Dodaj do ulubionych

CZY KTOŚ SŁYSZAŁ O ZASTRZYKACH ANTYKONCEPCYJNYCH?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 10:25
POSZKUKUJE INFORMACJI NA TEMAT ZASTRZYKÓW ANTYKONCEPCYJNYCH.SŁYSZAŁAM ,ZE SĄ
ZASTRZYKI I ŻE ROBI SIE JE CO TRZY MIESIĄCE.CZY KTOŚ ZNA NAZWE LUB MA WIECEJ
INFORMACJI NA TEN TEMAT??
PROSZE O ODPOWIEDZI Z GÓRY DZIEKUJE.
Obserwuj wątek
    • chooligan Re: CZY KTOŚ SŁYSZAŁ O ZASTRZYKACH ANTYKONCEPCYJN 20.05.04, 10:37
      Istnieją zastrzyki antykoncepcyjne (co 12 tygodni stosuje się JEDEN zastrzyk),
      chociaż ja nie jestem ich szczególnym zwolennikiem.

depo-provera

www.birthcontrolresources.com/
    • Gość: stella Re: CZY KTOŚ SŁYSZAŁ O ZASTRZYKACH ANTYKONCEPCYJN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 21:04
      Dziewczyny napiszcie cos moze któraś z Was coś wie na ten temat???Czy są
      dostępne w Polsce i ile kosztująi dlaczego odradzacie?
      • moboj Re: CZY KTOŚ SŁYSZAŁ O ZASTRZYKACH ANTYKONCEPCYJN 20.05.04, 22:05
        Gość portalu: stella napisał(a):

> Dziewczyny napiszcie cos moze któraś z Was coś wie na ten temat???Czy są
        > dostępne w Polsce i ile kosztująi dlaczego odradzacie?

a nie możesz po prostu wejść na forum "Zdrowie kobiety"? tam temat depo provery
        był poruszany tysiące razy.
        • Gość: ... uzywalam IP: *.uclan.ac.uk / *.uclan.ac.uk 23.05.04, 16:20
          uzywaalm, bo nie moglam tabletek... wzielam tylko 2 zastrzyki... plusy??: nie
          trzeba sie o nic martwic, a skutecznosc jak przy tabletkach... minusy? dopiero
          po 9 mies od 2 zastrzyku dostalam okres - nieregularny baaardzo... nastroj sie
          zminia z minuty na minute, niestety. Koszty, jak dobrze pamietam to okolo 35zl
          za zastzryk (co 3 miesiace). Nazwa? DepoProvera Teraz chyba przejde na
          plaastry... ale najpierw uloze swoje zycie hormonalne ;)
    • zepsuty Re: CZY KTOŚ SŁYSZAŁ O ZASTRZYKACH ANTYKONCEPCYJN 23.05.04, 16:24
      Depo-Provera
      Działanie
      Syntetyczna pochodna progesteronu o silniejszym od niego działaniu gestagennym
      i hamującym owulację, pozbawiona działania androgennego, o przedłużonym (do 3
      miesięcy po podaniu domięśniowym) działaniu.
      Wskazania
      Lek drugiego rzutu w leczeniu paliatywnym raka sutka, szczególnie w okresie
      uogólnienia, raka endometrium, raka nerki i raka gruczołu krokowego.
      Przeciwwskazania
      Nadwrażliwość na medroksyprogesteron. Ciąża lub jej podejrzenie. Choroba
      zakrzepowo-zatorowa, choroby naczyń krwionośnych, Ostre i przewlekłe choroby
      wątroby. Włókniaki i mięśniaki macicy. Krwawienia z dróg rodnych o
      niewyjaśnionej etiologii, poronienie niedokonane. Wczesny rak sutka.

Działania niepożądane
      Nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy, wzrost ciśnienia tętniczego, stany
      depresyjne, napady migreny, osłabienie, spadek libido. Plamienia i krwawienia
      (zazwyczaj na początku leczenia). Uszkodzenie wątroby, żółtaczka
      cholestatyczna, zaburzenia gospodarki lipidowej, nietolerancja glukozy, obrzęki
      wynikające z retencji sodu. Aktywacja układu krzepnięcia i zwiększone ryzyko
      choroby zakrzepowo-zatorowej. Powikaniom miejscowym po wstrzyknięciach można
      zapobiegać podając lek głęboko w zdrowy mięsień pośladkowy.
      Interakcje
      Leki indukujące enzymy mikrosomalne wątroby, takie jak barbiturany, hydantoina,
      karbamazepina, meprobamat, fenylbutazon czy rifampicyna mogą zmieniać
      metabolizm hormonów. Lek może powodować zwiększenie zapotrzebowania na doustne
      leki przeciwcukrzycowe i insulinę. Równoczesne stosowanie leków nasilających
      retencję płynów lub cytostatyków o działaniu kardiotoksycznym może spowodować
      niewydolność krążenia.
      • Gość: ameliaa_ Re: CZY KTOŚ SŁYSZAŁ O ZASTRZYKACH ANTYKONCEPCYJN IP: *.wmc.net.pl 23.05.04, 18:01
        Mi ginekolog nie polecał, ponieważ w razie jakiejś choroby tabletki mogę
        przerwać,plater zerwać, a zastrzyk działa przez 3 miesiące i gdyby się tak
        stało,że dostałabyś od niego uczulenia, lub zachorowala na coś zupełnie innego-
        mogę pojawić się problemy i komplikacje np z doborem leków czy wyleczeniem
        czegoś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka