Dodaj do ulubionych

rodzina męża

IP: *.intergeo.pl 08.09.11, 09:00
Muszę się "wyżalić" bo melisa już nie wystarcza. Chodzi o rodzinę męża. To taka typowa "włoska" rodzina: rozwrzeszczana i zawsze mająca rację. Próbuję ograniczać kontakty jak mogę, choć mam też na względzie uczucia mojego męża. Niestety, przyjeżdża teściowa. Mieszkamy blisko siebie. I już problemy: kto po nią wyjedzie, a dlaczego ja a nie ty, gdzie będzie spać, u nas powinna być dłużej bo wnuki będą płakać za babcią itp, itd. Czy wszędzie tak jest czy tylko to mój przypadek??
Się wyżaliłam..
Obserwuj wątek
    • Gość: bietka Re: rodzina męża IP: *.multimo.pl 09.09.11, 13:12
      Nie, nie wszędzie tak jest :)
      Ja mam super teściową, acz od czasu do czasu też mam do niej zastrzeżenia.
      W układach z teściami od początku starałam zachować serdeczność ale i dystans.
      Jeśli na początku nie określisz granic , to później już tego bezboleśnie nie będziesz w stanie zrobić.
      Porozmawiaj szczerze z mężem o tym co cię boli -najlepiej wieczorkiem przy winku bo zazwyczaj faceci są tak spięci,że bez odrobimy "rozluźniacza" nie potrafią się otworzyć.
    • Gość: oli Re: rodzina męża IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.09.11, 23:39
      dobra rada mojej poprzedniczki.Tylko razem z mężem w odpowiednim czasie porozmawiaj o swoich uczuciach i odczuciach nie mówiąc o teściowej źle. To jego matka i byłby w trudnej sytuacji,Nie mów, że :"bo ona to i tamto ale jak ona owamto to ."..Tu trzeba nieco dyplomacji :metoda kanapki.Na początku kilka prawdziwych cnót jej - chyba coś znajdziesz albo pomyślisz;)jak powiedzieć.Potem twoje odczucia i uwagi ale nie o niej a o jej zachowaniu.To ważne.Szczerze co cię wkurza i gnębi ale na spokojnie.Na koniec znów coś smacznego - dostrzeż jej inteligencję i wysoką kulturę osobistą a wobec tego masz gorącą prośbę, by przemyślał coś mu powiedziała i powiedział, jak ten problem widzi rozwiązać, by nie czuła się urażona i odtrącona.Wtedy ty bądż asertywna i idź na ustępstwa tylko wtedy, gdy sytuacja będzie komfortowa dla ciebie i męża.Ustalenia i jeszcze raz ustalenia wasze oboje.Macie prawo odmawiać,skracać terminy,przekładać...A potem konsekwencja i asertywność.No i wyższa temp. uczuć do męża;) Powodzenia.Pozdrawiam
    • Gość: ala Re: rodzina męża IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 09:10
      zrozumialam z tego postu, ze ona sie do was wprasza???? No bo jak sie kogos zaprasza, to nie ma problemow kto wyjdzie po nia, czy gdzie bedzie spac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka