Dodaj do ulubionych

Wielki Post

24.02.12, 21:08
Już w Środę Popielcową moja koleżanka zaczęła swoje narzekania, że w najbliższym czasie, czyli do Wielkanocy nie będzie mogła wybrać się na żadną imprezę. Koleżanka ta pochodzi z bardzo wierzącej rodziny, chodzi do kościoła nie tylko w każdą niedzielę, ale czasami także w tygodniu na różne msze, różańce, itp.
Rozumiem ludzi, którzy z własnej woli decydują się na post, by w ten sposób wyciszyć się, przemyśleć pewne sprawy, przygotować się do świąt. Ale ta koleżanka ciągle narzeka, że tyle imprez ją ominie przez ten okres, no ale iść nie może, bo co by ludzie powiedzieli. Dodam jeszcze, że w normalne piątki (poza okresem Wielkiego Postu) zdarza jej się iść do klubu i nic złego w tym nie widzi, a przecież wg kk to też jest grzech.
Jej zachowanie zaczyna mnie irytować. Bo z jednej strony biega co chwilę do kościoła i uważa się za głęboko wierzącą osobę, a z drugiej obgaduje wszystkich na prawo i lewo, nawet w czasie tego Wielkiego Postu sobie nie odpuści. Kompletnie nie rozumiem jej stanowiska: nie mogę nigdzie wyjść, a przecież młoda jestem (jej słowa), ciągłe narzekanie, krytykowanie ludzi, którzy w tym czasie normalnie imprezują. Wg mnie taki post jaki ona sobie funduje jest zupełnie bezsensowny, jednak ona tego nie dostrzega.
Znacie podobne osoby w swoim otoczeniu?
A Wy rezygnujecie z imprez w czasie postu?
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: Wielki Post 24.02.12, 21:11
      ciastko_owsiane napisała:

> Wg mnie taki post jaki ona sobie funduje jest zupełnie bezsensown
      > y, jednak ona tego nie dostrzega.

jeśli jest wierząca, to co w tym dziwnego? szanuj poglądy innych, jeśli chcesz by szanowano twoje

ps. na imprezę każdy dzień jest dobry, niezależnie od różnych zabobonów
      • ciastko_owsiane Re: Wielki Post 24.02.12, 21:25
        Ależ ja szanuję osoby, które poszczą bo są wierzące i czują taką potrzebę! Ale ta koleżanka narzeka, że karnawał krótki, że już się zaczął ten głupi post (cytuję) i ona przez to poimprezować nie może. No wybacz, ale moim zdaniem robienie sobie postu tylko dlatego, żeby ludzie złego słowa na nią nie powiedzieli jest bez sensu.
        • funny_game Re: Wielki Post 24.02.12, 21:35
          Nie tłumacz się, Ciastko.
          On, jak zwykle, nie zrozumiał, po czym wyjął coś z kontekstu i skomentował od rzeczy według jednego z trzech znanych mu szablonów. Pffff :F
          A zagadnienie ciekawe i mieści się chyba w ogólnej dyskusji pt. HIPOKRYZJA.
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Wielki Post 25.02.12, 22:03
          Ja na razie poszczę, ale nie z powodu postu, bo jestem ateistką. Tak się składa, ale przez nawał roboty i zmianę diety dla zdrowia. A do tego jestem wege. Normalnie, jakby kto na mnie spojrzał z boku, stwierdziłby, że gorliwa katoliczka;)
    • my_favourite_axe Re: Wielki Post 24.02.12, 21:17
      Jak ona może tak obgadywać ludzi na prawo i lewo, w piekle się będzie smażyć proszem paniom. Nie cierpię takich osób. Takich jak ty oczywiście.
      • ciastko_owsiane Re: Wielki Post 24.02.12, 21:27
        Taa, tylko że ja w przeciwieństwie do koleżanki za świętą się nie uważam.
    • eat.clitoristwood Twoja koleżanka 24.02.12, 21:18
      pości autentycznie.
      Dlaczego? Ano cierpi, cierpi rzeczywiście, nie znajduje przyjemności w umartwianiu się, w jakiejkolwiek formie, jak jakieś naćpane Filipiny, które się na pokaz biczują i krzyżują. To jest prawdziwa asceza.
    • best.yjka Re: Wielki Post 24.02.12, 21:18
      Koleżanka wychowała się w TRADYCJI narzekania na rzeczywistość. Omijam takie osoby z daleka.
      • milly_milly Re: Wielki Post 24.02.12, 21:49
        Niewielki odsetek Polakow Ci zostal, glownie mlodsze pokolenie ;) :DDD
        • best.yjka Re: Wielki Post 24.02.12, 23:33

> Niewielki odsetek Polakow Ci zostal, glownie mlodsze pokolenie ;) :DDD

Nie mieszkam w Polsce.
    • khadroma Re: Wielki Post 24.02.12, 21:27
      Myślałam, ze chodzi o to żeby napisać w tym wątku wielki post, znaczy sie taki długi. ;)
      • samuela_vimes Re: Wielki Post 24.02.12, 21:35
        a ja zrozumiałam 'wielki post' w domyśle wielki wątek ;-)
        • khadroma Re: Wielki Post 24.02.12, 21:41
          No tak, ale obie napisałysmy króciutkie postusie, hahaha... ;)
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Wielki Post 25.02.12, 22:05
          :)
          A może Wielki, bo wysokiej jakości? Jako Wielka literatura;>
    • funny_game Re: Wielki Post 24.02.12, 21:40
      Tzw. babcia-ciocia kumpeli podczas postu co roku rzucała palenie.
      Siedziała i narzekała, że jak to ciężko, jak trudno jej przychodzi to rzucanie, jak jej się chce, jakież to wyrzeczenie, ględziła codziennie, godzinami!!!
      Haczyk w tym, że paliła 2 papierosy ROCZNIE ;)))
    • astrofan Re: Wielki Post 24.02.12, 22:04
      równie dziwne jak to:
      chodzicie w szpilkach a narzekacie, że niewygodne?
    • tanebo Re: Wielki Post 24.02.12, 22:16
      Odpowiedź jest prosta. Jak u większości polskich katolików wiara płytka jak Wisła w lipcu. Znam osobiście takie osoby. Potrafią gźić się po dyskotekach i jednocześnie szukać męża (lub żony) z którą po katolicku wychowają dzieci.
      • astrofan Re: Wielki Post 24.02.12, 22:30
        tanebo napisał:
        > Odpowiedź jest prosta.

prosta i głupia
        z faktu że się grzeszy nie wynika brak wiary, ani nie wyklucza z kk, owa świadomość słabości jest wpisana w wiarę kk, dlatego czyni ją tak ludzką i humanitarną i dlatego na jej wartościach zbudowana jest koncepcja cywilizacji zachodniej z jej poszanowniem człowieka
        • my_favourite_axe Re: Wielki Post 24.02.12, 22:43
          astrofan napisał:

> tanebo napisał:
          > > Odpowiedź jest prosta.
          >
          > prosta i głupia
          > z faktu że się grzeszy nie wynika brak wiary, ani nie wyklucza z kk, owa świado
          > mość słabości jest wpisana w wiarę kk, dlatego czyni ją tak ludzką i humanitarn
          > ą i dlatego na jej wartościach zbudowana jest koncepcja cywilizacji zachodniej
          > z jej poszanowniem człowieka

a najlepsi w rozliczaniu cudzych grzechów są właśnie niekatolicy "taki niby katolik a chodzi na dyskoteki/pali/obgaduje" :)
        • tanebo Re: Wielki Post 24.02.12, 22:45
          Oszczędź mi te głodne kawałki. Wśród ludzi których miałem okazję poznać są różne typy. Jedni pudzie lubią seks. Inni wprost przeciwnie. Natomiast ludzie religijni go zawsze wprost uwielbiają. Co nie oznacza że zawsze uprawiają. Skąd to się bierze? Mam teorię. Ale najpierw mała dygresja. Oglądałem kiedyś dokument o Mao Tse tungu. Nie był katolikiem. Natomiast uwielbiał seks. Był jego ulubioną rozrywką. W filmie psycholog stwierdził że osoby o prostym umyśle, pochodzące z ubogich (zwłaszcza kulturalnie) społeczeństw traktują seks jako główną rozrywkę. Myślę że podobnie jest z NIEKTÓRYMI osobami wierzącymi. Prosta osobowość ułatwia przyjmowanie dogmatów religijnych. Jednocześnie odzywa się druga natura...
          • vandikia Re: Wielki Post 24.02.12, 22:50
            normalnie czasami mam wrażenie, że na forum znajduję teorie, o których filozofom się nie śniło
            :>
          • my_favourite_axe Re: Wielki Post 24.02.12, 23:18
            tanebo napisał:

> Oszczędź mi te głodne kawałki. Wśród ludzi których miałem okazję poznać są różn
            > e typy. Jedni pudzie lubią seks. Inni wprost przeciwnie. Natomiast ludzie relig
            > ijni go zawsze wprost uwielbiają. Co nie oznacza że zawsze uprawiają. Skąd to s
            > ię bierze? Mam teorię. Ale najpierw mała dygresja. Oglądałem kiedyś dokument o
            > Mao Tse tungu. Nie był katolikiem. Natomiast uwielbiał seks. Był jego ulubioną
            > rozrywką. W filmie psycholog stwierdził że osoby o prostym umyśle, pochodzące z
            > ubogich (zwłaszcza kulturalnie) społeczeństw traktują seks jako główną rozrywk
            > ę. Myślę że podobnie jest z NIEKTÓRYMI osobami wierzącymi. Prosta osobowość uła
            > twia przyjmowanie dogmatów religijnych. Jednocześnie odzywa się druga natura...

a ja bym powiedziała, że proste osobowości łatwiej niż dogmaty chłoną schematy i stereotypy, wiesz coś może o tym? :D
        • koham.mihnika.copyright KK i poszanowanie czlowieka to nowatorska idea 25.02.12, 01:18
          wiara czyni ludzi uleglymi. Jam mozna poddac sie religii opartej na strachu?
    • vandikia Re: Wielki Post 24.02.12, 22:39

> Dodam jeszcze, że w normalne piątki (poza okresem
      > Wielkiego Postu) zdarza jej się iść do klubu i nic złego w tym nie widzi, a prz
      > ecież wg kk to też jest grzech.

jakieś mocno nieaktualne dane masz
      • ciastko_owsiane Re: Wielki Post 24.02.12, 22:59
        Nie sądzę. Czwarte przykazanie kościelne: Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach. Czas (dni) pokuty to w Kościele poszczególne piątki całego roku i cały Wielki Post.
      • koham.mihnika.copyright Re: Wielki Post 25.02.12, 01:20
        klub w piatek zamkniety?
    • vandikia Re: Wielki Post 24.02.12, 22:44
      aha i uważam, że wiara każdego człowieka jest jego wyłączną sprawą i komentowanie, dyskutowanie o czyjejś wierze jest nie na miejscu
      • ciastko_owsiane Re: Wielki Post 24.02.12, 23:10
        Dobra dobra, ciekawe co byś powiedziała na moim miejscu znajomej od której już po raz setny słyszysz "Ooo jak ja bym poszła na imprezę, a nie mogę przez ten post! Kto to wymyślił?! Młoda jestem, chce potańczyć, faceta znaleźć, a tu kicha!" i tak w kółko całymi dniami. Ile można tego słuchać :/
        • my_favourite_axe Re: Wielki Post 24.02.12, 23:24

> Dobra dobra, ciekawe co byś powiedziała na moim miejscu znajomej od której już
          > po raz setny słyszysz "Ooo jak ja bym poszła na imprezę, a nie mogę przez ten p
          > ost! Kto to wymyślił?! Młoda jestem, chce potańczyć, faceta znaleźć, a tu kicha
          > !" i tak w kółko całymi dniami. Ile można tego słuchać :/

A między wami jest jakaś szyba dźwiękoszczelna, która nie pozwala ci powiedzieć jej że irytuje cię jej narzekanie i musisz jak stara baba na ławce przed chałupą rozpowiadać jaka to ona świętojebliwa, zamiast wyjaśnić to z zainteresowaną?
          • ciastko_owsiane Re: Wielki Post 24.02.12, 23:32
            Oj przydałaby się taka szyba czasami :)
            A znajomej mówiłam to już wiele razy, ale nie skutkuje, da spokój na jeden dzień i znowu zaczyna truć.
      • izabellaz1 Re: Wielki Post 25.02.12, 10:48
        Co nie znaczy, że zgodnie z "ideą" Wielkiego Postu niewiele ma wspólnego takie obnoszenie się ze swoim narzekactwem. Nikt do tego nie przymusza przecież.
      • funny_game Re: Wielki Post 25.02.12, 13:43
        vandikia napisała:

> aha i uważam, że wiara każdego człowieka jest jego wyłączną sprawą i komentowan
        > ie, dyskutowanie o czyjejś wierze jest nie na miejscu
        >

To chyba nie jest dyskusja o wierze, a o tym, że ktoś wierzący męczy się z nakazami swojej wiary i marudzi bez opamiętania w związku z tym>
        Vandzia, nie każda dyskusja o religii jest dyskusją o wierze, to tak poza tym.
    • so-serious Re: Wielki Post 24.02.12, 23:44
      Wielki Post wziął się w tradycji chrześcijańskiej jako upamiętnienie / naśladownictwo Chrystusa, który przez 40 dni był kuszony przez złego. Zwyciężył go, co go wewnętrznie wzmocniło.

Wielki Post to właśnie walka z własnymi słabościami, więc w pewnym sensie koleżanka się z tym dzielnie zmaga. Sprowadzanie WP do odhaczania niejedzenia mięsa i odmawiania sobie imprez to spłycenie tematu.
      • koham.mihnika.copyright bez sensu - walczyc przez 40 dni, a gdzie 325(6)? 25.02.12, 01:23
        to Kusy ma wychodne?
    • koham.mihnika.copyright dlaczego zachowanie hipokrytow psuje ci zycie? 25.02.12, 01:13
      Czemu oczekujesz logiki od katolki?
      Rob na co masz ochote, a kolezanka niech wyje do ksiezyca. Po Wielkanocy jej minie.
    • paco_lopez Re: Wielki Post 25.02.12, 08:28
      tak patrzę za siebie , to w całym karnalwale nie byłem na żadnej imprezie. próbowałem gdzieś pójść we wtorek, ale byłem akurat w katowicach , nie znałem dobrze środowiska i każde podejście okazało sie totalnym niewypałem. nie jestem katolikiem, w ogóle nie mam ani trochę nawisu w zakresie piątków ani specjalnych okresów liturgicznych czy eucharystycznych itp. jestem już w takim wieku, że impreza mnie nie znajduje sama, a lubię się dobrze zabawić więc jakby co to nic mi nie przeszkodzi. a twoja koleżanka , to zacofany typ. duch starej babci wioskowej w ciele i ciuchach współczesnej kobiety.
    • kadfael Re: Wielki Post 25.02.12, 10:20
      Ale ona przecież dokładnie realizuje ideę WP. Rezygnuje z czegoś co bardzo lubi! A że przy tym narzeka? - Powiedz jej żeby przy Tobie nie jojczyła i tyle. Nie sztuka zrezygnować "dla umartwienia" z lodów, gdy się lubi li i jedynie schabowe.
    • mumia_ramzesa Re: Wielki Post 25.02.12, 10:24
      Zadziwiajace jak to ludzie lubia sie zajmowac innymi. W dodatku traca na obgadywanie ich na forum piatkowy wieczor, w ktory mogliby poimprezowac.
    • izabellaz1 Re: Wielki Post 25.02.12, 10:46
      Z ideą Wielkiego Postu zatem ma to niewiele wspólnego.
    • six_a Re: Wielki Post 25.02.12, 11:00
      ja obchodzę Wielkim Łukiem
      obeszłam tak karnawał i post też obejdę.
      i dam radę.
    • stephanie.plum Re: Wielki Post 25.02.12, 11:28
      przychylam się do zdania Eata - dziewczę naprawdę się umartwia.
      w dodatku sobkiem nie jest - dba o to, by wraz z nią umartwiało się całe otoczenie!
      :~)

ja osobiście mam szczerą wolę zrobić coś ze sobą w tym Poście, jakiś duchowy wysiłek, odnowicielski.

nawet wymyśliłam, że w ramach wyrzeczeń nie będę pisać na forum,
      ale stwierdziłam, że pewnie i tak codziennie bym tu wchodziła,
      by pozanudzać wszystkich narzekaniami, jakie to wyrzeczenie jest trudne.
      :~P
      więc wymyśliłam co innego...
      moim zdaniem Post powinien być wesoły, optymistyczny, naładowujący energią.
    • ka-mi-la789 Re: Wielki Post 25.02.12, 14:03
      Możesz się kumplować ze mną. Dziś wieczorem idę imprezować.
    • sid.sid Re: Wielki Post 25.02.12, 17:09
      Wielkie mi halo, koleżanka jest taka jak większość ludzi.
    • berta-death Re: Wielki Post 25.02.12, 17:17
      Może czeka na kogoś kto jej powie, wrzuć na luz dziewczyno i daj sobie spokój z tymi wszystkimi postami. Biblia w żadnym miejscu nie nakazuje odbębniania postów, więc baw się jak masz ochotę. Może nie ma sama odwagi cywilnej, żeby przerwać to błędne koło rytualnych zachowań.
      • anka.2 Jaka bzdura. 25.02.12, 17:39
        Od kiedy w zwykłe piątki (mimo, że postne) jest zakaz wychodzenia na zabawy? Otóż można się bawić i imprezować. Kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz, dla ciebie post, Wielki post, czas pokuty to wszystko jedno.
    • kora3 takich ludzi jest masa 25.02.12, 19:10
      Po prostu robią cioś na co ochoty nie mają, bo "co ludzie powiedza", a nie z potrzeby serca, to i narzekają na to setnie :)
      Nie rezygnuję z niczego "bo post":)
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: takich ludzi jest masa 25.02.12, 22:13
        Ja też nie;) Ale, z drugiej strony taki post raz w roku, to niegłupie.
        Tradycje mają swoją mądrość, a są usankcjonowane religią, żeby ich gawiedź przestrzegała.
        Dobrze jest oczyścić wątrobę powstrzymując się od alkoholu, papierosów, tłustych pokarmów itd. Nie musi to się zbierać akurat z postem wg kk, ale jak ktoś przestrzega, tylko lepiej dla niego;)
        • kora3 Ano pewnie :) 25.02.12, 22:20
          ale jako wegetarianka od 25 lat rzadko jadam tłusto :), pale 1-2 papierosów dziennie w porywach, a alkohol to też raczej rzadko, bo trza samochodem jeździć, wiec "naposzczę" się już w zasadzie rok cały niemal :)
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: Ano pewnie :) 25.02.12, 22:25
            No tak jest najlepiej;> No jeśli chodzi o mięso i papierosy, to i ja poszczę cały rok.
            • kora3 Re: Ano pewnie :) 25.02.12, 22:27
              :) to z Ciebie naprawde Grzeczna Dziewczynka :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka