chatka_ 01.02.05, 15:03 Czy znacie perfumy zainspiorwane sztuka - muzyka, malarstwem, a moze tez jakim wydarzeniem czy postacia historyczna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ashanti5 Re: Perfumy i sztuka 01.02.05, 17:44 Tez mi to przyszło najpierw do głowy :)! Sama kreację perfum uznałabym za sztukę, a ich twórców za artystów: mniejszego lub większego formatu, z bardziej lub mniej udanym dorobkiem artystycznym. Często artyści firmują swoim nazwiskiem perumy, np. Dali, ale równiez artyści filmowi, muzyczni więc można to uznać za powiązanie ze sztuką. Chyba że masz na myśli wyłącznie sztuki plastyczne. Odpowiedz Link
chatka_ Re: Perfumy i sztuka 01.02.05, 21:44 Chodzi mi o historie perfum, jestem pewna, ze wielu kreatorow perfum inspirowalo sie sztukami pieknymi, moze rowniez literatura, i ze z powstaniem wielu perfum wiąże się szerg anegdot i opowiastek. Ciekawam ich :) Odpowiedz Link
coralin Re: Perfumy i sztuka 01.02.05, 22:50 chatka_ napisała: > Czy znacie perfumy zainspiorwane sztuka - muzyka, malarstwem, a moze tez > jakim wydarzeniem czy postacia historyczna? -Vol de nuit(nawiązanie do tytułu powieści Saint Exupery'ego) -Nahema -perfumy dla C.Denevue -Shocking E.Schiaparelli(kształt flakonu nawiazujący do figury Mae West i zapach podobno stworzony z myśla o niej) -Lou Lou -inspiracją byla Louise Brooks w roli Lulu w filmie Puszka Pandory W sumie duzo nazw zainspirowanych zostało np. terminami muzycznymi(Sotto voce, Arpege) -Pavlova Payot -perfumy Niki St.Phalle(tu tez mieści sie Dali i Miro-opakowania i flakoniki nawiązujące do ich dzieł, Dali zaprojektował osobiście dla E.Schiaperelli flakon Le roi Soleil-po jego śmierci powstał zapach sygnowany jego nazwiskiem pod tą nazwą) -perfumy Si E.Schiaparelli inspirowane J.Greco -Noa noa Otto Kerna zainspirowane malarstwem 'thaitańskim' Gauguina(noanoa znaczy w języku ludów Polonezji 'przyjemny zapach') -Eau de soir -korek -Chamade Guerlaina -F.Sagan -zapachy: Pan Tadeusz , Telimena Polleny Ewy:) Odpowiedz Link
chatka_ Re: Perfumy i sztuka 02.02.05, 23:46 coralin napisała: Dieki jestem pod wrazeniem!:) > -Vol de nuit(nawiązanie do tytułu powieści Saint Exupery'ego) Przeciez...Poszukalam i znalazlam o tym wzmianke w "Pamietniku rozy" Consuelo de Saint-Exupery. Gdzie mozna powachac te dawne zapachy, w salonach Guerlaina trudno o nie czasem, nie wspominajac juz o limitowanych ? Odpowiedz Link
benita5 Re: Perfumy i sztuka 08.02.05, 17:11 Guerlainow starych to raczej w salonie nie uswiadczysz, testerow nie maja do starych wersji Aroma Alegoria, a co dopiero okazy sprzed lat. Odpowiedz Link
lempicka_t Re: Perfumy i sztuka 08.02.05, 17:16 o dodam tez tamare lempicka - malarke polskiego pochodzenia.. Odpowiedz Link