Dodaj do ulubionych

problem z rodzicami

13.09.10, 15:59
Mam 26 lat, poprosilam ojca jak byl w sklepie,zeby wzial dla mnie butelke wina, czy to grzech?
Dowiedzialam sie,ze jestem alkoholiczka, ze za 10 lat zobacze gdzie skoncze !!!. Z reszta od lat mam to przez rodzicow wpajane.
Na imprezach albo nie pije, albo malo. Zawsze znajomi sie ze mnie smieja ze w ogole prawie nie pije. Ciezko mi z tym podejsciem rodziny.....
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: problem z rodzicami 13.09.10, 16:01
      Wysługujesz się ojcem przy zakupach? Dzieckiem jesteś?
      • kobietka-25 Re: problem z rodzicami 13.09.10, 16:05
        nie wysluguje sie nim, kupowal wino dla swoich znajomych, a ze rozmawialam z nim przez telefon to poprosilam go zeby wzial tez dla mnie
    • berta-live Re: problem z rodzicami 13.09.10, 16:02
      Może sami mają problem alkoholowy, tylko nie chcą się do tego przyznać?
    • dzioucha_z_lasu Re: problem z rodzicami 13.09.10, 16:05
      Masz 26 lat i mieszkasz z rodzicami?
      • kobietka-25 Re: problem z rodzicami 13.09.10, 16:07
        od 19 roku zycia nie mieszkam z rodzicami. bylam w odwiedzinach u matki, zadzwonil ojciec - powiedzial ze kupuje wino dla znajomych - to go poprosilam czy moglby wziac jedno dla mnie, bo akurat potrzebowalam na prezent
        • dzioucha_z_lasu Re: problem z rodzicami 13.09.10, 16:11
          Aha, to bym olała takie uwagi. Jesteś dorosła i nawet, jak byś chciała co tydzień upijać się do nieprzytomnosci, to masz do tego prawo. Chyba ojciec sam ma jakiś problem.
        • akkknes Re: problem z rodzicami 13.09.10, 20:58
          a jakby mieszkała z rodzicami w wieku 26 lat to co...? :>
          • miss.yossarian Re: problem z rodzicami 13.09.10, 21:54
            akkknes napisała:

> a jakby mieszkała z rodzicami w wieku 26 lat to co...? :>

fo pa i średniowiecze
            • akkknes Re: problem z rodzicami 14.09.10, 17:24
              a ja myślałam że spoko i nowocześność :)
    • teletoobis Re: problem z rodzicami 13.09.10, 16:15
      a picie to wszystko? jakas manie cie przesladuje? Widocznie rodzice wiedza co czynia...
    • sweet_pink Re: problem z rodzicami 13.09.10, 16:22
      Stawiam na to, ze w rodzinie był problem alkoholowy o którym nie wiesz.
      Ja mam lat 30, a czasem dowiaduję się totalnych niespodzianek o historii rodziny, które do tej pory były "nie dla moich uszu". W wieku 26 lat nie wiedziałam tak z 80% rewelacji (np tego, że przyjaciółka mojej babci to jej siostra przyrodnia, albo że żona brata mojej mamy jest jego kuzynką w drugiej linii, a dziadek ze strony ojca miał latami kochankę).
      Możesz albo podpytywać czemu tak reagują i porozmawiać od serca, albo przyjąć postawę zachowawczą i zwyczajnie nie afiszować się z kupowaniem/piciem alkoholu przy rodzicach.
      • tully.makker Re: problem z rodzicami 13.09.10, 17:12
        > Możesz albo podpytywać czemu tak reagują i porozmawiać od serca, albo przyjąć p
        > ostawę zachowawczą i zwyczajnie nie afiszować się z kupowaniem/piciem alkoholu
        > przy rodzicach.

Jest jeszczee 3 opcja ktora polecam- olac i robic swoje.
    • posh_emka No to spoko znajomi 14.09.10, 19:02
      "Zawsze znajomi sie ze mnie smieja ze w ogole prawie nie pije."

Czy picie alkoholu na imprezie to jakieś obligatoryjne jest? Skoro oni nie potrafią się dobrze bawić bez bycia wstawionym to ich problem.
    • tylko-pralka Re: problem z rodzicami 15.09.10, 09:31
      To masz problem, ale nie z rodzicami, a ze sobą. Bo skoro z nimi nie mieszkasz, a boisz się pić na imprezach, bo roidzice będą niezadowoleni - choć nie dowiedzą sie nawet o tym, to ja tego już nie rozumiem. Masz chyba w głowpie policjanta, co każe Ci robić tylko to co podoba się rodzicom, a beszta jak robisz coś wbrew ich woli. Pora się wyzwolić, dorosłość na tym polega, że ma się tę świadomość, że nasze czyny nie wszystkim muszą sie podobać, a mimo to nie wpływa to na nasze samopoczucie. To Ty masz decydować o sobie, a nie Twója mama czy tata, weź odpowiedzialność za siebie, czas najwyższy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka