Dodaj do ulubionych

1524 zł 35 gr

20.02.11, 10:41
tyle średnio zarabiam. w tym miesiącu dostałam też nagrodę - 118 zł 49 groszy.

chciałabym mieszkać sama, mieć własny kąt/pokój. ale - to są moje zarobki, jestem samotna i nie mogę obciążać/liczyć na nikogo, odcinam się od już i tak nielicznych znajomych m.in. przez sytuację w miejscu, w którym mieszkam. Złożyłam papiery do urzędu miejskiego, żeby się może załapać na jakis kąt w TBS-ach, ale za mało zarabiam. Nie mam widoków na podwyżkę.
przeglądam ogłoszenia o wynajmie pokoju, bo coś innego przekracza moje możliwości - ale zwykle szuka się studentów, albo - jeśli cena za wynajem to 450 zł podkreśla się, że to w sytuacji, jeśli mieszkać przyjdą dwie osoby. szkoda, że nie mogę zamieszkać w akademiku - pokój i wnęka zamiast kuchni, szkoda, że nie ma takich opcji dla samotnych.
widziałam mieszkania do kupienia za 130 tys. z wyliczeniem raty miesięcznej - np. 600 zł ale szanse na kredyt marne, oszczędności własne są, ale małe, nie miałabym na wkład własny w wysokości 15/20%.
i nie mam sie kogo poradzić, porozmawiać, nie wiem co mam robić. w sumie chyba sie nic nie da zrobic.
Obserwuj wątek
    • jan_hus_na_stosie Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 10:49
      1) przeanalizuj zawody na jakie jest popyt teraz i w najbliższym czasie i w których można przyzwoicie zarobić, sporo więcej niż ty zarabiasz obecnie
      2) przeanalizuj do którego z tych zawodów jest ci najbliżej i na który będziesz mogła się w miarę szybko przekwalifikować (1-3 lat)
      3) wyznacz sobie cel i zacznij go realizować
      4) nie, nie jesteś za stara aby się przekwalifikować i zacząć wszystko od zera, weź po uwagę to, że być może przekwalifikowanie będzie wymagało od ciebie przeprowadzki do innego miasta, ale to wcale nie musi być takie złe, potraktuj to jako wyzwanie :)
      5) powodzenia
      • dziewczyna_rzeznika Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:05
        jan_hus_na_stosie napisał:

> 1) przeanalizuj zawody na jakie jest popyt teraz i w najbliższym czasie i w któ
        > rych można przyzwoicie zarobić, sporo więcej niż ty zarabiasz obecnie
        > 2) przeanalizuj do którego z tych zawodów jest ci najbliżej i na który będziesz
        > mogła się w miarę szybko przekwalifikować (1-3 lat)
        > 3) wyznacz sobie cel i zacznij go realizować
        > 4) nie, nie jesteś za stara aby się przekwalifikować i zacząć wszystko od zera,
        > weź po uwagę to, że być może przekwalifikowanie będzie wymagało od ciebie prze
        > prowadzki do innego miasta, ale to wcale nie musi być takie złe, potraktuj to j
        > ako wyzwanie :)
        > 5) powodzenia
        >
        >
        >
        >
        Jasiu, lubię Twój pragmatyzm :)
        • gr.een Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:12
          > Jasiu, lubię Twój pragmatyzm :)
          między progmatyzmem a życiem jest przepaść
          • kitek_maly Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:33

Jasne, więc dalej zamiast pragmatyzmu i realistycznej oceny stosuj podejście romantyczne - powodzenia.
            • gr.een Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:35
              dziękuję , wiedziałam ,zę zyskam u zrozumienie
      • picz_kafe hłe, hłe 20.02.11, 11:30
        jan_hus_na_stosie napisał:

> 1) przeanalizuj zawody na jakie jest popyt teraz i w najbliższym czasie i w któ
        > rych można przyzwoicie zarobić, sporo więcej niż ty zarabiasz obecnie
        > 2) przeanalizuj do którego z tych zawodów jest ci najbliżej i na który będziesz
        > mogła się w miarę szybko przekwalifikować (1-3 lat)
        > 3) wyznacz sobie cel i zacznij go realizować
        > 4) nie, nie jesteś za stara aby się przekwalifikować i zacząć wszystko od zera,
        > weź po uwagę to, że być może przekwalifikowanie będzie wymagało od ciebie prze
        > prowadzki do innego miasta, ale to wcale nie musi być takie złe, potraktuj to j
        > ako wyzwanie :)
        > 5) powodzenia

Takich porad uczą na kursach dla bezrobotnych, czy zrobiłeś kopiuj-wklej z jakiegoś genialnego poradnika?
        A konkretnie to jakie zawody są aktualnie poszukiwane?
        • jan_hus_na_stosie Re: hłe, hłe 20.02.11, 11:54
          picz_kafe napisała:

> A konkretnie to jakie zawody są aktualnie poszukiwane?

- księgowa
          - fryzjer / kosmetyczka
          - asystentka z dobrą lub bardzo dobrą znajomością co najmniej dwóch języków obcych, angielskim + innym dodatkowym
          - pielęgniarka plus np. odbyty kurs masażysty (aby dorobić po godzinach)
          • picz_kafe Re: hłe, hłe 20.02.11, 12:01
            niestety piszesz bzdury. żeby zarabiać, nie wystarczy zostać fryzjerkę, księgową itd. trzeba być w tym dobrą . to na początek.
            znajoma po technikum gastronomicznym kariery nie zrobiła, cieniutko miała a zapieprzałą jak dziki osioł. wymysliła, że będzie rehabilitantką, bo społeczeństwo się starzeje, a za granicą to dopiero potrzebują itp. podobne bzdury. Skończyła fizjoterapie i pracuje w ośrodku zdrowia za 800 zł. Tak od roku i bez perspektyw.
            • jan_hus_na_stosie Re: hłe, hłe 20.02.11, 12:08
              picz_kafe napisała:

> Skończyła fizjoterapie i pracuje w ośrodku zdrowia za 800 zł. Tak od roku i bez perspektyw.

to niech się przeprowadzi do większego miasta i poszuka lepszej pracy, może też otworzyć własną działalność gospodarczą aby w godzinach po pracy i w weekendy przyjmować pacjentów prywatnie
          • berta-live Re: hłe, hłe 20.02.11, 23:49
            > - księgowa

Zerknij sobie na oferty usług księgowych i na oferty osób szukających praktyk i pracy w tych zawodach. Jest takie nasycenie księgowych na rynku, że cudem jest znalezienie klienta. Problemów to nie ma główna księgowa z 10-letnim stażem pracy i uprawnieniami ministerstwa finansów, najlepiej jakby jeszcze w urzędzie skarbowym pracowała i wiedziała pod jakim kontem w praktyce te pity wypełniać, żeby nikt się nie czepiał.

> - fryzjer / kosmetyczka

j.w. Chyba, że ktoś jest mistrzem w swojej dziedzinie, załapie się do pracy jako stylista gwiazd, albo założy własną dobrze prosperujacą firmę. Przeciętna kosmetyczka i fryzjerka, pracująca na etacie to ledwo koniec z końcem wiąże.

> - asystentka z dobrą lub bardzo dobrą znajomością co najmniej dwó
            > ch języków obcych, angielskim + innym dodatkowym

Jakby to było takie proste i opłacalne, to byłoby dawno obsadzone absolwentami filologii wszelakich. A oni też ledwo koniec z końcem wiążą, pracując najczęściej jako nauczyciele.

> - pielęgniarka plus np. odbyty kurs masażysty (aby dorobić po godzinach)

Też j.w. Nie dość, że ciężka fizyczna praca, to w rzeczywistości wcale nie tak dobrze płatna.
    • sundry Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 10:49
      Przy tych zarobkach może poszukać jakiegoś dodatkowego zajęcia?
      • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 10:57
        ano dodatkowe by sie przydało, staram sie już nie zostawac w pracy po godzinach, więc w sumie wieczory (oprócz wt. i czw. bo wtedy się heh doszkalam) i weekendy mam wolne
        • sundry Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:01
          Nie wiem, czym się zajmujesz, więc może jakieś korepetycje/ sprzątanie/ tłumaczenia?
    • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 10:50
      trzydziestka_czworka napisała:

> chciałabym mieszkać sama, mieć własny kąt/pokój. ale - to są moje zarobki, jest
      > em samotna i nie mogę obciążać/liczyć na nikogo

licz na siebie, po prostu znajdź lepszą pracę jeśli zarabiasz za mało, dlaczego chciałabyś dostać lokal od miasta? do roboty!
      • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 10:56
        za TBS się normalnie płaci przecież. tyle, że to opcja tańsza niż mieszkanie kupowane na kredyt. z tym, że takie mieszkanie nie będzie własnością osoby, która je dostała. myślałam, że to bardziej realne niż dostanie kredytu.
        • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:02

> za TBS się normalnie płaci przecież. tyle, że to opcja tańsza niż mieszkanie ku
          > powane na kredyt. z tym, że takie mieszkanie nie będzie własnością osoby, która
          > je dostała. myślałam, że to bardziej realne niż dostanie kredytu.

myśl lepiej o tym jak zarabiać więcej, gwiazdka z nieba sama nie spada, i oducz się postawy, że ci się należy
          • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:10
            własnie chyba moim problemem jest postawa "nic mi się nie należy/na nic nie zasługuję"
            nie napisałam chyba nigdzie, że coś mi sie należy, po prostu spróbowałam złożyc papiery i dostałam odmowę, to wszystko.
            • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:24

> własnie chyba moim problemem jest postawa "nic mi się nie należy/na nic nie zas
              > ługuję"
              > nie napisałam chyba nigdzie, że coś mi sie należy, po prostu spróbowałam złożyc
              > papiery i dostałam odmowę, to wszystko.

popełniasz błąd podstawowy: zamiast myśleć o tym, jak więcej zarabiasz myślisz o tym jakby tu wydębić mieszkanie
              • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:30
                "wydębić"?

chyba nie rozumiesz istoty TBS-ów. jeśli jest jakiś program, to mogę lub nie spróbować wziąć w nim udział, a gdybym spełniła kryteria zapłaciłabym za to. nic za darmo.
                myślę jak więcej zarobić, ale na razie nic z tego nie wychodzi. nie moge też rzucić stałego etatu, bez zaplepania przynajmniej na 90% czegość innego. nie stać mnie na błędu w planowaniu.
                • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:32

> myślę jak więcej zarobić, ale na razie nic z tego nie wychodzi. nie moge też rz
                  > ucić stałego etatu, bez zaplepania przynajmniej na 90% czegość innego. nie stać
                  > mnie na błędu w planowaniu.

zacznij dorabiać, poszukaj lepiej płatnego etatu, załóż swój biznes - możliwości jest wiele
                  • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:42
                    dzięki. doceniam, że traktujesz mnie poważnie i rozumiesz co piszę.
          • ursyda Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:15
            wicehrabia.julian napisał:

myśl lepiej o tym jak zarabiać więcej, gwiazdka z nieba sama nie spada, i oduc się postawy, że ci się należy

bo?
            ja tu nie widzę u autorki wątku absolutnie tej maniery to raz, dwa - wytłumacz mi dlaczego właśnie dlaczego to ona nie ma prawa do swojego kąta?
            • gr.een Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:19
              nie, ale on wychodzi ,że tylko on pracuje a cała reszta to banda darmozjadów dybiąca na jego pieniądze
              • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:28
                gr.een napisał:

> nie, ale on wychodzi ,że tylko on pracuje a cała reszta to banda darmozjadów dy
                > biąca na jego pieniądze

pewnie, lepiej liczyć na socjal niż zarobić samemu, lepiej podnosić podatki niż ciąć wydatki
                co za komuna...
                • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:32
                  TBS to nie mieszkanie socjalne.

• wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:33

> TBS to nie mieszkanie socjalne.

a czy ja coś takiego napisałem? tbs to poroniony pomysł, to już kredyt wyjdzie taniej
            • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:25
              ursyda napisała:

> ja tu nie widzę u autorki wątku absolutnie tej maniery to raz, dwa - wytłumacz
              > mi dlaczego właśnie dlaczego to ona nie ma prawa do swojego kąta?

każdy ma prawo, ale każdy powinien na to sam zapracować
              • lolcia-olcia Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:33
                Jule przecież w PL każdy tylko się należy, a zapracować już ciężko. Aż coś się w kieszenie samo otwiera..

Do pracy, złote gołąbki same nie wpadają do rączki .
              • ursyda Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:33
                "każdy powininen sam na to zapracować"
                i o tym ona pisze, że nie chce nikogo obciążać
                nie pisze, ze chciałabym wyjść bogato za maż albo odziedziczyć spadku bo zapomnianej babce w Ameryce. Szuka wyjścia, bo zarabia mało i wie, ze stać jej na kupno mieszkania a ty pieprzysz truizmy. Jak rozumiem, ty sam na wszystko zapracowałeś w związku z czym na pewno coś konstruktywnego doradzisz, nie?
                I co to w ogole znaczy "sam zapracowałem"? Od razu mi się przypomina jakiś wywiad, bodajże z Natalią Lesz (majątek taty wycenia się na 80 milionów), która twierdzi, że ona też na wszystko sama zapracowała.
                • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:55
                  ursyda napisała:

> Szuka wyjścia, bo zarabia mało i wie, ze stać jej na kup
                  > no mieszkania

ani słowem nie wspomina o zwiększeniu dochodów, co ma tu kluczowe znaczenie, post powinien brzmieć "jak mam więcej zarobić" i wtedy miałby sens
                  • ursyda Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:05
                    Dlatego piszę, zamiast pisać truizmy w stylu "bez pracy nie ma kołaczy" to daj jej jakąś radę. Mnie przychodzi tylko do głowy zmiana miejsca zamieszkania w sensie miasta. Albo praca zarobkowa za granicą. Nic jej tu nie trzyma. A jeśli jednak coś trzyma to w weekendy moze dorabiać np jako kelnerka i trochę dorobić.
                    A przez mądrości typu: nic ci się nie należy, wiele osób własnie, budzi się w czarnej dupie.
                    Jak ci napiszę julian, że uważam, że mi się wszystko należy to jaki kontrargument mi podasz?
                    • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:14
                      ursyda napisała:

> Jak ci napiszę julian, że uważam, że mi się wszystko należy to jaki kontrargume
                      > nt mi podasz?

a niby dlaczego miałoby ci się należeć? to nie jest sprawa dyskusji tylko podejścia do życia
                      • ursyda Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:15
                        Ty napisałeś, że nic nikomu się nie należy. A moje pytanie brzmi: dlaczego?
                        wytłumacz mi to proszę
                        • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:18
                          ursyda napisała:

> Ty napisałeś, że nic nikomu się nie należy. A moje pytanie brzmi: dlaczego?
                          > wytłumacz mi to proszę

bo każdy odpowiada za siebie i swoje czyny i wybory, jeszcze raz: dlaczego miałoby się należeć? za sam fakt istnienia?
                          • ursyda Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:32
                            Odpowiadam za swoje czyny i wybory oraz uważam, że mi się wszystko należy. I nie odpowiadaj na moje pytanie pytaniem bo to ty pierwszy napisałeś, ze nic nikomu się nie należy a ja chcę wiedzieć dlaczego? Kto powiedział, że mi się nie należy? Kto o tym decyduje skoro jak sam napisałeś to ja odpowiadam za swoje czyny i wybory?
                            Przez takie durne myślenie właśnie ludzie się uwsteczniają.
                            "Bo mi się nie należy, bo nie zasługuję bo, bo, bo"
                            Słucham więc.
                            • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:37
                              ursyda napisała:

> "Bo mi się nie należy, bo nie zasługuję bo, bo, bo"
                              > Słucham więc.

ale nie wykazałaś dlaczego ma ci się należeć? nie odbieram nikomu prawa do posiadania tego czy owego, ale niech nikt zdrowy nie myśli, że na jego potrzeby będą pracować inni,
                              • ursyda Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:47
                                To nie dialog, to kopanie się z koniem. Piedolniesz coś, bo akurat czekasz aż ci herbata wystygnie a potem nie wiesz jak z tego wyjść.
                                To ty pierwszy napisałeś, do autorki wątku, że jej się nie należy a ja wtedy zadałam ci pytanie - dlaczego???
                                I albo odpowiesz mi w następnym poscie na to pytanie albo zamilcz w tym temacie, bo kolejne odbicie piłeczki tylko mnie uświadczy w przekonaniu.
                                • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:53
                                  ursyda napisała:

> I albo odpowiesz mi w następnym poscie na to pytanie albo zamilcz w tym temacie
                                  > , bo kolejne odbicie piłeczki tylko mnie uświadczy w przekonaniu.

Może napiszę na przykładzie, bo masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem: wyobraźmy sobie, że gdzieś tam żyje biedna Urszulka, jest nieszczęśliwa, bo mało zarabia i nie stać jej na nic. Owa Urszulka jest zdrowa i w miarę inteligentna (skończyła studia), a tym samym ma równe szanse z innymi. Dochodzi jednak do wniosku, że po co się starać, skoro jej się należy. I zamiast pomyśleć i zarobić śle różne pisma do miasta i tak dalej. W końcu jakiś urzędas dochodzi do wniosku, że no faktycznie biedula. I co robi? Opodatkowuje innych, by biedulka miała gdzie mieszkać.

Oczywiście są i lepsze przykłady: mnożąca się jak króliki rodzina alkoholików żyje wyłącznie z socjalu śmiejąc się w twarz urzędasom proponującym im pracę (znam taki przypadek). To się musi skończyć, bo inaczej po prostu udusicie tych, którzy pracują na swój sukces samodzielnie.
                                  • ursyda Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:05
                                    wicehrabia.julian napisał:

> Może napiszę na przykładzie, bo masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem:

wysiliłbyś się na jakąś bardziej oryginalną ripostę

no ale do rzeczy.
                                    Lećmy po przykładzie biednej Urszulki. To ma być przykład, ze jej się nie należy? Napisałeś:
                                    "I zamiast pomyśleć i zarobić śle różne pisma do miasta i tak dalej."
                                    Jakby nie pomyślała, to by nie wymśliła, że trzeba gdzieś szukać jakiegoś rozwiązania. Urszulka zaczyna od pism do miasta, albo jej pomogą albo nie. Urszulka mogłaby się również zarejestrować na odlotach i trochę dorobić do pensji. Ale Urszulke inaczej wychowano i grzecznie pyta miasta czy jej pomogą, no bo skoro (to a'propos twojego drugiego "niewyjętego" przykładu) pomagają innym to DLACZEGO JEJ SIĘ NIE NALEŻY? przecież nie chce nic za darmo, za te mieszkania też się płaci.
                                    Swoją drogą pisaliśmy o dwóch różnych rzeczach. Ja - pisząc, że jej się należy, myślałam o tym w szerszym tego słowa znaczeniu - ty- o zapomogach, co mnie na myśl nie przeszło, bo zapomogi nie są rozwiązaniem w jej sytuacji.
                                    • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:13
                                      ursyda napisała:

> skoro (
                                      > to a'propos twojego drugiego "niewyjętego" przykładu) pomagają innym to DLACZEG
                                      > O JEJ SIĘ NIE NALEŻY?

dlatego, że jest osobą zdrową i sama może na siebie zarobić, system socjalny jest dla tych, którzy nie są w stanie sami sobie poradzić, autorka jest w stanie, ale do tego trzeba jakichś chęci i determinacji
                                      • ursyda Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:30
                                        ja nie widziałam w jej wątku ,żeby się upominała o jakieś zapomogi! albo, że chce to mieszkanie za darmo! Julian, co ty mieszasz?
                                        • wicehrabia.julian Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:38
                                          ursyda napisała:

> ja nie widziałam w jej wątku ,żeby się upominała o jakieś zapomogi! albo, że ch
                                          > ce to mieszkanie za darmo! Julian, co ty mieszasz?

nie mieszam, ale laska zamiast myśleć jak więcej zarobi to się rozgląda kto może jej pomóc, moim zdaniem to przesada
                                          • ursyda Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:44
                                            myślenie o tym jak zarobi skłania do myślenia o tym, kto nam może w tym pomóc.
                                          • trzydziestka_czworka eee nie rozgląda się "kto", ale "jak" 20.02.11, 20:50
                                            jakby się rozglądała "kto" to poszłaby za radą lwa.

z moich słów wyszła jakaś alternatywna historia.
        • lolcia-olcia Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:05
          Tak tylko myślisz, tam jest o wiele wyższy czynsz i opłaty za lokal.
          Poczytaj dokładnie a się dowiesz .
          • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:12
            tak, wiem, że tam jest z jednej strony drożej, ale metraż na jedna osobę jest automatycznie mniejszy, no i liczyłam sobie jakoś kiedyś na co byłoby mnie bardziej stać - w tbsie nie byłoby raty kredytu
    • lolcia-olcia Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 10:53
      To zmień pracę
      • gr.een Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:00
        ona nie chce zmieniać pracy, tylko więcej zarabiać
        to logiczne, no bo kto by chciał ciągle wszystko zaczynać od nowa
        • lolcia-olcia Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:04
          albo rybki albo pipki pora coś zmieć w swoim życiu
          • mariela1987 Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:28
            nie wiem gdzie ty żyjesz ale wynajęcie pokoju kosztuje 500 zł więc zostaje ci jeszcze 1000 zł ponad. No z wynajęciem kawalerki może być problem ale jak na moje 1525 zł na jedna osobe to nie jest jakaś porcja głodowa. Były czasy kiedy ja na utrzymanie mialam 600-700 zł miesięcznie i starczyło jakoś... nie glodowałam ani nic. Na co wydajesz te pieniądze jesli można spytac?
            • lolcia-olcia Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:34
              W wawie pokój 800- 900 + opłaty... nie wiem gdzie Ty żyjesz
              • dystansownik Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 15:19
                > W wawie pokój 800- 900 + opłaty... nie wiem gdzie Ty żyjesz

Jak komuś nie przeszkadza 1.5h dojazdu w jedną stronę czy standard a la lata 70-te, to i za 600 zeta znajdzie pewnie. ;)
                • lolcia-olcia Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 16:37
                  hahaha właśnie, ale tego dla naszej bohaterki nie chcemy
            • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:40
              wynajem 500 zł plus opłaty plus życie (żarcie) plus bilet, żeby dojechac do roboty (no chyba, że pokój blisko miejsca, w którym pracuję, ale to centrum, więc koszt większy i wtedy można bez biletu). wynajem kawalerki to ponad tysiąc zł, chyba mniej niż 1200 nie ma, a gdzie opłaty? nie mówię już o kupieniu jedzenia czy mydła.
              teraz wydaję na życie i staram się odkładać.

przeglądam oferty i widzę, że najczęściej wynajem jest dla studentów. Sa opcje dla takich jak ja? Już nie studentów, ale bez rodziny i to z pewnością już stan do końca życia. Boję się niepewności, w której coś wynajmę i nagle się okaże, że muszę się zbierać i szukać czegoś nowego, a akurat nie będzie tanich ofert.
              zaraz napiszecie - porzuć strach, do działa itd. tak, tak, wszystko to wiem.
              dzięki za odzew na wątek.
              • dziewczyna_rzeznika Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:36
                Ej wystarczy poszukać, są takie oferty (wynajem pokoju za 500-600 zł) nie tylko dla studentów. Swego czasu przekopywałam tego typu ogłoszenia i w znacznej ich części było napisane: "Wynajmę samodzielny pokój studentce lub KOBIECIE PRACUJĄCEJ". Polecam gumtree.
          • alanis11 Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:47

zmiany w życiu w tym kraju są trudne ,dlatego tylu ludzi emigruje bo np w Szwajcarii byle jaka kelnerka zarabia na godne normalne życie. U nas w PL albo pierdo****lnięcie po znajomości na dobre stanowisko albo bogata połowica ewentualnie średnio zamożny partner zeby ciułac te dwie marne wypłaty bo to zawsze wiecej. W każdym razie w pojedynkę przeje.... może rozgladaj się za chłopem ?
            • sumire Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:58
              mnie tam jakoś w pojedynkę udało się kupić mieszkanie, a i awansu po znajomości nie dostałam :) najprościej się nastawić, że jest beznadziejnie i że się nie uda. to prosta droga, żeby przez całe życie zarabiać 1500 złotych.
    • lew_ Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:32
      Ile trzeba w polsce zarabiac zeby go bylo stac ,oplaci male mieszkanie i jakos zyc??
      • spicy_orange Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:39
        wynajem mojego mieszkanka to 1160 plus opłaty: kablówka i net 100zł, telefon 50zł raz na kilka miesięcy, prąd/gaz co drugi miesiąc po 150 zł, bilet miesięczny 100zł. Razem około 1520zł opłat stałych. Na jedzenie wydaję około 100zł/tydzień i tyle mówi teoria, bo w praktyce mieszkanie wynajmuje mi firma, i dostaję posiłki w pracy, dlatego w mojej pozycji "jedzenie" są głównie owoce, warzywa, ryby i nabiał. Kupuję jeszcze odzież, chemię i książki w antykwariatach (około 400zł/miesiąc). Sporadyczne wyjścia: kino, knajpka, restauracja to następne 300zł Nie umiem powiedzieć ile musiałabym wydawać gdybym sama sobie gotowała-myślę że nie mniej jak 200zł/tydzień, zatem gdybym wszystkie koszty wzięła na siebie, bez szarpania się o kasę wystarczyło by mi około 3000 tys. Gdyby mnie przycisnęło cięłabym najpierw ciuchy i chemię (z kupowania ciuchów mogę spokojnie na rok zrezygnować, chemia dobrej jakości ale tańsza jest dostępna w Lidl/Biedronka itp), potem cięłabym wyjścia a na końcu książki i jedzenie. Autorka niestety dysponuje kwotą równa moim opłatom stałym. Bardzo trudna sytuacja bo nie ma z czego ciąć.

Autorko, można wynajmować pokój jak się jest samotną-sama tak mieszkałam po studiach i koleżanki tak mieszkały. Przeglądaj oferty: szukam współlokatora-nie zawsze są to ogłoszenia od studentów :) Ja w mieszkaniu 3-osobowym w Katowicach płaciłam około 500zł z opłatami za net prąd i gaz. Jeśli zostanie ci 900-1000zł to już jest dobrze :) Weekendowe dorabianie to tez dobry pomysł. Nie wiem w czym jesteś dobra, parę pomysłów: korepetycje, sprzątanie, pilnowanie dziecka, wyprowadzanie psów na spacer, rozliczanie PITów? Można spytać na jakim stanowisku pracujesz?
    • grassant Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:32
      ile masz lat? jakie masz wykształcenie? gdzie mieszkasz?
      • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:44
        34. 3city. wyższe i wstyd napisać, humanistyczne, ale teraz robię coś bardziej konkretnego - doceniam pracę za doświadczenie jakie mi to daje.
        • grassant Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:46
          nie chcesz, przekwalifikować się?
          • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:52
            tak, porzeszyć zakres tego co robię w pracy, wtedy łatwiej byłoby znaleźć coś nowego.
            zaczęłam się też uczyć niemieckiego ;)
            patrzę też na "kariery" różnych ludzi i widzę, że wiele zależy po prostu od przypadku, ktoś studiował jedno, a teraz robi coś zupełnie innego. nie ma gwarancji, że przekwalifikowując się czy też - powiększając swoje kompetencje w tym co już robię, uda mi się zdobyć inna pracę. no ale jak się nie spróbuje to nie będzie wiadomo.
            • lew_ Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:54

> tak, porzeszyć zakres tego co robię w pracy, wtedy łatwiej byłoby znaleźć coś
              > nowego.
              > zaczęłam się też uczyć niemieckiego ;)
              > patrzę też na "kariery" różnych ludzi i widzę, że wiele zależy po prostu od prz
              > ypadku, ktoś studiował jedno, a teraz robi coś zupełnie innego. nie ma gwarancj
              > i, że przekwalifikowując się czy też - powiększając swoje kompetencje w tym co
              > już robię, uda mi się zdobyć inna pracę. no ale jak się nie spróbuje to nie będ
              > zie wiadomo.

Wie alt bist du,??:)
              • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:09
                lew, no proszę Cie heh
    • lew_ Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:54
      To tak jest jak sie studiuje durne kierunki a potem musi opracowac za glodowa pensje.
      • ursyda Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:55
        przyszedł, pie...ął i wyszedł
      • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:56
        no teraz już za późno na płakanie nad rozlanym mlekiem. doceniam, że taka uwaga padała tak późno w tym wątku ;)
        • lew_ Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:57
          Trzeba bylo techniczny zawod studiowac,przyjmujac ze nauczylabys sie niemieckiego,mialabys wspaniala szanse na dobrze platna prace,w niemczech - a tak to lipa
          • trzydziestka_czworka ok, a masz jakies rady dot. przyszłości 20.02.11, 12:10
            terajszości, a nie tylko przeszłości - wiem, że mogłam to czy tamto, ale nie mam machiny czasu i już nie cofnę niektórych rzeczy ;)
            • lew_ Re: ok, a masz jakies rady dot. przyszłości 20.02.11, 12:16

> terajszości, a nie tylko przeszłości - wiem, że mogłam to czy tamto, ale nie ma
              > m machiny czasu i już nie cofnę niektórych rzeczy ;)
              No faktycznie,czasu sie ne cofnie,ale czemu nie poznasz jakiegos milego faceta i zmiaeszkasz z nim razem?? WE dwojke latwiej sie zyje:)
              • trzydziestka_czworka Re: ok, a masz jakies rady dot. przyszłości 20.02.11, 12:21
                sugerujesz, że powinnam poszukać wspólokatora?
                Wiem, że we dwójkę łatwiej się żyje - spróbuj gdzieś jechać w pojedynkę, zostają miejsca w hostelach, w kikuosobowych pokojach, koszty się rozkladają po połowie, łatwiej kupować i robić jedzenie na dwie osoby, niż na jedną itd. itp.
                dlaczego nie poznam i nie zamieszkam? To już by wyszedł inny wątek, czytałam jakiś podobny tutaj niedawno, generalnie wolałabym nie smucić, więc nie rozwinę ;)
                • lew_ Re: ok, a masz jakies rady dot. przyszłości 20.02.11, 12:25

> sugerujesz, że powinnam poszukać wspólokatora?
                  > Wiem, że we dwójkę łatwiej się żyje - spróbuj gdzieś jechać w pojedynkę, zostaj
                  > ą miejsca w hostelach, w kikuosobowych pokojach, koszty się rozkladają po połow
                  > ie, łatwiej kupować i robić jedzenie na dwie osoby, niż na jedną itd. itp.
                  > dlaczego nie poznam i nie zamieszkam? To już by wyszedł inny wątek, czytałam ja
                  > kiś podobny tutaj niedawno, generalnie wolałabym nie smucić, więc nie rozwinę ;
                  > )
                  Bron boze wspollokatora,nigdy w zyciu.Mialem na mysli chlopaka,meza,zakochaj sie i zamieszkaj razem....chyba ze jestes z innego brzegu....
            • spicy_orange Re: ok, a masz jakies rady dot. przyszłości 20.02.11, 12:52
              nie słuchaj go, on bredzi ;)
          • picz_kafe Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 14:08
            lew_ napisał:

> Trzeba bylo techniczny zawod studiowac,przyjmujac ze nauczylabys sie niemiec
            > kiego,mialabys wspaniala szanse na dobrze platna prace,w niemczech - a tak
            > to lipa

nie będzie niemiec plum nam w twarz. nawet za 7x1500
      • jan_hus_na_stosie Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:56
        w tym kraju 80% kierunków studiów nie gwarantuje dobrze płatnej pracy, nie wszyscy mogą być budowlańcami, lekarzami czy informatykami
        • dystansownik Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 15:23
          > w tym kraju 80% kierunków studiów nie gwarantuje dobrze płatnej pracy, nie wszy
          > scy mogą być budowlańcami, lekarzami czy informatykami

Raczej 95%. Poza tym budowlańcy (przynajmniej ludzie po budownictwie) wcale nie mają cudów i sytuacja absolwentów jest zbyt uzależniona od gospodarki.
      • spicy_orange Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:50
        ja i moje koleżanki nie studiowałyśmy durnego kierunku, ale nasze życie zawodowe ułożyło się bardzo różnie-na starcie miałyśmy ten sam potencjał, więc dlaczego jedna pracuje za 1500 z czego 500 "pod stołem", inna szarpie się w korpo na swoje 2 tys (wyrabia normy ;) ), jeszcze inna chodzi lajtowo na 8 godzin odbębnić i dostaje za to całkiem ładny grosz, kolejna ma fajną prace z fajnymi dodatkami do fajnej pensji ale musi siedzieć czasem po 14 godzin, co dezorganizuje całe prywatne życie, kilka jest bezrobotnymi pannami, kilka bezrobotnymi przy mężu? Studia to nie wszystko-po co te przykre uogólnienia? Wiem po sobie, ze liczy się łut szczęścia-być we właściwym miejscu kiedy coś się dzieje, liczy się osobowość, czasem tupet.. I popatrz, jak jednym zdaniem zmobilizowałeś mnie do napisania tylu banałów :D
    • astra21 Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 11:57
      Witaj , mam 30 lat i zarabiam trochę wiecej niż ty, wynajmuje pokój w mieszkaniu za który płace 500 zł czynszu +opłaty. Mieszkam tak juz 5 lat, nie mam szans na zdobycie mieszkania poza kredytem. Tylko ja sie strasznie boję tekiego obciązenia, tym bardziej ze w razie problemów nie moge liczyc na rodzine. Czynsz niby tani ale mieszkanie nie remontowane od jakiś 20 lat wiec wszystko sie sypie i musimy naprawiać z własnej kieszeni. Sama opłaciłam sobie studia, angielski, od marca ide na kurs. Inwestuje w siebie ale czasem sie zastanawiam czy to ma sens bo od 3 lat próbuje nezskutecznie zmienić pracę. Poza tym teraz stać mnie by sie dokształcać a przy kredycie nie bedezie to możliwe. Mam tylko nadzieje że mój trud kiedyś zaowocuje. pzdr
      • trzydziestka_czworka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:16
        czasami można próbować wziąć udział w jakiś darmowych szkoleniach, chociaż o ile to np. nie język obcy czy jakieś konkretne umiejętności to nie wydaje mi sie, żeby to wiele dawało. Czasami są szkolenia/kursy/studia podyplomowe za które płaci się tylko część kwoty - zawsze możesz poszukać czegoś takiego.
        Wiem, że obciążenie kredytem nie jest fajne, ale wynajem też jest obarczony poczuciem tymczasowości, dużej niepewności.
        thx
        • picz_kafe Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:23
          Po co sa te języki obce, jesli pracuje się w kraju? No może w jakiś firmach z handlem zagranicznym. Ja żadnego języka biegle nie znam a żyję.
      • kitek_maly Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:22
        Trzymam za Was kciuki, dziewczyny!
        Nie można się poddawać, choćby nie wiem jak ciężko było.
        • picz_kafe Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:24
          kitek_maly napisała:

> Trzymam za Was kciuki, dziewczyny!
          > Nie można się poddawać, choćby nie wiem jak ciężko było.

Może zanucimy Międzynarodówke?
      • rzeka.chaosu Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:51
        Inwestuje w siebie ale czasem sie zastanawiam czy to ma se
        > ns bo od 3 lat próbuje nezskutecznie zmienić pracę.

Co do tego wątpliwości mieć nie powinnaś. najgorsze, co można zrobić to siedzieć z założonymi rękoma i narzekać.

Powodzenia.
    • szrama_z_szarm Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:27
      Nie wiem, gdzie mieszkasz ale TBS to faktycznie kiepski pomysł, drogo wychodzi:) Rozejrzyj się za mieszkaniami w prywatnych kamienicach- o ile tam, gdzie mieszkasz takie zjawisko występuje. Czynsz jest wyższy niż w mieszkaniach należących do gminy ale umowę masz stałą a i kamienicznicy obecnie cenią sobie ludzi płacących regularnie i dbających o mieszkanie.
      Gdy zaczynałam "nowe życie" miałam mniej niż ty, w chwili obecnej mam niewiele więcej i choć bywało bardzo ciężko- jakoś dawałam radę.
      Opinie typu "zapracuj sobie", "zmień pracę" proponuję przedyskutować wówczas, gdy interlokutor zjedzie nieoczekiwanie ze szczebla na jakim obecnie się znajduje w okolice ziemi.

• tarantinka Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:30
      nie patrz na swoje wady - masz ogromne atuty i na tym się skup - jesteś odpowiedzialna, inteligentną i z tego co piszesz bardzo symaptyczną osobą. Sytuacja w kraju się nie zmieni a nie każdy ma predyzpozycje czy chęci byc rekinem biznesu czy inżynierem. Ja na twoim miejscu przeszłabym sie do dzielnicy domków jednorodzinnych - takiej wypasionej, żadne tam przedmieścia tylko coś z tradycjami, w każdym mieście jest takie miejsce. Mieszkam w takiej okolicy i wielu moich sąsiadów - starszych ludzi chciałby wynajać pokój (osobne wejście, łazienka) osobie odpowiedzialnej, która przy okazji pomoże w ogrodzie, zrobi zakupy, spyta jak leci. Nie chcą żadnych studentów, rodzin z dziećmi itp, cena jest zupełnie na drugim planie. Idealnie byłoby znać kogoś kto cię poleci, ale ja zaryzykowałabym nawet wywieszenie ogłoszenia w okolicy.
      po drugie: zwiększenie dochodów - najlepiej coś w branży w której juz pracujesz, coś dodatkowego. W ostatecznosci dorobiłabym jao kelnerka w weekendy. Masz ubezpieczenie, dla pracodawcy to atut, albo pracujesz na zlecenia.
      Głowa do góry - masa osób ma takie zarobki i jedyne co im przychodzi do głowy to się hajtnąć i podzielic koszty ;).
    • sid-the-sloth Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:31
      Wiesz, w sumie przekwalifikowanie się typu nowe studia, to rzeczywiście nie dla każdego - w końcu to 5 lat. Ale może jakaś podyplomówka, kursy, czy studium?
      Znam dziewczynę, która siedziała za biurkiem po humanistycznych za grosze, w końcu przekwalifikowała się na tipserke, a teraz z koleżanką maja własny zakład. Oczywiście to też ma swoją cenę, bo i praca i towarzystwo odmóżdżające, ale zarobki ponoć ok. No i ta świadomość, że pięć lat studiów poniekąd zmarnowane.
      • jan_hus_na_stosie Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:38
        sid-the-sloth napisała:

> No i ta świadomość, że pięć lat studiów poniekąd zmarnowane.

poniekąd zmarnowane to by były gdyby twoja koleżanka była bezrobotna i biadoliła

ja też nie pracuję w zawodzie wyuczonym, więc co, zmarnowałem 5 lat studiów? :)
        • sid-the-sloth Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:57
          Jeśli studia do niczego Ci się nie przydają, to tak. No chyba, że wspominasz je jako fajny czas i coś z nich wyniosłeś.
    • picz_kafe Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:39
      mam niewielki zakład krawiecki. na początku było ciężko. teraz jestem tylko projektantką i krojczą. szyją dziewczyny. tylko że ja się w tym zawodzie wypaliłam. śmieszne? no może, bo wypalaja sie lekarze i prawnicy. a krawcowa nie powinna.
    • triismegistos Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 12:51
      Nie desperuj. Niedawno wynajmowałam pokój w drogiej Warszawie, w dobrej lokalizacji za sześć stówek miesięcznie. Zostaje ci prawie klocek na życie. Długo tak się nie da (chociaż wielu się przecież udaje), ale przecież kiedyś musi być lepiej.
      • simply_z Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:16
        a gdzie mieszkasz autorko wątku ,może moglabys się przeprowadzić do innego miasta?
        • picz_kafe Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:26
          mieszka w trójmieście. to niby dobrze. ale taniej jest na wsi. wiejska nauczycielka np. ma nie najgożej.
    • samiec_alfa Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:12
      Na twoim miejscu solidnie rozwazylbym wyjazd za granice do pracy na pare lat. Wiem ze teraz zarobki i mozliwosci znalezienia pracy to nie to co bylo jeszcz pare lat temu, ale pomimo wszystko i tak zarobisz wiecej niz te 1500 zl.
      • simply_z Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:20
        to zależy ..za granicą jaką robotę może znaleźć? konserwator powierzchni płaskich?
        może lepszy byłby staż zawodowy ..z programu leonardo sa organizowane ,chyba do 35 roku życia.może to byłaby jakaś szansa.
    • picz_kafe stracone pokolenie 20.02.11, 13:21
      mysle, że 80% polek zrabia 1500zł(mam nadzieję, że to netto). brak perspektyw. drożeją koszta utrzymania. kryzysy gospodarcze co kilka lat itd.
      wyjazd na zachód? wyjechało juz 4 mln polaków. wiecej sie tam nie zmieści.
      • simply_z Re: stracone pokolenie 20.02.11, 13:33
        życie w Polsce jest po prostu drogie, Nawet ostatnio RMF robil reportaż na ten temat .
        a wyjazd za granice jest fajną opcją ale jesli ma sie realne perspektywy na życie tam ,zna się dobrze język i posiada dobry zawód.(dobry -potrzebny na tamtejszym rynku).
    • rzeka.chaosu Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 13:29
      Podnoś kwalifikacje (zainwestuj swój czas w coś przydatnego i opłacalnego) i szukaj nowej pracy.
      Mieszkania nie musisz mieć teraz, zaraz, wynajmij coś taniego i staraj się odłożyć. Pewnie jest ci ciężko odkładać (wiem, bo rok temu tez tyle zarabiałam i gdyby nie stypendium to miałabym problem), ale moim zdaniem warto pomęczyć się rok czy dwa żeby potem mieć ciut lepiej.

Może poszukaj kogoś kto jest w podobnej sytuacji i razem wynajmijcie mieszkanie. Na bank masz jakiś znajomych, może znajomych znajomych, którzy pomogą. :)
      • picz_kafe Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 14:05
        w tym wieku, to ludzie już urządzeni a niektórzy nawet po rozwodach na nowo sie urządzają.
        jakieś to życie spóźnione z 10 lat.
        • simply_z Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 14:10
          nie zatruwaj wątku swoją frustracją....
          • picz_kafe Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 18:08
            ja jestem sfrustrowana z innego powodu. a tu sytuacja jak w wierszu broniewskiego. polska kobieta l. 34 bez domu, bez orła na czapce, bezdomna na ziemi matce. tylko siąść po brzozą i płakać.
    • ofelia1982 Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 14:15
      A co dokładnie robisz? Jaki masz zawód?
    • zimno-krwisty Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 15:01
      Poszukaj małego mieszkania w mieście satelitarnym aglomeracji. Zwykle jest taniej, ale dojazd do pracy trwa dłużej.
      Poza tym wygląda na to, że jesteś wyobcowana ze środowiska, trudno nawiązujesz kontakty z innymi - i tu upatrywałbym twój największy problem.
    • kombinerki.pinocheta Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 16:35
      Nie doradze, ale musze przyznac, ze smutno sie czlowiekowi robi po przeczytaniu tego jaki masz stosunek do zycia.
      "Nic Ci sie nie nalezy, odcinasz sie od znajomych, bedziesz sama." :/
      • gr.een Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 16:42
        o wartości człowieka to pieniądz decyduje. Jesteś tyle wart ile zarabiasz.
        Przyzwyczai się do tego, że inni traktować ją będą jak smiecia.
    • mumia_ramzesa Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 16:42
      Ja czegos nie rozumiem: masz 34 lata, wiec jestes pewnie 10 lat po studiach, pracujesz od tych 10 lat, mieszkasz z rodzicami i nie masz nawet 20-26 tys. zl na wklad wlasny na mieszkanie? Na co wydajesz pieniadze?
      Masz w ogole jekis plan na zycie, czy tylko czekasz na lut sczescia (jak napisalas)? Wiesz, ze szczesciu trzeba pomoc, a nie siedziec w jednym miejscu 10 lat i czekac az samo sie cos zmieni.
      Pracujesz od 10 lat w jednym miejscu? Teraz jest trudno znalezc prace ale nie bylo tak przeciez przez 10 lat.
      • gr.een Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 16:44
        mieszkasz z rodzicami i nie masz nawet 20-26 tys. zl na
        > wklad wlasny na mieszkanie?
        , pewnie cie zaskoczę ale ja też nie mam odłożonego w tej chwili złamanego grosza. Ja sięjej jakoś nie dziwię.
        • mumia_ramzesa Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 18:19
          No i tez czekasz az szczescie do Ciebie samo przyjdzie?
          • gr.een Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 18:57
            tak, nic nie robię tylko leżę i czekam, a co zabronisz mi?
      • ofelia1982 Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 19:18
        Ale o co CI chodzi? A może miała odłożone, ale zachorowała i straciła pieniądze? Dziewczyna jest teraz w takim momencie, że zastanawia się nad swoim życiem i prosi o rady, a nie o zjebkę.
        • mumia_ramzesa Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 20:14
          Troche pozno na zastanawianie sie nad zyciem, ale lepiej pozno niz wcale...
          A moze jednak zjawi sie piekny rycerz na bialym koniu i ja ocali zabierajac do swojego palacu.
      • matka_siedzi_z_tylu Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 20:56
        No wiesz, Mumio, w życiu bywa różnie - ja 10 lat temu też byłam 10 lat po studiach, i mimo że pracowałam i mieszkałam z rodzicami to nie odłożyłam ani grosza, bo cała zwyżkowa kasa szła na spłatę długów zaciągniętych na leczenie mojej ciężko chorej Siostry. Warto pamiętać, że jednym układa się gorzej, drugim lepiej, i tyle.
        • mumia_ramzesa Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 21:03
          To jest Twoja historia, a jaka jest historia Autorki watku nie wiemy, bo nic nie odpisala, chociaz zajrzala niedawno do watku.
          Jest wiele mozliwosci przekwalifikowania sie, dlaczego o tym przez 10 lat nie pomyslala?
          Ja kiedys wzielam miesiac urlopu bezplatnego zeby wyjechac za granice do pracy, wiec jak sie chce to mozna.
          • matka_siedzi_z_tylu Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 21:08
            > Ja kiedys wzielam miesiac urlopu bezplatnego zeby wyjechac za granice do pracy,
            > wiec jak sie chce to mozna.

A to już jest Twoja historia :)
            I nie zawsze można, mimo że się chce. Trzeba szukać kompromisów, bo JAKIEŚ rozwiązanie znajdzie się zawsze, tylko niekoniecznie takie, jakie nam się najbardziej podoba.
            • mumia_ramzesa Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 21:13
              Ale jej myslenie obraca sie wokol problemu jak zdobyc mieszkanie a nie jak zdobyc pieniadze na mieszkanie.
              Czego nie mozna? Szukac lepiej platnej pracy, dorabiac w weekendy, przekwalifikowac sie, wyjechac gdzies do pracy?
          • zeberdee24 Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 21:21
            Jak sytuacja na to pozwala i się chce to można, w niektórych firmach miesiąc bezpłatnego urlopu równałby się zakończeniu twojej kariery w tej firmie. Jak się ma wąskie pole manewru, bo jest się zdanym tylko na siebie i swoją marną pensję to trzeba się 20 razy zastanowić zanim się podejmie jakąkolwiek decyzję, w sytuacji gdy żyje się 'na styk' każda zła decyzja albo po prostu jakiś niefart kończy się tragicznie. Z przekwalifikowaniem się też nie ma tak różowo, jeżeli jest humanistką to pewnie powinna skończyć jakieś inne studia, bo przecież kursu na spawacza mig/mag nie będzie robić, ale studia kosztują pewnie z 1600-2000 na semestr samo czesne, z takich zarobków to jest niełatwo tyle odłożyć.
            • mumia_ramzesa Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 21:39
              > z takich zarobków to jest niełatwo tyle odłożyć.

Mieszka u rodzicow i wydaje ponad 1500 PLN/mies.?
              Sa rozne kursy, studia podyplomowe, nie trzeba konczyc kolejnego kierunku studiow. Kurs ksiegowosci trwa 1 semestr i kosztuje ok 4 tys. PLN. Na ksiegowe bedzie zawsze zapotrzebowanie.
    • berta-live Re: 1524 zł 35 gr 20.02.11, 23:54
      Domyślam się, że jakby dało się awansować albo znaleźć coś lepszego u konkurencyjnego pracodawcy, to by się to już stało. Może pomyśl o własnej działalności gospodarczej. Na początku jako zajęcie dodatkowe. Każdy coś potrafi robić, co może sprzedawać. I spośród rzeczy, które potrafi na pewno znajdzie się chociaż jedna, na którą będzie popyt. Trzeba trochę pomyśleć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka