dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 00:20 BEZPLODNOSC Pigułka antykoncepcyjna okazuje się być także sterylantem, czyli środkiem powodującym bezpłodność. Antykoncepcja hormonalna zaburza działanie osi przysadka - jajnik. Nie jest to działanie uboczne, ale celowy, zamierzony efekt antykoncepcji. Działaniem niepożądanym jest natomiast brak powrotu do prawidłowej, cyklicznej czynności przysadki oraz jajników po odstawieniu środków antykoncepcyjnych, kiedy kobieta planuje zajść w ciążę. Powikłanie to obserwuje się szczególnie często, jeżeli antykoncepcję hormonalną zastosowano u młodej kobiety, która jeszcze nie rodziła. Po przerwaniu antykoncepcji samoistny powrót regularnych cykli obserwuje się (w zależności od wieku pacjentki, rodzaju i dawki stosowanych hormonów oraz czasu ich podawania) u 80-90% kobiet. U pozostałych potrzebne jest dodatkowe leczenie. Jednak te dane okazują się być zaniżone. Dr Barczentewicz uważa, że używanie środków antykoncepcyjnych jest szkodliwe dla płodności z co najmniej dwóch powodów. 'Po pierwsze odsuwa decyzję o rodzicielstwie w czasie, a po wtóre, nie zawsze niepłodność spowodowana przez te środki jest odwracalna. Dla osób używających dwuskładnikowej tabletki antykoncepcyjnej istnieje co najmniej 30% ryzyko późniejszej niepłodności. Wiecej: www.eioba.pl/a/31ea/pigulka-antykoncepcyjna-powoduje-raka#ixzz1QhqVpuPg Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 00:22 Na koniec opracowania naukowe na ten temat w języku angielskim, dla niedowiarków: www.ncbi.nlm.nih.gov www.cancer.gov/cancertopics/f...contraceptives www.infoforhealth.org/pr/a9edsum.shtml www.nap.edu/catalog.php?record_id=1814 www.fhi.org/en/RH/Pubs/factsheets/OCriskben.htm www.medsafe.govt.nz/Consumers...raceptives.asp www.achenet.org/women/oral/stroke.php jnci.oxfordjournals.org/cgi/c...act/94/23/1773 www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...t_uids=8133534 Estimates of the risk of cardiovascular death attributable to low-dose oral contraceptives in the United States. Wiecej: www.eioba.pl/a/31ea/pigulka-antykoncepcyjna-powoduje-raka#ixzz1Qhr0DBSW Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Szanuj czas swój i nasz - czytaj co linkujesz 30.06.11, 00:48 dorotajank napisała: > Na koniec opracowania naukowe na ten temat w języku angielskim, dla niedowiarkó > w: Najpierw sprawdź co linkujesz. NA cham skopiowałaś i nawet nie sprawdziłaś. > www.ncbi.nlm.nih.gov Żadnego artykułu, nazwisk, to nie źródło. > www.cancer.gov/cancertopics/f...contraceptives Brak wyniku (nie ma takiej podstrony) > www.infoforhealth.org/pr/a9edsum.shtml Przeczytałam. Ogóły o antykoncepcji - nic, czego nie znajdziesz w ulotce czy na ogólnodostępnych polskich stronach medycznych. Nie ma nic o tym o co prosiłam: - żadnej info o nastolatkach i co drugiej, która nie zajdzie - nic nie wyczytasz o uszkadzanych komórkach jajowych > www.nap.edu/catalog.php?record_id=1814 Po 1 to link do księgarni Po 2 wydanie z 91 a jako farmaceutka powinnaś wiedzieć że medyczne źródło ma wartość jeśli nie jest starsze niż 2 lata (do jest przeterminowane o - bagatela - 20 lat) > www.fhi.org/en/RH/Pubs/factsheets/OCriskben.htm To samo co w źródle drugim od góry, ogólne działanie środków anty, bla bla - żadnej info o nastolatkach i co drugiej, która nie zajdzie - nic nie wyczytasz o uszkadzanych komórkach jajowych > www.medsafe.govt.nz/Consumers...raceptives.asp Nie ma takiej strony > www.achenet.org/women/oral/stroke.php Nie ma takiej strony > jnci.oxfordjournals.org/cgi/c...act/94/23/1773 Nie ma takiej strony > www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...t_uids=8133534 Nie ma takiej strony Jak w tytule. Nadal nie podałaś źródeł, w których potwierdzą się 2 wysunięte przez ciebie tezy: odnośnie braku płodności u co drugiej, która stosowała antyki oraz brak źródła dot. uszkadzanych kom. jajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
poecia1 Re: Szanuj czas swój i nasz - czytaj co linkujesz 30.06.11, 01:08 Nglką podziwiam, że przez to wszystko przebrnełaś, ale chyba niestety bezpowrotnie zmarnowałaś swój czas. A autorka swoim nazwijmy to oszołomstwem i metodami jego uwydatniania bardzo przypomina tego gościa od wegetarian na onecie. Temat niby całkiem inny, ale poziom fanatyzmu zbliżony. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwybabsztyl Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 09:45 Jak czytam takie posty, to nie wiem, czy śmiać się czy płakać. Momentami przeraża mnie poziom wiedzy w naszym społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie najlepszy jest 30.06.11, 09:50 najlepszy jest stosunek przerywany np. mozna sobie zrobic przerwe na kawe albo na papierosa Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 10:42 Tak . A co ty wiesz na ten temat? Albo czego nei chcesz wiedziec na ten temat. Jak pozniej bedziecie miec problemy z zajsciem w cize , przebiegiem ciazy jezeli wogole zajdziecie, pieniedzmi wydanymi na leczenie, otyloscia po takim leczeniu, lub urodzeniem chorego dziecka i weiloma innymi skutkami bedziecie plakac i wolas "czemu nikt nas nie uprzedzil" .Tylko ze jak ktos wam mowi i podaje dowody (opinie dziewczyn i artykuly ) to wolicie isc w samozaprzeczenie, bo przeciez ja to biore lata jak to moze wogole szkodzic, poprostu panicznie boicie sie doposcic mysli o tym ze sie samookaleczacie. Sterylizujcie sie dalej na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
kum-nye Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 10:50 A ty tak serio wierzysz we wszystko ci ludzie w internecie napiszą? Nie podałaś ani jednego fachowego źródła mimo że wiele razy cię o to proszono. Od razu dodam, że nawet jednej tabletki anty nie łyknęłam w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 10:56 Nie nie wierze we wszystko, ale wierze ze ludzie tez chca przestrzec innych chocby ze zwyklej ludzkiej zyczliwosci. Ja kiedys uleglam okropnemu wypadkowi, zostalam skrzywdzona przez lekarza , dlatego etraz zadnemu nie ufam , bo zarabial na mnei a moj stan sie pogarszal. W koncu sama wyszukalam sobie co moze mi pomoc wlasnie dziki internetowi szukalam z podobnym problemem, ktorzy mi doradzili i wyszlam z tego.Potem rowniez na przestroge opisalam swoj przypadek i jak nalezy postepowac. Wierze ze inni ludzie moga miec podobne intencje. Po co te dziewczyny mialyby klamac, czy tak naprawde trudo uwierzyc w to ze chemia szkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 10:59 Czy jezeli sztucznie wstrzymujesz owulacje to nagle pozniej ona powroci do normy ? Juz nigdy nei bedzie taka sama. Organizm ludzki to nei jest budzik ktory mozesz nakrecic, wylaczyc , wlaczyc. Skutki sa oplakane i utzrymuja sie przez lata a czasme cale zycie. jezeli nie jajeczkujesz - to myslisz ze to jest normalne ze wsztko tam jest w porzadku? Otoz nei wszystko wsrodku sie pierdzieli a ty myslisz ze sei samo naprawi . Odpowiedz Link Zgłoś
kum-nye Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 11:01 Twoja wiara w ludzki rozsądek to też nie dowód:) A swoją wiarygodność podważyłaś już na wstępnie kłamstwem o skończonych studiach farmaceutycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 13:18 A jaki ty masz dowod ze to nie szkodzi? Bierzesz cos na co nei masz dowodu czarno na bialym. Slowa lekarza ktory za kazda wypisana recepte dostaje prowizje to twoj dowod? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwybabsztyl Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 11:11 No to mamy przesrane, bo chemia jest wszędzie. Teraz nawet strach jabłko zjeść:) Uważam, że Twoje wypociny to stek bzdur, wcale nie sugeruję, że te dziewczyny kłamały, ale musiałabym najpierw wiedzieć, czemu miały problemy - bo sorry, za wszystko nie mogły być odpowiedzialne tabletki antykoncepcyjne. W jakim stanie zdrowia były, jakie miały wyniki badań, tryb życia, przebyte choroby, przyjmowane leki? Ja zabezpieczam się hormonalnie od 7 lat, zero jakichkolwiek problemów, badania w normie, siostra - obecnie matka 2 zdrowych dzieci - brała 10 lat, koleżanki to samo i mnóstwo kobiet na całym świecie. Ale żeby brać tabletki, trzeba najpierw zrobić kompleksowe badania i być pod opieką ginekologa, nie palić papierosów, lekarz nie przepisuje tabletek, jeśli są przeciwwskazania do stosowania. Jeśli nie zrobi badań, zmieniasz lekarza. Proste. Wszystko w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 15:51 Tak sie sklada ze ja tez znam sporo kobiet ktore braly tabletki przed ciaza. U dwoch z nich ciaza przebiegala tragicznie, caly czas w szpitalu lezaly, nonstop badania, ciezki porod. Inna znowu leczyla sie hormonalnie i strasznie przytyla , tak jej zostalo. Ma jedno dziecko ale kg chyba z 50 przyszlo. Dziecko ma juz 5 lat. Nie znam kobiet ktore braly i nie mialy problemow. Twohja siostra mogla miec duze szcescie, ale nawet jesli plodnosc wrocila, to zawsze pozostaje ryzyko raka i torbieli ktore moga wyjsc w wieku menopauzy . Od 40 roku zycia kobiety zaczynaja wchodzic w okres zmian hormonalnych i u niektorych rozne rzeczy sie moga dziac. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 17:50 Stawiam diamenty przeciwko orzechom że nie jesteś farmaceutką. Posty piszesz w godzinach pracy? Pewnie jesteś jakąś nawiedzoną zakonnicą... Odpowiedz Link Zgłoś
lilyrush Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 11:22 nie wzięłaś pod uwagę jednej małej możliwości...ze ktoś może zupełnie swojej płodności nie chciec .... Ale masz racje- tabletki na dłuższa mete sa drogie. Ja sie po urodzeniu dziecka wysterylizowałam na trwale, mam spokój :-) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwybabsztyl Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 11:26 Hehehe, otóż to. Ło matko, jak koleżanka, która założyła wątek przeczyta o Twojej sterylizacji, gotowa się zachłysnąć i udławić ze świętego oburzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 12:44 Juz 100 razy lepsza ta sterylizacja niz trucie sie. A tak wogole to widze ze piguly wprowadzily naturalna selekcje, idiotki wygina. Poprostu sie nei rozmnoza hahaa:) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 13:44 pacz, pani, a u ciebie nawet chemii nie trzeba było. selekcja naturalna. od siedmiu lat na przerywanym i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
duchess85 Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 12:46 Och, ile ja bym dała żeby "zniszczyć swoją płodność" poprzez branie pigułek... :) Niestety owulacja nijak nie chce zaniknąć :( Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 12:50 Do czasu, do czasu :D Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 12:53 Wytrwaj jeszcze pare latek:) Niektorym nawet paru latek nie trzeba. Acha o ile wczesniej nei wylondujesz na ojomie czy hepatynie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 13:05 Poz tym owulacja jeszce nei swiadczy o plodnsci. Moze i zajdziesz w ciaze ale utrzymasz ja maks 3- 4 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 13:08 Jezeli do tak trwalych zmian nie doszlo to ciaza i tak bedzie zagrozona. Bedziesz caly czas lezec i miec powiklania, nei mowiac o ryzyku chorego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 15:08 lecz sie Dorotko na nogi bo na glowe juz za pozno. Oczywiscie stosujac wylacznie leki niehormonalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
livian Dorotajank nie wstyd ci? 30.06.11, 17:33 Jestes zenujaca. Normalnie nie moge sobie przypomniec kiedy ostatnio ktos byl tak zenujacy na tym forum. Glosisz teorie rodem i poziomem z kola gospodyn wiejskich przy parafii w wolce dolnej, przy okazji twierdzisz, ze masz jakies wyksztalcenie, chyba wyzsze, skoro "jestes" "farmaceuta", a twoj zasob slownictwa i umiejetnosc prowadzenia dyskusji sa na poziomie kobity od dojenia krowy (nic nie mam do kobit dojacych krowy, o ile nie zgrywaja sie na jakies intelektualistki nie bedac nimi), nie wiesz co t jest zrodlo, nie wiesz na czym polega wskazanie zrodla informacji rzekomo naukowej, tylko bredzisz cos o przepisywaniu ksiazek, klamiesz nie tylko odnosnie swojego nieistniejacego wyksztalcenia, ale klamiesz rowniez co do meritum tematu, ktory przeciez sama podalas. Zajmujesz sie tu straszeniem, wrozbiarstwem i guslami. Porazka i zenada. Nie wstyd ci? (to nie ma nic wspolnego z antykoncepcja, ten post dotyczy ciebie - wyjasniam to, bo na pewno do ciebie to samo nie dotrze i pewnie mi odpowiesz, zeym sobie sama poszukala, albo dalej sie trula tabletkami, bo to nie twoja sprawa - tyle, ze ja nie o tym napisalam!) Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Dorotajank nie wstyd ci? 30.06.11, 17:40 daj dziewczynie spokoj :-) stara sie troll jak moze!! Odpowiedz Link Zgłoś
wen_yinlu Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 17:45 > u (15- 16 lat) najprawdopodobniej nie bedzie matka. Czy zdajecie sobie sprawe z > e jest to glowna przyczyna nieplodnosci par w tych czasach. Główną przyczyną jest pogarszająca się jakość nasienia u mężczyzn. Nikt nie wie do końca czemu tak się dzieje, ale znam osobiście 2 pary u których to męskie nasienie sprawia problemy, a nie kobieca bezpłodność. Coraz to częstsze jest... Odpowiedz Link Zgłoś
livian Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 18:24 Na pewno to dlatego, ze sasiadki wszedzie naokolo zazywaja te okropne tabletki i to te opary sie unosza i niszcza doszczetnie to nasienie. Z kazdym nieaktywnym plemnikiem w takim nasieniu niskiej jakosci zabijane jest jedno dziecko......... Z tym,z e tu nie zabija bezposrednio ojciec, tylko sasiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 18:33 to od nurzania się w wypchanej tabletkami pochwie. pono kurczy się, a na końcu znika wogle;) znaczy penis, nasienie znika razem z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:26 Sprawdz i podaj to twojej corce w tym wieku idiotko. W wieku mlodzienczym gospodarka hormonalna sie rozwija, jest burza hormonow, wprowadzajac sztuczne hormony mozesz na stale zaklocic nie tylko plodnosc ale i rozwoj umyslowy.Puknij sie w czolko. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:26 Sprawdz i podaj to twojej corce w tym wieku idiotko. W wieku mlodzienczym gospodarka hormonalna sie rozwija, jest burza hormonow, wprowadzajac sztuczne hormony mozesz na stale zaklocic nie tylko plodnosc ale i rozwoj umyslowy.Puknij sie w czolko. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja PILNE do dorotyjank!! 01.07.11, 16:53 dorotajank, gdzie mozna znalezc dokladniejsze informacje na temat uposledzen umyslowych bedacych skutkiem zazywania tabletek? to bardzo wazne, bo musze kogos przekonac, zeby nie bral tabletek, a ta osoba wlasnie jedyne, czego sie boi, to zaburzenia umyslowe, gdybym jej pokazala dokladne liczby na ten temat, to na pewno zrezygnuje z zakupu pigul, pomoz uratowac co najmniej jedno ludzkie istnienie (nie liczac jej dzieci!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: PILNE do dorotyjank!! 01.07.11, 18:23 Ja juz niestety jestem dawno po studiach i do wielu materialow juz nei mam dostepu, poza tym takie informacje jak dokladne cyferki wystepuja jedynie scisle specjalistycznmych portalach lekarskich niestety strzezonych, a artykulow medycznych na takie tematy nei znajdziesz w internecie bo na artykulach sie zarabia a nie ratuje ludzkosc. Niesetety zyjemy w czasach gdzie czlowiek jest tylko zasobem , konsumentem niczym wiecej. Znam kogos , kto moglby podac adresy poradni zajmujacych sie antykoncepcja, radza jak bez niej zyc i dla czego. Nie ma specjalistycznych poradni od zaburzen psychicznych po tabletkach, niestety jest to prawda a dowiedzialam sie tego na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
wen_yinlu Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 18:38 Nie jestem ani pro- ani anty- jeśli chodzi o pigułki antykoncepcyjne, sama nie używam, ale tylko dlatego, że moje ciało ich nie toleruje i czuję się źle (próbowałam wielu marek, składów itd). Interesuję się tym tematem jednak z czystej ciekawości i z racji wykształcenia i zainteresowań (biochemia). Jest wiele ciekawych prac z różnych krajów dostępnych w bazie PubMed - raz widać, że pigułki zwiększają ryzyko zakrzepicy (ale o tym wszystkie wiemy), raz, że mogą się pojawić zmiany na szyjce macicy i potrzebna jest regularna cytologia (też wiemy o tym), innym razem znów wychodzi, że hormony chronią przed niektórymi nowotworami. Nic nie jest takie czarno-białe :) Dla zainteresowanych kilka artykułów: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18513406 (pełny art. dostępny też) www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0066-782X2011005000022&lng=en&nrm=iso&tlng=en www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21289940 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20814444 (poziom antyoksydantów w surowicy krwi zmienia się pod wpływem pigułek - na gorsze) ... i wiele innych. Niestety (dla autorki wątku) niespecjalnie można znaleźć cokolwiek o bezpłodności :P Ja tam śledzę szczególnie nowości w zakresie nowoczesnej antykoncepcji dla mężczyzn... Przydałoby się coś w końcu, przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:24 Sama piszesz o skutkach ubocznych i ty jestes neutralna? To szcescie ze twoj organizm ich nie toleruje, bo intelektem bys go zniszczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja dorotajank - odpowiedz prosze, to wazne!! 01.07.11, 16:45 dorotajank, rozwin prosze ostatnia mysl: co to znaczy zniszczyc organizm intelektem? W jaki sposob niszczy sie organizm intelektem? Dlaczego wen_yinlu zniszczylaby swoj organizm intelektem, gdyby tylko tolerowal tabletki? Nie rozumim tego, naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: dorotajank - odpowiedz prosze, to wazne!! 01.07.11, 18:51 Nic strasznego tu akurat nie mialam na mysli:) Chodzilo mi o to ze jakby mogla to by brala pigulki , a to wg mnie nie jest zbyt inteligntne:) Dlatego powiedzialam ze zniszczylaby go intelektem (czytaj : brakiem intelektu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 18:54 Dorotajank zapomniała napisać, że resztki tabletek znajdują się w moczu kobiet, które je zażywają, mocz trafia do toalet, stamtąd do rzek, ryby to piją i tym samym spożywają te hormony, potem ludzie jedzą te ryby i w efekcie wszyscy, którzy jedzą ryby mogą być bezpłodni. Także nie jedzcie ryb ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 20:54 A to i wody pić nie możemy. Biedni my :( Odpowiedz Link Zgłoś
tanahoe Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 21:31 Ło matko czytać mi się nie chce tych bredni. Toż to jakiś moherowy wątek. Zaraz jakbyśmy zaczęli o prezerwatywach itd to okazałoby się, że też są zakazane i niezdrowe bo tylko jeden, jedyny kierunek jest prawidłowy. Chyba lepiej brać tabletki niż usuwać ciążę... Nie polecam też czytania ulotek wszelakich leków. Antybiotyki i inne leki mogą wywołać takie choroby i skutki uboczne, że lepiej ich nie brać. Tak zazwyczaj jest napisane w ulotkach. Polecam zioła i roztarte pająki. Sama biorę pigułki od lat, czuję się świetnie. Dzieci mam. Libido mam. W moim wieku zastępują terapię zastępczą hormonalną więc czuję się świetnie i pewnie będzie mi trudno je odstawić. Regularnie robię badania. Pigułki trzeba dobrać. Pierwsze musiałam zmienić bo byłam nerwowa. Znam wiele kobiet nie mogących zajść w ciążę i mających różne przypadłości zdrowotne - guzy itp, które nie biorą pigułek... Odpowiedz Link Zgłoś
tanahoe Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 21:40 No nie pójdę sobie jutro pampersy kupić aby środowiska nie zanieczyszczać.... Jak sobie pomyślę o tych zmniejszających się prąciach.... żal :( A na poważnie to miałam na uczelni taką wielce religijną koleżankę głoszącą podobne poglądy na temat każdej formy antykoncepcji. Jedyna dozwolona to taka naturalna polegająca na obserwowaniu śluzu i rozpulchnienia szyjka macicy. Jak komuś pasuje to ja nie mam nic przeciw. Tylko nie bardzo rozumiem dlaczego ktoś chce narzucać mi swoje przekonania. Przecież ja nie wtrącam się w jego życie... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:13 Jezeli juz wspominacie o rybach i zanieczyszconej wodzie to wspominalam juz o tym wczesniej - po 3 nogi u zab , rozdwojone ogony i przerozne mutacje, to nie wszystko te ryby tez sa bezplodne i juz jest z tym problem poniewaz sie nie rozmnazaja. Wiec jest to zamach na ekologie i wogole zapas zywnosci na calym swiecie. Ja nei jestem dewota i nie mam nic przeciwko antykoncepcji, jestem jedynie wrogiem sztucznej chemicznej antykoncepcji okaleczjacej kobiety psychicznie i fizycznie. To ze teraz nei odczuwacie skutkow lub sa one male do pominiecia nie znaczy ze kiedys sie nie wylegna jak gdrzyby po deszczu, za chwile znajdzie sie jakas madra i napiesze - przeciez na cos trzeba umrzec. Super madre sa te co biora tablety latami po 5, 7 , loo matko 10 lat. To brzmi jakby juz byly uzaleznione. Jak ktos pakuje codzien przez 10 lat to swinstwo pelne syntetycznych hormonow to ja nei wierze ze jest calkowicei zdrowy , to kwestia czasu, nawet jezeli juz ma dzieci, raczysko torbniele wyleza predzej niz sie tego spodziewaja, moze nie przy 30 -tce ale w wieku 40,50,60 lat. To jest na bank. Bronicie tych tabletek jakbyscie byly jakas sekta narkotyczna, tak jak palacze co roku umiera ok 12 tys ale onie dalej mowia ze to stres itd. Moze i kobiety nie biorace pigul tez ,aja czasem problemy zdrowotne, ale jakby braly te piguly to byloby z nimi o woeile gorzej chyba by sie juz na tamten swiat przekrecily. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:19 Co zagluszasz swoje sumienie nazywajac to bredniami i wtorujac w we wzajemnym kolku wsparcia. Kobieto nei masz wytrysku w wsrodek i wciaze nie zachodzisz wystarczy uwazac nieco, facet doskonale czuje kiedy mu sie zbliza, wczesniej faktycznie wydziela sie wydzielina ale jest to za mala ilosc by doszlo do zaplodninia a jezeli juz chcesz tak uwazac to obserwacja wlasnej owulacji nie jest glupia. Lepiej sie troche postarac niz truc chyba nie... Potem sie nei wyplacisz na leczenie z tego. Najlepiej wobec ciebie zyc w blogiej nieswiadomosci, ale ktoregos dnia obudizsz sie z reka w nocniku. Ten temat nei jest dla starych uzaleznionych bab jak wy, a dla kobiet ktore tego nei braly i mysle ze przemyla s[prawe jak poczytaja Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:45 słyszałaś kiedyś o czymś takim jak preejakulat? to doczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:49 Dorotajank - ja nigdy tego swinstwa nie bralam, ale chcialabym sie dowiedziec od ciebie wiecej, np skad wiesz, ze w wydzielinie, zanim "mu sie zblizy" to jest za mala ilosc, zeby zajsc w ciaze? Czy to Twoje przeswiadczenie, czy wykazaly to jakies badania, ktore poczynilas studiujac farmacje? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 17:47 Tzn, tak ta wydzielina to jest taki sluzik. Tak jak my kobiety wydzielamy go w pochwie, tak facet twz produkuje swoj sluz , ktoru ma nawilzac podczas stosunku - to jest ta wydzielina. W tej wydzielinie moga znajdowac sie plemniki. Zdania sa podzielone jedni mowia ze do zaplodnienia wystarczy jeden plemnik. Teoretycznie tak jednak jest to bardzo trudne. Nie jestem natomiast pewna czy na 100 % niemozliwe gdyz nie badalam milionow kobiet. Powiedzialabym raczej ze bardzo malo prawdopodobne. Natomiast facet czuje kiedy mu sie zbliza, nie powinien on czekac tuz do osatniej chwili tylko nieco wczesniej. Najlepiej pocwiczyc to przez pierwsze miesiace w prezerwatywie. Ja nauczylam tego meza i wczesniejszego narzeczonego, zreszta obije byli przeciwni chemii. O tej metodzie dowiedzialam sie od mamy, ktora tez tak wspozyla, wspolzyje tak tez moja siostra i z tego co wiem 2 siostry cioteczne z ktorymi mam blizki kontakt. Zadna z nas nie zaliczyla wpadki. Jezeli jestes mlodziutka nie masz tslego partnera proponuje pzrez dluzszy czas prezerwatywy i przerywany. Natomiast jezeli juz jestes na drodze do malzenstwa lub jestes go pewna ze cie kocha itd to ja mysle ze macie do siebie na tyle zaufania by sie tego nauczyc . Radzilabym rowniez obserwowac owulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Farmakologiczna antykoncepcja 02.07.11, 10:49 I to, powiadasz, jest zdrowa i skuteczna metoda antykoncepcyjna. Stosunek przerywany. Ciesze sie, ze mi to podalas, bo teraz juz wiem co robic. Od dzis, jesli spotkam jakiegos milego chlopca, to bede z nim to cwiczyc zgodnie z twoja instrukcja. Do tej pory wszedzie czytalam, ze przerywany to pic na wode, zero zabezpieczenia przed ciaza ale to wszystko na pewno tak maci ten biznes antykoncepcyjny, zeby ludzie kupowali, a nie stosowali przerywany. Chamstwo! Wprawdzie nie odpowiedzialas na moje pytanie - czy to jakies oficjalne badania, czy jednak twoje osobiste przekonanie, z ta iloscia plemnikow "zanim mu sie zblizy", ale wnioskuje, ze chyba jest to Twoja wiara, zatem przyjmuje to jako wyznacznik dalszych krokow w moim zyciu, bo zaimponowalas mi niesamowicie tym watkiem i teraz juz do mitologii bede zaliczac wszelkie inne opracowania na temat antykoncepcji, ty bedziesz mi swiatlem w tych sprawach. Wszak potwierdza sie tow szystko i u Twojej mamy, ktora cie tego nauczyla , i u paru kuzynek. To chyba o czyms swiadczy, nie badzmy naiwni! Jestes misionarka. P.S. Jeszcze na koniec ostatnie pytanie, bo to w sumie dla mnie wazne - co ksiadz proboszcz na to? Na ten stosunek przerywany wedlug instrunkcji Twojej mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
asiu_3 Re: Farmakologiczna antykoncepcja 30.06.11, 22:17 Na poczatku chcialam sie jakos odniesc do tego tematu, ale pozniej rece zaczely mi opadac coraz nizej, nizej, nizej i nizej... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:37 Rece to ci jeszcze opadna razem ze szczeka jak pojawia sie powiklania. Odpowiedz Link Zgłoś
asiu_3 Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 22:52 Nie bede dyskutowala z osoba, ktora zamiast argumentow wkleja posty z forow i sadzi bledy ortograficzne w co drugiej wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:52 Prosze kolejne odkrycia : www.suite101.com/content/contraceptives-and-fertility-a26083 Rak piersi, rak watroby (oczywiste) , rak macicy Pisze rowniez o bezplodnosci jako skutku ubocznym, zreszta przetlumacze naflowek madralom: The working group for the International Agency For Research On Cancer, part of the World Health Organization (WHO), concluded that oral contraceptives cause breast cancer, liver cancer and cervical cancer. Aside from the obvious risk to life, these cancers can have the side-effect of secondary infertility, pregnancies which fail to go to full term due to weakened cervix and failure to breast feed due to breast cancer. Miedzynarodowa grupa zajmujaca sie badaniami nad rakiem odkryla ze doustne srodki antykoncepcyjne powoduja raka piersi watroby i macicy. Oprocz oczywistego zagrozenia dla zycia , efektu ubocznego jakim jest bezplodnosc, poronienia ( pregnancies which fail) , klopotami z karmieniem piersia .... Reszte doczytajcie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:54 Wiele artykolow niestety jest propaganda reklamowa, jak mowie jest to ogromny biznes Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 16:59 Poza tym, ze jestes farmaceuta, jestes tez tlumaczem,wow!!!? Niesamowita jestes. Klaniam sie przed twoim intelektem. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 17:56 Ostrożnie, bo jeszcze zniszczy cię tym intelektem;) Odpowiedz Link Zgłoś
raohszana Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 18:03 sundry napisała: > Ostrożnie, bo jeszcze zniszczy cię tym intelektem;) * Nie intelektem, tylko pigułki jej niecnie poda i wtedy dopiero będzie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 18:10 Ja tylko w nawiązaniu do tego posta: forum.gazeta.pl/forum/w,16,126567138,126634738,Re_Farmakologiczna_antykoncepcja.html :D love it! Odpowiedz Link Zgłoś
raohszana Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 18:37 sundry napisała: > Ja tylko w nawiązaniu do tego posta: > > forum.gazeta.pl/forum/w,16,126567138,126634738,Re_Farmakologiczna_antykoncepcja.html > :D love it! * Intelekt-wyniszczyciel XD Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Farmakologiczna antykoncepcja 02.07.11, 10:37 raohszana napisał: > sundry napisała: > > > Ja tylko w nawiązaniu do tego posta: > > > > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,16,126567138,126634738,Re_Farmakologiczna_antykoncepcja.html > > :D love it! > * > Intelekt-wyniszczyciel XD ale tylko przy tolerancji na tabletki anty. U tych, ktore nie toleruja antykow, intelekt nie jest zlosliwy. Eeeee, cos takiego chyba wychodzi, jak sie to wszystko przeanalizuje doguembnie, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
raohszana Re: Farmakologiczna antykoncepcja 02.07.11, 11:58 reniatoja napisała: > ale tylko przy tolerancji na tabletki anty. U tych, ktore nie toleruja antykow, > intelekt nie jest zlosliwy. > > Eeeee, cos takiego chyba wychodzi, jak sie to wszystko przeanalizuje doguembnie > , czy nie? * Czyli to te tabsy uzłośliwiają intelekt! Bogowie, co też ta farmakologiczna machina z nami robi! Argh! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 19:00 Swoja droga czy ktos skojarzyl dlaczego tyle gwiazd hollywudu miala pousuwane piersi lub walczyla z rakiem? Otoz antykoncepty - ciagle zmainy partnerow i oto efekt. Olivia newton john Anastasia Kylie Minogue .... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 19:01 no to spolszczylam :) hoollywoodu tak poprawnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 19:37 ja uzywam pigulek i tylko z ta metoda czuje sie pewnie. Problemy z polodnoscia u wspolczesnych par sa raczej zwiazane z tym ze kobiety sie pozniej decyduja na dziecko, wczesniej kobieta rodzila jak bog dal, czyli w okolicach 20tych urodzin, dzis to pierwsza ciaza dopiero po 30tce, i to jest problem a nie hormony. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 19:40 pary ktore znam stosowaly naturalne metody (katolickie pary dodam, czyli gumek tez nie), oczywiscie wpada przynajmniej jedna zaliczona, i nieplanowane dziecko. Takze takie metody sa nieskuteczne, i ryzykowne, moze osibe ktos pozowolic na nie ktos kto w razie ewentualnej wpady nie bedzie mial dramatu zyciowego. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 19:40 hehe, a para ktora znam, kobieta na antykoncepcji hormonalnej przez pare lat, ma 2 zdrowych dzieci, pierwsze w wieku 28 urodzila. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 19:44 Zobaczymy jak ona bedzie cierpiec w menopauzie;) hehehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 19:43 Oj jak ty malo wiesz. Jezeli wg cie bie hormony nei maja wplywu na plodnsc to dlaczego bezplodnosc leczy sie hormonami. Hormoanami mozna leczyc jak i niszczyc to jest bron obusieczna. A naturalnie trzeba umiec sie zabezpieczac nikt nie mowi ze to jest proste. Ale lepiej sie nieco na poczatku pomeczyc . pozniej to rutynka, niz sie okaleczac. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 19:56 Kolejan tragedia : Torbiel skórzasta jajnika W czerwcu tego roku wykryto u mnie torbiel skórzasta o wymiarach 67x48x21mm. Od stycznia usiłuję zajść w ciążę i wiem tylko tyle, że z jednym jajnikiem jest możliwość zapłodnienia, ale bezskutecznie. W związku z tym mam pytanie, gdyż mój lekarz mnie o niczym nie poinformował czy to po prostu przez torbiel nie mogę zajść w ciążę czy jestem bezpłodna przez branie silnych tabletek antykoncepcyjnych danych mi bez robienia badań? I czy ten torbiel mam pilnie usunąć czy jest to niepotrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
samwieszkimjestem Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 20:07 Moja znajoma jest dzieckiem, które urodziło się z matki, posiadającej tylko jeden jajnik. Wtedy lekarze mówili, że no chance... A po paru latach - niespodzianka. Podobno jej rodzice nie starali się specjalnie (przedtem, mając 2 jajniki, urodziła pierwsze dziecko). Da się :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 20:10 Wasza skuteczna tabletka, z tego dziecka jak cos bedzie to cud!!!! witam,ja tez mam podobny problem. Zaszłam w ciążę w czasie stosowania tabletek antykoncepcyjnych (Cilest) i brałam je, jak się okazało jeszcze przez około miesiąc po zapłodnieniu. Teraz oczywiście boję sie o ich ewentualny wpływ na dziecko!!! Lekarka nie potrafi mi wytłumaczyć, gdzie leży przyczyna nieskuteczności tej antykoncepcji.Dodam,że tabletki brałam bardzo regularnie, wymiotów ani biegunki nie miałam. Brałam co prawda antybiotyk, ale skończyłam go ponad miesiąc przed zajściem w ciążę. Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego tabletki, które uważane są za jedne z najbardziej skutecznych zawiodły??? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 20:12 Teraz to dopiero zacznie sie wam nerwica. Czy wy w ciazy nei jestesie a prochy bierzcie;) I co co meisiac po tescik czy ja czasem kosmity w srodku nie mam zmutowanego prochami? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 20:19 A w google az sie roi od postow - barlam tabletki a wpadlam. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 20:27 Weź dziewczyno nie trolluj. Uszanuj prawo innych do decydowania o sobie. Niech każdy stosuje te metody, które mu odpowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotajank Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 20:33 Na koniec: anulka83 słuchajcie!! nie bierzcie hormonów po braniu hormonów mam cukrzyce i mam raka piersi !! wsyzsktkie badania wyszły ze to przez hormony trzymajcie sie! i same sobie odpowiedcie Odpowiedz Link Zgłoś
raohszana Re: Farmakologiczna antykoncepcja 01.07.11, 20:56 dorotajank napisała: > Na koniec: > > anulka83 > słuchajcie!! nie bierzcie hormonów po braniu hormonów mam cukrzyce i mam raka p > iersi !! wsyzsktkie badania wyszły ze to przez hormony trzymajcie sie! i same s > obie odpowiedcie * Proszę, nie kompromituj się przytaczając takie brednie. Odpowiedz Link Zgłoś