Dodaj do ulubionych

cannelloni

13.10.09, 17:38
nadziewałyście mięsem i pieczarkami? pycha. ale do rzeczy - pierwszy raz będę
robić je sama, wiem jak, ale taki mam problem - nie mam przykrywki do naczynia
żaroodpornego, no stłukło się... i teraz nie wiem, czy jak będę piec bez tej
pokrywki, to makaron (nawet zalany sosem) nie wyschnie? czy może lepiej ułożyć
je warstwowo w mniejszym naczyniu, do którego mam pokrywkę? tyle że podobno
lepiej układać jedną tylko warstwę:/
Obserwuj wątek
    • outthereltd Re: cannelloni 13.10.09, 17:40
      notoja11 napisała:

      > nadziewałyście mięsem i pieczarkami? pycha. ale do rzeczy - pierwszy raz będę
      > robić je sama, wiem jak, ale taki mam problem - nie mam przykrywki do naczynia
      > żaroodpornego, no stłukło się... i teraz nie wiem, czy jak będę piec bez tej
      > pokrywki, to makaron (nawet zalany sosem) nie wyschnie? czy może lepiej ułożyć
      > je warstwowo w mniejszym naczyniu, do którego mam pokrywkę? tyle że podobno
      > lepiej układać jedną tylko warstwę:/

      nie wyschnie jak dobrze pokryjesz sosem :) ale może spróbuj z folią aluminiową?
    • marzeka1 Re: cannelloni 13.10.09, 17:48
      Aby tak się nie stało, dobrze zalej sosem i górę naczynia przykryj folią
      aluminiową, zdejmij na ostanie 15 minut.Robię tak i wychodzi.
      • notoja11 Re: cannelloni 13.10.09, 17:57
        dzięki, dziewczyny, ale cholercia, folii też nie mam:] ale mam taką ochotę na to
        danie, że nie mogę tego teraz odłożyć, a do sklepu po folię się nie wybieram, bo
        jestem na antybiotykach i nie bardzo mogę wychodzić.

        a co myślicie o tym, żeby jednak spróbować ułożyć warstwowo w tym mniejszym
        naczyniu?

        i jeszcze jedno, bo szkoły są dwie - sparzyć najpierw makaron, czy zupełnie
        suchy nabijać? ja jednak skłaniam się ku temu, żeby sparzyć - nie mam
        nowoczesnego piekarnika i nie wiem, czy mogę mieć pewność, że makaron na pewno
        zmięknie...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka