zaba_29 09.07.05, 21:04 Czy szkoła sekretarek/asystentek wystarczy żeby być profesjonalną asystentką? Co myślicie? Jakie Wy macie wykształcenie i czy jest ono przydatne w Waszej pracy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mia80 Re: Jakie wykształcenie? 17.07.05, 18:42 Z wykształcenia jestem polonistką. To bardzo pomaga w rozmowach z ludźmi oraz przy tworzeniu pism i umów. Odpowiedz Link
lilarose Re: Jakie wykształcenie? 29.07.05, 12:56 Ja mam wyższe przyrodnicze i nijak sie ma to wykonywanego przeze mnie zawodu (jestem asystentką w dziale marketingu, firma kompletnie nie związana z mmoim kierunkiem studiów) Kiedyś starałam się o posadę sekretarki w pewnej firmie i gdy na rozmowie padło pytanie o wykształcenie i pani prowadząca interwiew dowiedziała się zże jestem magistrem, powiedziała, że to za wysokie wykształcenie na to stanowisko, że pewnie będę chciała za chwilę znaleźć coś ambitniejszego Odpowiedz Link
jaipur Re: Jakie wykształcenie? 01.09.05, 11:34 wszystko zalezy od Twoich obowiazkow, od wielkosci firmy itd. ja mam wyzsze prawnicze, i koncze wlasnie podyplomowe w kierunku h.zagr. bardzo niewiele firm dzisiaj nie wymaga wyzszego wyksztalcenia- chyba, ze firma malenka , malo placi itd.. i to jest praca sekretarki a nie asystentki i nie ma zadnych perspektyw rozwoju w tej firmie. Odpowiedz Link
mm006 Re: Jakie wykształcenie? 13.03.06, 16:48 WystarczY SREDNIE I KURS KOMPUTEROWY WAZNE ZEBYŚ BYŁA DOBRA W ŁÓŻKU I AWANS MASZ W CIPIE Odpowiedz Link
listek_a Re: Jakie wykształcenie? 08.09.05, 12:37 ja mam wyzsze ekonomiczne i powiedzieli mi ze jest ono zbedne bo nie adekwatne do mojego zawodu ehhh. Odpowiedz Link
gosia_kka Re: Jakie wykształcenie? 06.10.05, 16:38 Zeby byc sekretarka zazwyczaj wystarcza srednie/policealne(szkola sekretarska) wyksztalcenie. Natomiast od asystentki wymaga sie wyzszego. Ale z tym tez roznie bywa. Bo czasem szukaja kogos na stanowisko asystentki a okazuje sie, ze to tylko tak sie nazywa, a w rzeczywistosci jestes sekretarka/recepcjonistka i odwrotnie. Ja skonczylam szkole policealna. Tak, pomaga mi to w mojej pracy. Studiuje cos zupelnie nie zwiazanego z zawodem sekretarki/asystentki. Odpowiedz Link
iberia29 Re: Jakie wykształcenie? 06.10.05, 20:35 ostatnio zatrudnialam sekretarke, wg mnie srednie kierunkowe wystarcza, choc nasza M jest z wyksztalcenia politologiem i jest ok ;-) Odpowiedz Link
brandy35 Re: Jakie wykształcenie? 07.10.05, 09:34 Ja jestem ekonomistka o specjalności bankowośc, mam też studium psychologii oraz certyfikat z angielskiego. Moim zdaniem na sekretarke faktycznie wystarczy średnie i jakaś policealna, ale od asystentki wymagają zazwyczaj czegos wiecej. Odpowiedz Link
fiska1 Re: Jakie wykształcenie? 08.10.05, 15:32 A jest ktoś po filologii obcej? Ja od pewnego czasu myślę o zmianie zawodu (jestem nauczycielką) i chciałabym znaleźć pracę tłumacza, chociaż często to asystentki robią tłumaczenia i dlatego na początek interesowałaby mnie posada asystentki. Jest ktoś po filologii? jakie są szanse pracy? Odpowiedz Link
respectaa Re: Jakie wykształcenie? 08.10.05, 18:37 Ja jestem asystentką, nie mam wyższego a policealne - póki co. Podczas tej rekrutacji priorytetem była raczej umiejętność myślenia a nie wykształcenie:) Odpowiedz Link
gosia_kka Re: Jakie wykształcenie? 08.10.05, 20:27 A u mnie wlasnie ukonczone PSSiJO bylo waznym czynnikiem. Myslenia oczywiscie tez wymagali - mialam test na inteligencje krystaliczna;) Odpowiedz Link
gosia_kka Re: Jakie wykształcenie? 08.10.05, 20:25 W firmie zagranicznej na pewno znajdzie sie miejsce dla asystentki po filologii obcej (zalezy jakiej), jesli spelnia inne wymogi poza jezykowymi. Odpowiedz Link
zaba_29 Re: Jakie wykształcenie? 10.10.05, 19:48 prawo, podyplomowe: marketing, zarządzanie zasobami ludzkimi, prawo spółek skończyłam też szkołę sekretarek Odpowiedz Link
hankem Re: Jakie wykształcenie? 13.10.05, 10:23 ja jestem po filologii germańskiej i pracuje jako sekretarka/ tłumaczka w koncernie międzynarodowym w Warszawie. nie jestem jednak zadowolona z tej pracy, wręcz popadam w depresję. Z tłumaczeniami mam do czynienia tyle co nic, większośc czasu nie mam dosłownie nic do roboty, tylko cały czas siedze w internecie i dostaje z tych jnudów na głowe, czasami podam komus kawę i powkładam korespondencje do odpowiednich przegródek. Praca koszmarna!!! Wczesnie prze 5 lat nauczałam niemieckiego w firmach ale niesety się przeprowadziłam do wawy ze względu na lepszą propozycje pracy dla męża i nudze sie na smierć. Strasznie destrukcyjne to uczucie. Myślę o tym aby wrócić do nauczania ale bedę musiała znaleźc sobie znowu odpowiednia ilosc klientów a ztym chyba nie tak łatwo w warszawie, bo tu liczy sie przede wszystkim angielski. Co ja mam zrobić? Płaca tez nie powala z nóg(2300 netto, ale nie ma stresu, szef bardzo ok, ale ja jestem osobą kochającą dynamike i wrecz urwanie głowy. Spalam się tu powoli. Odpowiedz Link
promyk11 Re: Jakie wykształcenie? 13.10.05, 15:27 Pracowalam jako sekretarka 5 lat w dobrej firmie, teraz od 9 jestem asystentką w b dobrej firmie. Z wykształcenia jestem magistrem prawa. Kiedyś marzyłam o ciekawszej pracy jednak w chwili obecnej bardzo mi ona odpowiada z czterech powodow: praca fajna (czasem nudy czasem b duzo pracy), fajni ludzie szef ekstra no i co najwazniejsze mam dziecko i praca w miare stabilna, w normalnych godzinach 8-16 jest ok. Poza tym dobrze zarabiam. Odpowiedz Link
twitti Re: Jakie wykształcenie? 13.10.05, 17:35 wiesz co, za 2300 to ja bym chetnie posiedziala sobie w internecie..to co ja mam powiedziec i tysiac innych sekretarek za 1000 zł? a niektore jeszcze mniej zarabiaja.. Odpowiedz Link
gosia_kka Re: Jakie wykształcenie? 13.10.05, 21:43 Za prosta prace za 2300 netto tez bym byla wdzieczna. Fakt, ze czasami poczucie spelnienia zawodowego jest wazniejszy, ale wiele z nas nie dosc, ze nie doznaje spelnienia to jeszcze zarabia 1000 zl. Odpowiedz Link
kartoffeln_salat Re: Jakie wykształcenie? 28.02.06, 11:53 ja bym się czuła spełniona idealnie gdybym przyniosła 2300 netto i mój chłop by wreszcie miał do mnie nalezyte podejście gdy idziemy kupowac lodówkę :) Odpowiedz Link
gwiazda_polarna Re: Jakie wykształcenie? 06.12.05, 14:06 Ja też z wykształcenia jestem prawnikiem, pracuję w b. dobrej , stabilnej firmie, w godzinach 7-15, na stanowisku asystentki. Pewnie czuję jakieś niespełnienie (marzy mi się aplikacja prokuratorska) ale w gruncie rzeczy zarówno czas pracy jak i płaca są dobre :) Odpowiedz Link
zaba_29 Re: Jakie wykształcenie? 14.03.06, 07:51 kiki121 napisała: > też prawniczka, widzę że dużo nas no proszę, kto by pomyślał :) Odpowiedz Link
gwiazda_polarna Re: Jakie wykształcenie? 15.03.06, 10:51 To wszystko kwestia wyboru - ja wcześniej pracowałam w kancelarii. Intelektualnie praca dawała mi stysfakcję ale z samej satysfakcji rodziny sie nie utrzyma :) Pracowałam ponadto 10-12 godzin/dobę, przy czym moje wynagrodzenie nie przekraczało 1000 zł. Można tak pracować - dla idei, pogłębiając wiedzę kiedy człowiek nie ma rodziny a zwłaszcza dziecka. Ambicje odstawiłam na bok, pracuję do 15, zarabiam nieźle i tylko czasami dopada mnie myśl - że fajnie byłoby zrobić aplikację ;) Odpowiedz Link
zaba_29 Re: Jakie wykształcenie? 25.03.06, 08:42 myślę o tym samym, tzn. o aplikacji oczywiście że z satysfakcji się nie utrzymasz, ale z drugiej strony ja jednak jestem stworzona do wolnego zawodu, mimo wszsystkich plusów w ogóle nie lubię mieć przełożonych :) Odpowiedz Link
gwiazda_polarna Re: Jakie wykształcenie? 29.03.06, 08:08 Żaba a o jakiej aplikacji myślisz? , bo ja o prokuratorskiej (z uwagi na zainteresowania: głównie prawo karne i kryminalistyka)ale chyba na marzeniach się skończy, bo dla firmy w której pracuję pracownik robiący tą aplikację jest zupełnie nieprzydatny, a pracować gdzieś trzeba... Odpowiedz Link
zaba_29 Re: Jakie wykształcenie? 22.04.06, 10:02 no prawda, ze nieprzydatny ja myslalam o radcowskiej - tak bardzie koniunkturalnie... Odpowiedz Link
becia88 Re: Jakie wykształcenie? 07.08.06, 19:55 Hm miałam nadzieję, że po liceum ekonomicznym mam jakieś szanse znaleść pracę jako sekretarka ale widze że nie bardzo! A może ktoś z was się orientuje gdzie w Częstochowie można skończyć szkołę dla sekretarek?? Odpowiedz Link
becia88 Re: Jakie wykształcenie? 07.08.06, 19:57 Acha zapomniałam spytać ile trwa taka szkoła ewentualnie kurs na sekretarkę i jakie są koszta z tym zwiazane?? Odpowiedz Link