bijatyka 10.06.10, 19:58 Posiadacie tę cechę ? Korzystacie z niej ? Potrzebna, nie potrzebna ? Pozytywna czy negatywna ? Ja jej nie posiadam, choć myślę, że czasem by mi się przydała. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hermina1984 Re: Tupet 10.06.10, 20:05 posiadam...ale staram się,żeby ludzie myśleli,że to przebojowość :P Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: Tupet 10.06.10, 20:05 Mam jeżeli już nic nie ma do stracenia, natomiast w sytuacjach kiedy coś mi może zagrażać jednak jestem ostrożniejszy, co nie zmienia faktu że jestem w stanie powiedzieć wszystko każdemu jak jestem pewien że nie odniosę z tego tytułu żadnej wymiernej straty(straty moralne mi wiszą bo generalnie liczę się tylko z najbliższymi mi osobami, resztę ludzi traktuję użytkowo). Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Tupet 10.06.10, 20:06 mi się negatywnie kojarzy ten wyraz, coś jakby bezczelność coś na zasadzie, kto ś załatwił potrzebę na twojej wycieraczce, puka do twoich drzwi i prosi o papier toaletowy :) no nic tylko dać takiemu w łeb :) Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: Tupet 10.06.10, 20:12 To chyba zwykłe chamstwo połączone z łajdactwem. Tupet natomiast miewają również osoby uchodzące za wykształcone... Tupet ma dla mnie znacznie mniejszy ciężar od chamstwa ! Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: Tupet 10.06.10, 20:14 Sama nie jestem do końca pewna, na ile to dobra a na ile zła cecha. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Tupet 10.06.10, 20:15 bijatyko, tupet do ciebie nie pasuje. To cecha pejoratywna. W twoim przypadku lepsza bedzie odwaga, przebojowosc i stanowczosc :) Toupet tlumaczy sie jako bezczelnosc lub... konska grzywe albo zwykly czub. No chyba nie chcesz byc czubkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: Tupet 10.06.10, 20:24 W skali 1-10 mam odwagę=9, przebojowość=chyba koło 6, stanowczość=około 7. Także, życie mnie nie męczy z tych powodów. Czasem jednak widzę, jak ten tupet innym pomaga. Ponadto została ta cecha raczej ogólnie uznana za tą "ekstra". Poza tym mam za słaby refleks na tupet ! Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Tupet 10.06.10, 20:37 bijatyko, piszesz ta cecha raczej ogólnie uznana za tą "ekstra".. To samo mozna powiedziec o cwaniactwie i oszustwach. Tez sa na topie. Pomijajac aspekt moralny tego rodzaju postaw, po prostu nie mam zafufania do ludzi dla ktorych nieuczciwosc i bezczelnosc sa cecha pozytywna. Najdziwniejsze jest to, ze rzecz sie dzieje w spoleczenstwie w ktorym w 95 % kroluje etos katolicki. WYnika z tego, ze te 95 % powinno przestrzegac 10 przykazan i wystrzegac sie 7 grzechow glownych. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: Tupet 10.06.10, 20:17 Ja kiedyś tupetem uratowałem swoją kasę, facet wyrżnął we mnie na parkingu, w moim czołgu odpadł kawałek zderzaka, kolesiowi w astrze poszedł cały przód - facet miał pierwszeństwo bo jechał z prawej, ale ja jechałem po szerszej alejce i skląłem gościa, jak przyjechała policja to se kolo odpuścił a miał ewidentnie rację, to ja się wryłem:) Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Tupet 10.06.10, 20:22 zeberdee24, jak cie lubie, tak musze stwierdzic, ze nie o tupecie piszesz ale, przede wszystkim, o nieuczciwosci wspartej tupetem. Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: Tupet 10.06.10, 20:35 Tupet nie wspiera uczciwych spraw:) Tupet to przeforsowanie wątpliwych racji przy użyciu pyskówki i wystraszenia kogoś:) Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Tupet 10.06.10, 20:39 zeb, no i wlasnie to co piszesz zupelnie nie pasuje mi do wyobrazenia jakie mialam o tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: Tupet 10.06.10, 21:00 Każdy orze jak może:) Natura dzieli nierówno, jeden ma urodę, inny ma talent do muzyki, drugi do nauki a trzeci nie ma ani urody ani talentu, ale ten trzeci niekoniecznie ma ochotę być kelnerem u tych 'lepiej wyposażonych na starcie':) Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Tupet 10.06.10, 21:04 zeb, wypchaj sie swoja odpowiedzia! Jestes za inteligentny na to zeby pisac takie teksty. :P Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy posiadamy 10.06.10, 20:18 bijatyka napisała: > Posiadacie tę cechę ? - posiadamy Korzystacie z niej ? - nie. Potrzebna, nie potrzebna ? - potrzebna, lecz tylko w sytuacji zagrozenia zycia, lub zdrowia > Pozytywna czy negatywna ? - nieelegancka. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Tupet 10.06.10, 20:22 Mam, ale korzystam tylko w wyjątkowych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Tupet 10.06.10, 20:33 nie wiem czy mam bo raczej z tego nie korzystam, no chyba że zdarzyło mi się w jakiejś wyjątkowej sytuacji i wyrzuciłam to z pamięci. Kojarzy mi się przeważnie negatywnie (z małymi wyjątkami). :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: Tupet 10.06.10, 20:55 potrzebny a jakze i jak sytuacja tego wymaga potrafie sie skutecznie posluzyc,noo ale gdyby tupet nie wystarczyl mam tez w arsenale srodkow perswazji tzw. bron masowego razenia..8) Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Tupet 10.06.10, 22:01 Dla mnie tupet to połączenie odwagi, pewności siebie i ostrego języka przyprawiony odrobiną bezczelności. Można mieć tupet z wielką klasą. Chciałabym mieć taki porządny tupet...z odwagą i pewnością siebie nie jest u mnie najgorzej, ale ostrości języka i bezczelności mi brak. Uważam, że jest przydatny i używany z umiarem jest cechą pozytywną. Używany by non stop być górą lub do pastwienia się nad innymi jest ogromną wadą. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: Tupet 10.06.10, 22:36 chyba nie - dzis np. w sklepie z ciuchami, 15 minut do zamkniecia, poszlam jeszcze obejrzec taka bluzke, a jakas laska z boslugi akurat cos tam poprawiala, zobaczyla ze ja ide ta bluzke ogladac i tak normalnie na mnie fuknela, i zaczela sie szamotac jakby- wiece taka mowa ciala ze ona jest niezadowlona z tego co ja robie, w szoku po prostu stanelam i sie gapilam na ta bezczelna dizewuche. ALe nie zrobilam nic, chociaz powinnam wlasnie wtedy podejsc i zapytac czy jej w czyms przeszkadzam. Ale skzoda mi bylo nerwow. Znam ludzi co by zrobili cos o wiele gorszego. Poza tym wg. mnie czesto tupet idzie w parze z totalna glupota polaczona z wielka wiara w siebie i samouwielbieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: Tupet 10.06.10, 22:48 Chciałoby się nazwać to, o czym piszesz "tupecikiem", ale głupio wyjdzie :) Ten tupet z "klasą" jest bardzo często podziwiany przez otoczenie. Myślę jednak, że musi go prezentować specjalna osoba, u której ta arogancja będzie po prostu pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Tupet 11.06.10, 11:45 Moim zdaniem tupet z klasą pasuje każdemu. Tupet musi pasować do sytuacji, a nie do osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Tupet 10.06.10, 22:58 Zależy od sytuacji. Trochę mi się z bezczelnością kojarzy więc nie za dobrze...z drugiej strony bezczelność w niektórych sytuacjach nosi znamiona odwagi i walki "o swoje" (dla jednych będzie to zachowaniem bezczelnym, dla innych nie) - zatem wracam do punktu wyjścia...bywa, że posiadam;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Tupet 11.06.10, 11:48 Mam, ale nie potrafię znaleźć guzika, którym się go włącza.:D Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Tupet 11.06.10, 11:52 widocznie gdzieś dobrze schowany jest ten guzik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lew_ Re: Tupet 11.06.10, 11:57 Januszku,grzedy juz zamontowane?? W kurniku twoim, Odpowiedz Link Zgłoś