Dodaj do ulubionych

Zapachy sąsiada

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 21:05
Proszę podpowiedzcie mi czy jest jakieś prawo które zmusiłoby sąsiada by tak podłączył wentylator żeby nie było czuć co gotuje, co przypala w całym moim domu.Mamy wspólną ścianę ,wspólny komin ale każdy z nas ma swoje kanały wentylacyjne, podejrzewam ,że przebił się do mojego kanału i dlatego jak tylko włączy wentylator to wszystko leci do mnie kratką wentylacyjną.
Prosiłam, żeby coś z tym zrobił ,ale nic nie robi bo wg niego wszystko jest ok i to nie jego problem.Jest Wielka sobota a ja mam zasmrodzone całe mieszkanie bo przypaliło im się mięso.Proszę poradzcie co mam zrobić ?
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Zapachy sąsiada 08.04.12, 09:36
      Przecież sąsiad sam sobie nie montował kanałów wentylacyjnych więc dlaczego masz do niego pretensję?Powinnaś alarmować zarządcę budynku.
      • Gość: sąsiadka Re: Zapachy sąsiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.12, 10:01
        Sam montował wentylator i przebił się do mojego kanału ,a ten dom nie ma zarządcy,jesteśmy właścicielami ,ja mieszkam w jednej połowie a On w drugiej i mamy wspólną ścianę i każde z nas ma odrębne kanały wentylacyjne , ale bez problemu można się podłączyć do sąsiada, więc do niego zgłaszałam problem.
    • ajaksiowa Re: Zapachy sąsiada 08.04.12, 13:20
      To faktycznied zmienia postać rzeczy.Wydaje mi się że powinnaś zasięgnąć opinii rzeczoznawcy /może kominiarza/ i wtedy dopiero gdy sąsiad odmówi polubownego załatwienia sprawy działać dalej/sąd?/Oczywiście opinia powinna być na piśmie i wiarygodna dla sądu.
      • ajaksiowa Re: Zapachy sąsiada 08.04.12, 13:22
        Tak mi przyszło do głowy że skoro sąsiad taki twardogłowy to może wszystkie prośby do niego kierować przez listy polecone?-żeby póżniej była podkładka dla sądu/?/
      • horpyna4 Re: Zapachy sąsiada 08.04.12, 20:02
        Jak najbardziej należy wezwać kominiarza. Bo z przewodami kominowymi nie ma żartów; to nie tylko problem smrodu, ale i tlenku węgla.
    • wlody1 Re: Zapachy sąsiada 08.04.12, 15:13
      Kup większy wentylator ,zamontuj, włącz i popsikaj gazem pieprzowym- potem szybko do okna- będziesz miała ubaw jak będą rzygać pod domem:):):) I tak codziennie:):):) Możesz tez kupić rybę i miesiąc trzymać w ciepłym w folii- przepiękny zapach:)
    • Gość: qwertyas Re: Zapachy sąsiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.12, 23:13
      nie znam dokładnie podstawy prawnej, ale na wspólnych kanałach wentylacyjnych jest zakaz montownia urządzeń mechanicznie wspomagających ciąg. Każdy kominiarz powinien znać te przepisy, więc najlepiej zapytać u źródła. Generalnie obecne przepisy nie dopuszczają łączenia przewodów wentylacyjnych ( kiedyś dopuszczały co drugą kondygnację). A wcześniejsze przepisy dopuszczające wspólne przewody wentylacyjne ( co drugą kondygnację), nie pozwalały na podłączania urządzeń mechanicznych tzn. wentylatorów. Tak czy inaczej racja jest po Twojej stronie.
    • Gość: kika Re: Zapachy sąsiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 18:03

sory zapytam? a jestes pewna ze twoje zapachy nie pachna u sasiada bo moze niekoniecznie zrobil dziure do ciebie moze u ciebie wypadly cegly u moich znajomych tak wlasnie bylo .
      • Gość: sąsiadka Re: Zapachy sąsiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.12, 22:04
        "sory zapytam? a jestes pewna ze twoje zapachy nie pachna u sasiada bo moze niekoniecznie zrobil dziure do ciebie moze u ciebie wypadly cegly u moich znajomych tak wlasnie bylo ."
        Jestem pewna ponieważ żadne cegły nie wypadają.
        Po kolejnej prośbie by coś z tym zrobić,usłyszałam wiele przykrych słów pod swoim adresem bo jak śmiem zwracać uwagę,ale jednak coś zrobili bo już nie czuć żadnych zapachów.Szkoda tylko że ta sytuacja spowodowała,że sąsiedzi są bardzo obrażeni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka