wiarusik Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 17:31 za.nie ma innego wyjścia.zresztą wszyscy sąsiedzi mają już dawno takie elektrownie. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian powinnaś spytać raczej 20.03.10, 17:35 co można zrobić by przyspieszyć budowę, bo wiadomo, ze zbudowana być musi, pytanie czy ktoś mamy ją budować czy nie jest idiotyczne Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta1985 Re: powinnaś spytać raczej 20.03.10, 17:39 ja ją będę widziała z okna, nie wiem czemu ale ten fakt trochę mnie przeraża :/ Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Czernobyl 20.03.10, 17:43 polecam dwa filmy: Bitwa o Czernobyl Katastrofa w Czernobylu Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Czernobyl 20.03.10, 17:48 śmiechu warte kobieto.wulkany częściej wybuchały. Odpowiedz Link Zgłoś
ellareth Re: Czernobyl 20.03.10, 17:51 Polecam dokument "grypa hiszpanka wśród Indian - współczesne zagrożenie". Odpowiedz Link Zgłoś
la-bast Re: Czernobyl 20.03.10, 18:10 Czernobyl byl dawno temu, od tamtego czasu technika poszla do przodu.Male prawdopodobienstwo, by sie historia powtorzyla. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Czernobyl 20.03.10, 18:31 Jeśli już to Czarnobyl. Reaktor w Czarnobylu to reaktor wojskowy służący do produkcji plutonu. Moderatorem jest grafit a chłodziwem woda. Paliwo nie musi być wzbogacane. A jednocześnie jest bardzo niestabilny gdy nadprodukcja pary powoduje wzrost reaktywności rdzenia. I tak było w Czarnobylu. Dodatkowo w feralnym dniu przeprowadzano tam eksperyment który powinien być przeprowadzony przed uruchomieniem reaktora. Więc chyba przesadzasz... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: powinnaś spytać raczej 20.03.10, 17:44 powinnaś być dumna,że elektrownia będzie dostarczać megawaty przyszłej PRS! Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: powinnaś spytać raczej 21.03.10, 02:41 e tam, jak cos jebudnie to nie zdarzysz pomyslec co cie trafilo ;) a powaznie to bedzie nowoczesna elektrownia wiec raczej drugi czernobyl ci nie grozi. choc jak zawsze cos moze nawalic. to tylko maszyny i ludzie bywajacy omylni ;) pomysl pozytywnie, bedziesz miala tania jak barszcz elektrycznosc Odpowiedz Link Zgłoś
fanny.ekdahl Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 17:57 a jaka alternatywa? świecenie sobie łuczywem? Odpowiedz Link Zgłoś
ellareth Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:04 Nie, elektrownie klasyczne, którymi od lat zanieczyszczamy atmosferę. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta1985 Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:09 wiecie ja też jestem za, tylko mieć ją pod oknem to taki trochę Hardcore nie? nie wiem, może bym wolała żeby była gdzie indziej, ale już klamka zapadła. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:16 I czujesz to zanieczyszczenie na co dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
lew_ Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:06 W niemczecch jesr 16 atomowych elektrowni a w wy sie podniecacacie jedna ,niezbudowana buahahahahah,zanim ja wybudujecie w niemczech bedzie prad z slonca. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:11 lew_ napisał: > W niemczecch jesr 16 atomowych elektrowni a w wy sie > podniecacacie jedna ,niezbudowana buahahahahah,zanim ja > wybudujecie w niemczech bedzie prad z slonca. heh :) Ciekawe że Niemcy nie są już zainteresowani atomową energetyką... Mają problemy z odpadami. Polacy to naród naiwny i mało wykształcony :/ Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:22 0ffka napisała: > Polacy to naród naiwny i mało wykształcony :/ Z tego właśnie powodu dotąd nie mamy żadnej elektrowni atomowej. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:24 Taa. a po reaktory jest taka kolejka jak po mięso w PRL. w ciągu 10 lat ma powstać ponad 150 elektrowni na całym świecie. Dlaczego nie u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:34 Bo mamy węgiel a na atom nas nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:41 Uran też mamy. Węgiel wydobywamy już z pokładów poniżej 650m (kosztuje to kilkanaście dol.za tonę) a to nie jest opłacalne skoro w Australii, USA, czy Kazachstanie są kopalnie odkrywkowe (3 dol. za tonę). Odpowiedz Link Zgłoś
la-bast Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:14 prad ze slonca juz jest popularny w Niemczech:-D bo to odnawialne zrodklo energii w przeciwienstwie do wegla,ktorego nam niedlugo zabraknie.Jak dla mnie moga zbojkotowac i niech nic nie powstaje, nie ja bede siedziec przy swieczce. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:15 Przeciw. Z przyczyn ekonomicznych. Takiego przewały jak zostanie przy tym zrobiony nie zazna tysiąclecie. A poza tym prąd nie będzie ani o jotę tańszy, ani nie przestanie drożeć. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_ Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:18 To wlasnie o tym pisze ze to bez sensu ,a la-bast bedzie siedziec przy ogarku:)) Odpowiedz Link Zgłoś
lew_ Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:19 Co tu sie dziwic,polaki byly zawsze do tylu. Odpowiedz Link Zgłoś
la-bast Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:40 Chyba ty, ja mieszkam tam gdzie elektrownie atomowe istnieja:-D Odpowiedz Link Zgłoś
lew_ Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:46 A ja mieszkam tam gdzie 16 atomowek jest- ale za 30 lat nie bedzie ani jednej . Odpowiedz Link Zgłoś
la-bast Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 18:54 lew ja mieszkam tam gdzie ty, tylko wedlug moich wiadomosci do 2021 roku maja byc one wylaczone, a wiec tylko 11lat a nie 30 Odpowiedz Link Zgłoś
lew_ Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 19:16 La-bast ale nie beda,czytasz przciez ze CDU chce wydluzyc Laufzeit,obojetnie i tak nie masz na to wplywu, do tego czasu wymssla cos innego. A atom bedzie przestarzala technika Odpowiedz Link Zgłoś
la-bast Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 19:21 chca ale czy wydluza,ktoz to wie,jak dla mnie atomowe elektrownie sa lepsze niz tradycyjne poki co.technika idzie do przodu,ale Polska potrzebuje energii,niech buduja,jak znajda lepsze zrodlo energii to wylacza jak Niemcy i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_ Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 20.03.10, 19:24 Z tym sie zgodze,niech polacy buduja...od 19 lat mnie tam nie ma,wiec mam to w nosie co sie tam dzieje. Ide ogladac Bundeslige:) Odpowiedz Link Zgłoś
facettt Elektrownia Atomowa w Żarnowcu i owszem 20.03.10, 19:33 lew_ napisał: > Z tym sie zgodze,niech polacy buduja...od 19 lat mnie tam nie ma, mnie tam nie ma od bez mala 30-tu lat :) a mimo to w roku 1991 popelnilem artykul o potrzebie budowy elektrowni atomowych w Polce. i tak mi zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu i owszem 20.03.10, 23:47 Jesli kupia technologie od Rosjan to mialabym pewne obawy. Jesli od Francuzow lub Niemcow, to nie mialabym zadnych. No i jesli nie beda robili zadnych oszczednosci na dobrych technologiach. Pol zycia mieszkalam w odleglosci 75 km od centrali nuklearnej w Gravelines i do glowy mi nie przyszlo, ze mozna miec jakies obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 27.03.10, 15:27 lew_ napisał: > A ja mieszkam tam gdzie 16 atomowek jest- ale za 30 lat nie > bedzie ani jednej . wyborcza.biz/biznes/1,100896,7707026,Niemcy_zamkna_elektrownie_atomowe_za_40_lat.html taaa,ubermensche mają chyba jakiś die toten klops :P Odpowiedz Link Zgłoś
factory2 Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 21.03.10, 02:00 Rzecz jasna und oczywista,że za. Elektownie atomowe są o wiele bardziej bezpieczne od zwykłych kołchoźników. Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Elektrownia Atomowa w Żarnowcu 21.03.10, 02:38 juz kiedys tam chyba jedna mieli wybudowac i cos sie odwidzialo. jak na moj gust powinno kilka takich powstac w roznych czesciach kraju. moze wtedy jakos inaczej by wygladaly rachunki za prad ;) niestety a moze stety trzeba sie przenosic z weglowych elektrowni na cos innego. atomowki sa alternatywa... szkoda tylko ze tak malo sie inwestuje w odnawialne ale do wszytkiego trzeba dorosnac. kilka farm wiatrowych juz jest jednak to wciaz tylko kropla w morzu Odpowiedz Link Zgłoś