Dodaj do ulubionych

Przyznać się - która ma/miała halluksy? :))

05.01.12, 16:14
Proszę nie przenoście wątku, bo juz pisałam po zdrowiach i odzewu prawie brak, a przypomniało mi się, że kiedyś na tym forum coś tu o tym było. Pytam ponieważ 2 mies. temu zoperowałam sobie stopę, ale nie wiem, czy jestem zadowolona z efektu... chciałabym nawiązać kontakt forumowy z osobami, które też są po zabiegu - jaka metoda, jaki efekt... Możemy powymieniać się zdjęciami "przed" i "po", jeśli ktoś ma i chce. Mogę też podzielić się doświadczeniem z operacji, jeśli ktoś by potrzebował.
Obserwuj wątek
    • tolouse Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 18:58
      Mialam zooperowane 2 stopy naraz w UK. Takze nie wiem jaka metoda, jak pytalam kiedys to lekarz odpowiedzial ze ostatecznie decyzje podejmie na stole operacyjnym.

Pozniej tylko raz go widzialam i nie zdazylam zapytac :)
      Mam zalozone sruby. Haluks u jednej nogi byl zdezydowanie bardziej skrzywiony i wlasnie z tej nogi jestem zadowolona. Natomiast z drugiej wcale.
      Boli mnie do tej pory - minelo 2 lata. Nie latwo mi sie zgina paluch i mam okropne skurcze palcow. Jak dostane skurczu to jedyne co moge zrobic to przylozyc cieply termofor, inaczej cierpie nawet i pol godziny.
      Lekarz internista powiedzial ze to nie ma zwiazku!!! Tylko ze nigdy wczesniej nie mialam takich dolegliwosci, zreszta skurcze moga nastepowac po uszkodzeniu jakiegos nerwa a do tego moglo latwo dojsc.
      Ale gadaj z takim.
      Moge zapytac czemu ty jestes niezadowolona?
      pozdrawiam
      • lampanocna Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 19:33
        Ja mialam operowana lewa stope metoda Chevron - z osteotomia, czyli lamaniem kosci. Podobnie jak u Ciebie lekarz powiedzial, ze metode dobierze juz na stole - najpierw pracowal na samych tkankach miekkich, ale "nadal byla koślawość", wiec bylo tez na kosciach. Po wszystkim mialam w nodze 2 druty "K". Nie bolalo w ogole - pod tym wzgledem super, wszystko sie goi. Po zdjeciu bandaza i jeszcze przed cwiczeniem palcow mialam spory odstep miedzy duzym palcem a drugim, ale cieszylo mnie to, bo wczesniej duzy palec byl "kopniety" w strone pozostalych, a teraz byl prosty. Jednak po wyjeciu drutow i cwiczeniach (zginanie, podciaganie) odstep ten sie zmniejszyl, a palec troche jakby leci w bok - nie wiem, na ile tak moze/ma byc, a na ile to nie do konca skorygowana wada bo raczej sadzilam, ze paluch powinien byc prosty jak strzala ;) a jednak leci troche w bok... poza tym zostal mi taki malutki halluks mimo wszystko - watpie, aby byla to jeszcze opuchlizna, choc mam taka nadzieje... Jednak w porownaniu z tym co bylo 'przed" jest o niebo lepiej. Mam fotke stopy sprzed op, ale nie bede forumowiczom zycia obrzydzac :)))) A Ty jestes zadowolona? Nie odrasta Ci nic? Zastanawiam sie na op drugiej nogi, chociaz tu halluks jest jeszcze stosunkowo maly. Czyzby lepiej sie operowalo wieksze zmiany?
        • lampanocna Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 19:37
          *tzn wiem, ze jestes niezadowolona z powodow, o ktorych pisalas, ale czy przynajmniej po tych 2 latach nie zaczyna nic odrastac/koslawic sie, o to mi chodzilo :)
          • tolouse Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 20:23
            Mozesz mi wyslac zdjecie na poczte, ja w tej chwili nie moge znalezc.
            Wtedy bede miec porownanie. Ja nie ma kata 90 stopni, wiadomo troszke sie odchyla, ale tez i jak bylo wczesniej tak i jest teraz. Bez zmian.
            Lekarz powiedzial ze palec moze z czasem ulec drobnemu przechyleniu, ale nieznaczaco (mam unikac noszenia obuwia na obcasie). narazie jest wszystko tak samo.
            Ja nie mialam drutow tylko lamane kosci i wkrecane sruby ktore juz zostaly, gips 2 tygodnie. I w sumie nic nie cwiczylam, ale ja zwyczjanie nie lubie ruszac palcami u nog wiec dla mnie to nie byla opcja. Moze tez i dlatego w lewej nodze mam dosc sztywny palec.
            Na nogi stanelam drugiego dnia op operacji.

Zawsze sobie mysle ze moze ta druga noga jest zrobiona gorzej bo byla wlasnie operowana druga przy operacji i hirurg mogl sie sprzyspieszyc.
        • marguy Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 20:12
          lampa,
          to ze duzy paluch zakrzywia sie w strone innych palcow jest normalne. W kazdym razie ja tak mam, a stopy mam zdrowe i nigdy nie mialam chaluksow i juz ich miala nie bede.

Zastanawiam sie czy to nie jest genetyczne? Moja tesciowa je ma i wszystkie jej corki takze.

Do forumowiczki, ktora ma skurcze w palcach stopy;
          zapytaj w aptece o cuprum metalicum firmy Boiron. Jesli maja to kup sobie (5 lat temu te granulki kosztowaly 10-12 zl) i przyjmuj. Sa spore szanse na to, ze skurcze zanikna lub beda slabsze.
          • tolouse Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 20:25
            Wielkie dzieki
            • lampanocna Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 20:31
              marguy, milo z twojej strony, ze poradzilas cos na skurcze. Co do genetyki to niestety, u mnie w rodzinie ma babcia, dziadek i mama, z tym, ze mama ma (miala, bo jestem po op.) mniejsze i prostu paluch, u mnie "lecial" w bok. Poza tym jak mialam kilka lat dziadkowie na wakacjach wciskali mi nozki w zbyt male buty, innych chyba nie mialam a noga dziecku szybko rosla - taka obserwacje poczynila moja mama, jak po mnie przyjechala i podejrzewa, ze to przez to moglo sie u mnie to cholerstwo rozwinac.

Zdjecie przesle na maila, przed i po, tak z ciekawosci :)
              • lampanocna Re: zdjecia 05.01.12, 20:46
                w sumie zamieszczam zdjecia tu, moze komus, kto zastanawia sie nad op. sie przydadza. Tylko uwaga - ogladacie na wlasna odpowiedzialnosc, bo nie ma nic fajnego w ogladaniu chorobowo zmienionej stopy czy poklejonej plastrami ;) jest przed i po - po widac, ze z boku jest taka bulka, nie jest idealnie prosto, nie widac tez tego, ze paluch troche leci. W ogole jakies rozciapirzone paluchy mam na tym zdjeciu po ^^ imageshack.us/g/201/dsc00575vd.jpg/
                • marguy Re: zdjecia 05.01.12, 21:19
                  lampa,
                  twoja stopa po operacji wyglada normalnie. W zdrowej stopie takze jest ten maly brzuszek, bo taka jest anatomia naszych tylnych lap tak, ze sie nie przejmuj.
          • berta-death Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 21:03
            Boiron to zdaje się homeopatią się para, więc nie pomogą te granulki bardziej niż zwykły cukier.
            • marguy Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 21:17
              bertha,
              strzelilas sobie w noge.
              Idz sprawdz co to jest cuprum metallicum.
              I wierzmi, ze kowal mi tego nie poradzil, tylko farmaceutka, po tym jak mialam w lydkach takie skurcze, ze wylam z bolu.
              Ten "cukier" bardzo mi pomogl i do dzis pomaga.
              • berta-death Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 21:20
                Cokolwiek by to nie było, jak to jest homeopatyczny lek, to tam nie ma ani jednej cząsteczki tego czegoś w żadnej granulce.
                • marguy Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 21:28
                  jak zwykle wiesz lepiej.
          • marguy Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 21:13
            nie mialam chaluksow

O cholera! naprawde widac, ze ich nie mialam ;) tych halluxow ;)
    • ryszard_mis_ochodzki ale po co wogóle to operować? 05.01.12, 20:56
      w czym Ci przeszkadzał krzywy palec u nogi?
      • lampanocna Re: ale po co wogóle to operować? 05.01.12, 21:25
        widziales, jak to wygladalo? ludzie to operuja bo bardzo czesto hallux po prostu boli, niektorzy maja problem z chodzeniem, kupnem butow, przyznam, ze u mnie byl to problem natury psychologicznej bo byl to moj ogromny kompleks ;) ale nie poszlam na stół hop siup, nosilam sie z zamiarem kilka lat az stwierdzilam, ze zrobi to i koniec :)
        • jedwabnymajdanek Re: ale po co wogóle to operować? 05.01.12, 22:22
          trzabyło jeszcze wyższe szpilki kupować
          • lampanocna Re: ale po co wogóle to operować? 05.01.12, 22:48
            jedwabnymajdanek napisał:

> trzabyło jeszcze wyższe szpilki kupować
            w ogole nie chodze i nie chodzilam w szpilkach. Masz cos jeszcze do powiedzenia?
        • anaisanais96 Re: ale po co wogóle to operować? 06.01.12, 00:35
          A jak po operacji? Bolało? Moja kuzynka miała operację i mówiła z e cierpiała potwornie.
    • soulshunter Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 05.01.12, 21:00
      ja sie przyznam ze kolega ma hiluxa. Ale 4 letniego za to.
      • freyete Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 06.01.12, 12:36
        srebrnego?:p
        • soulshunter Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 06.01.12, 14:20
          nie, czarnego na alusach.
    • wez_sie ja mialem! 06.01.12, 13:56
      ale juz zjadlem
    • pochodnia_nerona Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 06.01.12, 14:31
      Marguy pytała, czy to genetyczne - z pewnością, u mnie w rodzinie "po kądzieli" prawie każdy miał/ma, ale mnie to szczęśliwie ominęło, widać ojciec miał lepsze geny :->
      • tanahoe Re: Przyznać się - która ma/miała halluksy? :)) 06.01.12, 16:13
        Ja co prawda nie mam tej nieszczęsnej przypadłości ale na ortopedii leżałam z kobitką, której operowali halluxa :/ Koszmarne przeżycie :/ Patrzenie na nią bo strasznie cierpiała. 1 nogę sobie zoperowała a pielęgniarki się śmiały, że jak ktoś od razu 2 nie zrobi to z reguły nie wraca. Z tego co mówiła o różnych metodach to jest jakaś w której blachę wstawiają aby nie hallux nie odrastał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka