Dodaj do ulubionych

antyreklama witamin

08.12.10, 19:37
Przez ponad miesiac dzień w dzień przyjmowałam po jednej musujacej tabletce multiwitaminiy oraz jednej musującej tabletce zelaza.Poszlam spokojnie po odbior morfologii krwi oraz żelaza we krwi i...
żelazo 10!
hemoglobina 9!
reszta lekko do tyłu!
I widac, że musujące witaminki skutkują tylko w reklamie!
Obserwuj wątek
    • miss.yossarian Re: antyreklama witamin 08.12.10, 20:45
      jeśli jesteś chora (hgb zdecydowanie poniżej normy) to żadne witaminki Cię nie wyleczą, sprawdź to lepiej
    • berta-live Re: antyreklama witamin 08.12.10, 20:51
      Przecież te musujące multivitaminy zawierają homeopatyczną ilość witamin, podobnie zresztą jak i te w tabletkach sprzedawane bez recepty. Zwykłe placebo. Nie da się za ich pomocą wyleczyć awitaminozy, chyba, że będziesz tego łykać paczkę dziennie.
    • obywatelka.piszczyk Re: antyreklama witamin 08.12.10, 20:56
      Żadne przesłodzone oranżady w tabletkach nie zastąpią zdrowej diety.
      Przy poważnych niedoborach żelaza bierze się leki.

Te wszystkie musujące pastylki to tylko pic na wodę. Lepiej zjedz kawałek krowy.
    • havana28 Re: antyreklama witamin 09.12.10, 04:47
      Bo jak juz sie przyjmuje witaminy czy mineraly w tabletkach, to trzeba sobie najpierw poczytac w jakiej formie sa najlepiej wchlaniane. Mineraly (w tym zelazo) najlepiej dzialaja w postaci chelatowanej - a to na 100% nie w tabletce musujacej...
    • sawadikhaa Re: antyreklama witamin 09.12.10, 06:50
      dobrze że ktoś poruszył temat. od dwóch miesięcy mieszkam w tropikach, w kraju w którym dieta jest raczej wegetariańska (a mięsko jeśli jest to raczej obrzydliwe), ciągle chce mi się spać, mam problemy z cerą. koleżanka ma pełno siniaków. powiedziano nam że to może być niedobór żelaza. wczoraj kupiłam słoik Centrum, tego suplementu diety w bialym słoiczku, można to kupić też w Polsce. Jak myślicie, da radę, czy też pic na wodę? A jeśli pic na wodę to co zamiast tego? Szpinaku tu nie sprzedają.
      • happy_time Re: antyreklama witamin 09.12.10, 07:06
        To może zamiast mięsa tłuste, morskie ryby? oprócz tego ziarna, orzechy (kasza gryczana - ale pewnie nie macie?, sezam, różne zboża np jako musli). Poczytaj sobie w czym jest najwięcej żelaza, znajdziesz coś do czego masz dostęp. Centrum sobie lepiej odpuść bo przecież zawiera różne witaminy i minerały, a niekoniecznie masz ich niedobory. Jak nie będziesz się lepiej czuła po zmianie diety to idź do lekarza (chyba w tropikach są?:)) zrób badania i wtedy będzie wiadomo czego brakuje i co powinnaś brać.
      • hotally Re: antyreklama witamin 09.12.10, 16:10
        kup sobie spiruline :)
        • happy_time Re: antyreklama witamin 09.12.10, 18:57
          Możesz napisać coś więcej na ten temat? Gdzie kupujesz itp. Spirulina jest składnikiem maseczki na twarz, którą bardzo lubie, ale nie wiedziałam, że stosuje się ją wewnętrznie ;)
      • obywatelka.piszczyk Re: antyreklama witamin 09.12.10, 19:39
        Staraj się urozmaicać dietę.
        Dobrze jest też powstrzymywać się od picia kawy i czarnej herbaty podczas i bezpośrednio po posiłku. Kofeina utrudnia wchłanianie żelaza. Witamina C ułatwia.
    • 77alicja Re: antyreklama witamin 09.12.10, 16:01
      1) żeby wyrównać niedobór Fe trzeba brać żelazo w tabletkach przez ok.3-4 miesiące
      2) znależć przyczynę (nadmierne krwawienia miesiączkowe,krwawienie z p.pokarmowego itp)-zobaczyć inne parametry MCV,TIBC itp
      3) jeść produkty ,które zawierają dużo Fe(wątróbka,szpinak,buraki...)
    • laracroft82 Re: antyreklama witamin 09.12.10, 18:27
      odżywiaj sie prawidłowo a nie licz na cuda z musującego syfu..
    • eilenn_ardenn Re: antyreklama witamin 09.12.10, 19:30
      Sztuczne witaminy dużo gorzej się wchłaniają, znacznie lepiej, zdrowiej i taniej jeść warzywa. Niedawno oglądałam dokument, w którym analizowano dietę pod kątem realizacji zapotrzebowania na witaminy i sole mineralne przeciętnych Amerykanek (lub Brytyjek) które nie skupiały się na zdrowym odżywianiu, po prostu jadły normalnie. Dietetycy stwierdzili, że zwykłą dietą dostarczają sobie właściwej ilości tych składników. Nie dajcie się wciągnąć w witaminowe suplementy, bo to chemia i stracona kasa. Jeśli macie wątpliwości co do braku witamin w organizmie, zróbcie sobie morfologię krwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka