Dodaj do ulubionych

Snob do kwadratu

15.09.11, 16:01
Zainspirowalam sie watkiem o " niewystarczajacym kapitale kulturowym ". Dla mnie ta panna to straszliwy snob i tyle.
Przypomnial mi sie snob, ktorego spotkalam osobiscie. Facet, ktory ma w tej chwili 46 lat, mieszka w Niemczech ( studiowal w NRD ). Otoz gosc pochodzi ze skromnej rodziny z Nowej Huty, ma jak najbardziej pospolite nazwisko. Rozpowiada na prawo i na lewo, ze pochodzi z
" tradycyjnej, dobrej rodziny krakowskiej". I wszyscy w to wierza !! Zna niemiecki - po 26 latach spedzonych w Niemczech - uwazaja go za geniusza lingwistycznego. Byl w Hiszpanii, Wloszech i w Grecji - po prostu obiezyswiat. Co jakis czas rzuca jakies powiedzonko a to po francusku a to po angielsku czy wlosku - ja sobie zdaje sprawe, ze albo wymawia te powiedzonka niepoprawnie albo uzywa w niewlasciwym kontekscie, ale znajomi padaja z wrazenia. Mnie osobiscie powalilo okreslenie " spaghetti andante". Opowiada, jak to on pija wina tylko od 200 euro w gore, takie wino musi "oddychac", czyli stac otwarte przez 24godziny, taak, tylko nie umie wymowic nazwy wina.Mnie powiedzial komplement, ktorego nigdy nie zapomne " noo, z toba to sie mozna pokazac ".
My z mezem sie z niego zawsze nabijalismy. Myslalam, ze inni tez. A gdzie tam ! sa nim po prostu zachwyceni. Dodam, ze wszyscy ci zachwycajacy sie maja wyzsze wyksztalcenie, pochodza z Warszawy, mieszkaja w Warszawie albo w Monachium.Zapomnialabym dodac - najbardziej ich zachwyca fakt, ze koles ma mercedesa.
Znacie wiekszego snoba ?
Obserwuj wątek
    • tabeletka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:05
      to nie on snob, tylko znajomi kretyni
    • wlody1 Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:13
      A mieszkać w Warszawie to jakaś nobilitacja i gwarancja poziomu???
      Jeździ taksówką (mercedes:)) i się tym chwali? Gdyby Astonem przyjechał to można by powiedzieć że facet ma fantazję, ale Merc? Yesoo, strasznie obciachowa bryka( w Niemczech jeżdżą rzeźnicy i stolarze:))- powiedz Mu to, to Cię znienawidzi:)- i pewnie byś się nie zmartwiła:):):)
      • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:26
        A jak się jeździ mercem za 1,5 milijona złotych to lepiej? Bo ja takim jeżdżę!
        • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:33
          No taki to trochę obciach. A ten mały za 66 tysięcy to głupota :)
          • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:35
            niezmiennick napisał:

> No taki to trochę obciach. A ten mały za 66 tysięcy to głupota :)
            *
            Czemu obciach, co obciach? Bardzo nie obciach i jeszcze trochę jakby bardziej ekologicznie, bo i sąsiadka się zmieści i ciocia z wujkiem! ;)
            • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:38
              Obciach i już. Sąsiedzi to i do poloneza wejdą.
              • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:39
                niezmiennick napisał:

> Obciach i już. Sąsiedzi to i do poloneza wejdą.
                *
                Wcale nie obciach. Do tego merca to i szkolna wycieczka wlizie, a do poloneza już nie. Po prostu mi zazdrościsz, że się wożę takim pojazdem ;)
                • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:45
                  No mam Ci czego zazdraszczać - wożenia szkolnych bachorów, phi!
                  • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:47
                    Jak to czego? Nie tego, co robię, ale tego, czym jeżdżę - merca za 1,5 milijona!
                    • fomica Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:52
                      A ja się nie znam, czy jak zobaczę tego merca na ulicy i ciebie w nim to od razu widać że to za 1,5 miljona, a jeśli tak to po czym się to poznaje? Masz tam jaką metkę czy co?
                      • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:00
                        fomica napisał:

> A ja się nie znam, czy jak zobaczę tego merca na ulicy i ciebie w nim to od raz
                        > u widać że to za 1,5 miljona, a jeśli tak to po czym się to poznaje? Masz tam j
                        > aką metkę czy co?
                        *
                        Od razu widać. Pewno, że oznakowany - na żółto-czerwono pomalowan i ma numerek z przodu i z tyłu i na boku też. A jaki numerek - a to zależy czym zdecyduję się wozić szanowną rzyć akurat tego dnia!
                    • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:52
                      Ja tam mam skromnego DB9 a różnicę dałem na cele charytatywne.
                      • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:01
                        niezmiennick napisał:

> Ja tam mam skromnego DB9 a różnicę dałem na cele charytatywne.
                        *
                        Erm... ale to na złączu jeździsz? ^^'
                        • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:10
                          Nie, na kanapie. Jan kieruje. No co, kreuję miejsca pracy.
                          • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:35
                            niezmiennick napisał:

> Nie, na kanapie. Jan kieruje. No co, kreuję miejsca pracy.
                            *
                            Łaskawca! Ludzki pan! A mógł zabić! ;)
                            • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:37
                              Ale jakie zabić, no co Pani? Te zwyczaje odeszły wiele wieków temu.
                              • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:49
                                niezmiennick napisał:

> Ale jakie zabić, no co Pani? Te zwyczaje odeszły wiele wieków temu.
                                *
                                I żałujesz, co? :P
                                • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:01
                                  Bardziej prawa pierwszej nocy.
                                  • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:06
                                    niezmiennick napisał:

> Bardziej prawa pierwszej nocy.
                                    *
                                    No tak, można się było spodziewać. Ale tak z musu to chyba niefajnie?
            • wlody1 Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:00
              raohszana napisał:

> niezmiennick napisał:
              >
              > > No taki to trochę obciach. A ten mały za 66 tysięcy to głupota :)
              > *
              > Czemu obciach, co obciach? Bardzo nie obciach i jeszcze trochę jakby bardziej e
              > kologicznie, bo i sąsiadka się zmieści i ciocia z wujkiem! ;)
              >
              Czyli drynda, mówiłem:)
            • cowgirl_ride Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 21:09
              Ten merc za 1,5 miliona to niskopodłogowy jest? :P
        • wlody1 Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:59
          rraohszana napisał:

> A jak się jeździ mercem za 1,5 milijona złotych to lepiej? Bo ja takim jeżdżę!
          >
          Merc to merc- drynda i tyle:)
          No dobra, sportowe wykluczamy z tej klasyfikacji:):):)
          • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:06
            wlody1 napisał:

> Merc to merc- drynda i tyle:)
            > No dobra, sportowe wykluczamy z tej klasyfikacji:):):)
            *
            A te żółto-czerwone? ;)
    • hotally Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:27
      znam :) każe Mi oceniać ludzi po wyglądzie, a do restauracji przychodzi z własnym winem, bo twierdzi, że tej klasy win tam nie mają :))) ale i tak go KOCHAM <3
      • hotally Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:29
        Albo kiedyś pojechaliśmy do Paryża i zamiast Ritza wziął jakiś tańszy hotel (w sensie 4*) :) skomentował to, że czasami trzeba spać też w gorszych, żeby mieć porównanie do tego jak normalni ludzie żyją :D
        • tabeletka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:33
          wspolczucia, miss botox
          • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:41
            Ekologiczny wynaleźli?
            • tabeletka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:07
              huk wie, pani
              • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:10
                Ja nie wiem. Może Buk wie :)
                • tabeletka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:58
                  albo buka^^
        • zdzisnadzis Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:34
          ally i ten twoj sposnor....dla was to jeszcze leku nie wynaleziono na tą glupote, to w ogole moze do restauracji przychodzcie z własnym jedzeniem, ja sie dziwie ze w ogole was wpuszczaja gdziekolwiek, nie wiem czy ty sie chwalisz ze tanszy hotel 4, co znaczy normaln? ja sie w sumie ciesze ze jestem normalnym czlowiekiem, bo bedac takim hm "czlowiekiem jak wy" schowalbym sie gleboko w studni i nie wychodzil, poprostu zal do potęgi n-tej, to sie nie nazywa snobizm tylko DEBILIZIM !!!!

z pozdrowieniami dla normalnych
          • hotally Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:42
            Ja i Mój Narzeczony jesteśmy idealnym dowodem, że przeciwieństwa się uzupełniają :)) widocznie ma wiele innych zalet, że na takie zachowania można przymknąć oko :)
            A z własnym jedzeniem zdarza Mi się przychodzić i proszę, żeby Mi to ugotowali. Ale to wynika z Mojej diety :) dobry szef kuchni nie robi problemu...
            • mykalinka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:59
              Bejbe, obejrzałam sobie parę stron tych twoich zdjęć pomieszanych z rasistowskimi i homofobicznymi komentarzami (niewinna buzia a tak zieje nienawiścią, a fe!) i rozpoznałam na nich moją dawną koleżankę ze studiów. Mam nadzieję, że masz jej zgodę na umieszczanie prywatnych fot, które każdy sobie może obejrzeć i nie tylko.
        • koolair Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:40
          hotally napisała:

> Albo kiedyś pojechaliśmy do Paryża i zamiast Ritza wziął jakiś tańszy hotel (w
          > sensie 4*) :) skomentował to, że czasami trzeba spać też w gorszych, żeby mieć
          > porównanie do tego jak normalni ludzie żyją :D

a ty jakas głupia jestes ze sie tym chwalisz??? :D mnie by bylo wstyd zyc z takim wywyzszajacym sie bubkiem i bym 5 min z takim nie wytrzymała..niech zgadne - szambo i perfumeria plus kasa odwaliłA do głowki i trzeba wyleczyc kompleksiki.. jak fajnie ze otaczaja mnie w miare normalni ludzie
        • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:46
          Wyrazy współczucia. Nie wiem jak miałaś zrąbane dzieciństwo. Próba dowartościowania się w każdy możliwy sposób, daje innym do myślenia. Naprawdę mi ciebie żal.
          • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:47
            best.yjka napisała:

> Wyrazy współczucia. Nie wiem jak miałaś zrąbane dzieciństwo. Próba dowartościow
            > ania się w każdy możliwy sposób, daje innym do myślenia. Naprawdę mi ciebie żal
            > .
            *
            Nie zazdrość :P
            • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:52
              Nie zazdroszczę. Jedynie współczuję.
              • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:58
                best.yjka napisała:

> Nie zazdroszczę. Jedynie współczuję.
                *
                Nie znasz się. Na pewno zazdrościsz wspaniałego życia.
                • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:25
                  Oczywiście, że zazdroszczę. Najbardziej obcowania z kibolami. Odczucia estetyczne na pewno nie do opisania.
                  • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:31
                    best.yjka napisała:

> Oczywiście, że zazdroszczę. Najbardziej obcowania z kibolami. Odczucia estetycz
                    > ne na pewno nie do opisania.
                    *
                    No przecież to są wspaniali ludzie! Swego czasu Alka nas raczyła wstawkami o ich cudnych uczynkach i przekonywała, że takich jak oni to nigdzie ni ma!
                    • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:08
                      Za krótko na forum jestem ;)
                      • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:07
                        best.yjka napisała:

> Za krótko na forum jestem ;)
                        *
                        Żałuj pani, żałuj. Takie cuda czasem owa Alka wypisuje, że nie wiada: śmiać się, płakać czy siąść i ręce załamywać.
                        • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:46
                          To po tych kilu miesiącach wiem :) Płakać nie będę. Dorosła baba, rozum dziecka.
            • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:53
              Rany, przecież każdy może przynieść do knajpy Czar Teściowej, nie?
              • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:58
                niezmiennick napisał:

> Rany, przecież każdy może przynieść do knajpy Czar Teściowej, nie?
                *
                Ni. Tylko wzięty z rąk sponsora Alki będzie to trunek wytrawny.
                • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:11
                  No a o kim mówiłem?
                  • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:31
                    niezmiennick napisał:

> No a o kim mówiłem?
                    *
                    No, że każdy. A nie każdy - tylko un. Bo un ma święte prawo!
                    • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:33
                      Niee, każdy może, a tylko On zdobył się na klasę i przyniósł.
                      • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:34
                        niezmiennick napisał:

> Niee, każdy może, a tylko On zdobył się na klasę i przyniósł.
                        *
                        Aaa, że tylko un jeden właściwie wychowan!
                        • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:42
                          o to to! to.
          • hotally Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:00
            tak, rodzice Mnie bili, a w domu był tylko suchy chleb i woda (;
            wyluzuj bo Ci żyłka pęknie
            • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:01
              hotally napisała:

> tak, rodzice Mnie bili, a w domu był tylko suchy chleb i woda (;
              > wyluzuj bo Ci żyłka pęknie
              *
              Zazdrości, przecież mówię XD
            • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:02
              hotally napisała:

Aż tak współczująca nie jestem.
            • marguy Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:17
              hotally napisała:

> tak, rodzice Mnie bili, a w domu był tylko suchy chleb i woda (;

Otoz to!
              I na dodatek jestem pewna, ze po glowie cie bili, i to co najmniej 5 razy dziennie.
              Skutki widac do dzis golym okiem.
      • zeberdee24 Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:06
        hotally napisała:

> znam :) każe Mi oceniać ludzi po wyglądzie, a do restauracji przychodzi z własn
        > ym winem, bo twierdzi, że tej klasy win tam nie mają :))) ale i tak go KOCHAM &
        > #60;3

Zupełnie jak ja - z tym że ja chodzę do restauracji McDonald`s z własną musztardą, bo nie dają w saszetkach do frytek.
        • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:14
          Boszsz, McDonald?! KFC teraz w modzie!
        • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:26
          Bożesz, musztardy nie dają. Świnie jedne!
    • sumire Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:48
      uwielbiam takich :) mam kolegę, który nowopoznanym kobietom uwielbia nawijać o swoim zamiłowaniu do drogiej whisky i zabytkowych samochodów. co pół roku - zależnie od tego, o czym piszą w 'Logo' i podobnych tytułach - zmienia zainteresowania i uprawiany sport, oczywiście ekstremalny. zaczyna zawsze od nabycia wyczynowego sprzętu.

a notabene, w NH też mieszkają tradycyjne, krakowskie rodziny ;)
    • 3artka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 16:58
      Ja to dopiero znam snoba! Ładnych parę lat temu sprowadził sobie na zamówienie Mercedesa (oczywiście) ML. Nie byłoby w tym pewnie nic dziwnego, gdyby nie fakt, że merc miał być w kolorze złotym (i był). A dlaczego??? Bo koleś lubi blondynki, a blondynki ładnie wyglądają właśnie w samochodzie w kolorze złotym.
      Straszny burak.
      • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:13
        E - esteta po prostu.
    • maly_zlosliwiec Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:03
      A ja takich uwielbiam. Sama jestem trochę snobem.
      To mi daje możliwość zorientowania się, kto straszliwie udaje.

Mój znajomy ma podobny kaliber.
      W domu ma przyzwoitą bibliotekę. Staliśmy, rozmawialiśmy.
      Popytałam i od razu wiedziałam, że facet nie ma pojęcia o żadnej.
      Kupił najbardziej chwytliwe tytuły i starczyło.
      Lata po najdroższych knajpach, opowiada niesamowite legendy na swój temat. Wszystko ma najlepsze. Ma problemy finansowe i raczej z nich nie wyjdzie. Ale otoczenie jest nim zachwycone.

• solaris_1971 Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:22
        Tak, to jest najwazniejsze : otoczenie to akceptuje ! Nie tylko akceptuje, ale zachwyca sie. Gdyby mi ktos powiedzial, ze wyksztalceni ludzie sie nim zachwycaja, to bym nie uwierzyla, ale widzialam na wlasne oczy.

Z gosciem nie ma normalnej rozmowy. Non stop sie chwali. przy nas jest jeszcze pewna odmiana od samochwalstwa - dyskredytowanie nas. Wspomnielismy, ze bylismy w Londynie. Gosc z niesmakiem stwierdzil " wole Paryz od Londynu ". Potem sie okazalo, ze w londynie nigdy nie byl.........

No coz, nie ukladalo mu sie zycie prywatne. W koncu znalazl panne : 40-letnia, przerazajaco brzydka, arogancka i bezczelna. Tak wiec arogancja i bezczelnosc to wg niego silny charakter ( zdanie jak najbardziej popierane przez znajomych ) a uroda, no coz, wg niego " tylko prymitywnym facetom podobaja sie mlode i ladne kobiety ".
        • solaris_1971 Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:28
          Zapomniaalbym : gosc sie lansuje na konesera sztuki. W mieszkaniu ma jakies bohomazy z golymi babami - to oczywiscie wielkie dziela sztuki.Zapytalam go co widzieli w Andaluzji. Odpowiedzial mi : " ach, czego nie widzielismy ....... ".Co jakis czas idzie do jakies muzeum albo na wystawe i pozniej naglasnia, opowiada czyje obrazy widzial itd. I ci kretyni naprawde wierza , ze to wielki koneser i sa dumni, ze sa jego przyjaciolmi.
          • maly_zlosliwiec Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:40
            Tylko że ja nie mogę wytrzymać jego manii wielkości. Twój pewnie też to ma. Wszyscy dookoła głupi i ograniczeni, tylko on - krynica mądrości.
            Daje popalić wszystkim którzy nie daj Boże, są kelnerami, sprzedawcami lub podobnie. Powiedziałam, że nigdy nigdzie z nim nie pójdę, żeby mi do zupy nie wsypano ciekawych rzeczy....

• hotally Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:24
        Jak połowa tzw "warszaffki"- wszystko co mają to mają na sobie i siedzą przy jednym drinku cały wieczór :) BUEHEHEHEHE
        Dlatego 5lat temu przestałam chodzić na imprezy w Wawie :))
        • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:33
          hotally napisała:

> Jak połowa tzw "warszaffki"- wszystko co mają to mają na sobie i siedzą przy je
          > dnym drinku cały wieczór :) BUEHEHEHEHE
          *
          Bo liczy się tylko kasa, nie?
          • hotally Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:45
            Liczy się autentyczność :) z pozerami nie po drodze jest Mi mentalnie :)
            • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:50
              hotally napisała:

> Liczy się autentyczność :) z pozerami nie po drodze jest Mi mentalnie :)
              *
              A na co się pozuje w takiej, jak opisana, sytuacji i jak wyglądałoby niepozowanie w przypadku tych osobników?
          • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:14
            Lans się liczy. Liiii i jedyne!
            • raohszana Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:08
              best.yjka napisała:

> Lans się liczy. Liiii i jedyne!
              *
              A. No chyba. Ale pewnie też nie byle jaki tylko firmowy musi być.
        • marguy Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 21:15
          ally,
          a mozna wiedziec skad ty masz wszelkie dobra jakimi dysponujesz, ze tak pogardzasz tymi ktorzy maja ich mniej lub wcale?

W to, ze zarobilas je glowa nie wierze, bos ograniczona jak cep.
          W to, ze dupa jeszcze bardziej nie wierze, bo tak mdlego i nijakiego stwora jak ty trudno podejrzewac o to ze jest kobieta i owa dupe posiada.

Wiec w czym lezy powod twojego wywyzszania sie?
          W tym, ze jedyna rzecza jaka w zyciu samodzielnie zrobilas to kupa w pieluchy?
          • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 21:26
            Jak to skąd? Dziewczę dowartościować się musi. W realnym życiu, nikt nie chce. To uprawia się lans na forum. Ja jej naprawdę współczuję.
    • zielona.zgaga Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:26
      Takie wynalazki jak ten koles to taki barwny element w szarym narzekajacym tlumie.
      Wszystko jest kwestia tego z jakim wdziekiem opowiada o tym spagetti :)
      • solaris_1971 Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:31
        Rzeczywiscie, masz racje. Koles nigdy nie narzeka. Juz przestalam go pytac " co slychac ? " albo " jak bylo na wakacjach " bo ma jedna jedyna odpowiedz : " super".
        • zielona.zgaga Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:38
          To taki amerykanski styl. Zona ci zmarla, pies ci zdechl, dom sie spalil ale wszystko jest super :)
          • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:43
            Będziesz miał młodszą, nowego psa i jeszcze odszkodowanie za dom. nie super?!
          • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:44
            Będzie - bez sz :)
            • zielona.zgaga Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 17:49
              No i wszystko gra! Zawsze trzeba myslec pozytywnie :)
              • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:02
                No, od samego myślenia to się dom nie zapali...
                • zielona.zgaga Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:07
                  Co, sugerujesz, ze z tym psem to tez nie przypadek?
                  • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:13
                    Oczywiście. Pies za panią w ogień.
                    • zielona.zgaga Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:21
                      To by sie wszystko zgadzalo.... Zona byla swietnie ubezpieczona na zycie bo skoro czlowieka stac na takie wina za ponad 200 € i na to "spagetti andante"...
                      Rzeklam "czlowieka" a to swinia panie, nie czlowiek.
                      • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:25
                        Zawsze mnie dziwi ta lekkość w obrażaniu zwierząt u człowieka.
                        • zielona.zgaga Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:32
                          Sie zagalopowalam. Myslisz, ze obrazilam konia?
                          • niezmiennick Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:37
                            Nie, świnię. A jak to mówią - człowiek nie świnia, wszystko zeżre.
                            • zielona.zgaga Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:53
                              Ja do tego galopu pilam.
                              Swinia nie czlowiek wszystko przetrzyma.
    • ingeborg Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:02
      Mój były facet, który bardzo aspirował do miana intelektualisty przyszedł kiedyś do mnie w odwiedziny, po raz pierwszy i na głos, w mojej obecności zaczął inspekcję moich półek na książki (a były to czasy, kiedy na książki stać mnie było raczej średnio, więc dobrą literaturę wypożyczałam, a na półkach stały bardzo różne rzeczy, łącznie z nagrodami z liceum i jakąś infantylną literaturą młodzieżową) "To dobre... to takie w miarę... O Boże, serio, masz takie coś? I to, nie mów że to czytasz... To ujdzie... A to? Po co to w ogóle trzymasz?". Jak sobie o tym przypomnę to ciągle dramatycznie wzrasta mi poziom żeny, tym bardziej że na jego półkach stały głównie pięknie oprawione i chyba zupełnie nie ruszane książki ze złoconymi grzbietami :-))) (a na drzwiach - plakat z Żiżkiem, żeby nikt nie miał wątpliwości z kim ma do czynienia :-)))))
      • solaris_1971 Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:39
        Z tym moim znajomym jest prosciej. Ma tylko ksiazke telefoniczna. Ale nic to.Przedtem aspirowal tylko do miana konesera sztuki, teraz snobuje sie tez na konesera literatury. Co jakis czas napomknie cos w stylu " tak, u Dostojewskiego cos takiego bylo ... ". A gdzie on tam Dostojewskiego czytal.
        Ale to wszytsko wynika , jak juz pisalam, ztego, ze ten snobizm jest akceptowany a nawet jest powodem do zachwytow.
        • ingeborg Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:48
          Wiesz, gdyby spotkał się z osobą oblataną w literaturze to chyba by został zjedzony. Snobowanie się na Dostojewskiego to jak snobowanie się na sushi z supermarketu.
      • sumire Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 18:57
        haaa też mam takiego kumpla z ładnie wyglądającymi książkami :)
        nie przybywa ich nic a nic. od zawsze stoi ten sam dumny rząd klasyki.
      • best.yjka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:10
        Usłyszałam kiedyś, że jestem snobem bo mam "Atlas" na półce ;)
    • lonely.stoner Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:02
      nie snob do kwadratu - heheh, raczej wiesniak do kwadratu :) chociaz bardziej mnie martwia ci znajomi ktorzy to lykaja bez mrugniecia okiem.
      Z drugiej strony nie wiem, ja tez pijam tylko wina jakiestam, tylko jakies tam rzeczy kupuje, tylko jakiestam filmy ogladam- nie ma to nic wspolnego ze snobizmem, tylko z tym ze mam taki a nie inny gust i mnie na to stac, pewnie w kregu jakistam ludzi tez by moglo byc odebrane jako snobizm... Takze z tym snobizmem i bycie snobem to jest kwestia odniesienia bardziej niz tego co faktycznie osoba lubi/kupuje itd.
      • ingeborg Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:08
        Wiesz, tyle że bardzo łatwo dostrzec to, że ktoś pozuje. Jak dopytasz o szczegóły lektury albo o ulubione filmy (jeśli ten ktoś pozuje na namiętnego znawcę kina) to się dowiesz że "lubi ten ostatni film ale nie pamięta tytułu" a z książki to "nastrój był świetny i główna bohaterka też mu się podobała". Jak odwiedzisz w domu to książki na półkach jeszcze pachną farbą drukarską a czasem trzeba w nich rozcinać strony.
      • sumire Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:09
        nie do końca. bo snob mniej kieruje się własnym gustem i upodobaniami, a bardziej tym, czy zrobi odpowiednie wrażenie na otoczeniu. lub też będzie kierował się najprostszym kryterium - ceną. snobem IMHO nie jest ktoś, kto pija 12-letnie barolo, bo je po prostu lubi.
      • solaris_1971 Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 19:16
        Tak, juz pisalam, ze ci znajomi mnie zszokowali. Myslalam, ze wszyscy, tak jak my , sie z niego nabijaja. Nie przyszlo mi do glowy, ze wyksztalcony czlowiek moze w to wierzyc.

Ja tez, podobnie jak Ty, mam swoj uksztaltowany gust co do ksiazek, filmow, win itd. Ale ja nie pieprze o ksiazkach, ktorych nie czytalam, nie chwale sie, ze gdzies bylam jesli nie bylam itd. A on sie chwali. Zapomnialam dodac, ze wymysla historyjki na swoj temat. Opowiada np, ze w pracy proponuja mu transfer do Londynu. I nikt sie nie zastanowi jak to mozliwe skoro nie zna angielskiego . Chrzani mu sie co komu powiedzial i nam opowiadal o transferze do Sztokholmu.( tam nota bene tez trzeba znac angielski ) Ta jego zona ( jak wspominalam potwornie brzydka, arogancka i zarozumiala ) byla przed slubem sprzedawczynia w antykwariacie. No, nie brzmi to wystarczajaco dobrze. Tak wiec jednym znajomym powiedzial, ze prowadzila galerie ( o malo nie padli z wrazenia ) , drugim powiedzial, ze byla kustoszem.
        • cowgirl_ride Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 21:14
          To nie snobizm. To kompleksy...Albo jest wielbicielem przygód barona Munchhausena:P
    • funny_game Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 20:15
      No dobra, on Ci dostarcza rozrywki i powodów do śmiechu za darmo, a Ty się wkurzasz. Bessęsó, ja bym szczęśliwa była :)
      Chyba, że mu zazdrościsz, bo sama chciałabyś uchodzić wśród znajomych za nie wiem co, hę? :P
      • solaris_1971 Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 20:47
        Przeczytaj dokladnie to co o nim napisalam. Czego niby mialabym mu zazdroscic ? Historyjek o wymyslonych sukcesach ?
        • funny_game Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 21:01
          To po co ten wątek?
          Masz bekę za darmo, widowisko, przedstawienie, szoł (popisuje się teraz) a Ty się wkurzasz. Zaproś go na jabola przelanego do butelki po jakimś tam szato de dópa wartym 500 dolków i narobisz na parkiet, jak się zaślini z zachwytu :)
    • maly.jasio do tej pory, Solaris 15.09.11, 21:45
      Zajmowalas sie powaznymi problemami.

A tu zwykle duperele.
    • moonogamistka Re: Snob do kwadratu 15.09.11, 21:48
      az mi wstyd, ze ja taka typowa i normalna;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka