25
          No cóż... niestety nie moja bajka, dla mnie czysty, mocny wywar warzywny, ehhh....
          • olaj.j Re: I przy okazji- nowe poj. ekstraktow Hermes 24.02.13, 14:07
            Ech, i ja mam pewien problem z odbiorem Jour, tyle się pięknych rzeczy naczytałam,że oczekiwania były spore - i niby faktycznie, jak to zazwyczaj u Elleny, jest subtelny, ogródkowy, wysublimowany, przejrzysty, urokliwy zapach, ale niestety -jak u Reni- jakoś przebijają się, także z blottera, niezbyt wyrafinowane echa zupy jarzynowej (z naciskiem na pietruszkę, ale może to już siła sugestii, nie wykluczam:) ). Chyba więc na razie sobie odpuszczę testy i wrócę do nich jak już będzie cieplej, może wtedy percepcja mi się jakoś zmieni i w pełni docenię jego urodę.:)
    • forevermore79 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 24.02.13, 11:26
      Szkoda, ze w Polsce pojawily sie poki co same wody, bez linii uzupelniajacej- ta bede lapac na lotniskach. Dla mnie Jour bedzie pachniec wlasnie lepiej, jako zel, czy balsam na upaly, niz sama woda. Po kolejnym tescie tym razem wyczulem glownie cytryne, wraz z jej zielonymi liscmi i skorka, calosc sie utrzymywala na skorze caly dzien.
      Nadal twierdze, ze moglby to byc spokojnie kolejny Ogrodek, a nie kompletnie odrebna premiera :) Chcialbym, zeby J-C Ellena pokazal kiedys wiekszy pazur, a nie eksplorowal dalej bezpieczny cytrusowo-zielono-mineralny obszar. Niby, Ambra Cudow byla obdarzona wiekszym cieplem, niektore Hermessence to tez pole do eksperymentow- ale to wciaz nie to. Moze jednak tak ma byc? Rozpoznawalny, bezpieczny i komfortowy w noszeniu styl.
      • furka_dusz Jour d'Hermès - jest oferta uzupełniająca ;-) 25.02.13, 18:26
        W łodzkim Douglasie dostępne: balsam do ciała 200ml, deo spray, żel do kąpieli oraz powalający refil EdP 125 ml (tańszy niż regularna poj. 85 ml)!
        • forevermore79 Re: Jour d'Hermès - jest oferta uzupełniaj 25.02.13, 18:48
          A to dobrze, dziekuje! Ja w Douglasie niedaleko widzialem na razie same wody. Balsam na pewno kupie Mamie na lato, od razu klimatem przypominaja mi sie produkty do ciala Eau d'Italie, ha :)
          Hermes ostatnio mocno przerzedzil linie kapielowe Ogrodkow, wiec milo, ze jest zastepstwo!
          A produkty po rozpakowaniu wygladaja tak:
          shop.nordstrom.com/c/hermes-womens-fragrance?origin=leftnav&displayPersonalizedSort=false
    • furka_dusz Jour d'Hermes 24.02.13, 12:16
      Są kompozycje, które kocham, choć wiem, że nie są żadnym arcydziełem. Lubię też parę zdecydowanie kiepskich ;-) Mam też wiele wspaniałych perfum, które potrafię jedynie podziwiać - doceniam, ale nosić ich nie umiem. Jour d'Hermes nie należy do żadnej z tych kategorii: jest dla mnie rzadko spotykanym przykładem perfum, których zamysł i budowę podziwiam i których jednocześnie mocno pragnę.
      Ellena do tej pory był dla mnie raczej do podziwiania: markiem jego prac była dla mnie powściągliwość, metafora i transparentność. Cechy, które umiem docenić, ale niekoniecznie odpowiadają mojemu ideałowi zapachowego towarzysza na dobre i złe. Przy Jour d'Hermes mam po raz pierwszy poczucie, że obcuję z mistrzowską miksturą i jednocześnie jest ona dokładnie moja, jestem w niej zakochana.
      Kiedy wyobrażam sobie ten zapach, widzę nieidealny, wściśnięty z radością do krągłego wazonu, bukiet wczesnoletnich kwiatów: podbitych zielenią liści konwali, róży, fiołka w niebezpieczniejszym towarzystwie uderzających do głowy tuberoz i neroli. Czuję zapach gruszek, które leżą obok. Dzięki złocistej aurze piżma jaka emanuje z tej kompozycji wiem na pewno, że ten zapach to złapany we flakon słoneczny dzień. Zabutelkowana metafora wzorca świetlistego dnia.
      Dzięki piżmu tutaj, baza Jour d'Hermes wygasa na mojej powoli, jak zapach rozgrzanego ciała, które jeszcze po zachodzie słońca oddaje przyjęte ciepło.
      Niezwykła to kompozycja dla mnie, piękna nie tylko 'przez głowę', jako intelektualny i profesjonalny koncept. Chcę ją nosić, sprawia mi radość.
    • jarka63 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 24.02.13, 14:19
      A mnie pogoda zniechęciła do wyjścia i zamiast testować Jour grzeję się w domu z kotami. Teraz czytam Wasze opinie i złoszczę się na siebie, że jednak nie poszłam wąchać.
    • jarka63 Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 25.02.13, 20:51
      Już wiem jak pachnie Jour! Jest świetlisty i ciepły, na początku cytrusowy i musujący, w środkowej fazie jest chyba podobny do Lumiere Rochas (którego nie wąchałam od lat), czuję tę gruszkę, o której pisze furka - a może to raczej melon, bo w pewnym momencie przypomina mi mocno Ogród po monsunie (który bardzo lubię), a teraz znowu czuję cytrusy. Podoba mi się, ale brakuje mi w nim chłodnej zieleni, jakiegoś tataraku czy trawy, może i wilgotnej ziemistości. Chyba wolałabym, aby Jour pachniał samym początkiem dnia, a pachnie południem.
      A warzyw nie wyczuwam w nim wcale.
    • forevermore79 Krotki wywiad z Ellena 27.02.13, 16:47
      Za NST:
      nymag.com/thecut/2013/02/herms-perfumer-on-how-to-choose-a-fragrance.html
    • forevermore79 Wywiad z Ellena o Jour d'Hermes 09.03.13, 12:54
      www.refinery29.com/jean-claude-ellena
    • forevermore79 I przy okazji- limitowane flakony Terre na 2013 13.03.13, 09:52
      Czyli coroczne "H":
      www.escentual.com/hermes/terredhermes21/
      www.escentual.com/hermes/terre-dhermes/fragrance/terredhermes22/
      • forevermore79 Limit. flakon Terre d’Hermès Perspective L.E. 21.02.14, 15:55
        www.basenotes.net/content/1950-Hermès-launch-limited-edition-packaging-for-Terre-d-Hermès
    • forevermore79 Jour d'Hermès teraz takze jako ekstrakt 03.12.13, 07:54
      www.fragrantica.com/perfume/Hermes/Jour-d-Hermes-Parfum-22523.html
    • forevermore79 Forumowy news- nowe Jour i Terre d'Hermès 10.02.14, 11:43
      Ogladalem juz przedpremierowe materialy prasowe- Jour d'Hermes bedzie wkrotce oferowany w nowej koncentracji, czyli mocniejszej EdP Absolu do wyboru 3 pojemnosci, a takze refill. Stala oferta.

Za to meski Terre d'Hermes doczeka sie z kolei nowej lzejszej wariacji EdT "Tres Fraiche" w poj. 125ml, 1e zdjecia juz widzialem swoja droga na Instagramie.
      Wiecej nie moge poki co zdradzic- ale nadrobimy po oficjalnych komunikatach.
      • forevermore79 Oficjalnie- Jour d'Hermes Absolu 21.02.14, 16:13
        Tak, jak juz zapowiadalem forumowo- w kwietniu do oferty Jour dolaczy wersja Absolu, to mocniejsza, bardziej zmyslowa wariacja o nutach cytrusow, grejpfruta, gardenii, bialych kwiatow, zielonego groszku, nut drzewnych i pizma. Jak zwykle spod reki i nosa J.C. Elleny.
        Plyn ciemniejszy, niz klasyk, na flakonie dopisek "Absolu".
        www.gradmann1864.de/produktwelt/detailansicht.html?tx_gradmannproduct_pi1%5Bcid%5D=501
        pink.ua/beauty_news/novyj-aromat-jour-dhermes-absolu
        • forevermore79 Re: Oficjalnie- Jour d'Hermes Absolu 22.02.14, 23:13
          Nowosc pojawila sie wlasnie w Harrodsie:
          www.harrods.com/product/jour-dhermes-absolu-edp-30ml-–-85ml/hermes/b12-0806-051-HERM-062?cat1=new-beauty&cat2=new-beauty-new-in
      • forevermore79 I tez oficjalnie-Terre d'Hermes Eau Tres Fraiche 28.02.14, 12:27
        Znow z duma (no, moze srednia :) potwierdzam kolejny forumowy news- oto lzejsza wersja Terre:
        www.nstperfume.com/2014/02/27/hermes-terre-dhermes-eau-tres-fraiche-new-fragrance/
    • forevermore79 Denyse o 3 tegorocznych flankerach Hermesa 08.04.14, 11:42
      Nowy Jour zreszta wachalem we Frankfurcie, ale za krotko, by o nim cos rzetelniej powiedziec- nos wypelnial mi damski Versace Oud Oriental :)
      graindemusc.blogspot.com/2014/04/the-ellena-variations-bel-ami-vetiver.html
    • forevermore79 Flanker- Jour d'Hermes Gardenia 11.04.15, 08:54
      www.nstperfume.com/2015/04/09/hermes-jour-dhermes-gardenia-new-perfume/
      • forevermore79 Re: Flanker- Jour d'Hermes Gardenia 15.04.15, 11:00
        Jeszcze:
        www.fragrantica.com/news/Hermes-Jour-d-Hermes-Gardenia-6598.html
        • furka_dusz Re: Flanker- Jour d'Hermes Gardenia 08.05.15, 12:08
          Gorzko i dobrze.
    • elve Re: News- Hermes: Jour d'Hermès 12.04.15, 00:16
      Dziś nosiłam go cały dzień, ponad 14 godzin. Trwały niezwykle, i niestety nieznośny w noszeniu na dłuższą metę. Dzień z ciągnącym się selerem.
    • forevermore79 Przenies. lieu: Jour d`Hermes Absolu - problem 24.05.15, 10:17
      "mam go, podoba mi się, po psiknięciu jest ok, ale po pewnym czasie znika, nie ma go, nie pachnie w ogóle:( co za czort? ktoś mi to wyjaśni?"

Coz- taki transparentny styl Hermesa, nie sadze bys miala trefny egz. moze to kwestia tez percepcji. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka