Dodaj do ulubionych

Do czego potrzebny jest ślub?

20.03.11, 21:20
Jakie macie zdanie na temat ślubu? Czy to naprawdę jest do czegoś potrzebne? Czy zalegalizowanie związku coś zmienia (chodzi mi tu o emocjonalny aspekt całej sprawy)? Jak to u Was wygląda? I dodatkowe pytanie: Co myślicie o weselach? Ja tych tradycyjnych nie znoszę, ale wiem, że mają mnóstwo zwolenników.
Obserwuj wątek
    • ursyda Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:21
      z ręką na sercu, po prawie 12 latach małżeństwa mogę ci odpowiedzieć, że nie wiem.
    • marzeka1 Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:24
      Ślub chciałam mieć także ze względów religijnych, za to do dziś pojąc nie mogę, po co ludziom weselicho. Z perspektywy ponad 20 lat małżeństwa mogę tylko powiedzieć, że ślubu nie żałowałam nigdy, nawet przez chwilę.
      • ursyda Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:26
        to nie kwestia tego czy się załuje czy nie, tylko do czego jest potrzebny
        bo ja nie wiem
        może do kredytu?
        • gr.een Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:27
          właśnie, do kredytu
          • iszaki Re: Do czego potrzebny jest ślub? 24.03.11, 02:23
            a właśnie że do kredytu nie jest potrzebny
        • tygrysio_misio Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 13:51
          do kredytu, do spadku, do wyludzenia kasy w przypadku sprawy rozwodowej...

do poczucia bezpieczenstwa, ze jak laduje sie kase, czas zmarnowany na zarobienie tej kasy.. to pozniej w razie niepowodzenia dostanie sie to z powrotem, bo małżeńskie=wspólne... a niemałżeńskie czesto jest kupowane oficjalnie na jednego z partnerow, choc za kase obu
    • facettt Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:25
      prawdziwybabsztyl napisała:

> sprawy)? Jak to u Was wygląda? I dodatkowe pytanie: Co myślicie o weselach? Ja
      > tych tradycyjnych nie znoszę, ale wiem, że mają mnóstwo zwolenników.

tez takim jestem. gdy jest wiejskie, jest stodola, siano i jest co sciagnac.
    • jan_hus_na_stosie Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:26
      1) ślub to kropka nad "i"
      2) wesele tylko dla najbliższych, czasy są trudne, nikt nie będzie miał wyżerki i zabawy na mój koszt, o!
      • prawdziwybabsztyl Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:33
        Nie wiem jak rozumieć kropkę nad i. Proszę o szersze wyjaśnienia.
        • jan_hus_na_stosie Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 18:00
          ślub to taka publiczna deklaracja potwierdzona urzędowo, że się kogoś kocha i chce z nim spędzić resztę życia :)
    • izabellaz1 Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:26
      Jeśli nie ma dzieci, to powiem Ci, że nie wiem do czego to potrzebne.
      • prawdziwybabsztyl Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:29
        A jeśli są dzieci? Przecież posiadanie tego papierka (pomijam kwestie religijne) niczego nie zmienia.
        • izabellaz1 Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:35
          Masz dzieci?
          • prawdziwybabsztyl Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:40
            Nie mam i nie planuję, ale znajomi ( i ci zaobrączkowani i nie) mają i nie widzą jakiejś większej różnicy.
            • izabellaz1 Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:52
              Ja przy swojej córce wiem, że dobrze, że ten ślub jest. Jest prościej - również dla mnie. Wiele spraw jest oczywistych w przedszkolu, szkole. Ślub jak dla mnie ma też znaczenie w sprawach urzędniczych, dziedziczenia, opieki, informacji o stanie zdrowia etc.
              Nie mówię tego z pozycji osoby, która się jakoś chełpi tym, że ma obrączkę (nawet nie na palcu bo jej nie noszę). Ale jestem praktyczna a to ułatwia wiele spraw.
        • dorotajank Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 16:05
          Bardzo wiele zmienia. Przede wszystkim uswiadamia cie w tym ze ten facet dokonal wyboru.
    • pendzacy_krolik do tego,zeby mozna bylo wziac rozwod nt 20.03.11, 21:33
      • prawdziwybabsztyl Re: do tego,zeby mozna bylo wziac rozwod nt 20.03.11, 21:37
        Gratuluję ursydzie i marzece1 szczęśliwego pożycia ( wiem, okropne słowo), ale co Was skłoniło, oczywiście oprócz oświadczyn, do powzięcia takiej decyzji?
        • pendzacy_krolik Re: do tego,zeby mozna bylo wziac rozwod nt 20.03.11, 21:41
          zaslepienie , ktore nazywalam miloscia.

> Gratuluję ursydzie i marzece1 szczęśliwego pożycia ( wiem, okropne słowo), ale
          > co Was skłoniło, oczywiście oprócz oświadczyn, do powzięcia takiej decyzji?
        • ursyda Re: do tego,zeby mozna bylo wziac rozwod nt 20.03.11, 21:45
          Hmm, dobre pytanie
          co mnie skłoniło do powzięcia decyzji...
          dziś już tego nie wiem, serio piszę
          pewnie to, że planowalam mieć dzieci
        • marzeka1 Re: do tego,zeby mozna bylo wziac rozwod nt 20.03.11, 21:47
          U mnie, że to ten właściwy- nie pomyliłam się; oraz- miłość, tak po prostu.
    • izabellaz1 A w ogóle 20.03.11, 21:40
      to moja córa w tym tygodniu zadała mi właśnie takie pytanie :D "Mamo, po co ślub?"
    • bebiak Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:40
      Jeśli zamierzamy dziedziczyć po sobie to do kwestii podatkowych: jak w małżeństwie to nabycie spadku bez podatku (dziś), a jeśli z wolnego związku to ok. 20%;)
      • prawdziwybabsztyl Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:42
        Pomińmy kwestie prawne,chodzi mi o emocjonalny aspekt całej sprawy. Czasami słyszę od koleżanek: JESTEŚMY JUŻ 5 LAT ZE SOBĄ, KIEDY ON SIĘ WRESZCIE OŚWIADCZY? A inne są w związkach dłużej i nie mają takich problemów.
        • wartosc.energetyczna Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:47

> Pomińmy kwestie prawne,chodzi mi o emocjonalny aspekt całej sprawy. Czasami sł
          > yszę od koleżanek: JESTEŚMY JUŻ 5 LAT ZE SOBĄ, KIEDY ON SIĘ WRESZCIE OŚWIADCZY?
          > A inne są w związkach dłużej i nie mają takich problemów.

a ja nie wiem co jest dziwnego w tych różnicach: przecież nie dosyć że ludzie się różnią (potrzebami na przykład) to jeszcze każdy związek jest inny
    • bijatyka Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:41
      My sie z Romeo caly czas sprawdzamy. Nie jestesmy pewni. Jestesmy ze soba odkad dinozaury wymarly i mamy 1 sztuke pociechy. Podielismy decyzje: jezli sie nic nie zdarzy, to ja majac 60 a on 64 (czyli juz za jedyne 22 lata), pobierzemy sie ! Wiwat !
      • ursyda Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:58
        to na ślub sobie bialy toczek z woalką sprawisz
        • bijatyka Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 22:08
          Toczek to pikus, ale te karetki przed kosciolem kto oplaci ?
          • ursyda Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 22:10
            wexmiesz ślub w Pruszkowie w największym kościele czyli na torze kolarskim. Pruszkow to miasto wyjących karetek i tylko z tym mi się ono kojarzy. I żeby było śmieszniej to mnie kartką w koncu z tego Pruszkowa wywiezli.
            • bijatyka Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 22:14
              No co ty, ja bede brala slub w lesnej gorze, tam sa najlepsze karetki.
              • tygrysio_misio Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 13:54
                słyszałam, że najlepsze w Łodzi...
      • berta-live Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 13:35
        Ojej, naprawdę? A będę mogła być druhną, będę? Ubiorę się w różową sukienkę i będę kwiatki rzucać. Wiesz, w domach seniora nie ma zbyt wiele rozrywek a i wesela nieczęsto się zdarzają.
    • rzeka.chaosu Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:41
      Ja co do ślubu mam nadal mieszane uczucia, i choć już jestem zaręczona to do końca nie potrafię znaleźć takiego argumentu na mur beton. :D:D:D I sama się sobie dziwię, bo raz bardzo chcę a raz wolałabym odwlekać. :D Mowa o cywilnym, bo dla kościelnego uzasadnienia nie znajduję.

Co do wesel: wszystko zależy od gustu i znajomych młodych. Byłam na naprawdę świetnych tradycyjnych weselach, ze świetną muzyką na żywo. Sama wolę urządzić skromne przyjęcie dla najbliższych.
    • krwawa_orlica Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:45
      Nie, nie chcę mieć i nie będę mieć.
      To tak subiektywnie, ale ja nie planuję rodziny, ani nic z tych rzeczy.
      Są jednak ludzie, którym to do szczęścia jest potrzebne i ok, niech se będą, a co mi tam, póki mnie to nie dotyczy, to mogą sobie nawet dmuchanego konika joli rutowicz chcieć.
    • wartosc.energetyczna Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:45
      dla mnie małżeństwo to najwyższa forma dojrzałego związku i ślub "potrzebny" jest jako przypieczętowanie tego że postanowiliśmy się razem bujać przez życie
    • chersona Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:47
      nie wiem. wiem natomiast, że inne nazwiska: matki i dziecka, pary w nieformalnym związku mogą skomplikować sprawy. W tej chwili przypominam sobie tylko dwie takie sytuacje: facet nie może odbierać za mnie paczek na poczcie (bo jeszcze się nie przemeldował, a nazwisko jest 'gwoździem do sprawy'), wyrabiałam ostatnio dziecku bilet miesięczny i dobrze, że miałam przy sobie jego książeczkę zdrowia, bo babka w okienku, jak usłyszała, że nie mam legitymacji a nazwisko inne, nie chciała o niczym słyszeć. w pracy jak biorę gruszę za dziecko też muszę udowadniać, że to moje dziecko.
      • ckm1 Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 10:47
        Na poczcie nazwisko nie jest takie istotne tylko adres zameldowania i piszę to z punktu mężatki, która pozostała przy panieńskim nazwisku.
        • chersona Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 14:10
          zgadza się, datego napisałam, że przy innym adresie zameldowania dodatkowo inne nazwisko było 'gwoździem do sprawy'.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 21:52
      Ja, choć sprawę znam tylko teoretycznie :) uważam że ślub może być przydatny.
      Bo ślub stanowi (lub powinien stanowić) duży zbiór pozytywnych emocji co MOŻE wspomóc w momentach trudnych.
      Dodatkowo powstaje bagaż emocjonalny związany ze ślubem więc dodatkowo rozstanie jest "kosztowniejsze".
      • olewka100procent Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 09:27
        zawsze śmieszyła mnie ta walka z instytucją małżeńską która ostatnio jest modna. Otóż małżeństwo dużo zmienia, i nie mam na myśli że bedziemy bardziej kochać czy coś w tym stylu.Chodzi mi raczej o sprawy formalne. A wtedy naprawde sie przydaje papierek . W czym jest problem żeby pojść do USC i sie chajtnąć ? czy ktoś wam każe odrazu robić wesele za 25 tyś ? Nie !
    • bimota Re: Do czego potrzebny jest ślub? 20.03.11, 22:13
      Telewizor twierdzi, ze do korzystnego kredytu.
    • funny_game Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 10:51
      Myślę, że niczego nie zmienia. Tzn. nie jest na nic lekarstwem, jeśli źle się dzieje w państwie Nowak ;), ale i niczego nie psuje, jak jest ok.
      Jest fajnym przeżyciem i jakąś tam nawet przygodą, jeśli nie dorabiać do tego pompy, napuszenia i nie wiadomo czego.
      Wesele może być całkiem wesołą imprezką, o ile się uda poskromić nieco mamusie państwa młodych zazwyczaj dążące do "zastaw się a postaw się" i "u Kowalskiej było tak i śmak, to u ciebie musi być lepiej", itp.
      Na pewno można bez tego żyć, ale ja się cieszę, że żyję z tym. LUBIĘ TO ;)
    • princess_yo_yo Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 11:02
      dla mnie to deklaracja ze chce sie byc razem na dobre i na zle. i tyle. powazny zwiazek z mezczyzna ktory nie uznaje malzenstwa dla zasady jest w moim przypadku niemozliwy.
    • mrs.g Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 11:11
      w sumie to chyba nie jest potrzebny, a nawet moze wiele zniszczyc. Tak mi sie wydaje, chociaz zaliczam swoje malzenstwo do zgodnych i udanych. Z ta wiedza juz z cala pewnoscia nie dazylabym tak bardzo do zawarcia malzenstwa, bo to tak naprawde tylko papierek. Wesela, coz ja tez nie przepadam. Mialam przyjecie na 50 osob, do polnocy z magnetofonem bez dj i orkiestry. Oczepin i innych wiesniackich zabaw nie bylo. I nie wiem czy sie to wszystkim podolao, a wcale mnie to nie obchodzi. Nie widzialam i nadal nie widze powodu, zeby sie dla kogos zmuszac do rzeczy, do ktorych nie jestem przekonana. Welonu i bukietu tez nie mialam ;-)
    • princessjobaggy Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 11:39
      Dla mnie pod wzgledem emocjonalnym nie zmienia nic.
    • aneta-skarpeta Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 12:41
      jako mężatkapowiem

emocjonalnie mi nie byl potrzeby do niczego

mąż bardziej przezył, ale po slubie nic sie nie zmienilo

zmienilo sie bardzo duzo dla mojego dziecka i bardzo przezywał i czuł "przełom"

weselicha nie mielismy- byl obiad dla najblizszych- tzn dla 50 osob:)

moglo byc dla 6 lub dla 50;)
    • a1ma Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 13:27
      Ślub jest mi do tego, żebym już nie zastanawiała się "where are we" - wszystko jasne, wiemy dokładnie, kim dla siebie jesteśmy i jakie mamy wobec siebie plany. To ostateczna deklaracja, że chcę z kimś być na zawsze.

A moje wesele to była jedna z fajnieszych imprez, wspominam je wspaniale. Nigdy bym sobie nie darowała, gdybyśmy z niego zrezygnowali. Ale kto co lubi ;)
      • jamesonwhiskey Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 14:04
        > wszystko jasne, wiemy dokładnie, kim dla siebie jesteśmy i jakie mamy wobec siebie plany

pozwole sobie uznac to za bzdure
        dzien przed slubem nie wiedzialas kim jestescie nie wiedzialas nic o planach
        a tu rach ciach i juz wiadomo

> . To ostateczna deklaracja, że chcę z kimś być na zawsze.

to jeszcze wieksza bzdura
        dzisiaj mozesz tak myslec za rok ju znie koniecznie
        • a1ma Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 14:52
          jamesonwhiskey napisał:

> > wszystko jasne, wiemy dokładnie, kim dla siebie jesteśmy i jakie mamy wob
          > ec siebie plany
          >
          >
          > pozwole sobie uznac to za bzdure
          > dzien przed slubem nie wiedzialas kim jestescie nie wiedzialas nic o planach
          > a tu rach ciach i juz wiadomo

Dzień przed ślubem mogłam się jeszcze rozmyślić, mógł się rozmyślić on. A tu proszę, nikt się nie rozmyślił i sobie powiedzieliśmy to i owo, nawet świadków mamy, więc nikt się nie wyprze.

> > . To ostateczna deklaracja, że chcę z kimś być na zawsze.
          >
          > to jeszcze wieksza bzdura
          > dzisiaj mozesz tak myslec za rok ju znie koniecznie

Nie wiem, jak inni, ale ja powiedziałam tylko do jednego faceta w życiu "ślubuję miłość, wierność i uczciwość małżeńską, póki śmierć nas nie rozłączy". Deklaracja złożona. Czy ją złamiemy, to inna sprawa, ale deklaracja jest.
          • jamesonwhiskey Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 16:26
            > Czy ją złamiemy, to inna sprawa, ale deklaracja jest

no ale co ci po calej tej deklaracji, skoro w gruncie rzeczy nic nie znaczy
            • a1ma Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 16:33
              jamesonwhiskey napisał:

> > Czy ją złamiemy, to inna sprawa, ale deklaracja jest
              >
              > no ale co ci po calej tej deklaracji, skoro w gruncie rzeczy nic nie znaczy

Jak to nie znaczy?
              Dla mnie znaczy i skoro komuś coś obiecuję, to mam zamiar dotrzymać. Sam fakt, że ktoś jest gotów złożyć poważnie taką obietnicę z zamiarem jej dotrzymania znaczy moim zdaniem bardzo wiele. Niektórzy "nie są gotowi na deklaracje" - to też świadczy o ich poziomie zaangażowania w związek, prawda?

Jaki jest sens jakichkolwiek obietnic, skoro zdarza się, że ludzie łamią obietnice?
          • silic Re: Do czego potrzebny jest ślub? 22.03.11, 01:28
            Ale to się odnosi do ślubu wyznaniowego ( w tym wypadku - katolickiego). W USC żadnych przysiąg "na wieki" się nie składa, co więcej - żeby coś obiecać drugiej osobie nie trzeba do tego pana w czarnej sukience, obietnicę na całe życie można złożyć siedząc przed telewizorem i oglądając pogodę. To człowiek stanowi o ważności swoich zobowiązań i między innymi z tego powodu jestem przeciwnikiem ślubów w obecnej postaci - dla mnie urzędnik czy ksiądz nie jest potrzebny do tego, by się zadeklarować.
            • elske Re: Do czego potrzebny jest ślub? 22.03.11, 15:04
              silic napisał:

> Ale to się odnosi do ślubu wyznaniowego ( w tym wypadku - katolickiego). W USC
              > żadnych przysiąg "na wieki" się nie składa,

W ślubie wyznaniowym ślubujesz miłość,wierność i uczciwość małżeńską oraz pozostanie z małżonkiem aż do śmierci.

W USC przyrzekasz , że zrobisz wszystko, aby małżeństwo było zgodne, szczęśliwe i trwałe.
              • silic Re: Do czego potrzebny jest ślub? 23.03.11, 01:38
                Nie wiem czemu ma służyć powtarzanie tego co napisałem.
    • hejterzyna zeby moc uprawiac legalny seks 21.03.11, 14:09
      chyba

nie wiem
      • mrs.g Re: zeby moc uprawiac legalny seks 22.03.11, 12:22
        tez nie , z nauk koscielnych wynika , ze seks tylko dla prokreacji...
    • dorotajank Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 14:15
      Slub to piekna deklaracja wobec siebie ze wlasnie to siebie wybieramy na partnerow zycia, darzymy sie miloscia. Z dziewczyny staje sie zona, a wiec formalna partnerka na dobre i zle, kims wazniejszym dla niego, przyzwolona rodzicielka dzieci faceta a nie konkubina. Poza tym slub daje pewne przyzwolenie wobec siebie na to by moc w 100% polegac na sobie. Zdeklarowalem sie wiec jestem caly twoj. Tak jak zwykle spotykanie sie ze soba przestaje miec sens jezeli sobie nie powiemy ze juz jestesmy dla siebie nawzajem dziewczyna /chloapakiem tak zwiazek na dluzsza mete nie ma sensu jezeli wiecznie stoi sie w miejscu czekajac na.... , asekurujac sie bo... itd. Dla mnei to tak wyglada. Jest to wziecie odpowiedzilanosci za partnera i zwiazek przed SOBA , BOGIEM i CALA RODZINA. Poza tym uwazam ze te zwiazki wolne ktore sa teraz tak popularne i modne nastaja na godnosc kobiety. Owszem moze i sa dziwni niedojrzali ludzie ktorzy lubia zyc inaczej ale zawsze jak patrze na taki wolny dlugoletni zwiazek mysle ze on albo ona chyba do konca nie kocha skoro nie potrafia sie zdobyc na dalszy etap zwiazku. Po za tym to dziwaczne ze oni maja inne nazwiska dzieci tez niewiadomo po kim.
      • raohszana Re: Do czego potrzebny jest ślub? 22.03.11, 22:48
        Czyli jak bez ślubu i BOGA - to niedojrzali, tak?
    • slodkie_malenstwo Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 15:16
      ślub to wyraz szacunku do drugiej osoby, prawdziwej milosci. co do wesela to nie bawią mnie takie imprezy. jak ludzie naprawdę sie kochają to nie mają potrzeby zeby robic jakiejś wielkej pompy, niewiadomo po co.
      • a1ma Re: Do czego potrzebny jest ślub? 21.03.11, 15:44
        slodkie_malenstwo napisała:

> ślub to wyraz szacunku do drugiej osoby, prawdziwej milosci. co do wesela to ni
        > e bawią mnie takie imprezy. jak ludzie naprawdę sie kochają to nie mają potrzeb
        > y zeby robic jakiejś wielkej pompy, niewiadomo po co.

Jak - nie wiadmo po co?
        Żeby uczcić ważną dla siebie okazję, po to. Dokładnie z tej samej przyczyny, co urodziny, imieniny czy sylwestra. Nie ma obowiązku świętować, ale powody chyba nie są kompletnie niezrozumiałe, co?

A argument z "jak ludzie naprawdę sie kochają to " - kompletnie od czapy.
        Równie dobrze mogłabym napisać, że "jak ludzie naprawdę sie kochają, to nie żal im pieniedzy na własne wesele!" ;)
        • silic Re: Do czego potrzebny jest ślub? 22.03.11, 01:31
          > > ślub to wyraz szacunku do drugiej osoby, prawdziwej milosci.

A to , że ślubny leje ślubną co tydzień to też z szacunku i miłości. Prawdziwą miłość to się poznaje po czynach a nie po pustych obietnicach, szacunek do drugiej osoby nie wyraża się przez oklepane formułki tylko przez codzienne życie.
          • best.yjka Re: Do czego potrzebny jest ślub? 23.03.11, 01:55
            Zgadzam się. Czyny, nie słowa są istotnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka