Dodaj do ulubionych

Gra o zombie

19.02.11, 18:22
(Wrzuciłam ten post przedwczoraj, z niepojętych dla mnie przyczyn trafił na oślą. Czy ktos jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego linki do portalu-córki gazety.pl jest niewłaściwy? Tym bardziej że na portalu artykuł ponoć nie jest sponsorowany...)

Zajawka na stronie głównej wyborczej przykuła moją uwagę. Weszłam, obejrzałam. Przeczytałam komentarze. To co jest w zwiastunie jest obrzydliwe agresywne i żaden listek figowy w postaci pytania o wiek ani żadne "ostrzegawcze" naklejki na opakowaniu nie zmienią tego że będą to kupować dwunastolatki, będą 'siekać zombie' a jak mózg im się wystarczająco zlasuje, za pare lat sięgną po bardziej realistyczne doznania i przyniosą broń do szkół jak w Stanach i Finlandii. A komentarze pod spodem - superentuzjastyczne, nikt nie widzi w tym nic niehalo i to chyba jest najbardziej przerażające :-/

polygamia.pl/Polygamia/1,107162,9124369,Swiat_zwariowal_na_punkcie_zwiastunu_Dead_Island.html
Obserwuj wątek
    • jan_hus_na_stosie [...] 19.02.11, 18:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • testowy333 ORMO czuwa ;-> 19.02.11, 22:59
        .
        • pompeja Re: ORMO czuwa ;-> 20.02.11, 08:41
          Raczej użytkownicy czuwają :)
    • fuks0 Re: Gra o zombie 19.02.11, 18:34
      > Zajawka na stronie głównej wyborczej przykuła moją uwagę. Weszłam, obejrzałam.
      > Przeczytałam komentarze. To co jest w zwiastunie jest obrzydliwe agresywne i ża
      > den listek figowy w postaci pytania o wiek ani żadne "ostrzegawcze" naklejki na
      > opakowaniu nie zmienią tego że będą to kupować dwunastolatki, będą 'siekać zom
      > bie' a jak mózg im się wystarczająco zlasuje, za pare lat sięgną po bardziej re
      > alistyczne doznania i przyniosą broń do szkół jak w Stanach i Finlandii. A kome
      > ntarze pod spodem - superentuzjastyczne, nikt nie widzi w tym nic niehalo i to
      > chyba jest najbardziej przerażające :-/

Mimo, że jestem graczem od ~ 8 roku życia, to broni do szkoły, ani na studia, ani do pracy nie zdarzyło mi się przynieść :) Oczywiście grałem w gry +18 jeszcze przed ukończeniem tych 18 lat.

• ritsuko Re: Gra o zombie 19.02.11, 18:37
      Oho gra w klimacie Walking Dead :), kto wie może się skuszę.
      Przede wszystkim- rodziców wszystkim nie zastąpisz. To nie wina twórców a rodziców i tyle :)
      • generation_p Re: Gra o zombie 19.02.11, 18:47
        Nooo, wydaje się lepsze niż Left 4 Dead, na pewno kupię.
    • six_a Re: Gra o zombie 19.02.11, 19:08
      przepraszam za głupie pytanie, ale po co ograniczenie od 18? dorośli w takie debilizmy grają? dzieci to jeszcze rozumiem, że jakaś to dla nich atrakcja.
      • generation_p Re: Gra o zombie 19.02.11, 19:13
        Grają, grają i nie tylko w takie debilizmy.
        • six_a Re: Gra o zombie 19.02.11, 19:21
          hmm, to ja się nie znam, z wyglądu to target maks. 16 lat chiba.
          • generation_p Re: Gra o zombie 19.02.11, 19:27
            Wiesz no każdy lubi co innego, ja zawsze lubiłam grać, mój mąż też i tak nam już zostało.
            Gra z założenia nie ma być inteligentna i uczyć czegoś, bo to tylko forma zabawy, tylko w trochę nowszym wydaniu, więc zwykle tematem nie dorównuje artykułom naukowym w żaden sposób.
            • six_a Re: Gra o zombie 19.02.11, 19:34
              hmm, to bardzo specyficzna forma zabawy i rozrywki takie odrąbywanie siekierką rączek i nóżek. hmm.
              nie piszę, że ma być naukowa i edukacyjna, tylko, że wygląda po prostu na koszmarną nudę okraszoną krwią i fruwającymi rękami.

jak kupisz, to mnie przekonaj, jaka to inteligentna rozrywka;)
              • generation_p Re: Gra o zombie 19.02.11, 19:39
                Ale to właśnie nie jest inteligentna rozrywka. ;-)
                Jest prosta i prymitywna, ale co kto lubi.
                • six_a Re: Gra o zombie 19.02.11, 19:56
                  słusznie, mój błąd.

dzięki takim produktom, słowo rozrywka ma nowy wymiar. dosłowny;)
                  • stephanie.plum Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:13
                    :~D
                  • margie Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:53
                    :))
      • berta-live Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:00
        To tak jak z filmami. Te od 18 lat, to treściowo przede wszystkim dla młodzieży. ;D

Tak mi się przypomniało jeszcze z czasów licealnych lat, jak rodzice mojej koleżanki poszli do kina na Pulp Fiction, zresztą z polecenia tej koleżanki, bo chcieli jakąś nowość obejrzeć. I po powrocie, na pytanie jak im sie film podobał, matka kręcąc nosem odpowiedziała: "No może i dobry, ale to jakiś młodzieżowy przecież, bo strasznie przeklinali."
      • erillzw Re: Gra o zombie 20.02.11, 04:52
        Malo znasz ludzi ;)
        pracowalam w firmie ktora wydala Wieska i tam gralo 85% ludzi. Skala wieku od 23 do 38. I to graly i kobiety i mezczyzni.
        To po prostu kolejne hobby.
        Jedni jezdza na nartach inni staja sie 80 levelowym palladynem :P
    • rzeka.chaosu Re: Gra o zombie 19.02.11, 19:46
      Prawda jest taka, że nie tylko dzieciom, ale i dorosłym takie gry nie służą. Akurat ten typ gier to dla mnie strata czasu.
      • generation_p Re: Gra o zombie 19.02.11, 19:54
        W takim razie wszystkie horrory też nie służą.
        Ja się nie upieram, dzieciakowi zabroniłabym w to grać, ani nie grałabym przy dziecku, ale jakby tylko poszło spać, to z miłą chęcią piłowałabym trupkom główki.
        Wszystko jest dla ludzi, ale trzeba umieć znaleźć złoty środek i umiar.
        • six_a Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:04
          >Wszystko jest dla ludzi, ale trzeba umieć znaleźć złoty środek i umiar.

eee, a na czym polega ten umiar? jakieś ograniczenia w liczbie trupów na dzień roboczy sobie stawiasz? :D

rozrywka służy relaksowi, takie gry zwiększają poziom stresu i nadwyrężają nerwy. wiem, bo sama w podobne straszące makabreski grałam. porównanie z horrorami jest nieudane. horror nie wymaga od widza podejmowania akcji ani symulowania zabijania.
          • berta-live Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:23
            Jaki stres i jakie nerwy. Chyba, że ten związany z przegraną, ale wtedy sfrustrowany gracz rzuca grę w kąt, jako głupią i daje jej negatywna opinię na forum. Są ludzie, którzy nie potrafią przegrywać i mają hopla na punkcie rywalizacji i zdobywania jak najwyższych poziomów, ale oni będą się stresować nawet chińczykiem. Miałam do czynienia z graczami nałogowymi i żaden się nie stresował treścią żadnej gry. A mordowali się ile wlezie. Żaden też nie został seryjnym mordercą, jeden to nawet był pacyfista i wegetarianin. A zaczynali jeszcze w podstawówce.

Jak to mawiała moja nauczycielka informatyki, w szkołach informatyka powinna być obowiązkowa. Po to, żeby uczniowie mieli okazją dowiedzieć się, że komputer służy nie tylko do zabijania. ;D
            • six_a Re: Gra o zombie 19.02.11, 22:00

> Jaki stres i jakie nerwy
              wiedziałabyś, jakbyś se pograła. jest to zajęcie wypompowujące co najmniej.

o zostawaniu mordercą nic nie mówiłam, ale widzę, że dośpiewałaś sama. to biere siekierke i idem w noc.
          • erillzw Re: Gra o zombie 20.02.11, 04:58
            six_a napisała:
            > rozrywka służy relaksowi, takie gry zwiększają poziom stresu i nadwyrężają nerw
            > y.

A co jak ktos lubi rozrywke w typie wspinaczka po gorach? Eskremalane sporty? Wyscig kladami? Tam tez masz stres i nerwy. Kazdy rozrwyke inaczej pojmuje.

>wiem, bo sama w podobne straszące makabreski grałam.

To, ze Ciebie to tak stresowalo nie znaczy, ze kazdy czlowiek ma tak samo a juz na pewno nie jest to zadna przeslanka do tego by oceniac co jest ogolnoprzyjeta rozrywka a co nie.
            To dla Ciebie to nie jest rozrywka. Ciebie takie gry stresuja. Ktos inny moze sie fantastycznie reklaksowac grajac w kolejna czesc Silnet Hill, a nudzic sie wypoczywajac na plazy bo w wakacje woli pojechac rowerem dookola europy.
        • rzeka.chaosu Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:16
          Horror trwa 1,5 dp 2 h, a taka gra, kra naprawdę nic nie wnosi (przyjemność z robienia miazgi z zombie można osiągnąć inaczej i bardziej pożytecznie) może zając dużo więcej czasu.

Mój były był uzależniony i wiem jak sobie przez to żywot zmarnował/nie zdał matury/nie dostał się na studia/przez rok grał niemal non stop. ;/
          • berta-live Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:27
            Jak ktoś ma skłonność do uzależnień, to nawet od zakupów w lokalnym spożywczaku się uzależni. Zdrowym ludziom nic się od grania nie dzieje.
            • rzeka.chaosu Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:28
              Nic? Traca czas i wzrok. ;P
              • berta-live Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:38
                Ale za to trenują refleks, spostrzegawczość i podobno orientację w przestrzeni też. Do tego muszą być na bieżąco z nowościami technologicznymi, bo gry mają dość spore wymagania sprzętowe. Zatem nabywają wiedzy informatycznej, tej praktycznej też, bo najczęściej sami modyfikują te swoje komputery. A ponieważ jest to dość kosztowne hobby, zwłaszcza ta modernizacja sprzętu, więc mają motywację do jak najszybszego zarabiania dodatkowej kasy, więc stosunkowo szybko rozpoczynają pracę zarobkową. Najczęściej jako informatycy-samouki, albo handlarze sprzętem komputerowym i wszelkimi akcesoriami z nim związanymi. To daje dobrą bazę na przyszłość.
                • rzeka.chaosu Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:48
                  To są wyjątki z tym polepszaniem sprzętu i wiedzą informatyczną (najczesciej tylko w zakresie gier). A co do spostrzegawczości itp. Gra w 2D nijak ma się do rzeczywistości i ćwiczy wzrok tylko w obszarze monitora i znanych/przewidywanych zachowań wrogów. Nie przyda się to za kołkiem czy zagubionemu lesie. Poza tym kondycja fizyczna postaci to nie kondycja fizyczna gracza, Komputerowe garby to częste zjawisko. No i zabijanie zombie nie zawsze zawiera w sobie ciekawe elementy strategiczne. A te mogą się przydać. W gry strategiczne sama lubię grać ale zabijanek nie znoszę.
                  • pompeja Re: Gra o zombie 19.02.11, 21:02
                    Dlatego nie gra się na kompie, a na konsolach. Można się wyłożyć placuszkiem na łóżku :)
                  • berta-live Re: Gra o zombie 19.02.11, 21:03
                    Mnie nudzą zarówno strzelanki jak i strategiczne. Jak byłam piękna i młoda to grywałam w przygodówki. Ale tylko typu Atlantis, bo te typu RPG też mnie nie kręciły.
                    I to podobno nie ma się czym chwalić, bo to tak jakby piwoszowi powiedzieć, że lubi się reddsa czy inny tego typu piwny napój. ;D
              • magnusg Re: Gra o zombie 20.02.11, 09:58
                Nic? Traca czas i wzrok. ;P

Ty tracisz czas i wzrok na forum,inni na gry.Ich sprawa
        • maitresse.d.un.francais Re: Gra o zombie 19.02.11, 21:04
          W takim razie wszystkie horrory też nie służą.

Oglądanie a ODCINANIE RĄCZEK (wirtualne) to dwie różne rzeczy.
      • erillzw Re: Gra o zombie 20.02.11, 04:55
        Taaaa? jaka prawda? Sprzedana przez powszechne przekonanie?
        To ja z gownem i muchami.

Szkodliwosc gier to uzaleznienie od grania w nie, kosztem zycia, pracy, rodziny. Tematyka jest tutaj rzecza przynajmniej dwunastorzedna o ile w ogole istotna.
    • pompeja Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:14
      Nie popadajmy w skrajności.

Owszem - trajler giery jest mocny, ale o jakości gry przekonamy się dopiero po otrzymaniu gotowych egzemplarzy. Może okazać się, że na rynek wypuszczony zostanie kolejny niewypał, który kusił pokazówką, a rozczarował jakością oraz scenariuszem. U mnie zdania podzielone: ja pokładam nadzieję w polskiej produkcji, MPiW podchodzi z niedowierzaniem.

Oczywiście można snuć czarne myśli o masowych mordach, jednak dla mnie to lekka przesada. Więcej realizmu oddają filmy, w których efekty specjalne mogą odczuć wręcz na własnej skórze uczucie adrenaliny podczas torturowania, czy też ostatecznego mordowania ludzi. Warto dodać, że dobry sprzęt pomaga przenieść się w świat gry i doskonale wciąga gracza, jednak mało kto ma takie możliwości. Ciekawi mnie jakie wrażenia odniosą plajerzy, którzy są w stanie pograć w taką lub podobną gierę w 3D. Długo będę jeszcze musiała na to poczekać :)
    • kombinerki.pinocheta Re: Gra o zombie 19.02.11, 20:27
      W gry nie gram, ale jestem fanem filmow zombie. Dobry ten trailer.

Nie widze w tym nic niestosownego.
    • triismegistos Re: Gra o zombie 19.02.11, 21:06
      Ii, tam, przesadzasz. Ja paraktycznie wychowałam się na filmach gore i nie mam problemów z agresją. Ani moi znajomi, którzy wraz ze mną je oglądali. Obwinianie o agresywne zachowania dzieciaków filmów i gier to bardzo wygodna droga na skróty. A w gierkę o zombie sama bym chętnie zagrała.
    • berta-live Re: Gra o zombie 19.02.11, 23:04
      Nie, no nie jest aż tak źle ze mną. Bawiłam się różnymi gierkami, natomiast nigdy nie udało mi się aż tak zidentyfikować z bohaterem, żeby mnie stresował jego zgon ani to co na niego czyha. Co najwyżej mogło mnie wkurzyć, że nie zdążyłam zbyt szybko ponaciskać odpowiednich klawiszy, albo level jest dla mnie zbyt wysoki.
      A co do mordowania, to to było w nawiązaniu do wszelkich stereotypów, jakie są związane z grami komputerowymi. Tak ogólnie.
    • silic Re: Gra o zombie 20.02.11, 00:39
      Warto dowiedzieć się czegokolwiek o temacie , który się komentuje.
      To co jest w zwiastunie w żadne sposób nie odstaje od obrazów przedstawianych w filmach ( począwszy od klasycznej "Nocy żywych trupów" a skończywszy na całej masie współczesnych slasherów ). Może i kupią to jakieś dwunastolatki ale zapewniam, że głównie kupią to sporo starsi gracze, nikomu mózg się nie zlasuje, nikt nie wyjdzie strzelać do nikogo, średni wiek gracza to ok. 30 lat ( tak tak, to nie pomyłka ). Nikt nie widzi w tym "nic nie hallo" bo niczego przerażającego tam nie ma. Raz trafiłaś na taką produkcję nie mając pojęcia jak wygląda rzeczywistość i wydaje ci się, że trafiłaś na zło wcielone a tu nic takiego nie ma miejsca.
      Więcej zła jest w ogólnodostępnej MTV.
    • erillzw Re: Gra o zombie 20.02.11, 04:51
      Taaaaaa...
      powtarzajmy powszechne mity ktore maja tyle wspolnego z rzeczywistoscia co sobie media wymysla ze to przez gry sie dzieciom mozgi lasuja ze maja ochote wystrzelac kolegow w szkole...

Bzdury opowiadasz. Granie w gry nie sprawia, ze czlowiek ma wieksza agresje wobec swiata. To raczej czlowiek agresywny czesciej siega po takie pozycje a nie na odwrot.
    • sootball Re: Gra o zombie 20.02.11, 08:33
      Pranie martwiaków w ramach rozrywki może być, (o, tu na przykład jest całkiem miło).

Ale zwiastun jedzie po emocjach równie subtelnie jak buldożer, a częścią tego wielkotonowego wdzięku jest dysonans pomiędzy dramatem a zombiakową konwencją.
      • pompeja Re: Gra o zombie 20.02.11, 08:41
        Kurde zabiłam tylko 6. zombiaków, ale chała!
        • sootball Re: Gra o zombie 20.02.11, 09:50
          68.
          A było, że do 110 dochodziłam. Lepiej pójdę sobie kawy zrobić ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka