lovcen 03.03.05, 10:15 Czy ktoś może polecić lub choćby wskazać jakąś literaturę do samodzielnej nauki języka chorwackiego ? Coś na początek... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lovcen Re: Książki 07.03.05, 13:50 nikt z Was nie uczy się języka czy chęć do pomocy taka... Odpowiedz Link
myf1 Re: Książki 08.03.05, 12:56 ches do pomocy wieelka, jak najbardziej :)) problem w tym, ze nie ma ksiazek do samodzielnej nauki chorwackiego. ja studiuje slawistyke i lektor jedynie skserowal nam ksiazki wydawane w chorwacji, ale w polsce ich nie znajdziesz niestety. "dobro dosli", "ucimo hrvatski", z polskich wydan sa tylko cwiczenia z gramatyki ireny sawickiej, ale to juz jak sie cos umie, poza tym widzialam w empiku takie male ksiazeczki z plyta cd, ale to same podstawy. pozdrawiam!! Odpowiedz Link
lovcen Re: Książki 09.03.05, 13:05 dzięki. Książeczkę o ktorej piszesz z płytką i inne dostępne rozmówki i słownik podręczny już mam. Owszem płytka jest okej, słownik trochę mniej, bo zasób słówek ubogi. A czy na Waszych uczelniach nie ma jakiś skryptów opracowanych przez naukowców/wykładowców ? Chodziłoby o filozofię ich gramatyki.. Pozdr Odpowiedz Link
kwiecienka1 Re: Książki 09.03.05, 22:58 Bok! Niestety, nie ma z Polsce książek do samodzielnej nauki chorwackiego :-((( Skończyłam kroatystykę na UŚu i z doświadczenia wiem, że dostępne są jedynie chorwackie książki do gramatyki i chorwackie podręczniki (tam wydane). W dodatku u nas tylko w bibliotece/czytelni - do korzystania na miejscu... Z polskich wydań jest tylko książeczka z ćwiczeniami p. Sawickiej, ale musisz już znać język. Nie słyszałam żeby ktoś gdzieś wydał jakiś skrypt :( zbyt mało popularny język i odwieczny problem braku funduszy... Jeśli chcesz się uczyć, poszukaj kogoś kto studiuje lub skończył kroatystykę i poświęci Ci trochę czasu... Pozdrav Odpowiedz Link
lovcen Re: Książki 10.03.05, 12:56 Zdravo! ;) Hm, nie brzmi to dopingująco. A może są choć jakieś WWW gdzie można znaleźć jakiś materiał, cokolwiek tekstowego polsko-chorwackiego ? Pozdr. Odpowiedz Link
r4mka Re: Książki 14.11.05, 00:17 polecam forum na www.cro.pl (mam nadzieje ze nie obraze Gazety- jesli tak to serdeczenie przepraszam ja tylko pomagam). tam jest taki sobie watek Akademia Jezyka Chorwackiego i wyklady forumowiczow i duzo cennych infromacji :)) napisz czy ci sie przydalo r4mka@wp.pl pozdrav ramka Odpowiedz Link
momo_wrc Re: Książki 14.11.05, 19:11 hej musisz skontaktowac sie z kims kto studiuje juz chorwacki, i pozyczyc bądz skserowac materiały, gramatyke np Franćića, ksiązka-dobro dosli, lub Ucimo hrvatski<niestety ksiązki są sprowadzane z Chorwacji> proponuje tez odwiedzanie stronek chorwackich w internecie linki znajdziesz na stronce np UŚ, Powodzenia;) Odpowiedz Link