Dodaj do ulubionych

faceci i markowe perfumy

14.05.11, 21:43
Podczytuję sobie od czasu do czasu blog skądinąd nam znanego użytkownika racjonalne-oszczedzanie. Większy szum ostatnio wywołał post o markowych perfumach. Generalnie autor uważa, że markowe perfumy (powyżej kilkudziesięciu złotych) to zbędny wydatek, bo:

- "Jeśli kobieta kocha swojego chłopa naprawdę to będzie go kochać także kiedy wróci z roboty, z kopania ogródka, z garażu, itp. umorusany smarem i spocony"
- "Jeśli przypadkiem spotykacie się z dziewczyną, która poleciała na was głównie z powodu dobrych kosmetyków, markowych ciuchów i dobrego auta, no to życzę miłej zabawy - ale tak na serio, to nic poważnego z tego nie będzie (no chyba, że poważne problemy w waszym związku jak kiedyś przyjdzie kryzys finansowy)."
- "Pewność siebie zbudowana na czymś takim - jest ulotna jak zapach tych perfum."

a poza tym:
- "jako człek lubiący pachnieć dobrze (ale bez przesady) wolę sprowadzić sobie z Francji, albo znaleźć okazyjnie w PL, dobrą podróbę o dobrze odwzorowanej recepturze"

i jako wisienka na torcie pytanie retoryczne:
- "Zadaj sobie pytanie! Czy jesteś mężczyzną czy fashion victim - ciotowatą, metroseksualną ofiarą mody?"

A Wy, drogie panie, co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • mahadeva Re: faceci i markowe perfumy 14.05.11, 22:03
      dla mnie zapach jest wazny, niektore to normalnie afrodyzjaki :)
    • princessjobaggy Re: faceci i markowe perfumy 14.05.11, 22:22
      Kreci mnie, gdy mezczyzna ladnie pachnie. Tzw. markowe perfumy maja ciekawsze zapachy i sa po prostu trwalsze. Nawet najlepsza podroba nie bedzie taka sama, poniewaz proporcje objete sa tajemnica.

Tak naprawde nie interesuje mnie ile mezczyzna wydal na perfumy, pod warunkiem, ze fajnie pachnie. Poza tym, co to znaczy zbedny wydatek? Dla autora sa to perfumy powyzej kilkudziesieciu zlotych, dla kogos innego perfumy w ogole.

> - "Zadaj sobie pytanie! Czy jesteś mężczyzną czy fashion victim - ciotowatą, metroseksualną ofiarą mody?"

Ale bzdura. Przeciez wczesniej autor pisal, ze sprowadza sobie podroby tychze perfum. Czyli rowniez jest ofiara mody, tyle, ze podrabiana?
    • lacido Re: faceci i markowe perfumy 14.05.11, 22:26
      zakładasz wątek aby polemizować w nim z cudzymi poglądami?
      • ingeborg Re: faceci i markowe perfumy 14.05.11, 22:30
        a jak myślisz?
        • lacido Re: faceci i markowe perfumy 14.05.11, 22:43
          wolałabym żebyś sama stwierdziła czy moje przypuszczeni są słuszne
          • ingeborg Re: faceci i markowe perfumy 14.05.11, 23:37
            Myślę, że stwierdzenie tego samodzielnie nie przekracza twoich możliwości, chociaż mogę się mylić.
    • zeberdee24 Re: faceci i markowe perfumy 14.05.11, 22:30
      Ja tam jako facet lubię wydawać kasę na wody toaletowe :D Zapach to bardzo istotny element wizerunku - jeżeli ktoś kogo spotykamy pierwszy raz dobrze pachnie to mamy z tą osobą dobre skojarzenia.

D`oh!
      • lonely.stoner Re: faceci i markowe perfumy 14.05.11, 22:52
        no to wszystkie poglady tego faceta idealnie podsumowuja taki watek ktory ktos kiedys zalozyl na FK pt. 'najbardziej skapy facet swiata. Ranking' czy cos w tym klimacie. Problem nie w tym ze koles lubi oszczedzac na perfumach tylko w tym ze ma juz jakas nerwice natrectw zwiazana z tym byciem sknera i dusigroszem. A poza tym to bez roznicy i tak, poniewaz zadna kobieta nie wezmie go pod uwage :) najwyzej za pare lat bedzie tworzyl watki o tym ze zadna kobieta go nie chce bo wszystkie leca na kase hehehehe
        • kombinerki.pinocheta Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 08:13
          > poza tym to bez roznicy i tak, poniewaz zadna kobieta nie wezmie go pod uwage
          > :) najwyzej za pare lat bedzie tworzyl watki o tym ze zadna kobieta go nie chce
          > bo wszystkie leca na kase hehehehe

A skad wiesz, ze juz nie bzyka kilka panienek?
      • kombinerki.pinocheta Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 08:23
        I gdzie ty kupujesz te wody toaletowe?

Sprawdzam te strony internetowe, ktore mi poleciliscie w innym watku i mam watpliwosci czy to sa oryginalne wt.

W takiej sephorze za 50ml trzeba dac 250zl, a na stronie za 100ml 170zl.
        • zeberdee24 Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 23:43
          Też mi się to wydawało bardzo dziwne - ale teraz już wiem dlaczego tak jest, po prostu jest sporo ludzi dla których 100-200 zł to są żadne pieniądze, idą do sklepu i kupują bo im się podoba, wydają kilka tysiaków na zakupach tak jak ty czy ja wydajemy kilka zetów na kebaba. I takich ludzi musi być dużo skoro nawet ja się z takimi osobami gdzieś tam stykam.
    • wicehrabia.julian Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 08:20
      ingeborg napisała:

> dobrą podróbę o dobrze odwzorowanej rec
      > epturze

:D mocne
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 10:16
      Perfumy, a już zwłaszcza markowe perfumy to zbędny wydatek. Zbytek, luksus itp.
      Kupujemy je WYŁĄCZNIE dla własnego dobrego samopoczucia, dlatego nie podlegają racjonalnej wycenie wartości i opłacalności. Nie można przecież powiedzieć że np. "ten zapach jest o 20% lepszy, o 10% droższy więc się opłaca..."

Nie ma sensu tego tak roztrząsać.
    • tygrysio_misio Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 10:30
      zdecydowanie zbyt wielu ludzi "ladnosc" zapachow ocenia pod wzgledem ceny za dany zapach... ze nie mowiac o gustach... dlatego ciezko jest rozmawiac z tym

znam swietne wody perfumowane, w atrakcyjnym dla mnie zapachu, dlugo pachnace, z wyczuwalnymy 3 nutami zapachowymi, ktore na allegro mozna kupic za 50zl za 100ml.... znam tez inna wode perfumowana, o atrakcyjnym dla mnie zapachu, dlugo pachnaca, z wyczuwalnymi 3 nutami, za ktora na allegro placi sie 200-250zl za sam tester, a oryginalna woda zadko bywa dostepna..... drozszych nie stosowalam nigdy, wiec nie porownam
      • kombinerki.pinocheta Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 10:42
        Woda perfumowana 100ml za 50 zl? Moze o zywiec zdroj ci chodzi lub muszynianke?

Bez przesady.

Ostatnio szukalem sobie wody toaletowej.
        Na stronach jest tania w porownnaiu z tym co np widzialem w sephorze.
        Internet ---> 170-200zl za 100ml
        Sephora ---> 250zl za 50ml

Nie przekonuja mnie internetowe teksty o tym, ze nie potrzeba pomieszczen, o ktore trzeba dbac, jada hurtowo, wiec maja znizki czy nizsze marze.
        Za duza roznica w cenie.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 10:45

>
          > Nie przekonuja mnie internetowe teksty o tym, ze nie potrzeba pomieszczen, o kt
          > ore trzeba dbac, jada hurtowo, wiec maja znizki czy nizsze marze.
          > Za duza roznica w cenie.

Znam gości którzy handlują perfumami na allegro. Mają same pozytywy i ani jednego oryginału. Mówią że perfumy to po narkotykach największy nielegalny biznes.
          Jak zapewniają sobie pozytywy? Jeśli kto BARDZO się upiera że to podróba, to proszą o odesłanie, idą do sklepu, kupują i odsyłają oryginał.

Najbardziej bawią mnie te teksty o testerach, czy perfumach kradzionych - "spadających z tira".
          Przy tej ilości to niektóre fabryki musiałyby same testery produkować... :)
          • tygrysio_misio Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 10:56
            to tez prawda... sa jednak takie marki, ktorych nie oplaca sie podrabiac.. sa takie, ktore na allegro mozna kupic tylko jako testery.. jesli do tego jest to woda toaletowa nieczesto spotykana tez w sklepach, to cena takiego testera skacze do 250zł

te za 50zł to są wody perfumowane z Avonu.. tez podrobki, bo tym zajmuje sie Avon ;]... wsrod syfu produkowanego przez te firme znalazlam takie, ktora bardzo mnie kreca i sa solidne... i w tym przypadku akurat jest o wiele mniej prawdopodobne, ze to co sprzedaja rozni ludzi jest podrobka

z tego tez wzgledu nie bede miala mojej ulubionej wody perfumowanej, bo sklepy w Polsce podwajaja ich cene... na allegro mozna kupic tylko testery.... chyba, ze wyjade.. bo przeciez na wyjsca do miesnego moge sie pryskac rownie ladnymi (w moim odczuciu) i rownie trwalymi wodami za 50zł
        • tygrysio_misio Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 10:46
          gdybys pracowal w handlu i wiedzial jak do cen produktow dodawane sa marze.. to bys sie nie dziwil
        • princessjobaggy Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 11:29
          > Internet ---> 170-200zl za 100ml

Cena ok. 200zl / 100ml jest mozliwa, ale za granica, na lotniskach itp.
          W Polsce przez internet nie ryzykowalabym.
        • ingeborg Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 13:44
          Mi się wydaje, że marże to jedno, a drugie to cała otoczka kupowania perfum. Wolę iść do perfumerii i kupić perfumy stacjonarnie, zobaczyć buteleczkę, wybrać zapach, dostać wszystko zapakowane w ładną torebkę, z próbkami w środku (ostatnio trzy próbki szminek diora - super!) i zostać obsłużoną przez miłą panią niż bezosobowo robić zakupy przez internet. Perfumy to towar luksusowy i ich kupowanie też jest dla niektórych przyjemnością. Do tego personel, ochroniarze, marże... to robi różnicę. Moje perfumy z internetu są oryginalne, pachną tak samo, są trwałe i kosztowały dużo mniej niż w Douglasie.
          • kombinerki.pinocheta Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 14:00
            Mozesz podac strony, z ktorych korzystalas?
            Tylko nie pisze, ze tagomago czy iperfumycostam.pl.
    • agata_abbott Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 11:42
      ingeborg napisała:

> A Wy, drogie panie, co o tym sądzicie?

Zgadzam się i nie zgadzam:) "Kocham mojego chłopa" nawet jak wraca spocony i śmierdzący z roboty, ale z drugiej strony jestem bardzo wrażliwa na ładne zapachy i mój facet o tym wie. Wie, że lubię, jak wychodzi wypachniony spod prysznica - i to właśnie dla mnie tak się "wypachnia". Nie kocham go wtedy dlatego, że ładnie pachnie, ale dlatego, że wie, co mnie kręci i dla mnie to robi:)

Co do markowych perfum - nie wiem, nie zwracam uwagi. Ładny zapach to może być dla mnie męski żel pod prysznic albo mleczko po goleniu - niekoniecznie drogie perfumy. Nie jestem fashion victim, mój facet nie musi pachnieć modnie, musi pachnieć ładnie - dla mnie:)
      • khadroma Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 11:47
        Markowe perfumy to jedna z przyjemnosci tego swiata, na ktora stac dzisiaj prawie kazdego.
        Nie widze powodu, by sobie tego odmawiac, zwlaszcza, ze widze roznice miedzy byle jakimi perfumami, a tymi z gornej pólki.
        Uzywanie ekskluzywnych zapachow swiadczy o pewnym stanie umyslu, o szacunku do siebie i innych. No moze troche przesadzam, ale mam prawo tak to widziec. :)
        • jan_hus_na_stosie Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 12:07
          khadroma napisała:

> Uzywanie ekskluzywnych zapachow swiadczy o pewnym stanie umyslu, o szacunku do
          > siebie i innych. No moze troche przesadzam, ale mam prawo tak to widziec. :)

raczej o snobiźmie
          • khadroma Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 12:17
            jan_hus_na_stosie napisał:
            > raczej o snobiźmie

A to zalezy, z jaka motywacja kupujesz kosztowne perfumy. Jesli masz wyrafinowny gust i piekne zapachy zwyczajnie cie ciesza, to ma niewiele wspolnego ze snobizmem.
            Jesli kupujesz wylacznie po to, zeby koledzy zobaczyli na co cie stac, to jest snobizm.
            :)
        • agata_abbott Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 12:31
          khadroma napisała:

> Uzywanie ekskluzywnych zapachow swiadczy o pewnym stanie umyslu, o szacunku do
          > siebie i innych. No moze troche przesadzam, ale mam prawo tak to widziec. :)

Jestem w stanie zrozumieć "stan umysłu", ale szacunek do siebie i innych?
          • khadroma Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 12:50
            agata_abbott napisała:
            > Jestem w stanie zrozumieć "stan umysłu", ale szacunek do siebie i innych?

Szacunek do siebie wyrazasz tym, ze zapewniasz sobie cos ekskluzywnego, zamiast byle jakiego. A pachnac pieknie jestes swiadoma, ze inni to czuja i moze tez maja z tego przyjemnosc. :)
            Jednym z powodow, ze ludzie dbaja o siebie jest to, ze przebywaja miedzy innymi ludzmi, wiec nie moga smierdziec, bo dla innych byloby to nie do zniesienia. :)
            Oczywiscie sa tez tacy, ktorzy smierdza i maja w nosie, co inni o tym mysla.
            • mumia_ramzesa Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 13:09
              > agata_abbott napisała:

> Szacunek do siebie wyrazasz tym, ze zapewniasz sobie cos ekskluzywnego, zamiast
              > byle jakiego.

No tak, haslo "jestes tego warta" odnosi sukcesy. Jeden z wielu sposobow dmuchania sobie ego.

> Jednym z powodow, ze ludzie dbaja o siebie jest to, ze przebywaja miedzy innymi
              > ludzmi, wiec nie moga smierdziec, bo dla innych byloby to nie do zniesienia.

Dlatego niektorzy np. w windzie zostawiaja po sobie taki odor, ze trudno wytrzymac. Odor perfum, byc moze ekskluzywnych i b. drogich.
              • mumia_ramzesa To byl cytat z khadromy 15.05.11, 13:16
                Przepraszam. Zycie bez kawy jest bez sensu.
            • agata_abbott Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 13:11
              Ale większość osób nie potrafi rozróżnić ekskluzywnego zapachu od zwykłej wody toaletowej. Ładny zapach jest ważny, ale bez przesady, nie trzeba od razu kupować Chanel No 5, żeby czuć się dobrze:) A szacunek dla innych jest już w momencie, w którym nie smierdzimy:)
    • six_a Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 11:52
      to jest bardzo pocieszny blog, fajnie pokazuje, dokąd prowadzi źle pojęte oszczędzanie.

jak go kuśwa nie stać, niech kupuje tylko to, na co go stać. podobnie, jak go nie stać na parking, niech zapie... na piechotę, a nie zajmuje miejsca przeznaczone dla dostawców i kombinuje jak koń pod górę.

nie ma nic złego w tym że się nie ma. jest natomiast coś wyjątkowo paskudnego w tym, że człowieka nie stać, więc zabiera innym. tym właśnie jest wspieranie podróbek i szeroko pojęte pasożytnictwo, które autor blogaska uprawia i jeszcze się nim szczyci.
      fuuuuuuj.
    • kochanic.a.francuza Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 13:06
      Wg mnie nie chodzi o to czy perfumy sa drogie i oryginalne, tylko o to czy dobrze na nas pachna. Niektore perfumy w cenia 300 zl, smierdza tak, ze pasc mozna. Ale sa tez takie, ze mozna sie w samym zapachu zakochac, mniejsza o faceta;) Zreszta bezpieczniej jest pachniec tanszym dezodorantem lub dobrym proszkiem do prania.
      • simply_z Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 13:21
        no właśnie dobrym...pamiętam proszek Dosia ,który śmierdział jak nie wiem co.
        nie kupuje podróbek perfum albo zakładam ,że mnie nie stać i zadowalam się tańszą wodą albo kupuje za granicą ,gdzie są tańsze.
    • asystentka_prezesa_zarzadu Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 13:43
      Ładny zapach składa się na całokształt. Bo jak mężczyzna ładnie pachnie to jest jeszcze bardziej seksowny niż bez zapachu;) I jak ładnie pachnie to znaczy, że ma dobry gust. A jeśli zapach jest ekskluzywny i drogi to znaczy, że on jest męski i zaradny i nie jest skąpcem. A wtedy na pewno jest też świetny w łóżku!
    • fiigo-fago własny styl 15.05.11, 13:54
      A mnie się podoba najbardziej nawet niedrogie pachnidło – Cuba Gold (Paris), ale tylko to oryginalne sprowadzane z Paryża z nutą piżma i cynamonu. A i kobiety reagują pozytywniej gdy tym pachnę, więc często używam. Jedyny minus jest taki że gdy się chce innego dnia użyć inny zapach to trzeba całe ubranie zmieniać bo tak mocno przesiąka Cubą.
      A rzeczy modne są dla kobiet i gejów, bo prawdziwy mężczyzna ma swój własny styl. :P
      • wersja_robocza Re: własny styl 15.05.11, 23:22
        fiigo-fago napisał:

> A rzeczy modne są dla kobiet i gejów, bo prawdziwy mężczyzna ma swój własny sty
        > l. :P
        >

Czyli prawdziwy facet, skoro nie jest gejem i kobietą, jest niemodny?:>
      • black-sandra Re: własny styl 16.05.11, 09:08
        fiigo-fago napisał:

> A rzeczy modne są dla kobiet i gejów, bo prawdziwy mężczyzna ma swój własny sty
        > l. :P

Pewnie Cie zaskoczę ale prawdziwa kobieta tez ma swój własny styl i gust :)
    • sumire Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 14:19
      oczywiście, że kochany facet (prawie) zawsze nam pachnie ładnie, ale bez przesady :) dorabianie ideologii do śmierdzenia nie jest fajne...

myślę, że higiena koniec końców jest ważniejsza niż kwota wydana na perfumy - nie każdego wszak stać, żeby oblewać się niszowymi - ale miło, gdy chłop pachnie dobrze, charakterystycznie, intrygująco.
      i już lepiej, gdy pachnie Adidasem niż zalecaną przez autora podróbą, która po kwadransie wionie już tylko spirytusem.
      • lonely.stoner Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 23:07
        ja to mam tylko nadzieje ze Polska kiedys wyjdzie z tego dolka gospodarczego i takie cos jak perfumy to nie bedzie zaden luksus, bo juz nie moge czasem sluchac tego ze ludzie kombinuja i cuduja zeby kupic sobie buteleczke wody perfumowanej, ktora w Polsce kosztuje 300zl a wszedzie indziej kosztuje adekwatnie mniej i nie jest uznawana za jakis niewiadomo jaki zbytek i luksus.
    • wersja_robocza Re: faceci i markowe perfumy 15.05.11, 23:17
      Sadzimy, że jak ktoś kupuje kradzione to sam też jest złodziejem. Takim w białych rękawiczkach.
      Do tego masa, cały kosmos racjonalizowania swojego postępowania. Jednym słowem postawa nieuczciwa, pusta i odpychająca.
      • simply_z Re: faceci i markowe perfumy 16.05.11, 00:06
        pan racjonalne oszczedzanie potrafi nawet wyprodukować wodę po goleniu na bazie whisky;)
        alchemik jeden!
        • fangora Re: faceci i markowe perfumy 16.05.11, 08:43
          Zapach to podstawa. I drogie perfumy też nie znaczą, że przypadną do gustu każdej kobiecie. Osobiscie prosiłam kiedyś faceta o to, żeby zaczął używać innych, bo od tych które wówczas używał (chyba Givenchy) aż mnie odrzucało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka