Dodaj do ulubionych

Buty - zwrot

04.12.10, 10:20
W poniedziałek kupilam buty, wczoraj zauwazyłąm, że podeszwa zaczyna mi się rozklejać. Chcę je oddać do sklepu - czy mogę? Nie chcę składać reklamacji, tylko oddać i dostać pieniądze z powrotem, bo nie mam zamiaru co tydzień biegać z tym samum problemem.

Czy jest w ogóle taka możliwość?
Obserwuj wątek
    • piotr_57 Re: Buty - zwrot 04.12.10, 10:23
      Tylko jeśli sprzedawca się na to zgodzi. Prawnego przymuszenia go do tego nie ma.
    • pompeja Re: Buty - zwrot 04.12.10, 10:28
      Prawo polskie nie nakazuje sprzedawcy przyjęcia towaru, to jest tylko i wyłącznie jego dobra wola. Natomiast masz prawo oddać rzecz w ramach reklamacji. Wtedy zostanie spisany protokół i buty zostaną przyjęte. Tu termin realizacji reklamacji nie jest określony - prawo mówi o "rozsądnym czasie", o ile w protokole nie ma info na temat czasu wykonania usługi. Możliwe jest, że dostaniesz od ręki nową parę, jednak to również zależy od dobrej woli sprzedawcy. Następnym razem zrób przemyślane zakupy i przede wszystkim dokładnie oglądaj przedmiot twojego zainteresowania.

Kiedyś zdarzył nam się klient, który po kilku godzinach rozmyślił się i żądał od nas zwrotu gotówki za notebooka. Ale mieliśmy ubaw :D
    • six_a Re: Buty - zwrot 04.12.10, 11:04
      zwracać czasami można towar nowy i nieużywany. a jeśli chodzone, to nie przyjmą zwrotu. tylko wezmą do siebie, gdzie po trzech tygodniach mozolnych badań stwierdzą, że faktycznie się odkleja i wtedy dostaniesz zwrot pieniędzy albo wymienią na nową parę.
      • figgin1 Re: Buty - zwrot 04.12.10, 11:18
        Albo stwierdzą, że to z jej winy. Wrrr
        • pompeja Re: Buty - zwrot 04.12.10, 11:23
          Jednak do reklamacji muszą przyjąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka