13.06.11, 20:10
www.wprost.pl/ar/147020/Eutanazja-w-brytyjskiej-TV/
Co sądzicie na temat?
Obserwuj wątek
    • zamysleniee Re: eutanazja 13.06.11, 20:10
      na ten temat*
    • piotr_57 Re: eutanazja 13.06.11, 20:16
      zamysleniee napisała:

> www.wprost.pl/ar/147020/Eutanazja-w-brytyjskiej-TV/
      > Co sądzicie na temat?

Nie wiem na jaki temat mam się wypowiedzieć. Eutanazji, jako takiej, czy dopuszczalności prowadzenia sprawozdania medialnego ? To dwa różne tematy.
      • zamysleniee Re: eutanazja 13.06.11, 20:21
        przede wszystkim o eutanazji, ale również o puszczeniu tego obrazu w telewizji.
      • zamysleniee Re: eutanazja 13.06.11, 20:26
        co do emisji tego "wydarzenia" w telewizji jestem osobiście przeciwna.
        Wiem, kwestia wyboru, nie oglądania, przełączenia itd. ale zdanie mam na ten temat negatywne (emisja w telewizji).
        • sumire Re: eutanazja 13.06.11, 20:27
          negatywne, bo?...
          • zamysleniee Re: eutanazja 13.06.11, 20:30
            negatywne, na zasadzie zbyt szokujące aby przekonać do "tak, jestem za".
            • sumire Re: eutanazja 13.06.11, 20:31
              ale przecież nie chodzi o to, żeby kogokolwiek przekonywać.
        • anaisanais96 Dzisiaj dokonałam eutanazji kota 13.06.11, 23:47
          Dzisiaj właśnie uśpiłam mojego najukochańszego kota. Był bardzo chory i nie chciałam by cierpiał dłużej. wydaje mi się że ludzie również powinni mieć szanse na godną śmierć, bez cierpienia.
    • rzeka.chaosu Re: eutanazja 13.06.11, 20:22
      Obejrzeć może kto chce, nikt nie zmusza. A sam temat jest wart dyskusji. Sama w takiej sytuacji chciałabym mieć wybór i chciałabym, żeby inni dali mi szansę na skończenie życia tak jak chcę. Robienie filmu o umieraniu może wydawać się kontrowersyjne, ale jest to dobry sposób, żeby pokazać, że

1. śmierć czy choroby to część życia, nie powinny być tabuizowane
      2. każdy powinien mieć prawo do zakończenia swoich męczarni kiedy chce, a nawet jeśli ktoś uważa inaczej to powinien poznać argumenty drugiej strony [np. bohatera filmu]
      3. warto nie skupiać się na skandalu i medialnym show ale na dylematach, które takim decyzjom jak eutanazja towarzyszą, bo inaczej wyświetlanie tego filmu będzie bez sensu
      • zamysleniee Re: eutanazja 13.06.11, 20:35
        > 3. warto nie skupiać się na skandalu i medialnym show ale na dylematach, które
        > takim decyzjom jak eutanazja towarzyszą, bo inaczej wyświetlanie tego filmu będ
        > zie bez sensu

odbieram bardziej to jako nabicie oglądalności
        • sumire Re: eutanazja 13.06.11, 20:40
          byłoby super, gdyby takie rzeczy nabijały oglądalność. większość telewidzów woli talent shows od filmów dokumentalnych, które w dodatku zmuszają do przemyślenia paru spraw.
        • rzeka.chaosu Re: eutanazja 13.06.11, 20:43
          Twoja sprawa co widzisz i jakie wnioski wyciągasz. No i cię bardziej interesuje.
    • wicehrabia.julian Re: eutanazja 13.06.11, 20:26
      zamysleniee napisała:

> Co sądzicie na temat?

ja sądzę, że nie mając nic do powiedzenia spamujesz jak zwykle, jesteś przykładem intelektualnego upadku na tym forum
      • zamysleniee Re: eutanazja 13.06.11, 20:28
        i?
      • rzeka.chaosu Re: eutanazja 13.06.11, 20:29
        A pan Julian jak zwykle sfrustrowany. Jak miło.
        Po co pan Julian spamerów czyta? Nie lepiej an rowerze pojeździć albo w szachy pograć?
        • wicehrabia.julian Re: eutanazja 13.06.11, 20:30
          rzeka.chaosu napisała:

> A pan Julian jak zwykle sfrustrowany. Jak miło.
          > Po co pan Julian spamerów czyta? Nie lepiej an rowerze pojeździć albo w szachy
          > pograć?

może cię to rozśmieszy, ale ja lubię to forum i jest mi źle jak ktoś je bruka
          • rzeka.chaosu Re: eutanazja 13.06.11, 20:32
            może cię to rozśmieszy, ale ja lubię to forum i jest mi źle jak ktoś je bruka

Może cię to zdziwi, ale mogę się pod tym podpisać.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: eutanazja 13.06.11, 20:36
        Zgadzam sie w 100%
        Rozpoczęcie nowego wątku w postaci wrzucenia linku do mniej lub bardziej kontrowersyjnego materiału i zadanie pytania "Co sądzicie na ten temat?" to przykład SKRAJNEGO lenistwa intelektualnego.

Bo świadczy to o braku chęci lub umiejętności aby choć zarysować temat i dylemat który jest w tym temacie zawarty.
        Nie, bierzemy to co dają nam media, dorzucamy "Co o tym sądzicie?". To jest jak jakiś bezmyślny rzyg...
        • rzeka.chaosu Re: eutanazja 13.06.11, 20:41
          Tiaaaa, to spróbuj założyć rozwinięty temat an poziomie i zobacz ile osób ci odpowie [włączając tych którzy odpiszą nie na temat].

Poza tym najwięksi krytykanci takich wątków sami nigdy nie błyszczą.
        • wicehrabia.julian Re: eutanazja 13.06.11, 20:46
          g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Bo świadczy to o braku chęci lub umiejętności aby choć zarysować temat i dylema
          > t który jest w tym temacie zawarty.
          > Nie, bierzemy to co dają nam media, dorzucamy "Co o tym sądzicie?". To jest jak
          > jakiś bezmyślny rzyg...

i takich rzygów jest tu coraz więcej ku mej rozpaczy, poza tym eutanazja to nic kontrowersyjnego
        • piotr_57 Re: eutanazja 13.06.11, 22:05
          g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Nie, bierzemy to co dają nam media, dorzucamy "Co o tym sądzicie?". To jest jak
          > jakiś bezmyślny rzyg...

Obojętne mi kto i w jaki sposób "zapodaje" temat. Albo mnie on interesuje ,albo nie, albo mam coś do powiedzenia, albo nie.
          • zamysleniee Re: eutanazja 13.06.11, 22:29
            piotr_57 napisał:

> Obojętne mi kto i w jaki sposób "zapodaje" temat. Albo mnie on interesuje ,albo
            > nie, albo mam coś do powiedzenia, albo nie.

Cóż więcej dodać, po prostu kropka nad "i" :)
    • xolaptop Re: eutanazja 13.06.11, 20:35
      Filmów o śmierci powinno być dużo, bo i śmierci jest dużo. Powinny pokazywać śmierć z różnego punktu widzenia. Istnieje obiegowa opinia, że w TV pokazują dużo śmierci i przemocy, jednak to taka śmierć rodem z gier komputerowych.
      Odwiedzanie hospicjów powinno być obowiązkowym punktem zajęć szkolnych. Kierowcy przekraczający dopuszczalną ilość punktów karnych powinni być przymusowo kierowani do prosektorium i powinni tam oglądać ofiary wypadków drogowych.
      • zamysleniee Re: eutanazja 13.06.11, 20:41
        kiedyś podjechałam do hospicjum, przekazać coś, pomóc potrzebującym itd.
        Chyba ta wizyta wiele zmieniła, ludzie, ich sprawy, sytuacje...
        Myślę, że tamto wydarzenie miało wpływ na to, iż jestem za eutanazją, jednak za jej pokazywanie-nie.
        Tylko, że sama eutanazja to stąpanie po cienkiej linii, wiele znaków zapytanie poprzez nieuczciwość ludzi.
        • piotr_57 Re: eutanazja 13.06.11, 22:01
          zamysleniee napisała:

> Tylko, że sama eutanazja to stąpanie po cienkiej linii, wiele znaków zapytanie
          > poprzez nieuczciwość ludzi.

O i to jest sedno całej mojej zamierzonej wypowiedzi!!
          Gdybyśmy żyli w świecie idealnym, oczywiście byłbym za eutanazją!! Ale nie żyjemy w świecie idealnym ,a jako "niedouczony prawie prawnik" wiem jakie są problemy z prawnym "oprzyrządowaniem" eutanazji, dlatego mam bardzo mieszane uczucia.
          Chciałbym być dobrze zrozumiany. To pomieszanie nie oznacza pomieszania z poplątaniem. Nie oznacza pomieszania uczuć, moralności i prawa. Nie mam żadnych wątpliwości patrząc od strony uczuć czy moralności, za to mam ogromne wątpliwości od strony praktyki, procedur, pragmatyki i prawa jako całości.
      • six_a Re: eutanazja 13.06.11, 20:56
        >Odwiedzanie hospicjów powinno być obowiązkowym punktem zajęć szkolnych.
        o, serio, a jesteś pewna, że ludzie w hospicjach chcą robić za eksponaty podczas tych "wycieczek"?
        • xolaptop Re: eutanazja 13.06.11, 21:08
          Myślę, że umierający ludzie patrzą na świat inaczej, dlatego jestem pewny, że chcieliby robić za "eksponaty". Ciebie jeszcze życie nie nauczyło pokory, ale kiedyś zrozumiesz, co mam na myśli.
          • six_a Re: eutanazja 13.06.11, 21:09
            ciebie nie nauczyło czegoś znacznie ważniejszego: wyczucia.
            szpitale to nie zoo ani muzeum.
            • xolaptop Re: eutanazja 13.06.11, 22:51
              Hospicja to nie szpitale. Z kim ja rozmawiam?
              • six_a Re: eutanazja 13.06.11, 23:06
                zostawmy terminologię, to nie ma sensu, w mojej opinii hospicja są ostatnią stacją opieki nad chorym i jako takim bliżej im do szpitali, jest medykacja jest opieka pielęgniarska, lekarska, psychologiczna. kwestia nazewnictwa nie ma w gruncie rzeczy znaczenia.

powiedz no mi, jaki jest sens twojej wypowiedzi w kontekście tematu eutanazji. kierowcy, rozumiem, w ramach pouczenia do tych prosektoriów, a uczniowie w ramach czego?

"Odwiedzanie hospicjów powinno być obowiązkowym punktem zajęć szkolnych. Kierowcy przekraczający dopuszczalną ilość punktów karnych powinni być przymusowo kierowani do prosektorium i powinni tam oglądać ofiary wypadków drogowych."
        • gr.eenka Re: eutanazja 13.06.11, 22:00
          nie wycieczki. Pomoc w nakarmieniu, otarciu nosa czy śliny kiedy połykający łyk herbaty powoduje odruch wymiotny z sliną i krwią.

Pomoc przy zmianie pampersa , kiedy już nawet nie ma siły człowiek chory podnieść palca. Posiedzenie przy chorym który zasypia i budzi się bez względu na porę dnia i nocy.
          Spróbuj potrzymać za rękę świadomego chorego , który zdaje sobie sprawę, że umiera.
          Oglądać to można małpy w zoo, tu wchodzisz by być z chorym. Kiedy spi, kiedy je, kiedy slini się i wymiotuje, gdy się załatwi i wtedy gdy płacze.
          Umieranie to straszny etap zycia.
          • six_a Re: eutanazja 13.06.11, 22:05
            nie, taką edukację, zarówno w kwestii choroby, jak i śmierci zwykle zapewnia własna rodzina.

i nie kieruj banałów do mnie, tylko do kolegi, który proponował zajęcia szkolne w hospicjach.
            • gr.eenka Re: eutanazja 13.06.11, 22:08
              to nie banał - to życie , obyś nigdy nie musiała przez to przechodzić.
              Rodzina w takiej sytuacji jest bezsilna
              • six_a Re: eutanazja 13.06.11, 22:18
                nie będę kontynuować rozmowy, bo ja o niebie, ty o chlebie.
                • xolaptop Re: eutanazja 13.06.11, 22:53
                  Widzę, że jesteś w takim wieku, że masz nadzieję, że ominiesz starość. Nic dziwnego, normalna kolej rzeczy, jednak z czasem tę nadzieję stracisz.
                  • six_a Re: eutanazja 13.06.11, 23:08
                    :) znasz mój wiek? hmmm. to dopiero ciekawe.
                    a jakieś merytoryczne argumenty masz, czy nie bardzo?
    • maitresse.d.un.francais Re: eutanazja 13.06.11, 20:48
      Co do eutanazji, jest to kwestia tak drażliwa, że nie poważę się wydać sądu.

Co do pokazywania w telewizji - nie. Nie chodzi o nieoglądanie. Program pokazany w telewizji staje się elementem kultury. Następuje przekroczenie pewnych granic. Ustanowienie nowych norm. Jestem przeciwna tego typu normom.

Żadnych talent shows nie oglądam. Filmów "zabili go i uciekł" też nie.
      • princessjobaggy Re: eutanazja 13.06.11, 20:56
        > Żadnych talent shows nie oglądam. Filmów "zabili go i uciekł" też nie.

Snobka :P
        • maitresse.d.un.francais Re: eutanazja 13.06.11, 21:04

>
          > Snobka :P

Próbowałam, ale się nudzę. :-P
          • piotr_57 Re: eutanazja 13.06.11, 21:55
            maitresse.d.un.francais napisała:
            >
            > Próbowałam, ale się nudzę. :-P

A ja na ambitnych zasypiam :)
            Jeśli tylko film wymaga zastanowienia to od razu powraca pytanie : "o czym myślał poeta"? i już robi mi się niedobrze.
      • piotr_57 Re: eutanazja 13.06.11, 21:52

> Co do eutanazji, jest to kwestia tak drażliwa, że nie poważę się wydać sądu.

A ja się wypowiem, ale już nie dzisiaj, goście mnie dopadli.
        >
        > Co do pokazywania w telewizji - nie. Nie chodzi o nieoglądanie. Program pokazan
        > y w telewizji staje się elementem kultury. Następuje przekroczenie pewnych gran
        > ic.

Bardzo słusznie!!!
        U mnie to oczywiste, jestem zdecydowanym konserwatystą.

Ustanowienie nowych norm. Jestem przeciwna tego typu normom.

Szokujące, w ustach młodej kobiety, ale jak najbardziej słuszne!!
        W imię tej samej zasady jestem zdecydowanym przeciwnikiem(np) asystowaniu faceta przy porodzie.
        >
        Filmów "zabili go i uciekł" też nie.

A tu się nie zgodzę. Wręcz kocham Dżeki Czana, tak samo jak i Drużynę A i wszystkie filmy podobne :)
        Lubie też filmy (niby) na serio z tej serii (np) z Sagalem.
        Film traktuje jedynie jako rozrywkę, jeżeli próbuje zmusić mnie do pomyślenia, natychmiast zmieniam kanał .
        • maitresse.d.un.francais Re: eutanazja 13.06.11, 22:09

>
          > Szokujące, w ustach młodej kobiety

Przede wszystkim nie jestem młoda.

,
          > A tu się nie zgodzę. Wręcz kocham Dżeki Czana, tak samo jak i Drużynę A i wszys
          > tkie filmy podobne :)

nie wiem, o co chodzi, ale chyba dużo się kopią
          • piotr_57 Re: eutanazja 13.06.11, 22:14
            >
            > Przede wszystkim nie jestem młoda.

No to przestaje być szokujące :)
            ,

> nie wiem, o co chodzi, ale chyba dużo się kopią

Snobka :D
            • maitresse.d.un.francais Re: eutanazja 13.06.11, 22:19

> Snobka :D

Dlaczego? Tak odbieram te filmy. Nawet gdybym zasiadła przed tiwi pałając szczerą chęcią bawienia się dobrze, toby mnie znudziły.

A co, nie kopią się? No to się jeszcze ganiają i wykonują różne figury i przejścia akrobatyczne.
              • piotr_57 Re: eutanazja 13.06.11, 22:24
                >
                > Dlaczego? Tak odbieram te filmy. Nawet gdybym zasiadła przed tiwi pałając szcze
                > rą chęcią bawienia się dobrze, toby mnie znudziły.

Eee, tam. Nie daje się z Tobą rozmawiać. Jesteś zupełnie pozbawiona poczucia humoru, a ja mam dzisiaj wyśmienity humor.
                Dobranoc.

A co, nie kopią się? No to się jeszcze ganiają i wykonują różne figury i przejś
                > cia akrobatyczne.

Oczywiście, że tak, a jeszcze na dokładkę Dżeki "wali" fantastyczne miny :D
                • maitresse.d.un.francais Re: eutanazja 13.06.11, 22:33

>
                  > Eee, tam. Nie daje się z Tobą rozmawiać. Jesteś zupełnie pozbawiona poczucia hu
                  > moru

Masz na myśli: takiego jak twoje? Bo tak w realu to z niego słynę.
    • six_a Re: eutanazja 13.06.11, 21:08
      robienie z igły wideł. serio trzeba aż promować tym filmem kliniki w szwajcarii? ileż to wysiłku, żeby lekarz przepisał takiemu człowiekowi środki uspokajające parę razy w dozwolonej dawce, a człowiek łyknął to na raz i do widzenia? ale nieee, musi być swiss made.

niesmaczne ogólnie rzecz biorąc.
      • gr.eenka Re: eutanazja 13.06.11, 22:23
        six_a napisała:

> robienie z igły wideł. serio trzeba aż promować tym filmem kliniki w szwajcarii
        > ? ileż to wysiłku, żeby lekarz przepisał takiemu człowiekowi środki uspokajając
        > e parę razy w dozwolonej dawce, a człowiek łyknął to na raz i do widzenia? ale
        > nieee, musi być swiss made

teraz to poleciałaś górnolotną bzdurą :)
        • piotr_57 Re: eutanazja 13.06.11, 22:25
          gr.eenka napisał:

> teraz to poleciałaś... .... bzdurą :)

To u niej stan permanentny. :D:D

• six_a Re: eutanazja 13.06.11, 22:27
            zajmij się gośćmi
        • six_a Re: eutanazja 13.06.11, 22:26
          nie widzę w tym żadnej górnolotności, ale jak wyjaśnisz, chętnie poczytam.
          • gr.eenka Re: eutanazja 13.06.11, 22:31
            masz rację, chciałam być miła, ale głupota nie umie latać - bzdura pozostanie bzdurą
            • six_a Re: eutanazja 13.06.11, 22:40

> masz rację, chciałam być miła,
              fuuuuj, ładnie tak kłamać?

daj spokój, nie zrozumiałyśmy się, więc musiałaś bez ładu i składu dokopać w innym miejscu. nie przejmuj się.
        • piotr_57 Re: eutanazja 13.06.11, 22:30
          gr.eenka napisał:

> teraz to poleciałaś górnolotną bzdurą :)

Widzisz ? - słusznie Ci wytknęła. W tym co pisze nie ma żadnej górnolotności!!
          > Zostaje tylko bzdura :D
          • six_a Re: eutanazja 13.06.11, 22:35
            > > Zostaje tylko bzdura
            powiedział facio, który w wątku o eutanazji rozwija offtop o komediowych wykopkach j. chana.

well that's just swell.
    • zamysleniee Re: eutanazja 13.06.11, 21:33
      trudny temat.
      Zarzucono brukowanie, rzygi itd. Stąd spostrzeżenie, iż lepiej nie poruszać na forum trudnych spraw... luźnych też nie. Więc jakie? Czas, forumowicze pokażą.
      :)
      • malamelania Re: eutanazja 13.06.11, 22:15
        >Stąd spostrzeżenie, iż lepiej nie poruszać na
        > forum trudnych spraw... luźnych też nie. Więc jakie?

Można urządzić debatę na temat "jak jest różnica między brukowaniem a brukaniem" ;)
    • moonogamistka Re: eutanazja 14.06.11, 00:20
      Sadze, ze chce miec mozliwosc zejscia wtedy gdy JA CHCE.
      • 0mena Re: eutanazja 14.06.11, 00:56
        gorzej, gdy chciałbyś pożyć, ale bliscy ci powiedzą, abyś zakończyła swoje nędzne życie, bo nie mają czasu aby Ci pomagać; albo nie mają kasy na ośrodki opieki społecznej (wszak drogie, nieprawdaż?)

do tego właśnie zmierzamy
        • jael53 Re: eutanazja 14.06.11, 12:02
          Na razie jednak jest tak, że mówi się tym, którzy mają pogląd przeciwny (nie chcą dalej istnieć, zwłaszcza w bardzo dla siebie utrapionej kondycji), aby dla spokoju ducha mówiących jednak sobie istnieli. Jakkolwiek by to dla nich było paskudne. I otóż cała debata jest o tym, aby wolno było tym, którzy wierzą w "zbawienną moc" cierpień wszelakich żyć (i umierać) wedle swoich przekonań - oraz aby dokładnie tyle samo było wolno tym, którzy takich wierzeń nie podzielają.
    • gobi05 Re: eutanazja 14.06.11, 08:45
      Eutanazja to ogromne oszczędności dla systemu opieki społecznej. Ogromne!
      • piotr_57 Re: eutanazja 14.06.11, 09:45
        gobi05 napisał:

> Eutanazja to ogromne oszczędności dla systemu opieki społecznej. Ogromne!

Oczywiście!!
        Należy rozpalić piece Oświęcimia, Majdanka i pozbyć się wszystkich rencistów. To natychmiast i radykalnie uzdrowiłoby finanse państwa!
        (Oczywiście wcześniej należy unowocześnić piece, tak aby ciepło można było wykorzystać do produkcji energii elektrycznej)
        • aqua48 Re: eutanazja 14.06.11, 13:35
          Banalizujecie z tymi oszczędnościami, Majdankiem i tego typu wpisami. Moim zdaniem o eutanazji najczęściej i najgłośniej wypowiadają się ci, którzy w życiu nie byli zmuszeni do osobistej opieki nad nieuleczalnie chorą, cierpiącą osobą.
          podobnie z resztą jest z aborcją i in vitro, najwięcej do powiedzenia mają ci, których to (ze względu na wiek, stan duchowny, albo płeć) najmniej dotyczy.
          Eutanazja w momencie kiedy ktoś nawet bardzo ciężko chory jest w pełni sił, nie cierpi i ma przed sobą jakąkolwiek perspektywę jest złym i niebezpiecznym pomysłem. Natomiast dzięki postępowi medycyny jest całe mnóstwo sytuacji w których nie byłabym jej tak zdecydowanie przeciwna. Poza tym oprócz dość kontrowersyjnego problemu eutanazji mamy jeszcze dość powszechnie występujący problem zaprzestania "uporczywego leczenia".
          • piotr_57 Re: eutanazja 14.06.11, 13:50
            aqua48 napisała:

> Banalizujecie z tymi oszczędnościami, Majdankiem ...

Chyba prędzej już trywializujemy niż banalizujemy, ale za to już na 100% drwimy:) z niedorzecznych twierdzeń.
            Zastosowano prostacki chwyt erystyczny, polegający na sugerowaniu idiotyzmu z prawdziwej przesłanki. Stąd moja drwiąca odpowiedź.
            • gobi05 Re: eutanazja 16.06.11, 08:41
              > Zastosowano prostacki chwyt erystyczny, polegający na sugerowaniu idiotyzmu z p
              > rawdziwej przesłanki. Stąd moja drwiąca odpowiedź.

A nie przyszło ci do głowy, że pewnego dnia dostaniesz z ZUS-u wydruk z informacją, że od tej pory nie przysługują ci już żadne świadczenia, oprócz eutanazji?
              • piotr_57 Re: eutanazja 16.06.11, 09:01
                gobi05 napisał:
                >
                > A nie przyszło ci do głowy, że pewnego dnia dostaniesz z ZUS-u wydruk z informa
                > cją, że od tej pory nie przysługują ci już żadne świadczenia, oprócz eutanazji?
                >

Odmawiam dyskusji na tym poziomie!
              • female.pl Re: eutanazja 16.06.11, 09:04
                Czy ktos z Was pamieta film z Javier Bardem "W strone morza"?
                Gral w tym filmie sparalizowanego faceta, ktory od ponad 20 lat walczy o eutanazje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka