08.11.10, 18:39
Co sądzicie? Uważacie, że ludzie powinni mieć prawo do wszelkiej informacji? Dopuszczacie, że tzw. establishment będzie podejmował pewne działania, które nie wyjdą na jaw? Czy wiedza powszechna (a raczej świadomość, że się wyda) zapobiega przekrętom i oszustwom? A może większosć ludzi jest głupia, nic ich nie interesuje i nie ma potrzeby, żeby ujawniać tajne informacje?
Obserwuj wątek
    • kombinerki.pinocheta Re: Wikileaks 08.11.10, 18:54
      musze przyznac, ze nie slyszalem o tym
      moglas od razu jakis ciekawy artykul wkleic

>A może większosć ludzi jest głupia

moze?
      • sid.leniwiec Re: Wikileaks 08.11.10, 18:58
        Artykułów było ostatnio kilka, głównie przez pryzmat założyciela, który wydaje się być dosyć niecodzienną postacią. Poszukaj na stronach Polityki, Przekroju, Wprostu, chyba we wszystkich tych gazetach coś było.
    • kombinerki.pinocheta Re: Wikileaks 08.11.10, 19:23
      troche mi sie to nie podoba

mozna manipulowac, nawet lewymi dokumentami, opinia internautow i nikt nie bedzie musial niczego udowadniac

od przedstawienia dokumentow sa media, ktore maja odpowiednich ludzi do tego zatrudnionych, ktorzy najpierw zbieraja materialy, maja swoje zrodla informacji i znajomosci

spora czesc dokumentow nie powinna byc dostepna, ale to juz "panstwo" musi zadbac o dyskrecje swoich pracownikow

z drugiej strony internet to tez medium informacyjne, ale powinni publikowac tylko sprawdzone dokumenty - zrodlo, pieczatki, sprawdzanie ludzi, ale nikt sie nie bedzie tym zajmowal, bo po co, wiec zawsze moze sie znalezc jakis lewy wyciag, rachunek czy inne cholerstwo opluwajace np polityka, bez konsekwencji dla zamieszczajacego

wiecej pkt na nie :)
      • sid.leniwiec Re: Wikileaks 08.11.10, 19:47
        Ale czy media nie manipulują? Ok, powiedzmy że nie kłamią w ścisłym rozumieniu tego słowa, lecz kreują rzeczywistość, ma być ciekawie i sensacyjnie. Fakty potrafią zginać w gąszczu opinii i dyskusji o duperelach.

Co do samych tajnych dokumentów, to ja też mam mieszane uczucia. Nie z powodu oszustw, bo można przedstawić dowód na nie i obalić kłamstwo. Nie jestem pewna, czy musimy wiedzieć wszystko o wszystkim. Ale chyba powinniśmy wiedzieć więcej. Tylko jeszcze pytanie, czy ludzi cokolwiek interesuje, czy to raczej pożytek właśnie dla mediów, bo maja nowy temat.
    • princess_yo_yo Re: Wikileaks 08.11.10, 19:52
      pelna jawnosc jest nie mozliwa, ale wladza roznej masci powinna miec swiadomosc ze predzej czy pozniej prawie wszystko wyjdzie na jaw. co do zapobiegania, efektywnosc jest dyskusyjna bo refleksja zazwyczaj przychodzi po fakcie ale takie strony sa potrzebne.
      • sid.leniwiec Re: Wikileaks 08.11.10, 19:55
        Myślę podobnie - tzn. że świadomość, że się wyda, może skutkować rozwagą w działaniach i większą uczciwością. Może, nie musi.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Wikileaks 08.11.10, 20:53
      To że to było zrobione przez internet to detal, albo mówiąc inaczej to zabezpieczało przed układem media-władza.

W większości spraw chodzi o to żę władza kłamie lub morduje. Także działają w słusznej sprawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka