Dodaj do ulubionych

Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzielac

06.05.04, 23:07
Zwykle nie mialam czasu, zeby tu pisac, wiec raczej czytalam, niz pisalam.
Ale po tym co zobaczylam ostatnio, boje sie napisac cokolwiek, bo zawsze ktos
moze DOWIEDZIEC SIE gdzie mieszkam, skad pisze itp
Cholera jasna to chore!
Forum to forum. Czy nie powinno byc frajda to, ze moge sie poczuc anonimowa,
choc przez to 5 min kiedy jestem na necie?
Ja rozumiem, ze w czlowieku tkwi natura podgladacza, ale czy TU nie zostaly
przekroczone jakies granice?
Obserwuj wątek
    • elektron_staly_nick Re: Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzi 06.05.04, 23:32
      > Zwykle nie mialam czasu, zeby tu pisac, wiec raczej czytalam, niz pisalam.
      > Ale po tym co zobaczylam ostatnio, boje sie napisac cokolwiek, bo zawsze ktos
      > moze DOWIEDZIEC SIE gdzie mieszkam, skad pisze itp
      > Cholera jasna to chore!

zawsze tak jest - można dowiedzieć się skąd człowiek nadaje (nawet przy
      anonimowym proxy - tam też są logi...)

a chore .... chyba nie - dzięki temu można (w większości przypadków) wykryć
      oszustów , piratów , itd.

> Forum to forum. Czy nie powinno byc frajda to, ze moge sie poczuc anonimowa,
      > choc przez to 5 min kiedy jestem na necie?
      > Ja rozumiem, ze w czlowieku tkwi natura podgladacza, ale czy TU nie zostaly
      > przekroczone jakies granice?

jeżeli nie łamiesz prawa - możesz być anonimowa - np. nadawać z innego kraju -
      ale do tego trzeba specjalnych zabiegów

ja osobiście mam jedno konto, ale ze względu na lenistwo często się nie loguje

ale moge ich mieć kilkadziesiąt i admini nie będą o tym wiedzieć - chyba, że
      będą mieli papiery od sądu i ustalali moje rzeczywiste IP

ale to inna historia

pzdr.

P.S.
      łatwiej rozmawia się (dyskutuje ??) z osobą której nigdy więej się nie spotka
      (lub NIGDY) niż ze znajomą, znajomym, przyjaciółką, itd....

taka ludzka natura

pzdr

łelektron
      • kaja_js Re: Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzi 06.05.04, 23:46
        elektron_staly_nick napisał:

> a chore .... chyba nie - dzięki temu można (w większości przypadków) wykryć
        > oszustów , piratów , itd.

Jakos nie czuje sie ani piratem, ani oszustem
        >
        >> jeżeli nie łamiesz prawa - możesz być anonimowa - np. nadawać z innego
        kraju -
        > ale do tego trzeba specjalnych zabiegów

ale po co mam wykonywac "inne zabiegi", piszac zwykly list i starajac sie byc
        anonimowa, albo zmieniam charakter pisma, albo bawie sie w sensacje zywcem
        zdjeta z filmow i wyklejam go literkami wycietaymi z gazet. A racja jest fakt,
        ze piszac np. o seksie oralnym, nie chcialabym, zeby przeczytalaby to moja
        babcia, bo jeszcze bylabym winna jej smierci.
        >
        > ja osobiście mam jedno konto, ale ze względu na lenistwo często się nie
        loguje
        > ale moge ich mieć kilkadziesiąt i admini nie będą o tym wiedzieć - chyba, że
        > będą mieli papiery od sądu i ustalali moje rzeczywiste IP

I to jest wlasnie chore!

> P.S.
        > łatwiej rozmawia się (dyskutuje ??) z osobą której nigdy więej się nie spotka
        > (lub NIGDY) niż ze znajomą, znajomym, przyjaciółką, itd....
        >
        > taka ludzka natura
        >
        > pzdr
        I z tym sie zgadzam

Rowniez pozdrawiam
        >
        > łelektron
      • Gość: Lena Re: Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzi IP: 80.48.96.* 06.05.04, 23:52
        Jakoś mnie to nie przeraża. Gy pierwszy raz objechałam Australię, Nową
        Zelandię, Tajladię przez jeden miesięczny urlop wszędzie płacąc Visa Card
        podobało mi się. A było to 8 lat temu! Gdy objechałam Europę sypiając w
        hotelikach Formula 1 lub Etap Clase gdzie wrzucam Visa Card do "bankomatu"
        który wyrzuca mi kartkę z kodem do pokoju i nikogo nie musze oglądać ani
        rozmawiać zaczęłam zastanawiać się czy mogę "świadczyć" mojej pracy w domu.
        Jeśli przestanę być "produktywna" to zablokują drzwi, odetną wszystkie media i
        po jakimś czasie posprzątaja dla nstępnej "produktywnej". Może to wariacki
        świat ale podoba mi się. Mam coraz wiecej przyjaciół i mało prawdopodobne, że
        zlikwidują mnie a nikt nie zauważy :)))))))) Ale mam świadomość, że jestem
        identyfikowalna i nie przeraża mnie to.
        • kaja_js Re: Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzi 07.05.04, 00:16
          A kto powiedzial, ze mnie to przeraza?
          Nie podoba mi sie, ze moje IP moze byc wykorzystane przeciwko mnie. Placac
          plastikiem zamiast gotowki, mam swiadomosc tego, ze jesli mam puste konto, to i
          tak mnie nic nie uratuje. Udostepniam swoje dane bankowi, podpisuje wszystkie
          papierki i jest ok. Na wszysto znajdzie sie aneks w umowie.

A jesli chodzi o przyjaciol, to wlasnie tutaj sprawa sie rozgrywa. Mam prawo
          byc identyfikowana wtedy kiedy mam na to ochote. Minely czasy PRLu, kiedy ktos
          za mnie decydowal czy jestem "poprawna politycznie", czy nie. Nie kradne, nie
          oszukuje, nie morduje i uwazam, ze w momentach kiedy chce byc anonimowa, ta
          anonimowosc mi sie nalezy.
          • Gość: Lena Re: Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzi IP: 80.48.96.* 07.05.04, 10:05
            To nie chodzi o ustrój, chodzi wyłącznie o TECHNIKĘ. Na podstawie wyciągów z
            mojego banku ktoś może o mnie dowiedzieć się bardzo wiele. Możesz np. dostać
            kartę bankomatową z czujnikiem. Przecież już w tej chwili w wielu zakładach
            pracy można skontrolować wszystkich pracowników, można sprawdzić i pzreczytać
            co robią na komputerze. W pracy u mojego znajomego w dziale call center
            zrobiono miesięczną kontrolę za pomocą TP SA - ile osób dzwoniło do firmy, jaki
            procent się nie dodzwonił i sprawdzono na czyich zmianach. "Nowy wspaniały
            świat".
            • miriammiriam Re: Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzi 07.05.04, 10:20
              oj Lena, technika techniką a tu chodzi tylko odpowiedzialne nadawanie uprawnień
              do sprawdzania, co powinno być tym bardziej rygorystycznie przestrzegane im
              większe możliwości do nadużyć daje nowoczesna technika.
              • Gość: Lena Re: Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzi IP: 80.48.96.* 07.05.04, 13:08
                Wydaje mi się, ze tu chodzi o coś innego. Jeśli się zaloguję to admin może mnie
                zablokować w przypadku łamania Netykiety ale mojego IP poza nim nikt nie zna,
                jesli się nie zaloguję - nie może mnie zablokować ale widoczne jest moje IP,
                które ktoś może wykorzystać do zidentyfikowania mnie. Niektózy obawiają się, zę
                admin może też to wykorzystywać. Pewnie może ... właśnie przeczytałam, że w
                banku Millenium pracownik sprzedał dane klientów wraz ze wzorami ich podpisów i
                pieniądze z kont wypłynęły.
                No i masz rację, technika techniką ale czynnik ludzi jest ważną sprawą :))))
                Dla niektórych osób może być to problemem, że już nie ma miejsc gdzie bezkarnie
                można "nawrzucać" komuś innemu :))))
                • miriammiriam Re: Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzi 07.05.04, 13:27
                  Gość portalu: Lena napisał(a):

> Wydaje mi się, ze tu chodzi o coś innego. Jeśli się zaloguję to admin może
                  mnie
                  >
                  > zablokować w przypadku łamania Netykiety ale mojego IP poza nim nikt nie zna,

nie prawda, znają je zwyczajni użytkownicy - moderatorzy spoleczni to są
                  ochotnicy, nie pracownicy portalu. nie mają żadnej umowy, współpracują tylko
                  wirtualnie i nikt tak naprawde nie wie co to za jedni.

> jesli się nie zaloguję - nie może mnie zablokować ale widoczne jest moje IP,
                  > które ktoś może wykorzystać do zidentyfikowania mnie. Niektózy obawiają się,

>
                  > admin może też to wykorzystywać. Pewnie może ... właśnie przeczytałam, że w
                  > banku Millenium pracownik sprzedał dane klientów wraz ze wzorami ich podpisów
                  i
                  >
                  > pieniądze z kont wypłynęły.

też to czytałam, co potwierdza tylko moją tezę, że instytucje którym klient
                  (użytkownik) powierza jakiekolwiek dane powinny ich pilnie strzec

> No i masz rację, technika techniką ale czynnik ludzi jest ważną sprawą :))))

prawda ktoś te 'maszyny' przecież obsługuje

> Dla niektórych osób może być to problemem, że już nie ma miejsc gdzie
                  bezkarnie
                  >
                  > można "nawrzucać" komuś innemu :))))

to teraz postaw sobie pytanie, co jest mniejszym złem: czy to, że czasem ktoś
                  komuś wirtualnie nawrzuca, czy to że aby ograniczyć ten proceder stawia się na
                  szali nie wirtualne tylko prawdziwe bezpieczeństwo użytkowników?
                  swoją droga łatwo można uniknąć tego "nawrzucania" bez oddawania uprawnień
                  administracyjnych w ręce ludzi, którzy nie wiadomo co z tym robią. wystarczy
                  stworzyć kilka etatów dla moderatorów, którzy zajmowaliby się jedynie
                  merytoryczną stroną postów i nie mieli wglądu w IP, jednak to by trochę
                  kosztowało, a po co płacić jesli jest darmowa siła robocza?
                  w Millenium ktoś sam sobie dał premię sprzedając wzory podpisów mafii, ale to
                  oczywiście nic nie znaczy... grunt to ciąć koszty i modlić się, żeby nie bylo z
                  tego nieszczęścia.
                • diab.lica Re: Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzi 07.05.04, 13:34
                  Gość portalu: Lena napisał(a):

> Wydaje mi się, ze tu chodzi o coś innego. Jeśli się zaloguję to admin może
                  mnie
                  >
                  > zablokować w przypadku łamania Netykiety ale mojego IP poza nim nikt nie zna,

znaja je inni uzytkownicy, ktorzy sa moderatorami spolecznymi.
                  gdy zakladalam konto wiedzialam, ze moje IP jest znane administratorom portalu
                  i na takie warunki przystalam.
                  w miedzyczasie stworzono funkcje admina publicznego wiec moje IP znane jest tez
                  pewnej grupie uzytkownikow.

> jesli się nie zaloguję - nie może mnie zablokować ale widoczne jest moje IP,
                  > które ktoś może wykorzystać do zidentyfikowania mnie. Niektózy obawiają się,

>
                  > admin może też to wykorzystywać. Pewnie może ... właśnie przeczytałam, że w
                  > banku Millenium pracownik sprzedał dane klientów wraz ze wzorami ich podpisów
                  i
                  >
                  > pieniądze z kont wypłynęły.

tu nie chodzi o adminow gazety, tylko o tych spolecznych.
                  o pewna grupe uzytkownikow, ktora dostala dostep do tych danych.
                  nie wiadomo kim sa.

> No i masz rację, technika techniką ale czynnik ludzi jest ważną sprawą :))))
                  > Dla niektórych osób może być to problemem, że już nie ma miejsc gdzie
                  bezkarnie
                  >
                  > można "nawrzucać" komuś innemu :))))

to nie o to chodzi. tylko o to, ze niektorzy pisali tutaj o intymnych sprawach
                  zalogowani myslac, ze tylko pracownicy portalu moga poznac ich prawdziwa
                  tozsamosc.
    • cafee Re: Cholera! Przez wasze klotnie boje sie tu udzi 06.05.04, 23:47
      kaja_js napisała:

> Zwykle nie mialam czasu, zeby tu pisac, wiec raczej czytalam, niz pisalam.
      > Ale po tym co zobaczylam ostatnio, boje sie napisac cokolwiek, bo zawsze ktos
      > moze DOWIEDZIEC SIE gdzie mieszkam, skad pisze itp
      > Cholera jasna to chore!
      > Forum to forum. Czy nie powinno byc frajda to, ze moge sie poczuc anonimowa,
      > choc przez to 5 min kiedy jestem na necie?
      > Ja rozumiem, ze w czlowieku tkwi natura podgladacza, ale czy TU nie zostaly
      > przekroczone jakies granice?

Nigdy nie było i nie bedzie pelnej anonimowości w necie,trzeba być tego
      świadomym.
      To ma swoje dobre i zle strony.Likwiduje poczucie bezkarności .

"Chore" są napewno niektóre zachowania,ale cóż...
    • mejson.e5 Zmienne IP 07.05.04, 10:02
      Jeśli łączysz się przez modem zwykły lub Neostradę, to masz zmienne IP - inne
      za każdym razem, zmieniane nawet w trakcie połącenia.
      Trudno wtedy określić, kto nadaje a tym bardziej, gdzie mieszka.

Spokojnie!

Mejson
      • cafee Re: Zmienne IP 07.05.04, 12:59
        mejson.e5 napisał:

> Jeśli łączysz się przez modem zwykły lub Neostradę, to masz zmienne IP - inne
        > za każdym razem, zmieniane nawet w trakcie połącenia.
        > Trudno wtedy określić, kto nadaje a tym bardziej, gdzie mieszka.
        >
        > Spokojnie!
        >
        > Mejson

tutaj jest dużo ludzi piszącychza pomocą neostrady
        • mejson.e5 Re: Zmienne IP 08.05.04, 10:32
          cafee napisała:

"tutaj jest dużo ludzi piszących za pomocą neostrady"

No to mogą spać spokojnie.
          Zmienne IP to przekleństwo dla pewnych usług (serwer FTP) ale błogosławieństwo
          dla anonimowości.

Pozdrawiam,
          Mejson

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka