Dodaj do ulubionych

Test ciążowy

12.02.10, 18:47
Zpóźnia mi się okres już 4 dni. Dzisiaj zrobiłam test i wyszedł negatywny.
Jedyny jeden raz kiedy miałam szansę zajść w ciążę miał miejsce 10 dni temu.
Test już by to wykrył? W ulotce piszą, że następnego dniaa po niewystąpieniu
miesiączki wykrywa.
Obserwuj wątek
    • ursz-ulka Re: Test ciążowy 12.02.10, 18:56
      forum.gazeta.pl/forum/f,19585,Dla_starajacych_sie.html
      tu masz specjalistki od takich dylematów
    • alpepe Re: Test ciążowy 12.02.10, 18:59
      raczej nie jesteś w ciąży, ale według doświadczej forumek to to różnie bywa.
    • deszcz.ryb Re: Test ciążowy 12.02.10, 19:04
      Moim zdaniem jeszcze za wcześnie. W końcu po zapłodnieniu musi upłynąć jakiś czas do implantacji zarodka. Dopiero po implantacji zaczynają się wydzielać hormony, które wykrywa test.

Ja bym odczekała jeszcze z tydzień; jeżeli okresu dalej nie będzie, a test będzie ciągle negatywny, udałabym się do lekarza.
      • nie_zapomne_hasla Re: Test ciążowy 12.02.10, 19:18
        Podliczyłam jeszcze raz dokładnie, to są już 14 dni od stosunku. W tym czasie
        już test by wykrył prawda? Mam schizy.
        • rach.ell Re: Test ciążowy 12.02.10, 19:24
          Wykrylby napewno. Niektore testy stwierdzaja ciaze juz po 24
          godzinach od stosunku. Jesli ciagle jeszcze nie jestes pewna, idz do
          ginekologa i popros o badanie krwi.
          • rach.ell Re: Test ciążowy 12.02.10, 19:26
            Wybierz jakiegos fajnego lekarza na wypadek jesli bys jednak byla w
            ciazy tak zebys mogla na pierwsze badanie juz sie umowic.
            Pozdrawiam:)
          • kiecha3 Re: Test ciążowy 13.02.10, 08:25
            Niektore testy stwierdzaja ciaze juz po 24
            > godzinach od stosunku.

ciekawe jak..??
            jak sie nie znasz to nie pisz bzdur
            • rach.ell Re: Test ciążowy 13.02.10, 10:35
              Trzeba po prostu dobrej jakosci kupic. Troche kosztuje ale
              przynajmniej masz pewnosc, np. Predictor, nie tylko stwierdza czy
              jestes w ciazy czy nie, najnowszy pozwala ustalic nawet czy dany
              dzien jest plodny czy nie. Trzeba poszukac tych nowszych a nie tylko
              na tych z przed 20 lat sie znac.
              • zoofka Re: Test ciążowy 13.02.10, 18:29
                bzdura
              • sundry Re: Test ciążowy 13.02.10, 18:31
                Przecież po 24 godzinach od stosunku nie ma jeszcze ciąży:)
                • rach.ell Re: Test ciążowy 13.02.10, 19:32
                  Nie lepiej przejsc sie do apteki i zapytac, jesli do lekarza za
                  daleko?
                  • liisa.valo Re: Test ciążowy 13.02.10, 19:42
                    Nie wiem, w jakiej ty aptece pytałaś i kogo, ale jeżeli test "chwali się"
                    wykrywalnością ciąży po 6 dniach od zapłodnienia to jest się z czego cieszyć, bo
                    są super szybkie. Przy czym to są tzw. pre-testy (m.in. to test Quick Vue) i
                    raczej są średnio wiarygodne.
                  • sundry Re: Test ciążowy 14.02.10, 13:18
                    Lepiej było na biologii uważać:)
              • liisa.valo Re: Test ciążowy 13.02.10, 19:37
                Jakim cudem po 24 godzinach nawet najlepszy test może wykryć ciążę, której
                jeszcze nie ma?
                • rach.ell Re: Test ciążowy 13.02.10, 19:58
                  Nie ma co dyskutowac, ja trzymam przed soba opakowanie, test nazywa
                  sie Predictor, jak byk, czarno na..rozowym napisano co wyzej
                  pisalam. Test wyprodukowano w Irlandii, dystrybutor w Belgii i tam
                  dalej ble ble. Ty mozesz mowic 'nie' ja 'tak' i do niczego nie
                  dojdziemy. Jesli chcesz zapytaj przy okazji lekarza, jak Ci sie nie
                  chce, nie pytaj.
                  • liisa.valo Re: Test ciążowy 13.02.10, 20:25
                    No, cóż, zaufajmy zatem twej ulotce, mimo że test ciążowy de facto wykrywa
                    produkowaną przez trofoblast gonadotropinę kosmówkową (hCG), której istnienie
                    świadczy o tym, że jajo płodowe zagnieździło się w błonie śluzowej macicy. A do
                    zagnieżdżenia trofoblastu dochodzi w mniej więcej 7 dniu od zapłodnienia. Ale
                    najprawdopodobniej ulotka jest mądrzejsza od nas wszystkich.
                    • liisa.valo Re: Test ciążowy 13.02.10, 20:32
                      O, i jeszcze może to (ale naprawdę bardziej dla autorki wątku niż w celu polemiki):

Test ciazowy na obecnosc w moczu hormonu betaHCG wykonujemy nie wczesniej niz 10
                      dni po stosunku. Najlepszy czas to 14 dni od stosunku.
                      Dlaczego wiec na opakowaniach napisane jest, ze moga wykrywac juz 6 dniowa ciaze?
                      O ciazy mowimy wowczas, gdy zaplodniona komorka jajowa przesuwa sie wzdluz
                      jajowodu, w ktorym zostala zaplodniona, do macicy, gdzie sie zadniezdza. Gdy sie
                      zagniezdzi powstaje kosmowka, ktora wlasnie wytwarza w/w hormon, czyli beta HCG.
                      Niestety, albo i stety, jakoze komorka jajowa jest duza, do tego nie posiada
                      zadnych wici, jak plemnik, dzieki ktorymi moze sie poruszac, droge od jajowodu
                      do macicu pokonuje w ok 4 dni. Jesli doliczymy do tego czas, w ktorym plemniki
                      moga oczekiwac w jajowodzie na komorke jajowa (nawet do 4 dni), powiedzmy 3 dni,
                      otrzymujemy wynik 7 dni. Czyli, ze od momentu stosunku do faktycznej ciazy mija
                      srednio nawet do 8 dni. Dodatkowo musimy doliczyc te 6 dni, aby stezenie hormonu
                      w moczu wzroslo na tyle, aby test mogl go wykryc. W sumie wychodzi wiec nam 13
                      dni. Ale jakoze test robi sie zawsze z moczu porannego to trzeba doliczyc
                      jeszcze 1 dzien. Tak wiec 14 dni to optymalny czas, po ktorym wynik testu
                      "siusianego" jest wiarygodny.
                      (wizaz.pl/forum/showthread.php?t=81068 - forum z poradami ginekologa)
                    • rach.ell Re: Test ciążowy 13.02.10, 21:04
                      Nie twierdze, ze ulotka jest madrzejsza, mozliwe, ze ja glupia
                      jestem i cos sobie z tego co jest na opakowaniu napisane zle
                      przetlumaczylam niemniej uwazam za jeszcze mniej rozsadne
                      dyskutowanie na tym forum o rzeczach, o ktore tak naprawde nalezy
                      lekarza spytac bo na forum kazdy moze sobie napisac co chce a
                      dziewczyna ma stres, teraz pewnie nawet wiekszy.
                      • pelagia_pela Re: Test ciążowy 14.02.10, 13:57
                        rach.ell napisała:

> Nie twierdze, ze ulotka jest madrzejsza, mozliwe, ze ja glupia
                        > jestem i cos sobie z tego co jest na opakowaniu napisane zle
                        > przetlumaczylam

Gdzie znalazlas informacje o 24 godzinach? To jest z ich strony:

Regular cycle
                        Your cycle is regular if there are always the same number of days
                        between the beginning of your period and the start of the next one.
                        You can therefore use Predictor on the first day you are
                        theoretically late.
                        • rach.ell Re: Test ciążowy 14.02.10, 15:28
                          Faktycznie, tam jest napisane: vanaf de eerste dag overtijd, op elk
                          moment van de dag. Zle zrozumialam overtijd. Wyglupilam sie. Sama
                          bede musiala jeszcze raz zrobic...(po angielsku to jeszcze bym
                          zrozumiala). Swoja droga mogliby instrukcje po Polsku zalaczyc, tak
                          to sobie nadziei tylko narobilam bo mi akurat pozytywny wyszedl:)
    • symulacrum Re: Test ciążowy 12.02.10, 19:42
      zrób badanie na poziom bety we krwi, 100% pewności
      badanie kosztuje od 30-45 zł, zrobią Ci w każdej przychodni, jak nie masz czasu
      iść do ginekologa zrób sobie po prostu od ręki
    • disa Re: Test ciążowy 12.02.10, 19:54
      zrób test z krwi
      bo te moczowe to nawet w 3 miesiącu pokazują negatywa
      • nie_zapomne_hasla Re: Test ciążowy 12.02.10, 20:02
        Z własnego doświadczenia wiesz czy i tak wszyscy to wiedzą?
        • nstemi Re: Test ciążowy 12.02.10, 22:44
          Ja akurat wiem z własnego doświadczenia. Byłam w ciąży, a wczesny test był
          negatywny. Ba ginekolog zaleciła mi leczenie z okazji problemów hormonalnych
          :-))) A ja sobie po jakimś miesiącu zrobiłam test ponownie i był pozytywny, że
          hej. Moja córka ma już 3,5 roku :-)
          Tak naprawdę miarodajne będzie zrobienie beta HCG z krwi. Tu już nie ma szans na
          zmyłki.

nie_zapomne_hasla napisała:

> Z własnego doświadczenia wiesz czy i tak wszyscy to wiedzą?
    • witaminka123 Re: Test ciążowy 13.02.10, 10:54
      Zaczekaj jeszcze troche jesli dalej go nie bedzie idz do lekarza,moze to jakies bledy hormonalne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka