Dodaj do ulubionych

Kampania społeczna

02.12.11, 15:23
Reklamuje się MZ z cytologią za darmo. Pomyślałam, a co tam, jak za darmo, to jasne, i tak mi termin wypada, jak co roku. I strona im nie działa w tej części, gdzie można sprawdzić, gdzie tę cytologię zrobić... Co za profesjonaliści
Obserwuj wątek
    • lampka_nocna5 Re: Kampania społeczna 02.12.11, 15:27
      aaa, no i pytanie: po co to? Babki, które nie robią, i tak nie zrobią, a te, co robią, i tak pójdą do swojego gina
      • charles_chaplin Re: Kampania społeczna 03.12.11, 22:34
        Dlaczego sądzisz, że babki, które nie robią badań i tak nie zrobią? Ta akcja jest właśnie do nich skierowana. Oświata zdrowotna ma za zadanie dotrzeć tam, gdzie ciemnogród. Nie propagowanie badań i nie robienie niczego w kierunku uświadamiania kobiet byłoby wg Ciebie odpowiedniejsze?
        • lampka_nocna5 Re: Kampania społeczna 04.12.11, 14:46
          Źle mnie zrozumiałaś. Cel ze wszech miar szczytny, ale jak się robi taką akcję, to powinno być na ostatni guzik zapięte, a nie, że strona nie działa. Załóżmy, że taka babeczka stwierdzi - dobra, zrobię te badania, wchodzi na stronę, a tam zonk. No to sobie odpuści
          • charles_chaplin Re: Kampania społeczna 04.12.11, 15:02
            Najważniejsze, że przekaz dotarł i zaczęła myśleć delikwentka w ogóle o tym, by się przebadać. Polska jest zacofana w kwestii profilaktyki chorób kobiecych i nie może pochwalić się sukcesami w ich wyleczalności, co się wiąże właśnie z % wykrywalności w początkowych stadiach choroby. Dobrze więc, że cokolwiek zaczyna się dziać, nawet jeśli na razie kuleje.
            • rudenko Re: Kampania społeczna 05.12.11, 10:27
              A mnie takie kampanie wkurzją, "kobiety nie badaja się, kobiety nie chodzą".... po co zachęcać nowe skoro starych i chetnych do badań nie mozna nalezycie obsłuzyć.

Aż strach pomyśleć co zaczęlo by się dziać pod gabinetami ginekologicznymi, gdyby tak nagle doszło do oświecenia i wszystkie babki zaczęły badać się regulaminowo. Kiedy juz teraz w ciemnogrodzie dostanie się do gina na NFZ graniczy z cudem.

• sundry Re: Kampania społeczna 02.12.11, 17:31
      Informację można znaleźć w googlach w minutę. Poza tym mi napisali też w piśmie listę placówek.
    • devilyn Re: Kampania społeczna 04.12.11, 15:10
      Bez przesady....dostając zaproszenie masz podany adres gdzie możesz zrobić.
      • lampka_nocna5 Re: Kampania społeczna 05.12.11, 00:23
        Nie dostałam zaproszenia; zobaczyłam reklamę w tiwi z podanym adresem www, który nie działa
        • sundry Re: Kampania społeczna 05.12.11, 10:43
          Podtrzymuję- jak już umiesz korzystać z netu, to jak jeden adres nie działa, to wrzucisz w google i znajdziesz.
          • lampka_nocna5 Re: Kampania społeczna 05.12.11, 10:58
            Się zgadzam. Ale oczywiście, jak zwykle, chciałam o czym innym, a zeszło mi na wątek poboczny - tak jakoś dziwnie mam, że nie potrafię się wysłowić na własny temat.
            Chodzi mi o ten brak profesjonalizmu. Coś się z wielką pompą otwiera, przecinanie wstąg i szampan, a tu coś nie działa, tam się zepsuło, tu na czas nie zdążyli... wszystko jedno, czy kampania społeczna (ze wszech miar słuszna), czy autostrada
            • sundry Re: Kampania społeczna 05.12.11, 11:02
              Prawdę mówiąc, nie spotkałam jeszcze kampanii społecznej, która mogłaby mieć wpływ na cokolwiek. Ludzie chcą, żeby było lekko, przyjemnie i za darmo, o co w naszym biednym kraju jest trudno. Umiesz liczyć- licz na siebie. Co nie oznacza, że miałam problem z bezpłatną cytologią i badaniem ginekologicznym, tylko trzeba było odstać swoje w kolejce.
              • lampka_nocna5 Re: Kampania społeczna 05.12.11, 11:06
                w tych kampaniach to chodzi chyba bardziej o uświadomienie problemu albo zapalenie lampki w mózgu, zwłaszcza, gdy reklamę puszczą pomiędzy pieluchami a proszkiem do prania.
                No i ten wabik - że za darmo. A przecież jest za darmo i tak, i tak w ramach NFZ, i trzeba odstać, i pewnie do tych punktów "za darmo" takie same będą kolejki.
                • rudenko Re: Kampania społeczna 05.12.11, 11:14
                  Z tym za darmo to jest tak, że raz na 3 lata jest cytologia w ramach kampanii profilaktycznej. A poza tym raz do roku, ale to juz na koszt lekarza. Choc są i tacy lekarze, że za kazdą cytologie ponad tą kampanijną pobieraja opłatę, mimo iż to gabinet na NFZ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka