Dodaj do ulubionych

Trasa Kato - Rowy w HEV

01.09.25, 09:06
Z Kato A1 na polnosc - tempomat 120 km/h.
Zjazd z A1 w okolicy Płochocinek/Warlubie na Szose Borzchowska i potem Bytów / Słupsk / Rowy.
Potem juz loklane drogi i tak jak ruch, ograniczenia i zakrety pozwalaly.

Powrot ta sama droga.

only_the_godfather - bardzo fajna trasa!!! Dzieki za polecenie!!!

Do rowow 2 osoby dorosle, 2 psy i pelny bagaznik gratow (swoja droga bylem w szku ile 1 "baba" moze zabrac 😂)

Wyjazd z Kato po 8:30 rano, na miejscu ciut ok 16:30 - po drodze 1 postoj

Wg kompa/aplikacji:

Do Rowow:

1 odcinek:

459 km w czasie 4h33m,
z tego 8% w trybie EV
srednia predkosc 101km/h
spalanie 4,7L/100km (bo hybryda na autostradzie to bez sensu podobno)

2 odcinek:

174 km w czasie 3h10
z ego 46% w trybie EV
srednia predkosc 55km/h
spalanie 4.1L/100km

Zasieg po dojezdzie komputer pokazal jeszcze 176km

Powrot i taknowanie w Słupsku.

Po 662km weszlo ciut ponad 30l - spalanie 4,58l/100 km

Trasa powrotna to samo tylko odwrotnie.

Na drogach loklanych mniejszy ruch, wiec znacznie szybsza jazda (+ brak psow z tylu na zakretach) a po A1 tempomat i 130/140 w zaleznosci od odcinka i natezenia ruchu.

1 postoj od Slupska po drodze.

1 odcinek (do Slupska na tankowanie)

25 km - 27 min
57 km/h
43% EV
4.3l/100

2 odcinek

408 km - 4h27min
92 km/h
17% EV
4.8l/100km

3 odcinek

200km 2h7min
94km/h
10% EV
5.3l/100km

Tankowanie w Kato:
Po 607 km weszlo 32 l - spalanie 5.3l/100 km

W kazdym razie w sumie jada calkiem sprawnie zrobienie takiej trasy na jednym baku - zero klopotu.

Inna kolezanka z Kato do Wawy nie daje rady na jednym dojechac xD - slubowe ma moze tyle samo KM co moje, ale nawyrazniej sa wieksze i wiecej pija...
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 09:16
      Jazda 120 na autostradzie gdzie mozesz 140 jest faktycznie bez sensu.
      • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 09:30
        trypel napisał:

> Jazda 120 na autostradzie gdzie mozesz 140 jest faktycznie bez sensu.

Niestety, nie mam auta, ktore przy 140 lub (chetniej) przy 160 bedzie palic malo.
        Predkosc jest w tym zakresie wynikiem kompromisu miedz cena przejachania 1km a czasem.

Tez bym wolal jechac 200.

Tak czy siak, 120 to nie jest wolno. przy 140 widac zdecudwianie, ze spalanie wzrasa i po obrotach silnika slychac, ze pracuje bardziej (mniej przyjemnie sie tez w aucie robi... to fakt) i takie wyniki spalania przy jezdzie gdzie EV to 8% uwzam za bardzo dobre jak nie rewelacyjne.

W kazdym razie jasno widac, ze nawet na autostradzie, ta bateria z tylu to nie tylko balast.... I stad w PHEV wlasnie bardziej mnie interesuje jazda w trybie synergii tych naopedow a nie albo EV albo spalinowy - to bez sensu.
        • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 09:38
          Ależ oczywiście ze przy 120 jest bardziej ekonomicznie. Przy 100 byłoby jeszcze bardziej.
          Tylko kazdy pojazd Przy tej predkosci spaliłby malo. Mniej więcej.
          Mój przy 100 weźmie jakies 3 z kawałkiem. Przy 120 kolo 4.5. Tylko jednak wybieram autostrade zeby jechać 140. A nie zeby minimaliowac zuzycie paliwa
          • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 09:49
            trypel napisał:

> Ależ oczywiście ze przy 120 jest bardziej ekonomicznie. Przy 100 byłoby jeszcze
            > bardziej.
            > Tylko kazdy pojazd Przy tej predkosci spaliłby malo. Mniej więcej.
            > Mój przy 100 weźmie jakies 3 z kawałkiem. Przy 120 kolo 4.5. Tylko jednak wybie
            > ram autostrade zeby jechać 140. A nie zeby minimaliowac zuzycie paliwa
            >

Ja wybieram autostrade, bo chce dojechac wzglednie tanio i wzglednie szybko.

W kazdym razie wydawalo mi sie, ze moj stary 405 diesel GRDT byl ekonomiczny, bo jazda do Gdanska (100 lat temu jak jedyna prawdziwa autostrada w PL to bylo A4 Kato - KRK) jadac 90/100 spalil 5l ropy (a ze bak byl 70l.... to zasieg mial fajny).

Przy 100 wyszlo mi kiedys w drodze Kato - Wro (jakos nie mialem podou, zeby sie spieszyc na lotnisko) 3,4/100

Ale - w odczuciach - 100 a 120 to jest roznica w tempie pokonywania trasy.
            W kazdym razie - jakies 50% aut i tak jechalo wolnij niz 120 i jakies 40% szybciej...

Ale przy 140 to juz tylko jakies 5 - 10% aut jechalo szybciej... a min 80% wolniej...

Ale 90 a 120 robi jednak ogromna roznice...

BTW: na bramakch na a1 akcja - trzezwosc, korka nie bylo (na szczescie!) ale wszyscy dmuchali przy okazji placenia.

Ciekawe czy/ilu zlapali...

Jakos tak lepiej sie jechalo dalej wiedzac, ze obok na drodze na 100% kazdy jest trzezwy.
            • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 09:53
              Moze to będzie dla Ciebie szok ale różnica miedzy 120 a 100 jest taka sama jak miedzy 120 a 140 :)
              • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 10:03
                trypel napisał:

> Moze to będzie dla Ciebie szok ale różnica miedzy 120 a 100 jest taka sama jak
                > miedzy 120 a 140 :)
                >
                >

W cyferkach tak... ale w odczuciach to jednak nie... Dopiero powyzej 150 to dla mnie kolejny prog, ze sie robi fajniej i widac, ze km ubwaja zdecydowanie szybciej.

Ale pamietam jak (sam tak myslalem) opinie i jak "oni" mowili....

"Paaaanie, hybryda to tylko do miasta.", "Paaaaanie, to sie nie nadaje na trase!", "Paaaaanie, na autotradzie to ten akumulator nic nie daje, tylko wazy!", "Paaanie, hybryda na autostradzie tylko wiecej pali niz nie hybryda".
                • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 10:11
                  Ja tez pamiętam i z każdym twoim wpisem sie utwierdzam ze tak jest.
                  Bo nie jest sztuką jechanie wolniej o 20 km I pokazywanie ze wtedy pali malo tylko jechanie taka samo jak czyms innym i wtedy porównywanie.
                  Ja dalej jak porównuje moja eksploatację to tylko diesel.
                  • bigimax4 Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 10:24
                    To jest interpolacja danych, wyrzucasz dane niewygodne jak predkosc i wtedy wychodzi ci ze hybryda na autostradzie jest super oszczedna
                    • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 10:30
                      Wczoraj poprosiłem o zestawienie kosztów przy najlepszym abonamencie i cenie za prąd DC przy jeździe autostradowej 130 (nie chciałem byc okrutny i robic 140) dla tesli i dla diesla podobnej wielkości i wciąż diesel gora.

Co wcale nie wyklucza ze wokol komina elektryk będzie lepszy.
                      Albo np jak ktos jeździ duzo ale nie ma autostrad to hybryda tez sie sprawdzi swietnie.
                      • duze_a_male_d_duze_m Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 11:30
                        Tesla 3, 17kWh/100km, cena PL 1,60pln za kWh. DE 0,43 Eu/kWh. 27,20 pln i 7,31 Eu (31,14pln). Ceny brutto, w DE niższy vat.
                        • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 11:37
                          No właśnie tego 1.6 na DC na autostradzie nigdzie nie znalazłem l, wszędzie podawało min 2.
                          Bo z ciekawości zaczalem sprawdzać czy dam radę dojechać na jednym ładowaniu do firmy (450 km) przy 130 i wyszlo ze jednak nie.
                          • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 11:41
                            O tak mi podal chat. Ale on sie oczywiście moze mylić.
                            17 kWh na 100 wyjdzie w tesli przy 130? Nie bliżej 20?
                            • duze_a_male_d_duze_m Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 12:08
                              Łap.
                              • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 12:18
                                Dzieki, a abonament ile? Z ciekawości pytam :)
                                • duze_a_male_d_duze_m Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 13:22
                                  Na superchargerach nie ma żadnych abonamentów, wystarczy mieć Teslę. Są chyba jakieś dodatkowe opłaty za pozostawienie auta podpiętego i bez ładowania (czyli 100% lub ustawiony limit w aucie).
                                  • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 13:49
                                    Czyli to duza zaleta tesli. Jak weźmiesz przeciętnego elektryka i kolo 2 pln za kWh z abonamentem miesięcznym i x min 20 kwh przy 130 to mamy 40 pln na 100 km
                                    • duze_a_male_d_duze_m Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 13:58
                                      U nas jest kilka superchargerów na krzyż, regularna jazda po Polsce to katorga. Co innego wokół komina, rewelacja.
                            • duze_a_male_d_duze_m Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 12:10
                              trypel napisał:

> 17 kWh na 100 wyjdzie w tesli przy 130? Nie bliżej 20?
                              >

Zimą może tak być. Latem Y z 18kWh
                      • bigimax4 Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 15:23
                        Darmowe ładowanie dla Modelu Y jest dostępne przez rok, a dla Modelu Y Performance przez dwa lata, o ile zamówienie zostało złożone od 6 marca 2025 r. do 30 czerwca 2025 r. W przypadku Modelu S i Modelu X, darmowe ładowanie jest dostępne dla pojazdów zamówionych po 6 lutego 2025 r
                    • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 11:21
                      bigimax4 napisał:

> To jest interpolacja danych, wyrzucasz dane niewygodne jak predkosc i wtedy wyc
                      > hodzi ci ze hybryda na autostradzie jest super oszczedna

To jakie dane wyrzucilem?
                  • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 11:21
                    trypel napisał:

> Ja tez pamiętam i z każdym twoim wpisem sie utwierdzam ze tak jest.
                    > Bo nie jest sztuką jechanie wolniej o 20 km

Ale wolniej od kogo?

Okolice 120 to predkosc podrozna dla zdecydowaniej wiekszosci aut.
                    Wbrw pozorom wiekszosc po autostradzie nie jedzie 140.

Tzn. w tygodniu i poza "wakacjami" pewnie wiecej takich aut bo sluzbowych jednak sporo.
                    Ale w taki weekend przypuszczam, ze przewazajaca aut to prywatne samochody do ktorych paliwo kupuje sie z wlasnej kieszeni i gdzie wiekszsosc z nas szuka kompromisu miedzy predkoscia jazdy/czasem podrozy a kosztem tej podrozy.

Oczywistym tez jest, ze im szybciej tym silnik elektryczny coraz mniej wspomaga silnik saplinowy - zadne odkrycie.

Pamietam jednak (jakby pogrzebac to i moje pelne wapiwosci posty by sie znalazly), ze ludzie to rozumieja tak.

Skoro na silniku EV mozna jechac do predkosci X (u mnie to jest chyba ok 105 kmh) tzn. ze poywzej tej predkosci juz nie ma zdnego efektu, tylko sie akumulatow wiezie.

A to jednak tak nie jest.

Nie wiem jak nowoczesne auta - ale przy jedzie j.w. mojej poprzednie auta paliy jakies 7l/100

Zas stajac w oczekiwaniu na konsewacje gadalem z wlasciielem Octavii 1,4 TSI i jak zeszlo na spalanie, to taka srednia z jazdy w okolic Kato wychodzila mu na 8 - 9l...

> I pokazywanie ze wtedy pali malo ty
                    > lko jechanie taka samo jak czyms innym i wtedy porównywanie.

No wiec przypuszczam, ze te auta ktore jechaly tez to +/- 120 bez wspmagania przez HEV czy PHEV nie palily mniej...

> Ja dalej jak porównuje moja eksploatację to tylko diesel.

Zdecydowanie, jak glownie trasy i szybko to tylko diesel.
                • nousecomplaining Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 18:55
                  > "Paaaanie, hybryda to tylko do miasta.", "Paaaaanie, to sie nie nadaje na trase!", "Paaaaanie, na autotradzie to ten akumulator nic nie daje, tylko wazy!", "Paaanie, hybryda na autostradzie tylko wiecej pali niz nie hybryda".

Ja nigdy takich analiz dokładnych nie robiłem, ale z tego co piszesz, to hybryda na trasę też jest ok. Porównując do mojego 1.3 TCe - w trasie nawet przy 140 km/h da się osiągnąć spalanie na poziomie 6 l, a jadąc nieco wolniej say 5 z hakiem, niżej nie ma mowy. Czyli na trasie porównywalnie, ale w mieście to moje vozidlo w porównaniu do Twojej hybrydy to już smok paliwożerny.
                  • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 02.09.25, 08:59
                    nousecomplaining napisał(a):

> Ja nigdy takich analiz dokładnych nie robiłem, ale z tego co piszesz, to hybryd
                    > a na trasę też jest ok. Porównując do mojego 1.3 TCe - w trasie nawet przy 140
                    > km/h da się osiągnąć spalanie na poziomie 6 l, a jadąc nieco wolniej say 5 z h
                    > akiem, niżej nie ma mowy. Czyli na trasie porównywalnie, ale w mieście to moje
                    > vozidlo w porównaniu do Twojej hybrydy to już smok paliwożerny.

Bylem dosc ostrzony w moich ocekiwaniach/kalkulacjach.

Ponad 10 lat jezdizlem ciezkim autem z LPG i V6, wiec troche nie mialem czucia ile pali zwykle benzynowe, tak jezdzac normalnie, na codzien.
                    Liczylem, ze kompakty +/- wielkosci Corolli to tak z 7 - 7,5 w miescie i okolicy i pewnie z 5 na trasie a Corolle hybryde ocenialem na 4,5 - 5,5 - i w sumie tez bylbym zadowolony bo reszta tez ok, kombi, jest opcja LPG (jakby co), jest (niby) automat a to tez zawsze ciut wiecen w spalaniu...

Tymczasem bez trasy autostradowej i tankowaniu w niedziele...

Jak tu narzekać...?
                    • nousecomplaining Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 02.09.25, 15:05
                      > Jak tu narzekać...?
                      No grzech by był. U mnie przy jeździe "po mieście" to 7,5 - 8,0. A jak jadę nerwowo, co czasem się zdarza, to i więcej zeżre.
                      • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 02.09.25, 18:00
                        Wg Fuleio najgorsze spalanie jakie mi sie udalo zrobic na bak to 5,29/100.

A dla przebiegu 32kkm ktore do tej pory nia zrobilem sredne spalanie ze wszystkich tankowan to 4,37

Takze... szczerze polecam ;-)

Mozna wolno, mozna szybko, ale zawsze w miare wygodnie i wzglednie tanio ;-)
            • klemens1 Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 18:39
              galtomone napisał:

> BTW: na bramakch na a1 akcja - trzezwosc, korka nie bylo (na szczescie!) ale w
              > szyscy dmuchali przy okazji placenia.
              >
              > Ciekawe czy/ilu zlapali...
              >
              > Jakos tak lepiej sie jechalo dalej wiedzac, ze obok na drodze na 100% kazdy je
              > st trzezwy.

Już jakiś czas temu wyczytałem, że 2x więcej jest naćpanych niż pijanych. Oczywiście kwestia, co to znaczy "naćpany" - bo jak jest dzień po zajaraniu jointa, to wiadomo że to nie przeszkadza (ale dobry test wykryje).
              • tbernard Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 18:51
                klemens1 napisał:

> galtomone napisał:
                >
                > > BTW: na bramakch na a1 akcja - trzezwosc, korka nie bylo (na szczescie!)
                > ale w
                > > szyscy dmuchali przy okazji placenia.
                > >
                > > Ciekawe czy/ilu zlapali...
                > >
                > > Jakos tak lepiej sie jechalo dalej wiedzac, ze obok na drodze na 100% ka
                > zdy je
                > > st trzezwy.
                >
                > Już jakiś czas temu wyczytałem, że 2x więcej jest naćpanych niż pijanych. Oczyw
                > iście kwestia, co to znaczy "naćpany" - bo jak jest dzień po zajaraniu jointa,
                > to wiadomo że to nie przeszkadza (ale dobry test wykryje).

Może powinny być robione teksty sprawdzające sprawność jak w amerykańskich filmach. Oczywiście jak są jakieś przesłanki a nie na widzimisię.
                • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 19:14
                  Jak ktos widzi misie na autostradzie to raczej na pewno jest naćpany
                  • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 02.09.25, 09:03
                    trypel napisał:

> Jak ktos widzi misie na autostradzie to raczej na pewno jest naćpany
                    >

BTW "widzi mi sie" to jeszcze dalem rade torche zjebac tego policjanta.

Podjechalem pod bramki, kilka aut przed ma... Spokojnie stoje, podtaczam sie, ale nie patrze za bardzo co tam robia przede mna... widze policja, to wiem po co....

Jak bylo jedno auto przed ma to widze, ze gosc zamachl zeby stanelo do kontroli.

Place za bilecik, zaczynam sie toczyc bo sie spodziewam ze zamacha.... a tu nic.... i prawie go minalem (musial do mnie podejsc z okolic bagaznika) jak zaczal krzyczec "A gdzie Pan jedzie?!?"

JAk doszedl do okna, to go pytam... od kiedy to sie krzykiem zatrzymuje auto do kontroli i ze nie mam pojecia czy sprawdza kazdego czy wyrywkowo i nie moja rola jest sie domyslac."

I nawet rzucil cos w stylu "No tak, przepraszam."

Dmuchnalem i pojechalem dalej.
    • qqbek Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 13:29
      Ja to tutaj tak zostawię (moje, sprzed chyba 7 lat).
      • qqbek Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 13:37
        Zapomniałem - 1,5 godziny trzeba odliczyć z czasu przejazdu na 20 km przez Warszawę, bo jeszcze POW nie było wtedy. Średnia z ekspresówek 120+, z A1 (a zwłaszcza z A2) 140+.
      • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 13:52
        Ale ze co to ma byc? :D
        Do suva podskakujesz?
        Tiguan na zdjęciu
        • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 14:14
          trypel napisał:

> Ale ze co to ma byc? :D
          > Do suva podskakujesz?
          > Tiguan na zdjęciu

Benzynowy?
          • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 14:22
            Poza tym... 4.9?

Phiii.... z czym do ludzi?

• trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 14:23
              A jaka średnia prędkość?
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 15:00
                trypel napisał:

> A jaka średnia prędkość?
                >

133,65 :)
              • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 15:07
                Nie wiem, to nie jedna trasa tylko ze 2 tyg mojego normalnego jezdzania - zakupy, praca, silka, spacery, itd..

Czyli normalne korzystanie z auta na co dzien.
          • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 14:24
            galtomone napisał:

> trypel napisał:
            >
            > > Ale ze co to ma byc? :D
            > > Do suva podskakujesz?
            > > Tiguan na zdjęciu
            >
            > Benzynowy?

Dyzel 4motion
            • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 15:10
              No to dyzel na trasie to generalnie inna rozmowa...

Za to musi bys super ekonomiczny (w serwisowanie tez) na trasach 3 - 5km w miescie.
              Na pewno turbo, wtryski i DPF to lubia xD

Jakby wiekszosc czasu jezdzil "trasy" to na hybryde toitoia bym nie spojrzal nawet.
              • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 15:21
                Jakbym jeździł tylko po mieście to pewnie bym poszedł w hybrydę. Jakby jakaś fajna była
                • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 15:32
                  Kilka by sie znalazlo.... RX, Crown.... Mnie to sie nawet CHR podoba ten nowy, tylko trzeba by go we wlasnym zakresie wyciszyc.

A jakbys chcial jezdzic nowa i tylko krotko... to w sumie HEV i PHEV dowolnej marki moglb Ci podejsc.

Byle sprzedac nim trzeba bedzie naprawiac...
                • qqbek Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 15:35
                  trypel napisał:

> Jakbym jeździł tylko po mieście to pewnie bym poszedł w hybrydę. Jakby jakaś fa
                  > jna była
                  >

Gdybym ja jeździł 3-5 km po mieście, to bym sobie elektryczny skuter kupił 😂
                  Planowany przebieg up-a na ten tydzień - jakieś 600-700 km, minimum, bo się wszędzie zajęcia dodatkowe zaczynają i trzeba z dziećmi pojeździć, a do tego trasa 200 km mnie czeka. Będą dwa ładowania w tym tygodniu, jak nic 🙃
                  • trypel Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 15:50
                    To mamy zupełnie inaczej. Ja po mieście praktycznie wcale. Tylko w weekend.
                    Zofia dla odmiany te 15 km w jedną i tyle samo w drugą. Wczoraj zatankowaliśmy bmw to bedzie gdzieś do początku października. A mój to tylko w trasach ostatnio
    • klemens1 Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 18:40
      Jeżeli masz e-cvt, to hybryda jest oszczędna również wtedy, gdy nie hamujesz (czyli właśnie np. autostrada).
      • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 18:46
        W hybrydach Toyoty nie ma innej opcji niż przekładania planetarna.

Z niezrozumiałych dla mnie powodów inni producenci jednak idą w rozwiązania tradycyjne czyli zwykle DSG.

Chyba, że chodzi o Ranult, to wtedy układ jest kosmicznie skom9likowany7bo skrzynie biegów są dwie i jakoś to jest czymś synchronizującym połączone.

Ciekawe jak będzie z naprawa czegoś takiego jak te auta zaczną miec 8 - 10 lat...
        • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 01.09.25, 18:47
          Sorry, jakiś Lexus jest rodzynkiem i że ma być bardziej sportowy niż oszczędny to ma chyba 8biegowy automat
        • klemens1 Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 02.09.25, 12:28
          Może Japońce to jakoś opatentowali?
          • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 02.09.25, 12:38
            Oczywiscie, ze opatentowali, ale....

Pozwalaja z tych patentow innym 9i chyba nawwet za free) korzystac.

Rzuc okiem na to co sie znalazlo w Mondeo hybrid czy tez jak wyglada przekladania HF35 by Ford...

Takze to nie jest tak, ze Renault/Honda/Hyundai musieli to robic po swojemu....

I za ch..ja nie wiem po co to robili inaczej.

"W 2019 roku Toyota ogłosiła, że udostępni ponad 24 tysiące patentów związanych z napędami hybrydowymi, elektrycznymi i wodorowymi — właśnie po to, by przyspieszyć rozwój zrównoważonej motoryzacji."
            • tbernard Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 02.09.25, 13:34
              Honda ma zdaje się hybrydę czysto szeregową z jednym zastrzeżeniem. Do pewnej prędkości silnik spalinowy jest tylko generatorem prądu. Po przekroczeniu tej prędkości, gdy bardziej opłacalny staje się napęd bezpośredni następuje przełączenie i sprzęgnięcie bezpośrednie silnika i kół. Przy tym nie ma współpracy jednoczesnej i jak silnik spalinowy bezpośrednio napędza samochód, to silniki elektryczne są odłączane. Tak przynajmniej zrozumiałem z prezentacji Petryna. Dla odmiany KaszKaj Nissana w wersji E-Power nawet takiego przełączania nie robi, i działa jak spalinowa lokomotywa.
              Podejrzewam, że rozwiązanie Nissana i Hondy jest po prostu prostsze od strony konstrukcyjnej niż e-CVT Toyoty
              • galtomone Re: Trasa Kato - Rowy w HEV 02.09.25, 14:39
                Nie wiem.

Hnda dawno temu miala Civica hybryde i Insight... potem hybryd nie robili i ostatnio znowu.

Ale z filmikow na necie + info od Petryna i The Care Care Nut brzmialo to na bardziej skomplikowane calosciowo.

Ja jednak patzez przez pryzmat kgos kto kupuje uzywane z dosc sporym przebiegiem, interesue mie wiec takze na ile to trwale/znane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka