vaude Re: Jadacie 16.12.11, 15:35 tak, mięso z ryby. bo dlaczegóż to uważamy, ze ryba to inne zwierze niż zwykle? zyje i czuje, a że nie kwiczy, gdy się je oprawia - kwestia wrażliwości. aaaa, bo KK stwierdził, ze ryba to nie mięso..pierwowzór unijnych dyrektyw, że marchew to owoc. Odpowiedz Link Zgłoś
niezmiennick Re: Jadacie 16.12.11, 20:00 też mie to dręczy. ale już nie pytam, bo nikt nie umiał wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Jadamy ale 16.12.11, 16:06 nie czujemy się bojownikami czy też misjonarzami antyobrzędu. Skrzydła nam nie wyrastają, duma nie rozpiera. Wrogości do niewolników obrzędowości nie odczuwamy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio no dobra 16.12.11, 16:08 muszka.6 napisała: mięso w wigilię? w zyciu nie zabilem zadnej ryby. zwalam te robote na innych. taki cwany jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais96 Re: Jadacie 16.12.11, 16:14 NIe jem, i uważam ze jeśłi ktoś jeden dzień nie może się powstrzymać od zjedzenia mięsa to ma problem. Odpowiedz Link Zgłoś
vaude Re: Jadacie 16.12.11, 21:20 > i uważam ze jeśłi ktoś jeden dzień nie może się powstrzymać od zjedzen > ia mięsa to ma problem. nie jem mięsa codziennie, na przykład nie jadłam go w zeszły poniedziałek, przedwczoraj i nie zjem jutro. ale nie widze powodu, zeby ktoś twierdził iż mam problem, jeśli chcę zjeść dobrą, niewegetariańską kolację w sobotę, przyszłą sobotę. btw ryby to też istoty żywe i potrawy z ryb są jak najbardziej mięsne. więc ten, kto je ryby w wigilię też ma problem?? nie jesz - ok, nie musisz. ale nie masz prawa potępiać innych, nooo chyba że mięsożerców wigilijnych będziemy palić na stosie Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Jadacie 16.12.11, 17:08 Jadam, w ciągu dnia. Na wieczerzy wigilijnej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Jadacie 16.12.11, 17:41 nie, tak się objem bigosu, że na nic innego nie mam ochoty Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Jadacie 16.12.11, 22:37 six_a napisała: > po bombkach mam zgagę. Lameta jest niezła tylko między zęby włazi. Najbardziej lubię zimne ognie, po wypaleniu oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Jadacie 16.12.11, 22:46 six_a napisała: > zimne ognie to chyba na sylwestra? :) Ha! Zdradziłaś się smarkulo. Za młodaś, coby pamiętać, jak się robiło haczyk na końcu zimnego ognia i wieszało na choince, i podpalało, czasem tazem z mieszkaniem. :) Świeczek w blaszanych lichtarzykach też chyba nie pamiętasz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Jadacie 16.12.11, 22:52 świeczek nie, ale zimne ognie owszem - na sylwestra były. spalenizny nie pamiętam:) Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Jadacie 16.12.11, 23:01 six_a napisała: > świeczek nie (...) upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Candle_on_Christmas_tree.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Jadacie 16.12.11, 23:06 eat.clitoristwood napisał: > rel="nofollow">upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Candle_on_Christmas_tree.jpg Ale jakby co, elektryczność już wtedy była. Taki stary to znowu nie jestem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Jadacie 16.12.11, 23:11 oooo, starzy by zawału dostali, a babcia to już na pewno:) Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Jadacie 16.12.11, 21:13 Mięsa ssaków nie. I jestem niewierząca, ale lubię wigilijne menu rybno-warzywno-korzenne. Bardzo. Mięsa mi w ten dzień absolutnie nie brakuje. Z punktu widzenia kulinarnego, to bym mogła mieć wigilię częściej, niż raz w roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Jadacie 16.12.11, 21:13 Śledzia z cebulką. Mniam, mniam. Mięsa nierybiego nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: Jadacie 16.12.11, 21:29 Jadam. Ges. Nauczylam sie tego po 12latach emigracji. Pierogow nikt nie tknie,kapusty juz w ogole,to co, dla siebie mam gotowac:-)Podczas pobytu w Polsce zawsze tradycyjnie. Inna sprawa,ze ja tak strasznie ani do tradycji ani do obyczajow przywiazana nigdy nie bylam .Taka mentalnosc,nic nie zrobisz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Jadacie 16.12.11, 22:01 buuenos napisała: > Jadam. Ges. O rany, myślałam, że chodzi o "ges" - tajemniczą, nieznaną mi potrawę, a tu rodzime ptaszę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
moonogamistka Re: Jadacie 16.12.11, 21:30 jestem malo miesozerna:-) ale nei uznaje postow i innych takich:-) Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: Jadacie 16.12.11, 21:32 muszka.6 napisała: > mięso w wigilię? a czemu mamy nie jadać? Odpowiedz Link Zgłoś
zetka50 Re: Jadacie 16.12.11, 21:39 nie jadam mięsa na wigilię, lecz ryby chociaż za nimi nie przepadam :) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Jadacie 16.12.11, 22:43 o tak, to nie jest jarska uczta: ryba faszerowana, ryba po grecku, smażony łosoś, śledź z cebulką, karp w galarecie (byłby dobry gdyby nie te ości) rybki mają rzeź w pańskie urodziny. to dla nich kara za jakieś tam grzechy. szatańskie bydlęta. nie wiem kto żre mięso lądowe w wigilię. to jedyna pora w której można odkryć owoce morza/śródlądowe;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Jadacie 16.12.11, 22:50 w innych kulturach jada się: www.youtube.com/watch?v=TfM5SNd9B4Y Odpowiedz Link Zgłoś
black-sandra Re: Jadacie 16.12.11, 23:17 Nigdy nie jadam mięsa w wigilie i przestrzegam postu , tradycyji musi stac sie zadość . Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright tak - wedlina w lunch 17.12.11, 03:24 ponoc polski KK dal dyspense pare lat temu. Caly koncept jednodniowego postu jest dosc zagadkowy. Moze chodzi o to, zeby za grzechy zalowac i na pokute dac wiecej na tace? Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: Jadacie 17.12.11, 10:40 Jadamy to co rodzice jedni i drudzy podadzą i potem dadzą. A, że oni mięsa nie, to ja też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Jadacie 17.12.11, 11:59 Chodzi Ci o samą kolację wigilijną? Nie, dlatego, że jeżdżę do mamy lub teściowej, a one przygotowują postną wigilię. W ciągu dnia jem normalnie mięso. Generalnie nie poszczę ani w piątki, ani w inne dni tradycyjnie postne. Odpowiedz Link Zgłoś