Dodaj do ulubionych

dziecko z FAS

09.09.10, 14:09
wie, wiem nie to forum ale liczę na wypowiedź fachowców :)

"Zwykle też zalecana jest dieta, z której eliminuje się lub poważnie ogranicza cukier i białą mąkę. Bo cukier we krwi dzieci z FAS często metabolizuje się do alkoholu. A więc dziecko po zjedzeniu wielkiej porcji lodów jest po prostu pijane!"

www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1620001,2,fascynujace-dziecinstwo,index.html
ktoś wie czy rzeczywiście tak jest?
Obserwuj wątek
    • poprostu_basia Re: dziecko z FAS 09.09.10, 14:36
      Ja nie wiem, ale brzmi to dość nieprawdopodobnie... Niby reszta rzeczy w tym artykule brzmi w miarę sensownie ale takie zaburzenie metabolizmu brzmi dość abstrakcyjnie.
      • lacido Re: dziecko z FAS 09.09.10, 14:38
        no właśnie też mnie to zdziwiło, że jeden proces chemiczny może przebiegać z różnym skutkiem bez dodatkowych okoliczności (w momencie przebiegania tej reakcji)
    • alpepe Re: dziecko z FAS 09.09.10, 14:43
      u każdego cukier się metabolizuje do alkoholu, nie trzeba być dzieckiem z FAS.
      • lacido Re: dziecko z FAS 09.09.10, 16:10
        w sensie każdy po zjedzeniu lodów jest pijany? czegoś tu nie rozumiem ;/
    • berta-live Re: dziecko z FAS 09.09.10, 14:45
      Brzmi trochę absurdalnie, pierwsze słyszę, żeby alkohol zmieniał trwale metabolizm płodu. To by chyba musiało dojść do jakiejś zmiany w DNA. No ale ja nie jestem biochemikiem. Ale może się takowy na forum znajdzie, który to potwierdzi albo wyśmieje.
    • sundry Re: dziecko z FAS 09.09.10, 14:54
      Wygooglaj sobie Centrum Opieki Zastępczej w Lędzinach, na stronce jest forum dla rodziców dzieci z FAS, matki potwierdzają, że po wdrożeniu diety bezcukrowej widać było wyraźną poprawę stanu ich dzieci.
      • alpepe Re: dziecko z FAS 09.09.10, 14:56
        wyguglaj sobie o diecie dzieci z porażeniem mózgowym, z ADHD, zespołem Downa. Wszędzie będą ci chwalili dietę "bezcukrową".
        • poprostu_basia Re: dziecko z FAS 09.09.10, 15:10
          Przepraszam, ale fakt, że dieta "bezcukrowa" jest chwalona w przypadku dzieci z ADHD, czy z zespołem Downa jeszcze nie świadczy ani o jej skuteczności w przypadku dzieci z FAS, ani-tym bardziej-o tym, że mają zaburzenia w metabolizmie czy są pijane zjadłszy porcję lodów.
          • alpepe Re: dziecko z FAS 09.09.10, 15:27
            a jakim cudem wywnioskowałaś z mojej wypowiedzi to, co wywnioskowałaś?
      • berta-live Re: dziecko z FAS 09.09.10, 15:01
        A czy przypadkiem nie jest to efektem tego, że te dzieci mają cukrzycę? Może nie w takim stadium, żeby trzeba było to leczyć czy nawet żeby się dało wykryć jakimiś rutynowymi badaniami. Bo jak cukrzykowi skoczy cukier, to też się potrafi dziwnie zachowywać. W końcu alkohol nie tylko działa na mózg płodu ale także na inne organy, więc trzustka też mogła zostać uszkodzona. To brzmi bardziej sensownie niż to, że cukier powoduje i nich stan upojenia alkoholowego.
        • sundry Re: dziecko z FAS 09.09.10, 15:27
          Ja myślę, że określenie "cukier powoduje i nich stan upojenia alkoholowego" zostało użyte jako przenośnia- są bardziej pobudzone po dużej ilości cukru itd.
          • princess_yo_yo Re: dziecko z FAS 09.09.10, 15:30
            czyli maja tak jak kazdy normalny czlowiek...
      • lacido Re: dziecko z FAS 09.09.10, 16:12
        nie kwestionuję tego tylko zaskoczył mnie efekt jaki może wywołać spożycie lodów :)

niejedno dziecko niekoniecznie z FAS uspokaja się gdy mu się ograniczyć słodycze :)
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: dziecko z FAS 09.09.10, 15:14
      Ale jak to? Tylko zwykły cukier - sacharoza metabolizuje do alkoholu? Co z innymi cukrami?
      Owoce, mąka(każda), makarony, ziemniaki, to wszystko węglowodany, czyli powinny powodować upojenie.
      • alpepe Re: dziecko z FAS 09.09.10, 15:28
        No, jak się najesz jabłek, to i alkomat ci pokaże, żeś pijany.
        • jowita771 Re: dziecko z FAS 09.09.10, 16:22
          Po gumie miętowej też. Ja bym się chyba nie zgodziła na badanie alkomatem, czytałam o gościu, u którego takie badanie wykazało, że pił, facet się upierał, że nie, zrobili badanie krwi, które wykazało, że rzeczywiście nie ma alkoholu we krwi. Cyferka na alkomacie wykluczała możliwość, że facet wytrzeźwiał między jednym badaniem a drugim. Poza tym, okazało się, że alkomat, którym facet był badany, był wadliwy. Co z tego, skoro sąd wziął pod uwagę badanie kiepskim alkomatem, a nie badanie krwi. Dopiero po apelacji sprawę wyprostowano, tylko, że facet nie może znaleźć pracy, bo mieszka w małej miejscowości, a skoro była cała sprawa, to "coś w tym musiało być", jak myślą niektórzy. Dlatego w razie potrzeby poproszę od razu o badanie krwi, po co ryzykować.
      • berta-live Re: dziecko z FAS 09.09.10, 15:29
        Ale pomyśl, zatrzymuje cię drogówka, dmuchasz w balonik, balonik pokazuje 2 promile a ty mówisz: "panie władzo, ja naprawdę nic nie piłem, zjadłem tylko kilogram cukierków".
        • lacido Re: dziecko z FAS 09.09.10, 16:15
          a to był motyw z cukierkami z alkoholem, koleś przed jazdą autem zjadł(jeden cukierek nie kilo :) po czym podczas kontroli okazało się że w wydychanym powietrzu miał ileś tam promila i mieli mu chyba prawko zabrać :)
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: dziecko z FAS 09.09.10, 16:27
            lacido napisała:

> a to był motyw z cukierkami z alkoholem, koleś przed jazdą autem zjadł(jeden cu
            > kierek nie kilo :) po czym podczas kontroli okazało się że w wydychanym powietr
            > zu miał ileś tam promila i mieli mu chyba prawko zabrać :)

Teoretycznie alkomat ma bazować na powietrzu z płuc do którego dostaje się alkohol, ale alkohol w ustach działa nad wyraz dobrze.
            Nie wiem jak w Polsce ale w niektórych państwach usta należy/można wypłukać przed dmuchaniem. Oczywiście nie płynem do płukania... :D
            • lacido Re: dziecko z FAS 09.09.10, 16:31
              sama wiem że po zjedzeniu alkoholowego cukierka odpowiedni chuch się trochę utrzymuje :) jednak część pokarmu/napoju wchłania się już w jamie ustnej stad chyba ten efekt, w tej sprawie policjanci w dodatku nie chcieli zgodzić się na badanie krwi bo niby wynik był taki oczywisty ;/
    • princessjobaggy Re: dziecko z FAS 09.09.10, 15:59
      Cos tu jest chyba pokrecone w tym artykule.

Z tego co sie orientuje, niektorzy rodzice wprowadzaja dzieciom z FAS diete bezglutenowo-bezkazeinowa. Byc moze autorowi artykulu pomieszala sie kazeina z laktoza, stad glupoty wypisywane o cukrach (takie moje przypuszczenie tylko). Tak naprawde naukowe dowody na dzialanie takiej diety sa ograniczone.

U niektorych dzieci z FAS gluten i kazeina nie sa prawidlowo trawione. Niektorzy twierdza, ze kawalki peptydow pochodzace z nieprawidlowego trawienia glutenu/kazeiny wedruja z krwia do mozgu, a tam maja dzialanie podobne do opioidow (np. morfiny).

Po spozyciu produktow zawierajacych gluten/kazeine, dziecko wpada w blogi stan, od ktorego moze sie uzalenic tak jak ludzie sie uzalezniaja od morfiny. Po ustaniu dzialania tych peptydow na mozg, u dziecka pojawiaja sie symptomy odstawienia.

Podobne diety stosuje sie na przyklad u ludzi ze schizofrenia albo innymi problemami psychicznymi.

Jak widac z cukrami i alkoholem niewiele ma to wspolnego :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka