Dodaj do ulubionych

niebezpieczna sytuacja - co robić?

09.05.12, 12:07
Wczoraj miałam taką dosyć niebezpieczną sytuację z gó...arzem który próbował mi zwinąć torebkę na placu zabaw dla dzieci - na szczęście zauważyłam i przegoniłam go kilkoma obelgami, coś tam się odszczekiwał odchodząc ale było kilka osób na placu i chyba się przestraszył. To mi dało trochę do myślenia, bo jak bym tak sama to nie wiem co bym zrobiła - jestem drobna i nie za wysoka a jeszcze dziecko do tego małe. I tak się zastanawiam jak można sobie radzić w takich sytuacjach? Bo przecież jak nawet zadzwonię na policję to zanim oni się pojawią to będzie po wszystkim. Co myślicie? Być raczej grzeczną ale stanowczą, czy może krzyczeć i zbluzgać takiego gó...arza?

pozdrawiam ilka
Obserwuj wątek
    • swiete.jeze Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 12:10
      Jak już dochodzi do szarpaniny, to zasady SV nie do końca pomagają.
      • simply_z Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 12:12
        nalezy krzyczec ,kopac ,gryzc ,przewracac jakies przedmioty ,zeby narobic halasu.
        zaden SV.
        • alpepe Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 12:19
          to z gryzieniem mi się spodobało, popieram!
          • senseiek Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 12:37
            > to z gryzieniem mi się spodobało, popieram!

Ogladalem dokument kryminalny na jednym z kanalow Discovery i paru seryjnych mordercow np. Ted Bundy zostalo oskarzonych o morderstwa na podstawie odcisku zebow na ciele ofiary, wiec trzeba uwazac co sie gryzie i kiedy ;)
            • alpepe Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 13:10
              Ja kiedyś ugryzłam gnojka z siódmej, a sama byłam w ósmej. Próbował się przepychać, by szybciej stanąć w kolejce do wydawania numerków na obiad. Szarpał mnie za plecak, to go ugryzłam w ramię. Świeczki mu stanęły w oczach i spokorniał, głowę wyższy był i pewnie ze 20 kg cięższy. Bysiu jeden.
        • berta-death Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 12:36
          A potem złodziejaszek oskarży cię o napaść fizyczną. Ty oczywiście nie znajdziesz ani jednego świadka, który by widział, że delikwent próbował ci zwinąć torebkę i działałaś w obronie własnej a delikwent będzie miał obdukcję a jak trzeba to i 10 świadków, że go pobiłaś i pogryzłaś. Polskie prawo chroni przestępców a policja, prokuratura i sądy muszą sobie jakoś nabijać statystyki.
          Nawet z tym krzyczeniem i bluzganiem może być kłopot, bo na to też jest paragraf.
          • senseiek Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 12:40
            > A potem złodziejaszek oskarży cię o napaść fizyczną. Ty oczywiście nie znajdzie
            > sz ani jednego świadka, który by widział, że delikwent próbował ci zwinąć toreb
            > kę i działałaś w obronie własnej a delikwent będzie miał obdukcję a jak trzeba
            > to i 10 świadków, że go pobiłaś i pogryzłaś. Polskie prawo chroni przestępców a
            > policja, prokuratura i sądy muszą sobie jakoś nabijać statystyki.
            > Nawet z tym krzyczeniem i bluzganiem może być kłopot, bo na to też jest paragra
            > f.

Jak ktos jest przestepca, ktory zaczal sypac, to po prostu robi sie mu fotke i okleja cala dzielnice, zeby jego wspolpracownicy sie juz nim odpowiednio zajeli..
          • jowita771 Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 12:40
            Czyli oddać grzecznie torebkę? Wolę się wyładować, a potem tłumaczyć na policji. O ile pan mnie znajdzie, bo jak złoży zawiadomienie, przedstawiać mu się przecież nie będę.
          • simply_z Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 13:00
            wiadomo ,moga ciagac cie po sadach ale w takich sytuacjach czemu walczyc.
    • jowita771 Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 12:38
      Jak się zdąży, to kopnąć w jaja tak mocno, żeby się nie rozmnożył w przyszłości.
    • piwi77.0 Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 13:41
      Po kiego Ci torebka na placu zabaw? Klucze w kieszeń i już.
    • leniwy_pierog Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 13:46
      Moim zdaniem działać bardzo zdecydowanie, bo twoją przewagą jest to, że on się nie spodziewa po drobnej kobiecie za wiele. Na placu zabaw to chwycić garść piachu i sypnąć w oczy, nawet największego twardziela trochę odstraszy, a poza tym to drzeć się bardzo głośno.
      • piwi77.0 Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 13:54
        A najpierw poprosić napastnika, aby chwilę się nie ruszał i patrzył w stronę kobiety, żeby miała mozliwośc rzucić mu tym piaskiem w oczy. Prawda jest taka, że jeżeli kobieta nie ma umiejętności samoobrony, nie ma żadnych szans i lepiej jak tej torebki bronić nie będzie.
        • leniwy_pierog Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 15:01
          Ja nie jestem jakimś szkolonym mordercą, a jak pojawia się konieczność to potrafię się skutecznie obronić. Fakt, o torebkę lepiej nie walczyć. Lepiej zapamiętać dokładnie złodzieja i dopilnować, żeby wracając w nocy do domu potknął się na schodach i trochę połamał.
        • horpyna4 Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 15:12
          Dość skuteczny jest głośny gwizdek, trzeba go nosić na szyi, żeby móc szybko użyć. I oczywiście starać się gwizdnąć gnojkowi jak najbliżej ucha, to łatwiejsze od celowania piaskiem w oko.

Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest to, że wszyscy dookoła patrzą, co się dzieje.
          • piwi77.0 Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 15:30
            Pomysł dobry, pod warunkiem, że się cały czas chodzi z gwizdkiem w buzi.
    • wez_sie pytanie 09.05.12, 14:05
      mam pytanie
      a chcial ci tez zabrac zabawki?
      bo jesli tak, to chyba wiem kto to mogl byc...
    • sweet_pink Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 15:28
      Krzyczeć głośno. Tylko nie byle co..znaczy byle co byle było ostro bez sensu...np taki ciąg słów..lodówka, baba, drzewo, cegła (tylko bez przekleństw). Wyglądasz wtedy na niepoczytalną i:
      a) zyskujesz na czasie szokując napastnika
      b) wydajesz się bardziej groźna niż jesteś
      c) wszyscy się na ciebie gapią boś dziwo
      Głupie, ale ponoć działa.
      • ciastko_z_kota Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 16:02
        :D zajebiste.
        Przypomina mi to:
        www.youtube.com/watch?v=8wRXa971Xw0
    • mirtillo25 Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 15:33
      Kiedy miałam jakieś 13 lat zostałam skopana przez ekipę chłopaczków z osiedla. Tak po prostu - dla zabawy. Było w tym coś z molestowania, bo kopali mnie tylko i wyłącznie w krocze. Byłam zła na siebie, że nie umiałam nic zrobić poza krzykiem.

Od tamtego zdarzenia poprosiłam brata, aby nauczył mnie bić. Kazałam mu mnie atakować i bić, a ja starałam się uciec i oddawać ciosy.

Dzisiaj umiem porządnie kopnąć, zwłaszcza z kolanka. Nabrałam odwagi. W pierwszej kolejności kopię w krocze, szarpię się, drapię, wkładam palce do oczu i gryzę.

Istnieje jedna zasada - zawsze broń się wolną kończyną. Rzadko kiedy napastnikowi uda się całkowicie Cię obezwładnić. Zawsze zostaje albo wolna noga, albo wolna ręka. Kiedy napastnik przewraca Cię na ziemię, a masz jedną nogę wolną - zakładasz na jego kark dźwignię. Kobiety mają bardzo silne uda. A następnie z pięści w krocze, palec w oko. I choćby to oko miało wypłynąć, walisz kolesia ile wlezie. Jeśli będziesz miała jedną wolną rękę - włóż mu palca do oka albo sypnij piaskiem w oczy. Od nieco odskoczy. Wtedy dźwignia albo kopniak w krocze i uciekaj. Kobieta nie pobije faceta, dlatego nasza samoobrona sprowadza się do wyrwania napastnikowi i ucieczki. Oczywiście należy również cały czas KRZYCZEĆ.

On się z Tobą nie będzie cackał. Najważniejsze to właśnie mieć odwagę komuś porządnie przypier***ić. Mnie tej odwagi wtedy brakowało.

Obecnie zawsze noszę przy sobie nóż, a od jakiegoś czasu także gaz pieprzowy.
      • horpyna4 Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 15:52
        Jak nie da się zamachnąć nogą tak, żeby kopnąć w krocze, to warto przynajmniej silnie kopnąć w piszczel. No i jak się bywa w niebezpiecznej okolicy, to dobrze jest mieć obuwie o okutych noskach...
        • alpepe Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 16:13
          a najlepiej to kałacha.
          • zetka50 Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 16:17
            proca? ;)
    • mariuszg2 Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 17:38
      ostra babeczka jestes widzę....golisz nogi?
    • minasz Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 09.05.12, 18:42
      po pierwsze nie dawaj okazji np zamiast torebki nos rzeczy w czyms innym co trudniej jest zabrac
      po drugie zycie to nie bajka i rozne rzeczy moga cie spotkac - po co byc nieuzbrojonym frajerem???? kazde zwierze nosi ze soba bron np lew kły i pazury nosorozec kieł a jelen rogi
      sarna nie nosi i dlatego sie ja wpie-rdala hehe
      • soulshunter Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 10.05.12, 13:58
        > sarna nie nosi i dlatego sie ja wpie-rdala hehe
        a widziales kiedykolwiek jak przestraszona sarna spierdziela? To jest jej bron.
        • szanim Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 11.05.12, 20:35
          bron sie ma po tozeby nie spie-dalac:)
          zreszta bron sarny by w tym wypadku jej sie srednio przydała hehe
          (zwiewac jak ktos ci kradnie torbe zostawiona na ławce toniejest dobry sposób-tym bardziej ze jak ktos ucieka to chce sie gonic:)
    • yaks Re: samoobrona 10.05.12, 13:20
      po co się martwić, kup sobie paralizator za 2 stówy i po kłopocie. Jak dostanie taki ładunek w krocze to na zawsze mu się odechce napadać :)
    • soulshunter Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 10.05.12, 13:54
      zaopatrzyc sie w gaz pieprzowy nosic w kieszeni wierzchniego okrycia i po ryju gowniarza, po ryju.
      • dirtty.money Re: niebezpieczna sytuacja - co robić? 11.05.12, 19:36
        soulshunter napisał:

> zaopatrzyc sie w gaz pieprzowy nosic w kieszeni wierzchniego okrycia i po ryju
        > gowniarza, po ryju.

Można nawet bronić się stylowo, specjalnie dla landrynek: różowy gaz pieprzowy hehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka