Dodaj do ulubionych

Odstawienie tabletek

08.10.10, 19:51
Czy zdarzyło wam się, że ginekolog podczas rutynowej wizyty/badania zalecił wam odstawienie na jakiś czas tabletek anty? Np. motywując to tym, że powinno się odstawiać co jakiś czas oraz, że warto wtedy zrobić badania. Jeśli tak to na jak długo kazał odstawić i jaka była motywacja? Posłuchałyście rady?
Obserwuj wątek
    • menk.a Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 19:58
      Nie. Sama odstawiłam. I źle to znoszę.:(
      • jan_hus_na_stosie Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:02
        ja wiem, że seks bez gumek jest przyjemniejszy niż z, ale dasz radę :D
      • rzeka.chaosu Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:02
        O właśnie to też mnie interesuje...
        • menk.a Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:20
          Ale co?;)
          • rzeka.chaosu Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:22
            Przepraszam, rozkojarzona dziś jestem... interesują mnie skutki odstawienia (poza tym najbardziej oczywistym związanym z seksem). :D
            • salma75 Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:27
              rzeka.chaosu napisała:

> Przepraszam, rozkojarzona dziś jestem... interesują mnie skutki odstawienia (po
              > za tym najbardziej oczywistym związanym z seksem). :D
              >

Wysyfi Cię :D.
              • menk.a Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:30
                salma75 napisała:

> rzeka.chaosu napisała:
                >
                > > Przepraszam, rozkojarzona dziś jestem... interesują mnie skutki odstawien
                > ia (po
                > > za tym najbardziej oczywistym związanym z seksem). :D
                > >
                >
                > Wysyfi Cię :D.
                >
                >

Hahhaha niekoniecznie. Znaczy u mnie przynajmniej nic się w tej kwestii nie zmieniło. Rzeka, nie łam się więc.:D
            • menk.a Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:27
              Ból. Obrzęki. Złe samopoczucie.
              • salma75 Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:31
                No niefajnie było w każdym razie. Dlatego ras-ras w ciąże zachodziłam, zaraz w pierwszym miesiącu po odstawieniu :).
                • menk.a Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:34
                  I masz parkę.:P
                  Tabsy oprócz spokoju dawały mi komfort fizyczny. Nie do przecenienia.
                • rzeka.chaosu Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:37
                  Ja jeszcze bobasków nie planuję. :D Kurna… czyli może być nieciekawie. ;/
          • doral2 Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:30
            jeżeli masz kiepskie wyniki, w tym wątrobowe, to odstaw.
            jeżeli nie, to nie ma powodu do odstawiania tabletek.
            więcej sobie namieszasz w organizmie odstawiając. zanim się organizm przystosuje do odstawienia, już znowu zaczynasz brać tabsy. imho bez sensu. ale to moje prywatne zdanie.
    • salma75 Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:12
      Brałam tabsy 15 lat, nigdy ginekolog nie kazał mi tabletek odstawiać, badania kontrolne robiłam biorąc pigułki. Odstawiłam 2 razy, z własnej woli, aby w ciążę zajść.
    • ritsuko Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:13
      Tak, na 3 miesiące, choć co ginekolog to inna opinia, bo jeden mi mówił, że to tylko rozregulowuje organizm, inni twierdzą, że trzeba organizmowi dać samemu robić swoje raz na jakiś czas. Ogólnie żaden ból jak dla mnie poza tym, że okres jest kiedy i jak chce ;). I rzeczywiście, warto sobie strzelić badania
      • rzeka.chaosu Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:20
        No 3 miechy to nie pół roku, da się wytrzymać. :D A jakie badania są wtedy zalecane? Hormony czy cuś?
        • salma75 Re: Odstawienie tabletek 08.10.10, 20:26
          Hormony, morfologia, ALAT i ASPAT oraz koagulogram.
    • d.moll.ka Re: Odstawienie tabletek 09.10.10, 03:54
      to podobno stara szkoła ginekologów promuje odstawianie...

forum eksperckie - moze tam napisz:
      forum.gazeta.pl/forum/w,1182,116616480,116621645,Re_antykoncepcja.html
    • martishia7 Re: Odstawienie tabletek 09.10.10, 11:14
      Nie spotkałam, mam ginekologa starszej daty, moja siostra też do niego chodziła i jakieś 12 lat cięgiem tablety jadła.
      Jeżeli masz dobre próby wątrobowe i koagulogram, to moim zdaniem, nie ma sensu. U mnie przy odstawianiu a) wysyfiło mnie jak nie-wiem-co, b) trzymiesiące na powrót cyklu czekałam, więc zanim mogłabym wrócić do tabletek to jakieś 4-5 by trwało. Chociaż z drugiej strony znam przypadki kobiet, którym branie tabletek maskowało PCO i dopiero jak odstawiły, to się dowiedziały, że mają. Tyle,że to nie aż tak częste schorzenie.
    • asqe Re: Odstawienie tabletek 09.10.10, 13:11
      Nie zdarzylo mi sie, moj ginekolog uwaza, ze taka przerwa trzymiesieczna nie ma najmniejszego sensu. Odstawilam kiedys sama i mi sie bardzo nie podobalo, wiec wrocilam do tabletek.
      Po pierwsze powrocil PMS, masakra jakas w moim przypadku. Po drugie bol w pierwszym dniu okresu powoduje u mnie mysli samobojcze a biorac tabletki zdazylam calkowicie zapomniec o obu. Poza tym zaczely mi jakies pryszcze na plecach wyskakiwac, wlosy wypadaly mi garsciami, przytylam a libido mialam ja napalony nastolatek (birac pigulki i tak mam bardzo wysokie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka