Dodaj do ulubionych

Portale randkowe a wierność w związku

18.07.11, 20:40
Witam Was!
Mam do Was pytanie, chciałbym odnieść się do Waszych doświadczeń. Otóż od ponad roku spotykam się z pewną kobietą. Nie jesteśmy dzieciakami, oboje jesteśmy po 30-tce. Otóż, niedawno odkryłem, że moja dziewczyna odwiedza portale randkowe, pomimo, iż od ponad roku jesteśmy parą. Oczywiście zdziwiłem się, powiedziałem jej, że to dziwne, że dziewczyna czuje pokusę wchodzenia na portale randkowe i flirtuje, ogląda zdjęcia mężczyzn gdy jest w związku. Ona naskoczyła na mnie, powiedziała mi, że jestem chorobliwie zazdrosny i że to iż, wchodzi na portale randkowe to nic złego, że wiele par tak robi. Powiem szczerze, że do tej pory nie wiem co mam zrobić. Jak można komuś zaufać i zbudować coś, jeżeli druga osoba, nie rozumie co to jest lojalność, nie rozumie, że bycie w związku oznacza rezygnację z flirtowania itp. Czy mieliście podobne doświadczenia? Co wówczas zrobiliście?
Obserwuj wątek
    • varia1 Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 20:48
      było juz tu parę wątków na ten temat

myślę że po prostu macie inne zupełnie pojęcie wierności i zdrady, trzeba takie rzeczy ustalać na początku

no ale to mówię ja, będąca w szczęśliwym związku i mająca kilku(nastu) przyjaciół na niezobowiązujący seks oraz akceptująca takie samo zachowanie partnera... żadne z nas nie ma poczucia że jest zdradzane... fakt, mój przypadek to skrajność i nikogo nie namawiam na kopiowanie tego modelu związku, bo nie każdy potrafi oddzielić seks czy flirt od prawdziwego uczucia...
      ale tylko chcę ci pokazać jak różne może być pojmowanie zdrady, wierności i wolności w związku
      • kominiek Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:22

A możesz podać linki do tych wątków?
        • varia1 Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:27
          spróbuj poszukać : otwarty związek - kij w mrowisko , czy coś podobnego... ale ten wątek był odpowiedzią na inny wątek wcześniejszy założony przez kombinerki.pinocheta .... nie pamiętam, a nie bardzo teraz mogę poszukiwać...
          • kombinerki.pinocheta Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:32
            O prosze, juz nie kombi tylko kombinerki.pinocheta. Jeszcze troche i przejdziemy na "pan".
            • varia1 Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:50
              Kombi, wybacz ten ton oficjalny... pan mógł nie wiedzieć kim jesteś:)
              no chodź, rzuć wszystko i chodź daj pyska:D
              • kombinerki.pinocheta Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:55
                > Kombi, wybacz ten ton oficjalny... pan mógł nie wiedzieć kim jesteś:)

Nie obrazaj mnie.

> no chodź, rzuć wszystko i chodź daj pyska:D

Nie moglbym byc jednym z wielu.
                • varia1 Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 22:10
                  nie przesadzaj Kombi, co?
                  przecież ja Ci nie proponuję pocałunków z jęzorem tylko przyjacielskie "daj pyska"

• kombinerki.pinocheta Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 22:20
                    Niech bedzie.
                    • varia1 Re: Portale randkowe a wierność w związku 19.07.11, 08:35
                      lubię to !
    • encanto1960 Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 20:50
      Ona tylko chce zmienic partnera.
      • kominiek Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:09

No właśnie ja chyba tak samo to rozumiem...
        • encanto1960 Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:12
          To takie wywolywanie wilka z lasu i wcześniej czy później doprowadzi do co najmniej romansu. Tak uwazam chociaz mogę sie mylić.
    • real_mayer Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 20:58
      Widzę to tak - bycie w związku nie oznacza rezygnacji z flirtowania. Czasem ktoś powie komplement ty się odwdzięczasz i masz flirt gotowy, dzięki któremu czujesz się na chwilę piękniej i pewniej.
      Jednak portale randkowe <są dla mnie tajemnicą, więc piszę trochę w ciemno> to jakby szukanie zaczepki na siłę i to działałoby mi na nerwy <delikatnie mówiąc>.
      Varia ma rację, że takie pojęcia wyjaśnia się na starcie znajomości, w Twoim przypadku w sumie to jest dobra chwila, bo co to jest rok? Dobry czas na zapoznanie się ze zdaniem dziewczyny.

ps. Kominek?? Serio??
      • kominiek Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:08
        Kominiek, nie kominek. Ale właśnie się zastanawiam czy dojrzałej kobiecie tłumaczyć, że to jest dziwne, że chodzi po portalach randkowych? Dziś w dobie netu nie trzeba wychodzić na dwór, pokusy czyhają wszędzie. Mnie osobiście wydaje się, że dojrzałość polega na tym, że rezygnuję z czegoś na korzyść czegoś innego. Jeżeli dziewczyna czuje potrzebę wirtualnego randkowania, to chyba nie traktuje mnie poważnie...
        • real_mayer Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:13
          Może mieć po prostu inne spojrzenie. Masz trzy wyjścia:
          1. olać i szukać takiej, która myśli tak, jak Ty,
          2. zaakceptować i nigdy więcej nie robić uwag w tym temacie,
          3. próbować zmienić podejście obecnej dziewczyny do sprawy.

Twój wybór, Twoje życie.
        • encanto1960 Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:14
          Jestes przejściowo , albo z braku laku i kit dobry.
      • tais86 Re: Portale randkowe a wierność w związku 19.07.11, 17:54
        jeśli jesteś czytelniczką kominka, to nie rozumiem, jak mogłaś pomyśleć, że to on:)
    • moonogamistka Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 20:59
      odstawilabym laske i znalazla kobiete, ktora zajmowalaby sie tylko Toba:-)
    • lusseiana Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:06
      Wierność i lojalność, a oglądanie innych mężczyzn/kobiet czy nawet flirt to zupełnie różne rzeczy, które niekoniecznie muszą się w jakikolwiek sposób łączyć. W każdym razie u mnie się nie łączą, a zaufania ani budowanie poważnego związku nie wykluczają. Tak jak napisali Ci już poprzednicy - macie zupełnie inny pogląd na tę sprawę. Tobie się wydaje, że będąc w związku trzeba być niczym wół w kieracie - z klapkami na oczach - a jej już niekoniecznie. Nie twierdzę, że jedna wizja jest lepsza od drugiej, po prostu się nie dobraliście.

A już zupełnie osobiście wyrażając własne zdanie, to uważam, że przesadzasz. No ale skoro nie jesteście ślepo zakochanymi dzieciakami, to widocznie masz jakieś powody.

Tak czy inaczej pozdrawiam.
      • black-sandra Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:07
        Uważam za nienormalne spędzanie czasu na portalach randkowych będąc w związku .
        • lusseiana Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:10
          Twoje prawo. Czy ktoś Ci je gdzieś odebrał?
      • kominiek Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:12

No tak, ale gdzie jest ta granica? Jeżeli Ona czuje potrzebę oglądania zdjęć mężczyzn, flirtowania z nimi, to czy jest gwarancja, że nie przekroczy granicy? Być może, jak kto słusznie zauważyłaś, mamy inne spojrzenie na związek? Dla mnie związek, to lojalność, pełne stuprocentowe zaufanie. Unikanie pokus, bo wiadomo, krew nie woda...
        • lusseiana Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:25
          No ale chwila, Ty się mnie pytasz, gdzie ONA ma granicę? No wybacz, ale ja nie Kaszpirowski, ani żadna wróżka Aida... ;)

Ja wiem, gdzie ja mam swoją, wie to mój facet i vice versa. Nie wyklucza to ani lojalności, ani zaufania. A gwarancję to masz tylko na śmierć - upomni się o swoje na pewno. Co do całej reszty, to możesz mieć tylko nadzieję. Unikanie pokus, krew nie woda... no wybacz, ale ona chyba nie prezentuje poziomu pieska preriowego, prawda? Jeśli będzie jej zależeć, to nie zdradzi Cię nawet ze stadem napalonych i cuda obiecujących samców na samotnych wakacjach, a jeśli zależeć nie będzie, to i w zakonie klauzurowym znajdzie jakiegoś odźwiernego, który mógłby ją obsłużyć, gdy Ty wyjdziesz na 10 minut na stronę. Może weźcie to przegadajcie na spokojnie jak dorośli ludzie, bo wiesz... forum prawdy o Twojej kobiecie Ci nie powie.

Pozdrawiam.
    • black-sandra Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:06
      To jest straszne .
    • kolor_purpury Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:16
      to nie jest normalne, ale nie musi oznaczać końca związku. spróbuj dowiedzieć się dlaczego zagląda na te portale- może lubi flirt, słuchanie komplementów, a Ty jej tego nie dajesz. jeżeli nie będzie chciała rozmawiać i dalej obstawała przy swoim to radzę darować sobie ten związek- najwidoczniej macie zupełnie inne pojęcie o partnerstwie.
    • real_mayer OT - jestem w szoku 18.07.11, 21:24
      kulturalnymi odpowiedziami na Twój post!! Co się stało z tym forum???
      protestuje!! Wyobraź sobie, że jesteś z nią w związku małżeńskim. Oto moja rada
      https://i.ehow.com/images/a02/83/co/get-divorce-attorney-800x800.jpg
      • kombinerki.pinocheta Re: OT - jestem w szoku 18.07.11, 21:53
        Real, kiedy rzucisz meza i zwiazesz sie ze mna?
    • mumia_ramzesa Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:24
      Albo czegos jej brakuje i szuka tego na tych portalach albo sie od nich uzaleznila.
      Tak czy inaczej problem jest.
    • grzeszna_marta Re: Portale randkowe a wierność w związku 18.07.11, 21:26
      jak kobieta chce zdradzic to wcale nie musi zakładać konta na portalach randkowych wystarczy , ze wyjdzie np do pracy .Przypuszczalnie brakuje jej w związku tego czegoś tej tajemnicy , uniesień być moze pożądania ? dobrego seksu ?
      ja traktuję takie portale jako dobra zabawę i nic ponad to wiec wszystko zależy od danej osoby
    • m-kow więc 18.07.11, 23:01
      Jesteś przejściowy, lub jak kto woli "niedocelowy". Z drugiej strony skoro łyknąłeś tekst o chorobliwej zazdrości i poważnie się nad nim zastanawiasz, a portal nie spełni pokładanych w nim nadziei, masz szansę zostać docelowym...

---
      "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
      • eijawanoko Re: więc 19.07.11, 16:38
        m-kow napisał:

> Jesteś przejściowy, lub jak kto woli "niedocelowy". Z drugiej strony skoro łykn
        > ąłeś tekst o chorobliwej zazdrości i poważnie się nad nim zastanawiasz, a porta
        > l nie spełni pokładanych w nim nadziei, masz szansę zostać docelowym
        ...

ale to jednak trochę poniżające... ja bym wolała zaproponować malutką przerwę i 'zatęsknienie za sobą' - nie jakieś łzy, dramaty, nie wiadmo co ;)), tylko po prostu najnormalniejsze w świecie wyjechanie na wakacje,urlop/ poimprezowanie oddzielnie, bez siebie.

ale są dziewczyny. co po 30tce sie na to nie odważą. wolą kombinować... a to - w moim odczuciu - nieuczciwe, nielojalne. szczerość - nawet bardzo trudna dla drugiej osoby, dla mnie także!!! - jest w moim odczuciu bardzo istotna!
    • fieldsofgold takie spostrzezenie 19.07.11, 09:38
      a mnie ciekawi, dlaczego nikt na autora nie naskoczyl, ze grzebie w nieswojej poczcie/narusza czyjas prywatnosc/chcial to ma...jak to sie dzieje zwykle w przypadku kobiet "odkrywajacych" wirtualne randki partnera ;-)))

Kominiek, a wracajac do tematu dla mnie to tez jest nie halo.
    • black.molly Re: Portale randkowe a wierność w związku 19.07.11, 09:47
      Załóż sobie konto na tym portalu i nawiąż z nią znajomość, to się dowiesz, czego ona właściwie tam szuka.
    • netsave Re: Portale randkowe a wierność w związku 19.07.11, 14:22
      Jeśli tylko flirtuje i nie umawia się to jest ok , widocznie lubi taka rozrywkę
    • eijawanoko Re: Portale randkowe a wierność w związku 19.07.11, 16:29
      trochę piszesz beznamiętnie o tym związku: nie jesteśmy dziećmi... od roku spotykamy się... jakby to był układ... na ściśle określonych zasadach, zapisanych w umowie...
      kochacie się? kochasz ją? mówicie sobie o tym? jest między wami namiętność, ciepło, uczucia, zaangażowanie? radość z bycia we dwoje, z przeżywania czegoś wspólnie?

nie wyobrażam sobie bycia z kimś, kochania kogoś i jednocześnie zagladania na portale randkowe... ale to nie jest sedno problemu - tylko skutek, jeden z wielu byc może!!! ale nie pytaj nas, co my na to. widać, że w tym związku cos jest nie tak, że czegos twojej dziewczynie brakuje... jeśli to mądra dojrzała kobieta - rozmawiaj. jeśli jest lekkomyślna i nie umie docenić Twoich uczuć i zaangażowania - zostaw ją, bo nie będzie tego umiała już nigdy, bo tak już ma, bo lubi szukać nowych wrażeń (i w konsekwencji cię unieszczęśliwi...).

ja nie chciałabym, żeby mój facet po roku od decyzji o byciu razem, oglądał sobie 'inwentarz' na portalach randkowych... dla mnie to równoznaczne z brakiem lojalności. chyba, że nie traktuje związku ze mną poważnie... bo po roku juz się wie, czy to cos poważnego, czy nie. zwłaszcza, kiedy ma sie ponad 30 lat.
      jeśli włazi na takie portale - to wg mnie nie traktuje cie poważnie. ja tak to rozumiem.
    • wen_yinlu Re: Portale randkowe a wierność w związku 19.07.11, 16:59
      Takie portale uzależniają tak jak zakupy, mój miał jakiegoś dziwnego bzika na tym punkcie ale pogroziłam, że tego nie akceptuję i jak przyłapię znów to potraktuję jak mini-zdradę i wyślę na terapię uzależnień. Co innego też takie łażenie i czytanie profili durnych, a co innego angażowanie się w długie wymiany zdań z soczystymi detalami typu "chciałbym cię oglądać w piżamce z koronki..."
      Zresztą ja różne przelotne związki w ten sposób zawierałam poza drogą "typową" i wiem jakie to łatwe, kuszące i bezproblemowe. Jakby się katalog przeglądało z towarem. Jeśli jednej stronie w związku to przeszkadza, a druga nnnooo-norrrmalnie-nie-może przestać, to czas szukać nowego partnera. Chodzenie na kompromisy, przymykanie oka itd tylko zwiększają napięcie a po pewnym czasie pojawia się niechęć i złość...
    • fajnajozia Re: Portale randkowe a wierność w związku 19.07.11, 17:21
      Nie rozumiem portali randkowych. Ani intencji,
      ani popularności. Dla mnie, "to taka trochę wieś,
      co nie" ?
    • krolowa_karo Re: Portale randkowe a wierność w związku 19.07.11, 21:17
      robisz tak:
      siadasz z nią i mówisz:
      Kochanie. Jesteśmy różni. Pozwól mi się zrozumieć. Wytłumacz o co chodzi. Bo z mojego punktu widzenia to wygląda tak i tak (tu mówisz wylewnie o swoich UCZUCIACH). Kocham Cię i wydaje mi się że znam Cię na tyle, że wiem, że odwzajemniasz moje uczucie. Jednak wyjaśnij mi proszę jak to wygląda z Twojej strony...

itd...
      może być mniej patetycznie ;).
      Słowo "uczucia" specjalnie wyróżniłam, gdyż większość ludzi, a szczególnie mężczyzn w ogóle tego tematu nie umie/nie chce poruszać. A to jest IMO jedna z najważniejszych umiejętności w związku.
      Gwarantuję Ci, że jeśli szczerze i spokojnie, w wyważony i otwarty sposób opowiesz o swoich uczuciach, to ona powie Ci (ze sporym prawdopodobieństwem) o tym jak ona to widzi i czuje.
      Wtedy będziesz mógł zdecydować, czy Ci taka wizja świata u drugiej połówki odpowiada.
      Jeśli Cię zleje (kolokwialnie rzecz ujmując) to znaczy że nie jest z Tobą szczera. Chcesz być z kimś takim?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka