Dodaj do ulubionych

pensje az tak zle?

09.09.11, 11:43
czytam na onecie artykul o pensjach.
kilka godz wczesniej spotkalem kolege zarabia na kasie 11oozl za 160godz.
jak jest z waszymi pensjami ile zarabiacie starcza czy nie?
jesli o mnie chodzi 2100 na reke.chyba niezle?
Obserwuj wątek
    • varia1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:47
      nieźle? zależy gdzie i za co?
    • wez_sie Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:47
      pozycz dwuch stuw
      • tomelanka Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 11:44
        pozycz mie dwuch stuw ;)
    • alienka20 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:47
      mam wyciągać listek płacowy? <miele w ręku z niepewnością i zażenowaniem>
      • powsa676 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:48
        varia warszawa
        • alienka20 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:50
          Jak mieszkasz z rodzicami, albo w komunie studenckiej, to ok.
        • wez_sie Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:51
          zalezy ile masz tzw. oplat stalych.
          ja za 2100 bym przezyl akurat bo za wszystko przeciez placi babcia :-)
        • varia1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:52
          hmm, obawiam się że dla mnie niestety duuuużo poniżej potrzeb, a nie są luksusowe
          jak na mieszkanie z rodzicami, to może być znośnie
    • soulshunter Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:50
      jesli napisze, ze za nic nie robienie - literalnie tylko za to ze sie rano obudze mam wiecej, niz za chodzenie do pracy, to bedzie bardzo zle wygladalo?
      • varia1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:51
        nieeee, to będzie wyglądało interesująco:D
        • simply_z Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:54
          kilkaset euro to smiech na sali ale coz takie sa place w Polsce
          oplaty ,jedzenie 'sa bardzo drogie
    • six_a Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:55
      2100?
      akurat na czesne by było i stówa w kieszeni, normalnie szał.
      • wez_sie Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 12:06
        ktore gimnazjum?
        • six_a Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 12:09
          oooonie, za gimnazjum to już nie będę bulić.
      • erillzw Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 20:46
        six_a napisała:

> 2100?
        > akurat na czesne by było i stówa w kieszeni, normalnie szał.
        >

Studiujesz medycyne czy prawo? Ja myslalam, ze ja mialam drogie studia po 800 zl miesiecznie ale to jest opcja hard core.
        • six_a Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 23:24
          :) nie, dzieci mam w podstawówce, 1000 x 2 i to ze zniżką;)
          wszystko przed Tobą:)
          • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 01:41
            six_a napisała:

> :) nie, dzieci mam w podstawówce, 1000 x 2 i to ze zniżką;)

podstawówki są teraz płatne??
            • six_a Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 08:45
              zdarza się.
        • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 01:41
          erillzw napisała:

> Ja myslalam, ze ja mialam drogie studia po 800 zl miesiecznie ale to jest opcja hard core.

O żesz! Możesz zdradzić co to za kierunek?
    • chersona Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 11:57
      nigdy nie zarabiałam dużo. pensja mi nie maleje, ale i nie rośnie a wydatki są coraz większe, bo ceny rosną. w tym sensie pieniędzy mam coraz mniej.
    • ipone123 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 12:03
      porazka, zeby w srodku europy takie place byly :/ wspolczuje. nawet jesli jest to praca prosta, fizyczna i nie wymaga zadnych kwalifikacji, to jednak z szacunku do czlowieka takie place jak 1100zl za 160 godz powinny byc prawnie zakazane.
      A jaka jest placa minimalna w polsce teraz? ciekawa jestem.
    • jasna_olera Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 12:06
      pytasz czy nieźle?
      To ja Ci powiem, że bardzo źle... tym gorzej, że uważasz, że pensja w wysokości 2100 zł na rękę jest całkiem w porządku. To świadczy o tym jak ta patologia jaką są żenujące pensje w tym kraju, stała się czymś normalnym, czymś z czym ludzie po prostu się godzą :(
      • soulshunter Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 12:10
        myslicie ze w innych krajach (po za UE) jest lepiej? Zebyscie sie nie zdziwily.
      • anaisanais96 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 13:40
        Zauważ że najniższa pensja w PL to 850zł. Tak więc 2100 to naprawdę nie jest źle, a dla większości nawet bardzo dobrze. Moze ty pracujesz wśród samych wykształconych, na dobrych stanowiskach. ja pracuje tam gdzie 2100 to bardzo wiele.
        • mumia_ramzesa Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:16
          Minimalne wynagrodz. w 2011 r. wynosi 1408 PLN.
          • samuela_vimes Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:14
            Brutto...
          • sylvie81 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:41
            Aktualnie to 1386 zł brutto jest.
          • anaisanais96 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:19
            Przyznaję, o stówę się pomyliłam.
        • jasna_olera Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:17
          nie bulwersuj się tak, ponieważ nie za bardzo zrozumiałaś sens mojego posta.
          Po pierwsze minimalna pensja w Polsce wynosi około 1030 zł netto, co uważam jest kwotą skandaliczną, pozwalającą na wegetację.
          A po drugie, nigdzie nie oceniłam ludzi mało zarabiających a już tym bardziej nie mam nic do ich wykształcenia czy stanowisk, które zajmują. Zauważyłam natomiast, że tragiczne jest to, że Polacy uważają, że 2100 to niezłe pieniądze. Co w tym jest tragicznego? Ano to, że tak słabo wycenia się cudzą pracę, niezależnie od tego co robi, a ludzie są niestety na tyle przyzwyczajeni do tej marnej wyceny, że nie dość że się na nią godzą to jeszcze są zadowoleni. To po prostu sankcjonuje funkcjonowanie tej patologii na rodzimym rynku pracy.

Oczywiście przyczyn niskich zarobków jest wiele (polityczne, gospodarcze) ale na Boga, nie oznacza to, że musimy twierdzić, że są to dobre pieniądze. Lepiej nazwać rzecz po imieniu : są to lepsze pieniądze od nędznych 1030 zł, ale i tak ch...owe!!
          I jak ja zarabiałam tyle, to nie twierdziłam, że zarabiałam dobrze, tylko jasno mówiłam, jest kicha i nędza. Żaden człowiek nie zasługuje na to by za ciężką i sprawiedliwą pracę, czy to na kasie, czy w magazynie, czy gdzie tam jeszcze, otrzymywać tylko tyle! A tu się jeszcze cieszą w imię tego, że ktoś inny ma gorzej :(
          • mumia_ramzesa Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:21
            Moze zejdzmy na ziemie: to nie jest zadna patologia tylko normalka. Tak RYNEK wycenia prace. A ludzie ciesza sie z kwoty ok. 2000 PLN netto, bo mogliby miec niewiele ponad 1000 PLN, nie mowiac juz o tym, ze ciesza sie, iz w ogole prace maja.
            • jasna_olera Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:23
              i Ty nie skumałaś. Ja powiedziałam, że fakt iż jest to dla nas normalka jest patologią.
              • mumia_ramzesa Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 17:24
                Skumalam. Nikt Cie tu nie trzyma w tej patologii, jedz tam, gdzie jej nie ma. Bedziesz nareszcie szczesliwa.
                Trzeba byc realista. Jest taka koniunktura jaka jest, taki poziom rozwoju kraju jaki jest i taka wydajnosc pracy jaka jest. O ile narzekanie na place w budzetowce jeszcze mozna jakos zrozumiec to biadolenie, ze w sferze biznesu malo sie zarabia jest bez sensu. To jest RYNEK PRACY i dzialaja prawa popytu i podazy.
                • riki_i Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 22:32
                  głupia jesteś mumia_ramzesa

ceny podstawowych artykułów w hipermarketach niewiele się różnią od cen na zachodzie Europy, koszty paliwa i mediów też, czynsze za lokale użytkowe są sporo niższe- z jakiej zatem racji, do qrwy nędzy, płace mają być 4-5 razy niższe? bo wydajność pracy inna? tiaaa, zwłaszcza kasjerki czy pakowacza.. pier.dolisz jak potłuczona, twój "rynek pracy" oznacza wyłącznie niczym nieuprawniony extra zysk dla zachodniej korporacji - vide ultra kokosy jakie w naszym dzikim kraju zbili Portugalczycy z Geronimo Martin (sieć dyskontów "Biedronka")
                  • silic Może tak trochę realiów. 09.09.11, 23:09
                    Gadanie że to samo na zachodzie jest w tej samej cenie albo tańsze to zwykła demagogia. Podobne produkty wytwarzane lokalnie (np. chleb, mleko, owoce, warzywa ) są w Polsce tańsze, często dużo tańsze. Produkty codziennego użytku importowane ( bądź wytwarzane globalnie ) są także zasadniczo tańsze choć tu mogą być różne ceny w zależności z kim się porównujemy. Koszty wynajmu i utrzymania mieszkań są na zachodzie wyższe (choć jest tam też spore zróżnicowanie ) , koszty utrzymania samochodu, opieki medycznej, edukacji także i to sporo. Droższy jest transport, rozrywka. Myślisz, że 1000E/1000Ł wystarcza na zachodzie na tyle na ile w przeliczeniu wystarcza w Polsce ponad 4000PLN ? No proszę... W Polsce z 4000 masz niezłe życie, na zachodzie za 1000E kombinujesz.
                    • raohszana Re: Może tak trochę realiów. 09.09.11, 23:12
                      Tyle, że tam 1000E to prawie każdy może zarabiać i bez jakichś specjalnych kwalifikacji. A tutaj 4k - to niewielu.
                      • silic Re: Może tak trochę realiów. 10.09.11, 02:48
                        Jak się czyta to forum to można odnieść wrażenie, że u nas mało kto zarabia takie nędzne 4000zł...
                        A poważniej - chciałem pokazać, że ta sama kwota pieniędzy ma jednak znacząco inną siłę nabywczą u nas i na zachodzie, zwłaszcza jeśli przeliczy się to na zwykłe, typowe wydatki a nie na wielkoformatowe telewizory.
                    • riki_i Re: Może tak trochę realiów. 10.09.11, 00:43
                      Silic zastanów się co jest przyczyną a co skutkiem.

Towary wytwarzane w UE kosztują u nas mniej więcej tyle samo, co w UE. Prąd, paliwo tak samo. Czynsze niższe. NO ALE ZAROBKI JAK W BANTUSTANIE. Skoro zarobki są niskie, to i prosty towar wytworzony lokalnie (np. pieczywo) może być tani, bo odzwierciedla niewielkie koszty pracy. Podobnie najprostsze usługi, jak np. żenadne 10 PLN za strzyżenie, często spotykane nawet w Warszawie w małych osiedlowych punktach.

Wiadomo, że wzrost płac spowodowałby również wzrost cen tych lokalnych usług oraz towarów, które pozostają dziś sztucznie zaniżone (jak choćby prywatna opieka medyczna czy edukacja). Ale chyba wolałbyś dziś zarabiać 1000 EUR niż 1000 PLN? Nawet przy dokładnym przeniesieniu poziomu cen i siły nabywczej pieniądza z zachodu?

Nie ma żadnego uzasadnienia dla tkwienia w makabrycznie niskim poziomie płac w Polsce! - oczywiście poza niskimi pobudkami rządu, co do konkurowania na rynku UE dumpingowymi kosztami pracy. Niskie zarobki utrwalają patologię Polski jako kraju taniej siły roboczej, opartego na najprostszych usługach, delokalizowanych montowniach światowych koncernów i surowcach typu 'wyngiel'.
                  • mumia_ramzesa Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 15:42
                    Po pierwsze bez epitetow. Przeczytaj netykiete, bo chyba jej nie znasz.

Po drugie Polska ma nizszy poziom rozwoju gosp. niz kraje zachodnioeuropejskie. Porownaj sobie nasz PKB/mieszkanca z tym parametrem w in. krajach. Rownie dobrze przec. mieszkaniec Bialorusi moze miec pretensje, ze mniej zarabia niz przec. Polak.
                    A po trzecie Portugalia jest jednym z kolejnych kandydatow na bankrutow, wiec nie ma im czego zazdroscic.
                    • mumia_ramzesa powyzszy post jest do riki_i n/t 10.09.11, 15:43
            • gobi05 Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 08:05
              > Moze zejdzmy na ziemie: to nie jest zadna patologia tylko normalka. Tak RYNEK w
              > ycenia prace. A ludzie ciesza sie z kwoty ok. 2000 PLN netto

Jaki rynek?? Przy tych wszystkich regulacjach jak ZUS, podatki od każdej aktywności, płaca minimalna, płatne zwolnienia, rządowe lecznice i emerytury mundurowe ty mówisz o RYNKU PRACY? Ten rynek to regulacje zmierzające do wyssania społeczeństwa do ostatniej kropli, bo przecież rząd się sam wyżywi jak to powiedział pewien znienawidzony minister. Co w rzeczywistości oznacza, że rząd liczy na ochłapy od bogatych firm. I popatrz jeszcze na karuzelę stanowisk, na synekury przydzielane politykom i urzędnikom, którzy wykazali się wyjątkową niekompetencją. Jak nie będziesz wojewodom, to znajdzie siem dla ciebie jakaś rada nadzorcza... - tak to działa, a ludzie żyją na granicy nędzy. Według zachodnich standardów poniżej tej granicy.
              Przyjemnego oglądania TVN życzę.
              • mumia_ramzesa Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 15:50
                Nie ogladam telewizji.

> Jaki rynek?? Przy tych wszystkich regulacjach jak ZUS, podatki od każdej aktywn
                > ości, płaca minimalna, płatne zwolnienia, rządowe lecznice i emerytury mundurowe
                > ty mówisz o RYNKU PRACY?

Te elementy sa tez w in. krajach (poza takimi jak Arabia Saudyjska, bo one maja dochody z in. zrodel i moga pozwolic swoim obywatelom na nieplacenie podatkow), tyle ze ZUS nazywa sie inaczej.
                Rynek pracy jest takim samym rynkiem jak rynek towarow i uslug i dzialaja na nim te same prawa.
                Prosze bez demagogii.
                • gobi05 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 07:23
                  > Te elementy sa tez w in. krajach (poza takimi jak Arabia Saudyjska, bo one maja
                  > dochody z in. zrodel i moga pozwolic swoim obywatelom na nieplacenie podatkow)
                  > , tyle ze ZUS nazywa sie inaczej.
                  > Rynek pracy jest takim samym rynkiem jak rynek towarow i uslug i dzialaja na ni
                  > m te same prawa.

OK, zwracam honor, mea culpa. Mamy rynek pracy, oczywiście tak jak wszędzie nie jest to dziki kapitalizm, ale regulowany. W UK najniższa stawka ichniego ZUS-u to 2,50 tygodniowo, czyli jakieś 12,50 zł. Rząd kształtuje rynek pracy w Polsce, a efekty widać gołym okiem.
                  • mumia_ramzesa Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 12:25
                    Nie wiem jaki % dochodu z pracy jest odprowadz. jako ubezp. w UK. Byc moze wiecej pracownikow przypada na 1 emeryta (nie bez udzialu polskich imigrantow, tudziez braku wynalazkow typu KRUS), zapewne tez rzad UK ma z czego doplacac (w Polsce tez sie doplaca do FUS z podatkow). Bogatszy kraj moze byc bardziej hojny dla swoich obywateli, a z pustego i Salomon nie naleje.
                    • gobi05 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 20:28
                      > Bogatszy kraj moze byc bardziej hojny dla swoich obywateli,
                      > a z pustego i Salomon nie naleje.

Może i nie oglądasz telewizji, ale piszesz jakbyś przyswoił sobie ten osobliwy styl myślenia, w którym pracownik jest kosztem dla pracodawcy, a obywatel obciążeniem dla państwa.
                      Tymczasem przedsiębiorstwo nie może działać bez pracowników, ich płaca musi zaspokoić ich życiowe potrzeby tu i teraz, bez wsparcia rodziców, bez pożyczki na buty i firmowy mundurek. Państwo powinno dbać, aby nawet najniżej zarabiający byli w stanie utrzymać siebie i swoje rodziny. Są do tego odpowiednie instrumenty, np. kwota wolna od podatku, ulgi podatkowe, zasiłki itp.
                      Ceny w Polsce naprawdę nie są czterokrotnie niższe niż w Wielkiej Brytanii. Komu służy nasze państwo?
            • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 01:46
              mumia_ramzesa napisała:

> Moze zejdzmy na ziemie: to nie jest zadna patologia tylko normalka. Tak RYNEK wycenia prace. A ludzie ciesza sie z kwoty ok. 2000 PLN netto, bo mogliby miec niewiele ponad 1000 PLN, nie mowiac juz o tym, ze ciesza sie, iz w ogole prace maja.

A umowy o pracę idą w zapomnienie... Przeglądam ogłoszenia i niemal wszędzie umowa-zlecenie, umowa o dzieło.
          • zeberdee24 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:22
            Ale nie ma żadnych podstaw do tego żeby płace w Polsce były wyższe, nie jesteśmy wysoko rozwiniętym krajem i mamy niską wydajność pracy. Mówiąc wydajność pracy nie mam na myśli tego że nie umiemy szybko machać łopatą, tylko to że nie ma u nas np. centrali międzynarodowych koncernów, czy centr badawczych gdzie praca pojedynczego człowieka przynosi ogromne przychody.
            • jasna_olera Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:24
              ale co? Uważasz, że praca sprzątaczki powinna być wyceniona na poziomie 1030 zł netto?
              • simply_z Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:52
                zgadzam sie olera ,ale ta rozbieznosc widac dopiero gdy sie zyje za granica ,w kraju tak to nie przeszkadza bo wiekszosc ma tyle lub mniej.
              • mumia_ramzesa Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 16:05
                A na ile ma byc wyceniona praca sprzataczki? Jakie to szczegolne kwalifikacje trzeba miec, zeby wykonywac te prace?
                Ktos musi zarabiac minimalna pensje, inaczej jej ustalanie nie mialoby sensu. W Polsce jest to ok. 1000 zl, w Europie Zach. ok. 1000 euro.
                A sprzataczka niech sama sie zastanowi czy chce do konca zycia pracowac w tym zawodzie, czy bedzie probowala sie doksztalcic albo zalozyc wlasna dzialalnosc gosp. Moze tez sie zakrecic za odpowiednim chlopem, ktoremu bedzie wiercic dziure w brzuchu, ze ma za malo $ i nie ma co na siebie zalozyc, a sasiadka je produkty z gornej polki i jezdzi na urlop na Seszele.
                • jasna_olera Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 00:30
                  nie każdy może być przedsiębiorcą, prawnikiem czy lekarzem. Ktoś musi wywozić śmieci, posprzątać hipermarket w którym Ty robisz zakupy czy roznieść listy. Nie jest to praca warta tyle co praca chirurga naczyniowego, ale zgodzisz się chyba, ze jest potrzebna. A skoro jest potrzebna, to powinna być na tyle dobrze wyceniania, żeby osobom które się nią parają owo paranie się opłacało. Wybacz mumia, ale tysiak miesięcznie to jest jak naplucie w twarz. Dzieciom nawet dobrze jeść nie dasz, lekarstw nie zapewnisz i na angielski też nie wyślesz, tylko będziesz kombinować kolejne danie z ziemniaków.

I ja rozumiem, jaka jest sytuacja gospodarcza Polski, i zdaję sobie sprawę z tego, że mało kto zarabia te 4000, ale do diabła nie nazywajmy trudnej sytuacji dobrą, nie twierdźmy uparcie, że 2000 zł to dobra pensja :/
                  • mumia_ramzesa Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 12:29
                    Sa osoby chetne do wykonywania pracy za min. krajowa? To o co chodzi? Gdyby nie bylo, to rynek by wycenil te prace wyzej (zreszta kilka lat temu byl w Polsce rynek pracownika, wiec widzielismy jak to wygladalo: praca szukala czlowieka, teraz jest odwrotnie).
                    Czy ja twierdze, ze 2000 to dobra pensja? Dla tych, ktorzy sie na nia zgadzaja zapewne tak, inaczej by szukali in. mozliwosci (vide moje wypowiedzi powyzej).
                    Nie widze pola do dalszej dyskusji.
      • erillzw Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 20:51
        2100 zł to jest cos z czego sie cieszy wiele ludzi. Pomysl o tym, ze sa ludzie ktorzy zarabiaja polowe tego. I ciesza sie, ze maja jakakolwiek prace.
        Nie dalej jak wczoraj rozmawialam z dziewczyna ktora starala sie o prace w kancelarii prawniczej. Gdy na pytanie o to ile by chciala zarabiac powiedziala 2000 na reke to sie panowie tylko usmiechneli ze ma strasznie wysokie wymagania i moga jej conajwyzej zapronowac 1500. za prace 6 dni w tygodniu. Ja tyle w Warszaiwe 3 lata temu zarabialama bez zadnego doswiadczenia..
        • jasna_olera Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 00:34
          i to jest po prostu tragedia :(
          • dominikaonline do jasna_olera 11.09.11, 14:17
            olera zgadzam się z każdym twoim słowem!!!!!!!!!
            • kalllka Re: do jasna_olera 11.09.11, 14:21
              dosperatka.
        • sundry Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 07:44
          Akurat w kancelariach taka płaca jest na porządku dziennym.
        • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 01:54
          erillzw napisała:

> Nie dalej jak wczoraj rozmawialam z dziewczyna ktora starala sie o prace w kancelarii prawniczej. Gdy na pytanie o to ile by chciala zarabiac powiedziala 2000 na reke to sie panowie tylko usmiechneli ze ma strasznie wysokie wymagania i moga jej conajwyzej zapronowac 1500. za prace 6 dni w tygodniu. Ja tyle w Warszaiwe 3 lata temu zarabialama bez zadnego doswiadczenia..

Ja się ostatnio dowiedziałam, że agencja PR w dużym mieście płaci max 2000 (to już na najwyższym stanowisku).
    • 0ion Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 12:22
      W UE klasa robotnicza zarabia 3000-5000€. Granica ubóstwa to chyba 1000€ na osobę.
      W Polsce ceny są te same a zarobki po które nie schyliłby się ostatni menel na socjalu w cywilizowanym kraju. Zawsze mnie dziwiło, że ludzie uważają za normalne zarobki w wys. 2000-3000zł. Ba, nawet sobie chwalą:)
      • anaisanais96 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 13:43
        No przepraszam cię, ale jeśli dwie osoby zarabiają po 3000, razem mają 6tys. I ty uważasz że za tatką sumę nie można sobie dobrze żyć?!
        • 0ion Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 14:58
          Za 1400€ na osoby?:)
          Jeśli nigdy nie żyłaś jak człowiek to rozmowa ze ślepym o kolorach.
          Dla normalnie pracującego i opłacanego człowieka nie jest problemem założyć rodzinę, kupić dom czy mieszkanie, jeździć nowym samochodem, wychować 3 dzieci a przy okazji zwiedzić świat i jeszcze odłożyć na starość. I to wszystko z 1 pensji a nie 2. Postęp techniczny i współczesna wydajność umożliwiają to na luzie. Jeśli ktoś zarabia tyle, że ma z tym problemy to znaczy, że jest okradany a jeśli uważa, że to normalne jest urodzonym niewolnikiem.
          6000 zł to ochłapy, które pozwalają na trochę lepszą wegetację niż np. ci co zarabiają 5 tys. ale przyszłości na tym nie zbudujesz żadnej.
          • zeberdee24 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:06
            Takich krajów w których przeciętnie opłacanemu człowiekowi z jednej pensji starczy na dom, nowy samochód, wychowanie 3 dzieci, wakacje i odłożenie na starość jest może z 10 na całym świecie.
            • 0ion Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:13
              W samej starej UE jest więcej niż 10 krajów.
              • zeberdee24 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:19
                Owszem - ale to że kraj należy do starej UE nie znaczy wcale że ludzie tam żyją tak jak opisujesz powyżej, bo na pewno Hiszpana czy Portugalczyka nie stać na to wszystko z jednej pensji powiedzmy wykwalifikowanego robotnika, a i wątpię czy takowy robotnik w UK, Niemczech czy Francji też z jednej pensji na rodzinę żyłby tak sielankowo jak tu prezentujesz.
                • 0ion Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:22
                  Owszem, wszędzie są biedni i niezaradni ludzie.
                  • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:27
                    0ion napisał:

> Owszem, wszędzie są biedni i niezaradni ludzie.

W takim razie tych jest większość...
                    • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:45
                      wlody1 napisał:

> W takim razie tych jest większość...
                      *
                      No ba - albo jesteś człowiekiem sukcesu albo byle kim. Nie ma miejsca dla przeciętnych, wyrżnijmy klasę średnią.
                      Inna kwestia, że zarobki nawet gorzej wykwalifikowanych osób, w wielu krajach, pozwalają spokojnie przeżyć - bez cudów-niewidów i luksusów, ale z jednego etatu da się wyżyć.
              • senseiek To odpowiedz sobie czemu cala stara UE sie starzej 10.09.11, 09:11
                > W samej starej UE jest więcej niż 10 krajów.

To odpowiedz sobie czemu cala stara UE sie starzeje..

Rozmnazaja sie jedynie araby i inni imigrancji (i to nie z PL, tylko daalej)..
            • lenka_1983 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 10:34
              ha ha ha !
          • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:11
            0ion napisał:

> Za 1400€ na osoby?:)
            > Jeśli nigdy nie żyłaś jak człowiek to rozmowa ze ślepym o kolorach.
            > Dla normalnie pracującego i opłacanego człowieka nie jest problemem założyć rod
            > zinę, kupić dom czy mieszkanie, jeździć nowym samochodem, wychować 3 dzieci a p
            > rzy okazji zwiedzić świat i jeszcze odłożyć na starość. I to wszystko z 1 pensj
            > i a nie 2. Postęp techniczny i współczesna wydajność umożliwiają to na luzie. J
            > eśli ktoś zarabia tyle, że ma z tym problemy to znaczy, że jest okradany a jeśl
            > i uważa, że to normalne jest urodzonym niewolnikiem.
            > 6000 zł to ochłapy, które pozwalają na trochę lepszą wegetację niż np. ci co za
            > rabiają 5 tys. ale przyszłości na tym nie zbudujesz żadnej.

Oho! Mamy tu bardzo bogatego człowieka który gardziłby pensją 6tys zł. A gdzie mieszkasz? Pewnie w Dubaju:) bo w Polsce 6tys to bardzo dobra pensja nawet w Warszawie. Mówimy o normalnych ludziach a nie złodziejach-politykach, bankowcach itd.
            Dobry lekarz w Polsce zarabia ok.10tys zł, ale też musi się nieźle nabiegać.
            -
            Jeżeli myślisz o tym samym co ja,
            to jesteś niezła świnia...
            • 0ion Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:20
              Nie poszedłbym pracować, za 6000 zł chyba, że nie miałbym z czego żyć. Ale wtedy nie dorabiałbym do tego teorii, że to dobra płaca. Wg. mnie tyle powinien zarabiać cieć i kasjerka i faktycznie tyle zarabiają tyle, że nie u nas. U nas to dużo:)
              • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:26
                0ion napisał:

> Nie poszedłbym pracować, za 6000 zł chyba, że nie miałbym z czego żyć. Ale wted
                > y nie dorabiałbym do tego teorii, że to dobra płaca. Wg. mnie tyle powinien zar
                > abiać cieć i kasjerka i faktycznie tyle zarabiają tyle, że nie u nas. U nas to
                > dużo:)
                Życie uczy pokory, ale nie życzę tego Tobie. Nie powiem ile zarabiam, ale wiem że tego typu teksty wkurzą tu niektórych.
                Dzisiaj jesteś mądry bo masz dobrą pracę- ciekawe czy jak zaczynałeś karierę zawodową też tak mówiłeś.
                • 0ion Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:39
                  Wkurzają nas odwrotne sprawy. Mnie niewolnicy, którzy psują rynek pracy, Ciebie lepiej zarabiający. Wyjedź na zachód to zrozumiesz dlaczego dla Anglika czy Niemca, Polak, który podbiera im pracę zaniżając płace to gnida.
                  • zeberdee24 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:43
                    Śmieszne jest myślenie że jak się wszyscy umówimy że chcemy dobrze zarabiać to płace wzrosną:D Płace nie wzrosną tylko produkcja wyjedzie albo firma kupi roboty które zrobią coś za zbyt drogich ludzi.
                    • 0ion Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:53
                      Tak się straszy potulnych niewolników. W rzeczywistości w czasie kryzysu np. Fiat przeniósł produkcję z Polski do Włoch płacąc włoskim robotnikom 6x tyle i wciąż mu się to opłaca.
                      • zeberdee24 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:42
                        Fiat dostał czystą gotówkę od rządu za utrzymanie miejsc pracy - co oznacza że pracownicy sobie sami zapłacili za swoje miejsca pracy+premię dla banku który pożyczył rządowi. Jak tylko się skończy okres umowy to produkcja znów powoli i po cichu będzie wracać tam gdzie taniej.
                      • senseiek Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 09:16
                        > Tak się straszy potulnych niewolników. W rzeczywistości w czasie kryzysu np. Fi
                        > at przeniósł produkcję z Polski do Włoch płacąc włoskim robotnikom 6x tyle i wc
                        > iąż mu się to opłaca.

Tworzac nowa fabryke od zera, ma sie szanse wprowadzic nowe metody produkcji i montazu- czyli dokladnie to co powiedzial przedmowca- roboty i automatyzacja. I wtedy nie placi sie robotnikowi, tylko elektronikom, informatykom i innym wysoko wyspecjalizowanym pracownikom.
                  • lew_ Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:53
                    0ion napisał:

> Wkurzają nas odwrotne sprawy. Mnie niewolnicy, którzy psują rynek pracy, Ciebie
                    > lepiej zarabiający. Wyjedź na zachód to zrozumiesz dlaczego dla Anglika czy Ni
                    > emca, Polak, który podbiera im pracę zaniżając płace to gnida.
                    Walnij sie w ten durny leb,robotnik zarabia w niemczech 3000 € netto,chyba we snie,glupku heheheheh
              • anaisanais96 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:24
                No bot o jest dużo. Ja z mężem mamy tyle razem. Nie mamy kredytu, dzieci i żyjemy ponad stan. Stac nas na wszystko, na niczym nie oszczędzamy, a jeszcze odkładamy bo ja zarabiam marnie i muszę mieć zapewnioną "prywatną emeryturę"
                • lacido Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:44
                  jak żyjecie ponad stan tzn musicie pożyczać wiec z czego odkładacie?
                  • anaisanais96 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 11:48
                    :) oczywiście nie żyjemy ponad stan. POmyliłam wyrażenia. Żyjemy na poziomie ponad przeciętnym.
                    "Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa."
          • praktyczna Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:29
            Za 1400€ na osoby?:)
            > Jeśli nigdy nie żyłaś jak człowiek to rozmowa ze ślepym o kolorach.
            > Dla normalnie pracującego i opłacanego człowieka nie jest problemem założyć rod
            > zinę, kupić dom czy mieszkanie, jeździć nowym samochodem, wychować 3 dzieci a p
            > rzy okazji zwiedzić świat i jeszcze odłożyć na starość. I to wszystko z 1 pensj
            > i a nie 2.
            jakie tabletki bierzesz? odstaw je, zmien dozowanie albo skonsultuj sie z lekarzem prosze.

przestan pieprzyc ogolnikowo o 10 krajach . podaj konkretnie w jakim kraju, przecietny Nowak czy Kowalski, z JEDNEJ PENSJI majac trojke dzieci kupi dom, nowy samochod, zwiedzi swiat i odlozy na godna emeryture?
            Piszesz o szefach koncernow czy o pracownicy banku? o dyrektorze finansowym fabryki VAG czy o dekarzu, malarzu, pracowniku biurowym. O lekarzu z dobra praktyka lekarska, adwokacie z dobra klientela czy gorniku?
            Pieprzysz, ze plomby wypadaja z rozpaczy.
            • 0ion Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 19:21
              Niemcy:
              www.gehaltsvergleich.com/gehalt/Installateur-u-Heizungsbauermeister-Installateur-u-Heizungsbauermeisterin.html
              de.wikipedia.org/wiki/Kindergeld#Kindergeld_in_Deutschland
              Instalator (praca, którą może wykonywać każdy młotek) 2600€, 600€ dodatku na dzieci, 21000€ zwolnienia od podatku rocznie na 3 dzieci, dopłata do budowy domu do 30000€, zniżka na miejski grunt do 50000€.
              Jak ktoś pokombinuje da radę.
              • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:14
                0ion napisał:

> Niemcy:
                > www.gehaltsvergleich.com/gehalt/Installateur-u-Heizungsbauermeister-Installateur-u-Heizungsbauermeisterin.html
                > de.wikipedia.org/wiki/Kindergeld#Kindergeld_in_Deutschland
                > Instalator (praca, którą może wykonywać każdy młotek) 2600€, 600€ d
                > odatku na dzieci, 21000€ zwolnienia od podatku rocznie na 3 dzieci, dopła
                > ta do budowy domu do 30000€, zniżka na miejski grunt do 50000€.
                > Jak ktoś pokombinuje da radę.

Prawie się posikałem ze śmiechu:)
                Jak dajesz każdemu prawie młotkowi robić instalacje to nie sprzedawaj tego domu ludziom bo Cię zabiją! Wbrew pozorom trochę trzeba umieć..
                Oczywiście te 5000 to jak zrobisz gromadkę będzie bo singiel nadal 2500 euraszków...
                • anaisanais96 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 11:55
                  Właśnie. Wyrażaj się z większym szacunkiem o ludziach którzy pewnie jeszcze nie raz zrobią u ciebie w domu coś do czego ty nawet nie potrafiłbyś się zabrać.
          • cherry-cherry ZE CO PROSZE???????? 09.09.11, 21:00
            > i a nie 2.

Bajki pleciesz. Akurat mieszkam we Francji i widze na codzien jak wygladaja te super pensje robotnikow za 6000 euro ;D Hehe, dobre sobie. No niestety, rynek pracy nie jest tu za ciekawy, a zycie drogie i ludzie gorzej wyksztalceni (choc niekoniecznie nieudacznicy, bo przeciez nie kazdy musi miec skonczone studia) zabijaja sie o tzw. SMIC czyli najnizsza krajowa, ktora tutaj wynosi.... 1410 € brutto. Co daje smieszna sume niewiele ponad tysiac euro netto, za ktora nawet mieszkanie ciezko wynajac wieksze niz kawalerka. A co dopiero mowi o kupnie, utrzymaniu rodziny, czy oszczedzeniu na starosc.
            Moze w Niemczech faktycznie jest tak jak mowisz (nie wiem, nie znam realiow), ze byle robotniczyna wyciaga te bajeczne 5-4 tysiace euro na miesiac i za to lata sobie na Seszele z niepracujaca zona i trojka dzieci, bo we Francji to jest jakis kosmos. Z pominieciem dyrektorow i tzw. kadry kierowniczej ludzie musza zadowalac sie byle jaka pensja. Srednia krajowa wynosi chyba cos okolo 1500 euro, ale przewazajaca czesc spoleczenstwa nie zarabia nawet tego, a ogromny procent wegetuje za 1000 euro miesiecznie. Przed bieda ratuje ludzi tylko dobry socjal czyli panstwo opiekuncze, ktory dotuje tym kiepsko zarabiajacym mieszkania, wyksztalcenie dzieci i pare innych podstawowych potrzeb.
            Aha, nie pisze o sytuacji w Paryzu, tylko o pozastolecznej reszcie kraju.
          • marguy Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:36
            oion,
            nie wiem jak dlugo mieszkasz poza Polska? Ja dobrze ponad cwierc wieku i nie zgodze sie z toba. Tak jak piszesz bylo jeszcze kilka lat temu, a robotnik (chyba, ze rzemieslnik pracujacy na wlasne konto) nigdy nie widzial takiej placy. Dzis klasa srednia zbiedniala.
          • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 02:00
            0ion napisał:

> 6000 zł to ochłapy, które pozwalają na trochę lepszą wegetację niż np. ci co zarabiają 5 tys. ale przyszłości na tym nie zbudujesz żadnej.

Naprawdę zarabiasz więcej?...
      • 83kimi Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 14:46
        0ion napisał:

> W UE klasa robotnicza zarabia 3000-5000€. Granica ubóstwa to chyba 1000&#
        > 8364; na osobę.

W którym kraju UE tak jest? I masz na myśli kwoty brutto, czy netto?
        • 0ion Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:06
          Kwoty netto np. w Niemczech. Pisałem oczywiście o klasie pracującej (hydraulik, glazurnik, górnik, stoczniowiec itp.) a nie o klasie siedzącej (na kasie czy w biurze). Klasa średnia (lekarz, prawnik, architekt...) nie schyla się oczywiście po zarobki rzędu 5000€.
          • 83kimi Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:30
            Aha, nie będę się spierać, że nie masz racji (choć wydaje mi się to trochę naciągane), bo nie wiem, jakie są zarobki na stanowiskach, o których piszesz. Ale wiem, że np. początkujący inżynier zarabia ok 2000 na rękę. To oczywiście dużo więcej niż w Polsce i wystarcza na dużo więcej, no ale też nie żyjmy wizją, że w poza Polską wszyscy super zarabiają. Zwłaszcza, że UE to nie tylko Niemcy, ale też np. Rumunia. Ja mieszkam w Hiszpanii i tutaj średnia pensja na przeciętnym stanowisku (nie jakimś bardzo wysokim) to 1200-1500 euro netto, a przeglądając oferty można znaleźć i takie za 1000 euro lub mniej.
      • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:06
        0ion napisał:

> 8364; na osobę.
        > W Polsce ceny są te same a zarobki po które nie schyliłby się ostatni menel na
        > socjalu w cywilizowanym kraju. Zawsze mnie dziwiło, że ludzie uważają za normal
        > ne zarobki w wys. 2000-3000zł. Ba, nawet sobie chwalą:)

Puk,Puk już dzień! Obudź się, czas wstawać!!!
        Gdzie klasa robotnicza zarabia 5tys euro??? Średnia tejże klasy robotniczej to ok.2500euro.
        • 0ion Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:16
          Możliwe, że średnia to 2500€. Ale ta średnia uwzględnia początkujących, leniwych, niezaradnych itp. Dla normalnego, chętnego do pracy i obrotnego faceta 3000-5000€ to nie jest żaden problem.
          • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:20
            0ion napisał:

> Możliwe, że średnia to 2500€. Ale ta średnia uwzględnia początkujących, l
            > eniwych, niezaradnych itp. Dla normalnego, chętnego do pracy i obrotnego faceta
            > 3000-5000€ to nie jest żaden problem.
            Tak się składa że znam wielu ludzi (nie tylko polaków) za granicą i jak zarabiają 3 tys euro to są bardzo zadowoleni. Inna sprawa że rzadko kto mówi o swoich zarobkach. Wcale nie jest tak różowo jak myślisz. 5000-8000 euro zarabia lekarz w Niemczech. Normalny lekarz a nie dr czy prof.
            • simply_z Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:48
              > 3000-5000€ to nie jest żaden problem.
              > Tak się składa że znam wielu ludzi (nie tylko polaków) za granicą i jak zarabi
              > ają 3 tys euro to są bardzo zadowoleni. Inna sprawa że rzadko kto mówi o swoich
              > zarobkach. Wcale nie jest tak różowo jak my
              ale zycie w stosunku do zarobkow nie jest tak drogie jak w Polsce. spokojnie mozna zyc na poziomie ,w Polsce masz horrendalnie drogia zywnosc ,ubrania ,bilety nawet...
      • praktyczna Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:19
        0ion napisał:

> 8364; na osobę.
        > W Polsce ceny są te same a zarobki po które nie schyliłby się ostatni menel na
        > socjalu w cywilizowanym kraju. Zawsze mnie dziwiło, że ludzie uważają za normal
        > ne zarobki w wys. 2000-3000zł. Ba, nawet sobie chwalą:)
        a opowiesz nam jeszcze w jakiej czesci UE zarabiaja tak srednio ludzie, czlonkowie klasy robotniczej.
        I w jakiej czesci UE menele na socjalu nie schyliliby sie po 2100 zl- bo to tak na oko 500€ jest. Z ciekawosci az rozdziawilam gebe w oczekiwaniu ..
    • samuela_vimes Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 12:43
      2100 to słabiutko, ale na wegetację starczy.
      • josef_to_ja Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 10:55
        To się czuję jakbym życie przegrał :(
    • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 14:49
      Gorzej niż źle. Mnóstwo ludzi pracuje za grosze żeby w ogóle coś mieć.
      2100 to niewielka pensja.
      • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:04
        2100 to nie dużo ,ale też nie mało. Znam wielu ludzi którzy bardzo by chcieli tyle zarabiać. Nie słuchaj głupich wypowiedzi ,ale szanuj tę pracę bo zawsze może być gorzej...
        • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:09
          Dlaczego uważasz, że wypowiedzi, w których stwierdza się, że 2100 to mało; są głupie?
          • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:17
            raohszana napisał:

> Dlaczego uważasz, że wypowiedzi, w których stwierdza się, że 2100 to mało; są g
            > łupie?

Bo mam koleżankę która zarabiała 2tys i spokojnie dawała radę nawet odkładając. Po czym posłuchała rad innych którzy sami więcej nie zarabiając wyśmiewali i zaczęła się domagać podwyżki. Skutek jest taki ze teraz szuka pracy....
            Niestety, to jest mało, ale i tak dużo! Jasne że powinniście zarabiać więcej, ale takie są realia.
            W stwierdzeniu że głupie chodziło mi o to żeby Ona nie zaczęła tak jak moja koleżanka.
            • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:19
              Jeśli się mieszka z rodzicami - to jasne, że się da i odłożyć. Mieszkać samemu - trudniej, Warszawa temu średnio sprzyja.
              Fakt, nie należy przesadzać, jak zrobiła Twoja koleżanka.
              • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:22
                raohszana napisał:

> Jeśli się mieszka z rodzicami - to jasne, że się da i odłożyć. Mieszkać samemu
                > - trudniej, Warszawa temu średnio sprzyja.
                > Fakt, nie należy przesadzać, jak zrobiła Twoja koleżanka.
                >
                Ja nie jestem z Warszawy, ale wiem że u Was drożej. W kraju jest trochę lepiej- wynajęcie mieszkania w Poznaniu-małego dla 1 osoby to ok.1000-1300 zł. Czyli za drugi tys można spokojnie żyć:)
                • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:42
                  wlody1 napisał:

> Ja nie jestem z Warszawy, ale wiem że u Was drożej. W kraju jest trochę lepiej-
                  > wynajęcie mieszkania w Poznaniu-małego dla 1 osoby to ok.1000-1300 zł. Czyli z
                  > a drugi tys można spokojnie żyć:)
                  *
                  Masz te 2100, 1000k na mieszkanie. Ale - opłaty, żarcie, ubrać, a rozrywki? Za tysiaka wiele nie zdziałasz, nie ukrywajmy. Przewegetujesz, ale niewiele poza tym.
                  • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:49
                    raohszana napisał:

> wlody1 napisał:
                    >
                    > > Ja nie jestem z Warszawy, ale wiem że u Was drożej. W kraju jest trochę l
                    > epiej-
                    > > wynajęcie mieszkania w Poznaniu-małego dla 1 osoby to ok.1000-1300 zł. C
                    > zyli z
                    > > a drugi tys można spokojnie żyć:)
                    > *
                    > Masz te 2100, 1000k na mieszkanie. Ale - opłaty, żarcie, ubrać, a rozrywki? Za
                    > tysiaka wiele nie zdziałasz, nie ukrywajmy. Przewegetujesz, ale niewiele poza t
                    > ym.
                    Jasne i oczywiste. Ale w takim razie jak żyją ludzie zarabiający 1500zł?
                    • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:54
                      wlody1 napisał:

> Jasne i oczywiste. Ale w takim razie jak żyją ludzie zarabiający 1500zł?
                      *
                      Marnie. Pożyczając. Pomagają im rodzice. Czasem łapią się na zasiłki.
                      Korzystają głównie z darmowych rozrywek, żyją z ołówkiem w ręku, szukają najtańszych rozwiązań.
                      Nie można odmówić im zaradności w wielu dziedzinach, ale jednak żyją niespecjalnie. No chyba, że w miejscu, w którym wszystko jest tanie jak barszcz.
                      • samuela_vimes Wlody. 09.09.11, 16:04
                        Póki jest się młodym i nie ma zobowiązań, albo tak jak Rocha pisała mieszka się z rodzicami to 2 k jest jak najbardziej wystarczające. Problem zaczyna się kiedy pragnie się mieszkać w swoim, a nie wynajmowanym (przy tej cenie co najwyżej) pokoju. Bo 2 k nie gwarantuje zdolności kredytowej. Problem zaczyna się gdy przy tej cenie chce się utrzymać dziecko. Więc 2 k umożliwia wegetacje, a nie życie na jakimkolwiek poziomie.
                        • wlody1 Re: Wlody. 09.09.11, 17:37
                          samuela_vimes napisała:

> Póki jest się młodym i nie ma zobowiązań, albo tak jak Rocha pisała mieszka się
                          > z rodzicami to 2 k jest jak najbardziej wystarczające. Problem zaczyna się kie
                          > dy pragnie się mieszkać w swoim, a nie wynajmowanym (przy tej cenie co najwyżej
                          > ) pokoju. Bo 2 k nie gwarantuje zdolności kredytowej. Problem zaczyna się gdy p
                          > rzy tej cenie chce się utrzymać dziecko. Więc 2 k umożliwia wegetacje, a nie ży
                          > cie na jakimkolwiek poziomie.
                          Jasne że masz rację. Ja się dziwię jak ludzie dają radę żyć za tak niskie pensje. Jak jest dziecko to dochodzą też alimenty..
                          Słyszałem ostatnio biadolenie że nie starcza do końca miesiąca a ćmiki palą jak smok. Jak dwoje pali to miesięcznie 600zl puszczają z dymem czyli 7200 rocznie- dwie całkiem dobre pensje.
                          • raohszana Re: Wlody. 09.09.11, 17:38
                            wlody1 napisał:

> Jasne że masz rację. Ja się dziwię jak ludzie dają radę żyć za tak niskie pensj
                            > e. Jak jest dziecko to dochodzą też alimenty..
                            *
                            Albo odchodzą. Zależy kto ma to dziecko i w jakim układzie ;)

> Słyszałem ostatnio biadolenie że nie starcza do końca miesiąca a ćmiki palą jak
                            > smok. Jak dwoje pali to miesięcznie 600zl puszczają z dymem czyli 7200 rocznie
                            > - dwie całkiem dobre pensje.
                            *
                            No, a to już kwestia głupoty, a nie niskiej płacy. Na fajki bywa, ale np. na rzeczy dla dziecka to nie ma. Tak, znam przypadki takie.
                  • lew_ Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:55
                    raohszana napisał:

> wlody1 napisał:
                    >
                    > > Ja nie jestem z Warszawy, ale wiem że u Was drożej. W kraju jest trochę l
                    > epiej-
                    > > wynajęcie mieszkania w Poznaniu-małego dla 1 osoby to ok.1000-1300 zł. C
                    > zyli z
                    > > a drugi tys można spokojnie żyć:)
                    > *
                    > Masz te 2100, 1000k na mieszkanie. Ale - opłaty, żarcie, ubrać, a rozrywki? Za
                    > tysiaka wiele nie zdziałasz, nie ukrywajmy. Przewegetujesz, ale niewiele poza t
                    > ym.
                    >
                    Hej,mila panno,nie dostalem odpowiedzi na moje pytanie :PPP Thorzysz?
                    • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:00
                      Nie Thorzę - Odynuję.
                      Na które zapytanie nie dostałeś odpowiedzi?
                      • lew_ Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:06
                        raohszana napisał:

> Nie Thorzę - Odynuję.
                        > Na które zapytanie nie dostałeś odpowiedzi?
                        >
                        Czy polkniecie jednej literki przez kogos kto,20 lat mieszka w niemczech jest,tak zle ze musisz sie zaraz wysmiewac?? ok,tchorzysz:)
                        Zadalem pytanie ,na kiedy mam szykowac pokoik z kwiatami:)
                        • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:09
                          lew_ napisał:

> Czy polkniecie jednej literki przez kogos kto,20 lat mieszka w niemczech jes
                          > t,tak zle ze musisz sie zaraz wysmiewac?? ok,tchorzysz:)
                          *
                          Ja tam się lubię czepiać :]

> Zadalem pytanie ,na kiedy mam szykowac pokoik z kwiatami:)
                          *
                          A kto powiedział, że ja lubię kwiaty? I że wybieram się do Niemiec? :P
                          • lew_ Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:13
                            raohszana napisał:

> lew_ napisał:
                            >
                            > > Czy polkniecie jednej literki przez kogos kto,20 lat mieszka w niemcze
                            > ch jes
                            > > t,tak zle ze musisz sie zaraz wysmiewac?? ok,tchorzysz:)
                            > *
                            > Ja tam się lubię czepiać :]
                            >
                            > > Zadalem pytanie ,na kiedy mam szykowac pokoik z kwiatami:)
                            > *
                            > A kto powiedział, że ja lubię kwiaty? I że wybieram się do Niemiec? :P
                            >
                            Ze lubisz sie czepiac,wiem___>>>> oducze cie tego:)
                            Najpierw chetnie bym Cie odwiedzil w Twoim miescie,masz czas poczatek pazdziernika na kawke??:)
                            • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:16
                              lew_ napisał:

> Ze lubisz sie czepiac,wiem___>>>> oducze cie tego:)
                              *
                              Nie licz na to :]

> Najpierw chetnie bym Cie odwiedzil w Twoim miescie,masz czas poczatek pazdzi
                              > ernika na kawke??:)
                              *
                              Raczej mam, ale cholera wie co będzie dalej. Kawkuję tylko w Warszawie :P
                              • lew_ Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:20
                                raohszana napisał:

> lew_ napisał:
                                >
                                > > Ze lubisz sie czepiac,wiem___>>>> oducze cie tego:)
                                > *
                                > Nie licz na to :]
                                >
                                > > Najpierw chetnie bym Cie odwiedzil w Twoim miescie,masz czas poczatek
                                > pazdzi
                                > > ernika na kawke??:)
                                > *
                                > Raczej mam, ale cholera wie co będzie dalej. Kawkuję tylko w Warszawie :P
                                >
                                Tzn przeprowadzasz sie ? WA-wa moze byc, tam sa porzadne hotele ,gdzie moge odstawic moje auto ,tak ulubione przez zlodziei:)
                                • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:31
                                  lew_ napisał:

> Tzn przeprowadzasz sie ? WA-wa moze byc, tam sa porzadne hotele ,gdzie moge
                                  > odstawic moje auto ,tak ulubione przez zlodziei:)
                                  *
                                  Może. W każdym razie - Warszawa albo nic! ;)
                                  Bo ja wiem, czy te hotele takie porządne? Hotel jak hotel.
                                  • lew_ Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:33
                                    raohszana napisał:

> lew_ napisał:
                                    >
                                    > > Tzn przeprowadzasz sie ? WA-wa moze byc, tam sa porzadne hotele ,gdzie
                                    > moge
                                    > > odstawic moje auto ,tak ulubione przez zlodziei:)
                                    > *
                                    > Może. W każdym razie - Warszawa albo nic! ;)
                                    > Bo ja wiem, czy te hotele takie porządne? Hotel jak hotel.
                                    >
                                    Hotel hotelowi nierowny,taki Hilton ma strzezony parking,....jak juz sie chcesz przeproewadzic ,to przeprowadz sie do......
                                    • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:43
                                      lew_ napisał:

> Hotel hotelowi nierowny,taki Hilton ma strzezony parking,...
                                      *
                                      Mnie to nie podnieca.

>.jak juz sie chce
                                      > sz przeproewadzic ,to przeprowadz sie do......
                                      *
                                      Na przeprowadzkę to trzeba mieć fundusze ;)
                                      • lew_ Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 17:03
                                        raohszana napisał:

> lew_ napisał:
                                        >
                                        > > Hotel hotelowi nierowny,taki Hilton ma strzezony parking,...
                                        > *
                                        > Mnie to nie podnieca.
                                        >
                                        > >.jak juz sie chce
                                        > > sz przeproewadzic ,to przeprowadz sie do......
                                        > *
                                        > Na przeprowadzkę to trzeba mieć fundusze ;)
                                        >
                                        To zalezy dokad ta przeprowadzka mialaby byc:) .....a mnie hotele tez nie podniecaja,ale mam auto ktre lubia zlodzieje i nie mam ochoty isc pieszo do niemiec:PP
                                        • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 17:08
                                          lew_ napisał:

> To zalezy dokad ta przeprowadzka mialaby byc:)
                                          *
                                          No, gdziekolwiek się przeprowadzać - o ile ktoś na miejscu nie ma osobnika, który by utrzymywał przez jakiś czas - to trza mieć na to fundusze.
                                          • lew_ Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 17:30
                                            raohszana napisał:

> lew_ napisał:
                                            >
                                            > > To zalezy dokad ta przeprowadzka mialaby byc:)
                                            > *
                                            > No, gdziekolwiek się przeprowadzać - o ile ktoś na miejscu nie ma osobnika, któ
                                            > ry by utrzymywał przez jakiś czas - to trza mieć na to fundu

POwiedzmy,Ty mialabys kogos:)..daj foto:)
                                            • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 17:37
                                              lew_ napisał:

> POwiedzmy,Ty mialabys kogos:)..daj foto:)
                                              *
                                              Ale nie mam. Poza tym wolę polegać na sobie i swoich funduszach niż na kimś.
                                              Nie.
                                        • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 02:18
                                          lew_ napisał:

>ale mam auto ktre lubia zlodzieje i nie mam ochoty isc pieszo do niemiec:PP

Oooooch! Eeeeech! Aaaach! Rao bierz go! :)
                                          • raohszana Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 02:33
                                            anais_66 napisała:

> Oooooch! Eeeeech! Aaaach! Rao bierz go! :)
                                            *
                                            Zawijam kiecę i lecę :D
                                            • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 02:34
                                              raohszana napisał:

> Zawijam kiecę i lecę :D
                                              >
                                              Leeeeeć Rao! Leeeeć! :)
                                • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 17:46
                                  lew_ napisał:

> Tzn przeprowadzasz sie ? WA-wa moze byc, tam sa porzadne hotele ,gdzie moge
                                  > odstawic moje auto ,tak ulubione przez zlodziei:)

Niech zgadnę- Golf III- złodzieje bardzo lubią:)
                                  Chłopie- rwiesz dziewczynę na furę? Rrrrany, to w Niemczech jeszcze się udaje?:):):)
                                  Ona nie taka głupia!
                                  • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 17:59
                                    wlody1 napisał:

> Chłopie- rwiesz dziewczynę na furę? Rrrrany, to w Niemczech jeszcze się udaje?:
                                    > ):):)
                                    > Ona nie taka głupia!
                                    Ale wiesz co? Jakby mnie ktoś sympatyczny rwał na autentyczną, porządną furmankę z kuniem - to na przejażdżkę zawsze ;)
                                    • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:04
                                      raohszana napisał:

> wlody1 napisał:
                                      >
                                      > > Chłopie- rwiesz dziewczynę na furę? Rrrrany, to w Niemczech jeszcze się u
                                      > daje?:
                                      > > ):):)
                                      > > Ona nie taka głupia!
                                      > Ale wiesz co? Jakby mnie ktoś sympatyczny rwał na autentyczną, porządną furmank
                                      > ę z kuniem - to na przejażdżkę zawsze ;)
                                      >
                                      A lejce umiesz trzymać???:)
                                      To Ty romantyczna jesteś:) Dzisiaj to rzadkość:):):)
                                      • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:10
                                        wlody1 napisał:

> A lejce umiesz trzymać???:)
                                        *
                                        A umiem! Może nie wytrawnie powozić, ale utrzymać w łapie i dojechać na miejsce - da radę :)

> To Ty romantyczna jesteś:) Dzisiaj to rzadkość:):):)
                                        *
                                        Romantyczność i ja? To to jest romantyczność właśnie? :)
                                        • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:17
                                          raohszana napisał:

> wlody1 napisał:
                                          >
                                          > > A lejce umiesz trzymać???:)
                                          > *
                                          > A umiem! Może nie wytrawnie powozić, ale utrzymać w łapie i dojechać na miejsce
                                          > - da radę :)
                                          >
                                          > > To Ty romantyczna jesteś:) Dzisiaj to rzadkość:):):)
                                          > *
                                          > Romantyczność i ja? To to jest romantyczność właśnie? :)
                                          >

A nie? Na beeme to blachary idą, romantyczna dziewczyna zaprzęgiem na kawę da się zawieźć...
                                          No dobra, nazwijmy to nietuzinkowością:)
                                          • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:26
                                            wlody1 napisał:

> A nie? Na beeme to blachary idą, romantyczna dziewczyna zaprzęgiem na kawę da s
                                            > ię zawieźć...
                                            *
                                            A jak się nawet zaprowadzić da? Albo taką z termosu nawet? To jeszcze gorzej? ;)

> No dobra, nazwijmy to nietuzinkowością:)
                                            *
                                            Ahm... dziękuję :)
                                            • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:10
                                              raohszana napisał:

> wlody1 napisał:
                                              >
                                              > > A nie? Na beeme to blachary idą, romantyczna dziewczyna zaprzęgiem na kaw
                                              > ę da s
                                              > > ię zawieźć...
                                              > *
                                              > A jak się nawet zaprowadzić da? Albo taką z termosu nawet? To jeszcze gorzej? ;
                                              > )
                                              A to wtedy jest romantycznanietuzinkowacompela :)
                                              • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:29
                                                wlody1 napisał:

> A to wtedy jest romantycznanietuzinkowacompela :)
                                                *
                                                To chyba nie najgorzej, nie? ;)
                                                Tylko skąd tu wziąć herbatoikawozaparzacza!
                                                • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:47
                                                  raohszana napisał:

> wlody1 napisał:
                                                  >
                                                  > > A to wtedy jest romantycznanietuzinkowacompela :)
                                                  > *
                                                  > To chyba nie najgorzej, nie? ;)
                                                  > Tylko skąd tu wziąć herbatoikawozaparzacza!
                                                  >
                                                  A do tego musi być McGywer!:) I dla Niego pewnie nie będzie problemu sknaić kunia:)
                                                  • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:54
                                                    wlody1 napisał:

> A do tego musi być McGywer!:) I dla Niego pewnie nie będzie problemu sknaić kun
                                                    > ia:)
                                                    *
                                                    A tam - zaraz musi! Może. Z takim McGyverem to nigdy nie wiadomo gdzie się skończy - niby na przejażdżkę, a się okaże, że zmajstruje z furmanki helikopter :)
                • kosc_ksiezyca Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 23:08
                  W Poznaniu za 1100 (w najlepszym wypadku!) chcesz sobie godnie przeżyć i odłożyć? Ech...
                  • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 23:13
                    kosc_ksiezyca napisała:

> W Poznaniu za 1100 (w najlepszym wypadku!) chcesz sobie godnie przeżyć i odłoży
                    > ć? Ech...

Znam takie przypadki. Mnie to nie dotyczy bo na wsi są kury, krowy, konie, chleb rośnie za płotem itd itp:) A na upartego na oleju roślinnym też można jechać autem z silnikiem diesla- jak sąsiad jedzie traktorem to czuć frytki:)
                • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 11:53
                  Ja wynajmuję mieszkanie za 1300 zł i nie wyobrażam sobie godnego życia za pozostałe 700 zł.
                  Starczyło by mi chyba na jedzenie na tym koniec.
                  Tymczasem skoro zapierniczam w pracy to nie po to by wegetować, ale po to by móc wyjść do kina, na kolację z przyjaciółmi, by kupić sobie sukienkę, książkę, płytę i wyjechać na zagraniczne wakacje.
                  Wyobraź sobie przy tych zarobkach matkę z dzieckiem. Na co poza wynajęciem mieszkania, opłatami i jedzeniem jej wystarczy? Albo raczej czy w ogóle taka pensja starczy na utrzymanie dwóch osób?
                  • silic Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 12:05
                    Tylko, że zarabiając 2100 zł nie wynajmuje się mieszkania za 1300zł. Tym bardziej matka z dzieckiem. Jak się ma dwie wypłaty to inna sprawa, ale w pojedynkę to samobójstwo. Jak się zarabia 2100zł to nie mieszka się samemu.
            • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 02:11
              wlody1 napisał:

> Bo mam koleżankę która zarabiała 2tys i spokojnie dawała radę nawet odkładając. Po czym posłuchała rad innych którzy sami więcej nie zarabiając wyśmiewali i zaczęła się domagać podwyżki. Skutek jest taki ze teraz szuka pracy....

A zasiłek przez pierwsze trzy miesiące wynosi 700 coś tam brutto...
        • beenthere Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:13
          0ion napisał:

> 8364; na osobę.

>W którym kraju UE tak jest? I masz na myśli kwoty brutto, czy netto?

Ja tez jestem ciekawa w jakim kraju UE klasa robotnicza ma tyle. Bo chyba zly kraj wybralam, no i zle tez ze prace biurowa....

• ipone123 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 15:45
            w sumie tez mnie to ciekawi :) poza tym bardzo latwo mozna sobie sprawdzic zarobki w pozostalych kajach UE, klikajac na wybrane ogloszenie o prace. Nie rozumiem dlaczego w pl to jest ciagle jakas tajemnica i w dodatku uregulowana prawnie hehe. Fakt, ze wyjechalam z pl dawno temu, od razu po studiach i mam marne pojecie o polskim rynku pracy, moze dlatego mnie tak dziwi to wszystko. Polska jest w UE i ma europejskie ceny, wszystko jest tam drogie jak cholera, nie wiem, jak ludzie moga zyc za 2000 zl. Wynajecie mieszkania, ktos tu pisal, 1000 zl. Zostaje 1000, a trzeba preciez zaplacic prad, telefon, tv, intrnet, jedzenie, podstawowe rzeczy. I tak z miesiaca na miesiac? No to tylko se w leb strzelic zostaje, bo po co zyc? :)
            • simply_z Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:46
              w Malopolsce zwlaszcza ...
              • zeberdee24 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 17:55
                W Małopolsce, a konkretnie w Krakowie fenomenem są ceny mieszkań - rynek pracy jest denny, płac jeżeli jakiś szczęśliwiec już się na coś załapie są na poziomie miast 100-150 tysięcznych a mieszkania kosztują niewiele mniej niż w Warszawie, i dwa razy tyle co w Katowicach gdzie i pensje wyższe i o pracę łatwiej.
                • simply_z Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:22
                  dokladnie ,jest tragicznie z mieszkaniami ,okolice Krakowa nie lepsze..
                  • zeberdee24 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:39
                    To miasto w końcu zostanie Polską B, a szkoda bo tylu wykształconych ludzi mogłoby coś pociągnąć ale to wtedy gdyby władze stworzyły warunki dla prawdziwego przemysłu i jakiegoś rozwoju badań naukowych a nie jarały się nowymi centrami outsourcingu, czyli budowaniem w Krakowie gospodarki w stylu Bangladeszu.
                    • simply_z Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 16:06
                      tym bardziej ,że w Krakowie jest zaplecze naukowe. Ale nie tworzy się osrodkow badawczych ,tylko wszedzie wali oddziały wielkich firm.
                • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:51
                  zeberdee24 napisał:

> W Małopolsce, a konkretnie w Krakowie fenomenem są ceny mieszkań - rynek pracy
                  > jest denny, płac jeżeli jakiś szczęśliwiec już się na coś załapie są na poziomi
                  > e miast 100-150 tysięcznych a mieszkania kosztują niewiele mniej niż w Warszawi
                  > e, i dwa razy tyle co w Katowicach gdzie i pensje wyższe i o pracę łatwiej.

Bo Pan Dziwisz zabiera nadwyżkę:) I co się dziwisz?
                  • zeberdee24 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:56
                    Ja się nie dziwię, zostawiam to całkiem fajne miasto lepszym ode mnie:) Może ich będzie stać:)
            • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 02:23
              ipone123 napisała:

> No to tylko se w leb strzelic zostaje, bo po co zyc? :)

W sumie to dobra rada, dzięki :)
    • hotally Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:54
      ile bym nie zarabiała to i tak będzie Mi mało...
      :(
      • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 16:59
        To Ty pracujesz? O_o
        • wersja_robocza Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 17:57
          Jest feministką to pracuje.
          • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:00
            wersja_robocza napisała:

> Jest feministką to pracuje.
            *
            A jak się nie pracuje to się nie jest feministką? Oż!
            • wersja_robocza Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 19:54
              Ally twierdził, ze nie jest feministką i ze kobiety nie powinny pracować. Że od tego są faceci. Zatem skoro zarabia=pracuje=jest feministką.
          • sundry Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:20
            Ally nie jest żadną feministką, wypluj te słowa:)
            • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:24
              sundry napisała:

> Ally nie jest żadną feministką, wypluj te słowa:)
              *
              To jednak nie jest? To co Alka jest?
              • sundry Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:44
                Księżniczkom.
                • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 18:48
                  sundry napisała:

> Księżniczkom.
                  *
                  A jakom?
                  No, ale księżniczki nie pracujom i nie zarabiajom przecież! Zarabianje jest prostackie!
                  • sundry Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 19:00
                    Ale ja nie pisałam, że pracuje;)
                    • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 19:03
                      sundry napisała:

> Ale ja nie pisałam, że pracuje;)
                      *
                      Ty nie, ale ona tak napisała, że sugerowało to zarabianie, a jak zarabianie - to i jakaś praca chyba? ;)
                      • zeberdee24 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 20:49
                        Co wy tak się nią podniecacie ? Chudych 30-tek z krzywymi zębami i dziwnymi poglądami są w Polsce dziesiątki tysięcy.
                        • raohszana Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 21:28
                          Ale my nie nią samą - tylko tym, że przy tychże poglądach mogłaby PRACOWAĆ!
                          • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 02:27
                            raohszana napisał:

> Ale my nie nią samą - tylko tym, że przy tychże poglądach mogłaby PRACOWAĆ!
                            >
                            Nie napisała, że pracuje, tylko że jej płacą. Nie wnikaj :)
                            • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 02:28
                              anais_66 napisała:

> Nie napisała, że pracuje, tylko że jej płacą. Nie wnikaj :)

P.S. Znaczy zarabia :D
                              • raohszana Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 02:34
                                anais_66 napisała:

> > Nie napisała, że pracuje, tylko że jej płacą. Nie wnikaj :)
                                >
                                > P.S. Znaczy zarabia :D
                                *
                                W sumie racja. Lepiej nie wiedzieć z jakiego to precederu!
                                • anais_66 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 02:35
                                  raohszana napisał:

> W sumie racja. Lepiej nie wiedzieć z jakiego to precederu!
                                  >
                                  Jeszcze byś się połasiła... I ja też :)
                                  • raohszana Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 12:47
                                    anais_66 napisała:

> Jeszcze byś się połasiła... I ja też :)
                                    *
                                    Ba, pół foruma by się zaraz połasiło i co to by było! ;)
            • fajnajozia Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 19:05
              Ally nie jest żadną feministką, wypluj te słowa:)
            • wersja_robocza Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 19:54
              Moze zmieniła zdanie?
              • fajnajozia Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 20:39
                Moze zmieniła zdanie?

Może. Jak to mówią, tylko krowa nie zmienia zdania. I poglądów :)
    • kiira_korpi Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 19:23
      Ale 2100 to naprawdę nie jest dobra pensja.
      Kiedyś tyle miałam i próbowałam się utrzymać za to w Warszawie. Połowa, jak nie więcej tej kwoty szła na wynajem mieszkania. Reszta wystarczała jedynie na przeżycie. Brakowało chociażby na lekarza, dentystę, książki, kino, inne rozrywki. Ciuchy kupowała mi mama;). Można tak żyć, ale jak długo?
      Życie w tym kraju jest cholernie drogie, a pensje niestety za niskie.
      Teraz niby źle nie zarabiam, ale właśnie dziś podliczyłam, że we wrześniu moje koszty stałe wyniosą 6 tys. Masakra.
      I to bez jedzenia i bez przyjemności. Oczywiście dużo w tym wydatków na edukację, które akurat się tak skumulowały, i które miejmy nadzieję w ciągu kilku miesięcy ostatecznie się skończą, ale przeraża mnie to, kiedy podliczę, ile pieniędzy idzie mi na takie normalne życie.
    • andrzejek4747 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 22:01
      ...czyli to bedzie cos kolo 500 eu...hehehehe...bez komentarza...
    • pochodnia_nerona Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 22:30
      Gdybym ja zarabiała 2100 na rękę, uważałabym się za bogatą szczęściarę.
      Serio.
      Pracuję i mam odpowiedzialną pracę (+ stres), ale zarabiam gruuubo poniżej tego.
      Polska to jest jednak z.je.bany kraj. Dziwię się, ze ludzie jeszcze nie wyszli na ulice, domagać się sprawiedliwości. Opłaty coraz wyższe, żywność coraz droższa, a pensje jak jałmużny.
      Niestety, jest kilka powodów, dla których nie wyemigruję.
      • wlody1 Re: pensje az tak zle? 09.09.11, 23:18
        pochodnia_nerona napisała:

> Gdybym ja zarabiała 2100 na rękę, uważałabym się za bogatą szczęściarę.
        > Serio.
        > Pracuję i mam odpowiedzialną pracę (+ stres), ale zarabiam gruuubo poniżej tego
        > .
        > Polska to jest jednak z.je.bany kraj. Dziwię się, ze ludzie jeszcze nie wyszli
        > na ulice, domagać się sprawiedliwości. Opłaty coraz wyższe, żywność coraz drożs
        > za, a pensje jak jałmużny.
        > Niestety, jest kilka powodów, dla których nie wyemigruję.

Ale pewnie nie jesteś sama lub masz swoje mieszkanie...
        • pochodnia_nerona Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 14:50
          Ta, mieszkam z mamusią, bo inaczej to chyba pod mostem. Nie rozwinę chyba nigdy skrzydeł.
          • wlody1 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 10:40
            pochodnia_nerona napisała:

> Ta, mieszkam z mamusią, bo inaczej to chyba pod mostem. Nie rozwinę chyba nigdy
            > skrzydeł.
            Trochę optymizmu! Wiecznie tak nie będzie, los się odmienia. Znajdź faceta- we dwoje zawsze łatwiej i raźniej.
            • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 12:03
              W życiu trzeba liczyć na siebie, a nie na faceta.
              Najpierw proponowałabym zastanowić się nad tym jakim jesteś specjalistą w swojej dziedzinie. Jakich umiejętności brakuje Ci do tego by zarabiać więcej, móc awansować. Jakiego doświadczenia Ci brakuje. Co w Twoim zachowaniu, myśleniu może hamować Twój rozwój. Jakie masz ograniczenia i jak możesz je pokonać.
              Jeśli branża, w której pracujesz nie daje Ci możliwości usamodzielnienia się to może czas pomyśleć o zmianie? Może warto pomyśleć o zmianie miasta jeśli u Ciebie w regionienie nie ma dobrych pracodawców?
              Ja naprawdę uważam, że jesteśmy panami naszego losu.
              • silic Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 12:09
                Fajnie to brzmi tylko pamiętaj o jednym: wszyscy nie mogą awansować, wszyscy nie mogą być specjalistami. Ktoś prace mniej "prestiżowe", mniej wygodne (choć to akurat różnie bywa), mniej płatne wykonywać musi.
                Zaś rada z facetem była zapewne odnośnie tego, że tak jest zwyczajnie taniej, bo wysokie koszty mieszkaniowe rozkładają się na dwie osoby.
      • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 11:57
        Nie myślisz o zmianie pracodawcy? Póbowałaś?
    • silic Wiedziałem, że to się tak skończy 09.09.11, 23:32
      Oczywiście 90% osób zaczęło wytykać , że w Warszawie to się nie da, że 2100 to ochłapy, bo oni zarabiają po 6000zł a to nie starcza na nic i takie tam bajanie. Prawda jest taka , że większość osób tutaj się wypowiadających jest kompletnie niereprezentatywna w swoich dochodach i wydatkach.
      Fakty są takie, że ponad 90% podatników znajduje się w pierwszym przedziale dochodowym a to oznacza , że zarabiają MAKSYMALNIE w okolicach średniej krajowej. Ta wielomilionowa rzesza ludzi żyje w większości w małych i średnich miastach oraz na wsi, nie wynajmuje mieszkań, nie spłaca kredytów hipotecznych, nie kupuje nowych samochodów, wychowuje dzieci ( mimo , że podobno z taką pensją się nie da ) i pewnie na te mało poważne stwierdzenia popatrzyłaby z politowaniem.
      Tu w większości są same Marie Antoniny, zjadaczy chleba nie są w stanie zauważyć.
      • justysialek Re: Wiedziałem, że to się tak skończy 09.09.11, 23:58
        Ja pochodzę z Łodzi. Problem biedy, niskich pensji i bezrobocia znam doskonale i to nie dlatego, że oglądam to codzień zza szyby samochodu ale dlatego, że dotyka to również członków mojej rodziny, znajomych, sąsiadów. Z Warszawą miałam i mam wiele wspólnego i faktycznie życie tam jest trochę jak z innej bajki.
        W moim 30-letnim życiu zaliczyłam już parę górek i dołków finansowych. Bywało aż nadto, a bywało, że nie było nic. Wiem, że da się wyżyć za 2100, bo radziłam sobie i z mniejszą kasą.
        Fakt, że poza W-wą (nie mówiąc juz o jakichś maleńkich miejscowościach) koszty życia są dużo niższe.
        Taki przykład: w moim zakładzie pracy zapomogę dostają osoby z dochodem poniżej tysiąca brutto na członka rodziny. Są takie.
      • anna_sla podpisuję się pod tym obiema rencyma ;) 10.09.11, 08:18
        prawdę wać Pan powiadasz, wódkę mu polać!!!
        • wlody1 Re: podpisuję się pod tym obiema rencyma ;) 11.09.11, 10:46
          anna_sla napisała:

> prawdę wać Pan powiadasz, wódkę mu polać!!!

Ale któremu? Bo jak mnie to chętnie:)
      • jael53 Re: Duże materii pomieszanie 11.09.11, 11:05
        silic napisał:

Fakty są takie, że ponad 90% podatników znajduje się w pierwszym przedziale doc
        > hodowym a to oznacza , że zarabiają MAKSYMALNIE w okolicach średniej krajowej.
        > Ta wielomilionowa rzesza ludzi żyje w większości w małych i średnich miastach o
        > raz na wsi, nie wynajmuje mieszkań, nie spłaca kredytów hipotecznych, nie kupuj
        > e nowych samochodów, wychowuje dzieci ( mimo , że podobno z taką pensją się nie da)

Otóż i pomieszanie. W małych miasteczkach taka pensja jest rzeczywiście bardzo dobra. Znaczy to jednak tyle, że nikt większej nie da. Tam się też wynajmuje mieszkania, nie ma rady; i to nieraz z trudem - bo ostatnie budownictwo wielorodzinne - bywa - pochodzi z kat 80.
        W tychże miasteczkach i na wsiach mnóstwo ludzi z takimi pensjami jest zarżnięta kredytami, i hipotecznymi, i konsumpcyjnymi. Te środowiska to raj dla wszelakich Chwilówek i innych Providentów. Nie trzeba być menelem, żeby od 20-go każdego miesiąca kupować w najbliższym sklepiku "na zeszyt".
        We wrześniu do wdania się w "interesy" z Providentem w zupełności wystarczy troje - czworo (a na wsi to nadal norma), które trzeba obkupić do szkoły.

Mitem jest, ze w tych małych i średnich miastach koszty życia są niższe - w takim Rzeszowie komunikacja miejska jest najdroższa w kraju. Co to znaczy dla rodziny, w której oboje rodzice mają szczęście pracować i mają dwoje dzieci w wieku szkolnym, nie trzeba wyjaśniać)
        Często porównuje sobie wydatki krakowskie i rzeszowskie - i to nie Kraków celuje w drożyźnie.

Czyli: większość obywateli skazana jest na bardzo niskie zarobki i fatalne umowy o pracę; a do tego ta większość wielkiego wyboru w swoim miejscu zamieszkania nie ma.
    • anna_sla Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 08:16
      ja mam pensję nieregularną (praca nie na etat i nie na umowę ;)), ale gdybym poszła do "normalnej" pracy dostałabym najniższą (tj. ok. 1 tys.zł) kiedy sam czynsz za nasze mieszkanie to prawie 800zł i 450zł kredytu :D aż nie wiem czy chcę iść do normalnej pracy, bo bywają miesiące (nie mało ich), że zarobię 1600-1700, a bywają miesiące (a nawet i 2 z rzędu), że nie zarobię prawie nic. Mąż ma jakieś 2100? 2300? Trudno mi wykalkulować teraz z pamięci, ponieważ on ciągle ma 2 pożyczki dodatkowo odtrącane (którymi "nadpłacamy" kredyt mieszkaniowy).
    • jan_hus_na_stosie2 Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 09:12
      ale liczone z fuchami na boku czy bez? :)

• qw994 Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 15:09
      > jesli o mnie chodzi 2100 na reke.chyba niezle?

To zależy od tego, gdzie mieszkasz, jaką masz sytuację życiową i jakie plany.
    • asiu_3 Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 15:56
      Chciałabym zarabiać tyle, ile Ty jakies 5 lat po skonczeniu studiow :) Pozniej mam nadzieje zarabiac wiecej.
    • avital84 Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 17:06
      Nie wiem. Ja zarabiam trochę ponad 5 tys. + premia (mowa o kwocie brutto) i szczerze mówiąc nie czuję się godziwie wynagradzana. Za tą kwotę da się już godnie żyć, ale z drugiej strony organizacja wyciska ze mnie bardzo wiele i wiem o tym, że jest wiele stanowisk, które są przepłacane i płaci się ludziom dwa razy więcej za dwa razy mniej. Dlatego narzekam.

Szczerze mówiąc mam nadzieję, że płace w Polsce nie są aż tak niskie, bo chcąc zmienić pracę będę miała dylemat. Zarobki ok. 2000 zł na rękę dla singla oznaczają życie na studenckich wrunkach. Ja już w tym momencie sobie tego nie wyobrażam.

• pochodnia_nerona Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 21:07
        No to sobie to uświadom :-)
        • simply_z Re: pensje az tak zle? 10.09.11, 21:57
          5000 plsu premie? wow ,tyle chyba nigdy nie będę zarabiać ,chyba ,że się przeprowadzę do Wawy..
          pensja 2100 jest niska ,bardzo niska ale w zasadzie wszyscy w okol mnie tyle zarabiają lub niewiele więcej,
          koszmar.
          • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 11:37
            Mówię o kwocie brutto. Nie wiem szczerze mówiąc ile wychodzi na rękę.
            Nie pracuję w Warszawie, a w woj. kujawsko-pomorskim.
            Żeby było jasne, dwa lata temu, kiedy przyszłam do organizacji zgodziłam się na warunki 2500 zł brutto. Widząc jednak ile jest warta moja praca nie bałam się negocjować, a przynajmniej dawałam znać, że to mało.
            Z mojego doświadczenia mamy duży wpływ na to jak wygląda nasze wynagrodzenie, ale może myślę tak bo trafiłam do takiej, a nie innej organziacji.
            • six_a Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:02
              w ciągu dwóch lat Twoje zarobki wzrosły dwukrotnie?
              łał, fajna organizacja.
              • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:13
                Tak wzrosły ponad dwukrotnie. Co więcej, mam obiecaną podwyżkę i awans od nowego roku.
                Po prostu jeśli ktoś ma wiedzę, za którą trzeba było by dużo więcej zapłacić konsultantom zewnętrznym i przy okazji chce mi się zapieprzać, to jest to dla organizacji opłacalne.
                Nie jestem odosobnionym przypadkiem. Mój chłopak w ciągu dwóch lat awansował o dwa szczeble, od specjalisty poprzez kierownika sekcji do kierownika działu co też wiązało się z podwyżką. Ale oczywiście, że jest wielu ludzi, którzy kilka lat zarabiają tyle samo na tym samym stanowisku.
                Dlatego ja naprawde uważam, że wszysto zależy od nas samych.
                • six_a Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:28
                  jak jeszcze raz usłyszę o superorganizacji i wybitnych umiejętnościach zaraz po studiach, to się autentycznie porzygtam, to jest ta superpraca btw?

forum.gazeta.pl/forum/w,23,102014463,102016463,Re_odrobina_refleksji_.html
                  • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:41
                    Zauważ, kiedy to napisałam...28.10.2009 czyli dwa lata temu w pierwszym miesiącu mojej pracy. Nie był to dla mnie ogólnie fajny okres, bo wtedy rozstałam się też z moim facetem, dla którego przeniosłam się do tego miasta. A zmiana pracy też była z nim konsultowana.
                    Z perspektywy czasu nie żałuję.
                    Pierwsze załamanie po przyjściu do nowej organizacji miałam tak jak w wątku. Bywały i późniejsze załamania i chęć zmiany pracy, ale to wiązało by się z wyjazdem do innego miasta, a tego nie chciałam.
                    Ja nie mówię wcale, że jestem zajebiście finansowo doceniana. W mojej branży ludzie w Warszawie czy w Gdańsku zarabiają o wiele więcej. Żeby nie było, chciałabym zarabiać więcej za to co robię.
                    A jeśli chodzi o super umiejętności. To moja 3 praca. W międzyczasie zdobywałam też inne doświadczenia i rozwijam się w tym co robię. W regionie nie ma po prostu podobnych specjalistów, a jeśli są to mają mniejsze doświadczenie przy pdoobnych projektach. Sprowadzenie kogoś z Warszawy wiązało by się z zapłaceniem takiej osobie dwukrotnie większej kasy.
                    A mój chłopak pracuje już 9 lat mimo, że skończył dopiero co 27 lat, więc ma duże doświadczenie i jest MVP Microsoftu, więc wiedzę i kompetencje na pewno ma.
                    • six_a Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:47
                      no więc wszystko zmierza do tego, że nie jesteś jak większość ludzi, mimo że na początku zarabiałaś właśnie te 2100 na rękę lub coś kole tego.
                      więc może po prostu nie mów innym, że nie przeżyją za 2100, bo ty byś (DZIŚ) nie dała rady. jak widać, kiedyś dawałaś.
                      • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 14:00
                        Pisałam nawet w tym wątku, że zarabiałam nawet w Warszawie 1800 zł na rękę. I jakoś dawałam radę. Tyle, że za to 1800 zł w Wawie zdołałam wynająć pokój 9 m2, w którym miałam satrą szafę, klekoczące się biurko i mój materac bez łóżka. Jadłam dość ubogo. Dostawałam od rodziców wałówę, a wyjścia typu kino, teatr sponsorował mój ówczesny chłopak, bo mnie nie było by na to stać. Nie miałam już pieniędzy na książki, ubrania itp.
                        Nigdzie nie napisałam, że ktoś inny nie da rady. Po prostu uważam, że to nie jest godziwe wynagrodzenie i tyle.
                        • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 14:10
                          A no i mieszkąjąc już w kuj-pom i biorąc pracę za 2500 zł mieszkałam z chłopakiem, który miał mieszkanie, samochód, bogatą mamę i wysoką pensję czyli mogłam sobie na to pozwolic.
                          Kiedy zerwaliśmy musiałam się przenieść do 'mieszkania studenckiego' i współdzielić pokój z inną dziewczyną. Nikt mi nie powie, że tak powinien wyglądać standard.
                          Niestety większość moich znajomych albo mieszka z rodzicami albo właśnie wyanjmuje coś w tragicznych warunkach zbliżając się do wieku 30 lat. I nikt z nich nie mówi, że to są dobre warunki, które np. sprzyjają zakładaniu rodziny. Większość z nich odwleka np. tę decyzję właśnie z powodu zarobków, które nie pozwoliłyby im utrzymać rodziny.
                          • kosc_ksiezyca Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 14:16
                            Zajrzałam do tego wątku i... kujawsko-pomorskie to Twoim zdaniem Polska B?

No to pozdrawiam z Polski Be!
                            • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 14:21
                              Tak to widziałam sprowadzając się tutaj niestety.
                              • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 14:25
                                Chodzi głównie o to, że jest dośc słaby rynek pracy. Mało jest dużych firm i ciekawych ofert, a proponowane zarobki odbiegają od tych warszawskich.
                                Pracując jako specjalista w jakiejść specyficznej branży ciężko jest tu znaleźć pracę.
                                Dla przykładu w mojej firmie jest wiele takich stanowisk, których odpowiedników nie ma w całym województwie. Ludzie odchodząc z firmy obierają, wiec kierunke Poznań lub Warszawa.
    • kosc_ksiezyca Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 12:35
      Jak czytam, że 2100 to jest straaasznie mało i że jak można i że niegodnie i że trololo, to mi się nóż w kieszeni otwiera.

Wiem, że większość to jest wielka kreacja forumowa, co się po leżące na ziemi 50 zł nie schyli, jednak warto co niektórych uświadomić, że za 2100 ludzie MUSZĄ utrzymać rodziny. I, proszę sobie wyobrazić, forumowi krezusi, całkiem nieźle im się to udaje.
      • qw994 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 12:43
        Wziąwszy pod uwagę niedawno wyczytaną informację, że zakupy szkolne dla dziecka to wydatek rzędu kilkuset złotych, to rzeczywiście za 2100 musi się żyć nieźle.
        Nie przesadzaj w drugą stronę.
        • kosc_ksiezyca Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 12:45
          Gdzie ja przesadzam Twoim zdaniem? Napisałam, że wiele rodzin MUSI się utrzymać za taką kwotę i jakoś to robi - oszczędzając, robiąc zakupy z ołówkiem w ręku, nie wyjeżdżając na wakacje etc. Nie bardzo mają wyjście, aby marudzić, że za 2100 to oni z kanapy nie wstaną.
          • raohszana Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:03
            Ale to nie chodzi, że nie da się żyć czy, że za tyle się z kanapy nie wstaje. Chodzi o to, że to zwykle za mało, żeby SPOKOJNIE przeżyć i mieć na opłaty, jedzonko przyzwoite i rozrywki.
            • kosc_ksiezyca Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:24
              Oczywiście, że mało. Tylko pytanie, co zdaniem forumowych krezusów mają ci ludzie zrobić? Pochlastać się? Oddać dzieci do adopcji?
              • raohszana Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:39
                Ale temat nie jest o tym, czy mają się chlastać czy oddawać komukolwiek cokolwiek. Temat brzmi - czy pensje są złe? A dyskusja idzie o to, czy 2100 to mało czy jednak dużo.

Nie leć emocjami.
                • kosc_ksiezyca Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 14:13
                  Rao, skarbeńku, nie lecę emocjami, tylko fascynuje mnie, jak tutaj dużo bogaczy :)
                  • raohszana Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 14:15
                    A to nie wiedziałaś, że na forumie to same bogole, piękne, szczupłe i z zajebistymi facetami? :]

Za przedstawiciela klasy średniej porobisz Ty, za biedotę ja - i mamy piękny przekrój społeczny!
                  • qw994 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 06:40
                    > Rao, skarbeńku, nie lecę emocjami, tylko fascynuje mnie, jak tutaj dużo bogaczy
                    > :)

Owszem, zachowujesz się, jakby dotykało cię to osobiście.
                    • qw994 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 07:07
                      Poza tym czego właściwie oczekujesz na tym forum, przekroju całego społeczeństwa? Na forum Gazety Wyborczej? To chyba oczywiste, że jest tu wycinek.
              • qw994 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 07:12
                > Oczywiście, że mało. Tylko pytanie, co zdaniem forumowych krezusów mają ci ludz
                > ie zrobić? Pochlastać się? Oddać dzieci do adopcji?

Nie o tym jest dyskusja.
          • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:05
            Jasne. Moi rodzice też musieli utrzymać rodzinę (mam rodzeństwo) za mniej więcej takie właśnie zarobki. I naprawdę bardzo ich za to podziwiam, bo nigdy nie brali kredytów, a żyło nam się zawsze dobrze. Nie wiem jak oni to robią.
            Kiedy ja zarabiałam 2100 zł to było tak akurat, ale nie stać mnie było np. na kredyt na mieszkanie albo na wynajęcie mieszkania. Nie twierdzę, że to jest niemożliwe, ale na pewno nie jest to komfortowe.
            I nie jest tak, że ktoś tu pisze, że nie wstałby z kanapy za 2100 zł. Sama jeszcze 1,5 roku temu za tyle własnie pracowałam. Ale jeśli mam wybór i wiem, że jest to możliwe, to szukam pracy, która daje mi większe możliwości i tyle.
            • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:09
              No i jest jeszcze jedna kwestia. Niektórym bardzo pomagają rodzice. Są osoby, które mogą liczyć na wsparcie począwszy od jedzenia, po ubranie, sponsorowane wycieczki przez zasponsorowanie wesela aż po kupno mieszkania.
              Mam znajomych, którzy w totalu zarabiają 2000 zł (na parę), ale mają mieszkanie kupione przez rodziców, rodzice sponsorują im wiele wydatków i wciąż pomagają. W ten sposób zgodzę się, że się da.
              Kiedy chcesz lub musisz utrzymać się na własną rękę bez niczyjej pomocy, zaczynając od zera, od kubka, widelca i materaca to ma się mobilizację do tego by jednak starać się o wyższe zarobki.
              • pochodnia_nerona Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 19:56
                Niestety, nie wszystkim pomogą rodzice. Niektórzy muszą pomagać właśnie im, żeby nie zaliczyli bankructwa. Sama znajduję się w takiej właśnie sytuacji życiowej i to, że mam chłopaka, wcale nic nie zmienia - na razie nie mogę się wyprowadzić.
                Dziękuję, avital, za Twoje rady - ale ja chyba działam w innej "branży". Mało tego, nie pracuję w rodzinnym mieście. Tam czekało mnie tylko bezrobocie. Sama widzisz, że sytuacja jest na razie dupna, a ja i tak cieszę się że mam robotę, bo jeszcze nie tak dawno jej nie miałam.
                Po prostu za.je.biste życie w Polsce. Czy tak powinno wyglądać życie młodych ludzi w ich kraju?
          • qw994 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:05
            Napisałaś również, że całkiem nieźle im się to udaje, gwoli ścisłości.
            • avital84 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:16
              Jeśli to do mnie i o moich rodzicach to tak. Udaje im się to całkiem nieźle, ale też nie bez wyrzeczeń, bo jednak np. kiedyś mój ojciec aby dorobić się mieszkania musiał wyjechać i pracować w Stanach. Rodzice bardzo pracowici są, oszczędni, ale też całe życie rezygnowali z wielu oszczędności. Ja bym chciała żeby mieli jednak fajniejsze życie. By moja mama mogła podróżować po świecie i by było ją na to stać.
              • kosc_ksiezyca Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 14:14
                To było do mnie raczej :)
            • kosc_ksiezyca Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 13:17
              Tak, całkiem nieźle im się to udaje, nie grzebią po śmietnikach i nie głodują. Nie szukaj ukrytego sensu tam, gdzie go nie ma.
              • simply_z Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 20:15
                kość ,to ,że ktoś pisze ,że 2100 to bardzo mało nie znaczy ,że zarabia sporo więcej.
                Ja oscyluję w okół tej kwoty i to naprawdę jest żałośnie mało .Nie ma szans na odłożenie ,kredyt ,itd. a życie jest drogie. czasami zastanawiam się co trzyma mlodych ludzi w tym kraju i zastanawiam się czy chcę tak żyć . Mieszkanie? dom? moge o tym pomarzyć tylko ,a jak ktoś pisze o patriotyźmie ,szumiących zbożach i polskich piosenkach to chce mi się rzygac ,bo co z tego ,że to wszystko jest takie piękne i wzruszające ,a człowiek dokładnie ogląda każdy grosz przed wydaniem ,wylicza wydatki i zastanawia się po co tyle lat studiował /studiuje jak zarobki stoją w miejscu.
                • silic Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 22:34
                  Mieszkanie ? Dom ? A chciałabyś to z jednej pensji mieć ? Jest szansa ale nie w dużym mieście. W dwie osoby , każda po 2100zł , można już kombinować. Można mieszkać z kimś ( wynajem dwupokojowego mieszkania w dwie osoby jest tańszy niż kawalerki dla jednej ), można poszukać innych rozwiązań.
                  • simply_z Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 22:38
                    mówię o działce pod budowę domu chociażby.
                    taa 4200 i kredyt na 35 lat ,nie dzięki.
                    i nie będę wynajmować mieszkania ,żeby nabijać kasę najemcy.
                    • silic Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 09:09
                      No tak, a spłacając kredyt bankowi to nie nabijasz mu kasy.. wcale. Najemcą zaś jesteś ty sama, tak się składa.
                      W małych miastach i wsiach ludzie , którzy wedle kryteriów miastowych zarabiają mało, budują domy - tam deweloperów nie uświadczysz.
                      • simply_z Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 09:17
                        zalezy gdzie ,w miasteczkach w okolicach wielkich miast ceny niekiedy sa nawet wyzsze niz w wiekszych ,przyklad woj , maloposkie.
                        no chyba ,ze ktos sie chce osiedlac na zadupiu ,wtedy moze...
                        • silic Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 09:28
                          Ok, "zadupie" wyjaśnia wszystko. Większość Polski to nie są duże miasta i ich okolice. Większość Polski nie zasługuje na taką pogardę.
                          • simply_z Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 09:43
                            wyjasnie ci to jest zadupie. Zadupie to miejscowosc z ktorej ,aby dostac sie do wiekszego miasta musisz miec wlasne auto ,lub tez lapac autobus-jezdzacy z reguly dwa raz na dzien ,ewentualnie bus, Zadupie w okresie jesienno-zimowym ,staje sie uroczym miejscem ,zwlaszcza dla dzieci wracajach wieczorem ze szkoly .Z zadupia ,nie masz latwego dojazdu do lekarza ,kina czy sklepu.
                            to jestt dla mnie zadupie.
                            • silic Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 10:09
                              Masz jakąś dziwną wizję Polski. W typowym, małym mieście gdzieś w Polsce ( nie leżącym w promieniu 40-50 km od dużego miasta) są sklepy, lekarze, kina (z tym już różnie oczywiście bo ludzie nie chodzą), dzieci zimą wracają ze szkoły tak samo jak tysiące innych dzieci. Nie ma potrzeby by jeździć do "dużego miasta".
                              To zaś ,że musisz mieć samochód lub używać komunikacji, by pojechać gdzieś dalej , to chyba normalne, prawda ?
              • qw994 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 06:36
                > Tak, całkiem nieźle im się to udaje, nie grzebią po śmietnikach i nie głodują.

No to przynajmniej mamy już jakaś definicję, od tego trzeba było zacząć.
                Sorry za ironię, ale wyżywić rodzinę za 2100 zł to jest zwyczajne biedowanie, niemożność odłożenia jakichkolwiek oszczędności, nieprzygotowanie na "nagłe wypadki", bidne (o ile) wakacje itp. Dla mnie to nie jest godziwe życie. Jasne, że ludzie muszą za to żyć. Ale nie ubieraj tego w "całkiem niezłe radzenie sobie". Dla mnie brak oszczędności to wyklucza.
      • rannie.kirsted Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 10:26
        kosc_ksiezyca napisała:

> Jak czytam, że 2100 to jest straaasznie mało i że jak można i że niegodnie i że
        > trololo, to mi się nóż w kieszeni otwiera.
        >
        > Wiem, że większość to jest wielka kreacja forumowa, co się po leżące na ziemi 5
        > 0 zł nie schyli, jednak warto co niektórych uświadomić, że za 2100 ludzie MUSZĄ
        > utrzymać rodziny. I, proszę sobie wyobrazić, forumowi krezusi, całkiem nieźle
        > im się to udaje.
        nie ma sie co oburzac. wszystko zalezy od punktu odniesienia. zawsze mozna sie pocieszac ze ktos mamniej i daje rade, ale mnie to jakos humoru nie poprawia. zwlaszcza jak tez zawsze ktos ma wiecej i widze jak lekka reka wydaje na przyjemnosci a nie musi sie spinac. wspolczuje ludziom ktorzy maja 2100 na cala rodzine ale co z tego powodu nie mam prawa byc niezadowolona ze swojej pensji? no litosci. co ma piernik do wiatraka.
    • dorotek888 Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 15:05
      Moim zdaniem jeżeli ktoś nie ma dzieci to 2100zł na rękę to całkiem przyzwoita pensja.
      Wynajęcie pokoju + opłaty to jeden tysiąc, reszta na życie.

Raczej nie ma szans na odkładanie większych sum i na pewno nie ma żadnych możliwości na własne mieszkanie, ale jest to wystarczająco dużo by pozwolić sobie na niezależność i małe przyjemności od czasu do czasu.

Biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku pracy trzeba się cieszyć z tego, że w ogóle ma się pracę i pensję dwukrotnie większą od minimalnej.
      • aiwlysji Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 18:24
        pewnie trzeba sie cieszyc.....niedlugo wmowia Polaka, ze pensja 500 zeta miesiecznie to wspaniale pieniadze bo np. w Afryce ludzie umieraja z glodu...a tutaj chodziaz jest praca...

no ale kto powiedzial, ze niewolnikom ma byc lekko?
        • dorotek888 Re: pensje az tak zle? 12.09.11, 13:32
          > pewnie trzeba sie cieszyc.....niedlugo wmowia Polaka, ze pensja 500 zeta miesie
          > cznie to wspaniale pieniadze bo np. w Afryce ludzie umieraja z glodu...

Bo to prawda. Naprawdę powinniśmy się cieszyć, że mieszkamy w kraju w którym nie umiera się z głodu.
          Wszystko zależy od punktu widzenia, czyli od tego z kim się porównujemy.

> no ale kto powiedzial, ze niewolnikom ma byc lekko?

Rozumiem, że to przenośnia, ale i tak przesada.
    • berta-death Re: pensje az tak zle? 11.09.11, 20:38
      Przejdź się do dowolnego sklepu i zerknij na ceny. Żeby nie było, że może trafiłaś do jakiegoś ekskluzywnego butiku, to najlepiej idź do hipermarketu. I zobacz ile trzeba wydać, żeby przez miesiąc nie umrzeć z głodu. Też bez luksusów, zwykłe pieczywo, nabiał, wędliny, mięso, warzywa, owoce, herbata, cukier, sól, itp. Ile kosztują środki czystości, też nie te z najwyższej półki, ot zwykły szampon, żel pod prysznic, mydło, pasta do zębów, proszek do prania, płyn do naczyń itp. Do tego jakiś papier toaletowy, chusteczki higieniczne, waciki, i wszystko co jest niezbędne co codziennego życia. Dodaj do tego czynsz, opłaty za media. W media od razu wlicz internet i komórkę. Dołóż koszt ewentualnych leków na zwykłe przypadłości dnia codziennego w stylu ból brzucha czy przeziębienie. Odłóż sobie pewną kwotę, żeby od czasu do czasu móc sobie kupić nowe buty na zimę, czy spodnie na lato. Od czasu do czasu trzeba także odwiedzić dentystę czy innego lekarza, do którego lepiej pójść prywatnie, więc też z pensji trzeba miesiąc w miesiąc odłożyć pewną sumę pieniędzy na ten cel. Kolejna składka to pieniądze na ewentualne naprawy i remonty, nie ma cudów, zawsze się coś zepsuje a złote rączki, nie mówiąc o profesjonalnych fachowcach nie zadawalają się płacami minimalnymi.

Jak jeszcze ci coś zostanie w kieszeni, to pomyśl o tym, że nie każdy ma dach nad głową, bo nie każdy odziedziczył mieszkanie po babci, mieszka z rodzicami czy dostał w prezencie od krewnych własne lokum. Reszta musi płacić za wynajem (ceny możesz sobie sprawdzić w internecie), albo spłacać kredyt. O wyposażeniu tego mieszkania, chociażby w najprostszy sprzęt agd nawet nie wspomnę. Niektórzy jeszcze potrzebują samochodu. Nie dość, że trzeba go kupić, to jeszcze na bieżąco utrzymywać.

A, że człowiek nie samym chlebem żyje, to czasem chciałby pójść do kina, teatru, na koncert, wystawę, książkę sobie kupić, dokształcić się i zapisać na jakiś kurs. Czasem na wakacje fajnie jest pojechać, na nartach sobie pojeździć, na basen pójść. A tu nie dość, że trzeba zapłacić za wjazd, to jeszcze sprzęt trzeba sobie kupić.

Nie ma bata, żeby 2tys wystarczyło, żeby to wszystko mieć. A nie są to żadne luksusy, powiedziałabym, że całkiem skromne życie. A pomyśl o ludziach, którzy mają dzieci w wieku szkolnym. Komplet podręczników do gimnazjum to 600PLN. A jak ktoś ma więcej niż jedno dziecko. A co z ubraniami, wakacjami, zajęciami pozalekcyjnymi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka